Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)
Klicka på den artikel du vill läsa

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Toni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Verschiedenes in Deutsch



Publicerat: 2002-10-30
Att flyga är nödvändigt - men inte i Sverige !?

Flygresandet i nästan hela världen har fått sig en tillfällig knäck. I skuggan av terrorhandlingar mot USA och den lågkonjunktur som just nu råder inom delar av näringslivet sätter sina spår i form av minskad efterfrågan på resor och konferenser. Flera flygbolag, flygrelaterade verksamheter och flygplatser - inte minst i Sverige - ser just nu drastiska tapp i sina resultat. Frågan är hur framtiden ser ut? Kommer flygresandet tillbaka och i så fall när - och hur? Hur ser marknaden ut fördelat på kunder och behov och hur kommer de att agera framöver?



Varför reser man med flyg?
Huvudmotivet för att företa en flygresa är - förenklat - antingen resor i tjänsten eller för privata ändamål. Vid tjänsteresan (affärsresan) reser man för att göra ett jobb på uppdrag av en arbetsgivare som betalar biljetten. Privatresenären reser oftast med pengar ur egen ficka. Efterfrågan styrs således i det ena fallet av näringslivet och den offentliga sektorns behov av - och resurser för - att förflytta sina anställda. Den privata efterfrågan på flygresor avgörs till största delen av utbudet och hur mycket pengar medborgarna har i plånboken. Det är självklart !

Men för att förstå de olika drivkrafterna i ett ökat respektive minskat flygresande behöver man dela upp kunderna i flera olika typer av resenärer. Den lokala sammansättningen av näringsliv, offentlig sektor och köpkraft och rörlighet hos innevånare på en viss flygresemarknad avgör till stor del vilken potential till tillväxt som finns. Givetvis också om det finns goda alternativ till flygresor eller inte.

Jag skall här försöka beskriva olika resenärsgrupper och vad de efterfrågar. Indelningen är delvis baserad på en studie av Rigas Doganis vid Cranfield University i Storbritannien men anpassad till vår hemmamarknad.

Affärs eller Tjänsteresor med flyg (Business Travel)
Näringslivets affärs - eller tjänsteresande - med flyg är till stor del styrt av konjunkturen. Nu när den relativt stora telekomindustrin och finanssektorn i Sverige går dåligt så slår det obönhörligt på efterfrågan på resor och möten inom dessa kategorier här hemma. Sparkrav och lägre behov av aktivitet gör att genomförandet av såväl flygresor som konferenser minskar. Kvar finns dock en mindre grupp som reser mycket vilket delvis beror på att man i en tid med bantade och ”utlokaliserade” organisationer behöver utnyttja en del nyckelpersoner över hela företagets verksamhetsområde.

Det offentliga tjänsteresandet påverkas också i viss utsträckning av konjunkturen men framför allt av kommuners och landstingens ekonomi. Här sparas det mer på resor, konferenser och utbildning än på personal. I viss mån påverkas ett bortval av flyg vid korta tjänsteresor av miljöpolicy om det finns järnväg.
Det som driver på offentligt resande är däremot ett ökat internationellt resande, inte minst genom EU-samarbetet, utvidgningen och den generella globaliseringen.

Personliga arbets- och tjänsteresor (Personal Business)
En växande marknad för flyg är behovet av rörlighet på långa avstånd för studier, resor för att söka jobb eller arbeta eller utöva idrott. I Sverige är detta särskilt stort genom våra avstånd och utspridda högskolor, arbetstillfällen och idrottsevenemang. Till exempel kan nämnas att 20% av de som flyger till och från Umeå är studenter vid Umeå Universitet.
Denna kategori betalar oftast hela eller delar av resan själv och här påverkar priset i hög grad. Vissa småföretagare, framför allt i enskilda firmor kan även räknas till den kategorin eftersom firmans ekonomi är sammankopplad med den enskilde

Besök av släkt och vänner (Visiting Friends and Relatives)
I takt med en ökad invandring och omflyttning - i första hand inom Sverige och EU - uppstår behovet av resor för besöka av släkt och vänner. Allt från bröllop, födelsedagar och begravningar till traditionellt helgfirande genererar behov av att resa. Tiden är ofta knapp och avstånden stora och flyget får därför en allt större betydelse i denna del av marknaden. Men priset har en stor inverkan på efterfrågan.

Semesterresor av kortare varaktighet (City Breaks)
I takt med att tiden blir knapp och intresset för att besöka nya mål är de kortare semesterresorna (<4 dagar) en växande marknad. Ofta är det storstäder med ett intressant innehåll i form av upplevelser, kultur, shopping eller sport. På senare tid ser man även en trend med kortare resor till avlägsna mål. Extrema City Breaks som vi sett på senare tid är endagsflygningar inom Europa.

Semesterresor med längre varaktighet (holidays)
Vanliga vecko- eller flerveckorsresor som sedan länge sker med charter är fortfarande ett stort inslag under resandet, särskilt under semestrar och lov. Barnfamiljer är ett stort inslag i detta resande. Dessa resor tenderar dock i allt större utsträckning att ske mer flexibelt och egenkomponerat inom Europa och nu även längre bort.

Hur fördelas resandet med hänsyn till indelningen?
Någon större studie i Sverige av fördelningen mellan resandekategorier känner jag inte till. Resvaneundersökningen som görs av SCB och trafikverken innehåller säkert en hel del, men mest tittar man på resor inom Sverige. Men flygbolagen och researrangörerna har säkert djupt hemliga detaljstudier. En del är offentligt som till exempel att 20% av alla som flyger med SAS till Umeå tillhör gruppen studenter. De genomför alltså så kallade personliga Arbets/Tjänsteresor eller omvänt besöker släkt och vänner. Drivkraften för dessa resor är alltså 2 men i båda fallen betalar man ur egen ficka.

I Storbritannien (UK) har man kartlagt fördelningen av resenärskategorierna som reste med flyg från öriket under 1999. De som reste utrikes från UK var 37,5 miljoner (inkommande resor till UK är inte räknade) och - förvånande nog - reste endast 17% på affärs/tjänsteresor. Men antalet affärsresor hade ökat!
67% reste på olika former av semester (korta och långa). Andelen som besökte släkt och vänner utomlands var dryga 13% och stigande vilket förklaras med lägre priser. De som reste av andra skäl - personliga orsaker - var dryga 2%. Sålunda reste över 80% av de som tog flyget från UK under 1999 för egna pengar !

Det behövs mer kunskap i Sverige om motiven för och behoven av att resa med flyg. Politiker och debattörer i vissa läger anser att det mest är portföljbärare och direktörer som flyger. Men sanningen är att vi till stora delar ser ett folkflyg växa fram i Europa. Hur kan vi i Sverige hänga med?


Skrivet av: Harald Rosén

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web
http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.