Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)
Klicka på den artikel du vill läsa

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Toni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovation



Verschiedenes in Deutsch

Att diskutera järnvägsprojekt i kritiska termer är oftast som att svära i kyrkan. Botniabanan är inget undantag. P G Björner (projektchef Banverket) och Arne Forsell (VD Botniabanan AB) bemöter min kritik (DN Debatt 9/8) med :”häpnadsväckande missuppfattningar” och ”det finns gedigen erfarenhet från ledning av andra stora projekt som har klarat kostnadsramen med god marginal” (törs man påminna om en tunnel i Halland och i City i Malmö). Dessutom påstås att ”lönsamheten beräknas bli högre än de flesta pågående projekt i södra Sverige”! Skillnaden mellan Botniabanan och pågående stora projekt i södra Sverige är uppenbar. I fallen med Öresundsbron och snabbtåget Arlanda Express, är det de som nyttjar anläggningen som skall betala. Problemet med statliga järnvägssatsningar är att det är någon annan som skall betala, vilket leder till ineffektiva beslut och en trafikering som oftast kräver ständiga subventioner. SJ betalar inte tillräckliga avgifter för att trafikera Banverkets anläggningar. Botniabanan kommer att belasta Sveriges totala infrastrukturresurser genom att ta och i anspråk som skulle göra bättre nytta någon annan stans. Dessutom tillk När det gäller Botniabanan finns ett annat problem: Järnvägar är per definition ett masstransportmedel som med fördel används för stora volymer tungt - lågvärdigt - gods , många människor eller där det är trängsel på vägarna. Inga av dessa kriteria uppfylls för Botniabanan, d v s satsningen passar inte in. Det är lite grand dom att bygga en ”Globen” i Örnsköldsvik. Skattebetalarna är nog inte beredda att betala för tidsvinster för tågresenärer. Det är nämligen det Botniabanans kalkyler bygger på, att medborgarna som reser med ett snabbare tåg skall spara tid och att samhället är berett att subventionera detta. I princip bör resenären få betala för detta själv som när man flyger eller åker taxi. Det är därför säkert bättre att ge pengarna till resenärerna så de själva kan välja mellan snabba och långsamma transporter och betala därefter. Precis som i Öresund. Det låter betryggande att det finns en godkänd järnvägsplan före byggstart. Såvitt bekant har den dock överklagats av flera sakägare med hänvisning till Lagen om byggande av järnväg. Jag är därför inte övertygad om att berörda markägare och LRFs jurister delar Banverkets uppfattning. Statens Institut för Kommunikationsanalys (SIKA) och >Kommunikationsforskningsberedningen (KFB)har kommit fram till att >Botniabanan inte är samhällsekonomiskt lönsam. Tiden talar heller inte för >snabbtåg i glesbygd

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.