Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Nyhetsbrevet ”Varning Schönfelder” nr 2 den 16 januari 2006  
 
Skatt skall betalas i förskott enl Regeringsrätten, Ny EU dom ger mer frihet,  
Årets stora händelse i nöjesstaden Stockholm! Rätten att bestämma över våra liv,  
Förra gången tog Militären med Franco över, Kina turism ökar med en hissnande fart,  
Många kul kommentarer om trängselskatten.  
 


 
 
1)  
 
Detta är den gångna veckans ”kusligaste” sanning och inget skämt!  
 
"Som sista instans har Regeringsrätten bestämt att en stackare i Sundsvall som vunnit femtontusen kronor i månaden under 25 år måste betala förmögenhetsskatt NU direkt i förväg på alla de 4,5 miljoner han först senare under ordnade former kommer att få del av månadsvis fram till år 2029!"  
Om det är något du inte borde hoppas på, så är det att vinna på Trisslotter.  
Det har hänt igen. Verkligheten förvandlar värsta fantasin till en trist och gråmelerad jantevardag.  
 
Eva, Martin, Kjell Albin, Hilde, Hasse, Bobo, Toni, Lars, Sam och ni andra som bor utomlands sedan många år- här kommer en nyhet från ert gamla hemland som ni kan berätta för barnbarnen:  
Det var en gång ett land där det inte gick att bli rik på arbete - om du inte var fallskärmsburen direktör och helst anställt i den offentliga förvaltningen. Medans arbetare och annan röstboskap hade bara en chans på tretusen miljoner att bli rik: Man gick varje fredag till kiosken för att köpa trisslotter.  
 
Nu har skattemyndigheterna hunnit i fatt oss även i denna det sista hoppets gräddfil. Regeringsrätten som är den högsta instansen har nämligen slagit fast att en Trisslottovinnares pengar ska beskattas i förväg även om vinsten betalas ut under lång tid.  
 
Jag vet att ni inte tror mig, men det är faktiskt sant. Regeringsrätten har bestämt att en stackare i Sundsvall som vunnit femtontusen kronor i månaden under 25 år måste betala förmögenhetsskatt NU direkt i förväg på alla de 4,5 miljoner han först senare under ordnade former kommer att få del av månadsvis fram till år 2029! Ifall han lever så länge…men skatten skall betalas för säkerhets skull med en gång.  
 
Det betyder att han tvingas betala skatt på pengar han aldrig sett - och har han inte en förmögenhet från vilken han kan ta pengar ifrån för att betala skatten får han låna upp pengarna om nu någon bank låna ut pengarna eftersom LOTTEN inte är en säkerhet och hur man skall kunna låna pengar för att betala skatt i förskott och den olycklige vinnaren skulle avlida i förtid innan de 25 åren passerat – har banken ingen säkerhet eftersom man inte kan pantförskriva en lottvinst utbetalning.  
 
Få höra om dom styrande i Grönköping kan överträffa denna galenskap?  
 
Är du däremot mantals skriven i annat EU land dit vinsten transfereras blir svenska staten utan skatt då skatt skall betalas där man har sin bostad. Och inget land i världen har så korkade myndigheter att man beskattar en inkomst innan man erhållit den. Inget annat folk å andra sidan skulle heller tillåta detta, det skulle bli ett ramaskri. Men i Sverige sitter man och knyter näven i byxan det är ju så vackert!  
 
Ännu ett skäl att emigrera?  
Som ni där ute säkert minns med fasa klagade Astrid Lindgren en gång i tiden över Pomperipossa-skatten, som konfiskerade mer än 100 procent av hennes inkomster.  
 
Sossar i mängder hotade Astrid Lindgren och man bad henne flytta från landet – man fattar inte hur illa det är ställt med många och ännu värre var det när åtskilliga sossar som var otrevliga mot henne då dom förlorade jobbet efter att dom förlorade valet för första gången strax därpå.  
 
Vilken gnällmåns Astrid du var! Vilket underbart folkhem vi levde i på den tiden!  
 
Trisslott? Nej tack. Men ännu en nitlott skulle sitta fint.  
 
Och som alltid sitter man i stugorna och tror antingen det kan bara inte vara sant, eller så är det förtal av samhället eller så får det vara - det är ju ändå dom som vinner deras ensak.  
Att domen som är ett beställningsjobb från skattemyndigheten eftersom Regeringsrätten är ett lydorgan, det fattar man inte - och den som fattar det hela har insett för länge sedan hur sjukt landet blivit och dragit konsekvensen och flyttat vilket en halv miljon svenskar redan har gjort de senaste 20 åren, varav enbart 70.000 till London regionen.  
 
Regeringsrättens Dom urholkar rättssäkerheten är toppen på isberget, Generalklausulen som tillåter skattemyndigheten att själv tolka, utdöma och utfordra straff är nog det värsta som skett i ett västland. Det är totalitära stater liksom diktaturer som har en generalklausul.  
Detta är inte värdigt ett land som enligt författningen påstår sig vara en rättstat!  
 

 
 
2)  
 
Har du 70 miljoner kronor så kan du prenumerera på denna tidning, helt seriöst!  
 
Superexklusiv tidning för de rikaste - här kan du läsa den!  
http://www.spearmedia.co.uk  
 
Platsar du för en prenumeration? Du behöver bara 70 miljoner. Spears Wealth Management Survey är den nya tidskriften som bara en noga utvald skara får hem i brevlådan, skriver di.se.  
Storbritanniens 2.000 tätaste personer har redan fått ett provnummer hemskickat. I utgåvan går det bland annat att läsa om olika skattefrågor, hur man gör klipp i Schweiz samt hur man på bästa sätt skriver ett äktenskapsförord.  
 
Tidningen kommer ut en gång i kvartalet. Utgivaren hoppas på en upplaga om 30.000 exemplar.  
 
Det är annat än tidningen Bussbranschen som kostar löjliga 371 kronor för helåret och 10 utgåvor.  
 
http://www.busstidningen.se/prenumerera.htm  
 

 
 
3)  
 
Ny seger för ett friare samhälle, det är en grundläggande rättighet enligt Europadomstolen i en ny Dom.  
 
Rätten att avstå från att vara med i ett fack ska vara lika stor som rätten att avstå. Det är en grundläggande rättighet enligt Europadomstolen. Det är slutet för så kallade organisationsklausuler på den svenska arbetsmarknaden.  
 
Europadomstolen har slagit in den sista spiken i kistan för organisationsklausulerna.  
EU domstolen i Strasbourg har prövat tillämpningen och funnit att de strider mot konventionerna om mänskliga rättigheter artikel 11.  
Organisationsklausuler är därmed olagliga i Sverige och i övriga Europa.  
 
Toni kommentar:  
Ännu ett socialistisk kollektivistisk bålverk rasar därmed till förmån för den personliga frihet att du får välja själv.  
 
Tackar EU för detta som är den enda kontroll funktionen som övervaka dom mänskliga rättigheterna som ländernas regeringar skriver på genom fördragen men sedan struntar i att tillämpa dessa då facket framför allt i Norden gör allt för att sabotera de grundläggande personliga rättigheterna och därmed inte gillar den enskilde personens frihet.  
 
Sverige har nog med avtal som stryper individens möjligheter, nu är ännu ett hinder borta.  
I detta Newsletter har jag tidigare krävt att den svenska Bussbranschen borde ägna sig åt att frigöra sig fån kollektivavtalen, kanske vi kommer ett steg närmare nu med detta mål.  
 
Att detta inte sker över en natt att det överhuvudtaget inte sker med nuvarande ledamöter som sitter och företrädare i avtalsfrågorna kanske var och en förstår. EU domstolen prövar sedan en tid vad kollektivavtalen innebär och det skulle förvåna mig om man inte kommer fram till att dessa bakbinder branscher och strider mot rättigheten att själv få ingå avtal.  
 
Det är bekvämt för Bussbranschens folk man behöver inte göra ett smack, bara sitta och avvakta, man har inte ens varit med och medverkat, andra får göra jobbet, varför man kan sitta och vara såta vänner med dem som bakbinder branschen på alla vis käka goda luncher och ha för syn skull nattmanglingar, ack du sköna land.  
 
Den svenska arbetslagstiftningen har för länge sedan tagit över fackets roll, det behövs inte 2 kontrollorgan. Det behövs mer frihet och inte fler totalitära regler.  
 

 
 
4)  
 
MSC Cruises kryssningsfartyg är kära gäster i Stockholm, utökar kryssningsflottan  
 
MSC Cruises är ett av de rederierna med många anlöp i Stockholm.  
Claes Tamm är chef i Stockholm för MSC Cruises mailto:claes.tamm@msccruises.se  
Claes har mången special anbud som passar bussresearrangörerna med kryssningar i Medelhavet och andra platser.  
 
MSC Cruises kommer under de närmaste åren att sjösätta fyra nya lyxkryssare, vars sammanlagda värde är närmare 8 miljarder kronor.  
 
MSC Cruises lade nyligen en beställning på två fartyg med kapacitet för närmare 4 000 passagerare och 1 300 anställda. Ordern, som har gått till det franska varvet Alstom Marine, är värd 4 miljarder kronor.  
 
MSC Fantasia levereras i juni 2008 och MSC Serenata i mars 2009. Sedan tidigare har rederiet beställt två fartyg, MSC Musica, som sjösätts i juni i år, och MSC Orchestra, som tillkommer 2007.  
 
Med de fyra nya fartygen kommer MSC Cruises att ha elva fartyg i sin flotta och kapacitet för 21 000 kryssningsresenärer.  
 
Det duggar tätt med beställningar av nya jätte kryssningsfartyg först var det strax innan jul där Carnival för sin koncern undertecknade slutgiltiga avtal för en jätte leverans av nya Jumbo Kryssare som säkrar arbetsplatserna för hundratusentals arbetare på varv och inte minst hos alla små hantverksfirmor – runt omkring i Italien.  
 
Nu är det MSC som beställer i Frankrike som ger tusentals arbete åt franska företag!  
 

 
 
5)  
 
Varannan arbetsgivare kollar din dator trafik på jobbet!  
 
Varannan arbetsgivare kollar hur de anställda använder Internet på jobbet, men bara hälften av dem berättar för de anställda om kontrollerna och hur de går till, enligt en rapport från Datainspektionen.  
 
Läs mer PTS rapport Övervakning i arbetslivet http://www.dn.se/content/1/c6/51/27/98/overvakning_i_arbetslivet.pdf  
 
Att många inte berättar för de anställda om att deras Internet- och e-postanvändande kontrolleras är vad jag finner mest alarmerande. Anställda har rätt att veta om och i så fall på vilka sätt de övervakas, säger Hans Kärnlöf, handläggare på Datainspektionen  
 
Individens frihet, suck!  
 

 
 
6)  
 
Årets stora händelse i nöjesstaden Stockholm!  
 
Den 18 januari lanseras Stockholms nya nöjesportal på internet. Bakom satsningen ligger bland andra Café Opera, The Plaza Club, Nox, Hotellet, Kharma, Solidaritet, Olssons Video, Storstad och Riche lilla baren.  
 
SthlmsFinest.com beskrivs som både en nöjesportal och ett community. Huvudmålgrupp är stockholmare mellan 22 och 35 år.  
 
Det hela beskrivs i en pressrelease som "ett sätt för restaurangerna och nattklubbarna att nå och kommunicera med sina gäster även utanför gängse öppettider samt en gemensam plattform för att stärka respektive varumärke."  
 
Redan nu pågår nedräkningen på sajten där besökare kan gå in och registrera sig för framtida medlemsutskick.  
http://sthlmsfinest.com/  
 
Vill du också bli en av Stockholms finaste?  
SthlmsFinest.com är en ny nöjesportal och community med fokus på Stockholm och nattliv. En plats där alla som gillar att umgås på nattklubbar kan hänga även dagtid och träffa sina vänner och hitta nya spännande bekantskaper.  
 
Här hittar du det senaste inom Stockholms nöjesliv – förutom mingel- och partybilder kan du kan bl a läsa intressanta intervjuer, krönikor, artiklar om livsstil, mode, trender, se filmtrailers och lyssna på musik.  
 
Bakom SthlmsFinest står flera av Stockholms mest välrenommerade restauranger och nattklubbar som nu gör en gemensam satsning, bland andra Café Opera, The Plaza Club, Hotellet, Halv Trappa plus Gård, Olssons Video, Storstad, Viola och Grodan Cocktail Club.  
http://sthlmsfinest.com  
 
Har du lagt märke till en sak? Det är näringen själv som tar initiativet utan kommunala och statliga pengar, så hälsosamt! Flera av dem som nu är med och skapar denne spännande webbportal satsar pengar i den nya fantastiska destinationen i Brasilien.  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=766&show=766 artikel nr 8.  
 

 
 
7)  
 
Å du „wunderbara, underbara“ Ryssland  
 
Hennes & Mauritz har inlett en rättsprocess i Ryssland mot företaget H&M International, som har registrerat varumärket där, skriver Näringsliv24.  
 
I september ifjol kunde du läsa på detta Newsletter om Boris Kostyrin, som registrerat H&M varumärket och ville bli en objuden partner till H&M.  
 
Inte särskilt attraktivt, anser Hennes & Mauritz.  
"Vi har inlett en rättlig process, men kan inte kommentera det mer än så", säger Liv Asarnoj på H&M:s pressavdelning .  
 
Enligt Boris Kostyrin är det inga problem att varumärket H&M används av två olika företag eftersom H&M International och Hennes & Mauritz verkar på två olika marknader.  
 
Hennes & Mauritz har enligt återkommande medieuppgifter planer på att öppna i Ryssland, men har ännu inte bekräftat något.  
 
Det är klokare att hålla sig borta från Ryssland för ett företag som H&M så länge staten är genomkorrumperat från regering ned till vanlige medborgaren, tusen år av korruption och terror blir man inte av med genom några paragrafer i en lagbok som inge bryr sig.  
 

 
 
8)  
 
Kina turism ökar med en hissnande fart  
 
Enligt Asia Pulse har Kina satt upp nya mål för sin turismindustri inom ramen för det 11:e femårsprogrammet som avser tiden 2006-2010. Den direkta turismomsättningen beräknas öka nominellt med +48% på fyra år (+10,5% per år). Detta kan jämföras med WTTC:s prognoser för Sverige där efterfrågan realt beräknas öka med +4,4% per år.  
 
Den direkta sysselsättningstillväxten i Kina beräknas till +11% per år. Varje ny omsatt miljon genererar 7,8 jobb i Kina mot 0,7 i Sverige. WTTC bedömer att Sveriges sysselsättningstillväxt stannar på marginella +0,1% per år trots att turistomsättningen realt ökar med +4,4% per år. Därmed skapas i Kina mellan 2006 och 2010 +3,4M nya jobb medan Sverige orkar med +500 jobb.  
 
Den utländska turismen i Kina beräknas öka med +58% i löpande penningvärde på fyra år eller med +12,2% per år. För Sverige bedömer WTTC tillväxten realt till +6,5% per år.  
 
Sveriges turism mätt som resandet över 10 mil utgör i dag värdemässigt hela 21% av Kinas turism. Sysselsättningsmässigt, som mäter turismens lokala och köpkraftsrelaterade betydelse bättre, är andelen mer måttliga 2%. År 2010 beräknas dessa andelar ha sjunkit till 17% respektive till 1,3%. Sverige har 0,7% av Kinas invånare. Därmed har Kina redan om fyra år en turistindustri som sysselsättningsmässigt motsvarar halva vår utvecklingsnivå.  
 
Men det inte bara den inhemska och den ingående turismen som växer i Kina. I många länder runt om i världen toppar de kinesiska resenärerna i ökningstakt. Under 2005 kom Kina på förstaplats i relativ ökning (en formidabel tredubbling av volymen) och på andraplats efter Tyskland i absolut ökning av utländska gästnätter i Sverige. Den utvecklingen kommer att accentueras under de kommande åren.  
 
Kina - Sverige  
2006 Beräknad turism  
Internationell turism Kina 265 mdr SEK (33,6B$); Sverige ca 55 mdr (21% av Kina)  
Inhemsk turism Kina 582 mdr SEK (73B$) 1,3B personresor; Sverige ca 135 mdr (23% av Kina)  
Totalturism Kina 847 mdr SEK (107B$); Sverige ca 180 mdr (21% av Kina)  
Utresor Kina 34M utresor  
Direkt sysselsättning Kina 6,6M jobb; 0,5M nya jobb under 2006; Sverige ca 130.000 (2,0% av Kina)  
Absolute Advantage  
konsulter inom turism - världens största näring  
Leif Aronsson, Askims Stenblocksväg 8, 436 40 Askim, 031-28 26 50, 0706-666 022, mailto:tourism@telia.com  
 
Toni kommentar: vinnarna finns inte men däremot en massa förlorare!  
Den svenska bussbranschen står och gläds över att man kan underbjuda varandra på uppdrag hos länsbolagen, Bussbranschens ”Pravda” trafik forum slår upp – Bergkvarabuss, Arriva, Swebus och alla andra som påstås vinna nya uppdrag fast dom gemensamt tillhör dom stora förlorarna! Med varje anbud man vinner är man ett steg närmare den ekonomisk avgrunden!  
 
Man kan konkurrera fast man hittar samarbetsformer i ett projekt där man är med och skapar uppdrag att komma till Sverige. Genom direktkontakter i China, Indien och andra länder där var och en är för liten men gemensamt skulle man kunna skapa en rätt imponerande trfaik som är lönsam och är alternativet att vara slav under Länsbolagen.  
 
Det är bättre att satsa dina medlemspengar för BR i ett dylikt bolag istället för att kasta bort den till en organisation som gör mer skada för den enskilde företagaren än nytta.  
 
Kan man i krogbranschen hittar smått hissnande samarbetsprojekt borde väl ”buss nissarna” kunna göra detsamma eller är det bara jantelagen som gäller?  
 
Varför har vi inte bussbranschen på 20 språk en gemensam webbsite? Det finns tudentals arbetslösa invandrare som bara drömmer om att få vara med och hjälpa till i ett dylikt företag vilka kan vara genvägen till länderna långt borta.  
 
Var finns ”gaisten” som SthlmsFinest http://sthlmsfinest.com präglas av med att skapa och föra saker och ting framåt istället för att luta sig tillbaks och fjåmpa sig inför Länsbolagens flöjeln? När vaknar branschen och tar tag i saker som man kan påverka utan statens inflytande eller tvångströjor?  
 
Ett sådant bolag kan dessutom juridisk enkelt placeras i ett annat EU land som tillåter att man har en överlikvid i bolaget utan straffskatter. Med Internet kan man sitta varsomhelst på detta jordklot och verksamheten kan ändå skötas från Sverige.  
 
Nog finns det tusen och en möjlighet för branschen att börja tjäna pengar om man bara hade önskemålet och förmågan att i fri konkurrens också samarbeta.  
 

 
 
Kommentar:  
 
En klok läsare kom med denna kommentar som är redigerad för att avsändaren inte skall hängas ut i Jantelandet!  
 
Hej Toni.  
Läste ditt nyhetsbrev och om http://www.festivalbussen.com grabbarna är mycket smarta. Dom jobbar som jag tror branschen kommer jobba inom ett par år, alltså jobba med nätet.  
Nätet är stort och på nätet är det betydligt lättare att både få nya kunder och billig annonsering om man jobbar med sin webbsida på rätt sätt.  
 
Det var kul att se dina kommentarer, vi har som du vet innan, bestämt oss för att driva vår verksamhet med hjälp av Internet framöver och det är nog ingen dum idé eftersom vi kommer att vara kända i branschen långt innan våra konkurrenter ser att det finns pengar att håva in när branschen vaknar, ifall den vaknar.  
LÅT OSS UNGA TA ÖVER BRANSCHEN OCH FÅ DEN TILL ATT ÖVERLEVA  
 
Ha det gott  
xxxxxxxxxx  
 

 
 
9)  
 
Slutrökt på Finlands balkonger? Spanien totalt rökfritt  
 
Det finländska Social- och hälsovårdsdepartementet tänker ingripa mot rökandet på balkonger, enligt tidningen Keskisuomalainen. Ändringar i tobakslagen som skulle begränsa rätten att röka på balkongen planeras.  
 
I Spanien är totalt rökfritt på alla offentliga platser, fastigheter, restauranger och barer.  
Undantag för barer med mindre än 100 platser där kan barägaren tillåta rökning.  
Det anges på en skylt i dörren denna lokal antingen tillåter eller ej rökning.  
Smidigt och enkelt!  
 
Kuriosa är att personal i tjänst inte får röka! Inte ens på barer där det är tillåtet att röka.  
Böterna är inte dåliga dom heller, upp till 3000 euro (29.000kr)  
Nu har jakten börjat på rökarna, Italien är det förbud sedan 1 år...  
 

 
 
10)  
 
Förra gången tog Militären med Franco över och inbördeskriget var i full gång!  
Spanien befinner sig i en omvälvande förändring som påfrestar hela samhället.  
Som turist eller utlänning som lever vid sidan om samhället märker man inget av det hela.  
Det är Baskien, Katalonien, Valencia – Alicante, Balearerna, Galicien och fler delstater i federationen Spanien som följer noga med vad som sker i Katalonien.  
 
Varje år har man ökat trycket på Centralregeringen med nya och nya förändringar som skall ge Katalonien en status av att vara ett eget land. Katalanska språket är totalt annorlunda från Spanskan, redan idag måste alla i Katalonien tala Katalanska, för samtliga myndighetspersoner är det obligatorisk, domstolar talar bara Katalanska, läkare måste enbart tala katalanska.  
 
Mängder av ”knäppisar” på barer och restauranger kräver att man tilltalar på Katalanska. Journal Spioner,  
det finns särskilda språk spioner som går igenom alla patienthandlingar på sjukhusen vilka är strikt konfidentiella men vad gör det när nationalism får härja fritt då står ideologien över lagen.  
 
Arméchef hotade häromdagen med militär intervention i Katalonien, inte ett knyst om detta i svensk TV? Det är en socialistisk regering som just nu styr Spanien och kamraterna uppe i norr hänger inte ut sina medfränder, inte ens på nyhetskanalerna?  
 
Vad det egentligen handlar om är en sensationell nyhet när militären i en demokrati och EU land hotar avsätta ett delstatsparlament för att man där gått över gränsen vad grundlagen tillåter samtidigt som Centralregeringen i Madrid förhandlar och förhandlar samtidigt som vreden ökar i den spanskspråkiga delen och andra delstater i Spanien nu ser chansen att med nationalisternas hjälp skapa förutsättningen att lämna den Spanska federationen. Man åberopar Tjeckien och Slovakien som exempel hur nu detta är möjligt år 2006 när man strävar efter ett förenat Europa. Det är en kuslig politisk stämning som kommer ha långtgående konsekvenser oavsett i vilken riktning det nu bär av.  
 
Spaniens arméchef, generalen José Mena Agudo, beordrades 7 januari till husarrest med anledning av ett kontroversiellt uttalande föregående dag. I samband med den militära högtiden sade Mena i Sevilla att den spanska armén är redo att rycka in, om den katalanska reformprocessen på något sätt hotar den spanska författningen. Försvarsministern José Bono (s) valde att omedelbart kalla Mena till Madrid och besluta om en veckas husarrest. Även om uttalandet bedöms som en lindrig förseelse, genom att bryta mot militärernas skyldighet till politisk neutralitet, väntas Bono föreslå ministerrådet 14 januari att Mena avsätts som arméchef. Generalen försvarar sitt uttalande, som han säger överensstämmer med åsikterna hos en stor grupp inom armén och han tillägger att han endast hade för avsikt att försvara författningen.  
Det spanska rättssystemet får fortsatt underkänt  
 
Nära hälften av spanjorerna, 44 procent, anser att de juridiska instanserna fungerar dåligt eller mycket dåligt. Det framgår av en undersökning som gjorts av justitierådet Consejo General del Poder Judicial. Det handlar trots det om ett bättre betyg än tidigare. Faktum är att det spanska rättssystemet aldrig fått godkänt betyg och är en av de institutioner som är minst uppskattat i Spanien. Endast en fjärdedel av de tillfrågade anser att domstolssystemet fungerar bra eller mycket bra. Ännu sämre betyg får exempelvis politikerna, kyrkan och televisionen.  
 
Det spanska rättsystemet är en öppen skandal som efter 20 års EU medlemskap fortfarande i stora delar bygger på Francoväldet där systemet skyddar ”familjerna” där individen och utländska företag möter olika behandling. Det är en skandal och en oacceptabel flathet från EU som skickar hit över 20 miljarder kronor årligen i FEDER bidrag utan att man kräver en ordentlig revision av lagar och domstolsväsendet.  
 

 
 
11)  
 
Polisen och rättspsykiatrin i Sverige ligger 30 år efter  
 
Polisen och rättspsykiatrin i Sverige ligger 30 år efter andra länder när det gäller hantering av våldsbrott, skriver tre experter. Såväl förebyggande, utredande som vårdande instanser saknar kompetens i svensk brottsbekämpning. Det visade sig efter mordet på Anna Lindh. Det visar sig nu i samband med värdetransportrånen. Och det visar sig ständigt i samband med utredningar om pedofilbrott.  
 
Sverige ligger 30 år efter länder som Storbritannien och USA i dessa frågor. Ansvariga för situationen är polisledningen som inte ser till att de metoder som finns utvecklade används även i Sverige. Det skriver tre experter på psykologisk kunskap i samband med bland annat våldsbrott.  
 
Hela artikeln kan du läsa på följande länk:  
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=511912&previousRenderType=2  
 
När svensk polis intervjuade vittnen direkt efter Anna Lindh-mordet gjorde man det med papper och penna. Att ställa frågor, lyssna till det som sägs, anteckna samt ställa följdfrågor klarar inte vårt medvetna uppmärksamhetsutrymme så bra. Vi tappar eller blandar ihop information.  
 
Vid Anna Lindh-mordet samlade man ihop vittnen i samma väntrum med risk för att vittnena påverkade varandra innan de skulle höras. Att signalementet som släpptes två timmar efter attacken på Anna Lindh var oanvändbart och att man senare grep fel person är inte förvånansvärt, men dock anmärkningsvärt.  
 
Sven Å Christianson  
Professor i psykologi, Stockholms universitet  
Ulf Holmberg  
Fil doktor, Högskolan i Kristianstad, f d polis  
Carl Göran Svedin  
Professor i Barn- och ungdomspsykiatri,  
Lunds universitetssjukhus  
 
Den borgerliga alliansen i nytt tiopunktsprogram:  
Vårdgaranti även för patienter med psykiska besvär. Psykiatrin är det område inom sjukvården som kräver mest förnyelse. Därför vill vi inom den borgerliga alliansen satsa minst fem miljarder kronor för att förstärka psykiatrin under de närmaste tio åren  
 
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=511255&previousRenderType=2  
 
En del av det offentliga som har särskilt stora problem efter elva år av socialdemokratiskt styre är psykiatrin och äldreomsorgen. Vi inom Allians för Sverige är överens om att det under lång tid kommer krävas en resursförstärkning av psykiatrin.  
 
Toni kommentar:  
Tar pengarna från länstrafiken, få stopp på dom som slänger med miljarder till obegripliga projekt, enhetsbiljetten över hela landet med nya biljettmaskiner överallt till en kostand av minst 15 miljarder och när man installerat det hela så är det oanvändbar samt ur tiden, ur tiden liksom hela systemet med länsbolagen.  
 

 
 
12)  
 
I Grönköping där sker saker och ting, rakt på rödbetan!  
 
Förrädare ej längre kommunist!  
Stadens ledande kommunist, hr f. förrädaren Hildor Peterzohn, har nu slutgiltigt bestämt sig för, att han ej är en sådan, i vart fall inte under tiden fram till instundande riksdagsval. Beskedet hälsas dock inte med någon entusiasm bland hr P:s kolleger å den politiska vänsterkanten, där man gärna sett att hr P. hade kvarblivit vid sin stalinistiska läst.  
http://www.gronkoping.nu/index.php?action=las_text&id=1134750848  
 
Inga lata poliser i Grönköping!  
Hr viceminister Ringholms (s) oväntade – inte minst för honom själv – utspel om polisers lättja härförleden, har onekligen satt strålkastaren å en öm fot. Göra våra polismän verkligen allt vi kunna begära av dem? GV fick följa med hr polis Paulus Bergström en dag å jobbet för att se huru det förhåller sig med den saken!  
 
http://www.gronkoping.nu/index.php?action=las_text&id=1131119530  
 
Grönköping har infört som första ”land” trängselavgifter!  
Trängselavgifterna som infördes vid årsskiftet baseras å fordonens vikt. Varje motordrivet fordon måste således vägas vid inpassering till den centrala stadskärnan, vilket förutses leda till sådana köer att det privata bilåkandet minimeras till förmån för trängselavgiftsbefriade taxiresor.  
 
En kommunal enkät rörande hastighetsgränserna i omnejden visar att 14 % av de svarande över huvud taget inte vill ha några dylika. Kommunens demokratiutskott arbetar nu intensivt med frågan om huru denna minoritet ska kunna tillgodoses utan att majoriteten blir lidande.  
 
http://www.gronkoping.nu/index.php?action=las_text&id=1135944214  
 

 
 
13)  
 
Åter till den grådisiga verkligheten och Trängselskatten i Stockholm!  
 
”Förutom de 60 kronorna blir det 34 kronor för sociala avgifter och 41 kronor i marginalskatt” Se mer om detta längre ned, läsarnas kommentarer  
 
Vägverket varnar för fuskmetoderna  
 
En del av de metoder som används för att komma undan trängselskatten i Stockholm kan vara olagliga. Och det är inte ens säkert att de fungerar. Vägverket antyder att man har motmedel.  
Man ska inte vara så säker på att de fungerar, säger Vägverkets projektledare Birger Höök  
Han har i tidigare intervjuer också påpekat att det är olagligt att manipulera sin nummerskylt på en del av de sätt som nu marknadsförs på olika Internetsiter.  
 
Han är också tveksam till medias rapportering om de många metoder som finns för att osedd smita förbi Vägverkets kameror på betalstationerna.  
 
Nyteknik.se skrev om tre produkter som marknadsförs på nätet - den snurrande nummerskylten Tollfree 1.0, Tullkepan som skymmer skylten uppifrån samt plastprismat Super Protector som fästs på skylten och gör den oläslig i andra vinklar än rakt framifrån.  
 
Man kan ju diskutera om sådan information är att uppmana till skattebrott, säger Birger Höök.  
Vi betraktar fusket som en polisiär fråga. Men vi har inte kontaktat polisen om det här. Det ingår inte i vårt uppdrag att jaga fuskare,  
 
Uppfinningarna frodas  
Den som inte kan identifieras av de elektroniska transpondrarna i bilarna eller av de digitala bilderna av nummerskyltarna blir inte skyldig staten någon trängselskatt.  
 
Därför är Internet fullt av uppfinningar som ska hjälpa bilisterna att smyga igenom betalstationerna utan att identifieras.  
 
Det första som kom var den snurrande skylthållaren Tollfree 1.0 som marknadsförs som en synnerligen laglydig produkt som enbart är till för att skaka av snö och smuts innan man åker igenom biltullen.  
 
Skylthållaren fälls fram 90 grader och blir oläslig för Vägverkets kameror.  
 
Gör inte så här!  
Tidigt ute var också den lilla plåtkepsen som man ska klämma fast bakom nummerskylten. Själva kepsen skymmer då nummerplåten i vinklar under 45 grader.  
 
Den kostar 399 kronor för två stycken och säljs bland annat på http://www.streetside.se  
Även här garderar sig uppfinnarna mot misstankar om uppvigling till brott:  
 
Vi vill understryka att tullkepan endast bör användas på instrumentpanelen. Alternativt kan den enkelt klämmas eller skruvas fast bakom t.ex. en tavla i hemmet. Den går även att förvara på balkonger och altaner, då den är mycket tålig för väder och vind. Den bör dock inte monteras på lågt uppsatta tavlor, då den i 45 graders vinkel kan dölja motivet på tavlan.  
Där man åsyftar möjligheten att dölja nummerskylten utan att uppmana till detta.  
 
Den tredje mest kända smituppfinningen är en genomskinlig plastprisma, Super Protector, som monteras ovanpå nummerskylten. Den kostar 549 kronor styck och säljs på http://www.scanshop.se  
 
Läsarnas kommentarer:  
Några klipp från läsarna hur det fungera i verkligheten – en större rättsskandal har samhället nog aldrig upplevt!  
 
a)  
På 1800-talet avskaffades biltullarna i Stockholm för att främja handeln.  
Trafiken i Stockholm ökar dag för dag, rapporterar Vägverket på onsdagsmorgonen. Ökningen bekräftas av nya siffror från Stockholms stads miljöavgiftskontor. Januari är alltid en mindre trafikerad månad varför det inte går att uttala sig om trafiken minskar eller inte.  
 
b)  
Vi distribuerar mat och borde vara undantagna trängselskatten, vi har inga alternativa färdsätt. Vad tror du skulle hända om vi bara körde till förorterna? På två dagar skulle hyllorna i stans livsmedelsaffärer gapa tomma.  
 
Jag är oerhört frustrerad. Som företagare får man inga svar, ingen hjälp. Vi känner en maktlöshet som inte på långa vägar uppväger det faktum att det blivit lite färre bilar i stan, säger Ronny Juhlin.  
 
Att de har kontroll är oerhört viktigt. Skulle de missa betalningar och börja få straffavgifter är det kört - de marginalerna finns inte i rörelsen  
 
Vi distribuerar mat och borde vara undantagna trängselskatten, vi har inga alternativa färdsätt. Vad tror du skulle hända om vi bara körde till förorterna? På två dagar skulle hyllorna i stans livsmedelsaffärer gapa tomma.  
 
c)  
En bussförare ansåg detta:  
Det är alltid mycket lugnare i trafiken i januari. Det är omöjligt att dra några slutsatser ännu. Men oavsett hur det går gillar jag det inte. Det drabbar fel människor, de som har råd att betala kommer inte bry sig ändå  
 
d)  
Åkarna besväras av diskussionerna med kunderna om den nya prisbilden som trängselskatten innebär. För maxbeloppet 60 kronor i trängselskatt måste företagaren ta ut 135 kronor av kunden för att gå jämnt upp - förutom de 60 kronorna blir det 34 kronor för sociala avgifter och 41 kronor i marginalskatt.  
 
e)  
Egoism flödar!  
Jag bor i Västerhaninge och börjar 08.30 på mitt jobb på Holländargatan. Det var markant skillnad i dag mot en vanlig måndag. Inte kö någonstans. Köerna brukar annars börja vid Skogskyrkogården - alltså långt före Globen. Om det var en engångsföreteelse får jag väl se. För mig som har leasingbil på företaget är det suveränt. Jag ser det som att de som har råd, antingen privat eller får skatten betald genom företaget, är vinnare.  
 
f)  
På 1800-talet avskaffades biltullarna i Stockholm för att främja handeln. Nu införs de på nytt mot folkets vilja. Detta måste vara det mest odemokratiska politiska beslut som någonsin tagits i denna stad och detta land. Varför inte höja avgiften till 500 kronor i timmen så avvecklar vi alla bilar på en gång, och dödar huvudstaden? Man känner total vanmakt inför socialdemokraternas politiska utövning.  
 
g)  
Peter Eriksson (mp). Någon har tryckt upp dekaler av hans nummerskylt och kört in och ut genom biltullarna i Stockholm. Enligt egen utsago i Rapport på måndagen har språkröret fått besked om att han i fortsättningen slipper att först betala in skatten och sedan överklaga, eftersom hans bil bevisligen finns i Norrbotten.  
 
Ett fantastiskt besked från skattemyndigheten, eftersom förhandsbeskedet till alla de brottsoffer som fått sina nummerplåtar stulna har varit att alla ska betala in skatten och sedan överklaga och själv bevisa att det var den stulna skylten och inte den egna bilen som passerade tullstationen. Varenda dag som detta händer dessutom. Slipper de också efter detta?  
 
Visst är Sverige ett fantastiskt land? Själv tycker jag att nu får det räcka. Jag har efter många år med näven knuten i byxfickan själv engagerat mig politiskt. Du som har tänkt likadant, gör mig sällskap! Hjälp till och gör slut på idiotin vi fått stå ut med i så många år.  
Jag gör nu som hundratusen andra - jag flyttar till annat land där rättstaten alltjämt fungera  
 
 
h)  
På mitt registreringsbevis fanns ingen kod. Kunde inte kolla uppgifterna på nätet. Det visar sig att bilar registrerade före 1998, vilket min är, saknar denna kod och man måste beställa ett nytt registreringsbevis från Vägverket. Ytterligare en besvärlighet. Har ännu inte fått denna kod, så det går inte att betala per internet.  
 
i)  
I Sovjet hade politikerna och vissa utvalda industri bossar rätten att färdas i egna filer!  
Jag reser till jobbet med SL men jag är absolut emot trängselskatt:  
Trängselskatt ökar trängseln i pendeltåg och t-bana.  
Den ökar klyftorna i samhället och leder i riktning mot att bara de rika (och politikerna) kan använda bil.  
 
j)  
Morgonen den 3 januari åkte jag genom stan ut till Ropsten, vilket är avgiftsfritt. Jag har dock påförts 15 kronor för denna resa. De påföljande dagarna fungerade det bra. Nu måste jag posta ett brev till skattemyndigheten för att få tillbaka 15 kronor. Känns lite löjligt att betala 5.50 i porto för att få tillbaka 15 kronor plus lite tid att författa brevet och gå till brevlådan  
 
k)  
Fick skattebeslut datum 060104. Betalade per Internet 060105. Beslutet är fortfarande angivet som obetalt. Vid kontakt anger Stockholmsförsöket att betalningen tidigast kan ses i morgon 060110, men kravet på bilisten är ju att betalningen skall vara inne senast i dag 060109. För att kunna klara upp om en felregistrering av betalningen har skett eller liknande är det väl ett minimikrav att betalningen skall kunna ses sista betalningsdagen, i synnerhet om man har haft fyra dagar på sig att registrera den. På Stockholmsförsöket vill man inte heller ange hur detta skall överklagas.  
 

 
 
14)  
 
Anlitar du dig av företag som lovar att din site ligger högt i sökmotorernas placering?  
 
Det har hänt oroväckande saker på den här marknaden under 2005:  
 
Ett av de tongivande sökmotorpositioneringsföretagen - Altus - har tagit stora risker med sina kunder. Auktionsfirman Bukowskis och Ikanobanken fick dolda porrlänkar på sina sajter i en s.k länkfarm för att öka besöksfrekvensen till siterna där beställaren är okunnig om trixandet.  
 
Internetworld skriver att ett annat svensk sökmotorpositioneringsföretag - Jajja - har fått 500 av sina kunder utslängda från Google.  
Googles nordenchef Johan Kinnander bekräftade detta i dagarna. Skälet ska vara att de använt sig av otillåtna metoder.  
Glöm aldrig att branschen är ny och har de tre viktigaste kriterierna för bluffmakeri:  
 
1. Det är lätt att lägga sig till med 50 ord som ingen begriper men som låter imponerande när kunderna hör dem  
 
2. Det är svårt att kontrollera hur mycket jobb de lägger ner på ditt företag  
 
3. Sökmotorpositioneringsexpert är för en del en oemotståndligt läcker titel  
 
Det kryllar av bedragare där du som rimligen har mindre kunskap är ett lätt offer!  
 
Fråga det här innan du skriver på  
 
1. Kommer de att optimera din sajt med av sökmotorerna godkända metoder? Kan du få det skriftligt?  
 
2. Vilka kunder har de sedan tidigare? Kan du få kontakta dem? Om inte - bye bye!  
 
3. Registrerar de dina sidor automatiskt eller manuellt?  
Du skall kräva i avtalet att en tekniker manuellt ska lägga in dina sidor till  
varje sökmotor, inte använda programvaror som sköter det.  
 
4. Skickar de dokument som verifierar vad de gjort och när de gjort det?  
 
5. Kan du få dokumentation på vilka kategorier de gjort anmälan till när det handlar om katalogtjänster?  
 
6. Skickar de en bekräftelse på att registreringen för respektive sökmotor gått igenom?  
 
7. Vad kan de lova? Och vad händer om du inte får det?  
 
8. Och det viktigaste av allt - magkänslan det finns ingen som kan trolla!  
 
Det kryllar av bedragare där du som rimligen har mindre kunskap är ett lätt offer!  
 

 
 
15)  
 
Skandalen med SJ och Bussakuten ersättningsbussar  
 
OBS insändarna är redigerade så att man inte kan härleda till avsändaren/ toni  
 
Hej Toni!  
Tack för dina intressanta inlägg när det gäller busstrafik m.m.  
Vi håller till i xxxxx inte långt från xxxxx där du kanske har bytt  
tåg någon gång.  
 
Jag håller med dig om att det är helt galet att kalla in standbybussar  
10 – 15 mil från stationen som då har betalt från sitt garage för  
att sedan vänta på ev. uppdrag.  
 
Vi har kört ersättningstrafik i 15 års tid så vi vet en hel del om detta.  
Tidigare hade tågklarerarna hand om beställning av ersättningsbussar  
men numera sköts detta från Stockholm ”bussakuten”.  
Det fungerade klanderfritt tidigare när resp. station hade hand om detta  
men numera kan det beställas fram 5 – 10 bussar som inte får några körningar  
för det räcker ofta med 1 eller 2 bussar.  
 
Visserligen skötte bussakuten all ersättningstrafik klanderfritt  
efter stormnatten 2005 men det kommer nog inte att hända några sådana  
uppdrag fler gånger under våran tid.  
Har du några uppgifter på hur många som utnyttjar SJ resegaranti när det  
gäller förseningar?  
 
Det skulle vara intressant att veta vad denna kostnad är för SJ, vi uppfattar  
att resenärerna får vänta på nästa avgång istället för att ordna fram en buss  
som tar dom vidare då tågklareraren är fråntagen ansvaret att ta hand om resenärerna, han som sitter med problemet utanför dörren och bäst kan avgöra vad som skall göras.  
Hälsningar  
xxxxxxxxxxxxxx  
 

 
 
Angående Bussakuten!  
Till Laholm och Ängelholm i helgen som gick, dom hade inte tiotals mil! Dom hade hundra tals! Vårt eget bolag hade sju bussar hemma och hade 2 km framkörning.  
Hoppas det blev billigare för skattebetalaren!?  
hälsningar  
xxxxxxxxxxxxxx  
 

 
 
Hej Toni.  
Alltid lika uppfriskande att läsa dina brev. Jag var med och lämnade anbud till SJ och fick sedan besked att jag hamnat på plats 10+ vilket antagligen innebär att jag har minst 10 kollegor eller konkurrenter framför mig innan jag får nåt. Jag har fått 1 körning sedan avtalet trädde i kraft, och den beställningen kom inte från Bussakuten utan från Östgötatrafiken så den hade säkert inte med detta att göra. Tidigare saknade jag avtal men då fick jag körningar från Bussakuten väldigt ofta.  
 
Att jag inte tänkte på att lämna anbud för att köra i ett annat län. Det hade ju varit jättebra, men jag tänker kanske logiskt och det gör ju uppenbarligen inte dom som är satta att förvalta våra skattepengar.  
 
Med vänlig hälsning och en vintrigt hälsning  
Fortsätt att kämpa på mot allt vanvett  
hälsar  
XXXXXXXXXXXX  
 

 
 
Här kommer en något annorlunda insändare:  
 
Estonia: mörkläggning  
 
Tzunami: mörkläggning  
 
Fackets fester: mörkläggning  
 
Sida chefer flyger mest i första klass: mörkläggning  
 
Sida har satt i system att stödja kommunist styrda länder och organisationer: mörkläggning  
 
Medlemsfusk: mörkläggning  
 
Lägenhetsskandaler: mörkläggning  
 
SJ:s samägande med olika bolag för att slå undan fötterna på konkurrenterna: mörkläggning  
 
Flygbussarna – Merresor – Bussakuten : pengarna går till Moskva  
 
Det är Inga tillfälligheter Toni, det är ett beteende.  
 

 
 
 
Jag fick många fler mail om galenskaperna med hur SJ sköter ersättningsbussarna – har du konkreta upplevelser så skickar mig info – som jag redigera så att du inte känns igen.  
mailto:toni@schonfelder.com  
 
Glöm inte att tidningen bussbranschen har en ny webbsite med ett diskussionsforum där du endera kan skriva med egen signatur eller vara anonym.  
http://www.busstidningen.se/diskussionsforum/list.php?1  
Senaste debattinlägget är: modig bussförare som blev varnad av Arriva för att han ingrep…  
 

 
 
16)  
 
Flygskatt - rätt att bestämma över våra liv  
 
Flyg avger för många onyttigheter och måste därför hindras, säger socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister.  
 
Hela artikeln finner du på denna länk:  
http://www.flygtorget.se/nyheter/nyhetsdetaljer.asp?KatID=3&ID=3691  
 
"Vi erkänner att beskattning är ett trubbigt instrument, men i avsaknad av andra verktyg är detta det bästa vi kan göra", sa Claes Roxbergh, miljöpartist och ordförande i trafikutskottet.  
 
Regeringens stödpartier har vid upprepade tillfällen klart deklarerat att de vill ha ett annat samhälle än det vi har idag. Färre resor, enklare vanor och mer statligt ägande, står på programmet. Miljöpartiet säger kristallklart i sitt partiprogram att "det omfattande flygresande som i första hand västvärlden svarar för, måste starkt ifrågasättas".  
 
Har vi sett några raska vänsterpennor föreslå straffskatter till banverket? Kärnkraftsnedläggning så att energi från utländska kolkraftverk måste ersätta med ökade påfrestningar på miljön som följd. Miljöhänsyn?  
 
Trängselskatter i Stockholm så att vanligt folk beskattas, inklusive hantverkare och matbud, men inte taxiresor för dem som har råd eller reser på andras bekostnad. Yvonne Ruwaida, som ju blev påkommen med att i mycket hög grad låta övriga skattebetalare stå för hennes privata taxiresor, kan därmed känna sig lugn.  
 
Vänsterkartellen ser till att trygga sig från sina egna beslut så att vår nya nomenklatura kan få bekvämare liv. Skatter och åter skatter för dem som skall leverera nyttigheter och välstånd, samtidigt som de själva lever ett gott och riskfritt liv på andras möda.  
Vänsterkartellen ägnar sig med andra ord åt en omvänd klasskamp där de som har det knapert skall berövas ännu mer.  
 
Om de båda stödpartierna, legitimerade av socialdemokraterna, genomför vad de faktiskt säger i sina partiprogram (för var och en att läsa), så överförs tvångsvis all viktig produktion och finansiella tjänster i statens händer, samt går Sverige tillbaka till att bli det påvra bondesamhälle vi en gång var.  
 

 
 
17)  
 
Det gäller att hitta på nya projekt så att man kan motivera sin verksamhet för att få mer skattepengar  
 
VTI, Väg- och Transportforskningsinstitutet i Linköping, ska starta ett nytt forskningsprojekt om bussar och halkolyckor, rapporterar SvT:s regionala nyhetsprogram Östnytt.  
Enligt Östnytt visar statistik från VTI att det är vanligare med halkolyckor bland bussar än bland andra fordonsslag. Varför det förhåller sig så vet man däremot inte  
 
Toni kommentar:  
Svaret är enkelt, man har utbildat en kår av förare som i bästa fall känner till var ratten sitter.  
Att köra buss i tätort är inte samma sak som att färdas på landsväg.  
 
Det allvarliga är ju att antalet effektiva landsvägbussar har minskat samtidigt som en ökad avåkning sker. Det handlar uteslutande om en usel utbildning!  
 
Länsbolagssystemet är orsaken till det hela systemet kommit fel, den normala utbildningen inom företagen där man först var förare i lokaltrafiken, skoltrafiken, om man var lämplig blev man befordrad till beställningstrafik och långfärdsbussen. De förare som idag kör inom Expressbusstrafiken kan nog berätta ett och annat om kollegorna som släpps ut på vägarna.  
Skickar gärna din upplevelse anonymt förståss till mailto:toni@schonfelder.com  
 
Jag skickade ett mail till några bilskolor med bussförare utbildning i höstas det tog 3 månader och 5 påminnelse att få svar, där jag ställde 5 enkla frågor:  
 
a) Vad måste föraren göra som första åtgärd om man blir stående på Autobahn?  
 
b) Vad är det viktigaste som man måste göra vid en kraftig inbromsning på Autobahn?  
 
c) Vilka regler gäller om man kör på serpentin vägar?  
 
d) Vilken fart bör jag använda mig av om man kör nedför en brant stigning?  
 
e) Vilka regler gäller för att tala i mobiltelefon utanför svensk nationalgräns?  
 
Skolorna som svarade vilket var alla utom 2 hade fel på alla punkter, endast några hade rätt på punkten ”e” att det är förbjudet att tala i mobiltelefon om den inte är handsfree.  
Värre är nog svaret att detta ingår inte i den svenska kursplanen!  
Men förarna släpper man lös….med fog kan man påstå att det är ett under att det inte händer mer…  
 
Svar på ”a ” På med varnblinkers redan under inbromsning den skall stå på fram till att Bussen flyttas igen, skickar omedelbart ut en reseledare/andre förare eller ”pålitlig” person som med en triangel springer bakåt dagtid 2-300m nattetid ca 4-500 m och tydlig varnar bilarna viftandes med triangel fram till dess hjälp anländer.  
 
Dom flesta olyckor sker när ett fordon tvingats stanna på väggrenen, som inte alltid finns. http://www.adac.de åtskilliga Polismän och hjälpare har dödats vid insatser vid vägkanten av bilister och tyvärr ofta av långtradare som ”lunkar fram” och inte ser att det står ett fordon på väggrenen.  
 
Svar på b) Slå på varningsblinkern blixtsnabbt medans inbromsning sker har den på till dess bakomvarande bilar sätter på sina. Påkörningsolyckorna är en av de stora olyckshändelserna.  
 
Svar på c) trafiken uppför stigningen har alltid företräde, fordon uppifrån och nedför skall alltid stanna i god tid utifall ett möte inte är möjligt och låta fordonen på väg upp passera oavsett storlek på det andra fordonet  
 
Svar d) Man kör på samma växel nedåt som man behöver för att köra uppåt, använd bromsen endast i nödfall och då endast en kort vägsträcka det gäller även tillsatsbromsarna för att förhindra varmgång.  
 
Svar d) Det är strikt förbjudet med kraftfulla böter att tala i mobiltelefon annat än om den är handsfree om man sitter i förarsätet.  
 
Vana kontinent förare har kunskapen – då hjälper inte VTI med mera forskning utan det krävs en helt annan utbildning än den som finns dag!  
 
Debattera gärna detta på tidningen Bussbranschens debattsida  
http://www.busstidningen.se/diskussionsforum/list.php?1  
 

 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 
I Spanien http://www.eurocasacar.com Vi har återigen sänkt priserna då vi lyckats med nya inbesparingar som vi ger vidare till våra kunder.  
Just nu 1 vecka för mindre än 900 kronor inkl allt ända fram till 31 mars!  
Malaga, Alicante, Palma några av de mest populära destinationerna.  
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet, om alla dagar, året om! Svar inom 1 minut och du erhåller Vouchern inom 1 timme efter att datorn gjort en del kontroller.  
Utan att en enda levande skäl är inblandat!  
 
Just nu byter vi ut 16.000 bilar vilket är klart före den 1:a februari,  
ingen bil är äldre än 6 månader med A/C och Bil radio.  
Välkommen du också, du sparar tusenlappar med ett enda musklick!!

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.