Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch
Bäste läsare,
Det har varit en häktisk vecka där Ryanair och EU kommissionärens beslut om olagliga ersättningar varit spännande, beslutet är ett politiskt spagat nummer där man stänger vänster kranen och öppnar vidöppet höger kranen. Ryanairs positiva publicitet i Europas media kan jämföras med en storslam, aldrig någonsin har ett företag fått så mycket reklam i en och samma vecka!

Läs mer nedan, sedan har jag missat Håbo buss och Stures Busstjänst på Älvsjö SHIE mässan förra veckan. Det har kommit åtskilliga insändare vilka på olika sätt behandla etableringsfriheten samt den tilltagande feminismen som blivit vår tids ( Sveriges) marxism.

Flera av insändarna är inget för svaga nerver – så Varning anbefalles! Eller vad sägas om detta, "feminismen har blivit en svensk överideologi som på samma sätt som demokratin utgör ett samhällsfundament som inte kan ifrågasättas".

Har fått uppslag till en ny slogan mot Länsbolagen samt vad Lidl matvarukedja har för liknelse med kollektivtrafiken och ett förljuget SLTF.

Hans Sternlycke har ett förslag till svar till kollektivutredningen.

RSV har beslutat att gå igenom alla av staten hel eller delägda bolag för att se hur mycket det fifflas, om länsbolagen faller in under kriteriet vet jag inte då jag ännu inte erhållit något svar på min ställda fråga.
Rapporten skall vara klar till maj 2004.


=========================================Ur innehållet

1) Håbo Buss AB och Stures Busstjänst fanns också på SHIE mässan!

2) Sverige kan spara miljarder -- avveckla Länsbolagen

3) EU-beslut gav Ryanair exempellös PR!

4) Ryanair planerar stämma flera flygbolag !

5) SAS strejken! Facket skyddar välbeställda.

6) Ställ er i skamvrån herrar och damer till Analytiker!

7) Myt att företag inte vill växa och vallöftet Vi skapar 100.000 nya
företag!

8) Så fungerar grabbarna på fina gatan – det gäller att hitta lämpliga offer!

9) Likheten mellan LIDL och kollektivtrafiken?

10) Ny rapport om konkurrensutsättning - myt att offentliga sektorn
privatiserats

11) Årets reklamkampanj som får en och annan kollektivist att få blodstörtning.

12) Hans Sternlycke, insändare nr 1, där han anser att, Bildelning är ekonomiskt fördelaktigt för de flesta. Där Kollektivtrafikutredningen föreslår monopol för Trafikhuvudmannen Järnvägsutredningen konkurrens på spåren.

13) Festival Cruises tre kryssningsfartyg vilka står fast förankrade vid kaj i kvarstad

14) De små stegens tyranni - Sverige har blivit en feministisk banan-monarki.

15) Ultimatum för halvsocialisterna , Vital amerikansk demokrati

16) Den politiska korrekthetens mörkermän

17) Välfärdsrasismens ansikte


========================================


1)

Håbo Buss AB och Stures Busstjänst fanns också på SHIE mässan!
Det kom ett mail från Björn Ellestad – självklart skall jag rätta till en Jätte Miss.
SHIE http://www.shie.se den 27 – 29 januari genomförde en mässa för konferensmarknaden, jättelyckat!
Flygbussarna Charter gjorde succe men nu var inte Flygbussarna ensamma på plats utan även Håbo Buss AB http://www.habobuss.se/se/start.htm
Stures Busstjänst AB http://www.stures-busstjanst.se
Vi på fanns med i monter A07:20.

Sorry grabbar – hoppas jag kan gottgöra med detta tillägg!
Beträffande SHIE mässan var även vi på Hbo Buss AB / Stures Busstjänst AB
med i monter A07:20. Här har vi startat upp ett "nytt" sätt att arbeta på, vi gick ihop ett
antal anläggningar Lastberget, Skokloster Wärdshus, Bålsta Gästis och ett
antal andra utställare med intresse av konferenser, events etc. Klart nöjd
med resultatet, många nya kunder redan på plats!
Känns skönt att vi trots vår litenhet och placering i Stockholms ytterkant (inne i Uppland), kan vara med och konkurrera med dom "stora".

SHIE mässan kändes som en nystart av denna, med ny placering i Älvsjö.
Tror dock att man ska försöka byta namn och få till något klatschigare, som
även folk utanför branschen förstår.
Det är trots allt företagen med bokarna som vi vill åt !

Lite historia!
Håbo Buss AB är moderbolaget som startades för 14 år sedan av Mats Mattsson och bolaget hade 5 bussar. I princip 4 skolbussar och en för beställning. (Dock gick skolbussarna att använda på beställning!). Efter ett år tog vi över Grillby Trafik med två bussar, sålde snabbt av en. För två år sedan, började Kjelle Rydblom och brodern Leif att prata om försäljning av Stures Busstjänst AB.
Birgit Rydblom var inte så ofta inne på firman, utan det var sönerna som körde på.
Efter överenskommelsen om samgående hade bolagen 18 bussar i varierande storlekar, fick en bra kundstock och vi kör idag på.
Vi har dock minskat vagnparken och har idag 14 vagnar, ett bra antal för den mängd kunder vi har idag. Bussarna går mycket på egna jobb och vi lejer ut det som vi inte klarar själv.
Resebyrån kompletterar bussbolagen och gör att när våra kunder vill att vi skräddarsyr arrangemang, så fixar vi det.
I våra lokaler finns även Håbo Turistbyrå som drivs på uppdrag av kommunen.
Bålsta 45 km väster om Stockholm är inte så fel och när kunden märker att man kan beställa bussar, trots vår placering och att det fungerar, då känns det riktigt bra!

Att jag sedan som säljare, jag heter Björn Ellestad inte går den normala vägen utan söker upp projekt, som kanske för andra är lite udda eller är på mässor, som kanske inte är den
traditionella, det gör inget. Jag tror mycket på det här med nätverk och vikten av kontakter, inte bara i bussbranschen utan utanför.

Tonis kommentar!
Precis vad som behövs genom samarbete erbjuda kunden helhets lösningar och synas på arrangemang eller mässor där bussen alltid lyst med sin frånvaro. Bussen som tyvärr heter buss i brist på nåt vettigare namn för Turistbussen, vi på BRA gjorde ett allvarligt försök att byta buss till ordet långfärdsbuss, det stöp som allting annat i bristen på ett gemensamt engagemang i branschen, det var baktalarna som vann, vann vaddå förresten?

Alla i branschen är nämligen födda till experter på allt vilket inkludera marknadsföring och IT frågor, varför branschen är kvar på Barna Hedenhös nivå.

Bra flygbussarna och Björn Ellestad att ni våga ut er på marknader där kunderna med helt andra anspråk finns, på så sätt utvecklas långfärdsbussen till något stort med inkomster som ger bättre marginaler och bort från bidragsberoende huvudmanna uppdrag! Även om det tar tid.

===========================================

2)

Sverige kan spara miljarder -- avveckla Länsbolagen
Det var rubriken i en välgrundat artikel jag nyligen fick mig tillsänt, men tyvärr får jag inte publicera denna då artikelförfattaren skall ha betalt, min site är ingen kommersiell site och sålunda betalas det inga arvoden. Min site har ett syfte att öppna ögonen på dem som med skygglappar går genom livet, vi har det ju så bra, varför då ändra på nåt! Bra på lånade pengar – det är som att pinka i byxan det är skönt för stunden till dess det svalnar.


========================================

3) Publicerat: 2004-02-05
EU-beslut gav Ryanair exempellös PR!
Den 3 februari 2004 tillkännagav EUs transportkommissionär Loyola de Palacio att Ryanair skall återbetala cirka en fjärdedel av erhållna ersättningar eller rabatter som tidigare framförhandlats genom avtal med den regionala flygplatsen Charleroi i Belgien. Beloppet har - vid presskonferensen - inte kunnat preciseras, men det kommer inte att överstiga 4 milj Euro (ca 40 miljoner SEK). EU har listat ett antal inkomster och rabatter som Ryanair erhållit och som man menar skall återbetalas till vissa delar.
Samtidigt som EU-kommissionären Loyola de Palacio anser att de ingångna avtalen inte helt överensstämmer med EU:s konkurrenslagar påpekar hon vikten av en större flexibilitet för regionflygplatserna. Det saknas enhetliga regler för EU varför det skall tillsättas en utredning för att hitta ett regelverk som säkerställer konkurrensneutraliteten.
EU-beslutet noteras som en stor PR-framgång för Ryanair och aktien har stigit på börsen med närmare 20% efter att beslutet blivit offentligt
HELA ARTIKEL under följande länk:
http://www.flygtorget.se/nyheter/nyhetsdetaljer.asp?ID=1917&KatID=3


================================================


4) Publicerat: 2004-02-02

Ryanair planerar stämma flera flygbolag !
Prövningen av Ryanairs avtal med Charleroi ges tillkänna 3 feb 11.30 GMT. Enligt vanligtvis välunderrättade källor i Bryssel förväntas att EU-kommissionen tar ställning mot Ryanairs erhållna direkta eller indirekta bidrag för att flyga till en statlig eller regionalt ägd flygplats. Kommissionens talesman Reijo Kemppinen meddelar att man - oaktat olika intressegruppers protester - kommer att meddela sitt beslut på utsatt tid tisdagen den 4 feb men det är inte slut med det!
Ryanair planerar redan en motattack som kan vända upp och ner på Europas flygbransch. Man kommer stämma alla flygbolag som erhåller någon form av stöd, rabatter eller bidrag och syftar på Air France, Lufthansa, SAS, British Airways, easyJet, FlyBe, Aer Lingus och många fler. Det kan bli stormigt en bra tid framöver när juristerna kommer gnida händerna inför en anstormning av utredningar, anmälningar och krav som kommer hålla European Transport Commissioners medarbetare fullt sysselsatt år framöver.
Hela artikeln finns under följande länk:
http://www.flygtorget.se/nyheter/nyhetsdetaljer.asp?KatID=1&ID=1909

====================================

5)

SAS strejken! Facket skyddar välbeställda

Transportarbetarförbundets nej till medlarbudet som ledde till strejk mot SAS förra fredagen är djupt olyckligt för flygbranschen, dess kunder i allmänhet och SAS i synnerhet.

Toni kommenterar:
Hallå ni alla som bär på ett ansvar, hur är det möjligt att driva en fråga till strejk i dessa dagar när företaget som strejken avser blöder som ett såll? Det må vara så att man anser man har rätten på sin sida men försök och red ut hur man skall hjälpa ett bolag till svarta siffror när det förutom allt annat elände också får stopp på inkomsterna? Det krävs mycket återhållsamhet just nu från alla parter åtminstone fram till dess Sverige och nyckelföretagen ekonomisk åter är på fast mark.
Örnsköldsvik allehanda skrev i sin ledare den 30 jan att facket skyddar välbeställda.

så rätt dom har!

=============================================


6)

Ställ er i skamvrån herrar och damer till Analytiker!

Analytikerkåren får bakläxa. Deras Ericsson-prognoser hade knappt en siffra rätt.
Telekomjättens fina bokslut ger många kunder anledning att fråga sig varför de betalar för dyrköpta råd.

De flesta analytiker var fel ute när det gällde att spå Ericsson resultat.
Så sent som dagen innan bokslutet var Smith Barney ute med en förutskickelse om att aktien inte är värd mer en tia.
I början av veckan satte Morgan Stanley riktkursen till 4 kronor.
Den står nu nästan i 20 kronor.

Även tyska DZ Bank tyckte att kursen på 17 kronor var överskattat. En rimligare kurs vore hälften, rekommenderade bankens analytiker sina kunder.

Även Öhmans telekomanalytiker Helena Nordman-Knutson var tidigt ute och varnade för en övervärderad Ericsson-aktie. 15-16 kronor är en rimligare värdering, tyckte hon.

Tonis kommentar:
Jag har ju genom åren haft rätt många synpunkter på vad flockdjuren vilket analytikerna närmast påminner mig om, presterar.
Som tidigare chef för ett börsbolag har jag sett dem på nära håll och man kan undra ifall dom lärt sig ha egna omdömen eller om det bara är följa John mentaliteten som gäller.=====================================


7)

Myt att företag inte vill växa och vallöftet Vi skapar 100.000 nya
företag!

Från Svenskt Näringsliv
Det är en myt att svenska företag i tillväxtsvaga regioner inte vill växa. Det är slutsatsen i boken Saknas: 70 000 nya företag som nu publiceras av Svenskt Näringsliv. I boken analyseras och förklaras vilka
drivkrafter som ligger bakom företagande och varför så få företag startas och växer.

- Svenska företag vill växa. Myten att småföretag på traditionella bruksorter inte vill utvecklas är fel. Vad som är avgörande för om företagen kan växa är det lokala företagsklimatet och vilket intresse
kommunen visar för entreprenörerna, säger Stefan Fölster,chefekonom på Svenskt Näringsliv.

För drygt fem år sedan gav Göran Persson ett löfte om ett förbättrat företagsklimat i en debattartikel med rubriken "Vi skapar 100.000 nya företag". Det var inte någon överambitiös målsättning. Det hade inneburit en ökning av antal företag från ett på tio svenskar i
arbetsför ålder till ett på åtta svenskar. Nu blev det inte så, antalet företag ökade bara marginellt och då främst bland deltidsföretagarna.
Antalet heltidsföretag har tvärtom minskat.

- Allt beslutas inte i riksdagen. Det finns mycket en kommun kan göra när det gäller handläggningstider och att lägga ut fler verksamheter på entreprenad. Fler borde gräva där det står och inte titta så mycket på
beslutsfattarna i Stockholm, säger Stefan Fölster.

Om Göran Perssons löfte om 100 000 nya företag hade infriats, skulle vi idag ha haft 70 000 fler företag som hade bidragit till att skapa jobb och välfärd. Om dessa företag i genomsnitt hade sysselsatt dels
företagaren själv och dels ytterligare en person, skulle det ha ökat inkomsten per invånare med över 10 000 kronor. En sådan välståndsökning skulle lyfta Sverige från dagens 14:e plats till en 10:e plasts i den
internationella välståndsligan. Regeringens sysselsättningsmål om 80 procent skulle redan vara uppnått.

- Ska vi få fart på sysselsättningen och ekonomin behöver vi fler företag. Inte minst gäller de i de regioner som idag har låg tillväxt och ett färre antal företag. Det är viktigt att studera varför människor startar företag och vilka hinder de möter. Jag hoppas vår bok kan användas som en guide för beslutsfattare som vill förbättra
företagsklimatet, oavsett var i Sverige de finns, säger Stefan Fölster.

läs också punkt 10
Tonis kommnetar: Hallå Stefan Fölster, börja handla i stället för bara snacka och skriva insändare, börja med att räkna ut vad kollektivtrafiken i dess nuvarande form kostar samhället pengar som tas fråmn sjukvården, äldrevården och annt samhällsnyttigt.
Svenskt Näringsliv om någon har resurserna att ta fram helhetsbilden, en bild som kommer få många att bli mörkrädda.


=======================================


8)

Så fungerar grabbarna på fina gatan – det gäller att hitta lämpliga offer!
av Toni Schönfelder

Även förre finansdirektören i Skandia, Ulf Spång, har anhållits misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Spång anhölls och förhörs. Även tidigare anhållne Ola Ramstedt skall på nytt höras.
Etablissemanget har hittat syndabockarna som skall ge frid över alla andra inblandade.
Att åtala hela styrelsen och åtskilliga av ägarföreträdarna som sitter på skattepengar genom de institutioner vilka man företräder är inte att tänka på. Det gäller att begränsa publiceringen av skandal nyheter till så få personer som möjligt så att de andra kan fortsätta, business as usel! Att syna instutitionerna och deras företrädares roll är otänkbart eftersom allt leder till maktens boningar och dessa skall vara rena och heliga.
Därför kunde ett BURE i Göteborg köra bort närmare 5 miljarder på 4 år samtidigt som cheferna med Roger Holtback i spetsen fick garanterade utdelningar på bonus affärer oaktat verksamhetens resultat, där regeringsrepresentanten var alldeles kristall klart informerat om vad han var med om att besluta. Vem fick ta Konsekvenserna av skandalen, efter att 8 miljarder var bortsnurrade mestadels till kompisarna i väst sverige för tredje gången? Samme styrelseledamot från Näringsdepartemenet som var med sitter kvar i allehanda styrelse och upprepar groda efter groda.
Han har rätt partibok!


======================================


9)

Likheten mellan LIDL och kollektivtrafiken?
Av Toni Schönfelder

LIDL är en av de största tyska familjeägda matvarukedjorna
Deras omsättning är långt större än hela svensk handel sammanlagt.
Försök förstå storleken, större än hela svensk handel dvs alla i Sverige existerande butiker, affärskedjor samt detaljhandeln.
När man nu etablerar sig i Sverige möter man motstånd från Oligopolet, ICA, Coop, Axfood vilka idag tillsammans kontrollera dryga 90% av hela den svenska marknaden.
Styrkan har varit i att man kontrollera gemensamt frukt och grönsaksimporten samt distrubitionsbilarna ut till butik.

Lidl har ett eget nätverk och med butiker som har högst 1600 artiklar mot ICA handlarens 12-16.000 koncentrerar man sig på det nödvändigaste som hushållen behöver. Den svenska prissättningen i butik är ca 18% högre än genomsnittet i Europa, LIDL och tyska ALDI vars priser med fog kan sägas vara lågpris och är genomsnitt 15% lägre i Tyskland än andra kedjor och är i Spanien hela 30% lägre. Överallt man etablerar sig sjunker priserna, så har det skett i Spanien, England, Holland, och många fler länder.

Sverige landet med etableringsfrihet? Pyttsan så heller.

I Sverige möter Lidl inte bara motstånd av konkurrenter, vilket är naturligt, utan som i fallet Jönköping där kommunen ålägger LIDL att komma med en utredning att det skulle finnas utrymme för ytterligare en livsmedelsbutik.

Sveriges politiska företrädare som i alla läger framställer landet som den fria konkurrensen utpost har i flera stora utländska tidningar fått mindre smickrande rubriker som i England, Spanien och Tyskland där man kunde läsa i stort uppslagna artiklar, den svenska klyschan om den fria konkurrensen påminner mest om” pro sovjetisk kommunistisk ” synsätt som i fallet Jönköping.
Det är inga småtidningar eller högertidningar som skriver och lägger ut texten, det är en avräkning med den svenska förljugenheten som alltmer kommer till ytan allt eftersom fria företag vill etablera sig i Sverige. Artiklarna fanns att läsa i Financial Times, i Der Spiegel, El Pais och enligt min tidningsbevakare Paperball i mer än 169 andra tidningar.
LIDL har som policy att aldrig uttalar sig gör det inte heller i detta fall. Ingen kommentar är den stående kommentaren. Med detta har familjen fört en synnerligen framgångsrik utveckling som saknar motsvarighet. Enligt den tyska tidningen Der Spiegel kommer LIDL ha inom något år över 100 butiker i Sverige. Näst i tur står Norge, Finland samt Baltikum.
I lilla Tjeckien där man just nu etablerat sig är man på väg att öppna 300 butiker.

ALDI vilken finns i 15 länder med över 2.700 butiker har blivit omkörd av LIDL.
ALDI har mer än 6.000 butiker enbart i Tyskland.
Båda bolagen växer med eget kapital och har inga lån varför insynen är nära noll i dessa bolag LIDL koncernen består av 1 200 korsägda bolag vilket tillsammans med den tyska Gmbh & Co bolagsrätten hindrar varje form av insyn.

Den svenske konsumenten kan vara glad över LIDL:s etablering vilket leder förr eller senare till lägre priser. Du kanske frågar dig vad nu detta har med bussbranschen att göra, det är ett bra exempel på vad det svenska politiska etablissemanget förstår under etableringsfrihet.
Det är inte förbjudet att öppna en livsmedelhall men bara om kommunen samtycker, och om kommunen kräver att den som skall starta en verksamhet skall bevisa att det finns utrymme för ytterligare en butik då har man på pappret etableringsfrihet och i praktiken satt marknadskrafterna ur spel.
Detta är vad SLTF sysslar med, i propagandistiska skrifter, från monopol till fri busstrafik, ger man skenen av en frihet som inte finns utan de som arbetar inom detta är slavar under ett godtyckligt system som leder till att alla berörda blir rövslickare och ingen kan eller våga sätta emot. Alla blir förlorare, allt blir onödigt dyrt och tar medel från verksamheter som är till nytta för hela samhället som sjukvården, polisen och mycket annat.
Kanske man kan inför en ny slogan: Sverige kan spara miljarder -- avveckla Länsbolagen


====================================


10)

Ny rapport om konkurrensutsättning - myt att offentliga sektorn privatiserats

Konkurrensutsätt den offentliga sektorn visar bl.a. att privata driftentreprenader på
uppdrag av kommunerna och landstingen totalt sett uppgick till mindre än tio procent av deras kostnader 2002. Talet om en omfattande
"privatisering" av offentliga tjänster saknar grund.
Potentialen för privat näringsverksamhet inom den offentliga sektorn är 250-300 miljarder kronor, säger rapportens författare Olof Erixon på Svenskt Näringsliv.
- Vi skulle vilja se en utveckling där den enskilde medborgarens valfrihet kan öka, och effektiviteten i den offentliga sektorn kan
förbättras. Det skulle kunna åstadkommas om vi genomför t.ex. följande åtgärder: att myndigheterna avvecklar sina kommersiella aktiviteter, att kommunernas och landstingens möjligheter att ägna sig åt näringsverksamhet inskränks, att driftentreprenader används när det är möjligt och lämpligt, och att kundvalssystem införs för individuellt konsumerade välfärdstjänster, säger Olof Erixon, Svenskt Näringsliv.

Tonis kommentar: SLTF har tagit fram en skrift för säkerhetsskull på svenska och engelska där man framställer att Sverige skulle ha fri etablering inom kollektivtrafiken.
Från monopol till fri busstrafik! I dom stora sammanhangen som svensk näringsliv beskriver tar man aldrig upp upphandlar monopolet som lett till en likriktat bussägare kår som slingrar sig som maskar runt länsbolagen.

Om detta är fri busstrafik var Stalinism höjden av demokrati!

Jag hävdar bestämt att Staten, Landstingen och kommunerna som samtliga arbetar med skattebetalarnas pengar skall avveckla all kommersiell verksamhet och ägna sig åt det gemensamma och göra detta bättre än någon annanstans i världen. Politiker borde enligt lag inte få sitta i företagsstyrelser.
När dom tillåts blir det som i fallet Lidl enligt ovan.

==========================================


11)

Här kommer årets reklamkampanj som får en och annan kollektivist att få blodstörtning.

Kampanj för kvinnans rätt till bil

Motorbranschens Riksförbund, MRF, och Bil Sweden startar denna söndag en kampanj för att förklara bilens roll i samhället. Hårdast drabbad av att inte ha bil är gruppen ensamstående kvinnor, hävdar avsändarna och använder den gruppen som exempel.
På stortavlor i tunnebanan, annonser i Citypaketet, Dagens Industri, Svenska Dagbladet och Impact visas kampanjens tre enheter med start söndag.

Bilderna visar en diskborste, en vattenkanna och en kastrull och copy-texten lyder "Växelspak för kvinnor?", "Reservdunk för kvinnor?" och "Tanklock för kvinnor?".

- Målet är att föra ut bilden om bilens betydelse i samhället, säger Ulf Perbo, vice vd med ansvar för kommunikation på Bil Sweden

En grupp som drabbas hårt är den växande skaran ensamstående mammor. Att det blir dyrare och dyrare att köra bil och att allfler parkeringsplatser tas bort drabbar dem hårt. De får inte samma möjligheter till fritidsaktiviteter, att välja skola eller jobb som de fått om det varit billigare och lättare att ha bil.

Vi vill visa på de orättvisor som finns och då måste vi vara spetsiga. Vi säger inte att diskborsten är en växelspak för kvinnor utan vi frågar om den ska vara det.

=====================================

12))


Hans Sternlycke, insändare nr 1,
Bildelning är ekonomiskt fördelaktigt för de flesta.
Där Kollektivtrafikutredningen föreslår monopol för Trafikhuvudmannen
Järnvägsutredningen konkurrens på spåren.


*förslag till remissvar på kollektivtrafikutredningen*

Utredningen har valt att att begränsa sig till att enbart se på kollektivtrafiken. Därmed säger den inget om gränssnittet mellan bilism
och kollektivtrafik och hur de påverkar varandra. Det anser vi olyckligt eftersom det blir svårt att ge ett optimalt förslag utan att betrakta hur de bägge trafikformerna kunde samverka.

Dock påpekar man att arbetsgivarens subvention på kollektivtrafikresor beskattas men inte fria P-platser. Detta problem anser vi skulle
försvinna om skattelagstiftningen verkligen följdes så att fria P-platser verkligen uppgavs och kontrollerades. Men i övrigt finns inte
bilen med i utredningen.

Genom att se till att det finns taxi i glesbygder och det finns bilpoolsbilar i alla större orter skulle resan kunna börja som
kollektivresa och sluta som bilresa där det inte finns tillräckligt bra kollektivreseservice. Nu är det enda alternativet bilresa hela vägen.

Bildelning är ekonomiskt fördelaktigt för de flesta. Med nya smarta system blir bokning automatiserad och bekväm. Man ser hela kostnaden för bilresan och frestas inte jämföra priset för kollektivresan med bara
driftskostnaden för bilresan. Ökad bildelning skulle ge ökat resande med kollektivtrafiken som då får större lönsamhet, flera turer och mer täckande trafik vilket ytterligare ökar dess konkurrenskraft.
Utredningen borde ha diskuterat hur en sådan god spiral kunde stimulerats.

Genom att anbudsupphandlingen arbetar med för stora områden och inte tillräckligt tar hänsyn till glesbygdens villkor slås små bussbolag och
taxiföretag ut och tillvaron för billösa på landsbygden förvärras.
Turister får det svårare att ta sig dit om de inte har bil. De försämrade resmöjligheterna gör att det blir svårare att ordna försörjning. Befolkningsunderlaget krymper och kollektivtrafiken försämras än mer.

Till att börja med gav anbudsupphandlingen billigare kollektivtrafik. Nu börjar nackdelarna synas. Eftersom stora företag har gynnats har antalet möjliga konkurrenter minskats och de kvarvarande får en alltmer
oligopolliknande situation och kan höja priserna. Vi får en dyrare kollektivtrafik samtidigt som kommunernas finanser fortlöpande försämras och får allt mindre möjlighet att betala för en bra trafik. Utredningen
borde diskuterat hur upphandlingen av kollektivresor kunde förbättras för att inte ge dessa resultat.

Kanske kunde det ge bättre resultat om kollektivtrafiken följde Järnvägsutredningens förslag, att flera företag körde på samma linje och konkurrerade om tider, betalade för lönsamma och fick betalt för olönsamma tider i ett auktionssystem på data, med restriktion på minsta tillåtna service och högsta tillåtna pris per sträcka. Kanske kunde ett sådant system bli mindre svåradministrerat och ge större möjlighet för små företag att konkurrera än dagens upphandlingssystem.

Där Kollektivtrafikutredningen föreslår monopol för Trafikhuvudmannen (THM) föreslår Järnvägsutredningen konkurrens på spåren. Visserligen finner vi att detta är tveksamt med hänsyn till bristfälligheterna i
EU:s konkurrenslagstiftning, men vi tycker inte desto mindre att det är märkligt att Järnvägsutredningen och Kollektivtrafikutredningen arbetar med olika förutsättningar här.

Argumentet är att om inte THM skulle få ta hand om lönsam trafik skulle det bli dyrare att täcka kostnaderna för den olönsamma. Det borde i så fall gälla också för järnvägen. Om vi har en verkligt fungerande konkurrens borde inte vinsterna bli mycket större än vad som krävs för att förränta kapitalet och täckningsbidraget från den lönsamma trafiken
till den olönsamma inte bli så stort.


Kan priset för de lönsamma linjerna hållas mycket lägre än det THM är beredd att subventionera ner den olönsamma trafiken till är det en väsentlig information för resenärerna och positivt för miljön om fler åker kollektivt. Genom konkurrens om den lönsamma trafiken kunde man också få ett grepp om THM:s administrativa kostnader är rimliga.

Om riksdagen finner att konkurrens på järnvägen inte kan tillåtas bör dock THM ha möjlighet att förlänga sina regionala tåglinjer till stora
orter utanför regionen, från Göteborg till Karlstad eller från Linköping till Stockholm till exempel. Det skulle öka beläggningen på de regionala tågen. Samtidigt skulle det ge resenären valfrihet att välja mellan ett
långsammare men billigare tåg eller ett snabbare men dyrare. För det skall inte THM behövas bilda en storregion. I så fall skulle det behöva bildas en storregion för hela Sverige.

I övrigt instämmer vi med kollektivtrafikutredningen. Man ska kunna köpa
hela resan från start till mål även om det innefattar flera transportörer. Vi behöver samordnad information och standardiserade
biljettsystem. All kollektiv trafik, som skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor, bör kunna utnyttjas för kollektiva resor. Det är bra med ett tillfälligt driftsstöd för att få mer anropsstyrd trafik.
Kollektivtrafiksmöjligheterna måste mer få kunna styra tillkommande byggnation.
Utredningarna om vad som ger ökad kollektivtrafikandel är tankeväckande,
men betänkandets förslag bidrar inte mycket till att förverkliga dessa villkor. Det borde ha diskuterats mer varför utvecklingen nu går åt motsatt håll.
Att som betänkandet kräva ett minst antal minsta turer, som minst fem dubbelturer i glesbygd, låter sig göras. Men det kravet kan inte ställas till THM utan kostnadstäckning. Med kommunernas skrala ekonomi kommer
det inte att kunna förverkligas då. Antingen måste kommunerna få större inkomster genom att få del av fastighetsskatterna för att täcka
trafikkostnaderna eller också måste de få del av ett statsbidrag för minsta kollektivtrafikförsörjningsgaranti finansierat av till exempel bilskatter.

Som helhet är Kollektivtrafikutredningen mer välvillig än revolutionerande. Den borde följas av ytterligare en utredning som ställer mer hårda förslag och talar om hur de ska finansieras. Hur man ska få bättre samverkan med andra trafikslag, liksom om dagens
organisationsform för kollektivtrafiken är den bästa, bör diskuteras mer.

Hans Sternlycke, Mölndal

====================================


13)

Festival Cruises tre kryssningsfartyg vilka står fast förankrade vid kaj i kvarstad
http://www.festivalcruises.com

Italienska Festival har tre av sina nyaste fartyg i kvarstad sedan mitten av januari efter att Franska Alstrom inte fått fullt betalt för den sist levererade kryssningsjätten förra året.

Utan att veta alltför mycket om detta kan man förmoda att rederiet haft en del reklamationer och därför innehållit med betalningen vilket är vanligt förekommande i redar branschen.

( Stena line har under åren gjort detta framgångsrikt där flertalet av varven gått omkull)

Förhandlingarna har inte kommit någon vart då rederiet säkerligen ville ha betalt för förseningen av nyleveransen från det Franska varvet då man förlorat betydande inkomster, det är fortfarande min gissning. Sådana förhandlingar är alltid stökiga och rena poker partiet.

Festival Cruises fick sina tre kryssare i kvarstad med passagerare och allt då man la till i hamnar med liberala kvarstadslagar.
Hotet om kvarstad är ett säkert tryck från fordringsägaren på rederiet, misstaget var att göra det mitt under lågsäsong varför rederiet nu ges chansen att ställa nya krav på Alstrom för förlorade intäkter, Goodwill skador, kostnader för hemtransport av strandsatta passagerare.

Det är stora och mäktiga krafter som möts varför ett koppel av jurister från vardera sidan och försäkringsbolagen samt berörda banker försöker tillskjuta varandra skulden till det inträffade.

Festval Cruices har meddelat att man kommer att segla igen
Kryssaren Mistral: den 28 Februari från Genua
European Stars: den 25 Februari från Genua
European Vision: 29 Februari från Santo Domingo ( Karibbean)
Festival Cruises har ett säljkontor i Stockholm info@festivalcruises.se
http://www.festivalcruises.com


===========================================

14)

Insändare 2) nedkortat, Elise Claeson, frilansskribent

De små stegens tyranni - Sverige har blivit en feministisk banan-monarki.

Inget annat land i västvärlden har anammat feminismens dogmer så fanatiskt som Sverige (möjligen Norge). Det har skett gradvis under de senaste 40 åren. Därför har vi inte märkt det. Vi svenskar är vana att ständigt ta nya små order uppifrån. De små stegens tyranni är ett mycket svenskt fenomen.
När Gudrun Schyman ville bilda ett feministiskt parti i höstas förstod vi att något har hänt. Svensk feminism är numera inte bara den vanliga svenska reglerande statsfeminismen, feminismen har blivit en svensk överideologi som på samma sätt som demokratin utgör ett samhällsfundament som inte kan ifrågasättas.

Ingen kan längre värja sig för den feministiska statsideologin. Vi har inte längre ett fritt näringsliv som kan utse vilka de vill till sina styrelser. Svenska företag hukar i dag under hotet om en lagstiftning om könskvotering av bolagsstyrelser. Vi har inte längre en fri vetenskaplig forskning som fritt kan välja inriktning på sin forskning. Svenska forskare hukar i dag under hotet att få sina forskningsanslag indragna om de inte prioriterar ett genusperspektiv.

Likt sovjetstatens politiska officerare bildar genusforskarna en ideologisk kontrollapparat inom forskning och utbildning. En överideologi måste alltid erövra de kunskapsbärande institutionerna.
Ett tidens tecken är att privata Handelshögskolan (ca 10 procent av budgeten är statliga bidrag) numera har en feministisk forskarenhet ”Fosfor – Feminist Organization Studies”
Fosfor och Vinnova
Projektet finansieras inte oväntat av en statlig myndighet, ”Vinnova – Verket för Innovationssystem”, som har cirka 1 miljard i årsbudget. Fosfor medverkar naturligtvis i statliga utredningar om de manliga strukturerna i näringslivet. Statsfeminismens överideologi har erövrat näringslivets egen högskola och utnyttjar skolans prestige för att påverka företagen.

Sverige har blivit en feministisk banan-monarki.

Hur blev det så? Hur kan en ovetenskaplig extrem teori bli en svensk statsideologi? Vad hände med den feminism som kallas jämställdhet? Som en gång i tiden krävde jämlikhet mellan könen – inte införandet av en utopisk och dogmatisk ideologi om könskamp.
För att hitta kritiska granskningar av feminismen måste vi gå till amerikanska källor. Bland amerikanska intellektuella pågår sedan länge en intensiv debatt om feminismen. Mycket lite av denna debatt syns i det officiella Sverige. Nästan all antifeministisk debatt i Sverige sker ”underground”, oftast på Internet. Antifeministiska Samfundet bildades 1995, har i dag över 2 500 medlemmar (jfr Attacs c:a 3 000) och tillhör våra mest ihjältigna organisationer. På hemsidan antifeminist.nu finns ett livaktigt debattforum, debattartiklar och hänvisningar till amerikanska debattörer. Samfundet är emot feminism, men förespråkar jämställdhet. ”Antifeministiska manifestet” (Contra.nu) av Kalle Strokirk kom ut hösten 2003 och kan utan tvekan utnämnas till årets mest nedtystade bok.


Den nya feminismen inspirerades av marxismens klasskampsidéer och uppfann könskampen. Det var en lysande idé – nu kunde halva befolkningen betraktas som förtryckta, som den upplysta kvinnoeliten skulle befria. Herdarna hade hittat sina får, som skulle räddas undan vargarna. Könskampen kom mer och mer att gå ut på att framställa vargarna/männen som skurkar.
Vi känner igen detta från dagens feminism i Sverige. Den nya könskampsfeminismen blev snabbt på modet inom vänstern i Sverige. Gudrun Schyman formulerade skickligt om vänsterpartiets kommunistiska budskap till ett feministiskt budskap. Det schymanska s k taliban-talet markerade att vi svenskar nu inte lever i klasskampens tid utan i könskampens tid. Avgörande är dock att (s) har tagit till sig könskampen. Margareta Winbergs påbud att alla män är presumtiva våldtäktsmän visar att det statsbärande partiet också koloniserat könskampsfeminismen. Socialstatens jakt på svaga grupper pågår ständigt – en lära som påstår att halva folket är svagt är (s)-bingo.

Feminismen som vi känner den i dag är utopisk, dogmatisk, kollektivistisk och elitistisk. Den har blivit vår tids marxism. Kvinnorna har utsetts till vår tids proletärer. Männen har utsetts till vår tids förtryckande överklass. I en okänd framtid ska vi alla ledas in i en könlös värld av kvinnoproletariatets elittrupper. Såna som Schyman, Dahlman och Möllerström…
Men toleranta och förnuftiga liberaler tror inte på feminismens godnattsagor. De vet att jorden inte är platt. Sanna liberaler tror inte att halva mänskligheten är förtryckta av den andra halvan. Sanna liberaler ser inte könet som ett förtryckande kollektiv utan som ett vetenskapligt faktum.
Sanna liberaler vet att kvinnor och män är olika och ser det som en tillgång för individen och samhället – inte som det viktigaste politiska problemet. Därför bekämpar sanna liberaler feminismen. Men var är ni – Sveriges kämpande liberaler?

=====================================

15)

Insändare 3) (nedkortat)anonym avsändare

Ultimatum för halvsocialisterna
Vital amerikansk demokrati

Bildande av en skuggregering skulle signalera djupgående förändring och kunna bryta den trend av uppgivenhet och oförmåga som omger den svenska oppositionen. En dysterhet som står i skarp kontrast till det demokratiska partiets vitalitet och kämparglöd i oppositionsställning i USA.
Det finns skäl till att ifrågasätta om de borgerliga partierna i första hand vill vinna regeringsmakten. Det allt annat övergripande målet har sedan demokratins genombrott varit att rädda det egna lilla partiet – inte Sverige.
Därför har socialdemokratin regerat 63 av de senaste 72 åren. Är någon förändring inför valrörelsen 2006 att vänta?
Det är en skymf mot demokratin och det representativa systemet. Och det är en avgörande faktor i förklaringen varför det blivit regel att svenska folket avvisar den borgerliga oppositionen. Man är helt enkelt inte regeringsduglig om man inte före ett val kan tala om vem det är som kommer att leda nationen och vilka som kommer att stödja denne ledare
Ingen annan partiledare har vågat göra det Fälldin gjorde – sätta landet framför partiet. Därför har de borgerliga varit en lätt match för varje socialdemokratisk partiledare som, i kontrast till de borgerliga sektledarna, med stor auktoritet och självklarhet, har kunnat framträda som statsman värdig folkets förtroende.
Men är inte Fälldin exempel på att priset blir för högt? Han tvingades avgå under förödmjukande former, och den socialdemokratiska smutskastningen mot honom fick så starkt fäste att den än i dag präglar bilden av honom, även inom borgerligheten. Den fick till och med starkt fäste i hans eget parti. Han offrade ju det egna partiets interna intressen för landets och var därför i många partigängares ögon en förrädare. Eftersom Fälldins egna partikamrater talade illa om sin ledare, svek naturligtvis också väljarna så småningom.

Vital amerikansk demokrati

Det är slående hur mycket mer vital den amerikanska demokratin är än den svenska. Där har partigängarna inte ens makt att bestämma vem som ska leda partiet i val. Det demokratiska primärval som nu pågår i små landsbygdsdelstater är helt främmande för Sverige. Tanken svindlar när man försöker göra en jämförelse.
Låt oss säga att Värmland är startpunkten för att utse partiledare och statsministerkandidater inför kommande val. (Notera att de som är sittande ledare - inklusive statsministern – inte alls har någon gratisbiljett, utan fritt kan utmanas av andra.) Värmlänningarna kan då rösta på den man vill ska vara ledare inför valet. Och vem får rösta? Alla. Inte bara några dussin ombud på en distriktsstämma, inte bara partimedlemmar, nej, alla medborgare! Det är väljarna som i USA nominerar ledare inför varje valrörelse.
Fram till 1960-talet fungerade nomineringarna i USA ungefär som de fortfarande gör i svenska partier. Men kritiken mot korridormyglet och de slutna, rökfyllda rummen blev så stark att de öppna primärvalen blev en nödvändighet för att väljarna skulle acceptera de presidentkandidater som demokrater och republikaner ställde upp.
Sverige har ännu inte genomgått den demokratiseringsprocess som de amerikanska partierna tvingades till för 40 år sedan. Sverige är i demokratiska procedurfrågor på 1950-talsnivå. Inte undra på att partierna har svårt att engagera och värva medlemmar!
Däremot kan ett självklart krav ställas på att de visar att de vill vinna regeringsmakten, inte bara rädda sitt eget partis mandat. Att de är beredda att ta risker, inte bara sitta still och hämta hem mångmiljonbelopp i partistöd och hyfsade riksdagsarvoden för att inte göra någonting som har något som helst intresse för vanliga människor
Politik är inte bara att ha en uppsättning förslag i sak, det är inte heller enbart en fråga om värderingar och färdriktning för samhället. Politik är också ledarskap och psykologi. Visst kan krav på statsministerkandidat och skuggregering ses som mediala jippon. Och ser partierna själva det enbart som jippon är det naturligtvis meningslöst. Men ledarskap är en central fråga för att nå förtroende. Och förtroendefullt ledarskap kan bara byggas genom att man i handling visar vad man går för. Och om de borgerliga tar folkets krav på allvar och genom en skuggregering visar att man är så samkörda att man med lätthet kan ta över rodret, ja då har valbarheten ökat i högre utsträckning än vad någon enskild sakfråga kan åstadkomma.

Ultimatum för halvsocialisterna

En ytterligare effekt av att före valrörelsen utse en skuggregering är att alla de partiaktivister, ända upp i partiledningarna, som hellre gör upp med socialdemokraterna än med andra borgerliga partier, ställs inför ett ultimatum: var lojal mot vårt regeringsalternativ eller gå över till Göran Persson. Med två tydliga regeringsalternativ försvinner spelutrymmet för dem som ständigt undergrävt borgerligt samarbete. Det dubbelspel som framför allt en hel del folkpartister och centerpartister fört har allvarligare än vad som framgått i diskussioner och analyser, undergrävt det borgerliga regeringsalternativets trovärdighet.
Dessa regleringsivrare, vare sig det handlar om pappamånad i föräldraförsäkringen eller om alkoholpolitik eller karensdagar i sjukförsäkringen, måste sättas på plats. En gång för alla. Men naturligtvis inte genom att inskränka yttrandefriheten. Men om en skuggregering kommer till stånd blir den politiska dynamiken en annan än när fyra partier svävar fritt i den politiska rymden. Det som i dag ger mediekåta personer anledning att agera enligt den renläriga partidoktrinen och framställa sig som hjältar inom det egna partiet, blir med en skuggregering avslöjat för vad det är – ett sabotage mot möjligheterna att påverka samhällsutvecklingen och ett stöd för fortsatt socialdemokratiskt regeringsinnehav. Med en skuggregering blir det uppenbart att dessa halvsocialister inte hör hemma i detta regeringsalternativ, utan bör söka sig över till den andra sidan.
De borgerliga har inte varit regeringsdugliga på länge. Viktigare än något enskilt politiskt ställningstagande är om de kommer att vara det 2006 och hur de i så fall tänker, inte bara manifestera, utan också bevisa det.======================================

16)

Insändare 3) (nedkortat), Johan Wennström, gymnasieelev

Den politiska korrekthetens mörkermän

Att män och det manliga könet nedvärderas tillåts genomgående i det samhälle som fått en släng av politisk korrekthet. Detta är mycket tydligt när man granskar de stora tidningarnas rapporteringar otaliga debattartiklar från kulturevenemang, men också de politiska förslag som rör feminism i olika former; feministiskt självförsvar, feministiska upplysningskampanjer och inrättandet av en politisk forskningsinstitution, det nationella sekretariatet för genusforskning.
Intressant är dock att det bland svenskar i allmänhet tycks finnas en motvilja mot förändring av det som feminister ser som påtvingade roller, men som många andra ser som naturliga attribut. Förslaget om lagstadgad, kvoterad föräldraledighet ogillas till exempel av inte mindre än 80 procent av den svenska befolkningen (Demoskop, 2003).
Män och kvinnor i gemen trivs med den sociala kontext som givits de två könen. Ibland undrar man om inte många feminister däremot hellre skulle se en avkönad befolkning som inte kan stava till ”sexuell attraktion”.
Feminismens intåg i borgerliga partier är naturligtvis inget akut problem, men principiellt fel. När företrädare för den liberala rörelsen sjunger feminismens lov, pekar det på en allt större likriktning i svensk politik och en lutning mot vänster.
Aldrig skulle en bred folklig opinion acceptera att svarta människor, judar eller homosexuella misstänkliggörs, särskilt inte inom politiken, men när feminister som Linda Skugge ropar på icke-manliga taxibolag i Stockholm och Dahlman/Möllerström på enbart kvinnliga fackförbund protesterar få.

==================================


17)

Insändare 4) ( nedkortat) anonym avsändare

Välfärdsrasismens ansikte

Ihåligt hycklande är regeringens förslag om att införa restriktioner för de nya EU-medborgarnas möjligheter att arbeta i Sverige. Göran Persson har sagt sig vilja motverka ”social turism” (detta från samma person som på skattebetalarnas bekostnad skickat Margareta Winberg till Rio!). Det sägs ske av oro för att socialförsäkringssystemen kan komma att utnyttjas med ökade skattekostnader som följd.
För det första kan man konstatera att eftersom förslaget bevarar fackliga förhandlingsprivilegier som ligger bakom höga skattebelastningar, så skulle nettoeffekten av avskaffade restriktioner säkert vara positiv från skattebetalarsynpunkt. För det andra gäller att om systemen kan missbrukas så är det fel på systemen. De behöver åtgärdas oaktat frågan om EU-medborgarnas rättigheter. Varför skulle det vara acceptabelt att några kan missbruka trygghetssystem och leva på andras bekostnad bara för att de är svenskar? En sådan hållning är inget annat än välfärdsrasism.
Regeringens förslag sätter fokus på en avgörande politisk motsättning. Ett samhälle som är uppbyggt på monopol, förhandlingsprivilegier och stora system för att berika vissa grupper på andra bekostnad kommer inte att vara öppet för nykomlingar. Det kräver gränser och restriktioner för att vara hanterligt. Men att välja gränser och restriktioner för att upprätthålla ett sådant system är ett politiskt val. Frågan är varför det ska väljas framför ett samhälle baserat på egen frihet och eget ansvar, inte minst som ett sådant samhälle är öppet och välkomnande mot nykomlingar, ny etableringar och fri företagsamhet.


=====================================

Avslutningsvis skickar jag varma och soliga hälsningar, hoppas att några har fått den behövliga adrenalin chocken för att kämpa mot all galenskap.
Har du något som du vill ha ut till nu dryga 13.000 läsare så skriv så att datan glöder.

Söker du värmen och lite avkoppling eller bra golfbanor med rimliga Green Fee avgifter
kolla du in på http://www.eurocasa.nu
Hyra bil från världens första helautomatiska site till lägsta pris i Spanien http://www.eurocasacar.se

Hyra bil till lågpris i hela världen http://www.telluscar.se

Eder tillgivne
Toni Schönfelder

PS du som vill att någon mer skall få ta del av mina Newsletter, klick på raden högst upp och lägg till en korrekt mailadress, vips är det klart.Vi är nu dryga 13.000läsare.

=======================================

RDA workshop resa den 1 augusti endast för arrangörer!

Kom ihåg att notera den 1 augusti för årets avresa till RDA workshop I Köln
I samarbete med Busstidningen http://www.busstidningen.se
Volvo Bussar, Resekonsulterna, Öresundsbron, Haman Resor, Scandlines, TT-linjen
Scandic Hotells i Lübeck i samarbete med Resekonsulterna
samt Lindner Hotell i totalrenoverade Leverkusens Fotbolls Arena
Mer kan du läsa på http://www.busstidningen.se/rda.html
Bokningen startar i mars!

=========================================

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.