Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch


Bäste Läsare,

1) Scandlines delar sig och blir Scandlines , Scandlines?
2) Ny färjetrafik mellan Sverige och Lettland
3) Årets flopp, kära Silja !
4) Kryssningsfartyget Worlds spikraka väg mot en kommande konkurs? Succe enl svensk resemedia!

1)
Scandlines och Scandlines

Den dansk-tyska koncernen Scandlines AG som till lika delar ägs av tyska Deutsche Bahn AG och Trafikministeriet i Köpenhamn, vilket inte är Scandlines AB som ägs av Stena line, är på väg att delas upp igen och troligen kommer detta att slutföras före utgången av 2002. Inför denna utveckling har ett koncernresultat för 2001 publicerats och här anges ett underskott på DKK 80 miljoner, en siffra som dock skulle visa ett lika stort överskott om en del extraordinära poster borträknades. Hit hör bl.a. förluster på den nu avvecklade trafiken med Flygbåtarna över Öresund, snabbfärjan "Felix" Limhamn-Dragör och förluster på aktier i Mols-Linien A/S. Dessa extraordinära utgifter uppgår till sammanlagt 13 miljoner kr medan som extraordinär intäkt upptas endast DKK 9 miljoner. Omsättningen i danska Scandlines var 2001 DKK 1.996 miljarder. Till den Danska finanstidningen Børsen säger VD Ole Rendbæk att Scandlines omsättningsmässigt och resultatmässigt återhämtat sig såväl efter slopandet av taxfree-handeln som tilllkomsten av de två stora broarna över Stora Bält och Öresund. Under de sju första månaderna i år ökade antalet personbilar på linjen Rödby-Puttgarden med elva procent och enbart i högtrafikmånaden juli med 19,3 procent.

Scandlines nr 2 som ägs av Stena koncernen och bedriver trafik från Sverige till Danmark samt Sverige till Tyskland behåller sitt namn tills vidare, frågan är bara hur länge? Att det råder förvirringar bland kunderna kan man förstå, juridisk är det långt stökigare när man reser med någon av de olika Scandlines färjorna.
Sedan kan vän av ordning seadan fråga sig hur man klara ut den interna avräkningen, sicken röra får man antaga.


2)
NY LINJE MELLAN STOCKHOLM OCH LETTLAND
VV-Line www.vvline.com har kommit igång med en ny linje mellan Nynäshamn och Ventspils. Från den 30 augusti gör ro-pax-fartyget "Fellow" (ex "Finnfellow" fartyget kommer från Finlines) sex turer per vecka i vardera riktningen. "Fellow" har en lastkapacitet på cirka 1.100 längdmeter och tar ett 100-tal passagerare.
ör de arrangörer som vill komma till Letland kan detta vara ett bra och säkerligen billigare alternativ.


3)
Årets FLOPP!

Detta är den officiella versionen!
ÖVERRASKANDE RYSKT VISUMTVÅNG TVINGAR SILJA BYTA DESTINATION
Ryssland inför visumtvång för alla som deltar i kryssningar till St Petersburg. Detta strider helt mot tidigare tillämpad praxis och de uppgifter som Silja Line så sent som senaste veckan fått från myndigheterna i St Petersburg gällande kryssningstrafiken med "Silja Opera". Enligt Silja Line bygger tidigare tillämpad praxis på ett avtal för att underlätta internationell sjötrafik. Det var meningen att passagerare skulle kunna delta i de utflykter som ingick i kryssningsprogrammet även om de saknade visum.
Visumtvånget uppges leda till en administrativt och kostnadsmässigt tung procedur. Den överraskande förändringen av visumregeln i Ryssland har tvingat Silja Line att med mycket kort varsel tills vidare inhibera "Silja Operas" kryssningar från Helsingfors till St Petersburg. Fartyget går i stället till Riga. Den första avgången till St Petersburg var planerad till den 28 augusti.

MEN SANNINGEN ÄR EN HELT ANNAN!
här kommer min version:
Baltic line som var ett helägt dotterbolag
(Baltic Express Line AB med dotterbolag i 5 länder) till den svensk- finska Effjohn koncernen ( numera återigen enbart Silja, hänger du med? ) där även dåtida Silja Line ingick bland ett 20 tal andra rederier world wide.
När Baltic line efter nära 1,5 års förhandlingar under fortfarande sovjettiden slutligen 1990 kom fram till en överenskommelse att sköta managementen, driften, säkerheten och marknadsföringen av de Ryska färjorna Ilich, Anna Karenina, Konstatin Simonov samt Kryssningsfartyg och ett antal RoPax färjor så ingick i överenskommelsen att Baltic line fick lov att öppna ett eget kontor bemannat med värsterländsk personal och egen satelit telefonförbindelse. Något liknande hade aldrig tidigare skett i Ryssland, det var som en revolution för den ryska administrationen. Vidare kom man fram till en överenskommelse
(bland många andra) där alla resenärer som kryssade fram och tillbaks kunde komma i land utan Visum, oaktat medborgaskap, vilket var ett historiskt avtal. ( Det byggdes upp rutiner på informella vägar mellan svensk polis och rysk gränspolis och tull myndigheterna, vilket bl.a. ledde till att en svensk polisbefäl blev spionmisstänkt av Säpo, spionnoja, som till slut blev frikänd på alla punkter, det är inte enkelt att vara banbrytande som skapar många missförstånd och avundsjuka)
Baltic Line i St Peterburg ( Effjohn) började också att marknadsföra mot västerländska kryssningsrederier möjligheten att nu kunna kryssa till St Petersburg utan visum tvång vilket tidigare var ett krav och därför kom endast ett handfull kryssningsbåtar till Östersjön årligen däribland Stockholm som endast är en destination på vägen till den verkliga highlighten St Petersburg. Det blev snart en boom av kryssningsrederier som nu kom till Östersjön med allehanda fantastiska fartyg som tidigare var ett handfull nu blev närmare 200 varav ca 130 angör Stockholm. Det är sålunda inte de svenska turistorganisationerna, SIS eller Turistrådet som har bridragit med något, tvätom vaknade man där först efter flera år, helt földrikriktigt som båda organisationerna har arbetat och arbeta än idag. Att så många fartyg anlöper Stockholm idag som det sker, tillfaller enbart tidigare vice VD:n i Baltic line som efter 1996 blev ansvarig för kryssningstrafiken till Stockholm inom Stockholms Hamn. Fler fartyg hade annars valt andra hamnar liksom de ca 70 kryssningsbåtar som inte anlöper Stockholm till förmåna till hamnar som har kortare anlöps sträcka att komma till.
Effjohn ägda Baltic line lämnade sitt engemang i Ryssland efter en kort skism 1995 som var orsakat av Effjohn själv och en ansvarslös styrelse, varför det Ryska Baltic Shipping Line tog över verksamheten. ( som snart skulle bli plundrad av Ryska Rövarbaroner i maskopi med nu sittande ministrar i Putins regering )Vad Effjohn gjorde var att man lämnade oskickligt kvar en del oreglerade formaliteter efter att man hade haft sitt fartyg Enchanted Isle som
4 stjärnigt Hotellbåt i St Petersburg.
(fartyget tillhörde det Effjohn ägda Commodore Cruise line i USA )
När Seacontainer ett i London baserad mångsysslande bolag köpte Effjohn och bytte tillbaks till namnet Silja så fick man med sig de oreglerade formaliterna som visserligen Siljas dåvarande ledning ( år 2000 )förnekade i brev och bokstavligen ljög inför den nye aktieägaren. ( Moral, ett ord som avsaknas hos flera av den tidgare finska ledningen i affärer som dessa)

Kryssningstrafik 2002 mellan Helsingfors och St Petersburg

Den nya Silja ledningen nonchalerade alla varningssignaler efter att dom tänkt ta upp kryssningstrafiken på nytt i år mellan Helsingfors och St Petersburg, ( som under Baltic Line var mycket lönsamt ) med hänvisning till ett brev från motsvarande Landshövdingen ( som till skillnad mot en svensk har mycket makt ) där man hälsade Silja välkommen. Att det inte fanns någon automatik i att komma dit Visumfritt brydde man sig aldrig om att ta reda på, utan förlitade sig på egen personal som i bästa fall får betraktas som glada amatörer och en rysk agent vars kontaktnät är obefintlig annat än ett stort munnväder som alla ryssar har som hittar en guldkalv, dessa känner man igen genom att dom känner alla överallt. Det s.k. London agreement där det träffades ett avtal mellan Ryssland och Kryssningsrederier om att kryssningsresenärer kunde komma i land i Ryssland utan visum var endast en legalisering på Riksnivå av vad som hade skapats ursprungligen av Baltic Line. I detta dokument står det dock klart att det skall vara kryssningstrafik där fler än en hamn skall ingå, trafik mellan 2 hamnar ex Stockholm - St Petersburg kan därmed inte påräkna med automatik en Visum frihet för medföljande kryssningspassagerare.

I åtskilliga artiklar på svenska och engelska som jag skrivit vilka blivit publicerade i många olika tidningar i Sverige liksom USA / England samt Tyskland samt Internet nyhetsblad, har jag varnat för den obegripliga godtrogenheten som närmast är oansvarig korkad då man inte vill förstå hur det Ryska regelverket fungerar. Ryssland är idag en federalstat, det är i Moskva som man bestämmer regelverket när det gäller visum, gräns, skatte och andra viktiga frågor. Tyvärr kan St Petersburgs landshövding och Borgmästare inte göra någonting. I själva verket är det minst 16 myndigheter som skall samtycka till en trafik utan Visum, detta som en liten vink hur det går till i verkligheten. Eller ett Dekret av Presidenten som står över alla andra myndigheter. Ett sådant dekret kan Silja och andra rederier inte erhålla inom överskådlig tid, då den ryska mentaliteten att rädda ansiktet är mycket angelägen. Att räkna upp siffror som man mister i inkomster visar återigen respektlösheten för den ryska mentaliteten och sysytemet, man har därmed redan inkompetent förklarat sig, igen. Undrar när Finnar och Svenskar som sätter sig i förarstolen nånsin skall lära sig?

Resenärerna som skulle ha kryssat till St Petersburg fick nu istället se vackra Riga, utan visum tvång, alltid något. Bra jobbat Silja, nu har ni skapat en verklig soppa där ni drar med er andra rederier också!
Så slutar tycka synd om er, ni har chansat och förlorat och inget annat!


FLER REDERIER DRABBAS AV RYSKT VISUMTVÅNG
Även Kristina Cruises och Viking Line påverkas av det ryska visumkravet. Viking Lines planer på en julkryssning till St Petersburg med "Cinderella" riskerar nu att ställas in.
Ryska visa kostar EUR 25, vilket skulle göra biljetterna alltför dyra. På detta sätt kommer St Petersburg att förlora ungefär hälften av det väntade antalet anlöp av passagerarfartyg under följande två år.
- St Petersburg har inte haft passagerartrafik året runt sedan 1995. Om visumtvånget kvarstår lär det inte bli någon nu heller, uttryckte Inflot Worldwides vicedirektör Igor Glukhov sin besvikelse till SeaNews. Inflot Worldwide är Silja Lines agent i St Petersburg.

Detta kan jag bara kommentera med -- Amatörer, amatörer har inget att göra i dessa farvatten!

4)
SHIPPINGEN BÖRJA BLI SOM FASTIGHETSBRANSCHEN !

Nyligen sjösattes i Norge ett helt nytt kryssningsfartyg " World" där man kunde läsa i svenska resebranschens medier vilken succé detta koncept skulle ha varit och att man nu hade säkrat att bygga fartyg nummer två.
Jag undrar, varför är den journalistiska kompetensen så låg eller är det så att det bara gäller att skriva av Pressreleaser utan att använda de grå cellerna? Vad har då journalistiken för mening när man inte som läsare kan förlita sig vad som skrivs, åtmonstone lite granna? Rese journalisterna förefaller i mina ögon mer och mer skriva det avsändaren vill utan att ifrågasätta, sanningshalten är högst ointressant. Den som följer svensk / nordiska resemedier borde bli alldeles vimmelkantig ifall man behåller det som står där eller så är det teflon läsandet, det bara studsa till och så är det borta. Det förklara kanske kvalitén på flertalet av artiklarnas innehåll. Vem varnar oss för resejourmalister?

Här kommer sanningen -- den som var en succé för drygt en månad sedan!
SVÅRT ATT SÄLJA "THE WORLDS" LÄGENHETER
Efter leveransen av lyxlägenhetsfartyget "The World" har endast ytterligare en lägenhet sålts. Det verkar dock finnas tillräcklig finansiering för att tillsvidare driva fartyget. Fartyget ägs av ResidenSea som i sin tur ägs till 30 procent av norska investerare. Enligt de senaste uppgifterna har 81 lägenheter sålts men 30 återstår att sälja. Det finns uppgifter om att dessa nu kommer att "reas" ut, eftersom de ursprungliga investerarna redan tagit en förlust genom att skriva av det mesta av det ursprungliga kapitalet.

Min kommentar är, att det slutar med en konkurs för att därmed få ned kapitalkostnaden är nog högst trligt, det blir som i fastighetsbranschen, ett lönsamt nybbyggt hotell blir först lönsamt efter andra eller tredje konkursen.

World är ett välkommet experiment, vilket är ett nytt grepp i en annars stock konservativ redar bransch.
Det är alltid tråkigt att följa när man äntligen har mod till att skapa något nytt - marknaden inte hänger med eller så är det maximal dålig Timing vilket nog är det verkliga skälet efter att aktiemarknadens fall har raderat ut enorma förmögenheter. Det finns helt enkelt inte kapitalet till dylika satsningar, de som har pengar kvar söker att säkerställa dessa och inte köpa en lägenhet på ett fantastiskt fartyg som vid en konkurs leder till att även denna investering är förlorad. Varvet är på väg att gå i konkurs om det inte sker något under, och varvet står med betydande fordringar på fartyget, vilket utlöser en domino effekt.
Är Kryssningsfartygets World:s dagar därmed räknade i denna omgång?
I nästa omgång blir lägenheterna sviter skulle jag tro, något av giganterna till kryssningsreserier i världen tar faryget in i sin flotta som ett extra ordinärt klipp, kanske kommer Star Cruises i Asien tar detta för sin exklusiva publik där speltokiga Asiater kan dra sig undan i sviter som skanar motstycke på haven idag.
World var ett modigt projekt, dylika projekt har dock en förfärlig lång väg att vandra från Idé till färdigställande.
Världens kollaps på börserna kommer sjö-historikerna att tillskriva Worlds kommande konkurs.

Svenska resejournalister, skriv åtminstone när ni skriver" detta är ett Pressmedelande" så slipper ni ständigt stå med brallorna neddragna! Det som räddar er, är förmodligen som sagt läsarnas ointresse.

från ett soligt alicante som praktisk tagit inte har några kryssningsbåtar denna sommar efter den 11 september 2001, där rederierna som alla är anvisade till amerikanska turister uteblivit. Själv sitter jag högt över hamn inloppet och har total kontroll över bussar, tåg, flygplatsen, färjor till algeriet samt krysningsbåtar. Vad mer kan man ösnkar sig för en som levt med kommunikationer ett långt liv?

tillgivne
toni schönfelder

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.