Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Misantropisk = Suck & Stön

Volvo - Renault = Grattis Lars Mattsson slutar på Swebus = Grattis BRA får goda råd…

Volvo Lastbilar och Renault = sant ! Grattis alla på Volvo, äntligen en affär med framgång. Renault lastbilar som finns på flera marknader där Volvo inte finns samt Mack i USA som följer med, dubbel GRATTIS!!
Nå vad innebär det för Volvo buss då, tyvärr kom denna del inte med i köpet, en utomordentlig miss ! Vilken chans det hade varit att ta till sig Renault bussdesign och bussteknik ( långt bättre än vad Volvo har idag ) Grattis Sverige som får en bra lösning för både Scania och Volvo. Det är så fri konkurrens skall se ut när den blir som bäst och denna gång blir det inget krångel med EU konkurrens myndigheter - tvärtom skulle jag förmoda.

Lars Mattsson, äntligen ! ta nu chansen och koppla inte av! Sätt dig på skolbänken och lär allt vad du orka om IT och Internet, dygnet om. Du kommer få uppleva något som du aldrig ens kunnat drömma om, IT :s begränsning är din egen fantasi - inget annat. IT branschen behöver folk som dig, banker och investerare söker folk med din analytiska kunskap -- allt du har - saknar IT folket.
Att du dessutom kommer in bland människor där kreativiteten sprudlar dygnet om - kan ju inte skada efter alla år i bussbranschen.
Jag känner få så hyggliga personer som dig, och hoppas du tar chansen nu när livet ger dig den. Jag tog den och ångrar inte en sekund!
Låt dig inte övertalas att gå in i bussbranschen igen -- och akta dig för länsbolagen! Möjligen som styrelseledamot -- men inte mer!
Ge järnet - gå in i IT -- dom behöver dig !

Nu till ett helt annat ämne, ett liv långt har jag beskyllts för att vara den obotlige optimisten! tackar, nu lär jag vara Misantropisk enligt Claes Berglund, Scandorama och tillika avgående BRA ordförande!

En ordnad och skuldfri ekonomi ger oberoende, Internet och dess möjligheter gav mig den totala friheten efter ett liv fått arbeta i uppförsbacke i ett umgänge med alla slags "tröttmössor" som har skapat oförglömliga intryck speciellt när man kan jämföra.
Jag hade glädjen att få arbeta med något jag upplevde som stimulerande i nästan 30 år, bussen samt kollektivtrafiken. Ledstjärnan var alltid kunden som utgångspunkt.
Därefter blev det www.newbalance.com" TARGET="_new">http://www.newbalance.com">www.newbalance.com ( i 10 år) styrelse ordf. med en omsättningsökning på ca 1 miljard US dollar per år ( world wide) och en vinst i SEK 1999 som är större än omsättningen i Swebus.
I rederibranschen där jag fått utveckla mig själv "nästan" fritt från "civilekonomer" och bygga upp nya kryssningkoncept i ( Medelhavet, Kanarieöarna, Caribien samt Far East) införa nya färje koncept för Panama- Colombia, Dubai-Bombay, Caraccas - St Margarita, Mallorca - Frankrike och inte minst i världens mest konkurrens utsatta marknad, i Östersjön, bygga upp branschens mest lönsamma rederi, Baltic Line och vara med att omvandla världens största statsägda rederi med över 200 fartyg Baltic Shipping Ltd, innan "ryska maffian" kom…och så tog det slut.
Tiden med olika kulturer har lärt en mycket, synd att inte fler i Sverige tar möjligheterna, nu när EU gör det möjligt.

Idag få använda "all min" datakunskap i några IT- Internetbolag www.weblabbet.se" TARGET="_new">http://www.weblabbet.se">www.weblabbet.se och www.aktivit.com" TARGET="_new">http://www.aktivit.com">www.aktivit.com samt inom flygbranschen www.horizonsafety.com" TARGET="_new">http://www.horizonsafety.com">www.horizonsafety.com ( helt automatiserad verksamhet som letar efter piloter med hjärtinfarkt -- vilka befinner sig i livets bästa ålder -- inte får flyga kommersiellt -- men är ovärderliga som instruktörer i tredje världen)

Det började:
med luftfjädringen i slutet av 50 talet, förkastades av Sveriges 2 stora som ett påfund, det var i USA som lanseringen kunde göras, det fortsatte med utveckling i tuff konkurrens inom busstillverkning ( Neoplan ) uteslutande med innovation som argument, tillika att få uppleva alla slags tjuvknep från diverse konkurrentföretag. Som bussbolag och researrangör lärde vi oss hitta resenärer som ingen trodde på skulle finnas, vi vann dem med komfort och upplevelse.
Som alltid väcks framgång med avundsjuka och detta oftast inom dom egna leden.
Att du bäste Claes Berglund och andra har fått utveckla er beror på "typer" som mig, som slogs med näbbar och klor för en öppnare marknad inom bussbranschen. Många var dom som motsatte sig -- många finns kvar… synd att dom inte har modet att pröva på andra branscher, det skulle göra dem och Sverige gott. Tur för dig Claes och alla andra, dom klarade inte av att stoppa en friare utveckling för annars hade du fortfarande förmodligen fått begära trafiktillstånd för varje enskild avgång ex för en resa till Kolmården.

Den frihet som idag finns inom bussvärlden anses som en självklarhet av dagens nya bussföretagare men det är ingalunda så, varje meter av frihet, fritt från myndighets godtycke och trafiktillstånd har tillkämpats med lock och pock.
Det var Bussbranschen och många "fina" chefer som hela tiden drog i handbromsen. Jag har lådvis med dokument som bevis, överklaganden, uppvaktningar, bakslag, nya retroaktiva lagar som tvingade många bussbolag i konkurs, och en branschförening som...
Medlemmar som var oförsiktiga med sina synpunkter och stödde förändringar uteslöts helt solika ur bussförbundet. Pukas är väl ärendet som fick mest uppmärksamhet, och var fanns branschföreningen ? jo på motsatta sidan, historien går igen.

Därför kan man nog med rätta få mina artiklar till att vara SUCK & STÖN artiklar, men det begränsar sig uteslutande till att gälla den svenska bussbranschen och den rätten och frihet tar jag mig.!
Jag har nämligen haft förmånen att verka i flertalet av alla Europas länder sedan 60 talet och vet vad gemenskap betyder och vart det kan leda. I samtliga dessa länder funnit ett starkt stöd för mina teser om frihet. Fri konkurrens inom bussresandet, leder till ett större resande, ett större resande ger mer arbete åt dem som bygger fler bussar och skapar hundratusentals nya arbeten på destinationerna, hotel, resturanger, guider etc inte särskild revolutionerande, men där det var svårast att få gehör, var i Sverige, tvärpolitisk, och var det några som var förändringsbenägna så var det socialdemokratiska politiker, om än "söligt" men mer än något annat parti. Att stå på barrikaderna har sitt pris, jag tog det.

Det var moderate Kom.minister Thuvesson som lanserade kollektivbranschens "planhushållning" en kopia av forna Öststater. Denna reform som banade väg att hundratals små bussbolag mer eller mindre under tvång slukades av dom nybildade länsbolagen med skattebetalarnas pengar…."moderat socialism" kan man säga.

Claes Berglund påstår att 100.000 sällskapsresenärer med buss till utlandet har försvunnit, det är betydligt fler än så, tillkommer ett långt större antal resande inom landet och Norden, som bara försvann. Detta är inte ett bransch problem, utan det är en katastrof förorsakat av branschen själv, och här har BRA samt BR falerat totalt under hela 90 talet. Så här lyder min uppfattning:

1) Det började med att bussbranschen ville ha "momsen", när man hade möjlighet att förhandla om detta (åtminstone om storleken). Alla ville ha den även ni på Scandorama , ( BRA styrelseprotokoll maj 1987) jag stod ensam mot denna uppfattning och som dåvarande ordförande i BRA fick jag vika mig. (!) Resultatet talar sitt eget språk, historiens största nedgång av resande inom buss ,tåg och flyg när momsen kom och tiotusentals jobb försvann enbart i Sverige, över 1000 hotel och resturanger i konkurs.
2) Föreningens medlemmar var inte ett dugg intresserade av att utveckla resandet med bussen, alla var sig själva nog, det gick ju så bra!. Inga nya grepp, inga nya målgrupper -- det enda som gällde att vara billigare än konkurrenten, Intersol, Ölvemark Nr 1 samt många , många fler fick betala ett högt pris, konkurs!
3) Det gällde att klämma in folk i bussar som med möda dög att köra regionaltrafik med, dessa for man runt i Europa med.
4) Norden som under hela efterkrigstiden har haft en stor attraktionskraft på mellan Europas invånare, intresserade ingen, med undantag för GDG. (Hahman som så småningom var med och sålde grupparrangemang till främst tyska bussarrangörer, under senare år tillkom Stena och Resekonsulterna och till sist, så sent som 95 även Scandorama)
5) Scandorama, ni fick en liten lektion i Norge hur protektionism fungerar, men var själva aldrig beredda att ta del i gemensamma aktioner som kunde leda till något större. Europa Touring gjorde allt som gick att göra fel med sin satsning i Bremen. Hahman var en annan som gick sin egen väg fick också under åren lära sig hur snabbt saker ting kan förändras där jag bistod Kurt 3 gånger i svåra stunder även om minnet sviker denne gentleman.
6) Bussresebranschens resekataloger talar sitt eget språk, gå in i en katalog för 20 år sedan och en katalog från 1999, det finns ingen nämnvärd skillnad i uppläggen eller produktutveckling. ( jag har många i mitt arkiv ) att dessutom åtskilliga resor bryter medvetet år 1999 mot gällande arbetstidslagstiftning för bussförarna är skamligt värre… 7) Bussarna har blivit något bättre, möjligen, men fortfarande långt ifrån vad en kund kan förväntar sig. Arlanda trafiken är väl det bästa exemplet -- snart är bussen utkonkurerad av ett tåg som kostar dubbelt mer. Nu börja man tala om innovativa grepp med internet i stolsryggen -- så dags när begravningen står runt hörnet.
8) När BRA blir synad av bransch tidningen Resor & trafik visar reaktionen av dom som har satt sig frivilliga att leda föreningen hur långt bort man är från verkligheten.
9) En bransch blir inte bättre än företagarna som verka i den. Bussbranschen har tyvärr genom den struktur den har fastnat i, vilken är självförvållad, skapat ett företagsklimat som varken drar till sig investerare eller innovativt management. ( undantag Westin buss ? nå väntar och se) I tidningen GT den 19 april får Hyllinge buss nästan en hel sida med rubriken " bussbolaget bröt sitt löfte". Utan att ta ställning i sakfrågan, men har Allmänna reklamationsnämnden tagit sitt beslut som består av en rad företrädare från resebranschen och man inte ändå inte gör rätt för sig -- så får dessa artiklar en avsedd effekt, akta dig för Hyllinge buss, är det inte sådant som en BRA & BR skulle lära sina medlemmar ? Vi har sedan Vingbuss och Larsson Buss skamliga agerande www.vingkund.com" TARGET="_new">http://www.vingkund.com">www.vingkund.com och visst kunde BRA samt BR gjort något åt detta? för branschens bästa! Hur sker uppföljningen av olyckor? utanför Trier 1999? och alla andra?

Jämför detta med IT branschen där ofantliga summor satsas i helt bakvända projekt som aldrig kan bli lönsamma, men det finns en tilltro i hela världen, att vissa mycket snart falera är helt ok! Det är stämningen det är känslan för innovation och utveckling , för risktagning och oräddheten och att kapitalet tror på managers som arbetar som "kamekaze" flygare, en del lär dessutom överleva. ( I länsbolagen tror man sig sitta tryggt livet ut…så varför hänga ut huvudet?)

10) Bussresearrangörerna har inte alls varit bortskämda med efterkrigsgenerationen av det gamla svenska folkhemmet , inget är mer fel Claes, det var vi (!) andra som skapade ett underlag till resenärer i en mördande konkurrens med flygchartern och den allt mer populära egna bilen, nästan alla "stora" chefer påstod att ingen kommer att resa med buss i framtiden, detta var på 70 talet ( bussgubbarna fick inte ens vara med i dåvarande paraply organisationen SRF ) mödosamt byggdes det upp ett resande, med svett och tårar, att få folk att resa med buss i Sverige, i Norden i Europa, att "få" bli medlemmar i SRF sedermera RTS. När denna uppförsbacke var avklarad kom ni från Intersol, Scandorama , Ölvemarks, Fritidsbuss mfl och drev på utvecklingen med nya innovativa upplägg men för att snart gå över, tyvärr som det visade sig med bara priset som vapen. Trångt mellan säterna, här skulle det in så många som möjligt på minimala utrymmen, och kundernas trivsel?

Konkurrens föder normalt mer trafik, men lönsamheten blir ju inte bättre av att man både prisar och kvalitets "katapolitera" ( nytt ord) sig ut ur marknaden. (fortfarande självförvållad)

Här får ni som orkat läsa ända hit enkla förslag till hur man kan rätta till saker och ting för att få fart på utvecklingen, igen !

Första frågan för BRA är, vad är det gemensamma ?
Momsen är ett fatalt fel beslut, borde kunna ändras till en lägre nivå i enlighet med andra EU länder. ( detta tar sin tid )

Fråga är, vart tog innovationen vägen med att skaffa fram en ny generation av resenärer? Varje familj till ett barnbarn skulle med glädje ta med något av sina barnbarn på en resa (upp till 15 -17 år ) och visar med stolthet ett Europa som dagens ungdomar inte sett röken av, om det vore GRATIS -- och om branschen hade utvecklad en produkt för detta. ( Ford arbetar med barn , genom PR byrå, 2-14 år för att skapa en framtida märkes bindning).

Gratis resa i Europa för barnbarn, denna marknadsförings grej är innovativ och skapar ett nytt resande och massmedialt berättigat uppseende.

Fråga är vart reser alla singlar ca 50% av total marknaden ?
Hela resebranschen har ett problem med alla "singel" personer ! så varför skall bussen har 4 obekväma säten i bredd och inte 3 bekväma? Varför finns det inte ett bra pris erbjudande för singel personer som vill ut men inte vill "bli villebråd"? Kanske fler kvinnliga medarbetare skall vara producenter av bussresorna?

Vad vidare är det gemensamma för BRA ?
BRA borde ta sig an 2 projekt, en på vintern och en på sommaren som alla (som vill vara med ) gemensam marknadsför och gör något "maffigt" av det hela. Något som syns, hörs och skapar mersmak!

Ta ishotellet i Jukkasjärvi som exempel, det är skapad av vatten, av flit och innovation utan gränser. Hit kommer folk från hela världen betalar en förmögenhet att få "frysa en natt i en ishåla".!! För att detta inte kunde vara nog för att bräcka vad som helst, dom säljer fruset vatten i form av skulpturer , is barer, is-grogg glas m.m. till hela världen med chartrade Herkulos plan packade med kylcontainers.! Var finns bussbranschen ? varför inte i samarbete med "tågkompaniet" köra ett eller två charter tåg till Kiruna för att på så sätt skapa en profil -- en gemensamhet. ( Jag vet inlägget, inte skall min konkurrent få tala med "mina" resenärer) men det kanske är värt ett försök till att bygga upp något gemensamt?

Var finns motsvarande juni projekt ? när priserna är som lägst --jujumensan i medelhavet på ett kryssningsfartyg för upp till 3.500 pass, hela branschen tillsammans!!! med buss , eller flyg låt kunden välja men det är ni i branschen som tar upp tråden och skapar samhörigheten.

Svenskar samlar bonuspoäng som aldrig förr, därför ligger det till hands att skapar avtal med någon eller några av kortföretagen ex ICA, H&M, OK-Q8, IKEA Family, KF medmera, Statoil, Collect, Expert, Vivo, Polarn&Pyret, Preem, Twilfit Sisters, Telia Fördel, Åhléns klubb, Shell, NK kort för att nämna några. BRA är plattformen , medlemmarna fyller det med innehåll, kryssning, Ishotellet ?!

Eller varför inte en "positioneringskryssning" från Europa till Florida i september eller omvänt i maj -- flyg i ena riktningen och så hämtar bussarna ….. och gör något stort av det. Tänk dig 3.500 pass är = 10 jumbo från Amsterdam eller Frankfurt till Miami, resten med bussen?

Branschen har 2 förträffliga tidningar, resor&trafik och bussbranschen! bakom dessa står unika personer med olika unika kunskaper. Ulo och Bjarne kan säkerligen bistå med ideer hur man kan lansera detta. Under tiden har Internet blivit var mans egendom, Bjarne har en son, som tillhör Internet branschens absoluta elit -- han kan säkerligen hjälpa få branschen på IT - fötter! BRA hemsida vad används den till ? BR hemsida är långt bättre än BRA men saknar aktualitet, inga uppgifter över branschen sedan 1998 på sin hemsida -- sista press - info var 1999. TRÖTT ?? räcker det?

Initiativet Busstorget.com under TUR mässan är bra, mycket bra, men det räcker inte, se det som en början till något mer.

Fråga samarbete?
Alla företag har samarbeten på ett eller annat sätt, VW bygger med Ford Van bilar i Portugal, Volvo köper VW dieselmotorer, Nike, Reebock, Adidas och många fler tillverka sina skor i vissa fabriker tillsammans för att få maximal beläggning hela dygnet, och varför skulle detta inte gälla BRA och sina medlemmar?

"Trafik forum" som förmodligen tillhör Europas bästa branschtidningar i sin gren har ett reportage i sista numret om skön konst i lokaltrafiken och då talar vi om design av bussar och spårvagnar i Hannover som ett led att skapar en positiv image och därmed fler resenärer. I samband med Cebit mässan, mars 2000 hade jag glädjen att både få studera och åka i dessa fordon. Vilken upplevelse, vilken attraktion ! Volvo buss och Scania var finns ni ? Artikeln med Frode Larsen i Oslo är befriande och lovande, men varför måste en person från Norge komma år 2000 med så självklara synpunkter? Jo, för han är en företagare av format.

Du Ulo, det är varken Rosengren eller Ines man behöver, lägg ned länsbolagen och landstingen med för den delen, ta bort upphandlings monopolet och skickar hem Ingemar Karlsson med sitt SLTF, potentater har alltid skickligt rättfärdigad även dummaste påfund -- läs noga inlägget från Ingemar Karlsson, helt uppenbart, det är insikten som saknas inte möjligheterna. Men sitter man ohotad på skattebetalarnas kassa är man oantastlig och har tolkningsföreträde, allt annat sopas under mattan eller idiotförklaras.

Till slut, Claes Berglund, en bransch kan !! drabbas av "kollektivt dåliga företagsledare" om konkurrensen är satt ur spel, mina 6 år i Ryssland visade att det även kan gälla ett helt land, ja en hel kontinent.

Men därom en annan gång. (eller gå in på mina Ryssland artiklar)

Toni Schönfelder.

PS
Fakta!
Toni:s hemsida har stadigt ca 14.000 "unika" läsare per vecka, därav 50.7% i Sverige. 5,04 minuter är genomsnitt besökaren, Bussdebatten läses av 22% regelbundet, Ryssland debatten (engelska) 34% och Harald Rosén debatt sidan ca 18% Jag erhåller ca 3 - 15 mail per vecka från besvikna medarbetare i olika Svenska bussbolag -- där det går till som det alltid gör bland "monopol lister". Det som gör mig upprörd är att facket och företagen går hand i hand -- vart tog demokratin vägen, när företrädarna i en hel bransch är livrädd att ge luft åt sina åsikter? Vad hände med
Andrén Jonny
Hugo Fredrikssons v. 9
747 32 ALUNDA
Telefon: 0174-10798
det var han som i Uppsala Nya Tidning visade Volvo bussars unik "farliga" väg egenskaper, något som är helt korrekt. På Swebus finns han inte mer, eller ?

Fråga som dyker upp då och då varför jag är så "elak" mot vissa företrädare?
Jag anser att Claes Berglund ja även Dag Fagring är synnerligen hyggliga och trevliga personer privat! Men det är vad dom gör för branschen som jag har synpunkter på, inte vad det gäller dom privat, detta bara för att klara ut ev missförstånd.

"Med framgång föds alltid avundsjukan, onda tankar och skitsnack. Det är fascinerande att se när det går bra för någon, höra hur avundsjukan tar mark alldeles intill. Alla kan inte gå och casha in 400 miljoner på banken idag och alla sitter inte i Spanien och suger i sig ostron dagarna i ända. Sådant sticker i ögonen på de som inte kunnat skörda rikedomar lika snabbt" citat ur en större svensk tidning med anledning av mitt utlandsboende, "Pompiripossa" effekten finns nämligen kvar, visserligen max 80% men till slut blir det över 100% om man inte skaffa skulder. Tidningens uppgifter om mina tillgångar bestrides härmed, i vart fall har jag intjänat dem i andra länder under en period som jag var och är mantalsskriven i annat land än Sverige. Nog om detta.

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.