Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Newsletter ”Varning Schönfelder” nr 14 den 8 maj 2006  
 
Den svenska modellen ett avskräckande exempel?  
Svenska skattepengar i fickan på Fidel Castro  
Swebus – Bergkvarabuss? Ny kollektivtrafik i Borlänge  
Alla svenska storföretag inom turism startade med bussresor!  
 
Ledare  
 
Satt och bläddrade med fjärrkontrollen genom en mängd TV program fastnade för ett långt samtal där fd Östtyska kommunister DDR vilka nu arbetar under namnet PDS spottade ve och fasa över nuvarande tyska regering och samhällssystemet som sådant. Det hade inte varit särskilt uppseendeveckande och man hade bläddrat vidare ifall inte dessa 2 ledfigurer till kommunister som är helt otroligt skickliga i sin retorik och får vilken solförmörkelse att framstå som en klarblå himmel i varannan mening hänvisade till den Svenska modellen. Den Svenska modellen det var därför jag fastnade! Där staten (en s regering med gröna och röda kommunister) regerar sedan årtionden. Detta maktinnehav har infiltrerat hela samhället med dom ”egna” medlöparna. Därför skapas det nya myndigheter på löpande band där man utser dom ”troende” som blockera varje demokratisk form av nödvändig förändring. Vidare sades det hur fint det var med starka statliga bolag, statens starka kontroll över medborgarna, planhushållningen som är ett styrmedel och bra för folket. Höga skatter som ger rättvisa och en hög levnadsstandard för alla. Sedan svimmade jag!  
 
Den svenska modellen? I detta Newsletter har jag valt olika saker som är specifika för den svenska modellen. Det börja med hur facket sponsrar regeringspartiet. Läs nedan hur politiken är med i alla detaljfrågor och så förundras folk över att allt tar en sån tid. Stockholm har fått klart med sin citybana efter årtionden av tjabbel, samtidigt som det på mindre än 10 år byggdes 35 mil motorväg inne i själva staden Barcelona som ser ut som en Schweizer ost, tusentals km kringleder och tunnlar i München, Köln och andra städer. Snacka om järnvägssatsningar i Tyskland som får en att blekna där man lyfter äldre jättelika järnvägsstationer rakt upp för att kunna bygga flervåningsstationer under mark samtidigt som trafiken pågår för fullt snacka om Ingenjörs konst och i Sverige babblar och tjabblar man för att satsa sina resurser i Norrland där det bor 250.000 invånare på en yta nästan motsvarande Tyskland! I Spanien bygger man så det knakar motorvägar och snabbtåg med normalspår parallellt till gamla bredspår systemet.  
 
Det är tur att den svenska modellen stannar inom nationalgränsen och sagoberättarna från DDR kommunisterna har ett mål – gör som i Sverige ett mera avskräckande exempel finns inte idag. Sjukvården, äldrevården skall vi bara inte tala om – ett Sovjetisk och DDR synsätt där alla hade det lika förfärligt inte lika bra, detta ämne studsade man bort ifrån likt en teflon panna och så satt man i 2 timmar och bredde ut sig i TV soffan och raljerade.  
Varje förståndig medborgare borde fundera ett tag kring detta – är det så illa? Att Sverige används som den lyckade modellen av kommunisterna? Svaret är Ja på frågan, så illa är det!  
 
Turism ett alltid lika aktuell ämne får ett särskilt utrymme i detta Newsletter, läs och du kanske kan lära dig att förstå varför Sverige turism kryper fram medan resten av världen reser i överljud.  
Även här kan du se hur illa det är med den ”svenska modellen” hur den förlamar och bakbinder landets entreprenörer, dom verkliga hjältarna i systemet.  
 
Apropå den ”svenska modellen” läs artikel nr 12  
Politiker borde hålla sig borta från de Skandinaviska ländernas modell  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=794&show=794  
 


 
 
1)  
 
Facket finansiera den socialdemokratiska regeringen
 
 
516 miljoner kronor, eller 57 kronor per svensk, lade LO i socialdemokraternas kampanjkassa under mandatperioden 1998-2002. Det är sex gånger så mycket som de motsvarande 9.5 kronor per invånare som spenderades på George W Bushs kampanj 2004.  
 
Detta enligt en rapport som folkpartistiska riksdagsledamoten och professorn i nationalekonomi, Carl B Hamilton.  
Enligt en undersökning gjord av Sifo röstade 45,6 procent av LOs medlemmar på socialdemokraterna i senaste valet. Enligt samma undersökning finns det en stor majoritet som motsätter sig det ekonomiska stödet till partiet.  
 
Facket skickar stora summor årligen till fack internationalen i Genéve för att slippa insyn och hur pengarna hanteras. SIDA samordna sina satsningar med facket till snart sagt alla kommuniststyrd länder på detta jordklot även till KUBA. Föga förvånande är Diktatorn Fidel Castro den 7;e rikaste mannen i världen bland makthavarna samtidigt som folket på Kuba aldrig haft så jäkligt som nu. Sjukhusen på Kuba skriker efter medicin inte ens smärtstillande medicin finns i tillräcklig omfattning enligt en alldeles nyligen publicerat undersökning av Läkare utan gränser.  
 

 
 
2)  
 
Svenska skattepengar rakt i fickan på Fidel Castro
 
 
Tidningen Forbes hittar ständigt nya vinklar och ämnesområden för listor. Nyligen listade de världens tio rikaste kungar, shejker och prinsar. Här finns också en icke oväntat rik diktator.  
 
Enligt listan framgår att de arabiska oljeshejkerna är betydligt rikare än de europeiska kungahusen.  
 
Helt i linje med tidigare rapporter visar det sig att Kubas president Fidel Castro är betydligt rikare än den brittiska drottningen. Enligt Forbes beror det på hans unika maktställning och totala kontroll över landets ekonomi, Castro ser sig dock som en nolltaxerare.  
 
1. Kung Abdullah Bin Abdulaziz, 82, kung av Saudiarabien - 153 miljarder kronor  
 
2. Sultan Haji Hassanal Bolkiah, 59, Sultan, Brunei - 146 miljarder kronor  
 
3. Shejk Khalifa bin Zayed Al Nahyan, 58, President i Förenade Arab Emiraten - 139 miljarder kronor  
 
4. Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, 56, makthavare i Dubai - 102 miljarder kronor.  
 
5. Hans Adam II von und zu Liechtenstein, 61, Prins i Liechtenstein - 29 miljarder kronor.  
 
6. Prins Albert II, 48, Prins av Monaco - 7,3 miljarder kronor  
 
7. Fidel Castro, ( Diktator) President på Kuba - 6,5 miljarder kronor  
 
8. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, 63, president, Ekvatorialguinea - 4,4 miljarder kronor  
 
9. Elizabeth II, 80, drottning, Storbritannien - 3,6 miljarder kronor  
 
10. Beatrix Wilhelmina Armgard, 68, drottning, Nederländerna - 2 miljarder kronor  
 
Svenska skattebetalarna bidrar med pengar på olika vägar sammanlagt med nära en halv miljard kronor årligen till Kuba vilket inkludera LO miljonerna som går via fack internationalen.  
 

 
 
3)  
 
Christer "Mr. Consafe" Ericsson kapitalförvaltning är en omogen industri
 
 
Risken ska vara lägre än i en aktiefond och fonden ska gå plus oavsett börsutveckling  
"Det finns så oerhört mycket kapital tillgängligt från företag, investerare och pensionsfonder som missköts - pengar som bara ligger och skvalpar hos någon bank eller trötta förvaltare. Jag anser att kapitalförvaltning är en omogen industri, där behovet av tjänster kommer att öka", säger Christer Ericsson till Dagens Industri.  
 
Och det är inga nybörjare som ska sköta ruljansen. Bland de som nappat på partnererbjudandet märks Jacob Wall från ABG Sundal Collier. Han värvades till ABG från Alfred Berg för drygt två år sedan efter att ha utsetts till "Sveriges bästa analytiker" av tidningen Affärsvärlden.  
 
Vidare rekryteras Johan Klevby - "Sveriges bästa telekomanalytiker 2004" - från Carnegie och Niclas Röken, idag på SEB Nordenfonder.  
 
"Jag har följt de här personerna länge. De har visat djärvhet genom att gå mot strömmen och tala om att det där bolaget är undervärderat eller det där är övervärderat. De har haft integritet och stått på sig. Och jag gillar personer med integritet" ", säger Ericsson till DI.  
 
De fyra har lämnat in ansökan till Finansinspektionen. Målet är att det nya fondbolaget ska förvalta 10 miljarder kronor. Minsta investering är 500.000 kronor.  
 
Toni kommentar:  
Om någon skulle komma med förslaget att vi behöver 15 regionala bolag som förvaltas genom en monopol lag som ger landstingen och kommunala förvaltare ensamrätt där all kapitalförvaltning skall ske för folkets bästa – blir man antingen kölhalad, idiotförklarat eller är en kommunist. Det är exakt vad länsbolagen grundar sin existens på varför politiken skall sköta kollektivtrafiken är nog en gåta för alla normalbegåvade. Att ”vasallerna” i samhället ser det som sin födkrok så länge det vara – så har det alltid fungerat.  
 
Staten har redan otaliga fonder ex AP fonder och många fler än så som man, det är dom Christer åsyftar lite snällt, totalt inkompetenta personer politisk tillsatta som förvalta gigantiska belopp.  
Statlig förvaltning visar tydlig hur det fungera man garanteras ny påfyllning från skattebetalarna samtidigt som man missköter och tappar bort pengar utan att någon ställer dom ansvariga till ansvar.  
Se ledaren ”Den svenska modellen”  
 
Korruptionen och vänskapskorruptionen som frodas är förmodligen idag den största samhällsfaran för den enskilda integriteten och demokratin.  
Det finns dom som tycker det är helt OK.  
 
Det är val i september!  
 

 
 
4)  
 
Buss, kollektivtrafik  
 
Swebus – Bergkvarabuss?
 
 
I dagarna var det någon som satte igång ett rykte om att Swebus skulle förvärva Bergkvarabuss. Det kan vara lika sant som osant, sant är att Swebus behöver nya pengar från ägarna som äger Concordia via ett Holding bolag i Holland. När man sanerade Concordia med Swebus så var det en tillfällig lösning. Genom Holding bolaget i Holland kan ägarna till koncernen som är i huvudsak US investment bolag tillgodogöra sig kapitaltillskott och förluster i USA. Holland vid sidan om Schweiz är dom enda länder i Europa som har ett skattetekniskt avtal med USA där vinster inte beskattas i Holland och förluster kan avräknas i US bokföringen. Swebus och Concordia behöver återigen ett nytt ägartillskott med kontanter. Investmentbankirer är inte roade av att kasta in nya pengar i ett ekonomisk svart hål utan risk att blir kraftigt kritiserade av ägarkonsortiet. Inte blir det bättre av att Swebus ledningen hugger återigen på alla anbud som redan initialt är förlustaffärer. Med cash flow allena kan man visserligen flyta med ett tag men förlust är en förlust och har man inga andra vinster så blir helheten en minus affär.  
 
Investmentbankerna förvaltar enskilda och stora företags pengar det är alltid surt att visa upp förlustkällor när man gick in med prognoser där investmentbankerna lovade en god utdelning och det svenska socialistiska planhus modellen utlovades som en vinstmaskin.  
 
I detta perspektiv kan Bergkvarabuss vara ett ”byte” för Swebus ledningen genom att man servera för ägarna i USA ett bolag som faktisk gör vinst, är det 5:e största i Sverige, kan man förvärva Bergkvarabuss har ägarna möjligheten i sina styrgrupper att skicka nya pengar som då blir investeringspengar och inte täckande av förluster. Bergkvarabuss kan därmed vara räddningen ett tag till för Swebus med ett nytt problem, då Swebus behöver mycket pengar, måste man värdera bolaget minst tredubbelt eller mer. Detta innebär att vinsterna i Bergkvarabuss inte räcker för att täcka kapitalkostnaden än mindre minska totalförlusten i Swebus.  
 
Gyllene chans!  
För Bergkvarabuss ägare är det däremot ett gyllene tillfälle att cash in mer pengar än dom kan drömma om, för Swebus del spelar några miljoner mer eller mindre ingen roll längre i detta läge. Det är en kamp med tiden där Bergkvarabuss har allt att vinna, som man säger i finansvärlden det är bara att sitta stilla och väntar. För Swebus del är det fråga om att vara eller försvinna och då spelar ett par miljoner till ingen roll. Det är slutligen en skattefråga så att ägarna till Bergkvarabuss får behålla en slant utan att allt går i skatt och då är man ju i rätta händer, med den kompetens som ägarsidan har i Holland kan man säkert trolla bort en del för framtiden.  
 
Det sitter nog en och annan räknenisse och bolla med siffrorna hur man skall ta sig ur denna kniptångs situation.  
 
Tiden har förändrats genom holdingbolaget i Holland kan investmentbankerna lika enkelt ta ett beslut att stänga ned Swebus och sälja det som finns? Vad är inte redan intecknat?  
 
Förlusten kan då tas i US böckerna vilket ironisk nog härstammar mestadels från oljeinkomsterna och spekulationen hos investmentbolagen som blir det avgörande ödet när och hur man vill ta Concordia / Swebus förlusten i böckerna och om man vill ta förlusten detta år eller ett annat år. Någon annan lösning finns inte längre för Swebus som lever på lånad tid, det är min uppfattning.  
 
Hade nyligen besök av gamla GDG:are som är ”livstidsfångar” i det gamla pensionssystemet vilka följde med över i Swebus som berättade att man hade löst in pensionspengarna efter mina artiklar, klokt av dom.  
 

 
 
5)  
 
Bensinskatteuppropet växer stadigt  
 
Citat;
 
En reflektion vi gjorde var att det hade varit mycket nyttigt för de  
folkvalda att stå här och möta folket några dagar
. I stället för  
låtsasdemokrati på några mer eller mindre riggade torgmöten eller  
pass i valstugor som vanligt folk inte hinner besöka.  
 
Ett stort tack till alla Ni som hjälpte till att genomföra denna  
enorma bilistväljarkontakt. Detta var ett betydelsefullt steg mot att  
skaka om högskattepartierna i kommande riksdagsval.  
http://www.bensinskatteuppror.se  
Upproret växer lavinartat  
Antalet medborgare som nu har anslutit sig till bensinskatteupproret  
är uppe i 977.961.  
 
Vi har nu med god marginal överskridit 4-miljonerstrecket på antalet  
besök. Vår hemsida har haft hela 4.236.891 besökare.  
 

 
 
6)  
 
Trafikutskottet ställer sig bakom förslaget till ny kollektivtrafik i Borlänge.
 
 
”Den svenska modellen:” denna vecka har det varit en sådär 150 artiklar i svensk media om kollektivtrafiken. Det handlar mestadels om kravet på mera pengar och hur bra allt skall bli bara man satsar mer pengar till länsbolagen.  
 
Även i Dalarna har man haft debatter i olika städer om en bättre busstrafik  
 
ETT LYSANDE BIDRAG TILL GALENSKAPEN  
Tätare tätortstrafik  
BORLÄNGE  
 
Tätortstrafik med bussar var 20:e minut.  
Trafikutskottet ställer sig bakom förslaget till ny kollektivtrafik i Borlänge.  
Det är viktigt att bussen går snabbt och rakt för att få passagerare, säger trafikingenjör Anders Eklund.  
I juni fattar fullmäktige slutgiltigt beslut.  
 
Toni kommentar:  
En sån fars – tjänstemän och politikerna kommer fram till att bussen skall gå snabbt och rak fram!  
 
Hur många tusen timmar av utredande har detta kostat trafikingenjör Anders Eklund?  
 
Får jag påminna om att när GDG skötte trafiken var det 2 personer som fixade alla tidtabeller för hela länet! Innan datorer hundratal involverade tjänstemän och innan politikernas detaljstyre. Den svenska modellen!  
 
Redan på 60 talet kända alla inom trafikplanering till att bussar kör på morgonen till arbetet och hem på eftermiddagen. Färre stopp blir en snabbare tur i vad mån dåtidens vägar tillät fick bussarna köra rakt fram, så briljant var man redan för 40 år sedan.  
 

 
 
7)  
 
Per Nuder är Hyckleriets ansikte
 
 
Hyckleri. Så sammanfattar Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv, finansminister Pär Nuders och hans brittiske kollega Gordon Browns debattartikel i förra veckan.  
 
”Protektionism är inte en framgångsstrategi – det är vägen till fattigdom”.  
 
Så skrev finansminister Pär Nuder tillsammans med brittiske finansministern Gordon Brown på DN-debatt i förra veckan.  
 
Jag måste säga att jag blir upprörd. Inte över just den meningen, den är sann och riktig. Det som upprör är det hyckleri som artikeln är bevis på.  
 
Här beskriver alltså vår finansminister hur föränderlig världen är, att både länder, företag och enskilda människor måste hitta nya inriktningar och jobb och hur utbildning och arbetsmarknadspolitik måste inriktas på att främja sådana nödvändiga omställningar.  
 
Samtidigt är det ju uppenbart för alla och envar att Nuder och hans regeringskollegor just ägnar sig åt protektionism. De har tydligt visat att de stödjer aktioner mot all konkurrens från svenska byggarbetares sida. Vi kan inte bara bortse från att fackligt aktiva vuxna svenska medborgare stod och skrek ”go home” till de lettiska arbetare som jobbade på skolbygget i Vaxholm.  
 
Och de har tydligt visat att de inte ville ha ett tjänstedirektiv som öppnar upp för europeisk frihandel också på tjänsteområdet. De har klätt sitt motstånd i tjusiga fraser som handlat om att värna om den svenska modellen, den svenska arbetsrätten och svenska löner.  
 
Bakom dimridåerna av ord är detta ändå inte något annat än protektionism. Vi har alla dragit stor nytta av konkurrensen på varuområdet. Kan någon i dag tänka sig att när en vara passerar vårt lands gräns så gör man ett sådant påslag på priset att ingen konkurrens med svensktillverkade varor uppstår?  
 
Nej, naturligtvis inte. Och att vi fått fri handel och en fri konkurrens på det området har lett till just sådana positiva effekter som duon Brown-Nuder målar upp i sin artikel.  
 
Men på tjänsteområdet, som utgör ungefär två tredjedelar av BNP, gäller tydligen inte resonemanget alls. Sådana pinsamma förhållanden nämns inte i DN-artikeln, men jag tycker man ska ha högre tankar om läsarna än att de skulle ha glömt Vaxholmsfallet eller hur urvattnat och trubbigt tjänstedirektivet blivit efter behandlingen i parlamentet.  
 
Samma dubbelhet i agerande märks på andra områden. Av budgetuppgörelsen mellan regeringen och samarbetspartierna från häromdagen framgår att regeringen vill satsa på glesbygdsnäringar. Samma regering lägger samtidigt förslag som innebär att säsongsanställningar – särskilt viktiga i glesbygd – ska bort. Och flygskatt, som hindrar rörlighet, ska vi ju också få.  
 
Den korta sammanfattningen är – hyckleri!  
 

 
 
8)  
 
Ulrica Messing, Infrastrukturminister, Det går för långsamt, inlindat kritik mot SLTF?
 
 
År 2000 fattade riksdagen beslut om den nationella handlingsplanen för handikappolitiken. I den slog vi fast att målet för vårt arbete är att kollektivtrafiken bör göras tillgänglig för personer med funktionshinder till år 2010. Med detta mål som utgångspunkt skulle planering, oavsett trafikslag, genomföras där kollektivtrafik med stort utbud och resande skulle prioriteras.  
 
Sedan dess har trafikmyndigheterna och Rikstrafiken fått en rad olika uppdrag i syfte att anpassa kollektivtrafiken till de funktionshindrades behov. Rikstrafiken fick i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nationellt nät av tillgänglig kollektivtrafik samt att utarbeta en plan för hur och när förändringarna måste genomföras fram till år 2010. Uppdraget konkretiserades i projektet Hela Resan, i vilket de flesta nationella aktörer på kollektivtrafikens område deltog. Hela Resan ligger till grund för den samlade strategi som redovisades till regeringen 2003. Mycket har gjorts men regeringen tycker att anpassningen går för långsamt. Trots tidigare insatser återstår mycket att göra innan transportsystemet är tillgängligt för alla!  
 
För att vi skall kunna nå målet om en tillgänglig kollektivtrafik år 2010 måste samordningen av statliga, kommunala och privata aktörers åtgärder förbättras. Jag anser att det behövs en nationell kraftsamling och prioritering av de samlade insatserna för att nå målet år 2010. Utgångspunkten bör vara projektet Hela Resan och den gemensamma strategin. Inom ramen för kraftsamlingen kan berörda aktörer enas om att koncentrera och samordna sina insatser på en begränsad men sammanhängande del av trafiksystemet. I detta prioriterade nät skall infrastruktur och stationer, bussterminaler och hållplatser samt fordon, trafik och övrig service vara användbara för alla och av hög kvalitet.  
 
Men det räcker inte. Det prioriterade nätet bör därefter successivt utvidgas. Regeringen kommer att ge Vägverket och Banverket i uppdrag att gemensamt leda och organisera arbetet med kraftsamlingen.  
 
Trots våra ansträngningar att anpassa kollektivtrafiken till de funktionshindrades behov kommer det alltid att finnas människor med svåra funktionshinder som inte kommer att kunna resa med allmänna kommunikationsmedel. För dessa människor kommer den färdtjänst som kommunerna idag anordnar att vara nödvändig även i framtiden.  
 
De nuvarande lagarna om färdtjänst och riksfärdtjänst har varit i kraft sedan 1998. Sedan dess har lagarna varit föremål för ett antal utvärderingar, bla av Vägverket men också av regeringen genom Färdtjänstutredningen (SOU 2003:87).  
 
I propositionen Moderna Transporter (prop. 2005/06:160) föreslår regeringen ett antal förtydliganden i dessa lagar.  
 
T.ex. införs en lagreglering om att färdtjänsten ska vara av god kvalitet. Det borde vara en självklarhet att den färdtjänstberättigade bemöts på ett korrekt sätt och att transporterna sker på ett trafiksäkert vis och att de kommer i tid. Tyvärr är det inte alltid så. Regeringens förhoppning är att förtydligandet i lagstiftningen kommer att leda till en bättre färdtjänst för landets färdtjänstresenärer.  
 
Färdtjänstutredningen har vidare visat att det finns kommuner som i hög grad inskränker funktionshindrade barns rätt till färdtjänst. Exempelvis uppges att funktionshindrade barn i vissa fall inte alls beviljas tillstånd till färdtjänst. Detta var självklart aldrig avsikten med lagen om färdtjänst. Med anledning av detta anser regeringen att det är viktigt att förtydliga lagen så att den fungerar så som det ursprungligen var avsett. Om ett barn utan funktionshinder i motsvarande ålder och situation skulle ha kunnat resa på egen hand skall det barn som har ett funktionshinder få rätt till färdtjänst eller riksfärdtjänst.  
 
Vi gör nu också ett förtydligande i lagen om färdtjänst som innebär att antalet väsentliga resor, exempelvis till arbete, vissa studier, daghem och förskola, endast får begränsas till antalet om det finns synnerliga skäl.  
 
Till sist vill vi också förtydliga Vägverkets sektorsansvar så att det tydligt framgår att det även avser frågorna om färdtjänst och riksfärdtjänst. Det finns ett tydligt behov av en myndighet som har ett uttalat ansvar för redovisning, analys och utvärdering av utvecklingen inom färdtjänsten och riksfärdtjänsten.  
 
Toni kommentar:  
Den svenska modellen som mest påminner om den sovjetiska där ministern måste tala om för småpåvarna inom kollektivtrafiken att sköta något som vilket annat kommersiellt bolag hade fixat på några veckor utan en regerings inblandning – i ett system med planhushållning är det politiken som förordna och vasallerna verkställer, i ett konkurrensutsatt system är det kunden som väljer där det finns alternativa valmöjligheter.  
 

 
 
Turism  
 
9)  
 
Samtliga svenska storföretag inom turism började sin bana med bussresor!  
 
Vingresor, Spies, Tjäreborg, Fritidsresor och många fler
 
 
Lördagen den 22 april var det exakt 50 år sedan Ving arrangerade sin första resa. Med buss till Rimini. Sedan dess har det hänt mycket med semesterresandet från Sverige, liksom överhuvudtaget i världen  
 
Men det är inte bara i Sverige som semesterresearrangörerna har vuxit, från en första stilla Ving- bussresa till en storindustri nu när Ving ingår i den engelska resekoncernen My Travel.  
 
Det som däremot har hänt är att en unik svensk charter kunskap gått förlorat, en kunskap som var ledande i Europa.  
 
Resor med buss kommer alltid att finnas och prognoserna som Johan Malmkvist från Scandorama ger är nog alldeles så riktiga, ingen kan det bättre än han idag.  
 
Bussresornas största problem är den varierande standarden på arrangemang och buss kvalitén. Branschen är efter alla år fortfarande väldig omogen  
 

 
 
10)  
 
Regeringen satsar på att marknadsföra Sverige utomlands
 
Ulrica Messing, Infrastrukturminister  
 
I syfte att öka antalet utländska besökare i Sverige föreslår regeringen i vårpropositionen en treårig satsning på sammanlagt 30 miljoner kronor för utökad marknadsföring av Sverige som turistmål, utomlands.  
 
Den svenska turistnäringen går för närvarande mycket bra och är en betydelsefull och växande exportindustri. Sverige är idag den största mottagaren av utländska resenärer i Norden. Under den senaste 10-årsperioden har det tillkommit över 30 000 arbetstillfällen inom turistnäringen i Sverige vilket gör näringen till en av de snabbast växande i landet.  
 
Uppenbarligen har det starka varumärke som Sverige är internationellt en stor betydelse när utländska turister väljer resmål. Sverige har fantastiska förutsättningar med sitt rika natur och kulturliv men minst lika viktigt för vårt starka varumärke är de värderingar om jämställdhet och trygghet som genomsyrar det svenska samhället.  
 
För att förstärka den positiva utvecklingen tillsattes förra hösten en utredning för att se över hur vi ytterligare kan förstärka våra marknadsföringsinsatser. Hur kan vi kombinera det statliga ansvaret för att marknadsföra Sverige som turistland med kommunala satsningar på att visa upp starka turistmiljöer lokalt och regionalt?  
 
I den vårproposition som nyligen har färdigförhandlats så görs också en ytterligare riktad satsning med sammanlagt 30 miljoner under tre år på att finansiera utökad marknadsföring av Sverige utomlands. Om vi vill att turismen ska utvecklas ytterligare måste vi bli bättre på att koppla samman viktiga och växande marknader med intressanta turistmiljöer i Sverige.  
 
Dessutom överväger regeringen att utveckla det framgångsrika konceptet från hösten 2005 med särskilda gemensamma branschprogram även till besöksnäringen. Att arbeta tillsammans med branschens företrädare har varit lärorikt och har gjort att de gemensamma åtagandena har kunnat kvalitetssäkras på ett bra sätt.  
 
Vår ambition är att den positiva utveckling av Sverige som turistland och av rese- och besöksnäringen ska fortsätta. De insatser som nu görs kommer leda till att Sveriges ställning ytterligare stärks och att näringen kan utvecklas och generera tillväxt och sysselsättning i hela landet.  
 
 
Toni kommentar:  
Den svenska modellen – Dessutom överväger regeringen att utveckla det framgångsrika konceptet från hösten 2005 med särskilda gemensamma branschprogram även till besöksnäringen. Sicket strunt, skapar förutsättningar så att svenska entreprenörer kan utvecklas och se över alla skatteregler som idag är kontraproduktiva så kan regeringen se på underverk, börja med att stoppa den nya flygskatten.  
 
Underbetyget kan man se dagligen när samtliga stora arrangörer av resor till Sverige har sina säten i andra EU länder, inte en enda finns kvar i Sverige.  
 
Samtliga driver sin verksamheter framgångsrika utan bidrag – sug på det!  
 
Det var inte annorlunda med Intourist som hade egna kontor i hela världen – det var andra arrangörer som skapade kundunderlaget – tacksamt nog, så långt har den svenska modellen ännu inte gått.  
 

 
 
11)  
 
Regeringen ger turistnäringen en örfil
 
 
Regeringen utvärderar samarbetet med turistnäringen  
Regeringen har idagarna beslutat att ge Statskontoret i uppdrag att analysera och bedöma vilken betydelse det så kallade Framtidsprogrammet har haft för att utveckla den svenska turistnäringen. Utvärderingen syftar till att se om det kan finnas behov av ytterligare fokusering av programmet och en starkare regional förankring för att programmet fullt ut ska kunna ge de effekter som avses.  
 
Det konkreta arbetet med Framtidsprogrammets olika insatsområden har pågått sedan juni 2001 och hittills genomförda insatser och åtgärder har fört arbetet en bit på väg.  
 
Infrastrukturminister Ulrica Messing ansvarar i regeringen för turistfrågorna:  
 
- Det går bra för svensk turism. Vi är idag den största mottagaren av utländska resenärer i Norden. Turistnäringen är en betydelsefull och växande exportindustri för Sverige.  
 
- Turistnäringen är dessutom sysselsättningsintensiv och har stor betydelse för hela landet. Turistnäringen är en av de tjänstenäringar som kommer att kunna bidra med både sysselsättning och tillväxt i Sverige.  
 
- Sverige har alla förutsättningar för att utvecklas än mer som turistland. Genom att intensifiera och samordna samhällets och näringslivets insatser vill regeringen stimulera en positiv och hållbar utveckling inom turistnäringen. Vi har idag ett bra samarbete med turistnäringen. Vi ska nu utvärdera det och se om det kan bli ännu bättre.  
 
Toni kommentar:  
Sveriges Turistråd, RTS, Svensk Turism AB, 100 talet lokala och regionala turistorganisationer, kommunala bolag, landstingsägda bolag, alla ägna sig åt att jaga pengar, det fylls i ansökningar, det är byråkraterna på länsstyrelsen som utreder Internationella kontoret, det är regionalpolitiker som tar ställning, det myglas och lobbas, det är statliga och EU medel som skall fördelas, och ingen ser likheten med Intourist i Sovjet – med den svenska modellen?  
 
Längre ned på detta Newsletter kan du se några projekt som fått tilldelning sammanlagt har det varit utdelning i hela landet – systemet främjar mest vänskapskorruptionen istället för kreativitet.  
 
Risken att saker och ting faller i glömska men fortfarande har Destination Stockholm med Janne Rencke ett mål i EU mot Stockholm där stadsförvaltningen skickar miljoner årligen till en verksamhet som är i direkt konkurrens med vad Destination Stockholm syssla med. ”Den svenska modellen låt skattemedel ta livet av kreativa verksamheter”  
 
Vill du verkligen ha det på detta vis? Det är val i september.  
 

 
 
12)  
 
Rederierna lägger tre gånger mer än staten på reklam utomlands
 
 
Passagerarrederierna lade totalt 266 miljoner kronor brutto på marknadsföring utanför Sverige i fjol. Det är tre gånger så mycket som svenska staten lade för att locka utländska turister till landet, enligt en rapport från Passagerarrederiernas förening.  
 
- Vi vill utmana staten lite genom att säga så här mycket lägger vi för att gynna turismen. Vi vill också sträcka ut en hand och säga att vi vill jobba mer tillsammans med andra företag för Sverige som turistmål, säger Per-Erling Evensen, ordförande i Passagerarrederierna.  
 
Bakgrunden till rapporten som publiceras för fjärde året i rad är att Passagerarrederiernas förening vill tydliggöra sin roll i den svenska turistnäringen.  
 
- Vi ser att vi har ett ansvar att utveckla Sverige som turistmål eftersom många av resenärerna kommer från fartygen.  
 
Den sammanlagda marknadsföringsbudgeten för Passagerarrederierna uppgick till drygt 570 miljoner kronor under 2005. Passagerarrederiernas samlade marknadsföring utomlands är tre gånger så stor som svenska statens marknadsföring utomlands, som uppgår till cirka 10 kronor per invånare, enligt rapporten.  
 
Lägger svenska staten för lite pengar på att marknadsföra Sverige utomlands?  
 
- Vi skulle gärna se att statsmakten var beredda att lägga lika mycket som rederierna. Vi ser att de gäster vi tar till Sverige konsumerar i Sverige till stora summor. Turismen är en form av export eftersom den tar in pengar till Sverige.  
 
Passagerarrederierna riktar huvudsakligen sina marknadsföringsinsatser mot Danmark, Finland och Åland, Norge samt Tyskland, men marknadsför Sverige även i Sydeuropa, Asien och USA.  
 
I Passagerarrederiernas förening ingår Birka Line, Destination Gotland, DFDS Seaways, Eckerö Linjen, HH-Ferries, Polferries, RG Line, Scandlines, Silja Line, Stena Line, Sundsbussarna, Tallink, TT-Line, Viking Line och Ånedin-Linjen.  
 
Toni kommentar:  
Tveklöst är det så att rederierna bidra med ett större antal turister även om det inte är i den omfattning som man gör gällande. Problemet är ju den splittring som alla bidra med och smulorna från Sveriges Turistråd. Den som går in på siten http://www.visitsweden.com/Default____34871.aspx kan se hur man presentera Sverige och samarbetspartnerna i utlandet – det är ett sorgligt kapitel.  
Dom verklig stora företagen som generera mest gästnätter i Sverige finns överhuvudtaget inte med? Varför? För att dom finns i andra länder eftersom den svenska kvarvarande näringen är upptagen med sig själv att söka bidrag, vinglar på partyn medans företagen i omvärlden gör business?  
 
Den svenska modellen är en katastrof!
 
 

 
 
13)  
 
Turismvetenskapen vid Karlstads universitet har fått status som eget huvudämne med rätt att utfärda kandidatexamen.
 
 
Det är väldigt glädjande och en stor statushöjare, säger Thomas Blom, avdelningschef för kulturgeografi och turism vid Karlstads universitet.  
 
Turism som ämne har länge levt ett undanskymt och i viss mån även undanskuffat liv i den akademiska världen. Men nu börjar den saken förändras så sakteliga.  
 
- Turism har vi ju haft här i närmare 20 år så man kan väl säga att akademin har fått mogna till sig. Det här är numera ett ämne som är på gång och dessutom räknas ju turism till världens tredje eller fjärde största näring, säger Thomas Blom.  
 
Och i samband med universitetsstyrelsens sammanträde den 28 april beslutades att tursimämnet nu ska få status av huvudämne med kandidatexamensrätt.  
 
Och att statusen höjts har redan fått viss genklang bland studenterna på Karlstads universitet.  
 
- Studenterna har förstått att det här har varit på gång, vilket har märkts på hur många som sökt C-kursen till nästa år. Normalt brukar det bara vara en handfull studenter, men i år har vi 29 förstahandssökande och totalt 39 sökande till C-kursen  
 
Toni kommentar:  
Så har då den akademiska världen i Sverige upptäckt turism? Är det så eller är det bara ännu ett sätt för skolorna att söka nya bidrag när man korta ned överallt?  
Vad skall dom lära ut annat än socialistisk planhushållning där man lär sig söka bidrag? Den svenska modellen? Vilka är lärarna?  
 

 
 
14)  
 
Sundsvalls gatufest skapar arbetstillfällen och ökar omsättningen för turism- och restaurangnäringen.
 
 
 
Resultatet blir 2,5 till 4 miljoner i kommunala skatteintäkter enligt en ny utredning.  
Men åsikterna om antalet besökare går isär.  
 
Restauranger, shopping och aktiviteter var mest inkomstbringande, med ett snittutlägg på 340 kronor per turist och dygn. Tillsammans genererade turisterna 52 000 hotellnätter med ett genomsnitt på 2,7 hotellnätter per gäst.  
Gatufesten 2005 skapade enligt undersökningen underlag för 65 årsanställda. 40 procent av anställningarna skapades inom restaurangnäringen medan 20 procent alstrades av hotellgäster.  
 
Otroligt viktiga  
Den här typen av större evenemang är otroligt viktiga. De stärker hotell- och restaurangnäringen och skapar extra skatteintäkter. Dessutom gör de Sundsvall mer attraktiv som stad, säger Camilla Nilzén, marknadsförare på Sundsvalls kommun  
 
Siffror skiljer  
Gatufesten hade 140 000 besökare förra året enligt Mitt-sverige turisms undersökning. Enligt arrangören uppgår antalet till 170 000 medan Polisens bedömning är 80 000.  
Varför skiljer sig siffrorna så mycket?  
Det beror på vilken modell man använder! säger Camilla Nilzén, marknadsförare på Sundsvalls kommun  
 
Toni kommentar:  
Ankdamms debatt i Sundsvall, varje aktivitet som drar till folk är att öka den lokala omsättningen för det behövs inga Professorer, konsten är ju att skapa nya intäkter som ökar BNP och inte flyttar runt pengar. Hur skall man lyckas med någonting när man inte ens kan komma överens om hur många som varit med och förgyllt tillvaron, vad mer kan man säga?  
 

 
 
15)  
 
Inga turismsatsningar i Alliansens budget säger Nils Carlsson, ordförande i Svensk Turism AB driver sosse propaganda
 
 
Turismsatsningar saknas i Alliansens budgetmotioner. Det hävdar Nils Carlsson, ordförande i Svensk Turism AB. Han jämför det med regeringens förslag i vårbudgeten att höja anslagen för turistfrämjande arbete. Samtidigt välkomnar Nils Carlsson Alliansens förslag på kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter i den privata tjänstesektorn.  
 
I vårbudgeten föreslår regeringen att anslagen för turismfrämjande arbete höjs med 10 miljoner per år, i tre år. Men även det är för lite, enligt Carlsson.  
 
Sverige satsar internationellt sett väldigt lite på marknadsföring. Vi lägger cirka 10 kronor/svensk på turistmarknadsföring, medan motsvarande satsning hos våra nordiska grannar ligger på mellan 30-50 kronor/medborgare. Och i Irland hela 200 kronor.  
 
Att satsningarna lönar sig märks till exempel genom att Danmark härom året hade 56 procent utländska gästnätter, att jämföras med Sveriges 23 procent. Det hävdar Nils Carlsson, Svensk Turism AB.  
 
Länsmoderat förnekar brist på turismstöd kunde man läsa i lokalblaskan  
Kritiken från Svensk Turism AB om att den borgerliga alliansens budgetförslag saknar satsningar på turismen, stämmer inte. Det hävdar Ola Sundell (m). Han menar att sänkt elpris och sänkt liftmoms tillsammans med arbetsgivaravgifter visst är riktat mot turismnäringen.  
 
Toni kommentar:  
Den svenska modellen – är den inte förnedrande mot alla kreativa personer?
 
 

 
 
16)  
 
Fyra projekt i Örebro län har beviljats sammanlagt cirka 1,2 miljoner kronor, av Internationella programkontoret.
 
 
Projekten finansieras av EU, men det är den statliga myndigheten Internationella programkontoret som bestämmer vilka projekt som ska få pengar. (Länsstyrelsen är samordnare)  
 
De mottagare som beviljats stöd i länet är Sydnärkes Utbildningsförbund, som får cirka 10 000 euro till ett projekt om elevpraktik inom området turism. Virginska skolan får drygt 80 000 euro för två projekt som berör utbildare inom området hotell och restaurang, samt elevpraktik. Dessutom får Kompetenscentrum för Energetiska Material AB i Karlskoga kommun närmare 25 000 euro för ett projekt som berör unga arbetstagare inom området teknik.  
 
Programkontoret fattade beslut om att bevilja medel till sammanlagt 93 projekt i Sverige. Totalt uppgår de beviljade anslagen till 2,1 miljoner euro, det vill säga mer än 20 miljoner kronor. Projekten genomförs inom ramen för EU-programmet Leonardo da Vinci.  
 
Samtidigt håller ett nytt utbildningsprogram på att ta form inom EU. Det nya programmet inriktar sig på fyra målgrupper: Comenius för skolan, Leonardo da Vinci för yrkesutbildning, Erasmus för högskolan samt Grundtvig för vuxenutbildning.  
Tanken är att programmet ska börja gälla från och med nästa år.  
 
Norrbotten fick guldregn!  
Landshövdingen i Luleå skiner som midnattssolen när han delade ut små smulor till alla projekt som man fördelat efter noggrant prövning. Inte ett enda av projekten vill jag påstå är kreativt, däremot verka det vara någon slags sysselsättnings terapi?  
 

 
 
17)  
 
"tydlig prägel av rekreation och turism" nu talar vi om ordentliga bidrag
 
 
Bjudresor och rabatterade byggmaterial gav dryga dagsböter i domen för flera av de åtalade i mut- och bedrägerihärvan på Arlanda. Tre av de inblandade fick böter  
på 30 000 kronor, medan två högre ABB-chefer friades helt.  
 
Resorna till Island, Badgastein och Kiruna gick på mellan 60 00 och nära 90 000 kronor och var inga jobbresor. Det fanns inga möteslokaler bokade, det saknas protokoll och planerade aktiviteter hade "tydlig prägel av rekreation och turism", anser Sollentuna tingsrätt.  
Både de från ABB som bjöd på resorna och de från SAS och Luftfartsverket som följde med på resorna bör därför fällas för bestickning respektive mutbrott, enligt tingsrätten.  
 
Toni kommentar:  
Den privata näringen har sin egen modell för turism – att den inte stämmer överens med skatteverkets synsätt är en annan historia men alla som var med på resorna finns med i den lokala turiststatistiken och moms blev det också!  
 

 
 
18)  
 
"Spelreklam är information enligt ministern"
 
 
Spelminister Sven-Erik Österberg (s) hävdar i en debattartikel att Svenska Spels marknadsföring är information - och inte ska få folk att spela mer.  
Antingen tror man att svenska folket är korkat eller så är man korkad själv, säger Cecilia Wikström, riksdagsledamot för folkpartiet.  
 
Toni kommentar:  
Korkat? Det är den svenska modellen Cecilia Wikström och den hoppar man inte på!  
 

 
 
19)  
 
I Sverige snackas det – I Norge realisera man det hela  
7.500 miljarder beräkningar per sekund – nu är det fart på grejorna.
 
 
Forskning och utveckling kräver helt andra datorer istället för att utreda så gäller det att handla bokstavligen ifall inte alla skall köra om lilla Sverige.  
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet - fick sin första superdator 1986. Det var en Cray X-mp/2. Det senaste superdatorsystemet, som NTNU nu byte ut, är ett system från Silicon Graphics som varit i drift sedan 2001.  
 
In rullar lådor från IBM med servrar superdatorserien p575+ som ger NTNU en superdator med sju gånger högre prestanda än nuvarande system.  
 
Beräkningsprestandan anges till 7,5 Teraflops, vilket innebär att systemet kan utföra 7.500 miljarder beräkningar per sekund, skriver IBM i ett pressmeddelande på fredagen.  
 
NTNU-installationen består av 62 noder med 8 dualprocessorer i vardera noden, alltså totalt 992 processorer, var och en med en klockfrekvens på 1,9 GHz.  
 
Varje nod har 32 Gigabyte minne vilket ger systemet en minneskapacitet på 2 Terabyte. Lagringskapaciteten är 70 Terabyte.  
 
Det blir Nordens kraftfullaste superdator - 1,5 gånger mer kraftfull än den som Oslos universitet disponerar. Den blir Europas nionde kraftfullaste superdator och går in på plats nummer 60 på Top500-listan över världens kraftfullaste datorer.  
 
Hela den norska forskningsvärlden utlovas tillgång till den nya superdatorn. Även den norska vädertjänsten och storföretag som Statoil väntas bli flitiga användare av systemet.  
 
Toni kommentar:  
Grattis till Norge med denna investering binder ni upp forskare från hela världen som hjälper er att utveckla Industrin och samhället  
 

 
 
20)  
 
Parterna eniga om Citybanans genomförande
 
 
Bättre kollektivtrafik. Kraftigt minskad trängsel på järnvägen genom Stockholm. Enklare att byta mellan pendeltåg och tunnelbana. Fler spår för regional- och fjärrtåg och för godstågen. Ökad effekt för planerade och pågående förstärkningar av kollektivtrafiksystemet på spår. Inget annat svenskt järnvägsprojekt ger för all framtid en så stor nytta för tågtrafiken nationellt, regionalt och lokalt, som Citybanan. Härom dagen lade samarbetsparterna sista handen vid genomförandeavtalet, inför beslut i parternas högsta beslutande organ.  
 
Den totala budgeten för genomförande av Citybanan uppgår till cirka 13,5 miljarder kronor, inklusive alla nedlagda utredningskostnader, varav budgeten för de två stationerna City och Odenplan totalt uppgår till cirka 4,9 miljarder kronor. Beräknad möjlig trafikstart anges i tidsspannet 2013-2016.  
 
Toni kommentar:  
Äntligen något positivt av dignitet!  
 

 
 
21)  
 
EU-parlamentet Norrbotten har tre av 19 svenska ledamöter i parlamentet
 
 
I Strasbourg håller EU-parlamentet session ungefär var fjärde vecka. Det är här som alla voteringar, omröstningar, sker. 1979, efter påtryckningar från Frankrike, flyttade EU-parlamentet till staden på gränsen mellan Frankrike och Tyskland.  
 
EU-parlamentet kan beskrivas som EUs ”riksdag”, alltså den folkvalda församling som exempelvis lagstiftar.  
I valet till EU-parlamentet är Sverige en enda valkrets. De valda parlamentarikerna kan alltså komma från vilken del av landet som helst. Norrbotten har tre av 19 svenska ledamöter i parlamentet och med tanke på den utdelningen borde det ”befolkningsmässigt” bo 1,5 miljoner människor i Norrbotten - inte 250 000.  
 
EU-parlamentet i Strasbourg, Bryssel och Luxemburg har 3 720 tjänstemän, 644 vikarier och 503 politiskt sakkunniga. Tillsammans med de 732 parlamentsledamötena, kommisionen, rådet och talmannen utgör de en brokig samling. För att inte tala om alla ackrediterade journalister och lobbyister.  
 
Jodå, det springer en mängd personer vars avsikt är att påverka de folkvalda i parlamentet. De har fri tillgång till politiker och deras staber samt till olika lokaler men lobbyisterna måste alltså vara ackrediterade - det måste vara solklart vem de representerar.  
 
Uppdelningen mellan två städer innebär också att alla akter, allt det ska voteras om i Strasbourg, flyttas från Bryssel till Strasbourg.  
 
Många lastbilar kör parlamentsledamöternas och deras medarbetares arbetsmaterial de dryga 40 milen mellan städerna.  
 
På fredag lastas lastbilar i Bryssel och packas upp under måndagen i Strasbourg. På torsdag eftermiddag lastas de på nytt i Strasbourg för transport till Bryssel.  
 
EU-parlamentet har nyligen köpt in nya lådor i plast till en kostnad av 833 460 euro, drygt åtta miljoner kronor eller 130 euro per låda, för transporterna.  
 
EU-parlamentarikerna får ett traktamente på cirka 2 500 kronor om dygnet under vistelserna i Strasbourg och Bryssel men endast under förutsättningar att de deltagit i minst 50 procent av voteringarna.  
Så en ganska tom plenissal under debatterna blev helt plötsligt i stort sett fylld till sista plats när det var dags för röstning. Det gäller att veta sin plats...  
 
http://www.europarl.se  
 
http://www.europarl.eu.int/parliament/public/nearYou.do?language=SV  
 
 

 
 
22)  
 
Fem oorganiserade byggnadsarbetare känner sig kränkta när 1,5 procent av deras lön går till LO-förbundet
Byggnads granskningsarvode, en verksamhet de inte sympatiserar med. Frågan ska därför prövas av Europadomstolen.  
 
Granskningsarvodet är inskrivet i kollektivavtalet mellan Sveriges Byggindustrier och LO-förbundet Byggnads sedan 1976. Arbetsgivaren drar 1,5 procent från de anställdas löner, som Byggnads sedan använder för att granska om byggnadsarbetarnas löner är korrekta.  
 
– Byggnadsarbetarna vill inte betala en avgift till ett fackförbund de själva inte valt att ansluta sig till och som i deras ögon inte gör någonting för dem, säger BI:s arbetsrättschef Gustav Herrlin.  
 
Anställda måste ha möjlighet att slippa vara med i ett fackförbund, så kallad negativ föreningsrätt, om de så önskar, fortsätter han.  
 
I genomsnitt handlar det om cirka 4 000 kronor per år för en medlem i Byggnads som ska läggas till den ordinarie medlemsavgiften, enligt Gustav Herrlin.  
 
Ett avgörande väntas i Europadomstolen till hösten.  
 
Toni kommentar:  
Hur har dessa 5 icke medlemmar tänkt sig att LO skall få pengar till alla sina uppsåt som kostar miljarder och skickar pengar via Geneve och fack internationalen hundratals miljoner till alla kommuniststyrda diktaturer i världen vid sidan av SIDA?  
LO som förser den svenska regeringen och partiet med rörelse kapital! Använder en halvmiljard för lobbying pengar som är för LO en bisak eftersom man utan kritisk granskning kan pungslå folket som gladeligen betalar – fram till nu!  
Vem kan återföra svensk fackförening till att syssla med fackliga frågor och inte vara en skuggregering?  
 
På Internationella press¬frihetens dag, sitter 119 journalister i fängelse runt om i världen.  
Kina toppar denna svarta lista med flest fängslade, tätt följd av Kuba, Etiopien och Eritrea.  
Länder som alla erhåller pengar från LO via sina Schweiziska kanaler och Sida!  
 

 
 
Shipping Färjor & Kryssnings verksamhet  
 
23)  
 
SEA CONTAINERS I REJÄL GUNGNING KRIS FÖR SILJA LINE
 
 
Överraskande meddelade Sea Containers Ltd häromdagen att man ännu inte kan lämna in sin årsredovisning för 2005 vilket är minst sagt anmärkningsvärt. Koncernledningen befarar att en oberoende revisionsberättelse kommer att innehålla en anmärkning med avsevärda tvivel om Sea Containers möjlighet att fortsätta med sin verksamhet. Vilket betyder i klarspråk att Moderbolaget till Silja Line skulle tvingas in i ett chapter 11 eftersom moderbolaget finns på Bermuda Island och under skydd från fordringsägarna skulle försöka sig på en rekonstruktion. (Chapter 11 är en form av konkurs som tillåter bolaget att fortsätta sin verksamhet under tiden man rekonstruera verksamheten, denna form av rekonstruktion finns inte i svensk lag)  
 
Under år 2005 innehöll Sea Containers förluster en betydande nedskrivning av goodwill som påverkar koncernens nettovärde negativt största enskilda förlust källan är Silja Line. Därmed uppfyller företaget inte ingångna avtal med bankerna och kan inte fullgöra sitt betalningsansvar gentemot en del kreditfaciliteter. Koncernens likviditet är hädanefter beroende av dess möjligheter att eliminera de operativa förlusterna och att generera ett bärkraftigt och positivt kassaflöde. Avgörande är också utgången av koncernens försök att sälja ut sin färjeverksamhet som idag är Silja Line samt användningen av det återstående nettot från utförsäljning av tillgångar.  
 

 
 
24)  
 
NYA PROBLEM FÖR SEA CONTAINERS kan leda till att leverantörerna till Silja Line inte får betalt
 
 
Silja Lines ägare Sea Containers har nu fått ett nytt slag. I ett skiljedomsförfarande har GE Capital fått rätt på fyra punkter rörande företagens joint-venture inom containerleasing GE SeaCo. Enligt Sea Containers kommer detta att kosta dem under USD 13 miljoner medan GE Capital bedömer skadan till över USD 15 miljoner.  
 
Om man inte kommer överens kommer skiljedomstolen att ta beslut. Utöver detta har skiljedomen gett GE SeaCo rätt att säga upp ett serviceavtal vilket kommer att leda till ytterligare kostnader för Sea Containers som dessutom skall betala GE Capitals kostnader för skiljedomen inklusive rimliga advokatkostnader. Risken är överhängande att Seacontainer nu söker skydd under chapter 11 och därmed får samtliga Silja Lines leverantörer och banker inte betalt.  
 
Detta innebär för den nordiska färjenäringen den största ”konkurs situationen” sedan Viking Lines Algot Johansson och därefter Myrstens Slite rederi.  
 

 
 
25)  
 
FARTYGSFÖRSÄLJNINGAR FÖRBÄTTRADE BIRKA LINES FÖRSTA KVARTAL
 
 
Birka Line omsatte EUR 19,78 miljoner under årets första tre månader. Jämfört med i fjol minskade omsättningen med 16 procent på grund av att rederiet i år har ett kryssningsfartyg i trafik i stället för två.  
 
Rörelseresultatet på EUR 16,68 miljoner förbättrades kraftigt tack vare försäljningen av kryssningsfartyget "Birka Princess" och ro-ro-fartyget "Kent Loyalist". Försäljningsvinsten för "Birka Princess" och"Kent Loyalist" uppgick till EUR 14,2 miljoner respektive 5,05 miljoner. Koncernens resultat före skatter var EUR 15,42 miljoner, medan man under motsvarande period i fjol redovisade en förlust på 4,31 miljoner.  
 
Marknadsläget inom kryssningstrafiken är fortsättningsvis hårt. Koncernens resultat för helåret 2006 förväntas bli positivt mestadels på grund av fartygsförsäljningar.  
 

 
 
26)  
 
Grattis Göran Demnert till din nya blogg – äntligen en till som börja vädrar sina funderingar!
 
 
http://www.goransfunderingar.blogspot.com  
 
GÖRANS FUNDERINGAR  
GÖRAN DEMNERT ÄGER OCH DRIVER SEDAN MAJ -89 STOCKHOLMSBUSS AB OCH SEDAN FEB -05 ÄVEN SÄLLSKAPSRESOR AB. TANKEN MED DENNA BLOGG ÄR ATT GÖRAN PÅ ETT ENKELT SÄTT KAN SKRIVA AV SIG TANKAR, FRUSTRATIONER, GLÄDJEÄMNEN O DYL. HAR DU SYNPUNKTER ELLER ÅSIKTER ÄR DU VÄLKOMMEN ATT SKICKA ETT MAIL TILL MAILTO:GORAN@STOCKHOLMSBUSS.SE  
 
 

 
 
Nåt kul också!  
 
En buss åker med ett gäng gamla damer på motorvägen , på väg från en shoppingtur.  
 
Så blir busschauffören knackad på skuldran av en liten, gammal dam som undrar om han vill ha en handfull jordnötter.  
 
Chauffören tar tacksamt emot och mumsar i sig.  
Efter omkring en kvart knackar den lilla, gamla damen honom på skuldran igen och undrar om han vill ha en handfull jordnötter till.  
 
Han tar emot dem igen och gottar sig med nötterna.  
Detta händer 5 gånger till och då frågar han varför den gamla damen och de andra damerna inte vill ha nötterna själva.  
 
"Vi kan inte äta dem för vi har inga tänder" svarar hon.  
"Men varför köper ni dem då?" frågar chauffören.  
"Jo du vet; vi bara älskar chokladen som är utanpå dem" svarar damen!  
 

 
 
Säkert finns det intelligenta varelser på andra planeter.  
Annars hade vi haft dem här för länge sedan.  
(Torvald Gahlin)  
 

 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
 
Nu kan du Ringa mig via (skype) och ett telefonnummer i Stockholm till lokaltaxa  
08 - 519 70 616 eller Göteborg 031 - 360 84 81  
 
annars gäller som alltid  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 
Nummer 1 i Spanien!  
 
http://www.eurocasacar.com  
Vi har över 24.000 bilar på flygplatserna Malaga, Alicante, Palma de Mallorca, Barcelona Girona flygplatser som är några av 30 tal mest populära destinationerna där vi finns.  
 
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet om alla dagar, året om! Svar inom 1 minut och du får en Voucher inom 5 minuter!  
 
Inga rabatter, inga bonusprogram, inget snicksnack, inga flum löften, bara rakt av ett lågt pris där allt är inkluderat från första början!  
 
Välkommen du också, du sparar tusenlappar med ett enda ”musklick”!!  
http://www.eurocasacar.com  
 
Hyra bil i hela Världen även på Kanarieöarna och i Sverige  
Vi har genom NYA samarbeten kunnat utöka antal utlämningsställen från 1450 till 6400 destinationer i hela världen vilket inkludera hela Sverige!  
Det lönar sig att jämföra och kontrollera NETTO priset vad du i verkligheten betalar efter alla småstilta tillägg eller rabatter från skyhöga brutto priser.  
Mitt enkla raka lågpris finns på dessa 2 olika webbsiter http://www.telluscar.com samt via siten http://www.telluscar2.com (OBS det är 2 olika företag där priserna skiljer sig emellan)

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.