Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
Newsletter Varning Schönfelder nr 26 den 27 augusti 2006  
Mot korruption, vänskapskorruptionen, maktmissbruk och slöseriet med skattemedel  
 
Jag har valt en personlig, oftast kontroversiellt prägel på det som skrivs, helt medvetet.  
 
Tack till alla nykomna läsare, detta Nyhetsbrev beskriver saker och ting rakt av utan flum, flum, censur eller med tillrättalagda artiklar. Innan sommaren hade detta nyhetsbrev fler besökare än någon annan privat sajt, med snart 20.000 läsare i veckan som abonnera eller besöker sajten och läser i minst 5 minuter har den en spridning som saknar motsvarighet. Enligt dagens mätningen från Alexa är sajten http://www.rt-forum.com knappt mätbar vilket betyder att det bara är ett fåtal som besöker den per vecka och den trenden sitter i sedan flera år, tidningen Bussbranschen http://www.busstidningen.se har haft en bra utveckling av antalet besökare och rankas ganska högt just nu – högre än någonsin tidigare.  
 


 
 
Ledare  
 
Vart är Sverige på väg?  
 
Kan en nation förslavas intellektuellt
läste jag nyligen. Ett exempel utgörs av det forna DDR och förhållandet uppenbarades när Berlinmuren revs. En tv-reporter frågade då en DDR-invånare om hon inte fattat att de varit lurade av regimerna Ulbricht/Honecker? Alltså med påståendet att DDR var en mönsterstat "Nej...", svarade kvinnan och såg ut som om hon skulle brista i gråt. Plötsligt insåg hon.  
 
Hur är det här, efter de senaste decenniernas "samröre" mellan den makthavande röd-gröna sörjan till partier? Vi har ju varken haft mur eller statskontroll, via extern militär eller intern polis. Trots det skulle staten ta hand om allt och alla i det Per Albin Hanssonska "Folkhemmet". Ingen behövde tänka själv eller ta ansvar. Staten betalade. Staten? Ja, med dina och mina pengar!  
 
Nu har Sverige kommit dithän att vi regelbundet upplever miljardinvesteringar till ingen nytta, en eftergift till lokala lobby grupper, man köper sina kompisar och röster, ett obefintligt personligt politiskt ansvar och kortsiktig opportunism tillåter förfaringssättet.  
 
Lord Actons tes "Makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut!"  
har fått en konkret tillämpning i:  
En "samröras" framfart i form av illusionen; "Det är bara dom andra i främmande land som tjafsar och står i. Här är läget under kontroll!"  
 
En nomenklatura - ryskt uttryck för partipampar - som inom sig byggt upp fördelar som är otillgängliga för vanliga medborgare.  
 
Stödpartier som kunnat pressa till sig orättmätig makt trots att de som de representerar är i absolut minoritet. Tänk efter själv!  
 
Några exempel:  
1. Miljöpartiet godta (en samling anarkister) stora inköp av utländsk, skitig, brunkolsbaserad elenergi och kärnenergi som bygger på en ifrågasatt reaktorsäkerhet? Ett miljöparti som hävdar att den koldioxidorsakade globala uppvärmningen måste upphöra där Sverige skall visa vägen, som i verkligheten är en återvändsgränd och resten av världen struntar i den röd gröna sörjan i Sverige.  
 
Samtidigt driver mp tesen med Etanol som alternativ bränsle till fordon med skattesubvention som är mer farligt än något annat bränsle? Som tvinga regeringen satsar miljarder kronor med skattebetalarnas pengar på meningslösa vindmöllor som är rena energi parodin eller subventionera ”gröna” bränslen som leder till att dina barn insjukna av avgaserna från Etanol och rapsolja varför sjukvården utsetts för nya krav samt rehabilitering bortsett från allt mänskligt lidande, jodå det är du och dina närmaste som är drabbade.  
 
Frågan som ständigt är återkommande varför reagera du inte?  
Kan en nation förslavas intellektuellt, eller?  
 
2. Landsförrädaren Stig Bergling är nu medlem i Ohlys kommunistparti. Jämförelsen med Grönköpings Veckoblad där "förre förrädaren, hr Hildor Peterzohn" ingår i galleriet blir grotesk.  
 
3) Det är skolans fel där partiet genomsyrar en utbildning som liknar hjärntvätt, skickligt skött som i forna öststater ”indoktrinering” där eleverna lär sig om dom lär sig nåt, något som är oanvändbart i internationella sammanhang. Dom föräldrar som har råd skickar sina barn ljudlöst till andra länder. (en smygande segregation)  
 
Den borgerliga alliansen förespråkar pluggskola i stället för flumskola.  
 
En allians som kan ge oss ett system där brottsoffren får större uppmärksamhet än brottslingarna, samtidigt som de senare får ta konsekvenserna av sina handlingar. Varför skall inte de som klottrar ned den svenska kollektivtrafiken tvingas att själva få städa upp efter sig? Varför?  
 
Ställ dig frågan hur framtiden blir om nuvarande, decennielånga, tillstånd tillåts att fortsatt få dominera! Låt oss säga farväl till flumideologer, kortsiktig politisk korrekthet och övrigt mjäkande!  
 
4)...Att Sveriges demokrati har rejält med förbättringspotential torde vid det här laget ha framgått för läsarna av denna sajt. I en ny Timbroantologi diskuterar nio kvalificerade författare vårt demokratiska underskott.  
 
Per T Ohlsson frågar sig inledningsvis om Sverige verkligen har världens bästa demokrati. Olof Petersson efterlyser en starkare parlamentarisk granskning av regeringen medan Bo Pellnäs kräver en renässans för ansvarsbegreppet. Christina Wainikka varnar för att offentlighetsprincipen håller på att urvattnas.  
 
Tommy Möller oroas över politiseringen av den offentliga förvaltningen medan Helena Wockelberg menar att vi har ett förvaltningspolitiskt system på pappret och ett annat i verkligheten.  
 
Anne Ramberg varnar bland annat för att politiker lägger sig i juridiken och efterlyser en starkare juridisk kontrollmakt. Anders Johnson frågar sig om Sverige är en rättsstat bara så länge LO:s makt inte är hotad medan Clarence Crafoord slår ett slag för den negativa föreningsfriheten."  
 
5) Lagstifta mot politikerlögner  
Att politiker inte skäms över sina osanningar vet vi redan. Nu inför valet är det fritt fram med löften som man efter valet vill glömma. Politikerna är avlönade av oss flata svenskar som inte sätter stopp för detta. Det förefaller vara en merit att ljuga för hela svenska folket för hur kan man annars slå sig för bröstet när stora delar av samhället går på kryckor? Samtidigt som man står i media och missleder folk med att Sverige är en mönsterstat, det var DDR också. Om något måste saneras så är det den svenska ekonomin och få ordning på utgiftsposterna.  
 
En öppen redovisning vart ALLA pengar tar vägen i det svarta hålet kollektivtrafiken, de som slussas via facken och fack internationalen i Genève för att finansiera varenda kommunistregim i världen. Alla fonder och stiftelse som används till mörkade saker. Skapa grunden för en från politiken oberoende stats revisorer (revisorer som skall var 3 olika grupper som arbeta i konkurrens med att hitta surdegar) som kontrollera fortlöpande och slår larm. En oberoende juridisk kontrollinstans av politiken som övervaka regelverket och att övertrampen av grundlagen stoppas i tid.  
Dessa enkla åtgärder leder till att politikernas lögner i vart fall hålls på mattan.  
 
Av samma skäl kommer vi aldrig få se några förändringar eftersom vunnen mark är politikernas maktområde och den är omättlig. En sann demokrati har skydd mot dylik övertramp. Den chansen har Sverige passerat förbi.  
 

 
 
Veckans citat:  
 
När små människor kastar stora skuggor är natten nära" kan klassas som ett bevingat uttryck.  
 

 
 
1)  
 
Insändare som belyser mycket av det som skrivs i detta Newsletter:  
Byt namn från Socialdemokratiska Arbetarpartiet till Socialdemokratiska Bidragstagarpartiet.
 
 
Regeringen gör allt som står i dess makt att göra det svårare, krångligare och jävligare för folk att få riktiga jobb.  
 
Nu, när de lyckats göra tillräckligt många arbetslösa och bidragsberoende, så försöker de vinna deras röster genom att sockra deras barkbröd.  
Jag tycker det är cyniskt, hycklande och ovärdigt.
 
 
Av LIZA MARKLUND  
mailto:liza.marklund@expressen.se  
 
Så har de äntligen tagit steget fullt ut. Sossarna borde genast byta namn - från Socialdemokratiska Arbetarpartiet till Socialdemokratiska Bidragstagarpartiet.  
Partiet skiter fullständigt i jobben, arbetsmarknaden och alla former av vettig sysselsättningspolitik. Det enda man gör är att höja bidragen.  
 
- Vår unika samhällsmodell är mer modern nu än någonsin, sa statsministern när han presenterade partiets valmanifest i fredags.  
 
Tillåt mig gapskratta.  
http://expressen.se/index.jsp?a=661215  
 
Av de sex punkterna man presenterade handlade inte ett enda om jobben.  
Inte ett enda!!  
Vem tror han ska betala alla höjda bidrag? All tandvård? Sänkningen av maxtaxan? Om allt färre jobbar, vem ska ta notan?  
Göran Persson har samma inställning som vanligt: han tror att han kan dra jobb ur hatten, som en trollkarl gör med kaniner.  
 
Ett exempel:  
515 miljoner kronor, över en halv miljard, satsade regeringen för drygt ett halvår sedan för att AMS skulle fixa arbete till 8 000 akademiker.  
Hur många som fick jobb?  
Sex. Sex!! För drygt en halv miljard!!  
Ett annat exempel:  
3 000 lärlingsjobb blev ungefär 100 stycken. Plusjobben, alltså de påhittade jobben ute i kommunerna, blev knappt hälften så många som utlovats. Det visade en genomgång av Rapport den 15 mars i år.  
Med andra ord: Göran kan inte trolla fram jobb.  
Politiker kan däremot skapa förutsättning för att människor kan starta företag som går bra och kan anställa.  
 
Men i stället för en fungerande Arbetsförmedlingen så har vi en ineffektiv och tungrodd Bidragsförmedlingen.  
Försäkringskassan är egentligen en Bidragskassa.  
Missförstå mig inte nu.  
Jag är inte emot bidrag.  
 
Jag är emot en politik som tvingar friska och arbetsföra människor att leva på bidrag, trots att de inte vill något annat än att jobba.  
Jag är emot den form av valfläsk och publikfrieri som köper kortsiktiga röster i stället för att ta itu med det man lovat i flera decennier - att bygga ett samhälle där alla ryms, har en uppgift och ett sammanhang.  
Att kalla manifestet "Alla ska med" är ju rena hånet.  
 
Fast det här vet ju redan svenska folket. Vi är inga dumskallar.  
Vi sitter inte och väntar på Perssons kaniner. Vi hittar på massor med grejer att ta oss för, finner på massor med sätt att tjäna pengar utan att staten har ett dyft med det att göra.  
Den svarta arbetsmarknaden i Sverige i dag omsätter 120 miljarder kronor.  
Det visade utredningen "Svartköp och svartjobb i Sverige", som gjorts av Skatteverket och presenterades för några veckor sedan.  
 
800 000 svenskar har utfört någon form av svartjobb. Det motsvarar 66 000 helårsarbeten, varav 25 000 är åt företag.  
Var fjärde svartarbetare är studerande eller värnpliktig (alltså ungdomar som är hänvisade till de numera avskaffade säsongsanställningarna).  
 
Dock, naturligtvis: Den största yrkeskategori som utför svartjobb är så kallade "fackutbildade arbetare" (med andra ord: hantverkare) - cirka 266 000 personer.  
 
Så vad har då regeringen gjort hittills för att komma tillrätta med detta, förutom att förvirrat rota runt långt nere i hattarna?  
Jo, i maj i år drev sossarna igenom en lagändring i riksdagen som förändrade reglerna på arbetsmarknaden på det mest horribla sätt.  
 
Alla sommarjobb förbjöds. Konsekvensen av lagändringen blir att alla företagare (jordgubbsodlare, glass-  
kioskägare, snöskottare) i framtiden måste anställa folk året runt, trots att de bara bedriver verksamhet ett par månader om året.  
 
Tidigare kunde man som vikare få vara kvar på ett företag i elva månader innan las-reglerna trädde i kraft och man blev utkastad - i maj sänkte regeringen den tiden till sex månader.  
Med andra ord:  
Regeringen gör allt som står i dess makt att göra det svårare, krångligare och jävligare för folk att få riktiga jobb.  
 
Nu, när de lyckats göra tillräckligt många arbetslösa och bidragsberoende, så försöker de vinna deras röster genom att sockra deras barkbröd.  
Jag tycker det är cyniskt, hycklande och ovärdigt.  
 
Av LIZA MARKLUND  
Mailto:liza.marklund@expressen.se  
 

 
 
2)  
 
Politiken har tagit former som borde skrämma fler än bara enstaka…  
 
”Det känns viktigt att Getskär får kollektivtrafik”
 
 
Jag har en utmärkt bevakning av hela det svenska mediat och inför val tider slår det mig hur politiserad allt blivit. Kollektivtrafiken handlas av politikerna som om det vore fråga om äldrevården med detalj beslut där man upphävt varje form av konkurrens till ett pris som överstiger 50 miljarder kronor årligen och alla klagar, landstingen för att dom måste spara, folket som reser för att det är för krångligt det är bara SLTF och Rikstrafiken som i sina undersökningar hittar glada och nöjda resenärer, det gjorde politrukerna i DDR också fram till att systemet kapsejsade.  
 
Här kommer några av 1054 klipp enbart den senaste veckan, jag tar enbart rubrikerna som får representera ett sjukt system:  
 
Det känns viktigt att Getskär får kollektivtrafik.  
 
Kollektivtrafik
i offentlig regi under demokratisk kontroll och styre av anställda och resenärer  
 
De statliga spårsystemägarna Banverket, som inte berörs ekonomiskt vid utebliven kollektivtrafik, får ta på sig ett 80-tal inställda tåg i juli, de resterande ställer SL sig självt ansvarigt för.  
 
Han vänder sig bestämt emot att se de offentliga utgifterna bara som en kostnad, som en del politiska motståndare tycks vilja ha bort, och målar upp bilden av ett Sverige utan skolor, kollektivtrafik, vård och omsorg.  
 
Förbättrad kollektivtrafik med ringbusslinjer och en detaljerad plan för vilka miljökvalitetsmål man har, finns också med på partiets lista över ting som de anser nödvändiga för att kommunen ska bli så bra som möjligt.  
 
 
1 Köfri sjukvård, tillförlitlig kollektivtrafik och sänkt skatt  
Spårbilar - scifi eller morgondagens kollektivtrafik?  
 
Det stigande oljepriset och ökande miljökrav bidrar till ett växande intresse för framtida kollektivtrafik- och transportfrågor, vilket har resulterat i ett antal intressanta projekt.  
 
Grönt på Centralen om sjukvård och kollektivtrafik  
 
Det går ett tåg från Hallstahammar klockan 13.00 och ett tåg 15.30. Sedan går det en buss norrut 13.15, det är den sista.  
 
Vi anser att det är en av regionens viktiga uppgifter att medverka till bra vägar, järnvägar och kollektivtrafik  
 
Torsdagen den 24 augusti träffade infrastrukturminister Ulrica Messing fackförbundet Kommunal och företrädare för huvudmännen för regional kollektivtrafik.  
 
Där gjordes en storsatsning på kollektivtrafik.  
 
Bättre kollektivtrafik ska rädda utflyttning  
 
Bland annat efterlyses bättre cykelbanor och gångvägar samt billigare och tätare kollektivtrafik.  
 
Göteborgsregionen måste få en betydligt högre andel kollektivtrafik, dessutom billigare,än i dag  
 
Tillsammans med en utbyggd kollektivtrafik är avgifter bästa sättet att styra trafiken och lösa de växande miljöproblemen  
 
Vi har dessutom lagt stora extra pengar på barnomsorg/skola, förebyggande ungdomsarbete, kollektivtrafik, gång/cykelvägar, anhörigstöd inom äldreomsorgen och ökat stöd och service till funktionshindrade, samt tillfört vår pensionsreserv stora extrabelopp varje år.  
 
Det kanske skulle gå i storstaden men inte i glesbygdens Åre för här finns ingen kollektivtrafik som fungerar för det ändamålet.  
 
kollektivtrafik har vi inte ens överallt på fastlandet  
 
Avgörande för en verklig vändning är dock en socialistisk politik, som säkrar att det ekonomiska överskott som i dag samlas i ett fåtal rikas händer används till en mycket kraftig utveckling av skola, vård, omsorg, bostäder, kollektivtrafik och en god miljö  
 
Vad sägs om följande: minska anslaget till biologisk mångfald med 50 procent (m, kd), slopat stöd till klimatinvesteringar (m, fp), halvera anslaget till marksanering (m), slopa stödet till marknadsföring av ekologiska livsmedel (m, fp), ta bort skatten på bekämpningsmedel och handelsgödsel (m, c), höj momsen på kollektivtrafik (m), minska skatten på bensin och diesel (m, kd), ta bort skatten på sopförbränning (m) öka anslaget till nya vägar (m, fp, kd, c), ta bort flygskatten (c, kd, m), nej till trängselskatt (m, kd, fp).  
 
Där finns oerhörda möjligheter och det är nära till kollektivtrafik.  
 
Bättre kollektivtrafik och nya cykelvägar vill man därför satsa på.  
 
NU TALAS det om att alla skall få möjlighet att svara på en enkät om kollektivtrafik med mera där frågan om ett resecentrum måste ingå.  
 
I stället vill vi satsa på kraftigt utbyggd kollektivtrafik och höjt reseavdrag för dem som måste ta bilen till jobbet.  
 
Toni kommentar:  
”Det känns viktigt att Getskär får kollektivtrafik”  
 
Det är på denna nivå som kollektivtrafiken politiskt diskuteras, ingenstans ett ord om att det måste vara nåt grundfel att politiker skall diskutera kollektivtrafik utan att man avreglera och låter en fri sund marknad sköta uppgiften.  
 
Att några borgerliga riksdagsmän låtit sippra fram att man vid en eventuell valseger kommer att se över Länshuvudmanna frågan är ett vagt löfte – ett klart ställningstagande bort med Monopollagen hade varit önskvärt.
 
 

 
 
3)  
 
Jag har skickat en sammanställning till flertalet riksdagspolitiker om Etanolens skadeverkningar  
 
Jag presentera framöver ett antal svar:  
 
3a) Först ut är Maud Olofsson, Centerpartiet  
 
Hej Toni  
Tack för ditt mail och för informationen!  
Centerpartiet är alltid noga med att poängtera att man måste ställa miljökrav och hälsokrav även på nya drivmedel. Vi anser också att politiska styrmedel och stöd måste vara teknikneutrala och för oss är inte etanolen "det enda" bränslet.  
 
Det var bland annat därför som vi motsatte oss regeringens sk "pump-tvång"  
som kommer leda till en utbyggnad av etanolmackar som inte styrs av efterfrågan från konsumenterna. Vi vill se en bred utveckling av förnybara drivmedel och däribland gärna vätgas. Vilka prioriteringar det svenska näringslivet väljer att göra kan vi som politiker inte lägga oss i (du nämner att Volvo i ditt mail).  
 
Med vänliga hälsningar  
 
Maud Olofsson  
 
Vi jobbar mer än halva veckan innan vi får behålla några pengar. Roten till våra ekonomiska problem är skattetrycket, säger centerledaren Maud Olofsson i en intervju med Privata Affärer.  
 
Centerledaren vill skapa medvetenhet om skattetrycket för att öka pressen på politikerna.  
Om vi vill höja utgifterna måste vi också ta bort några kostnader, säger hon.  
 
Tredje huvudfrågan är att skapa ”en grön industripolitik” och att Sverige blir bäst på grön energi.  
 
Det ska ske genom ett teknikskifte så att miljön blir ett tillväxtområde och inte ett förbuds- och kontrollområde som vänsterkartellen har gjort den till.  
Förmögenhetsskatten bort  
 
När Sverige förändrats genom att fler människor arbetar är Maud Olofsson beredd att diskutera andra skatter. Förmögenhetsskatten ska tas bort under en första borgerlig mandatperiod, enligt allianspartierna.  
 
- Vi vill att pengarna ska arbeta i Sverige. När du säljer ett företag och vill investera i ett nytt företag ska du inte behöva betala reavinstskatt, säger Maud Olofsson.  
 
Maud Olofsson anser att vi behöver ett nytt tänkande när det gäller skattereformer över huvud taget.  
 
- Vi vill stimulera människor som startar företag och anstränger sig för att försörja sig själva, eller personer som utbildar sig, säger hon.  
 
Bensinskatten har en speciell dimension, enligt Maud Olofsson.  
 
- Den maximala oljeutvinningen infinner sig tidigare än vi tror. Så vi måste ställa om bränslesystemen. Höj bilavdraget till 23 kr så att vi inte hindrar folk att ta sig till jobbet, men gör som jag, byt bil och kör på alternativa bränslen, säger Maud Olofsson.  
 

 
 
3b) Miljöpartiet och Etanolen  
 
Det är tvärtyst istället kommer ett annat svar:  
Miljöpartiet anser att vägtrafiknätet kapacitetsmässigt är färdigbyggt. De framtida satsningarna bör i stället ske på spårbunden trafik, kollektivtrafik och sjöfart.  
 
Partiets målsättning är att minska personbils- och lastbilstrafiken fram till 2020. Samtidigt ska kapaciteten för person- och godstransporter på järnväg fördubblas och användandet av kollektivtrafiken trefaldigas.  
Vi måste återfå en balans där beroendet av biltransporter minskar och användandet av kollektiva transporter blir bättre.  
 
Maria Wetterstrand, mp  
 

 
 
3c) Oljekommisionen hade följande synpunkter  
 
Har du läst oljekommissonens rapport (du kan googla fram den!). Där pläderar vi för en snabb övergång till andra generationens bränslen, som är mkt energieffektivare än etanolen. Vätgas/bränslecellens introduktion försenas kanske tio år i världen, men sen kommer den. Sverige satsar 30 Mkr på den forskningen, men de stora länderna satsar förstås oerhört mkt mer, liksom bilindustrin.  
 
Jag tror att hybridtekniken blir en spännande brygga mellan nuet och bränslecellbilen  
 

 
 
4)  
 
Persson har för mycket egen makt  
Statsministern har för mycket egen makt i förhållande till de andra statsråden i regeringen och i förhållande till riksdagen. Det skriver Tommy Möller, professor i statsvetenskap, på Dagens Nyheters debattsida på måndagen den 14 augusti 2006  
 
– Personligen tycker jag att man ska se ganska bekymmersamt på det faktum att statsministern, som ju inte är direktvald, har en så stark makt i Sverige, säger Tommy Möller.  
 
Tommy Möller tycker att regeringen och inom regeringen statsministern under de senaste tio åren har fått för mycket makt och att det saknas en motvikt till den.  
 
Inte förenligt med grundlagen  
Enligt Tommy Möller är det tvärt emot hur grundlagen har tänkt sig att regeringsmakten borde utövas. Riksdagen borde ha mer att säga till om och regeringen borde fungera mera som ett kollektiv.  
 
Tommy Möller är kritisk till att ministrarna i den nuvarande regeringen i de flesta fallen inte har någon egen politisk position utan är handplockade av Göran Persson och därmed inte självständiga i förhållande till honom.  
 
Allt mer presidentlik makt  
Utvecklingen går, enligt Tommy Möller, åt ett håll där statsministern får allt mer presidentlik makt och han tycker att den sittande grundlagsutredningen borde se över bestämmelserna som rör statsministerns ställning.  
 

 
 
5)  
 
Skatteverket i ett desperat land….  
 
Skatteverket har de senaste månaderna avslöjat hundratals småföretag som bedriver svart handel med varor på internet.  
Sedan i mars i år sitter 10-15 personer på Skattekontoret och granskar misstänkt svart verksamhet på näthandelssajter. Och det har gett resultat.  
 
"Ännu har vi bara tittat på en av de större näthandelssajterna. Men där hittade vi 380 yrkesmässiga handlare, 65 procent av dem var "non-filers", alltså oregistrerade. Hälften av dessa visade sig också vara bidragstagare, levde på a-kassa eller socialbidrag", säger Skatteverkets rikssamordnare för internethandeln, Dag Hardyson, till SvD Näringsliv.  
 
Bland annat har Skatteverkat gjort en stor razzia mot ett företag som sålde kontaktlinser i stor omfattning. Företaget var tillsynes baserat i Nederländska Antillerna men satt egentligen i Eskilstuna, skriver SvD.  
 
Toni komentar:  
Det måste handla om en sista desperat jakt på småsmulor där skattverket binder upp resurser när samtidigt 25% av folket arbeta svart! Sicket gäng!
 
 

 
 
6)  
 
Skrämmande?...nej inte för den politiska nomenklaturan  
 
Gamla i Timrå får för lite mat  
 
Timrå kommun ska börja väga alla äldre som bor på kommunens särskilda boenden. Tidigare i år kritiserade länsstyrelsen i Västernorrland alla kommuner i länet för brister när det gäller maten på äldreboendena.  
Förutom vägning och individuella planer ska personalen utbildas i hur viktig maten är för gamla människor.  
 
SR Västernorrland 17/08/2006  
 

 
 
7)  
 
"Jag har 35 miljoner skäl att inte låta mig suddas bort ur valrörelsematematiken".  
 
Det skriver finansmannen Mats Qviberg i sin allra första krönika i Veckans Affärer. Det är nämligen så mycket han betalar i skatt.  
 
Mats Qviberg levererar en ordentlig laddning med riktning mot Rosenbad. Han betalar 100.000 kronor i skatt - om dagen - och irriterar sig på att statsminister Göran Perssons arrogans.  
 
Under senaste EMU-valrörelsen låtsades Persson inte ens känna igen honom, trots att Qviberg råkar vara Sveriges tyngsta finansmän och största skattebetalare.  
 
"Det är en del av den socialdemokratiska föreställningsvärlden att inte riktigt erkänna existensen av människor och företag som med stora belopp försörjer den politiska sektorn. Jag brukar kalla det för "Sovjet light"", skriver Qviberg i VA.  
 
Enligt Mats Qviberg är det folk som honom själv, affärsmän och företagare, som får "landets andra verksamheter att fungera". Varför inte göra landets hundra största skattebetalare till hedersmedborgare!?  
 
"Då kanske en och annan av oss skulle tycka som Mona Sahlin - att det är häftigt att betala skatt", skriver Qviberg.  
 

 
 
8)  
 
Politikerna vill inte se sanningen om Sverige  
 
Mellan bokens pärmar trängs bland andra Urban Bäckström med Göran Greider, Gudrun Schyman, Fredrik Reinfeldt och  
Kjell-Olof Feldt. Alla försöker ge svar på ödesfrågan: vad ska svenskarna arbeta med i framtiden? Statsminister Göran Perssons bidrag lyser med sin frånvaro.  
 
I det ena talet efter det andra sedan den 1 maj, har Göran Persson envist upprepat att frågan om jobben är löst och att ungdomsarbetslösheten inte är något problem. Därmed har han avfört diskussionen om jobben från valrörelsen med att nöjt konstatera att det går bra för Sverige.  
 
Journalisten Mats Öberg ville dock inte nöja sig med den förklaringen. Istället bjöd han in politiker, debattörer, forskare, näringslivsrepresentanter och journalister för att ge sin syn på var de svenska jobben tagit vägen och var de nya står att finna. Artiklarna samlades sedan i boken Sanningen om Sverige (Bokförlaget DN).  
 
- Det finns dubbla budskap ute idag, säger han. Å ena sidan politiker som säger att jobben är säkrade, å andra sidan debattörer och rapporter som larmar om att var femte svensk står utan ett riktigt jobb. Det var den stora skillnaden som jag är ute efter att kartlägga med boken. Kanske är det därför som Göran Persson hoppade av sin medverkan i boken sedan han insett vilka frågor han skulle vara tvungen att svara på.  
 
De 20 skribenterna går att placera in på olika platser i en traditionell politisk höger-vänsterskala. Trots det är de rörande överens om tillståndet i Sverige: arbetslösheten är ett problem, unga kommer inte in på arbetsmarknaden, nyföretagandet sackar efter, välfärdsystemet knakar i fogarna, lagarna som reglerar arbetsmarknaden är otidsenliga och så vidare.  
 
- Alla ser klart och tydligt att situationen är ohållbar i längden, säger Mats Öberg.  
 
Bitvis är det en mörk bild som målas upp av ett land där vi, tillväxten till trots, inte ser att det skapas några nya jobb. Men de olika bidragen pekar också på möjliga lösningar, allt från att minska regelkrånglet för de mindre företagen till Kjell-Olof Feldts drastiska förslag att sänka arbetsgivaravgiften till hälften.  
 
- Men allt måste börja med att våra politiker, av alla kulörer, tar sig viljan och modet att tala klartext, säger Mats Öberg. För det är väl inte så att de, i någon dold agenda, bestämt att en betydande del av den svenska arbetskraften inte längre behövs…?  
 
Några citat ur boken:  
 
"Jag menar att Göran Persson personligen är ansvarig för att den socialdemokratiska uppmärksamheten mot arbetslösheten varit så svag under 2000-talet."  
Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten  
 
"Det går bra för Sverige just nu, men ljuset vi ser i slutet av tunneln kan vara ett asiatiskt nyindustriellt tåg som kommer…"  
Stig-Björn Ljunggren, forskare och debattör  
 
"Den socialdemokratiska tillväxtkongressen ledde inte till något. Orsaken till det är samarbetet med (mp) och (v), två partier som i princip är emot tillväxt. Socialdemokraterna måste vända sig mot mitten för att skapa långsiktiga lösningar."  
Jan Nygren, tidigare vice statsminister, nu vice VD i SAAB.  
 
"Egentligen är det hårresande att en gymnasiekille kan starta första jobbet på verkstaden med en ingångslön som är högre än vad hans mamma har som slutlön efter 25 år på vårdhemmet."  
Gudrun Schyman  
 

 
 
9)  
 
De svenska hushållen har blivit 650 miljarder kronor rikare sedan…är dom?  
 
 
Hur man trixar med sanningen för att åstadkomma vaddå?  
 
De svenska hushållen har blivit 650 miljarder kronor rikare sedan början av 2005. Men det finns stora skillnader mellan åldersgrupper och regioner. Det visar Nordeas rapport Förmögenhetskällan i samarbete med professor Lennart Berg från Uppsala universitet.  
 
Den totala förmögenheten uppgår till 3.400 miljarder kronor, varav hälften ägs av de rikaste tio procenten. En knapp femtedel av förmögenheten, 630 miljarder kronor, ägs av de rikaste en procenten svenskar.  
 
De med störst förmögenhet återfinns i åldersgruppen 55-64 år (40-talister), med en genomsnittlig nettoförmögenhet på 882.000 kronor. 50- och 60-talister har en genomsnittlig nettoförmögenhet på 560.000 kronor respektive 309.000 kronor.  
 
Stockholm är rikaste länet följt av Halland och Gotland. Minst nettoförmögenhet har Gävleborgs, Västernorrlands samt Norrbottens län, där den genomsnittliga invånaren har 267.000 kronor i förmögenhet.  
 
Boende i Danderyd är fortsatt rikast i landet med en nettoförmögenhet på 5 miljoner kronor. På andra plats hamnar Lidingöborna (1,6 miljoner kronor) medan de fattigaste kommunerna utgörs av Gällivare (210.000 kronor per invånare) samt Jokkmokk (187.000 kronor).  
 
Svenskarna totala skulderna var vid utgången av 2004 rekordstora 1.626 miljarder kronor.  
 
Toni kommentar:  
Vad kan syftet vara med en dylik information? Här redogör man för tillgångarna hos folket 2005 fram till 2006, SAMTIDIGT som skuldsättningen avser 2004 när sanningen är att förmögenheten ökat genom en kraftig ökat skuldsättning med andra ord en jättebubbla. Den privata skuldsättningen har ökat under 2005 med ca 20 % till RUNDA 2 miljarder kronor. Tillgången är ca 3,4 miljarder skulden ca 2 miljarder gör ett netto på 1,4 miljarder som leder till att Svenska folket tillhör dom med lägst sparande/förmögenhet inom OECD, inte mycket att skryta med således varför man kan undra vad en dylik artikel skall tjäna till mer än att ett fåtal berikat sig genom olika transaktioner och att breda massan av folket blivit fattigare, det var väl inte budskapet man ville få fram? Rubriken i artikeln och budskapet är ett lysande exempel av desinformation, politisk korrekt tillrättalagt.  
Skapa visioner som aldrig blir annat än visioner, när sanningen är för tung.
 
 

 
 
10)  
 
Insändare från: Rättvisepartiet Socialisterna  
 
Sätt stopp för pendelkaoset
 
Efter vinterns pendelelände i Stockholm följde en ”skräcksommar för pendeltågresenären” (Stockholm City 2 augusti). I sommar har pendeltågen antingen varit försenade eller överfyllda. Inte sällan har möjligheten att komma i tid varit mindre än snöbollens chans att överleva i helvetet.  
 
Pendeltågtrafiken i Stockholms län drivs sedan den 18 juni av Stockholmståg KB, som ägs av SJ och Tågkompaniet AB, det sistnämnda företaget kontrolleras av tre f d SJ-anställda som har finansiellt stöd av bland annat riskkapitalbolaget småföretagsinvest. Tidigare var det Citypendeln som körde på uppdrag av SL, Storstockholms Lokaltrafik. Bara ordet Citypendeln får luttrade pendelresenärer i Stockholm att rysa. Men inget har än så länge blivit bättre efter att Stockholmståg tagit över.  
 
När Stockholmståg tog över lovade man att 98 procent av tågen skulle gå i tid. Det löftet hade ungefär samma sanningshalt som löftet från Anna Kettner (s), trafiklandstingsrådet och SL:s ordförande, som i april lovade ett slut på pendeltågseländet: ”Vi kommer att få en välfungerande pendeltågstrafik. Det känns fantastiskt bra för mig att lova att det blir bättre och att få se förändringen” (Stockholm City 18 april 2006).  
 
Löften skrivna i sand  
Redan efter två veckor med Stockholmståg hade 52 avgångar ställts in och 70 varit försenade. Och då hade redan sommartidtabellen börjat gälla med färre avgångar och vagnar. Värst var det för nynäshamnspendlarna. Det visade sig nämligen att de nya pendeltågsvagnarna (X60-tågen), som Stockholmståg lovat skulle köra all trafik mellan Nynäshamn-Stockholm/Bålsta, drogs med tekniska fel och inte klarade av- och påkoppling vid Västerhaninge station. Efter fler veckor av kaos och kollapsade tågsätt beslutades att, som det sades, tillfälligt dela av pendellinjen (Bålsta-Nynäshamn) vid Västerhaninge och sätta in extratåg av en äldre modell på sträckan till Nynäshamn (På grund av enkelspår och plattformarnas längd sträckan Västerhaninge-Nynäshamn koppas alltid vagnar bort eller på vid Västerhaninge station). Så nu tvingas resenärer till och från Nynäshamn till nya tågbyten med nya risker till förseningar som följd.  
 
Problemen i pendeltågstrafiken är en följd av flera års nedskärningar och uteblivna satsningar i kombination med det upphandlingselände som följt i spåren på avregleringar och privatiseringar.  
 
Upphandlingen av pendeltågtrafiken i Stockholms län är Sveriges största och när Stockholmståg vann menade bolaget att det var frågan om ”det största järnvägsövertagandet i norra Europa”. ”Avtalet var värt 1,1 miljarder kronor per år i fem år. Vinsten beräknas till 55 miljoner kronor per år” (Dagens Industri 17 juni).  
 
Facket var inte nöjt med resultatet, och det av flera skäl. Upphandlingen resulterade i brist på kontinuitet och en ännu större uppsplittring av verksamheten när olika bolag tar över anställda och ansvar: Stockholmståg för pendeltågtrafiken och dess båda samarbetspartners EuroMaint och TraffiCare för det tekniska underhållet respektive stationstjänst samt städning. Även om Stockholmståg ska ha det övergripande ansvaret och man utåt opererar under ett namn – Stockholmståg.  
 
I offentlig regi  
Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:  
 
• Skrota upphandlingssystemet. Kollektivtrafik i offentlig regi under demokratisk kontroll och styre av anställda och resenärer.  
 
• Nolltaxa och plan för snabb utbyggnad och upprustning av hela kollektivtrafiken.  
 
Först då kan det börja bli slut på pendeltågseländet och kollektivtrafiken bli ett verkligt alternativ till bilismen.  
 
Mindre resurser i förhållande till behoven har inneburit att underhållet fått ta ordentligt med stryk. ”Vår analys visar även att problemen [vad gäller underhåll] har varit omfattande under flera år och i vissa fall även under flera decennier, och inte är av engångskaraktär. Driftproblemen förefaller att vara mer eller mindre kroniska. De har uppstått och består. Inom Stockholms läns landsting, Banverket och andra berörda organ har man uppenbarligen inte haft möjlighet att ge problemen den nödvändiga ekonomiska prioritet som har krävts för att lösa dem. Problemen har blivit kroniska”, konstaterade en rapport som analysföretaget Transek gjort på uppdrag Resenärsforum (Rapporten Resenärernas upplevelser av inställda turer– SL som ett exempel från den 30 mars 2006 kan laddas ner på http://www.transek.se  
 
Kollektivtrafik i händerna på vinstdrivande företag och nedskärningspolitiker betyder sämre underhåll och en kollektivtrafik som inte svarar mot de växande behoven.  
 
Citypendeln, med stöd av SL, försökte exempelvis tjäna pengar på att dra ned på det förebyggande underhållet, vilket fick Järnvägsstyrelsen att påpeka: ”En av riskerna med att avskaffa det uppgraderade underhållet är att man en vacker dag inte kommer dit man ska med sina fordon” (Citerat i Svenska Dagbladet 20 mars).  
 
I vintertid märks bristerna i underhåll och nysatsningar som mest. Januari i år var en av pendeltågtrafikens värsta månader någonsin. Vart fjärde pendeltåg var försenat och 800 turer inställda, enligt SL:s siffror. Om man frågat resenärer skulle svaret bli mer än vartannat tåg.  
 
Kroniska problem  
De kroniska problemen i pendeltågtrafiken märks i att bara en av fyra är nöjd med pendeln.  
 
”Pendeltågsförseningarna har under 40 år skapat en bild av opålitlighet som successivt fått förstärkning av nya och tyvärr allt fler förseningar” (Resenärsforums rapport). Var sjätte pendeltåg kommer idag i tid.  
 
Förseningarna kostar tid och pengar, mest för dem som har minst i sin börs.  
Per Olsson  
 
Fakta:  
 
• Sedan 2004 har andelen nöjda resenärer med pendeltågen nästan halverats.  
• Så mycket som en tredjedel av Sveriges vuxna befolkning har kollektivtrafik som enda resealternativ.  
• Upp till 50 procent av invånarna i Stockholms län är helt eller delvis beroende av kollekttrafiken för sina dagliga resor till arbete eller skola.  
 
Toni kommentar:  
Per Olsson som står som avsändare för inlägget om pendeltågskaoset är på fel spår om man får vara lite lustig inledningsvis.  
 
Klart är att SL trafiken rent generellt är i kaos, den är så dålig att deras egna undersökningar bara hittar nöjda kunder.  
 
Tyvärr andas hela artikeln av en i grunden fel inställning och lite kunskap om hur saker och ting hänger ihop finns inte.  
 
Vi behöver mindre stat och mera privat.  
Den såkallade avreglering man gjorde är helt fel – det är ingen avreglering det är en socialisering a la planhushållning. Politikerna ville komma ifrån driften och la ut den på alternativa företag, det är som att äta kakan och ha den kvar.  
 
En fri trafik innebär att olika trafikutövare i fri konkurrens utför trafik med samma valfrihet som du och jag kan gå och handlar i tusentals affärer och inte är förbannade till att enbart handlar i Konsum. Kollektivtrafiken är en service tjänst och inget annat, det behövs inget mastodontverk a la SL som är korrupt där vänskapskorruptionen frodas.  
 
Ett par hundra privata buss & taxi företag kan enkelt sköta busstrafiken där man med komfort och service erbjuder sina tjänster. Priset för ett månadskort kan bestämmas av politiken, där varje företag som är godkänt efter några enkla regler att man kör regelbundet osv kopplas upp till en dator och laddar ned ett fast belopp för varje resenär som åker med. Detta system är enkelt och utvecklingsbart, det behövs inga komplicerade terminaler och annat hokuspokus samt kostar det ett par miljoner till skillnad mot vad SL som slösat iväg 500 miljoner på ett föråldrat system i Australien som ännu inte fått något att fungera och aldrig kommer att göra. För hela landet kommer slutnotan blir svindlande 15 miljarder kronor för att sedan läggas ned, vem stoppar dessa galningar hos länsbolagens data avdelningar?  
 
Varför kan ett Arlanda Express fungera i alla väder och köra punktlig? Därför att det är ett privat företag med en tydlig ägare som inte tillåter ursäkter och undanglidningar som SL gänget sysslar med.  
 
Man byter ut alla chefer och kvartschefer till dess man hittar ett gäng som kan och förstår vad det handlar om att under ekonomisk betingelse ger en maximal kvalitet som gör att resenärerna kommer igen, frivilligt!  
 
Hos SL råder motsatsen, alla skall tvingas till sin lycka även dom som aldrig kommer att använda sig av SL. Hos SL frodas en typ av människor ju veligare man är som chef – ju bättre, är man dessutom inkompetent har man sin framtid säkrat så länge man gör som politikerna säger till en. Ansvar, tillförlitlighet och press på resultat är på företag som SL satt ur spel eftersom syndabocken alltid är någon annan! Det är kontentan av all form av planhushållning.  
 
Vad är det Stockholmståg kan prestera? Tågen ägs av SL som visserligen sålt dem till USA och återleasar dem, underhållet sköts av ett företag som har ett antal pengar till förfogande när dom är slut så sker ingenting, då ställs tågen på sidospår i avvaktan på mer pengar, tåg som saknas i produktionen och ingen får sparken. På vilket sätt var trafiken bättre när SL skötte trafiken i egen regi?  
 
Ett privat företag köper tågsätt med kvalitet och inte skiten som SL köpte på sig, ett privat företag har ett annat ansvar än ett samhällsägt företag vad nu detta är för nåt.  
SJ, SL, och samtliga länsbolag förbrukar årligen mer pengar än vad försvaret och barnbidragen kostar och det räcker inte till.  
 
Det borde vara en självklarhet för varje medborgare som satt sig i det offentliga att hushålla med pengarna man tar ifrån folket. Samhällsägda företag är en garanti på dålig skötsel, oförsvarligt höga kostnader där man kan rättfärdiga varje osanning utan att ställas inför ansvar.  
 
Låt Arlanda Express ta över all spårbunden trafik med egna tågsätt och skrota det som SL ledningen förskingrat. Bolaget som äger Arlanda Express har ägare med resurser som kan köpa in antalet behövliga tågsätt och dom har bevisligen en kunskap som alla övriga svenska tattare till företagare inom kollektivtrafiken saknar.  
 
Jag är säker på att socialisterna kan skapa mer glädje för folket med minst 20 miljarder inbesparade kronor årligen från kollektivtrafiken än att kasta dessa i ett svart hål som dom svenska länsbolagen med SL och SJ utgör.  
Försök tänk lite kreativ istället för att snacka ned sig i ett träsk av dåliga argument som bara är såpbubblor.  
 
Till slut kom nu inte dragande med det klassiska argumentet att Arlanda Express biljett pris är så mycket högre, om man slår ut vad SL kostar skattebetalarna är biljettpriset per resenär hos SL det dubbla, så illa är det!  
 
Toni Schönfelder  
PS till och med avgående SAS chefen har insett att staten är den sämste tänkbara ägaren, håll detta tillgodo! Till samma slutsats kommer för övrigt alla chefer som arbetat i träsket vilket dom gärna dela med sig när dom gått i pension!  
 

 
 
11)  
 
Och vad har kollektivtrafik branschens ”Pravda” trafik&forum att tillföra?  
 
Högt betyg från resenärer
 
2006-08-18 [kollektivtrafik]  
 
http://www.rt-forum.com  
 
Resenärerna på den kollektivtrafik som statliga Rikstrafiken upphandlar är genomgående nöjda med trafiken. Det visar den kundundersökning som Rikstrafiken låtit göra.  
 
Undersökningen är årlig, och omfattar i år tåg-, buss-, färje- och flygtrafiken på 43 linjer i landet. Undersökningen gäller kvalitet, tidhållning, service, trygghet, komfort och bokning.  
 
Inom tågtrafiken får nattågstrafiken till Norrland det lägsta betyget. På de båda nattlinjerna uppger 75 resp 82 procent av resenärerna att de är nöjda med resan. Mest missnöjd är man med sittplatskomforten, inomhusklimatet och enkelheten att resa med bagage.  
 
På 16 av de 23 dagtågslinjerna är 90 procent eller mer av resenärerna nöjda. På de återstående sju linjerna är 62 - 89 procent nöjda.  
 
Det sammanfattande betyget på de åtta upphandlade busslinjerna är 83 - 96 procent nöjda resenärer. Generellt är man mest missnöjd med sittplatskomforten och klimatet ombord.  
 
På Gotlandsbolagets båda färjelinjer är 90 resp 91 procent av resenärerna nöjda. Det sammanfattande betyget på de 8 flyglinjerna varierar mellan 87 och 91 procent nöjda resenärer.  
 
Toni kommentar:  
Det har sina sidor om man bara skriver av pressmeddelanden och fungera som en megafon för nomenklaturan, att det är lönande för tidningen är ingen tvekan det är så gänget håller varandra om ryggen man använder skattebetalarnas pengar för att hålla igång en megafon! Undrar bara var alla missnöjda resenärer tar vägen i statistiken men å andra sidan i DDR var det 98% som röstade på diktatorn och alla levde i paradiset.  
Till dess sanningen kom i kapp! Men det är ju en annan historia.
 
 

 
 
12)  
 
Västtrafik ändrar orättvisa biljettpriser  
 
Först sent i år eller möjligtvis nästa år kan flera av de svårförståeliga och orättvisa biljettpriserna på buss och tåg i Västsverige ha rättats till. Idag får till exempel resenären på sträckan Borås - Bollebygd - Göteborg betala olika mycket beroende på om det är buss eller tåg - och så gäller inte biljetten på kollektivtrafiken inne i Göteborg. Inte acceptabelt säger Mårten Ignell på Västtrafik.  
 
Mårten Ignell på Västtrafik är ansvarig för avtal med de bolag som kör trafiken. Han är väl medveten om de konstiga biljettpriser, som grundas i de så kallade Nettoavtal som vissa trafikföretag har med Västtrafik. Avtalen skrevs 2001 och finns på bland annat på de fem tåglinjerna Borås - Göteborg, Trollhättan/Vänersborg - Göteborg, Skövde - Göteborg, Borås - Uddevalla och Jönköping/Falköping - Göteborg. Enligt avtalen får Västtrafik viss ersättning för staten för trafiken och därför får SJ och andra operatörer själva ta betalt, sedan betalar Västtrafik en viss ersättning för det. Men det innebär också att Västrafiks biljettpriser och så kallad värdekort INTE gäller på dessa linjer. Den som åker sträckan de dryga tre milen från Bollebygd till Göteborg, får till exempel betala 59 kronor för tåget, men 65 på bussen, inne i Göteborg gäller INTE biljetten, en ny måste köpas för resa med spårvagn. Den som reser de dryga 4,5 milen från Stenungsund till Göteborg - med buss eller tåg - betalar med ett värdekort bara 58 kronor och då gäller biljetten dessutom i tre timmar för resor inne i Göteborg I november är det tänkt att detta ska vara löst genom att värdekorten ska gälla på alla trafiklinjer i Västra Götaland, men det finns ett stort MEN. Det kanske inte är praktiskt genomförbart då, och så måste Västtrafik komma överens med till exempel SJ om ersättningar.  
 
Toni kommentar:  
Ett praktexempel på planekonomi och dess följder – värdekort, möten och konferenser i det oändliga som om kollektivtrafiken vore en nyhet med vissa barnsjukdomar. Det enda som är sjukt är systemet med länsbolagen och vad som följer i spåret…  
 
Lord Actons tes "Makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut!"
 

 
 
13)  
 
Politiken smyger sig på överallt, Ny organisation kan stänga turistbyrån  
 
Bästkustens turistbyrå i kulturhuset är full, både av kunder och realappar. Verksamheten ska ju förändras i höst, men hur vet ingen ännu. Personalen efterlyser kommunalt engagemang.  
 
Turistbyrån i Henån drog igång vid midsommar bemannad av Caroline Eriksson och Katarina Brud. De har utslaget under sommaren haft mellan 300 och 400 besökare per dag i den lilla lokalen.  
 
– Plus alla telefonsamtal och mail. Som mest har det ringt 60 personer på en dag, säger Caroline Eriksson.  
 
I lokalen sitter realappar på det mesta i souvenirväg. Butiken ska slå igen när säsongen är slut och Bästkusten försvinner som begrepp. I den nya organisationen som tar över, Södra Bohusläns Turist AB, blir det andra lösningar. När ST-tidningen i våras talade med Bästkustens VD Catarina Thedin Jonsson, skissade hon på att turistbyråerna stängs och att varje person som möter besökarna ska agera turistvärd.  
 
Hon ville också testa datoriserade värdar, informationscentraler där turisten själv knappar in sig och söker information.  
 
– En sådan finns i Mollösund, men den har inte fungerat när jag har varit där i alla fall, säger Katarina Brud.  
Båda är skeptiska till om människor verkligen nöjer sig med att leta stugor, sevärdheter och aktiviteter via internet.  
 
– De kommer hit i alla fall och vill ha vår personliga åsikt om det de hittat, säger Katarina Brud.  
 
– Även de bofasta efterfrågar en turistbyrå, säger Caroline Eriksson. De hämtar vårt material när de ska få gäster och de ringer och frågar vad de kan visa för sina gäster från utlandet.  
 
Sommaren har varit hektisk och fortfarande är det full rulle på turistbyrån. Tyska och danska blandas med norska och engelska. Telefonen ringer hela tiden och tjejerna bläddrar i stuglistor och bland kartor och visar och förklarar. – Här är fullt i varenda buske och man kan nästan tro att ön ska sjunka, säger Caroline Eriksson.  
 
– Men det är jättepositivt. Vi ska ha turister, de drar in pengar, men det ska vara under ordnade former, tillägger hon.  
 
Kommunens intresse för turisterna känns dock lite svagt, eller snarare obefintligt. Och hur framtidens turism ska organiseras vet ingen riktigt just nu. – Men vi vill inte vara kritiska förrän vi vet vilket förslag som kommer, säger tjejerna på turistbyrån i Henån.  
 
– Jag kan bara säga att man måste satsa på turismen. En turismplanerare borde anställas i varje kommun, säger Caroline Eriksson.  
 
Toni kommentar:  
Är det någon som ser avgrunden som skiljer den svenska turism från vad som sker i Las Vegas, Dubai och på andra platser där turism är en industri medans den svenska politiken utmålar visioner och nya satsningar som om en politiker någonsin lyckats med att skapa ett jobb annat än med konstlade bidrag? Svensk turism är på nivån Barna Hedenhös och kommer så att förbli, vad som behövs år en revolution i hjärnorna, det handlar inte om pengar, det handlar om att frigöra sig från det politiska oket om det någonsin skall bli något av svensk turism.  
 
Men att stå upp och snacka i mediat om tillväxter och visioner, stora satsningar, nu skall regeringen tar tag i denna fråga i höst om man vinner valet, jaha varför först nu och vad blev det med alla satsningar på 80 talet, 90 talet eller bara för 2 år sedan? Man är en ohotad världsmästare i bubbel! Fungera bra eftersom ingen kräver ett ansvar och minnet sviktar omgående, demens light har drabbat många inom turism.  
 
Lord Actons tes "Makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut!"
 
 
14)  
 
Tokstolle debatten:  
Krav på året runt-camping vid Luhrsjön
 
 
Nu kräver Hästveda Intresseförening att Hässleholms kommun etablerar en öppen och fullvärdig åretrunt-camping vid Luhrsjön.  
 
Föreningen tycker, att detta bör ske i samband med den redan aktuella projekteringen av ett utökat campingområde på platsen.  
 
Planer på en sådan utbyggnad finns, sedan flera år.  
"Området vid Luhrsjön har stor potential att kunna utvecklas som en värdefull upplevelseplats", skriver föreningen i ett brev till kommunstyrelsen.  
 
"Den närliggande naturen erbjuder mycket goda möjligheter för olika friluftsaktiviteter under hela året".  
Ordföranden Alf Månsson menar, att en åretrunt-camping skulle bli en konkret offensiv satsning för ökad turism både i Hästveda och även i vissa andra delar av kommunen. Något som ligger helt i linje med prioriterade ambitioner för kommunens utveckling, anser den aktiva föreningens styrelse  
 
– Det här skulle kunna bli ett viktigt ekonomiskt tillskott för både samhället och för kommunen, säger Månsson. En ökad turism förstärker både affärer och annat serviceutbud i Hästveda med ett bredare kundunderlag under hela året.  
– Vi inom föreningen anser, att det finns mycket starka motiv till att kommunen fattar beslut om att etablera en sådan camping vid den idylliska Luhrsjön, förklarar Månsson  
 
Toni kommentar:  
Krav, nya krav så fungera det i ett land med planhushållning där alla kräver. Sverige har utvecklat ett helt folk till en kravmaskin där de få som inser förtigs eller väljer att tiga för att slippa bli ”brännmärkta”.  
 
Det är den privata företagaren som kan avgöra ifall det finns en lönsamhet i en Campingplats, det samhället kan stå till förfogande med är att ta bort alla upptänkbara kostnader – en Campingplats genererar arbeten och inkomster för bygden. Det är på den grunden som Campingplatsen skall ges chansen och inte att politiker skall omfördela pengar från vårdhem, vägar, skola eller vad helst.  
 
Lord Actons tes "Makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut!"
 
 

 
 
15)  
 
För femton år sedan öppnades Internet för allmänheten och knappt två år senare introducerades World Wide Webb, www.  
 
Då var också Linköpingsstudenten Per Hedbor klar med Sveriges första webbsajt - världens sjätte i ordningen.  
 
 
World Wide Web revolutionerar världen  
För 15 år sedan, i augusti 1991 öppnades Internet för allmänheten. Den stora nyheten var att vem som helst kunde skaffa sig en internetadress och skicka mejl över hela världen.  
 
Fram till dess hade internet varit ett rent forskarprojekt som knöt samman världens alla universitet. Det svenska universitetsdatanätet Sunet eteblerades 1980.  
 
Men det var först 1993 som det som vi i dag känner som "webben" utvecklades. Då introducerades den brittiske Cern-forskaren Tim Berners-Lees uppfinning World Wide Web och det amerikanska superdatorinstitutet NSCA lanserade standarden för webbtjänsten www samt världens första webbserver - NSCA Mosaic Web Browser.  
 
Byggde egna webbservrar  
Dataföreningen Lysator vid Linköpings universitet högg direkt på nyheten och utvecklade en egen webbserver på dataspråket Pike, en föregångare till dagens flexibla Javaspråk.  
 
Den webbservern fick namnet Spinner. Den utvecklades senare vidare och bytte namn till Roxen, en internationellt prisbelönt webbserver som är basen i det svenska företaget Roxen Internet Software.  
 
Lysators sajt blev den första webbsajten i Sverige och den sjätte i världen. Det kunde man lätt se eftersom alla beställde webbservrarna från NSCA som samtidigt gav ut en uppdaterad länklista över alla webbsajter som var igång.  
 
Hade läst alla sajter i hela världen  
Lysatorpionjärerna kunde skryta med att de läst alla webbsajter i hela världen - de hade ju bara fem andra att kolla in.  
 
Under 1993 registrerades sedan över 200 www-servrar i världen.  
 
Det som fastnat i minnet är att det på www.sunet.se fanns en karta över Sverige med en röd prick för varje webbserver. För Stockholmsområdet var man dock tvungen att zooma in, för där fanns 10-20 servrar.  
 
Webben sågs då som en mindre del av Internet, där framförallt news var den stora informationskällan.  
2006 finns det över 20 miljarder webbsiter något som Kommunikationsministerns Uusman (Uselman) framställde som en sommarfluga! Det är bara 8 år sedan men vem vill veta?  
 
Man får de ministrar man förtjänar!
 
 

 
 
16)  
 
Vätgasdrivna fordon det enda miljövänliga alternativet utvecklas i hela världen – men inte i Sverige!  
 
Eller för att citera
“ It is a revolution."  
Alan Niedzwiecki is CEO of Quantum Fuel Systems Technologies, a California-based firm  
(Som citeras nedan)  
 
Här kommer en samling rubriker som visar vad som sker. Det handlar sammanlagt om över 4000 artiklar i världens olika tidningar de senaste 3 månaderna och då har jag av förklarliga skäl ej med China och Japan. När läste du nåt om Vätgasen i svensk media eller i branschens Pravda ”trafik forum”? Rätt gissat det finns inga artiklar då mp, v, + s som äger sanningen valt att satsa på Etanol och rapsolja för att blidka LRF och lokala intresse organisationer som erhåller miljarder I bidrag från skattebetalarnas kassa, man köper lojaliteten. Samtidigt dom man förgiftar svenska folket med avgaser från ”svenska miljöbränslen” det är attan så tragiskt. Ett annat bra exempel på hur desinformationen görs till egen nytta och får ett helt lands media att tiga som om Vätgasen och framstegen inte finns.  
 
Att en nation kan förslavas intellektuellt , går det att åskådliggöra på ett bättre sätt?  
 
 
Londons Metropolitan Police is planning to introduce environmentally-friendly, hydrogen-fuelled police cars to its fleet in the coming years, a spokesman for the force told  
 
The police force, Britains largest, will take four of the vehicles in a delivery of 70 to the Greater London Authority due by 2010.  
 
"In the longer term the Metropolitan Police Service continues to explore green options including hydrogen fuel cell cars," a spokesman for the Met said.  
 
FuelCell Energy Receives $2.5 Million Contract from the Office of Naval Research to Advance High-Efficiency Ship Service Fuel Cell Power Plant  
 
"Fuel Cell Energy has demonstrated the ability to process Navy logistics fuel and generate power from a fuel efficient fuel cell system. This is a significant step forward in placing fuel cells systems on Navy ships. We are pleased our work with FuelCell Energy is continuing based on this contract modification," said Anthony D. Nickens, Program Officer at the ONR. "This is an important initiative aimed at significantly increasing the efficiency of electric power generation in future naval vessels."  
 
Baking bread with hydrogen in Antarctica  
 
According to the Australian Antarctic Division (AAD), Mawson Station, one of their Antarctic field camps, will soon be partially powered by hydrogen produced locally. And as its cold there at this time of the year — temperatures oscillate between -10°C and -19°C — the station workers will be able to heat their huts with clean hydrogen. They also will be able to bake their bread or power their laptops with this eco-friendly energy source  
 
Alameda County Completes Californias First Megawatt-Class Hydrogen Fuel Cell Plant  
Chevron-installed unit makes Santa Rita Jail the greenest county facility in the U.S.  
 
Californias first megawatt-class hydrogen fuel cell cogeneration plant, an alternative energy system that transforms hydrogen from natural gas into electricity and water without combustion, and captures waste heat to improve efficiency.  
 
“ It is a revolution."  
Alan Niedzwiecki is CEO of Quantum Fuel Systems Technologies, a California-based firm that has re-engineered the Prius so it can run on hydrogen. "There is a race on, and I dont think the American public and the world really knows whats going on behind the scenes in the automakers. It is a revolution."  
 
Quantum and other firms are sorting out the technical challenges. And government agencies across the U.S. are doing their part to promote the hybrid and super-hybrid concept though political intervention. One example -- the city of San Antonio, Texas is offering free downtown parking to those who drive energy-saving hybrid vehicles.  
 
Modine Manufacturing Company (NYSE:MOD - News), a world leader in designing and developing thermal solutions for markets including fuel cells, announced that Representative Paul Ryan, from Wisconsins First Congressional District, will visit Modines research and development facility in Racine today, Wednesday, August 9, to see the latest fuel cell and new hydrogen refueling station reformer technology. Modine is now in the second phase of development with Chevron Technology Ventures LLC to produce on-site hydrogen generation for hydrogen fueling stations.  
 
Många civila fartyg som byggts sedan 2003 har utrustats med Vätgasmotorer för driften av generatorerna ombord, många av Nato flottans fartyg tillsammans med US Navy har denna utrustning. Det går rasande fort inte minst på den stationära sidan där man i Tyskland byter ut oljepannor mot vätgasdriven för att värma upp husen.  
 

 
 
17)  
 
Swebus och Dalarna! Avståndet mellan att vilja / vara världens bästa tjänsteföretag och verkligheten kan inte vara större.  
 
Insändare:  
 
Tjena Toni.  
 
Swebus här har blivit den totala katastrofen för Dalatrafiks kunder. Inställda avgångar försenade turen har blivit vardagsmat här i länet. Detta skedde aldrig på den tiden när  
Dalabuss, Connex, Busslink körde trafiken här i länet  
 
I Falun har 20 förare sagt upp sig p.g.a denna soppa till  
arbetsgivare. Inställelse tider samt framkörningstider är mer än  
halverade trots att jobbet tar lika lång tid som tidigare.  
 
Ingen kommunikation mellan företaget och de som arbetar.  
Ramtider på 13½ timme är vanligt säger en förare i Falun. En annan uppgav att han var så trött att han höll på att somna när han körde.  
 
Tf trafikchefen i Mora Hans Schneider säger att det är en "skröna" 5 st förare säger han som bråkar värre är det inte.  
Inhyrda förare kan inte använda biljettmaskinen då täcks den över och alla får åka gratis.  
 
Städningen av bussarna är obefintlig. Städarna har sagts upp pga. arbetsbrist. Bussarna stannar dagligen för de hamnar i fel "vagnomlopp" och tankas ej.  
Swebus har vite att betala till Dalatrafik men de vägrar detta enligt insider uppgifter från dalatrafik.  
 
Den 21 augusti är det dags för vinterturlistan. Då kommer eldprovet för Swebus om de klarar detta eller ställer man i som vanligt. Vågar de som arbetspendlar lita på bussen??  
 
På min arbetsplats i xxxxxxx fattas det 14 man denna dag enligt driftledaren som också tröttnat på Swebus.  
Kanske får Hans Schneider köra buss själv denna dag. Eller pyser han ut genom personal ingången och gör sig oåtkomlig.  
 
Toni det jäser duktigt bland personalen i Dalarna och strejker är inte långt borta.  
Håller dig informerad vad som händer!  
 
Hälsningar  
Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx  
 
Toni kommentar:  
 
Detta är ett av flera inlägg jag fått – som pekar på 7 allvarliga brister  
1) Glappet mellan företagsledningen på huvudkontoret och distrikten är avgrundsdjup  
2) Tf chefen Hans Schneider har tagit på sig en uppgift som är omöjlig att reda ut  
3) Armadan av konsulter som gör tidsstudier från vilken planet kommer dom?  
4) Demokratin är satt ur spel när man av rädsla inte våga föra vettiga samtal inom bolaget  
5) Kunskapen finns inte hos företagsledning utan hos personalen som finns i frontlinjen något alla företagsledare borde lärt sig i grundskolan.  
6) Upphandling är ett djävulstyg där lägsta offert gäller, vilken dingputte som helst inom Dalatrafik borde begripa att en upphandlingen till lägsta pris inte är samma sak som bästa lösningen för konsumenten – dom som betalar lekstugan  
7) Hur kan Dalarna redovisa att merparten av resenärerna är väldigt nöjda – varifrån kommer dessa glädjesiffror som man skickat till SLTF?  
8) Kontakten mellan hjärnan och munnen på VD:s är obefintlig  
9) Det finns bara en lösning avveckla länsbolaget – släpp trafiken fri!
 
 

 
 
18)  
 
Svenska flygbussar ett lyft i Ryssland  
 
http://www.rt-forum.com  
Svenska People Travel Group har nu etablerat sig i St Petersburg, samtidigt som företaget expanderar snabbt i Moskva. Därmed är den tidigare Flygbusskoncernen etablerad i två av Europas fyra största städer.  
 
Det främsta konkurrensmedlet är att erbjuda en kvalitet och service långt över vad ryssarna är vana vid. Vi har besökt St Petersburg och intervjuat de ansvariga.  
Man betalar löner, inga avgifter till maffian, inga mutor enligt artikeln i tidningen.  
 
 
Toni kommentar:  
Patetiskt – det är som att köra 150 km på en svensk motorväg utan att Polisen är framme och bötfäller.  
 
Bara lugn och fint och avvakta saker och ting har sin gång, framför allt i Ryssland.  
 
Att man inte blivit antastat ännu – om det är sant ?– beror mer på att det inte finns några värden ännu i bolaget värt besväret. Sedan en liten fråga tror någon att VD eller Bergkvist skulle stå upp och säga ”vi smörjer maffian?” å därför går det fint för oss? För övrigt måste det kännas hemtamt för tidningen trafik forum att komma till ett land med återigen en total censur där bara sanningen i Pravda gäller. Pravda som för övrigt betyder ”sanningen”  
Så det kan bli!
 
 

 
 
Fundera på den här:  
 
ORSAKEN TILL ATT en majoritet av alla personer beter sig irrationellt när de väljer är att hjärnan instinktivt värderar ner allt som har med något negativt att göra. Istället för två likvärdiga val ser personen därför ett bättre och ett sämre val. Detta - att beslutsfattaren gör sitt val baserat på subjektiva skäl - kallas rameffekt. Namnet kommer från insikten att hur en person värderar olika valalternativ beror på hans eller hennes referensram.  
Säger Lennart Sjöberg, professor emeritus i ekonomisk psykologi vid Handelshögskolan i Stockholm  
 

 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Ring till lokaltaxa och swisch är du i Alicante  
Stockholm 08 - 519 70 616 eller Göteborg 031 - 360 84 81  
 
annars gäller som alltid  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 

 
 
Annons  
 
Hyra bil från Nummer 1 i Spanien!  
http://www.eurocasacar.eu  
 
Vi har över 24.000 bilar på flygplatserna Malaga, Alicante, Palma de Mallorca, Barcelona Girona flygplatser som är några av 30 tal mest populära destinationerna där vi finns.  
 
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet om alla dagar, året om!  
Svar inom några sekunder, Voucher inom 1 minut!  
Inga rabatter, inga bonusprogram, inget snicksnack, inga flum löften, bara rakt av ett lågt pris där allt är inkluderat från första början!  
 
Välkommen du också, du sparar tusenlappar med ett enda ”musklick”!!  
http://www.eurocasacar.eu  
 

 
 
World Wide Biluthyrning  
Hyra bil i övriga världen gör du på http://www.telluscar.eu eller på http://www.telluscar2.com  
Över 6400 destinationer inkl Kanarieöarna, Sverige, USA, UK, Italien, Tyskland till ett lägre pris!

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.