Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
Nyhetsbrevet „ Varning Schönfelder“ nr 39 den 21 november 2005.  
ur innehållet, WTM resemässa i London liknar mest en engelsk herrklubb! Dubai drar ifrån som shoppingparadis, Tyska bdo varnar den tyska regeringen för en fortsatt byråkratisering, Spelet kring Vaxholm och hur man ser det från den Lettiska sidan! Företagare uppmanas höja rösten, Amorteringen av valutaskulden minskar för att rädda den svenska ekonomin, kortfristigt!  
 
Ledare,  
 
Sverige gick folk och nötte och gnodde sig mot varandra tills de fick elaka skavsår som aldrig läktes. De blev unkna i sinnena och fick frätande rötsår i själen; så gick de och jäste av surhet och avund och de flesta var rädda och mesaktiga och bockade sig ängsligt för de stora herrarna som satt högt uppe och styrde och ställde åt dem som de behagade. De tordes inte råda sig själva, de tyade inte att gå upprätta. Det var för påkostande och de var för klena i ryggen. De tordes inte och orkade inte vara fria. Då krävdes det att de skulle vara orädda, och friheten fordrade besvär och omtanke. Den som försökte råda sig själv blev utpekad, förtalad och utträngd. För folk i Sverige tålde inte någon som gjorde det som de själva inte tordes eller förmåddes.  
 
Så beskrevs 1800-talets Sverige i Vilhelm Mobergs emigrantromaner. Ett inskränkt, där allt större grupper blir fattigare och hopplöst samhälle dominerat av skavande kollektivism, frätande avundsjuka och en kvävande överhöghet. Ett samhälle där den som ville åstadkomma något med sitt liv inte sällan ser sig tvungen att flytta från Sverige. Så får det aldrig bli igen. Det var i början av 1900  
Och hur blev det?  
 
Det finns många tecken i dagens Sverige på precis det Vilhelm Moberg beskriver. Företag och yrkesskickliga lämnar landet. Storföretag och utländska högskolor ratar personer med svensk utbildning. Vi vill ha välutbildade civilingenjörer som kan arbeta över hela världen snarare än en avart som inte kan liknas vid något annat i Europa säger arbetsgivarna.  
 
När ett folks upprörs över höga löner mer än alla de lagar och skatter som hindrar nya och växande företag då vet vi att sinnestämningen är tillbaka till1900 fast vi skriver år 2005.  
Kollektivtrafik branschen lider under ett politiskt förtryck, ett 20 tal länsbolagschefer och ett SLTF samt BR lånar ut sig som medlöpare och säkerställer att makten behåller makten sedan dryga 20 år vunna makten om att få bestämma allt och folket betalar!  
 
Och riksdagen där en enkel majoritet med gröna och röda kommunister kan beordra dig till i stort sett vad som helst. När regeringschefen Persson åker ner till Bryssel kan han – med benägen hjälp av en kader svenska reglerande kommissionärer, parlamentariker, kommittéer, lobbyister och byråkrater – komma tillbaka med ytterligare regler, diktat och ekonomiska pålagor. Sedan kommer landstinget, som ser till att du håller dig i kön om du skulle bli sjuk och upphandlar trafik tjänster genom en kader av vänskapskorrupta länsbolagschefer och ett antal företagsledare som hänger på tåget. Därefter kommunen, som bestämmer villkoren för ung som gammal. Därtill alla myndigheter - från Riksskatteverket som tar dina pengar ifrån dig, till Folkhälsoinstitutet som bestämmer hur du ska leva. Regeringen som förser de egna med fallskärmar, bonusprogram och placera ut vännerna som misslyckats på välavlönade positioner. Och alla ombudsmän som bestämmer över din arbetsplats - från JämO och HomO till LO:s egenutnämnda passkontrollanter. Slutligen har gamla herrar som landshövdingen fortfarande kvar sina poster och inkomster betalda ur din ficka.  
 
”Kors i Jesus! En sån hög av medlöpare!”  
 
Kräv ett fritt företagande inom alla branscher i Sverige  
 
Du ska inte behöva krusa eller buga för någon för att kunna bestämma över ditt liv. Det är din uppgift och ditt ansvar. Ingen annan kan leva ditt liv åt dig, lika lite som de kan smälta din mat. Därför måste var och en vara fri att söka lyckan längs sina egna vägar och i frivillig samvaro med andra – i den lilla såväl som i den stora världen. Människor växer av kunskaper och vägledning, men också av eget ansvar och av att vara behövd av sina medmänniskor.  
 
Därför behövs ett kaxigare, tydligare och – inte minst – väsentligt större engagemang från din sida. Med högt i tak, bred förankring och en frisk idédebatt ska en branschorganisation vara öppen för alla bussbolag och branschnära bolag - men med en bestämd uppfattning om behovet att ett väsentligt friare samhälle och i tydlig opposition mot surhet, avund och höga herrar.  
 
BR borde ha varit ett förbund för den som vill bestämma över sitt eget liv – vara garanten för ett fritt näringsliv i denna bransch.  
 
BR borde ha varit en organisation för den som vill att det offentliga utför sina strikt begränsade uppgifter väl – inte för den som tror att politiken kan lösa busstrafiken i Sverige än mindre all kollektivtrafik.  
BR borde har varit en organisation för den som arbetar och skapar – inte för den som kräver försörjning genom upphandling på andras bekostnad.  
 
Kort och gott BR borde ha varit en organisation för den som sticker upp, sticker ut och sticker av – inte för den som vill platta till.  
 
Eftersom BR är i allt motsatsen – så borde du göra som många hundra andra företag – lämnar BR och visar ditt missnöje – du behöver inte BR i dagens Sverige men förbundet behöver dina pengar!  
 
I detta Nyhetsbrev kan du läsa följande:  

   
 1. WTM resemässa i London, liknar mest en engelsk herrklubb!  
 2. Dubai drar ifrån som shoppingparadis med svensk medverkan och SKI Dubai  
 3. Tyska (bussförbundet) bdo varnar den tyska regeringen för en fortsatt byråkratisering  
 4. Ulrika Messing kan gå i pension vid 38 års ålder med 98.000 kronor i månaden.  
 5. Bluffen med vårdgarantin  
 6. Staten kväver oss med sina myndigheter  
 7. Spelet kring Vaxholm och hur man ser detta utifrån ett Lettiskt perspektiv!  
 8. "Svenska civilingenjörer på väg bli en utarmad avart"  
 9. Göteborgskonferensen: Företagare uppmanas höja rösten  
 10. Makten förblindar! USA har valt en annan väg  
 11. 600.000 svenskar har fått nog! Bensinskatteuppropet!  
 12. Diesel ett bra miljöalternativ enligt miljöpartiet, dom gröna kommunisterna!  
 13. KINA fortsätter att AVREGLERA.  
 14. a + b) Förskingring av skattebetalarnas pengar  
 15. Amorteringen av valutaskulden minskar för att rädda den svenska ekonomin, kortfristigt!  
 16. SL återlämnar Bränslecellbussarna – finns snart i Hamburg  
 
 
 

 
 
Rubrik Turism  
 
WTM resemässa i London liknar mest en engelsk herrklubb!
 
 
I London har just årets WTM mässa stängt sina portar. (Englands största resemässa)  
En bedrövlig mässa för folk som försöker skruva tillbaks klockan.  
Stoppa Världen jag vill kliva av kunde man lika väl kalla denna mässa!  
 
På WTM är det mycket executive, lounger för medlemmar (Only for Members eller Only for Executive Card Holders, Meridian Club) man tror sig vara förflytta till en mega Club av engelska Herrklubbar. Att WTM mässan stagnerat sedan många år väcker väldigt lite förundran i en del av resevärlden som har missat branschens största struktur omvandling.  
 
Det springs mellan möten och vakter som skall ”skanna” av ”badge” eller namnskylt på svenska där alla besökare noga förpassas in i en kategori – så att man inte kan förirra in sig i en lounge som oönskat besökare. Jag vet faktisk inte vad England har bidraget med till världens utveckling, det mesta dom gör är fel och rättas upp av utländska företag. Det man förstått som inget annat land än möjligen Schweiz är att skapa ett gigantisk finanscentrum där merparten av världens pengar slussas igenom som ger direkt arbete åt över 1 miljon Londonbor.  
 
Den engelska resebranschen liksom tidigare bilindustrin är under avveckling och företagen tas över av företag med sin hemmabas i andra länder. Det märks tydlig på WTM att man är ur tiden, om branschens alla ”executive card holder” förstår det är annan fråga.  
 
Jag personligen klassas som en av branschens ”ur” figurer som varit med initialt med att starta upp ITB samt TUR varför man erhåller av WTM ett ”löjligt executive kort” som ger en tillträde till det mesta – jag i vart fall föredrar att gömma kortet i fickan och uppehåller mig där som ”pöbeln” finns det vill säga i hallarna som är basen för en mässa som WTM och inte avskärmade rum för branschens Dinosaurier som är utdöende då man inte förstått branschens största struktur omvandling fast över 30.000 har fått sparken de senaste 2 åren, EasyJet och Ryanair fortsätter sitt segertåg förbi hela branschen varför man inte finns med på WTM.  
 
Något som påminner mig om en engelsk ministers uttalande när Rover fabriken slog igen – ”vi är nog bäst på att arrangera parader och begravningar”! WTM är en blandning av båda saker!  
Årets WTM mässa besöktes av dryga 44.000 besökare varav hälften från andra Länder än England. Andra länder glöm inte hela det engelska Empire som skickar dit tusentals medarbetare som betalas av en särskild EU strukturfond. Kul att få vara i London!  
 
Med denna bakgrund rösta ett gäng förlegade resebyrågubbar vilka företag som är bäst  
enligt deras mening som om det spelade någon roll.  
 
Denna utnämning är lika fånig som Travel Award i Stockholm där rese branschens folk röstar på varandra. Vinnarna i Stockholm Grand Award på Berns salonger är i regel företag som är i kris eller borde vara i konkurs!  
 
Till WTM positiva sidor hör ett absolut perfekt ledsystem att komma till mässan med T-bana, bussar, flodbåtar som fungera som bussar eller med bilen. På flygplatser och järnvägsstationer finns det förstklassiga ledsystem. En armé av personer som mycket vänligt leder en förvirrad utlänning rätt i systemet för att komma till mässan i Docklands. Föredömligt bra.  
 
Årets World Travel Awards presenterades på World Travel Market (WTM) i London.  
 
Världens ledande färjerederi – är Stena Line, något jag kan hålla med om utifrån en engelsk horisont.  
 
Här följer övriga vinnare,  
Ett kort urval bland utnämningarna: Världens ledande turoperatör – Kuoni, Världens ledande flygbolag – British Airways, Världens ledande flygbolagsallians – Oneworld, Världens ledande flygplats – Dubai International Airport, Världens ledande All-inclusive-företag – Sandals Resorts International, Världens ledande hotell – Burj Al Arab i Dubai, Världens ledande attraktion – BA London Eye i London, Världens ledande strand – Providenciales Turks & Caicos, Världens ledande konferens- och konventcenter – ICC i Berlin, Världens ledande kryssningsföretag – Royal Caribbean International, Världens ledande kryssningshamn – Köpenhamn, Världens ledande destination – London, Världens ledande färjerederi – Stena Line, Världens ledande tågservice – Eurostar, Världens ledande turistbyrå – Visit Britain, Världens ledande reseföretag – American Express.  
 

 
 
2)  
 
Dubai drar ifrån som shoppingparadis med svensk medverkan och SKI Dubai  
 
Insändare av Leif Aronsson  
Dubais shoppingattraktivitet är inte bara guld och billiga varor. Man har utvecklats att bli världens shoppingparadis No.1 med mer högkvalitativ attraktiv detaljhandelsyta per invånare än någon annan stans i världen. Och försprånget kommer att fortsätta att öka. Under 2009 kommer handeln att ensam svara för hela 50% av Dubais BNP (i Sverige är motsvarande siffra i dag 10%) och försäljningen per kvm butiksyta beräknas till 29.000 SEK. Dubai med bara 1,5M invånare har dessutom största utbyggnadstakten i världen. Bara under 2004 tillkom 631.000 kvm butiksyta. Antalet internationella turister beräknas öka från nuvarande 5M till 15M år 2015. Dubai kommer om några år att dominera rankinglistorna över världens största och mest attraktiva köpcentra. Alldeles nyligen tog man sig in på förstaplatsen.  
En ny attraktion som heter duga är Ski Dubai – det nya snöäventyret i Mall of the Emirates i Dubai – där deras ungar åker pulka, kastar snöboll och rullar runt i snön. Utanför +34C  
 
 
Dubais nyöppnade Mall of the Emirates utsågs i veckan till “The Worlds Leading New Shopping Mall” vid World Travel Awards i London. Mall of the Emirates som har störst yta av alla köpcentra omfattar 400 butiker med flest internationella högkvalitativa butikskedjekoncept i världen, ett femstjärnigt hotell med världens största hotellrum och flera besöksattraktioner med bland annat ett stort inomhus snöäventyr. Byggnaden är invändigt inspirerad av Viktor Emanuel Gallerian i Milano med en centrering kring en magnifik glasdome 42 meter över entréplazan.  
 
 

Världens största köpcentra

Nuvarande

Mall of the Emirates, Dubai585.000 kvm
West Edmonton Mall, Canada490.000 kvm
Mall of America, Bloomington Minn.,USA390.000 kvm


Efter utbyggnader
Mall of America, Bloomington Minn., USA 960.000 kvm
Mall of the Emirates, Dubai 600.000 kvm
Dubai Mall, Dubai 500.000 kvm
West Edmonton Mall, Canada 490.000 kvm
Mall of Arabia, Dubai 400.000 kvm
Ibn Battuta Mall, Dubai 300.000 kvm

 
 
 
I veckan öppnade också världens modernaste IKEA-varuhus i Dubai Festival City, ett affärsområde som skall omfatta 400 butiker, 70 restauranger och mycket stora lokaler för olika affärsmöten och utställningar. 215.000 kvm mötesyta öppnar 2006. IKEA-butiken på 25.400 kvm blev arabiska halvöns största butik.  
 
I dag finns 120 svenska företag representerande 250 varumärken på plats i Dubai. Antalet kommer säkerligen med Dubais ambitioner som handels- och turisteldorado att fortsätta att öka.  
Leif Aronsson, Askims Stenblocksväg 8, 436 40 Askim, 031-28 26 50, 0706-666 022, mailto:tourism@telia.com  
 

 
 
3)  
 
Tyska (bussförbundet) bdo varnar den tyska regeringen för en fortsatt byråkratisering  
 
BDO http://www.bdo-online.de/cms/index.html är en organisation som mest påminner om BR i Sverige med en stor skillnad man har i Tyskland för länge sedan agerat mot att delstatsregeringar som genom bolag motsvarande svenska länsbolag samt kommuner bedriver kollektivtrafik. Bdo har i studier funnit att den svenska modellen med länsbolag som ett avskräckande exempel, så rätt dom har!  
 
Med kampanjen ”PRIVAT istället för STATEN” (en direkt översättning) och med slagord som ”slut med planhushållningen inom kollektivtrafiken” öppnades årets kongress i Berlin där VD:n för bdo Steinbrück gjorde klart för åhörarna samt inbjudna från central och delstatsregeringar samt fackpolitiker att när ett Tyskland måste spara och då skall man avveckla statens, delstaternas och kommunernas engagemang i företag som bedriver lokaltrafik.  
Man kunde tro att tyska bdo läser mina Nyhetsbrev!  
 
Ett nytt EU direktiv som socialisterna och kommunisterna inom kollektivtrafik ”maffian” i EU har kokat ihop varför bdo protestera på det bestämdaste mot EU direktivet 1191/69, som du kan läsa på denna länk på svenska språket.  
http://register.consilium.eu.int/pdf/su/05/st11/st11508.sv05.pdf  
 
Direktivet ligger ute sedan en tid och är ännu inte antagen även om man tillåts att använda sig av den för upphandling med 8 åriga kontrakt för landtransporter och 15 år för spårbunden trafik. Har någon sett att BR agera emot detta direktiv som är förödande för den privata bussnäringen?  
Bdo kräver att Staten endast skall sköta gemensamma frågor och allt som kan utföras av privata företag skall ske under fri konkurrens.  
 
Det är inte acceptabelt ur skattebetalarnas synpunkt att staten genom en uppblåst byråkrati fördyra kollektivtrafiken och låter ämbetsfolket bestämma vad som är bra för kunderna.  
Det är ingen skillnad mot Sverige.  
 
Jag kunde inte ha sagt detta bättre!  
 
Bdo har ca 3000 medlemsföretag enbart i Tyskland.  
Den 4 juni 2005 protesterade bdo med 250 framkörda bussar utanför delstatsregeringen i Hessen (Frankfurt regionen huvudstaden heter Wiesbaden) mot ”tyska länsbolagssystemet” som driver dom privata mindre bussbolagen i konkurs, med andra ord på samma sätt som i Sverige.  
 
Upphandlingsmonopolet är fel, det inser man numera i många fler länder än bara i Tyskland och kanske en och annan i Sverige. Det är inte föga förvånande att Engelsmännen ser med stora ögon på ”dårskapen” inom EU med detaljregleringar som drivs av vänster partierna inom EU.  
 
England som har avreglerat fullt ut utom i London och Nord Irland har sparat in ett belopp för kollektivtrafiken som är långt större än medlemsavgiften till EU byråkratin.  
 
Det är i Tyskland liksom i Sverige dom röd/gröna kommunisterna som håller fast vid att staten skall vara huvudman för kollektivtrafiken. Tyskland är i ekonomisk kris det har alla läst, att Sverige med samma måttstock på sin ekonomi som man tillmäter Tyskland också är kris döljer man snyggt genom ständig trixande med att trycka mera pengar, sälja bort guldreserven, låta kronans värde sjunka, ta pengar från pensionssystemet, minska avbetalningstakten av statskulden och hundratals andra tricks för att dölja hur ekonomin egentligen ser ut. Det var endast några månader sedan som den svenska regeringen fick tala med det borgerliga blocket om att hitta en gemensam lösning för pensionssystemet som var nära i likviditetskris.  
 
Men allt detta räknas inte då kollektivtrafik maffian inte vill se helheten utan är fixerad till bidragen till den svenska kollektivtrafiken som är fördelat på många olika konton och därför redovisas som ett bidrag på 27 miljarder i statsbudgeten när det i verkligheten är över 50 miljarder. (Det svenska bidraget till EU är 11 miljarder kronor bara för att ha en jämförelse)  
Självbedrägeriet fortsätter och ett kuvat folk fattar NOLL och driver med som en samling får.  
 

 
 
4)  
 
Präktiga fallskärmar ifall man förlorar valet, Ulrika Messing gå i pension vid 38 års ålder  
 
Om socialdemokraterna förlorar valet kan Ulrika Messing gå i pension vid 38 års ålder. Regeringens ministrar har nämligen säkrat sin ekonomi även om de förlorar jobbet efter valet. Hälften kan fortsätta få lön fram till pensionen utan att göra något.  
 
I ett års tid har alla ministrar rätt till sin lön på 93000 kronor i månaden, förutom statsminister Göran Persson som får 116.000 kronor, skriver Aftonbladet.  
 
Därefter kan tio av 22 ministrar räkna med statsrådspension. Ministrar kan kvittera ut runt 45000 kronor i månaden fram tills pensioneringen, om de vill. Bland dem finns infrastrukturminister Ulrica Messing som har möjligheten att bli välbetald 38-årig statsrådspensionär. Tre andra 60-talister, näringsminister Thomas Östros, finansminister Pär Nuder och vård- och omsorgsminister Ylva Johansson, har också statsrådspensioner att ta till om de skulle bli arbetslösa efter en valförlust.  
 
Argumenten för de förmånliga reglerna är att ministrar inte omfattas av samma trygghetsregler som andra arbetstagare. De kan bli arbetslösa efter val, regeringsombildningar eller för någon skandal. Och även om de har ett annat yrke i botten kan de ha svårt att komma tillbaka till sitt gamla jobb.  
– Det är stort slitage på ministrar. Tio år i toppolitiken mellan 35 och 45 år ger dig inte automatiskt lysande arbetsmarknadsutsikter därefter, säger han.  
 
Statsråden behåller sin lön i ett år efter det att de slutat i regeringen. Får de en ny inkomst minskas statsrådslönen med det beloppet. Till skillnad från a-kassan, som är 80 procent av lönen upp till ett visst tak, får statsråden ut 100 procent, skriver Aftonbladet.  

 
 
5)  
 
Bluffen med vårdgarantin  
 
Den bristande tillgängligheten är den svenska hälso- och sjukvårdens största problem. Den 1 november införde man därför en nationell vårdgaranti, detta enligt ett löfte av den socialdemokratiska regeringen. Garantin utlovar noll dagars väntetid för kontakt med vården, sju dagars väntetid till läkarbesök, maximalt 90 dagars väntetid till specialist och därefter maximalt 90 dagars väntan på behandling/operation. Alliansen: Patienterna måste själva bestämma var de vill få sin vård. Aftonbladet Debatt.  
 
Toni kommentar:  
Får jag bara kommentera, för den som råka få cancer sjukdomen Sarcoma, kan istället för att ställa sig i kön börja med att arrangera den egna begravningen, den måste nämligen åtgärdas inom några veckor och några 180 dagar får man aldrig uppleva.  
 

 
 
6)  
 
Staten kväver oss med sina myndigheter  
 
Detaljstyrningen av kommunerna måste minska och arbetet med att effektivisera Myndighetssverige behöver ta ordentlig fart. Regeringen måste leva upp till löftet om att minska antalet myndigheter, skriver Håkan Sörman från Sveriges kommuner och landsting. GP Debatt.  
 

 
 
7)  
 
Spelet kring Vaxholm och hur man ser detta utifrån ett Lettiskt perspektiv!  
 
Under galgen och EU domstolen tillstyrker nu LO-förbundet Byggnads ordförande, Hans Tilly, erkänner att det begick ett formellt fel vid förhandlingarna med det lettiska byggbolaget i Vaxholm. Att man skämmer ut hela Sverige, att man tvingade Estland tillsammans med andra länder starta en process mot Sverige för att avslöja dubbelmoralen och lögnen. Antingen bekänner man sig till den rättsstatliga principen och då följer man ingångna avtal eller så slirar man och ljuger till dessa att brallorna dras ned, Europadomstolen har hitintills inte gått på Svenska fackets osanningar och dom har varit många där den svenska regeringen i EU fått svidande kritik i flera fall där LO förbunden försett regeringen med direkt lögnaktiga rapporter.  
 
Kanske någon minns Gustafsson på Gotland ensamföretagare som skulle tvingas teckna ett kollektivavtal, han blev bojkottat av alla möjliga fackföreningar varför hans resturang verksamhet utan anställda än han själv fick slåss igen. Dagens Nyheter gjorde efter några år en avslöjande artikel hur myglet gått till ända fram till EU domstolens avslöjande och förnedrande dom mot staten Sverige.  
 
Vaxholm och Byggnads agerande är en bra liknelse och vad det slutligen handlade om var inte kollektivavtalet utan avtalet med Byggnads där byggbolaget får betala en avgift till svenska facket för varje byggmeter.  
 
Byggnads såg sin särställning hotat där svenska byggbolag betalar miljoner kronor i månaden till facket för varje bygge en slags kommission eller hos maffians Italien en ”skyddsavgift” för fred på arbetsplatsen, det var denna avgift som byggnads ville skydda som nu kommer fram i dagsljuset allt efter utredningen i domstolen pågår.  
 
Hur förhandlingarna i Vaxholm gick till var inte heller känt för de andra LO-förbunden som gick ut i sympatiåtgärder.  
 
Efteråt kan man tycka att både handläggningen och informationen kunde varit annorlunda, säger Transports ordförande Per Winberg.  
 
Men de vägrade teckna ett kollektivavtal. Därför var det ändå rätt att vi gick ut i sympatiblockad.  
 
Att Arbetsdomstolen lämnat fallet vidare för en bedömning av EG-domstolen tycker han är fel. Det var fegt. Om vi nu har ett system som alla (?) vill försvara så borde AD ha stått upp för det och avkunnat en dom på egen hand. (mot EU lagen?)  
 
Då kan det hända att svensken som bett Lettländaren att lägga om taket är försvunnen på avlöningsdagen. I stället anländer en ombudsman från Byggnads som ser till de blir utvisade samma dag. Hur detta kan ske med svenska myndigheters hjälp är en gåta med tanke på friheten att röra sig fritt och arbeta inom EU som omfattar de baltiska staterna från nyåret efter en övergångstid. Skulle Spanska, tyska, engelska myndigheter tillämpar samma strikta grepp mot tiotusentals svenska ungdomar som arbetar på barer och andra platser i Europa skulle det bli massutvisningar. Det är ingen fråga för svenska facket – ömsesidighet.  
Är målet att stänga Sverige från omvärlden? I vilken svunnen värld lever facket?  
 
Hur ser man detta från den Lettiska horisonten?  
 
Blockaden i Vaxholm ingår inte i debatten om utstationeringsdirektiv eller kollektivavtal. Den hör hemma i en berättelse om en svensk sexturist som hycklar socialt engagemang och om ett rättsväsen för vilket två lettiska liv är att betrakta som ringa.  
 
DEN 3 JULI 1997 körde den svenske affärsmannen Per Andersson för fort på en 50-sträcka på en väg utanför Riga. Han körde på två kvinnor som avled på platsen. Dagen därpå flydde han till Sverige. Därifrån blev han inte utlämnad. Inte heller blev han rannsakad. Hans brott var enligt svenska myndigheter att betrakta som "ringa".  
Tre år senare kom en annan svensk till Riga. Pål Hollender hette han. Han köpte sig prostituerade för svenska skattepengar förnedrade dem framför kameran, samt upplyste om att varannan ung kvinna i Riga var en hora. Sedan visade han filmen på festivaler och i svensk teve. För detta blev han av en rad kulturradikaler i Sverige hyllad som ett konstnärligt geni.  
 
Och så Vaxholm: På sommaren 2004 kom lågbetalda lettiska arbetare för att bygga en skola. Då förklarade sig sju svenska fackförbund solidariska med dem. De fann det inte nödvändigt att tala med någon av arbetarna, eftersom de redan visste vad som var rättvist och rätt. Nämligen att de borde åka hem. Och det gjorde de.  
 
Är det tänkbart att en fartsyndare som hade kört ihjäl två svenska poliser (Vita Darzniece och Iveta Bagane var civilklädda poliser) skulle ha lämnats i fred i 18 månader? Så lång tid tog det innan svensk polis för första gången hörde Andersson. Åklagaren Barbro Herrmann tror att de hade mycket annat att göra.  
 
ÄR DET VIDARE troligt att en åklagare, utan att hört andra vittnen än bilistens passagerare, skulle finna att platsen där kvinnorna dog hade kunnat vara bättre upplyst, att det var väldigt mörkt (den 3 juli), att kvinnorna kunde ha varit oförsiktiga och dessutom hade druckit, vilket kan ha påverkat deras omdöme, så trots att bilisten kört för fort och torde ha vållat deras död behövdes ingen rättegång, ty det fanns så många förmildrande omständigheter att brottet kunde bedömas som ringa och hade hunnit preskriberas medan Barbro Herrmann funderade på hur ringa det var. Nenozimigs.  
 
När två lettiska liv inte anses värda prövning i Sverige (inte ens när saken skapat diplomatisk frost) får man förstå de letter som inte tror att det var alla människors lika värde som stod på spel i Vaxholm. Det var förstås något annat, deras olika värde.  
 
"Anser ni att varannan lettiska är en hora? Varför tror ni det?"  
 
VARFÖR SKALL JAG svara? Är det någon stake i Pål Hollender skall han svara själv. Men liksom den smitande bilisten har han inte satt sin fot i Lettland efter filmen. Han känner sig inte välkommen, säger han. Det skall väl inte hindra en sann radikal? Ställ dig på Doma Laukumus och förklara för Riga att du förnedrat dess kvinnor för socialismens skull, om du verkligen tror på det själv. Ta fajten...  
 
Ockupationsmuseet i Riga är en påminnelse om den terror som regerade i Lettland i över femtio år. Dokument över deportationer, mass¬avrättningar och svält. Och bland dem slöjd från fånglägren: trä¬slevar och skor av trasor. På ett gulnat polis¬foto ett utmärglat ansikte som jag känner igen. Knuts Skujenieks, poeten, en av de första dissidenterna i Lettland, för vilket han 1962 bestraffades med sju år i straffläger. Vad skulle han ha att säga om det som hände i Vaxholm?  
 
Letterna har vant sig vid orättvisa", säger Knut Skujeniks, "men ännu inte lärt sig att man kan kräva rättvisa."  
 
Sovjetstatens fackföreningar, de var partiets förlängda arm. Människor kröker rygg eftersom de lärt sig att de inget förmår mot övermakten, säger Knut Skujenieks. Han hoppas på ett europeiskt system för arbetsrätt, men det lär dröja, eftersom de rikaste länderna (däribland Sverige) sätter sig på tvären.  
 
Men innan vi ställer de två olika systemen mot varandra, avtal respektive lag, borde vi fråga oss om det inte skulle gå att begränsa den fackliga (över)makten. När två parter träffat avtal om vissa villkor är de naturligtvis bundna, men de borde inte kunna tvinga sig på andra. Genom att använda möjligheterna till sympatiåtgärder tvangs det lettiska företaget snabbt bort. I många fall inser den lille företagaren att det inte är någon idé att protestera ens om han inte har några anställda eller om de anställda inte är medlemmar i den organisation som kräver att få teckna avtal. Den ordningen inbjuder till maktövergrepp, reglerna om sympatiåtgärder behöver begränsas. Det måste också finnas proportionalitet mellan vad frågan gäller och de åtgärder som får vidtas, det vet Knut Skujenieks som har ett och annat att berätta för dem som vill lära lite av ett system som Lars Ohly med flera anser vara det enda rätta för Sverige.  
 
Svensk arbetsmarknad med avtal som grund ska kunna ha egna avtal anser Knut Skujenieks men då måste det räcka med att fylla avtalens minimivillkor. Svenska fackföreningar ska inte kunna hota och tvinga fram andra och högre kostnader när Svenskar sedan årtionden kräver rätten att arbeta i världen utan hindrande avtal från lokala fackföreningar.  
 
Ska den svenska modellen fortleva med vårt EU-medlemskap måste facket behandlas som ett särintresse. Och särintressen får finna sig i att bli kringskurna. Svenska ombudsmän ska inte kunna uppträda som ståthållare i kolonier gentemot främmande människor och företag.  
Så rätt du har Knut Skujenieks!  
 

 
 
8)  
 
"Svenska civilingenjörer på väg bli en utarmad avart"  
 
Storföretag och utländska högskolor ratar personer med svensk utbildning. Vi vill ha välutbildade civilingenjörer som kan arbeta över hela världen snarare än en avart som inte kan liknas vid något annat i Europa.  
 
Framtiden för Sverige som kunskapsekonomi är helt beroende av att internationellt konkurrenskraftiga ingenjörer utbildas i Sverige. Utan ett internationellt perspektiv är kunskapsekonomin blott en avlägsen dröm.  
 
Regeringen slår fast att det finns en betydande skillnad i utbildningsnivå och skjuter sig då inte bara sig själv i foten utan slår helt undan benen för den svenska civilingenjören.  
Hela artikeln kan du läsa på denna länk:  
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=488868&previousRenderType=  
 

 
 
9)  
 
Göteborgskonferensen: Företagare uppmanas höja rösten  
 
Fler företagare måste göra sig hörda. Ni är för få som säger vad ni tycker, sa Peter Wolodarksi, ledarskribent på Dagens Nyheter, under Göteborgskonferensen.  
Lotta Gröning, debattredaktör på Aftonbladet, höll med:  
 
Det är ett stort problem för Sverige att politikerna vet så lite om hur det är att driva företag. Och samtidigt vet ni i Svenskt Näringsliv så mycket. Ni skulle behöva ge politikerna en rejäl grundkurs i företagande, sa hon.  
Sveriges största problem är att det sitter en gammal maktelit och bestämmer i Sverige, och det gäller även i Svenskt Näringsliv. Vi lever i ett helt nytt samhälle och måste få in nya beslutsfattare. Titta bara på de nya tjänstenäringarna som jobbar lokalt. Varför pratar vi så lite om dem? Det är där de nya jobben finns, sa Lotta Gröning.  
 
Skådespelaren Stefan Sauk dök upp i olika skepnader och drev vilt med allsköns direktörstyper och fixare i näringslivet. Men han hade också några tuffa råd till företagarna:  
 
Om jag vore svensk företagare skulle jag göra så här: Sätt upp en lista på tio punkter. Detta, kära politiker, måste ordnas före 1 september 2006 för att vi ska fungera och skapa nya jobb. Och om ni inte gör det, då slutar vi betala in skatter och avgifter till er. I stället fonderar vi pengarna och reserverar dem för närmaste sjukhus. Och för varje blankett ni skickar till oss, fakturerar vi 200 kronor.  
 
Hoppsan, det gäller svenskt näringsliv men naturligtvis inte kollektivtrafik branschen, den har hittat sin födkrok i upphandlingar som betalas av svenska folket, för hur länge? Att halva branschen har raderats det är sånt som händer? Gör det?  
 

 
 
10)  
 
Makten förblindar! USA har valt en annan väg  
 
Istället för att göra det enkelt för sig och utgå ifrån att "människor är goda" tog den amerikanska konstitutionen ett annat grepp. Man utgick istället ifrån att människor som får alltför mycket oinskränkt makt riskerar att vilja ha mer och att de vill befästa den makten på sätt som är till onytta för friheten i landet. Denna vision har man hållit fast i 200 år. (Att den numera håller på att raseras är inget tecken på att visionen inte är bra).  
 
I Schweiz har ett annat system av "checks and balances" sett till att ingen får chansen att göra sig alltför bred över folket. Det systemet är ännu äldre, framväxt ur en månghundraårig tradition. Det fungerar fortfarande utmärkt - med en av världens rikaste och tryggaste samhällen som resultat.  
 
Det låter sött att utgå från att "människor är goda". Men den hållningen är oansvarig. För en ansvarskännande människa är friheten, inklusive nästa generations frihet, viktigare än längtan efter den där allra sista konsumtionsfinessen. Har detta i minnet när du gör din stämma hörd.  
 
Även i år kommer ett 10 hyggliga svenska bussbolag att gå i konkurs, inte för att dom är dåligt skötta utan därför att systemet leder till detta.  
 
Räkna inte med hjälp från BR som sålt ut dig för att hålla ett par större bolag under armarna.  
Lämna BR är det bästa du kan göra!  
En våg av utträdelse skulle skaka förbundet i grunden och framtvinga en annorlunda politik!  
 
11)  
 
600.000 svenskar har fått nog!  
 
Över 600 000 svenskar har nu skrivit under bensinskatteupproret. Bakom denna enorma uppslutning ligger en vrede och förtvivlan bland människor runt om i vårt land som ser sina livsmöjligheter inskränkas när bilkostnaderna rusar i höjden. Bensinskatterna måste sänkas, skriver Lennart Bengtsson och Kenneth Winsborg på Aftonbladet Debatt.  
Den 12:e september var det dryga 300.000 som hade skrivit på uppropet, på endast 2 månader har ytterligare 300 000 svenskar följt uppropet, var finns du? På denna länk kan du läsa allt om bensinskatteuppropet.  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=730&show=730  
 

 
 
12)  
 
Diesel ett bra miljöalternativ enligt miljöpartiet, dom gröna kommunisterna!  
 
Vid DI:s Stora Bildagen på Arlanda häromdagen, deklarerade Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson att man nu omvärderat diesel till att vara ett bra miljöalternativ:  
 
"De senaste årens tekniska utveckling med t.ex. partikelfilter, har gjort att diesel är ett bra miljöval. Detta kommer att ytterligare understrykas när tillgången på syntetisk diesel ökar."  
 
Han skyllde den dåliga svenska dieselförsäljningen på bilhandeln, vilket ytterligare understryker hur långt från verkligheten Miljöpartiet befinner sig.  
"Varför säljer vi inte mer diesel i Sverige? Se på resten av Europa." var hans kommentar.  
Ska vi tolka detta som att dieselskatten kommer att sänkas ytterligare?  
 

 
 
13)  
 
KINA fortsätter att AVREGLERA.  
 
 
Kinas regering har överraskande inför USA President Bush statsbesök i Kina meddelat att man nu överväger en avreglering av priserna på olja och kol. Dessutom ska marknadskrafter tillåtas bestämma priser på land, vatten, el och andra naturresurser.  
 
Det är så man nästan tappar hakan! Från en havererad planekonomi till marknadsekonomi i super Sonic Hastighet? Och i Sverige finns det krafter som försöker vrida tiden tillbaks till något som Kina nu lämnar.  
Är det någon som hänger med?  
 

 
 
14 a-b)  
 
Förskingring av skattebetalarnas pengar  
 
14a) Försvarets nya logga ett miljonfiasko  
 
Försvaret har enligt uppgift satsat mellan 17 och 50 miljoner kronor på att byta ut sitt gamla vapen - kronan och svärdet – mot en ny logotyp. Symbolen, som skulle ha offentliggjorts den 7 oktober har orsakat stor besvikelse och missnöje i de egna leden.”Man måste knäcka ägg för att göra omelett. Det är klart att några kommer att tycka det är jobbigt på vägen. Men det blir en jävla fin omelett”, säger Försvarsmaktens informationsdirektör Staffan Dopping.  
Men bytet har alltså stoppats innan det ens presenterats – av Riksarkivet.  
 
Anledningen är att försvarsmakten inte följt en lag från 1982 om Sveriges riksvapen. Enligt den måste Heraldiska nämnden yttra sig innan ett nytt vapen tas i bruk.  
Statsheraldikern Henrik Klackenberg vid Riksarkivet: ”I ett svep utraderar man användningen av de heraldiska vapnen som i många fall har flerhundraåriga traditioner. Det vore en väldigt olycklig utveckling för det heraldiska kulturarvet. Det är ingenting som Riksarkivet kan uppmuntra”.  
 
Den nya loggan är än så länge hemligstämplad men enligt uppgift är den snarlik nationalitetsmärket för flygplan från 40-talet: Tre kronor i en gula ring.  
Det nya försvarsmärket ska enligt Staffan Dopping symbolisera ”det nya försvaret” och synas i all typ av kommunikation från armén, marinen, flygvapnet och samtliga förband. Alla gamla vapen – vissa upp till 300 år gamla – förbjuds samtidigt från och med den 16 januari.  
 
Men hallå hur är det möjligt att ingen vet om man lagt ned 17 eller 50 miljoner kronor?  
20 miljoner kostar avvecklingen av kustförsvaret på västkusten. Finns det inga revisorer inom försvaret?  
 

 
 
14b)  
 
Systemet sparkar 90 - valde lägga 14 miljoner på fest  
 
För 50 år sedan - den 1 oktober 1955 - slogs alla kommunala och regionala bolag ihop till det som idag är Systembolaget. Det var detta som de 3.500 anställda firade under allhelgonahelgen.  
Och som de firade.  
 
Notan landade på 4.000 kronor per anställd, uppger TV4 Nyheterna.  
Detta samtidigt som Bolaget ska spara 120 miljoner kronor via sparkandet av 90 anställda.  
”Man undrar om ledningen har den moraliska inlevelseförmågan och förstår hur det här kan tolkas utifrån”, säger etikprofessor Hans De Geer i inslaget.  
 
14 miljoner kronor motsvarar cirka 35 personer lön under ett år.  
 
15)  
 
Amorteringen av valutaskulden minskar för att rädda den svenska ekonomin, kortfristigt!  
 
Riksgäldskontoret avser att minska amorteringen av valutaskulden med 15 miljarder till 10 miljarder kronor under 2006. Det beslutade styrelsen på fredagen. För återstoden av 2005 dras amorteringen ner med 5 miljarder kronor. Under 2005 kommer valutaskulden att amorteras med 20 miljarder kronor istället för 25 miljarder kronor.  
Upplåningen beräknas årligen till 45 miljarder kronor som hitintills inte stämt någon gång  
 

 
 
16)  
 
SL återlämnar Bränslecellbussarna – finns snart i Hamburg  
 
Stockholms tre bränslecellsbussarna har sedan januari 2004 rullat nästan 10 000 mil och fungerar mycket bra. De trafikeras av SL i samarbete med Busslink på linje 66 mellan Sofia och Reimersholme på Södermalm i Stockholm.  
Torsdagen den 17 november kl. 16.50 avgick den sista turen från busshållplatsen på Reimersholme mot Sofia.  
 
Trafiklandstingsråd Anna Kettner var med på sista turen.  
 
Bränslecellbussarna är ovanligt tysta och ur avgasröret kommer endast vattenånga! Bussarna har fungerat nästan felfritt sedan årsskiftet trots att det är första gången i världen som den nya tekniken provas i kollektivtrafik. Det känns verkligen bra och viktigt att Stockholm fått vara med om denna tvååriga demonstration som nu går mot sitt slut säger Anna Kettner, trafiklandstingsråd i Stockholm.  
 
Nu vet vi att tekniken med bränslecellsdrivna bussar fungerar, över förväntan. Och även här i Stockholm som har ett kärvare klimat än i de andra städer som ingår i försöket, berättar Jonas Strömberg på SL. Trots det är tekniken ännu inte mogen för reguljär, daglig trafik. Framtidens bussar behöver få bättre livslängd, produceras i större serier och till bättre pris, fortsätter Jonas Strömberg.  
 
Projektet har med råge uppfyllt sitt syfte; att visa att bränslecellen fungerar i verkligheten och inte bara i teorin. Tillsammans har bussarna i CUTE projektet kört över en miljon kilometer, vilket är världsrekord och långt mer än andra demonstrationsprojekt klarat av tidigare, berättar Jonas Strömberg.  
 
SL har i uppdrag att se till att 25 % av kollektivtrafikbussarna ska gå på förnybara drivmedel till år 2006. Satsningarna på miljöbussar fortsätter och förhoppningsvis får vi se bränslecellsbussar i Stockholm igen i framtiden när tekniken är mogen för serietillverkning avslutar Anna Kettner.  
 
Bussarna drivs med vätgas som produceras av Fortum vid en anläggning på bussdepån Söderhallarna på östra Södermalm. Vätgasen framställs genom elektrolys av vatten.  
 
Bränslecellsbussarna ingår i EU-projektet CUTE (Clean Urban Transport for Europe) där Stockholm deltar tillsammans med åtta andra europeiska städer. Totalt demonstreras och utvärderas således 27 likadana bussar i nio städer. Projektets syfte har varit att testa bussarna under två år i ordinarie kollektivtrafik. Denna, den första generationens bränslecells normala livslängd är just cirka två år.  
 
När bussdriften går i mål i Stockholm den 17 november kommer den tankstation för vätgas som Fortum satt upp att säljas tillbaka till leverantören. Bussarna kommer att säljas till Hamburg. Hamburger Hochbahn vill uppgradera bränslecellerna och köra bussarna i ytterligare ett år tillsammans med de tre bussar som redan finns i staden.  
 
Olof Tegström  
 

 
 
Hej Toni,  
 
Har hört att begreppet "rättshaverist" inte finns i något annat land än just Sverige. Stigmatisering. Plats i korgen. Civilkurage är den omvända, positiva tanken, "stand up guy" kallas det i Texas. Men, vem ska kunna stå för civilkuraget i ett samhälle som genomsyras av rädsla och ja-sägeri, likatänkande och lydmentalitet?  
 
Som en av dom få som begåvats med detta civilkurage, fortsätt att låta sanningen komma fram, låt den flöda fritt, mellan, över och under det hav av halvsanningar och begreppsförvirring som döljer sig under namnet "Information" och "Nyheter".  
 
Hälsn. Mats  
 

 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 
24.000 bilar byter vi ut just nu - det gör vi 2 gånger om året - våra bilar är sällan äldre än 6 månader. http://www.eurocasacar.com  
 
Att byta ut närmare 50.000 bilar med allt vad det innebär med registrering, försäkringar i ett land där datorn står på bordet men få vet hyr den skall användas är också en upplevelse. När våra kunder kan ta ifrån oss en stor del av  
arbetet genom att sköta om bokningen själv kan vi ägna oss åt att syssla med frågor som ännu inte kan rationaliseras. Men snart kanske...  
http://www.eurocasacar.com

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.