Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch


Det rör sig i flygbranschen, lågprisflygbolagen ger ny chanser för Bussbranschen att i omvänd ordning få hit turister till priser som äntligen är överkomliga.
Eftersom ingen svensk bussresearrangör har resurser att själv få kontakt med europas arrangörer, är detta ännu en chans för BR att visa att dom vill göar något mer än att få infler medlemsavgifter. Men f-n troet!

Branschnytt Datum: 2002-09-29


Charterbolag och arrangörer är illa ute !

Lågkostnadsbolagens framfart och utökade produktutbud blir snabbt ett allt större hot mot researrangörer och därmed även charterbolagen.Frågan är om ryktet och charterflygets nedgång och fall är betydligt överdrivet eller en realitet? Möjligen beror det på vad MyTravel, TUI och Apollo hittar för motmedel – och om deras omställningsprocess kan gå tillräckligt snabbt.
Alla lågkostnadsbolag kommer inte heller att överleva – det är viktigt att säga – men tillräckligt många för att sätta myror i huvudet på traditionella researrangörer.
(bilden: Sterling)


Lågkostnadsbolagens framfart och utökade produktutbud blir snabbt ett allt större hot mot researrangörer och därmed även charterbolagen. Bevis för detta saknas inte. Dels startar de två största resekoncernerna i Europa nu varsitt eget lågkostnadsbolag (MyTravelLite respektive Hapag-Lloyd Express)och dels går My Travel ut med en mediakampanj i Danmark för att visa på att charterflyg är billigast. MyTravels VD i Danmark Bjarne Hornbek säger bland annat i ett pressmeddelande att: -Varje år köper vi in cirka 20 miljoner hotell - övernattningar i världen. Det är klart att vi därmed försäkrar oss om optimala priser på det enskilda hotellet – priser som den enskilde surfaren aldrig kan komma över.

I Skandinavien – liksom i övriga Europa - blir det alltmer tydligt att de stora aktörerna som My Travel och TUI/Fritidsresor ser delar av sin marknad gå förlorad i takt med att bolag som till exempel Sterling, Ryanair och Goodjet inte bara erbjuder billiga flygstolar utan även hotell och hyrbilar via sina hemsidor och callcenters. De öppnar därmed nya kanaler för självkomponerade resor till låga priser och med stor flexibilitet vad gäller reslängder, ombokning men mera. Dessutom utvecklar klassiska reguljärbolag som till exempel SAS paketresor (SAS Plesure) och sätter in lågprisflyg till Sydeuropa.
Och som om det vore nog med det ! På det för skandinaver stora åretruntresmålet Costa Del Sol – med flyg till Alicante och Malaga - där många äger andelshus och spelar golf öppnas nu ytterligare en kanal. Bokning av billigt boende med bil och golfpaket kan ske på nya siter, till exempel www.eurocasa.nu till priser som researrangörerna har svårt att matcha. Eurocasa länkar till bokningsmotor där man enkelt kan finna jämförpriser på passade flyg med Sterling, SAS, Britannia Ticket. Även Traffic Europa, Apollo och Goodjet finns med som alternativ, de senare dock ännu så länge utan jämförpriser ”on line”.

Även om researrangörer som MyTravel hävdar att de alltid är billigast (!) på paketresor så innebär den ökande konkurrensen att konsumenternas utrymme att köpa charterresor till katalogpris. Folk har inte vare sig tid eller råd att resa hur mycket som helst. Man har också anpassat sig till att det alltid dyker upp sistaminutenpriser med stora rabatter och varför skall man då boka tidigt?

Fördelen för reseindustrin i Sverige med lågkostnadsbolagen är att de utökar marknaden kraftigt genom att öppna vägen för inkommande turism vilken just nu få en skjuts av den billiga svenska kronan. För att ta Ryanair som exempel så har nästa hälften av bolagets passagerare mellan London och Sverige sitt ursprung i Storbritannien. Här syns tydligt vad som händer när charterarrangörerna missar marknadens möjligheter. Charterflyg till London – och Paris - har numera helt upphört. Kommer vi att se samma utveckling på Malaga, Alicante, Nice, Rom och Athen inom kort?

De stora researrangörernas problem ser alltså ut att vara brist på flexibilitet och närvaro som förstahandsalternativ på marknaden. De har stor kapacitet när det gäller flyg och hotell, men i takt med att marknaden viker – som 2002 och 2003 - blir detta snarare en belastning än en fördel. Flygplaninvesteringar på miljarder skall betalas och hotellkontrakt infrias. Charterbolagen hävdar att de har lika låga kostnader som Ryanair, easyJet och Sterling vilket är en sanning med modifikation. En Airbus A330 med 410 stolar (kostar 1 miljard!) blir kostnadseffektiv enbart och den flyger ofta och alltid fullbokad. Det är där svårigheter uppstår i en vikande marknad och en tuffare konkurrens. Höjda krav försäkringar och luftfartsavgifter slår hårt på större flygplan. Frågan är om ryktet och charterflygets nedgång och fall är betydligt överdrivet eller en realitet? Möjligen beror det på vad MyTravel, TUI och Apollo hitta för motmedel – och om deras omställningsprocess kan gå tillräckligt snabbt. Alla lågkostnadsbolag kommer inte heller att överleva – det är viktigt att säga – men tillräckligt många för att sätta myror i huvudet på traditionella researrangörer.

De nya aktörernas problem är tillgång på kapital, trovärdigheten, en tuff granskning av media (påhejad av vissa fackföreningar) samt ett ökat fokus på risk för konkurser med blåsta eller strandsatta passagerare. PBAir, Gothia Airlines, Aer Olympic, Sky Discount Travel och senast MyAir är – vid sidan av Swissair och Sabena - exempel på fallissemang inom flyget de senaste 12 månaderna. Nya bolag som ger sig in på marknaden behöver skapa en trovärdighet antingen genom att använda auktoriserade agenter eller att det tas fram en reseförsäkring som täcker hämtning – och helst även återbetalning - om flyget ställs in. En sådan lär vara på gång på marknaden. Resegarantilagen är och förblir fullständigt ofullständig på den nya marknad som nu växer fram.


Skrivet av: Harald Rosén

faxless cash advance faxless cash advance

faxless cash advance faxless cash>

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web
http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.