Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
 
"Varning Schönfelder" Newsletter nr 29 den 29 augusti 2004  
 
Psykopater kan framstå som goda chefer om detta handlade en i dagarna avsluten konferens i Stockholm, när man läser symtomen är det inte svårt att hitta åtskilliga personer som passar in på beskrivningen inom rese, turist och kollektivtrafikbranschen, ovanpå detta har vi en dokumenterat sjukdom som är koncentrerat till kollektivtrafikbranschen Aspergergs syndrom.  
 
Ja jisses, och dom får hållas, då det inte finns tydliga ägare och kollektivet lägger sin hand över dem eftersom ingen våga ta ett ansvar, dom är ju så trevliga, just det! Åså får dom fortsätta med ett förödande resultat där två branscher (turistnäringen och kollektivtrafiken) knäar då ingen gör rent hus!  
 
Som på beställning skriver Aftonbladet om tillståndet på fordonsparken hos Swebus i Stockholm, jag kan garantera så är det mer eller mindre över hela landet. Jag har dragit mig för att hänga ut enskilda bolag (jag har åtskilliga rysare till brev från pålitliga personer hos berörda bolag) med en stillsam undran när bubblan skulle spricka. Nu sprack Swebus, när spricker dom andra stora bolagen? Det är inget Swebus syndrom, det är ett branschproblem som man försöker förtiga där medlöparna av ett sjukt system gör allt för att dribbla till sig mer pengar till kollektivtrafiken, för det tar man till alla slags lögner, skriver nojiga artiklar som du företrädesvis kan läsa i trafik forum. I ledaren ur tidningen nr 6 kan man läsa om att kollektivtrafiken är en riktig bra affär. Så mycket dravel på en gång är mer än man förmår att läsa, är han chefredaktören riktigt vaggat eller är det bara en ytterligare form av inställsamhet? Är det någon som läser skiten? När han gör ett tappert försök och skriver om värdeutveckling där andra tjänar så är det uppenbart att Ulo inte fattat någonting. Lika lite som Berger Kettner som i Visby Almedals dagarna slirade iväg och förde fram att kollektivtrafiken är motorn i Svensk Näringsliv och subventionera resten av Sverige, fattar ni?  
 
Det är inte att man undra om det är dags för ett besök hos ”pippi”doktorn?  
 
Fastighetsvärdet utvecklas inte av en kollektivtrafik utan av att en massa duktiga människor med stor köpkraft finns på ett och samma ställe som driver vinstgivande företag. Åk till Norrland där trots ett överutbud av kollektivtrafik inte sker någon speciell värdeutveckling liksom på hundratals andra platser i Sverige. Stockholm, Göteborg och Malmö innerstad är inte hela Sverige. Kollektivtrafiken som betalas med dryga 50 miljarder i reda skattepengar, hur mycket mer menar någon att alla svenska skattebetalare skall avstå för att ett fåtal skall få en värdestegring på sina fastigheter? Ulo, släng dig i kanalen, nu undrar jag om du inte börja bli en samhällsfara! Sverige dukar under av alla skatter, svenskar med hyggliga inkomster flyr landet då skatt blivit något som mer påminner om konfiskation, kollektivtrafiken får mer pengar för att hålla igång 10.000 helt onödiga tjänster, tjänstemännen slösar som aldrig förr med dina och mina pengar, ett illa exempel är SL och Vaxholsmbolaget. Det är väl inte att undra på att läsarna sviker din tidning. Se själv här nedan där har du det svart på vitt.  
 
Välkommen till ett nytt Newsletter ”Varning Schönfelder”!  
Ett nyhetsbrev som läses mer än något annat som berör kompiskorruptionen inom kollektivtrafiken.  
Här är senaste ställning per den 28/8 -04 enligt Amazon Alexa:s besöksfrekvens mätning:  
http://www.toni-schonfelder.com 276.788 5% fler läsare på 3 veckor  
http://www.busstidningen.se 919. 168 274% fler läsare på 3 veckor  
http://www.rt-forum.com 4.814.902 1% fler läsare på 3 veckor  
 
Busstidningen Bussbranschen ökar kraftigt efter sommaruppehållet och har en besöksökning med hela 274%. Snart är man tillbaks till vårens bästa position.  
 
Tidningen trafik forum som gör gällande att man är Nordens största och mest lästa facktidning, något som inte motsvara verkligheten. Tvärtom ligger nättidningens besöksfrekvens så lågt att man nästa faller ut ur mätningen som ligger vid 5.000.000.  
 
Min egen site ökar kraftigt för varje vecka varför den närmar sig vissa stora dagstidningars besökare antal men är ändå en bit ifrån årsbästa 32.877 i rankning vilket motsvara ca 7.000 besökare per dag.  
 


 
 
I detta Newsletter kan du läsa följande  
 
1) Kollektivtrafiken skramlar sönder, Swebus får på moppen!  
 
2) Insändare från en person som rest i den föredömliga svenska kollektivtrafiken?  
 
3) Psykopater som företagsledare  
 
4) Förslag om insyn i statens bolag och minskad risk för korruption  
 
5) Ännu ett företag som flyr och denna gång är det rörelsens Folksam som flyr Sverige  
 
6) Deutsche Bundesbahn vill till Börsen men föll i egen grop, glömde skulder på 170 miljarder kronor?  
 
7) Bluffen om miljövänliga fordon!  
 
a) Vätgasen är miljövänligare och bättre än el - bilar  
b) Tre vätgasdrivna bussar i Stockholm  
c) Kommunister från (v) vill forcera vätgasen.  
 
8) 9 miljoner invånare, varav 1.033.338 svenskar lever på bidrag  
 
9) Svenskar i utlandet ¬en tillgång  
 
10) SJ räknar med vinst i år, jodå och julafton är det den 24:e december!  
 
11) Öka försäljningen, får tag i nya kunder är parollen i Näringslivet, inom kollektivtrafiken gäller samtidigt, stäng Stockholm så att alla måste åka kollektivt, öka skatteuttaget!.  
 
12) Politrukerna på UD tjänar mest  
 
13) Banker hjälpte organiserad brottslighet  
 
14) Socialturism i Grönköping eller helvetet i Pajala och Sjöbo  
 
15) Varje dunderblunder ger ny myndighet  
 
 

 
 
 
 
 
1)  
Kollektivtrafiken skramlar sönder  
 
Hela artikeln http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,523501,00.html  
 
Swebus uppgift är nämligen inte att främja kollektivtrafiken, utan att dra in pengar till sina ägare – den USA-baserade bank- och investeringsgruppen Goldman Sachs och norska Schoyen Group. Det gör att försämrade arbetsvillkor och eftersatt underhåll blir inkomstökande, rent av positiva, förändringar. I alla fall för stunden.  
Resultatet? En kollektivtrafik i utdragen kollaps. Hela skulden för detta finns hos landstinget. Man får vad man betalar för.  
I stället för att anpassa samhället till en kollektivtrafik med sjunkande pålitlighet, där pressade människor som inte trivs med sitt jobb kämpar för att hantera effekterna av misskötseln, borde vi alla kräva nytänkande och långsiktig planering.  
Ett exempel kunde vara gratis kollektivtrafik, som skulle minska såväl miljöförstöring och trafikolyckor som rånen mot oss chaufförer.  
Ett annat kunde vara att satsa mer pengar på underhåll, arbetsmiljö och personalvård nu, i stället för att lägga samma pengar, fast lite senare, på bärgningar, reparationer och att ständigt utbilda nya chaufförer.  
 
TS kommentar;  
Den verkliga sanningen är, svenska bussar har idag en teknisk standard med samma bottennapp som i forna Sovjet. Skiten skramla och ramlar ihop.  
Insändaren har nog inte förstått att Swebus har kört bort dryga miljarden kronor varför ägarna aldrig sett någon avkastning utan tvingats att kasta in nya slantar i ett svart hål.  
Polisen i Stockholm den lokala handlangare som varken ser eller kan läsa lagen tar gärna och bogsera bort olagligen en turistbuss från våra vänner från andra sidan Östersjön som svenska skattebetalare har betalt och skänkt dem, men att få besöka Stockholm det är trafik och miljöfarligt men skit gärna ned ert land samtidigt far det omkring hundratals stadsbussar som det borde vara körförbud på. Finns det inget hut någonstans?  
Hela branschen döljer och det man inte tala om det existera inte, i september är det åter dags att låta sig firas på Persontrafikdagarna 2004, en sorglig tillställning betalt helt och hållet av skattebetalarna, till vilken nytta? Jo med intäkter från utställarna gäller det att fylla på kassan till BR och SLTF:s kanslier.  
Där sveper branschens styrelse ledamöter fram vilka inte bidraget med ett skvatt för branschen annat än att bevaka sina egna snäva intressen.  
Hur långt kan en bransch få sjunka i dyngan?  
Försummelserna under åren är otaliga med resultat att flera hundra kollegor fått sätta sina verksamheter i konkurs, hur många tusen har blivit arbetslösa? Är det inte dags att agera bäste kvarvarande medlem som överlevt så pass långt? Försummelserna för att nämna några, olagliga miljözoner, spritbussar, resegarantin, skatter, länsbolagssystemet, fackavtal som är minst sagt huvudlösa, listan fyller flera A4 sidor.  
 
 

 
 
 
2)  
 
Insändare från en person som rest i den föredömliga svenska kollektivtrafiken?  
Tack Toni,  
Sitter just nu i ett gråmulet Hedemora. Här kommer en liten krönika över mina reseupplevelser så här långt.  
Kom till Göteborg i söndags natt och har rest via Stockholm hit upp.  
Måndag: Göteborgssol och känsla av frihet. Vi tar bussen ut till Näset för att bada. Chauffören kör i allt vildare fart, när vi slutligen svettiga och en aning åksjuka stiger av bussen går en av mina vänner fram till busschauffören och säger; "Vi tyckte att du körde lite fort!?". Chauffören går snabbt ut ur bussen förbi oss och muttrar; "Har du något att klaga på kan du ringa mina chefer, förresten skulle du vara med under en arbetsdag när jag knappt hinner kissa!!!", stänger sedan snabbt dörren till sin raststuga. När vi sitter på Älvstranden och äter surströmming på kvällen kommer en man fram och frågar var vi har köpt surströmmingen, som tydligen är bristvara i stan.  
Tisdag: Känslan av förvirring slår mig direkt när jag stiger på vagn 12 i Göteborg; "Vagn 12 utbytt, endast bokade platser" står det skrivet på dörren. När jag satt mig ned och tåget börjar rulla och visar upp platsbiljetten får jag reda på av konduktören att EFTERSOM VAGNEN ÄR UTBYTT GÄLLER INGA PLATSBILJETTER.  
 
I Stockholm ska jag ta tunnelbanan till Ropsten för vidare färd till Lidingö. Mannen före mig frågar efter en biljett till Östermalmstorg; "30 kronor!", utbrister försäljaren i biljettluckan. Resenären stammar och säger sedan: "Men det är ju som att ta taxi!?". Han låter mig passera och jag betalar min biljett till Ropsten med samma pris. Löser ny biljett på Lidingöbanan, 15 kronor. "Glad resa!", säger mannen.  
Min syster informerar mig sedan att SL (Connex) höjde biljettpriset sommaren 2003 för en färd från Stockholm central till Lidingö från 35 kronor till 45 kronor, 28,5% höjning.  
 
Onsdag: Lidingötåget tillbaka till Ropsten. "Avgång 16:55 från Gåshaga inställd på grund av vagnfel", informerar högtalarrösten. Jag hinner slutligen med mitt tåg till Hedemora med knapp marginal.  
InterCitytåget rullar ut från Stockholms central upp mot Dalarna och de djupa skogarna. Efter Arlanda gör tåget tvärstopp i tunneln. Inget besked om orsak. Efter stoppet får vi reda på att tåget har fått rödljus på grund av strömbrist. Ett upprört par bakom mig talar om de två busar som med okvädningsord och tillmälen har övertagit deras kupé. Framme i Hedemora. Jag reser privat till Arlanda på lördag em. Tack och lov.  
Mats  
 
TS kommentar:  
Mats det du skriver är verkligheten, det du läser i vissa blaskor är en dröm, det du hör sägas av politiker är lika långt från verkligheten som det mesta. Vem orka med att röja upp i Sverige med hundratals chefer vilka passa in på beskrivningen Psykopater som företagsledare artikel nr 3 nedan eller på Aspergergs syndrom. Någonstans måste man ändå börja?  
Eller gäller bara att landstingen läggs ned och därmed är det slut på lekstugan?  
 
 
 

 
 
 
 
3)  
 
Psykopater som företagsledare  
 
Stor konferensen i Stockholm i dagarna där man behandlade bl.a. effekter av att ha en Psykopat som företagsledare. Psykopater inom näringslivet kan framstå som idealiska ledargestalter. Men de orsakar stor skada och kostar företagen mycket pengar. Därför försöker psykologer utveckla en rekryteringstest som ska avslöja psykopaterna innan de blir chefer.  
Under sitt arbete som personalkonsult har psykologen Paul Babiak från HR Backoffice träffat på åtta solklara psykopater.  
En del klarar sig riktigt bra tack vare hög intelligens, god utbildning och goda sociala förhållanden. Sådana människor kan lätt misstas för lysande ledarbegåvningar.  
 
Psykopaterna är charmerande och manipulativa - och en ledare ska ju kunna motivera och få med sig människor. De är storstilade och dramatiska - vilket lätt förväxlas med att de har "en vision" med sitt ledarskap. De har ett uppblåst ego, som kan förväxlas med gott självförtroende. De besväras inte av känslomässiga kval när de ska fatta svåra beslut, som till exempel att stänga en stor fabrik och göra många människor arbetslösa. Det kan lätt misstolkas som att de är "bra på att fatta svåra beslut".  
 
Men alla riktiga företagsledare med rätt utbildning kan fatta svåra beslut när det verkligen är nödvändigt. Men de flesta lider känslomässigt av det, även om de inte visar något utåt. Psykopaterna däremot är oberörda av människorna som de skadar, jag tror till och med att de gillar att avskeda folk, säger Paul Babiak.  
Men efter en tids systematiska observationer och intervjuer framstod chefen Dave som lider av sjukdomen i en annan dager. Det visade sig att han nästan aldrig jobbade, utan utnyttjade andra. Tiden ägnade han i stället åt att gå runt och prata. Han lyckades övertyga alla andra om att hans tidigare chef var ett problem, och chefen fick sluta. Dave däremot blev befordrad och fick högre och högre ställning på företaget. Han hade sexuella förhållanden med flera kvinnor på avdelningen. Känns det igen? Slår då larm för bövelen, branschen måste rensas ut för sin egen överlevnad.  
Med anledning av förekommande fall......  
 
Aspergergs syndrom  
 
Vad är då problemet? Jo, att Aspergergs -människans problem rör framför allt relationerna till vanliga människor som socialt umgänge och att lyssna på andra. Det är områden som upplevs ointressant då de saknar en hjärnfunktion som kan hantera empati och att tolka innebörden i verbala budskap från en annan person. En person med Aspbergers syndrom anser att andra människor har okunskap eller visar intolerans när de inte delar samma uppfattning i sak. Personerna i fråga reagerar då med långa brev, utläggningar, anmälningar och detaljmani etc.  
 
Många vuxna med Aspbergers syndrom är inte diagnostiserade och vet inte varför de har dessa problem och agerar på ett kontraproduktivt sätt till vad som skall uppnås med ett överordnat mål som en god företagsledare? Personen saknar således empati och förståelse för vanliga människors behov, tror att regelverk och strikta rutiner löser allt och allting. Aspergers-personen vill vara särpräglad och blir mycket upprörda av krav på förändringar i invanda rutiner och system.  
 
Behandlingen är att omgivningen är uppmärksam och inte låter sig duperas eller att låta sig styras av personer som saknar normal empati och verklighetsuppfattning  

 
4)  
Förslag om insyn i statens bolag och minskad risk för korruption  
 
Offentlighetsprincipen ska gälla för statliga företag. Det föreslår Offentlighets- och sekretesskommittén i sitt slutbetänkande som på torsdagen överlämnades till justitieminister Thomas Bodström.  
En ökad insyn leder också tillökad effektivitet och minskad risk för korruption, anser kommittén.  
Men kommittén föreslår också att regeringen ska kunna besluta att hela eller en del av ett statligt företag ska kunna undantas från offentlighetsprincipen. Undantag ska dock bara vara möjligt om det finns särskild anledning med hänsyn till verksamhetens art, konkurrenssituation eller andra väsentliga ekonomiska intressen  
TS kommentar:  
Jadåså, så har vi fått det bekräftad av ingen mindre än Justitieministern att vi har en besvärlig korruption som döljs bakom den statliga bolagsformen vilket inkludera landstingens länsbolag och andra närstående verksamheter.  
Ännu ett av mina påståenden som besannats sålunda!  
 

 
 
5)  
 
Ännu ett företag som flyr och denna gång är det rörelsens Folksam som flyr Sverige  
 
Rörelsen eget försäkringsbolag Folksam protesterar mot den nya lagstiftningen om styrelserepresentation.  
Den äventyrar bolagets internationella samarbete med sex andra försäkringsbolag.  
Därför vänder Folksam nu Sverige ryggen  
STYRELSE Folksams avgående vd Tore Andersson rasar mot nya lagen om styrelserepresentation.  
Därför placerar försäkringsbolaget ett bolag i utlandet.  
Den nya lagen innebär att hälften av livbolagens styrelseledamöter står oberoende av moderbolaget.  
 

 
 
 
6)  
 
Deutsche Bundesbahn vill till Börsen men föll i egen grop, glömde skulder på 170 miljarder kronor?  
DB som är den tyska motsvarigheten till svenska SJ är en spegelbild av SJ.  
DB är jätteorganisationen som är uppdelad i delstatsverksamheter och överst har vi centralenheten som finns i Berlin.  
Tyska staten gör allt för att sanera sin skuldsatta ekonomi och då finns det inga heliga kor länge, allt som kan tas bort ur statens hushåll skall privatiseras.  
DB är den klassiska monopol verksamheten som genom årtionden av manipulationer fört folket och ägaren den tyska staten bakom ljuset.  
Den stora räddningen för DB:s siffermanipulationer kom när DDR gick upp i Bundesrepubliken och DB fick ta över en totalt nedkörd järnväg, folkets järnväg, från arbetartstaten, där spåren lossnade från sylarna, där merparten av vagnparken var obruklig då det inte funnits pengar till underhåll. Merparten av järnvägsnätet fick köras med reducerat hastighet för att tågsätten skulle hålla sig kvar på spåret.  
 
DB har alltid liksom alla statsjärnvägar ohejdat slösat med skattebetalarnas pengar med myten om att vara miljövänlig vilket är detta århundradets största lögn. Det flöt alltid in nya pengar då alla visste att man inte kan stoppa järnvägstrafiken. Med mera pengar från staten med orden nu får det vara slut så satte man in nya chefer från industrin i tron att detta skulle hjälpa.  
 
Vad dessa chefer aldrig var medvetna om är att statsjärnvägen är ett enda gigantiskt socialistisk bålverk, där facken bestämmer och varje antydning till förändring svarar man med strejker där miljoner människor blir drabbade men vad gör väl det? Facken har drivit fram avtal som gjort järnvägen helt hopplös olönsam, där facken gjort kortsiktiga vinster för sina medlemmar som i slutändan var som att pinka i byxan, det var varmt och skönt för en kort stund.  
Hartmut Mehdorn är den senaste chefen som kommer från Airbus som har uppdraget att föra DB till börsen 2006. (ännu ett bedrägeri likt den med Telecom aktien)  
Den tyska järnvägen har genomgått en förändring där spåren likt i Sverige blivit en egen myndighet där dock DB har bestämmande rätten.  
DB är det operativa bolaget som utnyttjar sin tidigare monopolställning där hela organisationen ägnar sig åt att jävlas med de fåtal privata tågoperatörer. Man hyr inte ut lok eller låter bra järnvägsvagnar hellre går dessa till skrot än att säljas till ett bolag som vill ha dem. Man krånglar med tågföringar för privata tågsätt man dumpar priser fast det inte får kallas så, man lägger in parallell tåg där det går man stör den privata godstrafiken från Sverige som kör i transit, med andra ord man uppför sig som en sann monopolist!  
 
Största misstaget var liksom i Sverige att DB kontrollera tågdriften vilket gör att DB tåg har företräde framför privata tåg och listan kan göra oändlig lång hur man istället jävlas med konkurrenterna, det är samma skrot och korn på alla monopolister, hur man skall få ordning på den egna verksamheten är inte att tänka på eftersom personer i DB, SJ, Länsbolagen inte talar samma språk som de som driver privatföretagsamhet.  
Att köra tåg är ju ganska enkelt, delstaterna köper regionaltrafiken och får betala vad DB begär då inget annat bolag kan överta en större regionaltrafik annat än vad som skett i mindre regioner där Connex och andra operatörer kör, hur framgångsrikt är en annan fråga.  
 
DB:s verksamhet bygger på inkomster från skattebetalarna i de olika delstaterna för en överdebiterat regionaltrafik i likhet med vad SJ gjorde i Stor Stockholm.  
DB:s andra stora inkomstkälla är att rusta upp en rutten järnväg i öst som ingen kan värdera vad detta skulle kosta i brist på konkurrens, varför en överdebitering sker.  
 
DB:s godstrafik körs till en ringa del på järnvägen och resten kör man med lastbil genom att man äger Europas största "logistic center" där gamla välkända namn som Schencker, ASG mfl ingår.  
 
DB driver egentligen bara en verksamhet på kommersiella grunder om nu någon tror på sagan att man kan hålla isär pengarna och det är ICE tågen samt långdistanstågen. DB påstår att dessa ekonomiskt går runt men kan inte redovisa hur man räkna på ett övertygande sätt.  
 
Investmentbanken Morgan Stanley har erhållit uppdraget av regeringen att föra DB till börsen. Det tog inte många veckor innan första bråket utbröt mellan chefen för DB och experterna från Morgan Stanley.  
Morgan Stanley anser att skulderna som DB har är 38.6 miljarder euro (ca 350 miljarder sv kronor) medans DB chefen anser att skulderna är 19,5 miljarder euro (ca 170 miljarder sv kronor) en siffra som finns i böckerna. Det blev en chock för regeringen när man tog del av sifferverket, den tyska statsbudgeten har därmed fått ännu ett bekymmer att lösa, nu gäller det att hittat lösningar snabbt varför man säkert kommer att skriva upp värdena på fastigheter, lok och vagnar, med andra ord ett klassiskt bokföringsbedrägeri. Att Morgan Stanley skulle vägra acceptera detta är föga troligt då det gäller att behålla århundradets största affär för bolaget.  
 
Det första DB chefen gör är att han talar om för Morgan Stanley hur dom skall arbeta och hur dom skall räkna, en sann monopolist från den fria industrin? Mehdorn kommer från Airbus ett annat gigantiskt bidragsföretag som amerikanska Boeing gång på gång angriper för sina dolda subventioner som EU medlemsländer betalar?  
 
Med andra ord DB är bara en kopia av ett SJ fast i ett mega, megaformat. Inte en siffra stämmer, allt är bluff där det går ut på att försköna siffrorna, det finns dock en stor skillnad, i Tyskland finns det en opposition som har egna experter som inte drar sig för att till hjälp av utomstående för att vaska fram en sanning så nära man kan komma.  
 
Därmed säkerställer man att en upprepning med vad förre SJ chefen Stig Larsson ställde till med där en blind, döv och stum styrelse samt fackförning inte begrep annat än att allt var toppen samtidigt som Larsson förskingrade SJ:s alla tillgångar. Nu när SJ är konkursmässig och (v) Lars Ohly kräver med sina meningsfränder från (mp) att SJ skall återföras till den gamla hederliga monopolverksamheten där facket, där (v) kan härja fritt något som förväntas att skattebetalarna skall betala.  
 
I Tyskland är dom offentliga pengarna slut, (det är dom i Sverige också med världens högsta per capita skuld) det krävs åtgärder och dom kommer, att banta ned ett DB som är en stat i staten kommer att ta sin tid och rapporterna om en verksamhet utom insyn som trixat i årtionden kommer att fylla tidningsspalterna alltmer man få en säker inblick i den tidigare helt slutna järnvägstrafiken  
DB blöder och skattebetalarna som blöder ännu mer förväntas betala, i ett läge där alla borde ägna sig åt att dra åt samma håll då skall DB chefen bygga ett nytt "tempel" eller HK, för sin verksamhet i blickfånget av regeringschefens kansli mitt i Berlin, symboliskt för en företagschef som förväntas sanera och göra bolaget börsklart, då skall man bygga ett skrytbygge, ett monoment över monopolet av en Psykopat till chef? Vem vet!  
Vem räddar Tyskland från dylika individer? Var finns doktorn?  
 

 
 
7)  
Bluffen om miljövänliga fordon!  
 
a)  
Vätgasen är miljövänligare och bättre än el - bilar  
 
Ford skrotar norska miljöbilar  
Amerikanska Ford har beslutat skrota 400 elbilar som importerats från Norge. Bilarna väntar på skrotningen i ett lager i Kalifornien. De beräknas vara värda tiotals miljoner kronor och är körbara.  
I Norge, där bilarna är värda 90 000-130 000 kronor, står 200 bilköpare i kö för en Think. Ford säger att det trots detta inte är aktuellt att skicka tillbaka bilarna till Norge.  
 
Fords norska informationschef Jan Johansson säger att beslutet om att förstöra bilarna fattats för länge sedan. Ford vill i stället satsa på vättekniken i miljövänliga bilmotorer.  
 
TS kommentar:  
Det finns gott om folk som tror att el ur en kontakt är en skänk från ovan och inte från ett kol eller oljekraftverk eller från ett av dessa så förhatliga kärnkraftverken.  
Två hål i väggen är istället två hål i huvudet!  
Vätgasen är den kraft som finns överallt och lämnar dricksrent vatten som avgas.  
 
Övriga bio bränslen som av vänsterpartiet framhålls som miljöbränslen vars avgaser är allergiframkallande, ger cancer och annat smått och gått!  
 
b)  
 
Tre vätgasdrivna bussar i Stockholm  
 
BRÄNSLEBUSSAR I VINTER Tre vätgasdrivna bussar i Stockholm tas idag i bruk på linje 66, mellan Sofia och Reimersholme. Bränslecellsbussarna har verkligen varit över förväntan och fungerar så bra att vi valt att ta in dem i reguljär drift, säger man på SL som tidigare motarbetat bränslecellbussarna.  
 
c)  
 
I en artikel på DN debatt nyligen kunde man läsa en insändare från Kommunisterna i riksdagen (v) som vill forcera vätgasen.  
 
Äntligen någon som vaknar!  
 
Politik är att vilja och den som vill kan göra mycket, inte för att stoppa klimatförändringen det är för sent men för att mildra den. Vi vet vad problemet beror på och vi vet lösningen. Utsläppen av koldioxid måste skäras ned dramatiskt, minst femtio procent under de närmaste decennierna. I Sverige står trafiksektorn för en mycket stor del av utsläppen och de ökar dessutom, i strid med gällande mål. Prognoser visar att utsläppen från transportsektorn kommer att öka med 19 procent mellan 1990 och 2010, trots att målet är att de ska stabiliseras på 1990 års nivå (vilket i sig är en alldeles för låg ambition). Huvudparten kommer från bensin- och dieseldrivna personbilar och lastbilar.  
 
Vi vet också hur lösningen ser ut: satsa på  
utbyggnad och subvention av förnybara bränslen som inte skapar klimatförändring: raps, etanol och biogas finns redan, längre fram kommer annan teknik som till exempel vätgas. Men åtgärderna måste komma snabbt och vara effektiva.  
 
Det är beklagligt att socialdemokraterna saknar en politik för att hantera långsiktiga problem, i synnerhet klimatförändringen. Tyvärr har ännu inget hörts från vårt eget parti. Frågan är om vänsterpartiet utöver de viktiga men kortsiktiga kraven på full sysselsättning har en långsiktig politik för att trygga utvecklingen? Vi hoppas fortfarande att vänsterpartiet i årets budgetförhandlingar ska visa solidaritet med kommande generationer.  
 
Karin Svensson Smith Kjell-Erik Karlsson Jonas Sjöstedt Sven-Erik Sjöstrand  
Riksdagsledamot (v) Riksdagsledamot (v) EU-parlamentariker (v) Riksdagsledamot v)  
 
Tasso Stafilidis Karin Thorborg  
Riksdagsledamot (v) Riksdagsledamot (v)  

 
 
 
8)  
 
9 miljoner invånare, varav 1.033.338 svenskar lever på bidrag  
 
Två av tio svenskar är beroende av bidrag eller ersättningar för sin utkomst.  
Det visar siffror från SCB.  
 
Över en miljon svenskar försörjdes under 2003 med offentliga bidrag och ersättningar. Det visar siffror från SCB som sammanställt hur många personer i arbetsför ålder, 20-64 år, som fått förtidspension, socialbidrag, sjukersättning, arbetslöshetsersättning. Den största gruppen är förtidspensionärerna som förra året utgjorde 408.285 personer. Följt av gruppen sjukskrivna på 259.771.  
 

 
 
9)  
 
Svenskar i utlandet en tillgång  
 
Svenskar som bor i utlandet har i allt högre grad accepterats. Full rösträtt  
och dubbelt medborgarskap är goda exempel. I och med att  
socialförsäkringssystemen blir mer och mer avgiftsfinansierade faller också  
ett klassiskt argument mot att svenskar i utlandet inte ska ha fulla  
medborgerliga rättigheter.  
 
Den svenska integrationen i EU skapar dessutom ett större behov att betona  
det som är svenskhet. Vi bör i Sverige mer systematiskt kunna ta tillvara  
erfarenheter och kunskaper hos dem som bor utomlands. Anser föreningen Svenskar i Utlandet.  
 
TS kommentar:  
Varför inte fråga den halva miljonen svenskar som flytt landet, vad som skulle få dem att återvända till Sverige? Finns det ett skatteparadis så måste det finnas ett skattehelvete, fråga Ringholm så länge han sitter kvar, han vet!  
 

 
 
10)  
 
SJ räknar med vinst i år, jodå och julafton är den 24:e december!  
 
SJ hoppas på pendlartrafiken i Mälardalen, har fått kontroll över kostnaderna och räknar med vinst i år. SJ hoppas på pendlartrafiken i Mälardalen, har fått kontroll över kostnaderna och räknar med vinst i år. Det var försiktigt optimistiska tongångar när SJ-chefen Jan Forsberg och styrelseordföranden Ulf Adelsohn presenterade bolagets halvårssiffror på tisdagen. Trots hård konkurrens från lågprisflyget, något minskade intäkter och att resandet ligger kvar på samma nivå som i fjol tror de på vinst för helåret 2004.  
I halvårsvinsten på 22 miljoner kronor ingår dock ett antal poster av engångskaraktär, försäljning av dieseltåg till Israel, en uppgörelse med franska Bombardier om gamla garantiåtaganden och en försäljning av SJ:s andel i Biljett Direct Ticnet.  
Om de posterna räknas bort hamnar resultatet efter finansnetto på minus 75 miljoner kronor för första halvåret.  
Men det viktiga är att vi har fått kontroll över kostnaderna. Under andra kvartalet sjönk rörelsekostnaderna med 4 procent och resultatförbättringsprogrammet går planenligt, säger Jan Forsberg.  
SJ:s nya satsning på lågprisbiljetter, som introducerades i februari i år, är orsaken till att intäkterna minskat trots att antalet resenärer ligger på samma nivå som i fjol.  
Företagets arbete för att förbättra punktligheten har också gett resultat. Enligt Forsberg är punktligheten nu den bästa på sex år och 93 procent av tågen kommer i tid.  
 
TS kommentar:  
Undrar om SJ chefen har koll på sin uttalanden?  
Nyligen var lågprisflyget ett bekymmer då affärsresenärerna sviker SJ och därmed inkomsten från höga biljettpriser, den lägre prissättningen på Intercity tågen gav visserligen nya resenärer men intäkterna låg 17% under vad man hade räknat med, högre reparationskostnaderna långt över budget, åtskilliga tåg får ställas in, hur nu allt detta som gällde för endast några månader sedan var en möjlig ursäkt för kommande förluster och nu vill man påskina att det skall gå runt? Är detta ett av skälen varför man kräver mer insyn från justitiedepartementet i dom statliga bolagen?  
Vänta och avvakta januari 2005 så får vi kanske veta mer!  
 

 
 
 
11)  
 
Öka försäljningen, får tag i nya kunder är parollen i Näringslivet, inom kollektivtrafiken gäller samtidigt, stäng Stockholm så att alla måste åka kollektivt, öka skatteuttaget ropar s,v,mp!  
 
Lågkonjunkturen har tappat greppet om de svenska vd:arna. Nu gäller nya prioriteringar.  
Så gott som samtliga företagsledningar fokuserar i första hand på att öka försäljningen.  
"Det verkar som om den kundfokuserade strategin vinner allt större terräng. Utan försäljning och goda kundrelationer kommer man inte att överleva på en starkt konkurrensutsatt marknad", säger Henrik Larsson  
 
TS kommentar:  
Visst är det märkligt, inom den privata konkurrensutsatta näringen rivstartar man med nya säljåtgärder för att få fler kunder, inom kollektivtrafiken skriker man efter mera pengar från skattebetalarna som redan betalar världens högsta skatt för att täcka underskotten, höjer avgifterna, tunna ut trafiken, stänger Stockholm, tvinga folk till kollektivtrafiken, vill genom lagstiftning ta åt sig mer trafik som exempelvis all skolbusstrafik för att rättfärdiga en byråkrati ingen behöver. Det gäller att slå ihjäl dom privata åkarna inom bussbranschen!  
 
Det är dags att reagera på bred front, Sverige behöver inte mer regler som stryper samhället, Sverige behöver avregleras och släppa fram entreprenörer på bred front.  
Få nya kunder utan tvång, äsch sånt trams.  
 

 
=  
 
12)  
 
Politrukerna på UD tjänar mest  
 
När Göran Persson gav Margareta Winberg jobbet som ambassadör i Brasilien blev det liv.  
Liksom det brukar bli när avpolletterade ministrar får nya jobb på utrikesdepartementet.  
En genomgång av Ekot visar att det finns fog för avundsjukan på UD.  
 
LÖNER & FÖRMÅNER Svenska ambassadörer tjänar mellan 40.000 och 63.000 kronor i månaden. Enligt Ekot är det mer regel än undantag att före detta ministrar får högre lön och finare uppdrag än vanliga karriärdiplomater.  
Regeringen gynnar de sina. Och Helena Bergholtz, folkpartist i konstitutionsutskottet är kritisk.  
"Är det för att de som statsråd har haft höga löner och därför inte ska förlora på att bli ambassadörer tycker jag att det är helt fel", säger hon till radion.  
Ministrarna toppar löneligan. De har dessutom lagt beslag på toppuppdragen i Berlin, Paris, Washington och FN. Alla har de löner över 60.000 kronor. Vilket är långt mer än de som gått den långa vägen.  
Det brukar också vara kutym att ju mindre betydelsefullt land, desto lägre lön. Men när det gäller föredettingarna i regering och riksdag så gäller inte samma regel.  
Förre ministern Maj-Inger Klingvall och generaldirektören Bo Göransson, båda ambassadörer i Afrika, har nästan 20.000 kronor mer än sina ambassadörskollegor i andra afrikanska länder, uppger Ekot.  
 
Utnämningen av Margareta Winberg till jobbet i Brasilien möttes av mycket intern UD-kritik.  
Hon ansågs inte ha någon kompetens som gjorde henne mer lämpad än någon annan diplomat inom UD.  
Men trots protesterna fick Winberg jobbet, och en topplön på 63.000 kronor, fritt boende i residenset, eget hembiträde, kock och servitör.  
Politruksystemet hämmar återväxten inom statsförvaltning eftersom de högsta befattningarna ofta är vikta för en före detta politiker. På samma sätt som generaldirektörsjobben och landshövdingeposterna.  
 
TS Kommentar:  
Så är det, sossarnas läningssystem som är värre än det förhatliga på adelns tid.  
Hallå var det inte Margareta Winberg som är upprörd över lättklädda damer i OS? I stället för jobbet som Ambassadör i Brasilien kanske det finns plats i Olympiska kommittén, där behövs heller ingen kunskap annat än att vara befriad från skrupler vara korruptionsbenägen och för övrigt låta sig firas världen runt fullt påklädd.  
 

 
 
 
13)  
 
Banker hjälpte organiserad brottslighet  
 
Amerikanska finansdepartement har pekat ut två utländska banker verksamma i USA för penningtvätt.  
Penningtvätt Enligt Amerikanska finansdepartement så har bankerna Vitryska Infobank och turkcypriotiska First Merchant Bank ägnat sig åt penningtvätt och har kopplingar till organiserad brottslighet skriver TT.  
Amerikanska finansdepartement har nu inlett processer som kan leda till att bankerna inte kan verka i USA. Vitryska Infobank ska ha ägnat sig åt penningtvätt åt Saddam Husseins regim. Turkcypriotiska First Merchant Bank ska ha varit med i ett nätverk för penningtvätt.  
 
TS kommentar;  
Det tar sin lilla tid innan saker och ting kommer ut. I mina Newsletter om Ryssland har jag skrivit om detta i åratal där inte minst franska, ryska, ukrainska och vitryska banker varit involverade att smussla IRAK olje pengar från Saddam regimen.  
Nu väntar vi bara på när US regeringen är beredd att lämna ut informationen vart alla vapen och raketer tagit vägen när veckorna innan invasionen eller befrielsen av Irak, ryska och Ukrainas jätte fraktplan (världens största fraktplan) körde skytteltrafik från Irak med vaddå i lasten? Världsbanken och det renommerade Transparency har kartlagt även de franska bankerna och oljebolagens affärer med Saddam regimen samtidigt som IRAK var försatt i bojkott, nu saknas denna inkomstkälla till Frankrikes ekonomi varför landet går på kryckor, kan det vara så det hänger ihop?  
 
 

 
 
14)  
 
Socialturism i Grönköping eller helvetet i Pajala och Sjöbo  
 
http://www.sondagsnissestrix.se/index.php?action=las_text&id=1092671449  
 
Helvetet stoppar social turism  
Helvetet sällar sig till ytterligare en av de platser där man inför övergångsregler för att begränsa inflödet av billig arbetskraft och s.k. social turism.  
Enligt Djävulen själv ligger den kraftigt ökade tillströmningen av förtappade själar bakom beslutet om övergångsregler. Det är de senaste krigen som ligger bakom ökningen, berättar Djävulen, i motsats till tidigare konflikter får vi ner helt nya yrkesgrupper hit den här gången. Förutom de vanliga generalerna och krigsförbrytarna får vi hit mängder med journalister, PR-strateger, nyhetsankare, politiker, radiopratare och lobbyister. Krig är inte längre en sak för soldater, suckar Djävulen. Man kan inte ens lita på de troende längre, fortsätter han, vi får in allt fler från motståndarsidan nu för tiden. Under hela våren har det ramlat in bokningar från en församling i Knutby. Hur ska vi få plats med dem? Beklagar sig Mörkrets Furste.  
Det största problemet med den ökade inströmningen är logistiken. Tidigare var varje bestraffning individuell, men utrymmesproblemen har tvingat fram okonventionella lösningar. T.ex. får nu Hitler, Napoleon och de båda bröderna Uday & Qusay Hussein dela på samma heta lavagrop. Något som kraftigt drar ned kvaliteten på lidandet.  
Förutom övergångsreglerna funderar man i Helvetet på att outsourca delar av verksamheten. All bestraffning behöver inte ske just här, menar Djävulen, vi håller precis med att förhandla med Pajala och Sjöbo att ta emot en viss del av själarna. Det är inte så jäkla kul att tillbringa evigheten där heller, flinar den hornbeprydde statschefen.  
 

 
 
15)  
 
Varje dunderblunder ger ny myndighet  
 
Insändare av Pernilla Ström  
För några dagar sedan kunde man höra att justitieminister Thomas Bodström tänkte lägga fram förslag om en ny myndighet. Den ska ta hand om frågor som gällde klagomål mot polisen och misstankar om brott som poliser kan ha tänkas begått. Det skulle därmed framöver vara en självständig myndighet och inte polismakten själv som ska utreda om polisen har agerat olämpligt eller ej vid t ex ett ingripande.  
Det låter kanske inte så konstigt. Sakligt sett är det möjligen motiverat med en fristående instans dit människor kan vända sig.  
 
Men det intressanta är att frågan har stötts och blötts i utredningar tidigare. Slutsatsen då har varit att någon självständig myndighet inte har behövts. Normalt brukar ju rekommendationen från utredningar vara den motsatta. Denna gång vill ministern likafullt ha ett särskilt fristående organ för prövning (fast det ska för säkerhets skull utredas en gång till först…).  
Anledningen är knappast att polisvåldet har eskalerat eller att korruptionen inom kåren skulle ha skenat i väg så mycket att regeringen kommit på nya tankar rörande polisens handel och vandel. Anledningen är snarare att vår snutfagraste minister under de senaste månaderna har hamnat rejält i blåsväder efter det fängelserna visat sig läcka som såll och sedan människor börjat fråga vilken kompetens för själva justitieministerjobbet som funnits utöver pepsodentleendet och bolltrixarbegåvningen. Handlingskraft måste påvisas. Ansvarsutkrävande måste pareras. Alltså gör Thomas Bodström vad ministrar i hans situation plägar göra. Tillsätter utredning. Inrättar myndigheter.  
 
Politiska räddningsplankor  
 
Den svenska myndighetsexpansionen är idag mer intressant ur ett ansvars- och maktförskjutarperspektiv än ur ett förvaltningsmässig sådant. Teorin talar om myndigheter för att nå en effektiv styrning, uppföljning och kontroll av att lagar och förordningar följs och efterlevs. Den politiska praktiken vittnar snarare om att drivkraften är en annan: de ska tjäna som avledande manövrar och räddningsplankor för ministrar i beråd.  
 
Vi har sett det förr: Ett problem blossar upp eller en dunderblunder avslöjas. Den politiskt ansvarige ministern ansätts av besvärliga frågor, ibland understödda av oppositionspartiernas krav på ministerns avgång. En presskonferens tillkallas. Med pannan i djupa veck och med ett väl inövat uttryck av deltagande oro förklarar ministern att han eller hon ser mycket allvarligt på situationen, varför en utredning nu har tillsatts. Ministern kan därefter lugnt avleda påträngande frågor med hänvisningen till att en utredning arbetar och att ”det vore mig främmande att föregripa en utrednings arbete”. Ridå.  
För när utredningen väl är klar med sitt betänkande, vilket brukar ta sisådär minst ett år, har alla utom möjligen de som satt i utredningskommittén glömt bort varför den en gång tillsattes. Skulle dock frågan komma upp igen lite senare, går det dock alltid att väcka liv i utredningens resultat och aktualisera vad den kom fram till. I 99 fall av 100 brukar det vara att en ny myndighet eller ett särskilt organ ska inrättas, finansierat – givetvis – med offentliga medel.  
Utredningen kan därmed för andra gången komma att tjäna som ett instrument för en aktionssvag minister i behov av att demonstrera handlingskraft.  
(Ett exempel: I somras lades en utredning fram som föreslog att ett oberoende institut skulle tillsättas för att ”granska och utvärdera gjorda erfarenheter och bidra till en systematiserad uppbyggnad av kunskap kring det urbana politikområdet”. Det är ingen djärv gissning att den kommer att få ligga som hyllvärmare på departementet tills nästa gång Ilmar Reepalu i Malmö eller Göran Johansson i Göteborg blir för stökiga i sin kritik över den styvmoderliga behandlingen av storstadsområdenas specifika problem. Men då lär Mona Sahlin strax vara på plats och ”bjuda på” ett nytt institut…)  
 
Statens utsädeskontroll  
 
Den som mödar sig igenom departementens myndighetsföreteckning kommer därför att få del av stort och smått, av viktigt med rent skrymt. Det går lätt att spåra var det har hettat till i den politiska debatten och var intresseorganisationerna varit som högljuddast.  
Under jordbruksdepartementets fögderi ryms inte bara tunga institut som Marknadsdomstolen och Konsumentverket, utan även myndigheten ”Statens Utsädeskontroll”. Hos kulturminister Marita Ulvskog - men på behörigt avstånd; vi har ju inte ministerstyre, bevars! – finns inte bara de olika statliga museerna och Riksantikvarieämbetet. Här finns också – håll i er! – ”Nämnden för hemslöjdsfrågor” med uppgift att förnya hemslöjden, vilket man gör från ett flerbemannat kansli på Liljeholmen i Stockholm.  
På samma vis är det hos näringsdepartementet. Under sitt paraply hyser man myndighetsgigatner som Arbetsmarknadsverket och Banverket. Men här finns också en särskild myndighet för ”Handelsflottans kultur- och fritidsvård”, med uppdraget att ”planlägga, samordna och genomföra kultur- och fritidsverksamhet för sjöfolk”. (Jag antar att det inte är vanliga semesterseglare som avses, och kan samtidigt inte låta bli att undra vad som bjuds oss stugsittare på landbacken. Är det hemslöjd som gäller?)  
Vidare finns här en rad relativt nyinrättade institut som vittnar om en betydligt mer kontroversiell förhistoria: ”Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering”, ”Institutet för tillväxtpolitiska studier” och ”Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen” till exempel. Alla är förträffliga, områdena centrala och många av rapporterna håller hög klass. Det intressanta är dock att de flesta av dessa studier hade man kunnat få fram i vilket fall som helst, de officiella myndigheterna förutan, genom att bevilja anslag genom de vanliga forskningskanalerna. (Ett alternativ hade förstås varit att läsa vad dessa förträffliga forskare tidigare har producerat vid t ex IIE, Handels eller i Uppsala, men det hade kanske varit för lätt?): Poängen med dessa olika institut är nog tyvärr inte att vara en kunskapskanal in i departementen, de politiska besluten och samhället till fromma: kunskaperna har vi redan. Nej, de finns där för att tjäna som reflekterande sköld mot kritik som kommer utifrån – gånge denna kalk ifrån mig!  
Så även om det kan tyckas patetiskt, är det samtidigt logiskt följdriktigt att Hans Karlsson, arbetslivsministern med sina rötter i LO, med illa dold förtjusning nu skäller på AMS för att negligera fusket med a-kassan.  
 
Ministrar slipper ansvar  
 
Men det är så det numera går till. Politiker tillsätter myndigheter och utser generaldirektörer. Ministrarna slipper vara ensamt ansvariga, ansvaret glesas ut. Och till slut är det så utglesat att ingen längre kommer ihåg var det låg från början - och var det ytterst borde ligga.  
Därför tar ingen ansvar för systembolagsmutorna. Ingen har ansvar för att våra s k säkraste kriminalvårdsanstalter ser ut som schweizerostar. Ingen har ansvar för att psykdårar avvisas från akutmottagningarna och går ut och hugger ihjäl folk på öppen gata. Ingen har ansvar för någonting.  
Jag undrar om ansvarsflykten någonsin har varit större än nuförtiden?  
 
 
 
 
Det blev återigen ett längre Newsletter än vad jag avsåg, hörsamma läsare har sänt till mig mycket intressanta informationer som jag naturligtvis kommer att publicera framöver.  
 
Har du nåt som du vill få ut till mer än 16.000 läsare, som läses på departementen och i stugorna runt om i landet, så skicka mig en insändare, konfidentiellt om du så vill.  
Mitt Newsletter är oantastligt i Spanien varför ingen har möjlighet att avslöja källan.  
 
Swebus taskiga bussar, hur ser det ut idag hos de andra stora operatörerna? Du som vet, välkommen med ett bidrag. Har du uppgifter om mygel som luktar korruption så hit med det.  
 
Sänder soliga hälsningar och en avkopplande helg  
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 48  

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.