Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Nyhetsbrevet Varning Schönfelder nr 4 den 29 januari 2006.  
 
Mot korruption, vänskapskorruptionen, maktmissbruk, och slöseriet med skattemedlen  
 
 
Fredag den 27 januari en helt vanlig Fredag med förväntansfulla resenärer på väg till fest, till nypremiären av succémusikalen "Mamma mia".  
 
Plötsligt girar turistbussen åt höger, hamnar utanför vägbanan, välter och stannar till slut liggande på taket i ett moln av snö.  
Först är det tyst.  
Sedan hörs skriken.  
Olyckan är den värsta busskraschen med svenskar inblandade på 18 år.  
 
Larmet till nödnumret 112 kommer exakt 11.40.  
Någon skriker i panik: Buss av vägen vid Högsjön utanför Arboga, flera skadade!  
En minut senare, klockan 11.41, slår operatören vid SOS Alarm i Västerås in koden för katastroflarm.  
 
Svårt chockad och medtagen räddades den 62-årige busschauffören ur vraket.  
Han berättade om sekunderna innan kraschen:  
Jag svimmade, allt blev svart, berättade chauffören  
 
Fem minuter efter larmet är brandbilar och en första ambulans framme vid olycksplatsen. Denna ambulans utses till ledningscentral på plats.  
Ambulanspersonalen rapporterar direkt om läget till SOS Alarm:  
Situationen är mycket allvarlig, bussen ligger på taket, många skadade. Skicka allt!  
 
9 personer har omkommit  
I natt hade sammanlagt nio personer omkommit i bussolyckan utanför Arboga. 26 personer med svåra skador vårdades i natt på sjukhus. Nästan alla de övriga passagerarna skadades lindrigt, men de flesta av dem kunde lämna sjukhuset redan i går. Olyckan är den värsta busskraschen med svenskar inblandade på 18 år.  
Stämningen var dämpad vid nypremiären av succémusikalen "Mamma mia".  
Benny Andersson efter chockbeskedet: Det är mycket otäckt  
Flera stolar i salongen stod tomma - alla offer för bussolyckan.  
Även i publiken var stämningen lite tryckt.  
 
Innan föreställningen startade klev Marianne Mörck från Briggen upp på scenen och höll ett kort kondoleanstal.  
Vi dedicerar kvällen till vår publik, såväl närvarande som icke närvarande.  
Så här gick räddningsarbetet till:  
http://www.expressen.se/expressen/jsp/polopoly.jsp?a=514954  
 
 
Forellenresor i Skövde arrangör av resan  
Hellbergs buss äger olycksbussen  
Det går inte att beskriva hur det känns. Det finns inte ord för det, säger ägaren Mikael Hellberg.  
 
Ingen annan kan nog bättre beskriva hur man upplever det hela än vad Mikael Hellberg har gjort.  
 
Mina kondoleanser är riktade till resenärerna, kollegorna hos arrangören och bussbolag.  
 
Ett stort TACK till alla privat personer, räddningsgruppen som snabbt och resolut handlade.  
En särskild tanke till den poliskvinna som skadades svårt när andra bilister körde på henne då hon försökte få dem att bromsa in, inför olycksplatsen.  
 
 
Förbundet Bussbranschen  
2006-01-27: Angående den svåra bussolyckan utanför Arboga
 
Bussolyckan utanför Arboga är en av de värsta bussolyckor som drabbat Sverige. Det är en mycket tragisk händelse för alla inblandade. Våra tankar går till de drabbade och deras anhöriga, säger BRs förbundsdirektör Jan-Erik Kjellberg.  
Hela texten kan du läsa på http://www.bussbranschen.se  
 


 
 
Turism  
 
 
FITUR är Spaniens motsvarighet till TUR mässan i Göteborg, var finns Sverige?
 
 
Det duggar tätt med resemässor enbart i Europa, det börja med London på senhösten fortsätter med Helsingfors, Oslo, ITB i Berlin, TUR i Göteborg och däremellan i Holland, Belgien, Italien med flera länder. I Tyskland har vi därutöver regionala mässor i storstäderna då landet ensamt generera över 60 miljoner resenärer årligen vilka far ut ur landet varför det finns underlag för mässor som skall vara informativa där hugade resenärer erhåller en bra information, det är dom som håller igång reseindustrin.  
 
Alla mässor har idag samma struktur - det börja med fackdagar där hela mässan är ett enda gigantisk cocktailparty till folket som arbetar i transportörer/boende/resebyråer varav åtminstone de sistnämnda är på väg att slås ut, inte alla men merparten. Det säger något om branschens följa John mentalitet, dom nya stora drakarna finns inte med på mässorna det är dom som arbetar via nätet. Mässorna av idag är dinosauriernas fest med en uppsjö av orkestrar och folklore, mitt intresse denna gång fastnade för ett gäng från Cuba - sickna grabbar en sån fart dom fick på sydlänningarna.  
 
Låt mig börja med den Nordiska insatsen i Madrid, samtliga Nordiska länder har ökat sitt deltagande utom Sverige som går rakt motsatt - med den minsta lilla disk man kan ha, ett par broschyrer på disken - det var året 2006 briljanta satsning.  
45.000 Spanjorer besökte enbart förra året Norge och det märktes på Norrmännens engagemang. Finland, Danmark alla med ett uppbåd av folk som skall nå Spanjorerna och riktigt illa är det när svensken Magnus Bostedt med genuina kunskaper hur man säljer till Europas turistindustri är engagerad av Danska intressen. Sveriges Turistråd, släng er i väggen!  
 
Den svenska montern fungerar på så sätt att den som betalar får sätta upp en dekal - det var hela 2 stycken mini dekaler - Borealis och Stockholm. Man häpnar men vem är förvånad med 2 pryor i ledningen för turistrådet.  
 
Även om Sveriges Turistråd skulle ha försatt den spanska marknaden med lägsta prioritet så undrar vän av ordning var finns Kryssningsgruppen från Stockholm som är till för att öka antalet kryssningsfartyg att angöra Stockholm? Spanien har 12 kryssningsfartyg som glider runt flera av dem till Norge ett par i Östersjön.  
 
Spanien tillhör idag marknaden med den starkaste tillväxten då folk har fått gott om pengar som spenderas på att resa - att Syd Amerika , Karibien och USA är dom stora destinationerna är inte förvånande men jag häpnade över att Spanska turister i antalet är nr 5 i Kazakstan! http://www.ui.se/fakta/asien/kazaksta.htm och http://susning.nu/Kazakstan  
Kazakstan hade för övrigt kanske en av mässans häftigaste montrar -- helt enkelt suveränt gjord med klara och raka budskap – biking, rafting samt vandring i bergen som tillhör världens högsta.  
 
Ett naturskådespel väntar besökarna som få platser i världen kan matcha. Jag var där1991, låt oss säga att mycket har ändrat sig, det gamla halvskruttiga Intourist hotellet har blivit ett Marriot International, en sån resa folken i dessa länder fått uppleva efter att Sovjet unionen upphörde 1990 och vilken kreativitet samt glädje folket i montern förmedlade till besökarna, det var annat under den socialistiska grådaskiga tiden där alla hade mungiporna långt ned i hälarna. Att tidigare tala med en utlänning för en person från Kazakstan innebar bestraffning denna epok har som sagt ersatts av kreativitet och korruption.  
 
Det är väl klart att det slår högre hos dom spanska vännerna med att säga vi var i Kazakstan det tog 2 dagar att komma dit än att delge vännerna att vi flög till Nyköping i 2 timmar?  
 
Naturligtvis träffar man folket i branschen och inte minst alla mina tidigare kollegor som nu finns på ansvarfulla positioner och gör väldigt bra ifrån sig, man kan gott påstå att "gubben" är stolt över alla medarbetare som idag i egenskap av chefer finns hos kryssningsföretagen, researrangörer såsom TUI gruppen och inte att förglömma ALSA Spaniens största bussbolag som fungera som när GDG var som bäst, fast Alsa är bättre utan fack och statlig styrning.  
 
Flera av de arrangörerna som är störst på incomming till Sverige, ingen av dem är svenska bolag, ingen från Svensk turistnäring gör heller något att träffa dem för vem skulle det vara när svensk turistnäringen efter årtionde försöker strukturera sig genom att splittra, föra skyttevärns krig där Mats Hult söker en uppgift som om han fick den vore ännu en katastrof för landet Sverige. På TUR 2006 mässan kommer man med en tillrättalagd utredning där Hult skall ta över Sverige, må Gud förbjuda detta för någon annan kan man väl inte räkna med.  
 
Vad syssla RTS med annat än att leka och ljuga för branschen där man utlovar kapital från finansmarknaden - så ”djävla” dum kan väl ingen vara och tro att en enda vettig person vill satsa pengar i en bransch som går mot sin ända? Ticket som under galgen vilket är lika med Isländska intressen nu måste sälja FlyMe för att Islänningarna skall rädda vad som går i deras taffliga försök att hoppa in i Nordiska flyg och resebranschen. Fiaskot är förprogrammerat.  
 
Chock - Notan för Islänningarna kommer snart där det behövs 2-3 nya miljarder för att klara ut galenskapen med Sterling - Maersk och vännerna tvärs över gatan i Reykavik slickar såren i FlyMe, Ticket.  
 
Volvo låggolv chassi med bakmotor, en gladlynt spansk Dubbeldäckare kaross designat med "open" överdäck!  
 
Den skall fara runt på Palma de Mallorca och glädja turisterna där -- bussens design och utrustning är suverän.  
8 språk inklusive svenska kan kunderna lyssna på under rundturen.  
http://www.city-ss.com som finns i flera länder ej i Sverige helt naturligt.  
 
We are a global company which unites the best panoramic tour operators in the world under one corporate image, assuring visitors of the highest quality tours  
 
I Gray Line finns det idag bolag från 150 destinationer i världen vilka förstått att samarbete leder till mera affärer dessa finns på denna länk http://www.grayline.com  
Ja förlåt då - Svenskar är bäst med att hellre hämta bidrag annars får det vara - att samarbeta så förfärligt varför naturligtvis inget bolag i Sverige finns med i varken den ena eller andra verksamheten.  
 
ALSA Spaniens mest expansiva bussgrupp som tagit över Deutsche Touring i Tyskland, se mer under denna länk:  
 
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=702&q=Deutsche%20Touring&ww=strong  
ALSA kör inom Spanien Expressbussar med olika klasser där Eurobus ger tillgång till bekväma väntrum i terminalerna, inkl mat under resan med speciell designade bussar. http://www.alsa.es/portal/index.asp?lang=en  
 
200 destinationer utanför Spanien med verksamheter I Chile, Schweiz, China, Marocco för att nämna några, ALSA driver olika verksmheter som hyrbilar, tågtrafik, Hotell m.m.  
 
Det är inte bara soltörstande svenskar som finns i Spanien dit har många svenskar chefer från turistindustrin funnit sin plats inom kryssningstrafiken, researrangörer, Spanair som är ett dotterbolag till SAS har flera Nordbor i verksamheten, på Spanska hotell finns det många svenska, flera svenska är hotellägare några av dem har byggt upp kedjor med hotell i Karibien och Syd Amerika..  
 
Ett litet annorlunda hotell är Hotell Tres http://www.hoteltres.com på Palma de Mallorca med 41 moderniserade rum mitt i Palma. Chef för hotellet är Pia Frodelius som ägs av kända svenskar inom resebranschen.  
 
FITUR mässan i Madrid liksom den i London, Berlin mfl är en uppvisning på svensk tafatthet där svenska intresset är större att jaga bidrag än att skapa något.  
Att "sverige" turism samtliga stora arrangörer finns i andra länder är därför föga förvånande och dit räknas även Haman resor som endast har ett ”handlings” kontor i Stockholm.  
Snart är det ITB och då upprepas katastrofen där sitter några ambitiösa förväntansfulla unga medarbetare med lite broschyrer om glasbruk, djurparker, en och annan rastplats utan att branschen kan samla sig till något slagkraftigt innehåll! Barbro som Tyskland chef snurrar runt och håller god min i detta fåfänga spel för galleriet där en moderat ordförande söker smulor så att man kan glänsa på departementet?  
 
Ingen mening med att skriva att det är dags att vakna efter 30 årig dvala - medans skyttekriget pågår – istället dyker det upp nya resmål i en ny värld med spännande destinationer för dem som har råd andra kan ju flyga till Nyköping och plocka lingon innan den svenska jantelagen sätter igång och jagar utlänningarna för att dom snor lokalbefolkningen på deras lingon.  
 
Polacker, Balter, Spanjorer gör sig inga besvär – ”vi” vill ha turister som betalar 3000 kronor natten, bor på Grand Hotell spendera 1000 spänn om dagen på krogar, handlar för tiotusen på NK ifall dom kommer under juli och augusti då svenskar folket flytt landet eller är på landet, i annat fall får man stå i kö i alla väder som "boskapen" framför entrén när lokal hippies och dom som räknar sig dit passera in på krogen i egna reserverade filer i stil med vad som skedde i Sovjet.  
 
Nomenklaturan first!  
 
Om nu någon tror att det finns fler än ett fåtal som är beredda att acceptera detta - resten far någon annanstans där man får utdelning och livsglädje för satsade pengar exempelvis till Kazakstan , Dubai, Las Vegas, Hawaii, Irland, Schweiz eller 150 andra länder många mycket framgångsrika och dom som är det kännetecknas av samarbete där man följer en röd tråd. Miljoner andra väljer att kryssa med alla nya fantastiska fartyg som tar en runt världen.  
 
Blunda ett ögonblick och fundera hur den röda tråden ser ut för produkten Sverige, ja, just det!  
 

 
 
Reseindustrin största fiende hittar vi i den sittande Regering  
 
Tillsammans med andra inslag i den socialdemokratiska vänsterkartellregeringens flyg, sjöfart, busspolitik samt nuvarande resegarantier som stryper landets turismföretagare och bryter mot EU lagen, olagliga miljözoner, en beskattning som tar livet av varje entreprenör som driver barer, restauranger sådana som är till för vanliga knegare. Det avtecknar sig en allt mer turistfientlig regering vars politik på område efter område allt mer har kommit att styras av fundamentalistiska miljö- och vänsterpartister.  
Sveriges folk är att beklaga som drabbas av konsekvenserna av denna politik.  
 
Och ekonomernas förklaringar till den svenska sjukan?  
Göran Persson har hört svaren förut. Och han förtjänar att förföljas av dem under valåret: höga skatter på arbete och höga nivåer för de lägsta lönerna. Arbetsrätten och lönebildningen är anpassad för industrin och inte för tjänstesektorn.  
Facken bakbinder utan behöva ta ansvar för sitt handlande.  
Det amerikanska ekonombegreppet "jobless growth" har blivit svensk grå vardag.  
 
Och vad gör branschen med alla intresseföreningar? Man utreder, man har möten, man skapar intriger, man baktalar varandra, Ulrika Messings försök till att få branschen samlad kring ett gemensamt projekt saboterades av Erik Strand dåvarande Turistrådets chef som ville ha mera makt och allierade sig med medlöparna (och dom är många) det var så uppenbart att ministern till slut fick nog.  
 
Vad som saknas inom turistindustrin är en kraftfull ledfigur som kan skapa visioner, vi ligger sist i världen och med denna position kan det bara gå uppåt bara vi slipper Hult & Co samt pryorna i turistrådet.  
Det vi behöver är någon som tar branschen och regeringen vid örat.  
 

 
 
 
Tillväxten av internationell turismen saktar ned i Europa  
 
Leif Aronsson förser oss med ny spännande information  
Världsturistorganisationen (The World Tourism Organization UNWTO) bedömer att tillväxten i det internationella resandet kommer att fortsätta att avta under 2006 i Europa till skillnad från kraftigt ökad tillväxt i Asien och Mellersta Östern. Medan världsturismen mätt i antal internationella ankomster bedöms fortsätta att växa under 2006 med +4,6%, vilket är över den genomsnittliga långsiktiga tillväxttakten på +4,1%, växer ankomsterna på de mer mogna europeiska och nordamerikanska marknaderna med måttliga +3,1%. Detta samtidigt som ankomsterna inom de asiatiska länderna bedöms öka med +8,9% och i Mellersta Östern med +8,2%.  
 
Det är en oroande utveckling för Europa trots världsprodukter, lågprisflyg och starkare ekonomier. Europa har visserligen liksom Nord-Amerika de mest utvecklade och mest mogna marknaderna. Men utvecklingen runt om i världen i övrigt baseras inte bara på växande ekonomier utan också på en mycket stark produktutveckling som ofta tillsammans med lägre priser och bättre klimat ger allt fler konkurrensfördelar. Detta gäller inte bara de extrema investeringsorterna i Las Vegas, Dubai, Macau och Singapore. Utvecklingen sprids till allt fler länder, regioner, destinationer och enskilda resorts. Och det gäller alla turistsegment. Bara några exempel: Beijing skall bli en ledande mäss- och kongressort. Filippinerna, Indien och Thailand skall ta ökade andelar av den växande medicinska turismen. Abu Dhabi skall satsa mer än någon annan över 2.000 mdr (miljarder) SEK eller mer än hela svenska BNP på olika spektakulära byggnadsprojekt.  
 
Under 2005 ökade de internationella ankomsterna preliminärt med +5,5% till den nya rekordnivån 808 M ankomster. Resandet till och inom Afrika ökade mest med årsprognosen på +10% med starkaste ökningar i Mozambique +37% och i Kenya +26%. Asien ökade med +7% med Taiwan i topp i Nordöstra Asien med +15%, Kina +13% och Japan +9%. Inom Syd-Öst Asien ökade Kambodia med +35%, Laos med +27% och Vietnamn med +18%. På den amerikanska kontinenten med +6% i ökningstakt ökade ankomsterna i Central-Amerika med +14%, i Syd-Amerika med +13%, Karibiska övärlden +5% och Nord-Amerika +4%.  
 
Europa hade den lägsta ökningstakten +4%. Tillväxten var starkast i Norra Europa +7% där Storbritannien ökar med +10%. I Södra Europa låg tillväxten på +6% med Montenegro +27%, Israel +26% och Turkiet +20% i topp. I Öst-Europa ökade ankomsterna med +4% med starkaste ökningar i Lettland +20%, Litauen +15% och Estland +7%. I Väst-Europa låg ökningen på måttliga +2% där Tyskland och Schweiz toppade med +6%.  
 
Utvecklingen 2005 – Internationella ankomster  
Världen +5,5%  
Europa + 4,3%  
Nord-Europa +7,1%  
 
Prognosticerad utveckling 2006  
Världen +4,6%  
Europa +3,1%  
Nord-Europa Prognos saknas  
 
Absolute Advantage  
konsulter inom turism - världens största näring  
Leif Aronsson, Askims Stenblocksväg 8, 436 40 Askim, 031-28 26 50, 0706-666 022,  
mailto:tourism@telia.com  
 

 
 
 
Gröna Lund, Kolmården, Skara Sommarland, Vildmarkshotellet  
 
”Clas Ohlsson” arvinge tar över Gröna Lund  
Johan Tidstrand, en av arvtagarna till hemmafixarkedjan Clas Ohlson och därmed aktiemiljardär, blir ny nöjesparkskung i Sverige.  
 
Tidstrand tar över ett företag där Gröna Lund, Kolmårdens Djurpark, Skara Sommarland och Vildmarkshotellet ingår.  
 
Tidstrand har inte någon tidigare erfarenhet av upplevelseparker men tycker att det är en väldigt intressant och rolig bransch. Det ska bli kul att vara med och utveckla det här. Jag går in som 80-procentig ägare och min syster Helena Tidstrand med 20 procent. Men firman Claes Ohlson har ingen koppling till det här, säger Tidstrand till TT om köpet som finansieras genom lån.  
 
Någon annan verksamhet än ägandet i Claes Ohlson, för närvarande värt runt 1,3 miljarder kronor, har han just nu inte.  
 
Säljare till de fyra anläggningarna är företaget Parks Resorts Scandinavia (PRS). Det etablerades i början av 2000-talet för att strukturera om den nordiska upplevelseparksbranchen. Tanken är att Tidstrands köparbolag framöver ska ta över namnet Parks Resorts Scandinavia.  
 
Med affären försvinner den kända Grön Lund-familjen Lindgren som ägare i PRS och svenska nöjesparker. För närvarande har två av familjens medlemmar ett ägande på tillsammans 14,5 procent i företaget.  
 
De nuvarande ägarna till PRS har under en längre tid arbetat med att hitta nya långsiktiga ägare till verksamheten. Parterna är överens om att inte offentliggöra köpesumman.  
 
Innan köpet kunde man läsa i Norrköpings Tidning, här ett kort sammandrag  
 
Kris i företaget bakom Kolmårdens djurpark?  
Styrelsemedlemmen, den norske advokaten Tord Eide, har hoppat av sitt arbete i Parks & Resorts styrelse. I ett brev adresserat till bland andra företagets ägare och vd kallar han företaget för "oseriöst".  
 
Tord Eide har enligt registrerade uppgifter hos Bolagsverket suttit med i företagets styrelse sedan 2004. Han är hård i sin kritik mot företaget. Framför allt handlar kritiken om att delar av aktieägarna försökt att genomdriva en försäljning av hela eller delar av företagets verksamhet. Detta utan att styrelsen blivit informerad om vilka planer som fanns. Parks & Resorts är det företag som bland annat sköter driften av Kolmårdens djurpark och Vildmarkshotellet.  
 
- Bra företagskultur och svensk aktielag säger att styrelsen ska ha tillgång till all relevant information som rör driften av verksamheten. Till detta tillhör uppenbart en försäljning av verksamheten, Aktieägarna Joachim Odqvist, Ture Stendahl, Kolmården Intressenter AB, Anders Eslander och Skandia Investment KB föreslår att bolagsstämman beslutar att hembud avseende bolagets aktier inte längre ska gälla och således att bestämmelsen i bolagsordningens 13§ tas bort". Hembud betyder att nuvarande aktieägare skulle kunna ha förköpsrätt på aktier.  
 
Vi har helt olika sätt att se på driften av bland annat Kolmårdens djurpark. Snabba pengar eller långsiktigt satsande. Nu har vi inte talats vid på två år, säger John Lindgren i en kommentar till det bråk som finns mellan majoritets-ägarna i Parks & Resorts Scandinavia och delar av familjen Lindgren.  
 
I ett antal artiklar har NT skrivit om det som kan betecknas som en maktkamp i Parks & Resorts Scandinavia. Alltså det bolag som har hand om driften av Kolmårdens djurpark, Vildmarkshotellet, Skara sommarland och Gröna Lund. På ena sidan står majoritetsägarna i form av Joakim Odqvist, Ture Stendahl och Scandia Investments. På andra sidan står delar av familjen Lindgren. Det vill säga den familj som har drivit Gröna Lund sedan fem generationer tillbaka. NT har träffat Alexander och John Lindgren för att höra deras version av konflikten  
Vi har väldigt lite att säga till om. Det är frustrerande när vi ser hur lite parkerna utvecklats, säger John Lindgren som enligt årsredovisningen för 2004 ägde 4,9 procent av aktierna i Parks & Resorts Scandinavia.  
 
Kommunfullmäktige i Norrköping  
Om och i så fall när Themeparks kommer ta över ägandet är det ingen som vet. Det är kommunfullmäktige som tar beslut i frågan.  
 
För oss är det här ett sätt att åtminstone få ett litet inflytande över hur Parks & Resorts sköter sina kort. Vi ser att bolaget i dag har struntat i en hel del investeringar. Som exempelvis utbyggnaden av stugbyn. Där fick man bygglov, men har struntat i att bygga. Jag ser det som ett bevis på att det inte finns någon långsiktighet i utvecklingen av Kolmårdens djurpark, säger John Lindgren.  
 
Vi har sett samma sak på Gröna Lund. Där höjde man biljettpriserna och tog samtidigt bort varietéartisterna som vi tidigare bjöd på gratis. Det är kortsiktigt och det man förlorar i folks anseende är svårt att ta igen, säger Alexander Lindgren.  
Enligt Parks & Resorts vd Jens Petter Stenseth är Norrköpings kommun nöjda med hur bolaget sköter driften av Kolmården. De uppgifterna ifrågasätter varken Alexander eller John Lindgren.  
 
Jag tror säkert att det är så att kommunen är nöjd. Innan Parks & Resorts tog över var inte Kolmårdens djurpark en särskilt lysande affär. Det går bättre nu. Men som vi ser det skulle djurparken ha kunnat utvecklas mer. Antalet besökare är inte alls på den nivå det borde vara. Fast det är Gröna Lund som tagit mest stryk sedan Parks & Resorts tog över. Skara sommarland och Kolmårdens djurpark har alltjämt en kompetent ledning, säger John Lindgren.  
 
 
 

 
 
Sjöfart  
 
 
 
Viking line lämnar intresse anmälan på Silja utan att få kunna köpa Silja?  
 
Från Viking Line meddelas att man lämnat ett indikativt anbud avseende förvärv av Silja Oy Ab. Silja Line och Viking Line har under nästan hela den tid som det funnits färjetrafik mellan södra Finland och Stockholmsområdet varit arga konkurrenter. De har upprätthållit reguljär trafik på så gott som samma linjer.  
 
Även Tallink har meddelat att de lämnat ett anbud på Silja. Några andra börsnoterade rederier, som t.ex. Finnlines och DFDS, har inte gått ut med motsvarande meddelanden.  
Bland några icke-börsnoterade färjerederier säger man att man inte har lagt anbud på Silja. Detta gäller såväl Gotlandsbolaget som Color Line. Från Stena Line uppges att man inte heller lagt något bud men att man kommer att fortsätta att följa processen.  
 
Härnäst kommer de indikativa anbuden att gås igenom för att göra en "short list". I följande omgång ingår "due diligence", där de kvarvarande spekulanterna får bekanta sig med bolaget närmare innan de lämnar sina bindande anbud. Tidigare har meddelats att detta kan ske tidigast i april. Det är minst 8 företag som är med i Anbuden varav flera lämnat anbud på delar av verksamheten.  
 
Att Viking skulle få tillslag även om man bjuder högst vilket inte lär ske så skall konkurrensmyndigheterna i Sverige, Finland samt EU säga sitt.  
Vikings anbud är nog mera att vara med och syna korten i detta pokerparty, det kan ju vara av stort intresse och se vad en ny ägare slutligen har köpt, till vilket pris.  
 
 
Viking line ökar i volym samtidigt har man det sämsta resultat  
 
Viking Line kunde notera tillväxt i sina passagerarvolymer under 2005. Under året reste ca 5,4 miljoner passagerare med Viking Lines fartyg, vilket innebär en ökning med 2 procent jämfört med året innan.  
 
Att öka volymen är en sak lönsamheten något helt annat, volym ökningen bygger förmodligen på att skada Silja ekonomisk så mycket som möjligt och denna taktik har man lyckats med då Silja har ett katastrof resultat vilket också återspeglas i Vikings bokslut, det sämsta genom tiderna.  
 
 
 
Baltic line och Baltic shippings ”banditer” leder idag Rysslands största statsägda rederi  
 
SOVCOMFLOT DRAR TIDIGARE VD INFÖR BRITTISK DOMSTOL  
(hoppas du hänger med i turerna det är sjöfart på hög nivå)  
 
Sovcomflot har inlett en rättsprocess i Storbritannien mot en tidigare vd. Enligt SeaNews.ru anklagar rederiet Dmitri Skarga för att tillsammans med vd:n i dotterbolaget i London under åren 2003-2004 chartrat ut Sovcomflots fartyg billigt till egna bolag i skatteparadis och sedan chartrat ut dem till Sovcomflots kunder till marknadspris.  
 
Totalt skall man ha kommit över USD 321 miljoner, vilket motsvarar rederiets årsomsättning. Dmitri Skarga fick lämna vd-jobbet i det statliga rederiet 2004, ett år innan hans avtal gick ut och han ersattes då av den tidigare transportministern Sergey Frank. Nyheten om domstolsprocessen har publicerats av den ryska affärstidningen Vedomosti, där Dmitri Skarga tillbakavisar anklagelserna och säger att han är oskyldig.  
 
I en motanklagelse säger han att den nuvarande ledningen har beställt tre tankfartyg till ett alldeles för högt pris. Dmitri Skarga påstår att beställningspriset på totalt USD 424 miljoner borde ha varit USD 140 miljoner lägre.  
 
Toni kommentar:  
Dmitri Skarga har alldeles rätt, de beställda tankfartygen är överprisade ett helt normalt förfarande från Sovjet tiden där folket i Nomenklaturan kunde få kickbacks eller anvisnings provisioner på svenska (helt ok enligt en svensk dom där Nilsson i Gotlandsbolaget fick 20 miljoner i anvisningsprovisioner för fartyg som svenska folket har betalt, han beställde och hans bolag idag äger utan att Gotlandsbolaget betalt ett korvöre).  
 
Tidigare transportministern Sergey Frank som är en KGB man och står Putin nära var den som ledde korståget via ”mörkermännen” och slaktade världens största rederi Baltic Shipping vilket ledde till att svensk baserade Baltic line rederiet med den högsta lönsamheten till slut tvingades lägga ned verksamheten genom att söka skydd genom konkurs i de icke Ryska bolagen för att säkerställa de medel som fanns utan att dessa skulle gå till fel personer.  
När Sergey Frank nu som VD för Sovcomflot fixa till en sådär 140 milj US dollar för sig och sina ”kompisar” är det bara en fortsättning från tidigare årtionden, pengar luktar inte och kan vara bra att ha den dag man inte längre sitter kvar vid köttgrytorna.  
(man stal över 190 oceangående fartyg samt ett antal färjor i Baltic Shipping av vilka en återfinns hos Tallink och den andra just är friköpt och ligger i Riga)  
 
 
Color line köper förtur för att hindra konkurrent  
 
Norges största färjerederi Color Line betalar NOK 3 miljoner per år utöver hamnavgifterna för att få förtur till färjeterminalen i Kristiansand. Detta har framkommit sedan det visat sig att den nyligen etablerade konkurrenten i Danmarkstrafiken, Master Ferries, haft svårt att få till ett kommersiellt gångbart avtal med Kristiansands Hamn.  
Hamnchefen i Kristiansand, Stein Haartveit, medger att Color Lines förtur har ställt till problem för Master Ferries, som planerar att starta en snabbfärjelinje till Hanstholm i april. Även DFDS har ett förtursavtal.  
Problemet är att alla vill ha de bästa avgångstiderna, och Color Line räknar med att få välja först enligt det avtal man har med hamnen. Hamnen säger dock nu att avtalet är olyckligt, särskilt som man är en kommunalägd hamn.  
 
Tallink Sverige får en ny VD  
Kadri Land blir ny vd för Tallink Sverige AB från den 25 januari. Hon efterträder Väinö Konga, som har varit med sedan det svenska dotterbolaget bildades 1999. Konga fortsätter i styrelsen för Tallink Sverige AB. Enligt uppgifter från Tallink kan Kongas erfarenhet nu användas på ett bättre sätt för rederiets strategiska utveckling.  
 
Den nya vd:n Kadri Land har tidigare arbetat för Radio Sverige som programledare och redaktör för program på estniska. Hon har också skrivit artiklar till den estniska tidningen Postimees.  
 

 
 
Sverige och makten!  
 
Och snart blir hon minister!
 
 
SSU:s förbundsordförande Anna Sjödin, 29, greps av polis natten den 28 jan 2006 efter ett våldsamt krogbråk i centrala Stockholm.  
 
Flera vittnen uppger att Sjödin var mycket aggressiv mot ordningsvakterna.  
Hon slog mig två gånger i bakhuvudet säger vakten. När jag vänder mig slår hon rakt i ansiktet, säger han.  
 
Vilt tumult utbryter när Sjödins socialister till vänner blandar sig i slagsmålet.  
Hon vevade omkring sig och skrek "jävla svartskalle", säger Jemai.  
 
Hon och hennes kompisar slet sönder min tröja, radion är förstörd, min klocka är borta. Jag har aldrig sett en tjej veva på det sättet.  
 
Toni kommentar:  
Med andra ord en bra kandidat för en snar ministerpost!  
 

 
 
 
Arbetslivsinstitutets generaldirektör vill förekomma EG-domstolen  
 
 
Arbetslivsinstitutets generaldirektör vill förekomma EG-domstolen och uppmanar nu lagstiftare att revidera delar av arbetsrätten. Bland annat vill man avskaffa Lex Britannia.  
Två av myndighetens arbetsrättsexperter anser att den svenska lagstiftningen bör ses över. Experterna anser att Lex Britannia bör avskaffas. Lagen innebär att facket har rätt till att vidta sympatiåtgärder även om ett företag har kollektivavtal i ett annat land. De två experterna menar att Lex Britannia hotar den svenska modellen på arbetsmarknaden. De får stöd av myndighetens generaldirektör Mats Sjöberg.  
 
I stället för att invänta EG-domstolens utslag är det viktigt att olika aktörer i landet agerar proaktivt, säger Sjöberg i ett pressmeddelande. I frågan om MBL och förändringar i medbestämmandelagarna ställer sig generaldirektören öppen för diskussion.  
 
Bara för att vi har en specifik lagstiftning just nu måste det inte vara den mest optimala lagstiftningen, säger han och efterlyser öppenhet i diskussionerna om hur svenska arbetsmarknadslagstiftning ska anpassas till EU:s regelverk.  
 
Får man förmoda att Mats Sjöberg snart blir Landshövding eller Ambassadör?  
 

 
 
 
 
Den svenska modellen - Mankell rasar över Regeringen och att Nuder är som "1500-talets fogdar"  
 
Succéförfattaren Henning Mankell är ännu en av redan 7000 andra som drabbas av lex Uggla och tvingas betala extra förmögenhetsskatt. Enligt Skatteverket har han överlikviditet i bolaget. Mankell kan inte förstå hur tjänstemän på skattekontoret har kompetens att bedöma hur mycket som är rimligt att ha i kassan i ett författarbolag.  
 
"Hur i herrans namn ska de kunna ha expertisen att avgöra om jag till exempel ska skriva en bok om Antarktis. De har ingen aning om vad det kostar i form av research", säger en uppbragd Henning Mankell.  
 
Han drar paralleller mellan Pär Nuder och 1500-talets fogdar. "Då kunde man göra lite hur som helst när det gällde att beskatta befolkningen"  
 
Toni kommenterar:  
Så är det bäste Mankell man ser inget man hör inget så länge det inte drabbar en själv, så fungera ett samhälle där Nomenklaturan tagit över och resten av folket utgör röstboskap.  
Varför så upprörd, var fanns du när Astrid Lindgren agerade?  
 
Var fanns du med vänner när man beslutade om att halvera pensionsutbetalningarna för svenska folket mycket väl medveten om att folk inte kan leva av den nya pensionen utan man måste sälja av det man sparat under åren varför det inte finns några arvingar i framtiden och de som inte har nåt kvar dom får söka socialbidrag. Var fanns du när svenska regeringen införde en Generalklausul som ger skatteverket den rätt som påstår Fogden hade på 1500 talet? Generalklausuler fanns bara i länder som Nazi Tyskland, Kuba och i andra socialistdiktaturer som håls under armarna med pengar från svenska SIDA dvs dina skattepengar!  
 
Och du Mankell är upprörd över att man snor dina inkomster i Sverige? Resten du erhåller från alla världens hörn går till ett koppel av bolag förbi Sverige till din verksamhet i Moçambique ett annat socialist paradis där du träffat special avtal med regeringen.  
När vaknar du med vänner och börja ta tag i den svenska frågan innan landet förblöder helt och hållet?  
 

 
 
Så här ser verkligheten ut Mankell och väntar inte fram till dess det berör dig!  
 
Sverige är det enda landet som beskattar tjänstepensionskapitalet vid tre tillfällen  
Pensionssparandet har påståtts vara skattesubventionerat genom att avkastningsskatten är lägre än skattesatsen för kapitalsparandet i övrigt. Varför staten tar ut skatt även till folk som valt att bo i annat land inom EU vilket strider mot EU lagen och Sverige är som så ofta föremål för en utredning från kommissionen.  
 
Det kan ifrågasättas om det idag över huvud taget finns en skattestimulans för långsiktigt och bundet sparande inför pensionen. Om vi inte ska riskera att få en stor grupp fattigpensionärer i framtiden måste det långsiktiga sparandet stärkas, menar Göran Normann, docent i nationalekonomi och författare av rapporten "Har vi råd att bli äldre?".  
 
Sverige är det enda landet som beskattar tjänstepensionskapitalet vid tre tillfällen: vid avsättningstidpunkten via den särskilda löneskatten, under fonderingsperioden via avkastningsskatten och vid utbetalning via inkomstskatterna.  
 
Dessutom är avkastningsskatten på pensionssparandet världens mest aggressiva och den procentuella nivån på de svenska marginalskatterna är världsledande.  
 

 
Så här ser verkligheten ut för dagens pensionärer som inte har genvägar  
I två dygn fick 85-åriga Maria Fors vänta på att få sitt benbrott opererat på Gävle sjukhus ortopedakut. Och hon är inte ensam. Nu slår ortopedläkarna larm om att gamla tynar bort i väntan på operation.  
 
Toni kommentar:  
Slår larm har man gjort i åratal men frågan är inte brist om pengar debatten utan varifrån man skall ta skattepengarna som bara försvinner rätt in i det svarta hålet som heter kollektivtrafiken.  
 
Lägg ned länsbolagen, avreglera och ta bort politikerstyret så lär sjuk och äldrevården snart vara i topp igen. Av de minst 50 miljarder som försvinner in i organisations Sverige kunde man omedelbart frigöra 20 miljarder för att därefter ifråga sätta allt då det finns stora besparingspotential som kan återställa Sverige.  
 

 
 
 
Trängselskatten och följderna  
 
Den som behöver bil för att bedriva näringsverksamhet eller använder bilen i tjänsten får inte göra avdrag för trängselskatt.  
 
Avdragsförbudet innebär att en anställd som får sin trängselskatt betald av arbetsgivaren måste betala skatt på pengar hon aldrig fått. Det strider mot den så kallade skatteförmågeprincipen. Om en anställd lagt ut 1 200 kronor för trängselskatt kan skatten bli upp till 700 kronor. Men den anställde har inte fått ökad förmåga att betala skatten utan måste skatta utan att ha fått motsvarande inkomster.  
 
Ersättningen från arbetsgivaren behandlas som lön och därför beskattas den.  
 
En arbetsgivare som ersätter en anställd för betald trängselskatt är det fråga om kostnadsersättning och det är en grundläggande princip att kostnadsersättningar inte ska behandlas som lön, så har tillämpningen varit fram tills nu.  
Det här drabbar dem som använder egen bil i tjänsten. Använder man arbetsgivarens bil är det han eller hon som betalar trängselskatten. Det leder till att många anställda inte vill köra egen bil.  
 
Det blir ett problem för många småföretagare som inte har möjlighet att hålla sina anställda med den bil de behöver i tjänsten.  
 
Vissa företag kompenserar sina anställda för den extra skatten och betalar trängselskatten plus den anställdes skatt på detta  
Avdragsförbudet strider mot grundläggande skatteprinciper.  
 
Det har man haft 5 år att reda ut som en sidoeffekt bland tusen andra varför det inte åtgärdats?  
Fråga dina representanter i dom fundamentalistiska miljö- och vänsterpartierna.  
 
Det är val i september!  
 

 
 
 
I förra veckan skröt Ekobrottsmyndigheten om att antalet avslutade ärenden var uppe i strax över 5.000  
Men Finansnytt med Näringsliv24 kan visa att bara drygt 12 procent resulterade i en fällande dom. Nu får myndigheten kritik för att man redovisar antalet avslutade ärenden, inte antalet fällande domar.  
 
Vad har hänt med de andra anmälningarna? De som inte lett till lagföring. Det är en redovisning man saknar i det här fallet, säger Guy Lofalk, konkursadvokat på Hellström & Partners.  
 
Men generaldirektör Gudrun Antemar försvarar sitt sätt att redovisa.  
 
Vi har statistik på det. Vi fick ungefär 100 fler tingsrättsdomar förra året än året innan. Och av dem är ungefär 90 procent fällande.  
Toni kommentar:  
Ännu en myndighet som inte behövs, lägg ned den!  
Gudrun Antemar har jobbet som tack för trogen tjänst i partiet inte för att man utnämnt sig genom att vara driftig.  
 

 
 
Förundersökning mot Svenska Spels förre vd, Meg Tivéus  
 
Meg Tivéus är misstänkt för korruptionsbrott efter en upphandling av tekniska lösningar och programvara för Internetspel från Boss Media AB.  
 
Kort efter upphandlingen blev Tivéus konsult hos Boss Media  
Man kan fundera över om man får en befattning som tack för gamla tjänster. Det kan handla om påtagliga affärsintressen.  
 
Meg Tivéus agerande kan vara korrupt. Bara misstanken ger anledning att undersöka saken vilket inte innebär en fällande dom då Nomenklaturan håller ihop.  
 
Meg Tivéus har också anmälts till Riksrevisionen av den moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén som anser att hennes relationer med Boss Media bör granskas.  
Omständigheterna är så pass uppseendeväckande att jag anser att Riksrevisionen måste granska det faktum att Svenska Spel under flera år ensidigt valt att gynna en underleverantör. Jag är rädd för att Svenska Spel kan ha drabbats av en liknande korruption som den inom Systembolaget, sade Gunnar Axén  
 

 
 
Buss och Kollektivtrafik  
 
Lunds bussar får kameror
 
 
 
Lunds stadsbussar får kameraövervakas. Länsstyrelsen har även beslutat att permanenta övervakningstillståndet för linje 166 mellan Södra Sandby, Lund och Staffanstorp.  
Bergkvarabuss AB har fått tillstånd att kameraövervaka Lunds stadsbusslinjer 1–6 samt 20 och 21. Tillståndet gäller från 20 januari, men Göran Mellström, vd på Bergkvarabuss, säger att det ”ligger ett par månader fram i tiden” innan kamerorna installerats.  
Bergkvarabuss har fyrtio bussar i Lund och de är förberedda för kamerainstallation. Det kommer ändå att kosta cirka 20 000 kronor per buss att installera tre kameror i var och en av dem.  
 
Kamerorna sätts upp i bussens innertak och ska filma bussens interiör. Ingen ljudupptagning får ske. Bilderna ska lagras på hårddisk i upp till en månad och får bara spelas upp då det finns någon brottsmisstanke. Det är endast driftschefen, polis och åklagare som får titta på bilderna.  
 
Avsikten med övervakningen är att förebygga skadegörelse och våldsbrott samt öka säkerheten för både förare och passagerare.  
Det har förekommit en del bråk och skadegörelse på bussarna men det har inte varit något dramatiskt, säger Göran Mellström om brottssituationen på Lunds stadsbussar.  
 
Toni kommentar:  
Titta in på denna länk från året1974 där allt som idag forskas om och framställs som ett problem redan fanns med klara lösningar vilket inkludera lösningar för rullstolsbundna resenärer, men dåtiden påvar inom SL, GS, MS ansåg att mittmotor bussar från Volvo med tre trappsteg upp och ned dög åt folket som skall transporteras i boskapsliknande fordon vilket sker fortfarande idag på många håll i landet. Dagens påvar kan inte sin historia och vem bryr sig när det gäller att öka bidragen utan att skämmas en sekund.  
http://www.toni-schonfelder.com/nostalgi/inovationbus74/index.html  
Det kan ibland vara tungt att ligga i utvecklingen i förtid!  

 
 
 
 
SL vd Lennart Jangälv ”tvingade” plocka ned en ”olämplig” reklam kampanj  
 
Konferensföretaget Skogshem & Wijk körde en kampanj på bussarna som körs av SL, Stockholm Lokaltrafik. Bussbolagets vd Lennart Jangälv tyckte kampanjen kritiserande SL. På hans order plockade medieföretaget Clear Channel ned reklamkampanjen.  
 
Budskapet i kampanjen i bussarna löd: Är inte det här som en dålig konferens? Som syftar på taskig luft och otrivsel i SL trafiken  
Bullrigt och kvavt och du längtar bara hem. Konferera på Skogshem & Wijk i stället. En plats skapad för möten.  
 
Clear Channel berättade att SLs vd blev upprörd och hävdade att SLs fordon, enligt undersökningar, inte alls är bullriga och kvava, säger Skogshem & Wijks marknadschef Niclas Ingwall.  
 
Enligt Niclas Ingwall ska Lennart Jangälv ha kontaktat Clear Channels försäljningschef Kent Jacobsson och krävt att kampanjen skulle plockas ned omedelbart.  
 
Även folkpartiets kampanj på SLs bussar ligger illa till. Enligt Stockholm City kan folkpartiets kampanj mot trängselskatten komma att plockas ned då den är kritisk mot SLs fordon. Affischer i Stockholms tunnelbana har budskapet Står du till jobbet? – Trängselskatten får dig att trängas.  
 
Toni kommentar:  
Ja bäste Bjarne Willmarsgård på tidningen Bussbranschen http://www.busstidningen.se du ville förmå att BR skulle förända ”attityden” hos folket så att man ökar underlaget för fler resenärer. Man kan ju gå tillväga som SL chefen Lennart Jangälv och förbjuda allt att annat än det som passa in på deras egna undersökningar. I Sovjet var 99% lyckliga med systemet fram till dess att det uppöstes i intet. Jag har sagt det förr man kan undra varifrån alla dessa stolpskott till chefer son Jangälv & Co kommer ifrån, finns det något hemligt sjukhus i landet där man klonar dem?  
Bjarne som den upplyste person du är vet du att reklambyråerna, i regel, ta fram med två rader vad folket känner för, denna gång var det en kursgård och så folkpartiet som tog pulsen på vad folket anser om den svenska kollektivtrafiken  
Här följer några insändare med anledning av ”Potentaten” Jangälvs agerande! Och på SLTF är man säkerligen förgrymmad över hur grymma folk kan vara när dom gör sitt bästa inom kollektrafikens nomenklatura!  
 

 
 
Insänd av: Åke  
Patetiskt
 
Jangälv borde istället plocka bort kampanjen där han viker ut sig själv överallt i media - det är ett rent hån med tanke på den eländiga service hans företag står för.  
Insänd av: Steffo  
Vet bäst
 
Du skriver att du tjänar 600:- på att inte köpa sl-kort.  
Vakna och kom in i matchen  
Insänd av SL stinker  
Det går inte att åka tunnelbana längre, man får alltid stå, om man alls får plats. Faktum är att jag börjat åka bil nu, visst kostar det 600 i trängselskatt i månaden, men det tjänar jag in på att inte köpa sl-kortet.  
Insänd av: Xsor  
Sovjet
 
Inget som går emot den officella versionen att Trängselskatteförsöket och satsningarna på kollektivtrafiken är en succe, får förekomma.  
 
Upp till kamp mot dissidenter och kontrarevolutionärer  
De som kritiserar skickar vi till GULAG  
Insänd av: Trång  
Trångt på bussen?
 
Har ni varit på Slussen en måndagsmorgon? Trängselskatt, jo jag tackar. Nu får man inte ens trängas gratis. Imorgon köper jag bil och betalar biltull istället.  
Insänd av: Väne fi.  
Ta tåget.
 
Att Folkpartiet får raljera om trängsel och trängselavgifter på T-banan funkar tydligen bra.  
Insänd av: putte  
sunk-SL
 
Chefer inom det offentliga verkar ha extremt ömma tår. DDR-Sverige.  
Insänd av: P  
kallar ni det trångt...
 
...prova att åka pendeltåg.  
Insänd av: Per Andersson  
Inte så konstigt
 
Det är inte så konstigt att ClearChannel plockar ner den om Lennart J tar ton. Inte vågar man säga emot honom och riskera att man inte får ha kvar sitt avtal med SL i T-banan.  
Banalt att se hur ClearChannel smööööööööööööööörar för Lennart.  
Skicka Lennart och hela SL ledningen till Sibirien med enkel biljett!  
Insänd av: Jalla  
ha ha ha
 
Det märks att SL:s VD aldrig har åkt buss tidigare......  
Helt klockren kampanj  
Insänd av: Martin  
Synd
 
Tycker det var en smart kreativ kampanj. Att den skulle vara lite känslig borde alla inblandade fattat och förankrat den uppåt... men vem fan tycker inte det är kvavt och trångt på bussarna? Lennart borde nog åka lite mer buss själv...  
Att förlita sig till undersökningar utan verklighetsförankring och använda dessa som orsak att lägga ned en kampanj – kunde det gå till så på IKEA?...  
 

 
 
Senaste debattartikeln i busstidningen  
 
Bussar som ej kan ligga upp och ner ....
 
http://www.busstidningen.se/diskussionsforum/read.php?1,50,50#msg-50  
Var med och debattera under eget namn eller anonymt! Är du tveksam hur du skall göra skriv ett mail till bjarne@busstidningen.se  
 

 
 
 
Håbo Buss AB med dotterbolag  
Hallå Toni!  
 
Hoppas allt väl fortfarande!  
Hört talas om norr mälarstrand? www.norrmalarstrand.se  
Visst, det är en känd gata i Stockholm. Men det är också mängder av härliga upplevelser utefter Mälarens norra strand - norr mälarstrand, kommunerna Enköping och Håbo.  
Destination norr mälarstrand är ett nytt, spännande projekt.  
 
Syftet är dels att få ortsborna att upptäcka sitt närområde och allt som det har att erbjuda, dels att locka turister från storstäderna Stockholm och Oslo till den norra Mälarstranden.  
Projektet innebär ett nytänkande där två kommuner i samverkan med lantbruksföretag och entreprenörer i upplevelsebranschen arbetar efter mottot "kollegor istället för konkurrenter".  
De gör en gemensam satsning för att synliggöra "norr mälarstrand - Långt från vardag - nära Stockholm".  
 
Ensam är inte alltid stark.  
Projektet skall pågå under ett år framåt och finansieras till stor del av EU-medel via Länsstyrelsen i Uppsala län.  
Redan vid starten deltar ett 40-tal företag i projektet. Alla har de något unikt att erbjuda sina besökare.  
 
Vi som busstransportör har hittat ett nätverk som i framtiden kan ge oss många nya intressanta kunder och resmål.  
Håbo Buss AB med dotterbolag har här fått en unik position i detta nätverk och genom deltagande på mässor och work shop´s i norr mälarstrands regi hoppas vi att profilera oss ännu mer.  
 
Med vänliga hälsningar  
Björn U. Ellestad Mobil: 0706-31 68 19  
Sales Manager  
http://www.habobuss.se http://www.stures-busstjanst.se http://www.knivstabuss.se  
 

 
 
Trafikledare till Stockholm  
 
Du är en affärsmässig, idérik och utåtriktad person med levande intresse för människor samt är noggrann, har utpräglad planeringsförmåga och god servicekänsla, kan vi erbjuda Dig ett stimulerande arbete i ett positivt företag med en informell organisation och korta beslutsvägar. Service och flexibilitet är nyckelord.  
 
I arbetsuppgifterna ingår bl.a. Kundkontakt & försäljning Trafikplanläggning Trafikledning  
Trafikoptimering Vagnresursfördelning Förarrekrytering Förarutbildning Viss offerering  
Viss trafik- & resedokumentation  
 
Trafikledaren fungerar som spindeln i trafiknätet. Du upprätthåller driften, kontakten med förare och serviceorganisation och ansvarar för trafikens praktiska genomförande.  
 
Du hanterar även kundärenden och är kontaktperson för större beställare. Det är viktigt att Du har förmåga att dokumentera noggrannt, planera flexibelt och reagera snabbt i uppkomna situationer.  
 
Ett logiskt intresse är nödvändigt, kunskap i marknadsföring och företagsekonomi, vissa språkkunskaper samt god datavana är av stor betydelse.  
Vi tror att Du ser såväl kund- och samhällsnyttan som trafiken och har ett brinnande intresse för uppgiften.  
 
Genom den egna fordonsparken på omkring 400 fordon totalt, 400 årsanställda och 375 miljoner kronor i årsomsättning, utgör företaget det största familjeägda inom branschen. Vi är nu i ett expansivt skede.  
 
Vi vill ha Din skriftliga ansökan senast 2006-02-28. Du ställer den till Traveller Buss AB, Vretvägen 1, 142 34 Trångsund. Märk kuvertet "Trafikledare".  
Frågor angående den aktuella tjänsten som trafikledare besvaras av driftschef Jan Andersson,  
tel 08-55 66 88 00.  
 
 

 
 
 
Nationalism i Spanien  
 
 
Spaniens Nationalism utveckling tar sig komiska former när arkivhandlingar fick föras bort i kärror nattetid
 
 
Den kontroversiella flytten av en del av krigsarkivet i Salamanca gjordes slutligen natten till 20 januari, 2006, trots kommunens försök att stoppa den. Regeringens (s) beslut att lämna tillbaka sammanlagt 79 lådor material till Katalonien väckte våldsamma protester i Salamanca.  
 
Den styrande PP-ledningen ( Spaniens motsvarande Moderater) anklagar socialistregeringen för att göra orimliga eftergifter till sina katalanska koalitionspartners. Den visade sitt motstånd mot flytten genom att neka flyttbilarna tillträde till den gamla stadskärnan i Salamanca, där arkivet från inbördeskriget ligger. Slutligen beordrade kulturministern Carmen Calvo att flytten skulle genomföras till fots, med hjälp av kärror, vilket skedde klockan sex på morgonen 20 januari. Ett stort polisuppbåd bevakade flytten, som var över på mindre än en timme.  
 
 
Fängelsedirektör lovordade ETA-fångar  
Fängelsedirektören i Algeciras Isabel Martínez har tvingats be om ursäkt för ett uttalande där hon bedömde ETA-fångar vara "hederliga" och "föredömliga". Det var i en intervju 15 januari i tidningen El Faro Información som Isabel Martínez citerades. Hon sade bland annat att ETA-fångarna är lika normala som de vem som helst, vänliga, hederliga och som regel mycket bildade – som man kan ta lärdom av". Uttalandet väckte ett ramaskri och krav på avgång, från bland annat föreningar för terrorismens offer.  
 
I nationalism spår sker det många kusligheter, vart det skall leda år 2006 när man försöker skapa ett förenat Europa är skriven i stjärnorna, tanken ett EU ter sig allt svårare.  
 
 

 
 
Upprop mot fastighetsskatten!  
 
VILLAÄGARNAS nätverk för opinionsbildning  
 
Gå in på webbadressen nedan, skriv på om du  
håller med och se till att fler får detta brev!  
 
Hur maktfullkomliga och likgiltiga får politiker vara?  
 
Vice statsminister Bosse Ringholm har sagt att de som inte har råd med  
fastighetsskatten ska flytta eller belåna sina hus ytterligare.  
 
Finansminister Pär Nuder vägrar över huvud taget att delta i debatter om  
fastighetsskatten och Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog  
säger sig vara upprörd över att denna skatt tvingar människor att sälja  
sina fritidshus, för att därefter helt strunta i problemet.  
 
Protestera mot ständigt höjd fastighetsskatt och mot att regeringen inget  
gör för att hjälpa dem som drabbas mest av chockhöjda taxeringsvärden.  
 
Skriv under uppropet på: http://www.villaagarna.se/nolog/protestera1.asp  
 
 
Toni kommentar:  
Va häftig det hade varit om man fått sig ett mail från Bussbranschen – för opinionsbildning – skriv på här….  
 
Uppslag till ämnen saknas inte  
1) en förlamande resegaranti  
2) avveckling av Länsbolagen  
3) se över skatterna  
4) slut på maktmissbruk ex miljözonerna  
 
Nåt att börja med…  
 

 
 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 
 
Från den 10 april öppnar vi utlämning av hyrbilar på Barcelona (Girona) flygplats dit Ryanair flyger samt öppnar vi på Granada flygplats  
 
 
I Spanien http://www.eurocasacar.com Vi har återigen sänkt priserna då vi lyckats med nya inbesparingar som vi ger vidare till våra kunder.  
Just nu 1 vecka för mindre än 900 kronor inkl allt ända fram till 31 mars!  
Vi har över 24.000 bilar på flygplatserna Malaga, Alicante, Palma några av de mest populära destinationerna. Vi är enligt den senaste mätningen Spaniens största lågpris biluthyrare, boka redan nu till fasta pris om du skall ha hyrbil till sommaren.  
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet, om alla dagar, året om! Svar inom 1 minut och du erhåller Vouchern inom 1 timme efter att datorn gjort en del kontroller.  
Utan att en enda levande skäl är inblandat!  
 
Inga rabatter, inga bonusprogram, inget snickesnack, inga flum löften, bara rakt av ett lågt pris där allt är inkluderat!  
Välkommen du också, du sparar tusenlappar med ett enda musklick!!  
 

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.