Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
 
 
 
Newsletter nr 22 den 7 juni 2004 ” Varning Schönfelder”  
 
Av någon anledning blev tidningen trafik forum nr 4 denna gång liggande utan att bli läst.  
Jag hade en feeling av att adrenalinet snabbt skulle nå en farlig gräns, det blev som jag befarade.  
 
Kanske var det bilden på framsidan med Connex chefen, en super monopolist, uppstånden ur ett land som inte kan stava till fri företagsamhet i de flesta branscher, Frankrike där staten driver otaliga verksamheter genom dotter,dotter,dotter,dotterbolag. Alla finansierade av oljemiljarder som kommer bl.a. från smuggelhärvor där oljegiganten ELF och andra franska oljebolag är invecklade.  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=4&id=354&show=354  
 
Världens största muthärva med över 100 miljarder kronor genom FN:s Food for oil program i IRAK under Saddam tiden,  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=642&show=642 (artikel nr 14) där intar Franska och Ryska företag en ledande ställning, samma gäng som försöker trixa med nya FN resolutioner för att komma undan ansvar för alla miljard mutorna. Nu är det bara så att Transperancy fått upp spåret där man får dubbla mutorna till över 200 miljarder kronor och det tycks inte vara slutet, långt ifrån!  
 
Ur denna aska kommer Connex, ett företag som åker ut överallt där det råder fri konkurrens.  
 
När man läser att chefen Stéphane Richard anser Connex vara ett privat företag då är det samma villfarelse och lögn som att Vin & Sprit AB skulle vara privat eller folkägt.  
 
God dag Yxskaft med andra ord! Vilket förresten hela artikeln är. Min gode vän Lombard (finns ej mer bland oss) en gång vice GD för franska SNCF och ansvarig för TGV tågens etablering, ansvarig för EUROPABUS och mycket annat, sa till mig en gång när vi satt på akterdäck sakta glidande fram på en av kanalbåtarna på väg till Bengtsfors, akta dig för dom Franska storföretagen, dom är som en svulst i samhället, börja du forska i detta är det lätt hänt att du försvinner spårlöst!  
 
Med samma ägarstruktur som Connex i Frankrike, fast i en svensk version skall nu Flygbussarna / People travel group bli en internationell resekoncern, jag har skrivit det förut, gör inte misstaget och tro bara för att man lyckas dupera svenska marknaden där ingen vågar ta upp konkurrensen vilket är ett underbetyg om något för branschen, så råder andra bullar i Europa.  
 
Sedan bör man nog se över ägarskapet i bolaget och rensa bort allt som tillhör samhället! Bort med SL och andra som delägare.  
I vart fall lär Stockholms skattebetalare få bli varse om när ni ger ut och dribbla med skattebetalarnas pengar, det är inte långt till nästa val!  
 
Bläddra man vidare hittar man Värmlandstrafikens VD, en person med rätt att vara ur tiden?  
Vill att skattebetalarna i södra Sverige skall skicka mera pengar till Värmland för att han skall få leka med egna tåg!  
Hjälp!  
Kolla in länken efter denna ledare hur mycket pengar samhället för över till tågtrafiken per sekund! Nu har adrenalinet nått stormstyrka.  
 
Då kommer nästa gökunge i fågeldammen chefen Stefan Carlén som inte kan fylla sina Expressbussar och därför anser att det är Länsbolagens fel som inte begriper att köpa in sig bussar som far genom länet. Argumentet låter lockande, men varför i Swebus bussar och inte i Säfflebussen och alla andra fria företagares Expressbussar? Jämlikhets debatten förs på alla andra plan så varför inte för Expressbussar?  
 
Varför ställer inte Carlén en enkel fråga till departementet, där man kräver fri trafik, frihet för resenärer att välja den buss som passar dem? Påvisa slöseriet med resurserna, där det far fram ett otal antal Expressbussar varje dag som skulle ge folk i länets ytterkanter en snabb och bra förbindelse till tätorten utan att samhället behöver gå in med skattepengar. Varför alltid ropen på skattebetalarna?  
 
Gör nåt åt det hela istället!  
 
Det är från departementen som lagändringarna skall komma ifrån, på alla andra håll gör man allt för att bevaka nuvarande lagar som ger ett monopol som förvaltas av ämbetsmän utan ett samhällsansvar! Men res till Oslo och snart till Göteborg sedan till Island, till Köpenhamn, Grekland och vart vet jag för att tala om kollektivtrafiken, nye SL chefen har kanske blivit varm i kläderna och inser till slut, att ett IKEA bara kunde växa i världen genom att det råder fri etablering inom möbelbranschen i nästan hela världen, (det finns undantag, Cuba, Nord Korea, Vietnamn för att nämna några vän stater?) varför är det då inte fri etablering inom kollektivtrafiken?  
 
Adrenalinet har nu stigit till en nivå som kräver en stunds vila, sätter mig på terrassen tittandes ut över havet och fundera över, hur kunde det bli på detta vis?  
 
Hur kan man producera en tidning år efter år där man bara hittar folk som vill bevara ett monopol? Där ledaren skriker efter mera pengar som inte finns och snart fängslas hela folket i jakten efter mera pengar som förmodas ligga under madrassen.  
 
Sedan må dom, monopolisterna sitta i Karlstad eller Sydney! Samtidigt som skattebetalarna går på knäna, får allt mindre i världens högst beskattade land, när, när, när kommer insikten att så här kan det inte få fortsätta?  
 
Här får du länken hur mycket pengar sedan 1 jan 2004 per sekund transfereras till Järnvägen samt till flyget! Håll i hatten eller peruken!  
http://www.flygtorget.se/nyheter/index.asp  
 
 
===================  
 
Boka nu din resa till RDA, endast för bussresearrangörer med avresa den 1 augusti 2004.  
http://www.busstidningen.se/rda.html  
 
=========================  
 
I detta Newsletter kan du läsa om följande:  
 
1) Nya locktoner, satsa i Ryssland  
 
2) von Sydow: Kunderna betalar inte mer för ökat mervärde  
 
3) Absurt dråpslag mot hela svenska samhället  
 
4) KTH:s rektor plockar dold lön, girighetsdebatten fortsätter!  
 
5) Lågprisbutikerna är nu verkliga konkurrenter till det gamla matoligopolet  
 
6) Nya förslag om försäkringsförmedling  
 
7) Svensk kvinna som sökt asyl i USA för att kunna leva i trygghet  
 
8) Insändare, Vad hände med Lars Engqvist?  
 
9) Detta är sannolikt grunden till den sociala ingenjörskonstens framgångar i svensk mentalitet och svensk politik.  
 
=============================  
 
1)  
 
Nya locktoner, satsa i Ryssland  
 
Vill med dessa rader varna alla som tror på locktonerna från svenska mäklare att satsa sina surt förtjänade pengar i Ryssland. Detta inlägg såg jag i DI med anledning av att man hänger ut en svensk som en slags messias där han med ett nytt knep skall göra alla förmögna. Det är samma scharlakan som tidigare lovade stort och nu efter senaste börsnedgången i Moskva där alla vinster är ett enda stort minus nu vill få folk att satsa på nytt.  
Här kommer ett kort inlägg från en som kan Ryssland, jag vet!  
Ett ryskt företag kan ha p/e-värde på 0,3 men behöver inte nödvändigtvis gå upp för det. Det kan finnas ett dussintal orsaker varför det är så, allt från uppriggad bokföring till plundring av bolagets vinster. Rysk ekonomi lider nu av kapitalflykt. Ryska näringslivet låtsas lita på Putin, men flyttar på pengarna till andra länder. År 2000 ville alla köpa företag. I dag är tidningarna överfyllda med säljannonser. Det råder inte bara politisk utan även ekonomisk diktatur i Ryssland. Sälj Ryssland och köp Japan!  
skrivet av Ivan i Krasnojarsk  
 
============================  
 
2)  
 
von Sydow: Kunderna betalar inte mer för ökat mervärde  
 
"Tyvärr är transportkunderna inte beredda att betala mer i frakt för det mervärde vi tillför i våra logistiksystem.  
Efter 25 år har jag gett upp den fagra drömmen om en dag då kunderna säger åh, är ni SÅ duktiga, med IT-kopplingar och allt annat fantastiskt... så här får ni 10% till. Det är en naiv förhoppning, som inte kommer att inträffa."  
 
Det deklarerade Wilson Logistics koncernchef Henrik von Sydow utan omsvep under ett av många seminarier under mässan Logistik & Transport i Göteborg i förra veckan  
"Däremot kommer vi att dö sotdöden om vi inte genomför fortsatta kostnadsreduktioner i vår interna process och vidareutvecklar våra produkter", sa von Sydow.  
 
Lönsamhet?  
Något svar på seminariets fråga gavs emellertid inte, bland annat för att nästan alla deltagare i paneldebatten förklarade att deras företag är lönsamma eller i varje närapå.  
Green Cargos Jan Sundling tog hem en skrattpoäng hos publiken med repliken: "Vi är lönsamma – i mars!" Vilket år det sa han inte?  
 
Henrik von Sydow, Wilson, om prispressens förbannelser: "Vi piskas ju svårt av våra kunder att ständigt hålla våra kostnader i schack och vår produktivitet på topp. Inte sällan utsätts vi för konkurrensdiskussioner när kunden säger att han vill ha ner priset med 10%. Det biter inte när vi säger att vi ju bara tjänar 3%. Vi får gå hem och räkna om. Men på något mystiskt sätt lyckas vi sänka priset med 10% och ändå tjäna 2 – jag vet inte hur det går till, men..."  
 
 
===========================  
 
 
3)  
 
 
Absurt dråpslag mot hela svenska samhället  
Med anledning av ny kilometerskatten som regeringen beslutat om att införa.  
 
Och från BR vad hör man därifrån? Måsta man fråga först Swebus, Connex, Busslink innan man får agera?  
 
Utredningens förslag har genast väckt protester bland åkerier. Vd i Sveriges Åkeriföretag, Göran Forssén, kallar förslaget "ett dråpslag mot hela det svenska samhället".  
"Utredningens förslag om kilometerskatt och nivån på den är absurd", säger Forssén till förbundets nättidning akeritidning.  
 
Ulf Perbo, vice vd i Bil Sweden, menar att utredningens förslag hotar tillväxten, och han kräver ett återbetalningssystem av bränsleskatten för den yrkesmässiga trafiken.  
Riksdagsledamoten Johnny Gylling (kd) hävdar att utredningens förslag kommer att knäcka åkarna och bönderna.  
 
"Om inget återbetalningssystem införs för åkarna och bönderna är det en direkt spark i magen mot dessa näringar", säger han.  
Han kan dock stödja förslaget om kilometerskatt.  
Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö är mer hovsam i en kommentar.  
 
"Att införa ett kilometerskattesystem för tunga fordon är en mycket genomgripande reform. Att flytta skattebördan från ägandet av fordonet till brukande av våra vägar underlättar konkurrensneutralitet mellan svenska och utländska fordon."  
 
 
Samtidigt ska fordonsskatten sänkas för de tunga fordon som uppfyller senaste obligatoriska miljöklass, i syfte att öka miljöstyrningen.  
Utredarna föreslår också att dieselskatten höjs till samma nivå som för bensin i två etapper, varav den första med 50 öre per liter i oktober 2005.  
Svensk Åkeritidning har publicerat siffror på vad införande av en svensk KATT (kilometerskatt) för tunga fordon i praktiken kommer att innebära. Några exempel:  
 
Dragbil i inrikestrafik med 18 tons totalvikt och årlig körsträcka på 120000 km får betala 169728 kronor i skatt.  
 
Dragbil i utrikestrafik med totalvikt på 18 ton och körsträcka på 120000 km får betala 117504 kronor i KATT.  
 
60-tons fjärrekipage med årlig körsträcka på 120000 kilometer får betala 404736 kronor i skatt.  
 
Distributionslastbil med totalvikt 15 ton och körsträcka 45000 km får betala 36720 kr i kilometerskatt.  
 
Budbil med totalvikt över 3,5 ton med årlig körsträcka på 45000 km får få betala 3568 kronor i skatt.  
 
Och en buss betalar.............?????  
 
 
======================  
 
4)  
 
KTH:s rektor plockar dold lön, girighetsdebatten fortsätter!  
 
 
KTH:s rektor Anders Flodström har kunnat plocka ut totalt 600.000 kronor i okänd löneutbetalning.  
Det visar en rapport från Riksrevison, skriver DI.  
 
LÖNER & FÖRMÅNER Riksrevisionen har upptäckt att rektorn vid Kunglia Tekniska Högskolan, Anders Flodström, kunnat ta ut 10.000 kronor extra varje månad i ett så kallat representationsbidrag.  
Totalt rör det som 600.000 kronor extra, förutom godkänd lön.  
"Det är anmärkningsvärt att rektorn har haft den här typen av löneförstärkning som bara godkänts av en underordnad", säger revisionschef Staffan Nyström  
 
===========================  
 
5)  
 
Svenskarna gömmer 400 miljarder i utlandet  
 
Svenska privatpersoner har stoppa undan hundratals miljarder på konton i Luxemburg, Schweiz och brittiska kanalöarna.  
Allt för att undkomma skatt, uppger Annika Persson, utredare på skatteverket i Dagens Industri.  
 
Bara sedan 1985 då svenska kapitalmarknaden öppnades för svenska privatpersoner har det gömts runt 200 miljarder kronor på utländska konton.  
Beloppen tillsammans med avkastning är idag cirka 400 miljarder, uppskattar Annika Persson på Skatteverket.  
Det finns en årlig restpost i hushållens sparande mellan nationalräkenskaperna och finansräkenskaperna. Detta svarta hål har sedan mitten av 1980-talet växt till 300 miljarder kronor.  
Vår tolkning är att huvuddelen av denna restpost utgörs av oredovisade placeringar utomlands", säger Annika Persson till DI.  
 
Tonis kommentar:  
Genom en god vän som sitter på RSV med inblick i saker och ting, ställde jag frågan, stämmer uppgifterna? Eftersom i det ena ögonblicket är det ett antagande för att därefter bli en egen sanning.  
Svaret är, man kan anta vad som helst för att skapa ett politiskt klimat och då helst i mediat som skall stöda en ny lag som är under ”tillverkning” som strider mot EU lagen, men i ett land där man är desperat då det saknas pengar kan man snabbt slänga ur sig fantasibelopp för att rättfärdiga ett sjukt system, inte att åtgärda sjukdomen vid roten.  
 
===========================  
 
5)  
 
Lågprisbutikerna är nu verkliga konkurrenter till det gamla matoligopolet.  
Nej stopp på belägg, så här kan det väl inte få gå till? Är det dags för ett Livsmedelbutiks reglerings myndighet? Fri etablering som sätter skräck i Konsum? Eller ännu värre tar över Konsum?  
Jasså inte det, ingen reglering? Men kollektivtrafiken då? Javisst ja, det är en helt annan fråga, visst tusan.  
Det kan illustreras inom varuområdet juice. Enligt Köpmannaföreningen i Sverige har Lidl tagit drygt fem procent av juicemarknaden som totalt är värd 2 miljarder i Sverige i konsumentledet. Men räknat på de regioner där Lidl etablerade sina första elva butiker förra hösten har tyskarna över 15 procent av juicemarknaden.  
I Tyskland finns det 8.300 lågprisbutiker inom livsmedel. Det gör en butik per 9.900 invånare. Med den draghjälp aktörerna nu ger varandra är det inte orimligt att Sverige får en liknande penetration. Det skulle innebära 900 butiker på sikt. Och då skulle den Kalle Anka-prissättning som finns idag inom Coop Konsum få sig en allvarlig knäck. Under mars backade Coops omsättning 4 procent inom livsmedel.  
 
Det är det höga prisläget i Sverige och övriga Norden som lockar till sig europeriska aktörer som Lidl. Även tyska Aldi och franska Carrefour och eventuellt brittiska Tesco överväger att etablera sig i Sverige.  
Och vinnare är konsumenterna. Det visar den tyska marknaden. Trots att de ruskigt stora familjekoncernerna Lidl och Aldi konkurrerar där sedan länge, svarade Aldi i våras med att sänka priserna med hela 30 procent på det sortiment som är gemensamt med Lidl-butikerna.  
 
 
Tonis kommentar:  
Kom fram nu ur grotthålorna ni som försvarar regleringar och statlig styrning!  
Ge mig ett enda bärande argument varför man inte kan konkurrens utsätta hela samhället?  
För din egen säkerhet, samt att du får mer pengar över i plånboken.  
 
För några veckor sedan har regeringen gett order om en ny lag där kommuner kan vägra att ta emot en lågprisbutik! Grönköping? Helt sannnnnt! Sista ordet är inte sagt och EU lär ha ett och annat att säga till om. Men för regeringens del har man gjort vad kompisarna i Konsums styrelse och facket ville ha hjälp med, att elaka EU kommer att riva upp beslutet, tja det blir en senare fråga.  
 
============================  
 
 
6)  
 
Nya förslag om försäkringsförmedling från regeringen den 7 juni 2004  
 
Försäkringsförmedling får bara utövas efter tillstånd och registrering. En försäkringsförmedlare ska uppfylla särskilda krav på kunskap och kompetens, ha god vandel samt omfattas av en ansvarsförsäkring. Det är några av förslagen i en promemoria med förslag till en lag om försäkringsförmedling som Finansdepartementet i dag den 7 juni remitterar.  
Avsändare: Finansdepartementet  
 
Tonis kommentar:  
Det gäller att sätta in saker och ting i sitt rätta sammanhang. Det är inte fråga om regeringens omtanke om sina medborgare, istället är det en del av en stor plan där man försöker täppa till varje möjlighet för fastighetsmäklare, försäkringsmäklare, banker, finansinstitut och andra där man förmedlar ekonomiska tjänster. Där alla löper att bli laglösa så snart lagen är antagen, där varje råd blir illegaliserat som kan gå förbi svensk beskattning!  
 
Och då spelar det ingen roll om man bor i Osby eller Gällivare.  
 
Kom ihåg att man samtidigt har godkänt att fotografera alla bilar med nummerskylt vid infarter samt ett 50 tal ställen inne i staden med början i Stockholm i september i år och snart i Malmö, därefter Göteborg osv bilder som förvaras och körs mot andra datorer där man kan kartlägga en persons rörelse. Motivet är att man lättare hitta biltjuvar och smitare!  
 
Att alltsammans är ett brott mot de mänskliga rättigheterna har tydligen inte slagit någon, då allt är snyggt förpackat och som vanligen ingen ser helheten, utan bara delar därav, varför frågan uppstår, är det rimligt i jakten på mera skattepengar kan tillåtas köra över dina rättigheter?  
 
Pengar som går till för att hålla ett sjukt system med bl.a. länsbolag så att politiker och ledning far runt på möten i världen och annat under armarna?  
Göran Persson har i TV rättfärdigat att lagen upphävs som skyddade dig från att alla myndigheter kan samköra samtliga datasystem med varandra. Skälet är att det skall bli enklare att komma åt bidragsfusket, så banalt simpelt!  
 
Som om det inte finns andra möjligheter än att ta ifrån dig varje skydd, där du sittandes i Polishuset i förhör för en bagatell, låter utredaren gå igenom hela din ekonomi, eventuella bidrag eller sjukersättningar.  
 
Varför skall du tillåta att man skapar regler som äventyrar din integritet med ett enda syfte att komma åt dina pengar som du möjligen har haft under madrassen?  
 
Det är dags att kontakta din riksdagsman och göra klart för honom vad du anser om saken?  
 
==========================  
 
7)  
 
Svensk kvinna som sökt asyl i USA för att kunna leva i trygghet  
 
Mona Sahlin säger, apropå en svensk kvinna som sökt asyl i USA för att kunna leva i trygghet, att vissa kvinnor måste emigrera från Sverige för att kunna komma undan sina plågoandar. Jag tycker det är ett absurt uttalande. Statens kärnuppgift, att skydda sina medborgare till liv och lem, ger hon upp.  
 
Så snart regeringen kört igenom alla nya lagar som tillåter myndigheterna att göra snart vadsomhelst för att hitta mera pengar, om du är skyldig eller oskyldig, där gör man ingen skillnad, det är den lokale myndighetspersonen som avgör nivån genom nya förordningar som alltid är mera långtgående vilket respektive myndigheter utformar.  
 
Det kanske inte bara är kvinnor som söker asyl i annat land även en och annan drabbat oskyldig person som bor i sin stuga ute på landet som får hembesök….?  
Illdåds tankar, NEJ kära läsare, jag har sett vad diverse myndigheter tillåter sig göra med befintliga lagar, nu blir det snart sju resor värre! Varje medborgare blir en potentiell skattebedragare? Sätt ihop detta i sitt rätta sammanhang med artikel nr 5 och 6.  
 
=========================  
 
8)  
 
Insändare  
 
Vad hände med Lars Engqvist?  
av Pernilla Ström, ekonom och debattör.  
Under röjningen av källarförrådet inför flytten finner jag plötsligt några gamla klippärmar från tiden på Veckans affärer. På omslaget från ett av numren grinar Malmös dåtida potentater, Hans Cavalli-Björkman och Lars Engqvist, uppmuntrande mot läsarna. I bakgrunden höjer sig, aningen hotfull, Kockums-kranen, en gång ett stolt landmärke, nu en vittrande symbol för en industristad på dekis.  
Jag bläddrar vidare i reportaget; minns stämningarna, förstämningen, bitterheten över vad som gått förlorat – gummit, Malmö Strump, varven – och frustrationen över hur litet som kommit i stället. Arbetslösheten var efter svenska mått skyhög, dysterheten utbredd och integrationsproblemen påtagliga på ett sätt som ännu inte blivit förortsmässigt typsvenska.  
Men mitt i eländet, en lika envist sammanbiten som ohelig allians mellan kommunen och kapitalet, det omaka radarparet Bankdirektören och Kommunalrådet; för sören, nog skulle man fixa det här! Det känns som om det har gått mycket längre tid än ett halvannat decennium sedan dess.  
 
Patriarkernas visioner  
Mitt reportage handlade om Malmö, varvs- och tekokrisernas Malmö mitt i djupaste elände. Visioner saknades dock inte. De bars symboliskt fram av Malmös två patriarker, Cavalli Björkman och Engqvist. Den senare hade utmärkt sig först som yvig SSU-ordförande, sedan som tidningsman. I egenskap av chefredaktör för nu saligen hädangångna tidningen Arbetet hade han jämte Bernt Ahlqvist gjort sig namn som en av de mer intressanta fritänkarna i den annars så traditionalistiskt fotriktiga A-pressen. Men det var då det.  
Kockums-kranen är numera borta, nedmonterad och saknad av få. Bron står äntligen fast förankrad med sina pålar i Sundet efter hundra års samhällsekonomiskt kattrakande och politiska bedrövelser. Malmö som stad har genomgått en enastående metamorfos. Och även om Turning Torso, prestigeprojektet i hamnen, orsakat HSB miljardförlust och framlockat kritikernas skadeglada leenden, så är Malmö i dag en helt annan stad; starkare, frimodigare, självsäkrare.  
Men vad hände egentligen med Lars Engqvist? I dagarna kom beskedet att han avgår som socialminister i Göran Perssons regering, om av egen vilja eller därtill övertygad må vara osagt. Det är dock inte en dag för tidigt. Engqvists tid på taburetterna kan inte ha gjort någon människa glad – möjligen med undantag för de trötta bakåtsträvare som tyckte att allt var bättre förr på ”folkhemmets tid”; de som alltjämt suktar efter blandekonomins jolmiga kompromisser mellan den planekonomi man trodde var överlägsen och den privata sektor man motvilligt hade att stå ut med. Den som hört Lars Engqvist uttala sig i vårdfrågor, om vårdköer och sjukhusens huvudmannaskap; den som sett hans strävanden att stoppa de privata akutsjukhusen och de förbättringar och effektiviseringar som ett ökat marknadstänkande har medfört kan bara runka dystert på huvudet.  
Tiggt subventioner  
Av en röjig fritänkare blev en osedvanligt trött socialminister, mer tunggumpad än någonsin ett helt koppel av de traditionalister som han med svunnen frejdighet en gång angrep.  
 
Hade han haft samma inställning under sin tid som debattör och kommunpolitiker i Malmö hade man där förmodligen alltjämt tiggt statliga subventioner för att bocka plåt som sedan fick dumpas för en spottstyver. Så frågan är vad som hände på vägen.  
 
Det är möjligt att det är taburetten i sig som ställer till det; att något händer med den som väl gränslar sitsen som socialminister. Bengt Westerberg genomgick ju under sin tid en så våldsam förändring att hans gamla vänner från finansdepartementet, som mindes honom som en stenhård budgetförhandlare, häpnade inför kursomvandlingen.  
Det är också möjligt att förklaringen till Lars Engqvists så uppenbart bleka insats ska sökas i närheten till Göran Persson. I hans värld ges utrymme för bara en stjärna; allt ljus på mig. Försvinnande få – Anna Lindh och Margot Wallström undantagna, men så var de också rekryterade av tidigare regeringschefer – har lyckats skapa sig utrymme att växa i hans skugga.  
 
De som har suttit längst verkar också ha gjort det mindre i kraft av sin kompetens, mer tack vare sin harmlöshet och ofarlighet för Persson själv.  
 
Därför blir det nästan löjligt övertydligt att det är just Engqvist, innan han avpolletteras till tveksamma invånare i Jönköping, som utnämns till vice statsminister och den som tillfälligt ska ta över när Göran Persson opereras för sin värkande höftled. Skulle det bli för trivsamt med Engqvist, så blir det bara under en kort tid. Ersättaren är avpolletterad redan innan han tillträder.  
Men kanske är svaret så enkelt som att Engqvist hade framtiden bakom sig redan när han utnämndes. Om Engqvist kan konstateras att han valde makten framför idéerna.  
 
Men väl där, och renons på idéer, kan man fråga vad han alls skulle med makten till.  
 
 
==============================  
 
9)  
 
Detta är sannolikt grunden till den sociala ingenjörskonstens framgångar i svensk mentalitet och svensk politik.  
 
 
Mänskligheten har varit dold bakom kontrollsamhället.  
 
Några tankar kring alla nya lagar som gör oss samtliga till potentiella bovar!  
Vi söker det enkla och förutsägbara i form av ”rättvisa” socialförsäkringssystem, jämlika villkor, bidrag på kontot. Vi tror att politiska beslut kan förändra världen. Att kvotering ger jämställdhet. Att nolltolerans kan förinta ondska.  
 
Jag får en känsla av att många av oss behandlar livet kliniskt. Det finns inte plats för kaos och abnormaliteter. Våra relationer är sterila och opersonliga, ständigt kontrollerbara. Denna strävan efter att styra allt och närapå leka Gud skapar i sig en otrygghet och försvarsinstinkt i hela samhället. När vi tror att vi har förmåga att styra allt som med en fjärrkontroll blir vi inte starka, utan snarare sårbara och naiva. Vi kan inte längre hantera det oväntade. Det levande, tänkande.  
 
Kärlekssubstitut  
Vi får till exempel allt svårare att hantera mänskliga relationer. Kärleken till djur blir i stället en tillflyktsort, där man kan känna sig trygg, där man har kontroll. Nyligen berättade Aftonbladet att tidningen Norra Skåne inrättat en ny avdelning bland familjesidorna. Under rubriken ”Till minne av våra husdjur” kan man läsa om katten ”Busan” som avled i januari 2004.  
I TV ser fler på ”Djursjukhuset” än på Rapport eller något annat program en vanlig söndag.  
 
Djuren är enkla att älska. De bråkar inte om vems tur det är att gå ut med soporna eller hur man ska dela upp föräldraförsäkringen. De vill sällan skiljas. Inte heller är de otrogna eller svartsjuka. De bara finns där, och de gillar Matte.  
 
Kärlek mellan människor reduceras till lekprogram på TV. Förebilderna heter ”Bachelor”, ”Meet my folks”, ”For love or money” och så vidare. Relationerna blir en vinst i en tävling, i stället för ett resultat av mänsklig strävan. Känslorna hamnar i skymundan för de rationella yttre valen. Människor pusslas ihop utifrån egenskaper, som jobb, utseende, hobbies.  
Knappast efter hormoner och feromoner.  
Nej, sånt köper man via e-handel numera. På, attraktion.se kan man läsa ”Vill du öka din attraktionskraft? Med hjälp av vår feromonparfym är detta möjligt! Feromoner är ett naturligt ämne som alla människor avger för att locka sexuella partners. Vår parfym innehåller en mycket hög koncentration feromoner och kan hjälpa dig i jakten på en partner, eller piffa upp ditt nuvarande förhållande!” Det är kliniskt och kontrollerat.  
 
Den nya trenden kallas ”polykärlek” och innebär att man har flera partners samtidigt. Ena dagen Peter, andra dagen Henrik.  
Det är ett flyktbeteende som signalerar en rädsla för närhet i vårt samhälle. Vi vågar inte längre engagera oss i en enda person. Vi vågar inte investera i en partner, för risken är så stor att man plötsligt lämnas alldeles ensam igen. Men när båda har flyktvägar, back up:s och reserver finns ju alltid känslan av otrygghet närvarande.  
Storvinst på lotteri  
Vi röstar inte längre lojalt på ett och samma parti. I valet 2002 röstade 30 procent på ett annat parti än de stöttat i valet 1998. Allt färre säger sig sympatisera med ett speciellt partis åsikter. I riksdagsvalet 2002 var det fler än någonsin som bestämde sig i sista stund.  
 
Politikerna har inte längre kontroll över sina väljare, eftersom vi agerar nyckfullt och illojalt. Men samtidigt betyder det att vi inte längre kontrollerar våra politiker. När vi står vid sidan om och velar och inte vill bestämma eller bry oss, kan de styra och besluta bäst de vill. Det blir längre mellan medborgare och politiker i den representativa demokratin. Av rädsla för att ta ställning, att välja sida, tappar vi makt och inflytande. Vi tappar kontrollen över våra egna liv.  
 
När Sifo i höstas frågade svenska folket om vilken dröm de helst skulle vilja ha uppfylld svarade 53 procent att de ville vinna en storvinst på lotteri. Bara 3 procent ville starta eget företag. Vi drömmer om den lätta vägen till pengarna. Mer sällan om glädjen i att skapa själva.  
 
Det egna jaget har i Sverige länge varit försvunnet bakom kollektivet. Mänskligheten har varit dold bakom kontrollsamhället. Vår rädsla för närhet har gömts av ”slit och släng”-tänkande.  
 
Det är dags att få svenskarna att tro på de enskilda människorna igen. Tro på att det är människor och inte politiker som förändrar världen. Tro på att egna ansträngningar gör skillnad. Tro på att min insats syns.  
Ett mer levande samhälle bygger inte vindskydd när det blåser – det sätter upp segel.  
 
=======================  
 
Tja ärade läsare, det var ett deppigt Newsletter!  
 
 
Följ med till Köln den 1:augusti för några dagar träffa trevliga kamrater och inte minst konkurrenter som du kan ha ett givande utbyte med. Du kommer att få massor med nya usspalg till resor och trender!  
http://www.busstidningen.se/rda.html  
 
Priset för resan är i del i dubbelrum per person 1.240 kronor  
Pris för resan I enkelrum 1.700 kronor  
Detta ingår i resan:  
Resa i en Volvo långfärdsbuss  
Färd över Öresundsbron  
Färja med Scandlines och en lättare måltid  
1 st Övernattning / frukost & middag på Scandic hotell i Lübeck  
2 st övernattningar / frukost på Lindner Hotell i Leverkusen  
Entre till RDA workshop  
Kvällsunderhållning samt buffe på RDA mässan  
1 måltid under vardera resväg mellan Lübeck - Köln - Travemünde  
Färja TT linjen Travemünde - Trelleborg hytt och frukost!  
Snacks och drycker på bussen  
http://www.busstidningen.se/rda.html  
 
==========================  
 
Eder tillgivne  
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
 
Bild 1 Toni drömmer om ett fritt samhälle  
 
Bild 2 Detta trafikljus finns i Alicante, det ger en lysande information hur många sekunder det är till grönt respektive till rött.  
En enkel lösning för korsningar där folk springer mellan bilarna och utsätter alla för fara. Nu är det lugnt och sansat!  
Ja tänk vad friheten kan åstadkomma!  
 

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.