Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Det handlar om klåparna på SL och Vaxholmsbolaget, Abellio skall slåss mot Connex mfl Vätgasen och Sverige  
 
Min ledare denna gång handlar om klåparna inom kollektivtrafiken.  
Artiklarna Klåparna 1 - 3 visar hur sjukt hela gänget är inom kollektivtrafiken.  
Illa är det att ingen omedelbart sätter stopp för garnityret.  
 
 
I ett kommande Newsletter skall jag berätta varför det är så.  
Så mycket kan jag redan nu avslöja det handlar om en sjukdom, Aspergergs syndrom, och personer med denna sjukdom finns företrädesvis samlade inom kollektivtrafiken.  
 
 
Jag som påstått att många inom kollektivtrafiken företräder ett sjukt system är sålunda ingen överdrift när dom som härjar som mest, i verkligheten lider av en allvarlig och okänd sjukdom.  
I många år har jag funderat över hur det är möjligt att till synes fullt friska människor kan arbeta inom kollektivtrafiken och åstadkomma så mycket elände för samhället, för dig och mig. Av en ren tillfällighet fick jag kontakt med personer som har svaret, Aspergergs syndrom.  
 
 
Bidragstagargänget inom kollektivtrafiken som förintar skattemedel snabbare än vad Tumba tryckeriet hinner med att trycka nya sedlar, har inget sommar uppehåll.  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=ny på denna länka kan du följa hur miljonerna snurra iväg varje sekund!  
 
 
Slöseriet är enormt, med tilltagande styrka för att ta ett sjömans begrepp. Läs om SL och Vaxholmsbolaget, lutar dig bakåt och fundera ett tag, kan det få gå till på detta vis utan att någon ställer berörda personer till ansvar?  
Nästa fråga som stäler sig, hur kan det finnas "tomtar och nissar" i branschen, även på branschtidningarna som rättfärdiga detta sjuka system? Alla kan väl inte vara sjuka och behöva söka vård?  
 
 
För en förändring står folket med en för samhället allvarlig sjukdom, Aspergergs syndrom i vägen.  
 
 
Nedanstående undersökning under rubrik nr 1 påminner mig om en synnerligen aktuell snapsvisa!  
 
 
Vad säger svenska folket när man skall ta en sup?  
 
Är den gratis?  
 
Skål i bersån.  
 
======================================  
 
Detta Newsletter innehåller:  
 
 
1) Klåparna nr 1 träffades i Almedalen  
 
 
2) Klåparna nr 2 på SL!  
 
 
3) Klåparna nr 3 inom SL och dotterbolaget Vaxholmsbolaget eller hur man lätt snurrar bort en halv miljard!  
 
 
4) Naturvårdsverksrapport sågas av Bussbranschen  
 
 
5) I Tyskland (finns det hopp) råder för övrigt samma politiska sörja som i Sverige.  
 
 
6) Svenskarna kryssar och kanalkryssar som aldrig förr  
 
 
7) Minskade investeringar efter euro-nej  
 
 
8) När det är sommartorka bland nyheterna då får vi viktig information från Vanuatu nära Fiji öarna.  
 
 
9) Det finns främst två hinder för nyanställningar  
 
 
10) Man kan ta mig attan rättfärdiga vad som helst -- insikten att sälja mer vilket ger lägre avgifter -- är att uppfinna hjulet på nytt, välkommen till realiteten LFV året 2004  
 
 
11) Det har regnat en del den här sommaren om du inte redan märkt det!  
 
 
12) Invigning av Ryss line skedde torsdagen den 1 juli meddelade Luleå Buss, Grattis!  
 
 
13) Konkurrens minskar kostnader med 10-30 procent  
 
 
 
=========================================  
 
1)  
 
Klåparna nr 1 träffades i Almedalen  
 
 
 
Klåparna ( nr 1)i branschen samlades nyligen i Almedalen.  
Nedan följer en sammanfattningen som branschen sände ut i form av ett pressmeddelande.  
Sammanfattningen var att, Svenska folket vill prioritera kollektivtrafiken framför bilismen!  
Enligt gjorda intervju med 3200 personer svarar 65 procent av de tillfrågade att samhället bör satsa mer på kollektivt resande än på bilism.  
 
 
 
Vad man inte frågade i intervjun till vilken kostnad, vad man vidare glömde att fråga i intervjun är att med de inbesparingar som omedelbart kan göras genom att införa en fri etablering inom kollektivtrafiken skulle inbesparingen bli miljarder vilka kan lösa de mest akuta finansiella problem inom sjukvård och äldrevård på en enda gång.  
 
 
 
När gänget som förbrukar enbart pengar är framme tar man chansen i alla lägen där man framför missvisande undersökningar allt för att rättfärdiga sina syften, att klå skattebetalarna på mer pengar, att hålla igång en sjuk verksamhet till varje pris.  
 
 
Under insändaren klåparna nr 3, åskådliggörs ännu en gång slöseriet med skattemedlen, därför att det inte finns något personligt ansvar, allt går att rättfärdiga bara man är politisk korrekt och likt en slirpelle följer makten.  
 
 
Varför nedanstående undersökning påminner mig om en synnerligen aktuell snapsvisa!  
 
 
 
Vad säger svenska folket när man skall ta en sup? Är den gratis?  
 
 
 
Premiär för samlad kollektivtrafikbransch i Almedalen 2004-07-09  
Svenska folket vill prioritera kollektivtrafiken framför bilismen. Det var kollektivtrafikbranschens budskap till politikerna vid det gemensamma seminariet i Almedalen på fredagen.  
 
 
 
Arrangörerna Buss & Samhälle, BR, SLTF och Tågoperatörerna presenterade två undersökningar som båda visar en folkvilja att satsa på kollektivtrafiken. Både i Buss & Samhälles och BR:s färska Sifo-undersökning och SLTF:s och Tågoperatörernas intervju med 3200 personer svarar 65 procent av de tillfrågade att samhället bör satsa mer på kollektivt resande än på bilism.  
 
 
 
I den senare framkommer också att 96 procent av de intervjuade anser att en satsning på kollektivtrafiken är bra för samhället, däremot tror bara runt 50 procent att politikerna tycker så.  
 
 
 
På plats i Visby fanns politiker från s, v, fp och m för att svara på om deras vackra ord om kollektivtrafiken bara är en läpparnas bekännelse.  
 
 
 
Kollektivtrafiken subventionerar det övriga samhället, sade kollektivtrafikkommitténs ordförande Anna Berger Kettner (s) och pekade på att trafiken i hög grad bidrar till att uppfylla samhällsekonomiska mål som ökad trafiksäkerhet, arbetsmarknadsförstoring och bättre miljö.  
 
 
 
Hon fick medhåll av Karin Svensson Smith(v) vars parti lagom till Almedalsveckan passat på att ta fram ett eget handlingsprogram för hur en ekonomiskt pressad kollektivtrafikbransch ska komma på fötter igen.  
V anser att staten måste skjuta till mer pengar, bland annat genom en hårdare beskattning av biltrafiken och en överföring av resurser från flygtrafiken.  
 
 
 
Folkpartiets representant Runar Patriksson gick så långt att han inte längre vill använda ordet "kollektivtrafik", utan föredrar det mer marknadsinriktade ordet "färdtjänst" för att betona vikten av att få in mer av företagstänkande i trafiken.  
 
 
 
Moderaten Jan-Evert Rådhström lovade också att arbeta för ökad konkurrens inom kollektivtrafikområdet, vilket ska leda till fler resenärer.  
 
 
 
 
=============================  
 
Nr 2)  
 
 
 
Klåparna på SL!  
 
 
 
Storstockholms Lokaltrafik, SL, överväger att häva sitt avtal med det stora australiensiska företaget ERG som ska leverera SL:s nya biljettsystem, skriver Dagens Nyheter.  
Anledningen är att ERG inte klarar leveranstiderna. Systemet blir minst fjorton månader försenat.  
I oktober nästa år skulle systemet ersätta det nuvarande, omoderna systemet med rabattremsor och stämplar i kollektivtrafiken i Stockholm.  
 
 
SL har redan betalat ca 250 miljoner kronor till ERG.  
 
 
 
TS kommentar;  
företaget ERG har en teknisk lösning som minst sagt är i utvecklingsstadiet, klåparna från SL har rest åtskilliga gånger till Australien för att bekanta sig med systemet, enbart utredningskostnaderna för ERG systemet torde ligga i miljonklassen. Man har lurat med sig stora delar av länsbolagen genom SLTF för att införa ett landsomfattande system, som rättfärdigas som om allt vore gratis, där moster Ulla i Pajala skall känna sig som hemma när hon reser mellan Gnesta och Mariefred vilket hon naturligtvis aldrig i livet kommer att göra. I själva verket kommer det att kosta skattebetalarna i slutändan närmast 15 miljarder kronor. Jag har flera gånger tidigare redogjort för hur man kommer fram till denna hiskeliga summa om man ser helheten och inte bara delar av investeringen, till vilken nytta? Hallå, TILL VILKEN NYTTA?  
Klåparna från SL och andra som varit med på resorna må haft det kul för att utreda ERG systemet, hade man varit lite mer vaken också hade man enkelt kunnat konstatera att systemet inte är färdigutvecklat,  
att bolaget sökt kapital en längre tid  
att 250 miljoner förmodligen är bortkastade eller så måste svenska skattebetalare kasta in mer pengar varför hela systemet fördyras ännu mer, SL är på väg till ännu en ekonomisk härdsmälta. Det politiska förståndet saknar ansvarskänslan varför det nu gäller skadebegränsning, ingen är ansvarig, det bara blev så.  
 
 
Hela garnityret inklusive styrelsen inom SL och SLTF borde ställas inför rätta med ett personligt ansvar att hålla skattebetalarna skadefria.  
Det måste någon gång bli stopp på alla vansinnigheter!  
 
===============================================  
 
3) Insändare!  
Klåparna nr 3 inom SL och dotterbolaget Vaxholmsbolaget eller hur man snurrar bort en halv miljard!  
M/S SÖDERORM* en skärgårdsbåt som heter duga!!  
 
 
 
Folkhumorn är alltid träffsäker och ger var sak sitt rätta namn snabbt, i Stockholms skärgård vinglar denna sommar ett nytt stort vitt fartyg som sprutar gul rök ur skorstenen. Det är Landstinget och Waxholmsbolagets nybygge som heter ms SÖDERARM, ett ovanligt bra namn som kan läsas arma s-politiker med sina odugliga politruker till medarbetare som skall bygga vinterfartyg igen.  
 
 
 
Waxholmsbolaget har kort och gott fått för sig att de tre hederliga vinterbåtarna ms TYNINGÖ; ms RAMSÖ och ms SKARPÖ inte längre platsar för vintertrafiken i skärgården. Ett nytt s-styre i Landstinget under ledning av Bergner-Kettner vill också visa framfötterna och sätta sprätt på skattepengarna när man raskt höjt Landstingsskatten för alla storstockholmare efter valet och här fanns chans att sätta sprätt på 200 miljoner kronor snabbt.  
 
 
 
Vintertrafiken var redan tidigare en riktig lekstuga för politikerna i Landstinget och Waxholmsbolagets styrelse med superlåga biljetter till de fastboende i skärgården och med helikopterservice när båtarna inte går etc. Stora fina svarta hål skapas för att subventionera de boende på kobbar och skär - under mottot levande skärgård! Nåväl det har byggts vinterbåtar till Waxholmsbolaget förr, vem minns inte den våldsamma designern i ms SOLÖGA och ms VINDÖGA med mäktiga skorstenar och svaga motorer som blev bytt efter bara ett par isvintrar. De stora glasverandorna på ms WAXHOLM I och WAXHOLM II som vilken grosshandlare som helst på 1800-talet hade varit grön av avundsjuka och brummet av motorerna som fick rutor att skallra på långt avstånd. Med udda skrovformer som packade isen i aktern och våta låga fördäck resten av året är och förblir dessa vinterbåtar riktiga bastarder.  
 
 
 
Nu var det nybygget som det skall handla om! Sin vana trogen att återigen själva uppfinna hjulet och att inte ta minsta hänsyn till erfarenheter av tidigare istonnage eller vinterbåtar, beställdes för modiga 57,6 miljoner kronor ett nybygge i oktober 2002. Skrovet har byggs i Lettland och färdigställts i Norge. Nymodigheterna denna gång är trusterpropeller och lutande montage av huvudmotorer, starkare maskineffekt, hiss ombord och livräddningsutrustning med slides (rutschkanor) dimensionerade som för stora Finlandfärjor. När man ändå är igång så gäller det att fixa egna lösningar på avgasrening och tvärpropeller i aktern. Ett alltför litet fördäck för att hantera gods och passagerare samt att sista metern på båten inte används alls är kuriosa som brukarna snabbt blir förvånade över. Ännu lustigare är att man låtit bygga båten för ett större fartområde än vad som krävs i Waxholmsbolagets normala trafik. Det är turen från Nynäshamn till Utö som kräver bankvalvsliknande dörrar och trösklar som ger begränsningar och problem för de 98% av Waxholmsbolagets trafik som inte är på Utö. När frontdörren kommer loss från sin krok och svänger fritt klipper den av både armar och ben på resenärerna. Här kommer snapsvisan "att man tar halvan" få en ny betydelse i Albert Engströms sentida arkipelag. Å andra sidan höll dörrarna emot när hon på jungfruresan från Norge prövade förskeppet som ubåt och med nöd och näppe klarade dykningen i Nordsjön från en totalförlisning.  
 
 
 
Extrem manöverförmåga och att ligga kvar på ett ställe är trusterpropellerns stora fördel - vilket är jättebra för oljeplattformar och supply fartyg i Nordsjön men helt fel framdrivningssystem då man har många bryggtillägg och varierande kurser i skärgården. Att luta motorer i långskeppsled är också en innovation som hela shippingvärden kommer att bese med stort intresse. Motorer byggs för att monteras horisontellt och att ge bästa förutsättningar för jämt slitage och jämna nivåer i oljesumpar etc. Lutande motorer kommer att ge ökade underhållskostnader och överraskningar i cylindrar och foder. Med ett stort fartyg, som är bredare och längre än vad som behövs, ger vald motorlösning totalt sett en betydligt högre bunkerförbrukning när samma politiker stänger Stockholm med miljözoner. Man hindrar långfärdsbussar med inkomstbringande turister att besöka staden och eventuellt även skärgården på vintern när fru Fogelström sitter ensam ombord på väg till sin ö. Moderna dieselmotorer har bästa tekniska lösning för att minska emissioner och utsläpp, men faktum kvarstår att en mindre effekt ger mindre utsläpp allting annat lika!  
 
 
 
För vintertrafik är det helt galet att ha ringar kring propellern som samlar is och sätter igen propellern vilket man kommer att lära sig de kommande vintrarna. Varvsbesök med iskorgar kommer att behöva göras varje riktig isvinter. Nu har inte ms SÖDERARM prövats i isgång värt namnet och inga erfarenheter finns av det nya breda skrovet i skärgårds is. För övrigt är skärgården och Stockholms hamn fylld av allehanda flytande stockar, pressningar, plastpåsar som effektivt kommer att fastna i ringen kring propellern hela året. En klok redare beställer ett fartyg i en serie där man ser vilka barnsjukdomar som skall tas hänsyn till i systerfartygen i serien. Marinförvaltningen på sin tid beställde alltid ett fartyg där man prövade ut nya skrov och drivsystem. Detta är inget för "proffsen" hos Waxholmsbolaget! Man beställer istället direkt två vinterbåtar till utan att pröva första fartyget i vintertrafik!! De två kommande vinterbåtarna är dessutom utrustade med andra huvudmotorer och trustar från annan leverantör - det är ju bara besvär att hålla på pengar och gemensamma reservdelar.  
 
 
 
Vintrarna kommer med olika intensitet, det är nu rätt många år sedan det vi hade en riktig isvinter i norra Östersjön, men det kommer isvintrar, vänta bara. När ms SÖDERORM sitter fast i rännorna med fyllda trustar framför Finlandsbåtarna är det kanske bra att ha räddningsslides (rutschbanor) att åka ut på isarna och bli räddade av Landstingets helikopterservice. Att Waxholmsbolagets ledning inte tror på det här konceptet själva, bevisas bäst genom att de tre hederliga vinterbåtarna ms TYNINGÖ, ms RAMSÖ och ms SKARPÖ skall läggas i malpåse på Rindö Marine och vara beredda att rycka ut vid behov. Värdet av dessa tre fartyg på fartygsmarknaden är minst 25 miljoner kronor som man således lägger i "malpåsen". Tillkommande kostnad för underhåll och uppvärmning etc. i "malpåsen" som kan beräknas till minst 1,5 miljon kronor per år - sick ett sånt gäng!  
 
 
 
Glömde jag säga vad detta kommer att kosta? Tre fartyg med utrustning kostar sina modiga 173 miljoner kronor till varvet med dyrare lösningar och mer komplext ombordsystem än vad som behövs i Skärgårdstrafiken. Driften kommer att bli dyrare beroende på högre bruttotonnage och utökat fartområdet som ger högre bemanningsutgifter och bunkerkostnader under minst 30 år. Att det inte kommer in några pengar från fartygsförsäljning av de äldre Ö-båtarna eller att en privat operatör skulle kunna köra detta för en tiondel av kostnaden är bara lök på laxen. Resor till Riga och norra Norge under byggnationen i tre år, utbildning av besättningar och kaptener ger minst en total kostnad av 200 miljoner kronor, då har vi inte tagit med kommande varvsbesök med ombyggnad till iskorgar och senare konventionell propeller med nya huvudmaskiner om ett par år.  
 
 
 
För att verkligen bekräfta sin inkompetens och stora förakt för skattebetalarna hittade man fartygets gudmor på Sundskär nämligen den gamle damen Kerstin Fogelström. Fru Fogelström är enda åretruntboende på ön - en bättre representant kan man inte hitta när man skall bejaka och sätta sprätt på skattepengar för att ge henne en daglig båtförbindelse! Ett tips kan vara att det finns ännu fler kobbar och skär såväl som Gotska Sandön som ön Märket som inte är bebodda ännu - för ännu fler kul fartygskonstruktioner som spyr ut gul urea (piss) genom skorstenen vid sin vingliga framfart i skärgårdarna.  
 
 
 
Konklusion 1.  
För en 1/10 del av kostnaden ovan skulle Waxholmsbolaget kunnat rustat upp sina Ö-båtar med avgasrening och bättre komfort för att ge fru Fogelström på Sundskär året runt trafik.  
 
 
Konklusion 2.  
En upphandling av vintertrafiken enligt EU reglerna där operatören även tillhandahåller tonnaget hade besparat Landstinget 200 miljoner kronor i investeringar som kunnat ge fru Fogelström och hennes jämnåriga bättre sjukvård.  
 
 
 
Konklusion 3.  
Låt kompetenta skeppsbyggare, konsulter, varv konstruera och bygga skärgårdstonnage i framtiden. Det är en skandal att "Staden på vattnet" inte kan ta fram vackra och ändamålsenliga skärgårdsfartyg. Ingen kan tycka att W-bolagets vinterbåtar är vackra fartyg.  
 
 
 
Konklusion 4.  
Ovan, om något, visar att landstingspolitiker inte skall bedriva företag eller rederiverksamhet. Man är helt klart helt inkompetent att bygga fartyg och bedriva rederi. Upphandla trafiken av proffsen och använd skattemedel på rätt sätt så kommer Stockholms Landstings resultat och ekonomi bli mycket bättre.  
 
 
 
Konklusion 5.  
Om Landstinget köpt upp denna trafik direkt av en privat entreprenör hade kostnaden varit 7,2 miljoner kronor per år med samma vintertidtabell och motsvarande tonnage mot dagens 15 miljoner exklusive administrations kostnader. Waxholmsbolagets administration kostar inklusive vd och en styrelse, som är klart överdimensionerad, i en konservativ bedömning minst 25 miljoner kronor per år för detta spektakel. Här finns stora möjligheter att spara utan att kvaliteten i trafiken förändras, dock blir det inga politiker som får sammanträda på Helgelandsholmen med tillhörande dryck.  
 
 
 
*Namnet SÖDERORM kommer från den slingrande gången och att man kommer lite här och där när man skall hitta bryggorna med den alltför lilla nosen i stäven.  
 
 
Hälsningar // Sjöman  
 
======================================  
 
4)  
 
Naturvårdsverksrapport sågas av Bussbranschen  
 
 
När Naturvårdsverket går i Vägtrafikskatteutredningens ledband och vill höja drivmedelsskatterna och låta transporterna ta den tyngsta delen av miljöskatterna är man inne på en farlig väg, säger Buss & Samhälle. Verket kräver striktare bestämmelser när det gäller fordonsskatten - enbart de som tillhör miljöklass 2005 och bättre ska få någon nedsättning.  
- Branschen måste få tid att anpassa sig till kraven från beställare och staten. En etappvis förändring i samklang med Vägtrafikskatteutredningens förslag är därför att föredra framför en snabb styrning. Skatter och avgifter har under de senaste tio åren ökat vilket lett till utslagning och konkurser bland företag inom bussbranschen. Detta drabbar även vår fordonsindustri, som säljer färre bussar, säger Christer Lindblad, projektledare för branschnätverket Buss & Samhälle.  
 
 
http://www.flygtorget.se/nyheter/nyhetsdetaljer.asp?KatID=5&ID=2348  
 
 
 
TS kommentar!  
Christer Lindblad en sann byråkrat som framställer saken som om det vore en naturlag att samhället skall bekosta en byråkrati till en kostnad av minst 10 miljarder som håller tusentals onödiga tjänstemän under armarna som gör livet surt för de få entreprenörer som finns kvar, politiskt helt korrekt i ett system som är på väg att sjunka, långsamt och smärtsamt.  
Herr projektledare, om det funnits lite råg i ryggen så hade du haft med alternativet, fri etablering och inte slingrar dig i ett system tagen direkt från Sovjet.  
Ta och vakna du och hela förbundet BR.  
 
=================================  
 
5)  
 
I Tyskland (finns det hopp) råder för övrigt samma politiska sörja som i Sverige.  
 
 
 
Abiello är namnet på ett nytt företag inom kollektivtrafiken som skall ta upp konkurrensen med Connex, Arriva och andra spelare.  
 
 
 
Abiello är ursprungen från det kommunala trafikföretaget EVAG som hade ansvaret för lokaltrafiken i staden ESSEN mitt i Ruhr området.  
Delägare är regionalkollektivet som arbetar i en kooperation från städerna Mülheim, Essen och Oberhausen under namnet MEO  
Med finns en privat entreprenör Bernd Mesenhohl som tidigare körde som entreprenör för EVAG numera MEO. Inom ett år räkna man med en omsättning på 1 miljarder euro motsvarande ca 9 miljarder kronor.  
Huvudägaren är det kommunala bolaget MVV från Mannheim vilken också är en av de större el producenterna i Tyskland.  
 
 
 
Abellio skall ta 10% av den tyska lokal och regionaltrafiken inom en snar framtid.  
Man förhandlar med ett annat bolag Bogestra att starta ett gemensamt ägt bolag med vilket man vill konkurrera i andra länder.  
 
 
 
TS kommentar:  
Att den tyska ekonomin är usel är inte enbart orsakat av att man införlivade ex DDR med närmare 16 miljoner människor utan en enda DM eller euro i fickan, det är en våldsam överbyråkratisering, där små städer med 16.000 invånare kan briljera med 900 byråkrater och 6 borgmästare varav en är överborgmästare.  
Facket som låser in samhället i ett system som hindrar utveckling och en skattepolitik där man ropar efter hjälp för att man betalar 33% i snitt, vad skulle dom göra ifall man betalade som i Sverige närmare 60%? Rätt man måste räkna hela skatten och inte enbart löneskatten.  
 
 
 
Se http://www.skattebetalarna.se  
 
 
 
Hela Tyskland är i en fas av uppbrottsstämning, där facket tidigare genom otaliga strejker drev fram en 35 timmars vecka som nu är passé efter att samtliga stora företag är tillbaks till 40 timmars vecka och en del redan på 44 timmar. I Tyskland gör man samma ingrepp som i Sverige där man minska samhällets service överallt men det finns en väsentlig skillnad. Det debatteras öppet, och folket är med i debatten så att det hörs! I en del av delstaterna som Bayern har man redan lagt ned eller slagit ihop kommunala och regionala myndigheter för att sanera samhället, minska byråkratin, ökar den fria företagsamheten där kollektivtrafiken är en del där man minskar under kommande 2 åren bidragen med över 400 miljoner kronor.  
 
 
 
Från delstatsledningen ned till varje ort jagar man kostnaderna för att öka samtidigt bidragen till forskning och framtidsföretag.  
Kollektivtrafiken avregleras och fri etablering är målet.  
 
 
 
Bolag som Abiello och Bogestra är dödfödda på sikt när hela förlusten kommer fram, det finns trots allt en gnutta förstånd kvar. Till sist lär alla få lära sig även den mest inbitne miljöpartisten och kommunisten att det är tillgång till pengar som styr världen och inte gaphalsar med en enda ideologi vars resultat är att alla blir lika fattiga.  
Historien har visat detta, fler experiment behövs inte.  
 
 
=================================  
 
6)  
 
SVENSKARNA KANALKRYSSAR SOM ALDRIG FÖRR  
Världens äldsta passagerarfartyg, m/s "Juno", har gått mellan Göteborg och Stockholm i 135 år. Tillsammans med m/s "Diana" och m/s "Wilhelm Tham" har "Juno" under året tagit ovanligt många svenska gäster mellan de båda orterna. Hittills i år har Göta Kanalrederiet visat en 21-procentig ökning av bokningar av svenska resenärer - kryssningarna är redan populära bland amerikaner, tyskar och engelsmän. De tre fartygen är nyrenoverade och "Juno" och "Wilhelm Tham" har nyss k-märkts av Statens maritima museer.  
Rederiets vd Håkan Gullberg tror att ett nyväckt historieintresse tillsammans med ett önskemål om att åka med lite mindre fartyg ligger bakom uppsvinget på Göta Kanal. Det finns kryssningar på två, fyra och sex dagar.  
 
 
 
Tallink är en annan stor vinnare för de rederier som kryssar på Östersjön.  
 
========================================  
 
7)  
 
Minskade investeringar efter euro-nej  
En ny internationell rapport konstaterar att Sveriges och andra utanförländernas andel av EU:s direktinvesteringar har minskat kraftigt sedan euron infördes 1999. Och prognosen är att Sverige fortsätter att tappa mark gentemot andra länder, skriver Jonas Frycklund, ekonom på Svenskt Näringsliv.  
 
 
 
TS kommentar:  
Efter EMU omröstningen kommer nu sviterna sakta och tydligt, allt fler företag lämnar Sverige tyst och stilla, varje försäljning av ett svenskt företag till annat land betyder att huvudkontoret och beskattningen flyttar likaså, skatteunderlaget sviktar, regeringen tvingas till nya skattehöjningar, fler företag flyttar eller läggs ned, moment 22.  
 
 
 
Undrar när insikten kommer till Svensken att 400 miljoner människor med en och samma valuta är en gigantisk inrikesmarknad.  
 
 
För några veckor sedan beslöts att Estland, Litauen och Slovenien anslöt sig till EU:s växelkursmekanism ERM2 för att kunna få en så snabb övergång till euron som möjligt.  
Euron å andra sidan redan officiell valuta i Montenegro, och den bosniska  
valutan är fast knuten till euron.  
 
Sverige skvalpar vidare.  
 
=========================  
 
8)  
 
När det är sommartorka bland nyheterna då får vi viktig information från Vanuatu nära Fiji öarna.  
Svenske konsuln greps rattfull och beväpnad  
Sveriges konsul i Vanuatu ( ligger nära Fiji öarna ) greps rattfull och med ett skarpladdat vapen. Nu riskerar han att få sparken.  
- Det var inte så farligt. Alla här kör onyktra hela tiden. Och vapnet har jag bara för att skrämmas, säger Karl Waldebäck.  
 
========================================  
 
9)  
 
Det finns främst två hinder för nyanställningar  
 
 
I en enkät utförd av Svenskt Näringsliv bland 1000 mindre företag  
framkommer att många skulle vilja anställa ännu fler. Det finns främst  
två hinder för nyanställningar. Av dem som velat rekrytera säger 53  
procent att de upplever det som svårt att rekrytera. Var sjunde säger  
att de har försökt att rekrytera men har misslyckats. Främst anser man  
att det är svårt att hitta personer med rätt utbildning eller  
erfarenhet. En förklaring till detta är att det är svårt att få  
människor att flytta för att få jobb.  
 
 
 
Rapporten pekar också på att regioner där det finns många mindre och  
medelstora företag har högre sysselsättning bland människor som på andra  
håll hamnat utanför arbetsmarknaden. Både arbetslösheten och  
sjukfrånvaron är väsentligt lägre på orter med många mindre och  
medelstora företag.  
 
====================================  
 
10)  
 
Man kan ta mig attan rättfärdiga vad som helst -- insikten att sälja mer vilket ger lägre avgifter -- är att uppfinna hjulet på nytt, välkommen till realiteten LFV året 2004  
 
 
Alkoholskatterna, och därmed -priserna sänks i Sveriges grannländer. Ännu har Arlandas butiker inte tappat i försäljning, men priserna sänks nu för att förhindra en nedgång. Priserna på alkohol i butikerna på Arlanda ska bli minst lika låga som på grannländernas flygplatser, och lägre än hos charterbolagen. Prissänkningen på alkohol kommer att bli upp till 65 procent.  
 
 
Taxfree-försäljningen är en viktig inkomstkälla för Luftfartsverket på Arlanda.  
-Ju mer vi säljer av kommersiella produkter, desto lägre avgifter kan vi ha på flygplatsen, säger Niclas Härenstam, presschef på Luftfartsverket.  
 
 
Omkring trettio procent, cirka fem miljoner resenärer, av de som reser från Arlanda reser utanför EU och får handla alkohol taxfree.  
 
 
=================================  
 
11)  
 
Det har regnat en del den här sommaren om du inte redan märkt det!  
 
 
 
Så vad gör man när kakorna är slut och man viskar besvärjelser med knuten näve mot himlen varje morgon?  
Gör och gör - Det känns som man står kvar i avgångshallen när alla reser till solen. Och det är inte slöseri med tid, det bara känns så. Därför tänkte jag komma med lite krav på dig igen. Här kommer ett mitt i regnet program som gör dig klokare ganska snabbt.  
 
 
1. Gå in på din egen hemsida. Du är nu tre olika kunder. En ska köpa din mest attraktiva produkt. En letar efter ett telefonnummer och den tredje personen har hört om ditt företag och vill veta vad ni tänker om er själva.  
Hur gick det?  
Tid 6 minuter.  
 
 
2. Nu tar du ett djupt andetag och går igenom alla sidor. Vad är inaktuellt? Öppna ett worddokument och släng ner några rader med förändringar. Kalla dokumentet "My god, varför har vi inte fixat det här.doc"  
Tid 18 minuter  
 
 
3. Besök dina värsta konkurrenters hemsidor och se vad de gör bra. Hur ska du kunna göra samma sak fast bättre.  
Njut också en stund av det de gör som är dåligt.  
Tid 22 minuter  
 
 
4. Gå till din favoritsökmotor och sök på dina nyckelord. Vilka sajter hamnar på topp tio? Besök dessa sidor och se vad som är gemensamt för dem. Skriv in "link:www.sidansnamn.domänen" på sökmotorn och se vilka som länkar till sidorna. Hur ska du få de sidorna att länka till dig också?" Titta också i koden på sidorna (högerklicka och klicka på "Visa källa") och se om de högt rankade sidorna har något gemensamt.  
Och granska förekomsten av nyckelordet på själva sidorna.  
Tid: 11 minuter per dag i ett par veckor.  
 
 
=======================================  
 
12)  
 
Invigning av Ryss line torsdagen den 1 juli meddelade LuleBuss, Grattis!  
 
 
 
En stor och växande marknad på nära håll kan länets näringsliv inte strunta i. Möjligheterna för att knyta värdefulla personliga kontakter för kommande samarbete, affärer och utveckling är ofta närmare än vad man tror. Flera av dessa möjligheter finns på expansiva Kolahalvön i Ryssland; knappt två timmar med flyg från Luleå.  
 
 
Det är för att ge regionens näringsliv, samhälle, organisationer och enskilda möjlighet att ta tillvara dessa möjligheter som RyssLine har bildats.  
 
 
Torsdagen den 1 juli invigdes den nya verksamheten av Norrbottens landshövding  
Medverkade också Per-Ola Eriksson och företrädare av RyssLines samarbetspartners på Kolahalvön. Även ryska artister deltar för att invigningen ska bli så trevlig och lyckosam som möjligt.  
 
 
Detta meddelande sändes till mitt Newsletter av Kjell Eriksson LuleBuss Resebyrå AB  
LuleBuss Resebyrå AB, Box 4, 971 02 Luleå http://www.lulebuss.se  
Tel: 0920-23 23 50  
E-post: info@lulebuss.se  
E-post: kjell@lulebuss.se  
 
 
Grattis Kjell och kollegor till ett spännande projekt  
 
 
Är det någon mer som har spännande nyheter?  
 
===================================  
 
13)  
 
Konkurrens minskar kostnader med 10-30 procent  
 
 
Konkurrensutsättningen ökar sakta men säkert i både kommuner och  
landsting. Praktiskt inriktade kommunpolitiker inser att driftentreprenader till privata företag är ett sätt att få mer valuta  
för pengarna i verksamheten. De ekonomiska effekterna har dock tagits för givna. Nu visar en genomgång av bland annat de senaste  
forskningsresultaten att hypotesen håller.  
 
 
- Skeptiker brukar hävda att det är lika bra och kostnadseffektivt att  
bedriva verksamhet i kommunernas egen regi som genom privata leverantörer. Den inställningen har dock litet stöd i fakta. Generellt  
sett blir det billigare med oförändrad eller högre kvalitet om man anlitar företag, säger Olof Erixon, konkurrensexpert på Svenskt  
Näringsliv.  
 
 
Några av rapportens huvudsakliga slutsatser är att besparingspotentialen inom tekniska verksamheter och transporter tycks ligga närmare 30 procent medan den inom vård och omsorg är närmare 10 procent. Det framkommer också att konkurrensutsättningen i de flesta fall inneburit högre eller oförändrad kvalitet i verksamheten. Slutligen har förekomsten av fler arbetsgivare inom offentligfinansierad verksamhet inneburit bättre villkor för medarbetare inom vårdområdet.  
 
 
Privata driftentreprenader i kommunerna uppgick 2002 till bara 9,5 procent av kostnaderna. I landstingen var siffran 7,8 procent. Men sedan  
slutet av 1990-talet har det inte gjorts något försök att sammanställa vad man vet om resultaten, en brist som Svenskt Näringslivs nya rapport fyller.  
 
 
- Potentialen för ett lönsamt partnerskap med privata leverantörer är enorm, konstaterar Olof Erixon. Bara inom omsorgen lägger kommunerna ut  
minst 25 miljarder per år. Av den summan går omkring 8 miljarder till externa leverantörer. En effektivisering på enbart 5-6 procent på  
resterande 17 miljarder skulle alltså medföra en besparing för kommunerna med cirka 1 miljard kronor per år.  
 
 
TS Kommentar:  
Alla jämförelse görs jämt och ständigt med sjukvården, förståeligt eftersom det är den största posten i BNP. Men kollektivtrafiken ligger inte långt efter, den är splittrat på en rad olika budgetar varför det kräver mycket energi för att få en helhetsbild.  
Den svenska kollektivtrafiken och då ingår stöd till färjor, flyg och flygplatser, busstrafik, skoltrafik, färdtjänst, järnvägen i alla dess facetter passera vi snabbt 50 miljarder kronor.  
 
 
SLTF och andra lydorgan anser att den svenska kollektivtrafiken är avreglerad. Har till och med gett ut en skrift på engelska där man talar om den stora förändringen i Sverige när man gick från en reglerad trafik med trafiktillstånd till länsbolagsreformen.  
 
 
Jag har skrivit det förr, det måste för en normal begåvad person vara fullständigt obegriplig hur man kan få en av byråkrater styrt system där man med hot om böter och fängelse tvinga folk till ett enda system anser vara avreglerad.  
Aspergergs syndrom är svaret och om detta får du snart läsa i ett kommande Newsletter.  
 
Frihet betyder fri etablering, fritt från politisk inblandning! Marknadsanpassning och det kan företagaren bäst utan yttre hjälp.  
Allt annat är kommunistisk propaganda där Sovjet staten var modellen för friheten på jorden, försök och kom ihåg detta.  
 
 
====================================  
 
 
Sist hittar du ny intressant information angående vätgasen och hur Sverige slingrar sig undan då man valt en fel väg som kommer att ställa stora nya krav på den svenske skattebetalaren  
 
 
Till slut önskar jag alla en bättre sommar och söker du värme och sol så kontaktar du Margret http://www.eurocasa.nu som har en några radhus lediga enstaka veckor på ett av Spaniens i särklass bästa Urbanisationer enbart för boende, nattvakt, stora grönytor, promenadvägar samt pooler och tennisbanor inom området högt belägen direkt vid havet med en magnifik utsikt. 150 meter nedanför finns det milslånga stränder med finaste sand, 7 förstklassiga golfbanor inom en kort radie med en green fee hälften av den som råder på Costa del Sol, nära till Alicante 20 minuter, närmaste flygplats Alicante 15 minuter,. Nå lockar det...kolla in detaljerna på länken.  
 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Hyra bil i hela världen http://www.telluscar.com även Kanarieöarna.  
På Spanska fastlandet och Mallorca http://www.eurocasacar.com finns den första helautomatiska siten, dygnet om alla dagar, bekräftelse inom 1 minut, Voucher inom 1 timme. Med i särklass lägsta priserna.  
 

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.