Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
Newsletter Varning Schönfelder nr 18 den 18 juni 2006  
Mot korruption, vänskapskorruptionen, maktmissbruk och slöseriet med skattemedel  
 
I detta nummer kan du läsa:  
Chocken i Tyskland, 21 miljarder kronor mindre i bidrag till kollektivtrafiken  
Vi dödar ca 1.700 personer varje år med en snabbt stigande tendens helt medvetet!  
Är detta en vettig miljöpolitik Göran Persson?  
 


 
 
Ledare
 
 
Denna vecka blir tuff inte bara VM i fotboll utan mellan den 20 – 25 juni firas det midsommar i Alicante. Spanjorer firar dygnet om utan att pissa, slåss eller dränka staden i spyor. 60% av alla innerstadens gator är stängda för trafik, där det byggs barer och restauranger som är öppna i 5 dagar dygnet om, över en miljon människor varje natt trava fram mellan alla vattenhålen, hundratals orkestrar spelar varje förmiddag, dag, kväll och natt fram till 06.00 sedan är det paus till 10.00 och så fortsätter det igen men det är därmed inte tyst utan dånar musiken från otaliga disko anläggningar non stop. För barnen har man ett eget festande fram till lång tidig morgonkvisten där hela den svenska socialvården skulle få krupp om jag skrev om detta. På kvällarna är det km långa festivaltåg som skrider fram med tusentals deltagare i folkdräkter och karnevalståg, blåsorkestrar som blåser i kapp.  
 
Hundratusen fällstolar av trä står till förfogande i fem dygn för dom sim vill sitta utefter kortege gatorna och inga är sönderslagna eller stjäls. Det är en härlig upplevelse, ingen fylla, inga slagsmål, bara trevligt, sista året satt vi mitt i huvudgatan kl 04.20 på morgonen i sällskap med mor då ännu inte fyllda 100 år samt med vänner och njöt av en glass av modell större. Samtidigt for städmaskinerna fram och gjorde stan ren och fin igen från allt papper och girlanger som slängs omkring.  
 
Den 24:e på natten bränner man upp ett hundratal ”maffiga” pappers figurer som är mellan 2 och 30 meter höga skapelse som är så vackra att man kan undra varför dessa skall brännas upp, bättre det än att slakta tjurar på Arenor i vart fall. En svensk Brandman skulle få flipp eller flopp om han såg hur man i gränder och torg får eldslågor höga som husen att brinna utan att husväggen skadas eller att fönster smälter eller andra skador. På natten kör man fyrverkerier för säkerhets skull 2 st en vid midnatt en till vid 02.30 och alla överlever även djuren. Nu skjuter man inte iväg fyrverkerier från ett ställe utan stans alla kvarter tävlar mot varandra. Alicante borna är lyckliga med sina festivaler, det ger liv och rörelse, det ger klirr i kassan, närmaste lapplisa tror jag finns i Malmö för miljön skull. Polisen (Policia local) här i Spanien har en annan uppgift nämligen att vara behjälpliga och leda fram trafiken. Bilarna tillåts stå parkerade i fyr - fem dubbla led, på alla otänkbara platser jag vågar inte ens nämnda även på trottoarer för då får jag väl svenska miljökommunister och handikappförbundet på mig och det vill jag ju inte.  
 
I behaglig värme satt vi och filosoferade över hur olika det ändå kan vara, vi kunde snabbt konstatera att det inte bara är skatterna som var mer behagliga utan även livskvalitén på alla sätt.  
 
Nu är det dags igen, mor nu fyllda 100 år skall vara med igen, denna gång i rullstol det blir stadigare så!  
 

 
 
Hej Toni  
 
Vill med dessa rader förmedla min uppskattning för intressanta artiklar och åsikter i Ditt nyhetsbrev.  
Jag fastnade speciellt för Din känga mot Thomas Brühl i förra numret  
 
Jag kontaktade denne Thomas Brühl våren 2005 för att gratulera honom till den nya posten som VD för Sveriges turism. I brevet till honom indikerade jag att jag dessutom hade en idé som kunde vara av intresse. I min tanke spelade givetvis Ryanair en stor roll.  
 
Jag skickade ett påminnelsebrev efter sommaren (2005), men inte heller det föll i god jord. Nu efter att ha läst Ditt inlägg i debatten om Ryanair och Brühl ramlade polletten ner...  
 

 
 
Buss och kollektivtrafiken  
 
1)  
 
Bussbransch växlar upp
 
 
När sommaren kommer så anländer även många turistbussar till landets stora städer. Men hela sjuttio procent som reser med långfärdsbuss i Sverige är över 55 år. Nu söker branschen annorlunda vägar för att locka till sig nya resenärer.  
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1064&a=553135&previousRenderType=6  
 
Toni kommentar:  
Bra, mera så, det finns tiotusen bra skäl att lyfta fram  
 

 
 
 
2)  
 
Tidningen Bussbranschen ”århundradets” marknadsföringsinsats för buss- och kollektivtrafiken”.
 
 
Gör så här!  
Leta reda på någon pensionerad ”guldäggsbelönad” reklamguru och försök entusiasmera honom/henne att ta på sig jobbet att genomföra projektet: läs på denna länk hela idén  
http://www.busstidningen.se/bw-0.html  
 
Toni kommentar:  
Fel Bjarne, det går inte att vinna folk att åka kollektivtrafik som den nu är organiserad och då spelar det ingen roll hur mycket marknadsföringspengar man har till förfogande. Det har tidigare SLTF kampanjer visat, det har likaså jättelika kampanjer i andra länder visat.  
Det är något dom styrande också insett varför helt förklarligt de gröna fundamentalisterna tar till avgifter, skatter, jävlas allt vad det går med bilister som om dom vore våra dödsfiender. Felet ligger i strukturen i den ojämna fordons kvalitén, i att politiker skall styra och ställa, att tjänstemän är med och fiffla i saker som dom inte begriper ett smack av än mindre har ett ansvar för. Hur mycket pengar tror du det behövs och hur många generationer för att polera upp Aeroflot till BA, Lufthansa, KLM image?  
 
Där har vi grundfelet som ingen kan råda över om man inte avreglera och låter kunderna välja mellan olika aktörer som erbjuder sina tjänster efter samma mönster som i alla andra branscher vilka är ”fria”. Det tjatas till leda om avreglering, det tjatas om satsningen på småföretagare, jag förmodar att du liksom många inser det är fråga om läpparnas bekännelse när man talar om avreglering menar man i själva verket tvärtom.  
 
Varje person har en klar uppfattning vad han anser om kollektivtrafiken och den ändra sig inte om inte produkten också motsvara vad man lovar. Jag förstår att Bjarne inte åkt i kollektivtrafiken på länge, det räcker väl med att säga SJ så har 99% av folket en klar uppfattning positiv eller negativ, den ändrar man inte på i första kvarten.  
 
Res med SL en dag börja kl. 07.00 fram till 12.00 och fortsätt 15.00 fram till 22.00 bara för skojs skull blandat med tunnelbana, bussar och pendeltåg. Men gör det gärna på vintern med  
-5 eller på sommaren med över +20 grader. Stå gärna vid en hållplats i förorterna i regn och slask inget ovanligt i Nordens kärva klimat.  
 
Därefter sätter du garanterat inte din fot på ett SL fordon dom närmaste 10 åren om du inte  
måste – och det är just vad dom styrande ägnar sig åt att med tvång skaffa sina resenärer. Samtidigt som man bränner miljarder kronor på idiotier som en poesi bok, talar om miljövinster samtidigt som man passa på att förgifta folket med Etanolavgaser,  
Grattis Sverige,  
 
Bra tänkt Bjarne men helt fel.  
 
Ha i minnet att SLTF patrasket är branschens dödgrävare. Vänta bara till efter valet när den ”välfyllda svenska statskassan” visar sig vara tom. Först då blir det förutsättning till nödvändiga förändringar. Det som krävs nu är att sätt all kraft i att avreglera.  
 

 
 
3)  
 
Chocken i Tyskland, 21 miljarder kronor mindre i bidrag till kollektivtrafiken
 
 
Samlingsregeringen CDU ( motsvarande m) och SPD (motsvarande s) beslöt i fredags den 16 juni 2006 att minska anslagen till kollektivtrafiken med hela 20 miljarder kronor som var 5 miljarder kronor mindre än vad man först avsåg under perioden 2006 till 2009.  
Omedelbart står alla inom kollektivtrafiken upp och siar trafikens sammanbrott, folk har inte råd att resa, pensionärer och studenter är dom lidande, indragna turer, folket i glesbygden blir mest lidande, tänk på miljön osv som tagen från en svensk kollektivtrafik debatt.  
 
Hela den tyska kollektivtrafiken är en gigantisk misär som i Sverige, den fungera på snarlik vis med upphandling och stora ämbetsverk till ”länsbolag” som är ansvarige för ett slöseri som saknar motsvarighet i världen Sverige undantaget där är det proportionellt likadant.  
 
Nu är det klappat och klart den tyska staten måste spara och egentligen fanns det starka krafter att gå den engelska vägen och släppa kollektivtrafiken helt fri. Det har varit en upplyftande debatt där monopolgänget tar till vilka medel som helst för att rättfärdiga den invanda rätten att slösa obegränsat med skattebetalarnas pengar.  
 
Märkligt är att dom tyska sossarna som bara för en kort tid sedan före valet torgförde hur stabil den tyska statsekonomin var, det var oppositionen CDU som försökte intala folket något annat och under s skulle allt fortsätta som tidigare.  
 
Valet blev en samregering mellan blocken där sossarna har finansminister posten som efter valet gör helt om och klagar över hur illa ekonomin är att statsskulden som före valet inte fanns i den omfattning nu några månader senare är dubbel så hög varför det krävs jättelika uppoffringar.  
 
Så sant kära svenska politiker om den tyska ekonomin har feber så har den svenska influensan bara att man döljer det med Asperin och andra dunder medel fram till efter valet.  
 
När kassan är tom eller som i Sverige ekonomin är dopad så krävs det nya tag och det är vad kommer att ske med den svenska kollektivtrafiken efter valet oavsett vem som vinner när anslagen krymper och storstolliga länsbolagsdirektörer kommer att slaktas på löpande band, det är nämligen ”aldrig” fel på politiken utan på dem som satt sig på VD stolen en sanning som kanske kommer som en överraskning för en och annan medlöpare.  
 
Snart lär vi få läsa i böcker från sparkade länsbolagsdirektörer hur illa det var och hur dom varnade politikerna men det var ingen som lyssnade och som VD gjorde man bara sitt jobb.  
Argumenten känns igen från en annan epok där ingen var ansvarig utan man bara gjorde vad man blev tillsagt. Så enkelt, så patetiskt!  
 

 
 
4)  
 
Swebus, tillbaks till 80 talet innan 10-15 miljarder rann ut ur kassan
 
 
Det är nu möjligt att sätta sig på bussen i Mora på eftermiddagen och anlända till Berlin och Hamburg knappt ett dygn senare.  
 
Under tre månader pågår ett provsamarbete mellan Siljan Turism och Swebus Express. Swebus regionchef för Dalarna, Thomas Eriksson, berättar att samarbetet med Siljan Turism bland annat går ut på att det under juni, juli och augusti, är möjligt att hämta ut biljetter på turistbyråerna i Dalarna.  
 
- Bland våra erbjudanden finns ett par bussluffarkort, ett som gäller 15 dagar och ett billigare för fem dagar. Dessa kort gäller för obegränsat resande på vårt linjenät i Sverige samt även för våra linjer till Köpenhamn och Oslo, säger Thomas Eriksson.  
 
Vad har då Siljan Turism för intresse av att slussa iväg dalfolket ut från länet ?  
- Ambitionen är naturligtvis en helt annan, att locka kontinentaler och andra att ta bussen till Dalarna. Möjligheten för dalfolket att se sig om kan ses som en bonus i sammanhanget, menar Thomas Eriksson.  
 
Toni kommentar:  
Att historien upprepar sig är väl känt, att man möts minst tre gånger i livet är en annan sanning, men Swebus hur illa är marknadskunskapen? Det tar upp till ett år att förbereda en Internationell trafik. All kunskap har väl inte försvunnit ur koncernen även om ni gjort stora ansträngningar?  
 

 
 
5)  
 
Dalarna och Swebus.
 
 
Vid ett informationsmöte i Borlänge härom veckan uppstod det rena  
upploppet vid ett möte med förare från Connex som skall bli "Swebussare" från den 1/7.  
Projetledaren Rune Granlund fick det hett om öronen.  
"Du ska inte komma hit och djävlas med Dalkarna" då är du inne på fel väg.  
 
Swebus har haft ett antal konsulter som har sett över start och avslutningstider framkörning från depå till busstationer m.m  
Detta har tydligen skapat en massa tydlig irritation bland förare i länet och i andra delar av landet. Det är tydligen förarna som skall betala förlusterna är deras åsikt.  
 
Toni kommentar:  
Det finns bara förlorare i systemet med upphandling och så länge ingen gör något åt länsbolags monopolet kommer det att fortsätta på detta vis där personalen blir den ständige förloraren. Cheferna på Swebus, ett gäng skrivbordsakrobater som tror sig kunna fixa till bolagets trassliga ekonomi genom konsulter i avsaknad av egen kompetens, vill öka tillväxten får snart ett kvitto som svider mer än någon tycks kunna ana. Man bara skippa efter andan samtidigt som VD går ut i tidningen och vill göra Swebus till världens bästa tjänsteföretag, utan att personalen är med?  
 
Jag har skrivit det många gånger, Swebus lider av en total inkompetent chef som saknar kontakt mellan hjärnan och munnen.  
 

 
 
6)  
 
Svenska flygbussar i St Petersburg
 
 
Hela artikeln kan du läsa på följande länk  
http://www.rt-forum.com/nyhet.html  
 
Svenska People travel group, den tidigare Flygbusskoncernen, har nu på allvar etablerat sig i den ryska mångmiljonstaden St Petersburg.  
 
På onsdagen startade man flygbusstrafik mellan St Petersburgs snabbt expanderande internationella flygplats Pulkovo och stadens centrum.  
 
Till en början körs trafiken med åtta bussar under namnet Airport Express.  
Trafiken körs med helt nya Scaniabussar som är speciellt inredda för flygbusstrafiken. Trafiken är igång dygnet runt och den normala turtätheten är 20 minuter.  
 
Idag har People travel group ca 150 anställda och ett 50-tal bussar i sin ryska verksamhet. Man är också första utländska bussföretag som har etablerat sig i Ryssland.  
 
Toni kommentar:  
Grattis People Express, men tyvärr har ni nu kommit halvvägs innan grabbarna med dom svarta glasögonen slår till direkt eller via olika myndigheter som ni inte ens hört talas om. Vi hörs igen senast om 1,5 år!  
 

 
 
7)  
 
Gränsupprop mot bompeng för kollektivtrafik
 
 
Ta bort bompengen vid Svinesund för kollektivtrafiken! Det kräver nu 22 norska och svenska kommuner i ett upprop. Orsaken är att gränspendeln som blivit en succé, med 16 avgångar dagligen mellan Sarpsborg och Strömstad, fördyras med en miljon kronor på grund av bompengen.  
 
I en skrivelse till näringsminister Thomas Östros påpekar gränskommittén att bomavgift är ett nytt gränshinder som missgynnar den regionala utvecklingen.  
Skrivelsen undertecknas nu av 14 kommunalråd i Bohuslän och Dalsland och åtta på den norska sidan gränsen. Även regionfullmäktige i Västra Götaland ställer sig bakom kravet.  
 
Toni kommentar:  
Det var väl en klarsynthet som saknar motstycke när man inser att bomavgift är ett hinder varför politiken måste som alltid tillskriva ministern för att få hjälp.  
Samma politiker som djävlas med bilisterna i varje håla, överbeskatta medborgarna för egna syften att sätta sprätt på pengar på dom mest idiotiska projekten.  
Varför skulle en lokaltrafikbuss inte betala samtidigt som turistbussen skall betala eller taxi eller budbilar eller lastbilar eller person bilar som är den bekvämaste formen av kollektivtrafik?  
 

 
 
8)  
 
Regeringen säger ja till ny kustnära järnväg mellan Kalix och Haparanda
 
 
Regeringen beslutade den 14 juni 2006 att ge tillåtlighet enligt miljöbalken för utbyggnad av en 40 km ny järnväg längs kusten mellan Kalix och Haparanda. Järnvägen byggs med ett spår och är avsedd för godstrafik.  
 
Järnvägen bedöms skapa god tillgänglighet och funktion för såväl godstrafiken som för en eventuell framtida persontrafik. Utbyggnaden av den kustnära järnvägen är positiv med hänsyn till flera nationella miljökvalitetsmål till exempel Frisk luft, Begränsad klimatpåverkan och Naturlig försurning.  
 
- Att få över fler godstransporter från lastbil till järnväg är en prioriterad fråga för regeringen. Den här järnvägssträckan kan förhoppningsvis avlasta en del av de stora godsvolymer som idag sker längs E4:an i denna expansiva region, säger miljöminister Lena Sommestad.  
 
Toni kommentar:  
Vem kan ta denne papegoja till minister på allvar när alla vet att Persson gjort upp med miljökommunisten Eriksson och nu skall det verkställas. Det har inget med miljön att göra det är ett beställningsjobb från v+mp. Det är ett enkelt beslut inför valet i vetskap om att man kan riva upp det efter valet då man utgår ifrån att inte behöva regerar med mp:s stöd eller så blir det utdraget att verkställa beslutet det är ju ändå bara röstboskapen till skattebetalare som skall betala misslyckanden.  
 

 
 
9)  
 
Solsting i trafikpolitiken
 
 
krönika  
Sol, sommar, semester. Vad hände med förslaget att höja hastigheten till 130 kilometer på motorvägarna? Regeringen fegade ur. Diverse ”trafiksäkerhetsexperter” rasade och beskrev en framtid där dödsolyckorna skulle staplas på varandra – och regeringen vågade inte gå vidare. Synd. ¬Exemplet Danmark visar att kombinationen resoluta trafiksäkerhetsåtgärder, högre fart på motorvägarna och skärpta bötesbelopp vid fortkörning minskar antalet dödade respektive svårt skadade i trafiken. Den modellen bör Sverige kopiera. Då kan arbetet med att nedbringa antalet dödsoffer i trafiken krönas med större framgång.  
 
Sol, sommar, semester. Anläggningsarbeten och vägarbetare på eller vid sidan av vägen. Åt helvete för många bilister nonchalerar vägarbetarnas arbetsmiljö. Höga hastigheter, noll respekt för skyltar osv utsätter vägarbetarna för livsfara. Enligt Vägverket och polisen är ¬yrkesförarna och nöjesbilisterna lika goda kålsupare. Tänk på det i sommar. Anpassa farten, håll avståndet, kolla skyltarna vid vägrenen.  
 
Sol, sommar, semester. År 2000 utlovade dåvarande näringsministern Björn Rosengren en massiv upprustning av vägnätet. Det blev en halvmesyr. Miljöpartiet och vänstern övertalade sossarna att bygga järnvägar i Norrland istället. Därför ser det ut som det gör. Därför blir det inget av med upprustningen av olycksdrabbade riskväg 50. Det som kallas trafikpolitik är rena snurran. Att bredda riskväg 50 mellan Vadstena och Omberg går inte av miljöhänsyn – men att låta tung trafik dundra genom centrala Vadstena är helt okej. Bio¬toper och fåglar är viktigare än människoliv.  
 
Sol, sommar, semester. 1959–1978 dödades drygt 1 000 personer i trafiken varje år. Sedan dess har dödstalen halverats, mycket tack vare Vägverkets trafiksäkerhetsarbete, typ 2–1–vägar och annat. Men verket behöver mer pengar, för trafiksäkerhetens skull. Fattar miljöpartiet det?  
 
Sol, sommar, semester. Stirra dig inte blind på bensinpriset. Du blir bara förbannad. Du vet att priset skjuter i höjden så snart semestertiden vankas. Njut av bilfärden istället, och tacka Gud & riksdagen för att det fortfarande är tillåtet att äga och åka bil.  
 
Trevlig sommar!  
 
Torbjörn Gustavsson  
Reporter  
torbjorn.gustavsson@corren.se  
013-280 185  
 

 
 
10)  
 
Det kunde lika gärna varit en målande beskrivning av svensk busstrafik  
 
Toni kommentar: (i fet stil efter respektive avsatts)
 
 
Telereglering hämmar konkurrens och investeringsvilja - forskare varnar  
för stagnation på svenska telemarknaden.  
(Ingen skillnad hur det fungera inom bussbranschen)  
 
Mattias Ganslandt, nationalekonom verksam vid Institutet för  
näringslivsforskning, visar i en ny forskarrapport att den  
sektorspecifika reglering som i dag råder på svensk telekom marknad inte  
gynnar vare sig konkurrensen eller investeringsviljan. Han menar bland  
annat att regleringen av tillträde till fasta nät kan ersättas med en  
reguljär tillämpning av den generella konkurrensrätten.  
(Motsvara länsbolagens monopol i bussbranschen)  
 
En avreglering som innebär att konkurrensrätten, såsom den tillämpas i  
näringslivet i allmänhet, ersätter den sektorspecifika regleringen är  
sannolikt den mest gynnsamma politik som kan bedrivas för att skapa  
investeringsvilja och på sikt en ny modern teleinfrastruktur. En  
kvarstående sektorspecifik förhandsreglering leder till stagnation,  
skriver Mattias Ganslandt i sin rapport.  
(Varför skall bussbranschen undantas från denna sanning)  
 
På de områden där särregleringen upphört, till exempel mobilmarknaden,  
är investeringsviljan hög. Vi genomför just nu en miljardinvestering för  
att skapa ännu bättre mobiltäckning över hela Sveriges yta. Där den  
sektorspecifika förhandsregleringen fortfarande gäller är marknadens  
aktörer däremot mer intresserade av att leva på gamla tillgångar som  
kopparnäten och kabel-tv-näten, än att investera i ny infrastruktur för  
framtiden. Vi menar att det är nödvändigt att investeringsviljan  
återskapas, säger Marie Ehrling, vd TeliaSonera Sverige.  
(Översatt till bussbranschen skulle det innebära ta bort länsbolagen och avreglera)  
 
- Det finns med dagens kostnadsbaserade regelverk inga incitament att  
bygga ny infrastruktur i svensk glesbygd. Kostnaden är enorm och  
kundunderlaget är litet. Det är ingen tillfällighet att det i glesbygden  
saknas konkurrens även för sådana basfunktioner som livsmedel, bensin,  
post och kommunikationer med buss och tåg, säger Marie Ehrling.  
(Översatt till bussbranschen – orsak och verkan hos samtliga bolag Swebus, Connex, Arriva osv man kör så länge avtalen gäller till en minimal kostnad och hoppas det skall bli över en krona som det inte blir)  
 
Svensk glesbygd har självklart ett behov av goda kommunikationer skall byggas på överenskommelser som ger affärsincitament även i svensk glesbygd.  
Den svenska marknaden kan enkelt hantera en total avreglerat marknad, att viss trafik behöver bidrag är väl inget att debattera om. Frågan skall avgöras hos berörd kommun och region. Varje företag som driver trafik efter att man uppfyller vissa säkerhetskrav och garanterat regularitet ansluts till en dator där varje passagerare som stiger på kan subventioneras med ett antal kronor om man så vill, det hindrar inte en region att införa regionskort, skolkort, pensionärsrabatter allt är prissatt där trafikföretagen i konkurrens erbjuder sina tjänster och kunden kan välja mellan buss, taxi, färdtjänst eller vad som är mest bekvämt. Det gäller att ta fram incitamenten som egen företagare kan skapa på samma sätt som vi idag kan välja att handla våra tjänster i andra branscher till lägre priser än tidigare år utan att samhället skall subventioner konsum butiken.  
 
(Från dagens 100% subventionerade trafik kan man enkelt komma ned till att högst 20% subventioneras i någon form med inbesparingar för samhället på 10 tal miljarder kronor årligen.)  
 

 
 
Svensk miljö och energi politik som dödar fler än den hjälper  
 
11)  
 
Solsting i energipolitiken! Bensinsnålhet ger bättre miljö! Men inte i Sverige,  
 
Vi dödar ca 1.700 personer varje år med en snabbt stigande tendens helt medvetet!  
Är detta en vettig miljöpolitik Göran Persson?
 
 
Regeringen bröstar upp sig där man osant påstår att Sverige skall lämna oljeberoendet.  
Det är den första lögnen.  
 
Den andra lögnen är när miljökommunisterna far landet runt och genom sin vågmästare roll i politiken kör med utpressning helt i sovjetisk anda och lurar ett helt folk. Hur är det möjligt att ett par politiska anarkister kan driva igenom beslut som är till skada för ett helt samhälle och alla som har kunskap tiger, skakar på huvudet och ser på? I kollektivtrafikbranschen är det SLTF och BR som borde slå larm men gör det inte då man står med mössan i handen och försvara varje lögn hur farlig den är bara man kan få ett litet bidrag.  
 
Svaret är enkelt, alla som har kunskap är beroende av uppdrag eller anslag och dessa delas ut av centralmakten via sina styrorganisationer. I andra länder kallas det för sken demokrati, tidigare har vi kallat sådant för ett icke demokratisk statsskick innan vi själva lämnade en fri debatt. Tidigare togs kunskap emot med respekt. Nu skall folket med kunskap brännmärkas om det går emot vad ”husse bestämt” något som känns igen från andra sidan Östersjön före 1990.  
 
Etanolen är förfärlig och tusentals människor insjuknar idag andra dödas ca 1.700 personer/år i Sverige. Det börja med Astma besvär när SL bussarna spyr ut sina Etanol avgaser i Stockholm stad. Göteborg och Malmö följer efter samtidigt som dessa städer hånfullt gemensamt har infört olagliga miljözoner som istället är ett hot mot miljön. Etanol bussarna förpestar luften och skada barnen för evig framtid det är den tråkiga sanningen, alla medlöpare av systemet. Mupparna till VD:ar i länsbolagen jamsa med det gäller att rädda sig fram till pensionen.  
 
Detta är fakta!  
a) Etanolen kräver 2 liter för att ersätta 1 liter bensin= 5 kWh/L  
 
b) I Sverige döljer man den energi som behövs i framställningsledet, som därmed ger en felaktig bild av verkligheten till förmån av Etanolen. Och då struntar vi i att stora delar av Etanolen kommer från Brasiliens regnskogar som man kalhugger, kör med fartyg med svartbränsle den värsta miljöförstöraren över halva jordklotet till Göteborgs hamn för att i slutändan förgifta våra barn i städerna med argumentet det är för en bättre miljö!.  
 
c) I en USA-rapport angavs 2005 att om hela framställningen skulle göras med energi från bensin så skulle det krävas 3 liter bensin för att ersätta 1 liter bensin med etanol. Detta bara som en parantes för att enkelt åskådliggöra galenskaperna för en icke invigd.  
 
d) Det handlar om Ebberöds Bank på energin i Etanol som kommer att skada dina barn för livet!  
 
e) H2-Prius (Toyota Prius med utslängd vätgastank) har i USA klassats som: CO2 , CO, CH = ZEV (98 - 100% under bensin)= Nollemissionsklass.  
 
f) H2-Prius får på Nox här SULEV = 92-98% under bensinbilens utsläpp. För mätningarna har förutsatts att elektrolys ligger bakom framställningen samt att elektriciteten kommer från Vind, SOLceller, vattenkraft eller spegelreflektorer. Var finns dom i Sverige och till vilken kostnad? När vätgasen samtidigt strömmar ut i luften utan att användas vettigt!  
 
g) Vägverket erkänner att det blir minst lika mycket koldioxid från en tillverkad liter etanol som förbränningen av 1 liter bensin.  
 
h) Man döljer med all kraft att markozon dödar ca 1.700 personer/år i Sverige från kolvmotorer som  
drivs med kolhaltiga bränslen, där CO,CH och Nox + soljus bildar O3.  
 
i) Toyota H2-Prius saknar 2 av de 3 elementen (CO o CH) varför bilen inte bildar någon Markozon !  
 
Regeringen har beslutat att skattesubventionera Etanol tillverkningen med 5 kr per liter  
 
j) TV:s Rapport kunde meddela häromveckan att Regeringen i ett sammanträde i Luleå meddelade att man beslutat skattesubventionera Etanoltillverkarna i Sverige med 5 kr /liter.  
 
k) Detta visar också hur fel etanolen är rent ekonomisk.  
 
l) Med pris på 12 kr/liter bensin innebär subventioneringen 83% av mil priset, då det åtgår 2-3 liter etanol att i bil ersätta 1 liter bensin.  
 
 
m) Skattebidraget är 41.6% för att hålla igång etanolmarknaden över valet. Vilken stat skulle orka med sådan miljardsubvention under annat än ett valår!  
 
n) Vägverket korar SAAB o Volvo till miljöbilar, som släpper ut dubbelt med avgaser när myndigheter och bolagen påstår att man utvecklat en miljövänlig bil är det ett spel för regeringen och dess stödpartier och en skär lögn mot befolkningen.  
 
o) Sanningen kommer snart ikapp Volvo och SAAB man får inte ljuga folk rätt upp i ansiktet bara för att inhämta några politiska poäng, att journalisterna i gemen från pressen lyder ”husse” i Stockholm och därför inte ifrågasätter gör Etanolen inte mindre farligt möjligen tvärtom. Ni som är chefer och har ansvaret, ni har också barn och barnbarn som alla råkar illa ut. Hur är det möjligt att ni blunda för all sakkunskap?  
 
p)Toyota Prius är just nu bäst och när nu Toyota Prius finns i ett vätgasutförande släpper bilen inte ut ens koldioxid.  
CO,CO2,CH=NOLL - NOx = 92-98% under bensinbilens data. Betecknas:  
H2-Prius/Quantum.  
 
s) Stryk Volvo och SAAB på listan som miljövänliga bilar det är humbugs ni som sköter www. Hydr.Org  
 
Här följer delar av den officiella lögnen som du kan läsa på respektive webbsida  
 
http://www.vagverket.se samt http://www.bilprovningen.se  
 
Byt spår för miljön  
Vad kan bilförare göra för att minska belastningen på miljön? En hel del - men få är medvetna om hur mycket biltrafiken påverkar miljön och fortsätter därför att köra i gamla spår.  
 
I år satsar därför Bilprovningen på att öka miljömedvetandet i samband med besiktningen.  
 
Världshaven stiger, stormarna blir allt kraftigare och jordens medeltemperatur ökar. Naturliga klimatvariationer har alltid funnits, men aldrig så kraftiga som nu. Magnus Ehrenstråhle, verkställande direktör på Bilprovningen, menar att det är viktigt att bilförarna är medvetna om vilka effekter trafiken har på miljön.  
 
- Miljökampanjen är en del av Bilprovningens miljöarbete, där ett av de övergripande miljömålen är att verka för minskade utsläpp från fordonstrafiken, vilken står för en stor del av koldioxidutsläppen, säger han.  
 
Men hur kan bilförare minska utsläppen? Den största vinsten får man naturligtvis genom att låta bilen stå. Men i ett land där stora delar av landet saknar tillräcklig kollektivtrafik är det inget alternativ.  
 
- Miljöarbetet som syftar till att sänka utsläppen av koldioxid går dels ut på att minska fordonens bränsleförbrukning och dels på att minska vårt beroende av oljan genom förnyelsebara bränslen, berättar Eva Morger, miljö- och kvalitetschef på Bilprovningen.  
 
Fakta bensinalternativ som minskar koldioxidutsläppen:  
Diesel - 20 procent lägre koldioxidutsläpp  
Utsläppen av koldioxid från ett dieselfordon är ungefär 20 procent lägre än för ett motsvarande bensindrivet fordon. Vid val av dieselfordon är ett med partikelfilter att rekommendera eftersom det reducerar mängden skadliga partiklar med över 95 procent.  
 
Etanol (E85) 50-80 procent lägre koldioxidutsläpp  
Etanol framställs av förnyelsebara råvaror som skog och spannmål. Det lägre energiinnehållet i etanol gör att bränsleförbrukningen för ett E85-fordon ökar med 30 procent. Trots detta minskar utsläppen med 50-80 procent beroende på hur etanolen framställs.  
 
Gas 15-90 procent lägre koldioxidutsläpp  
Fordonsgas består till största delen av metan, som kan vara fossilt (naturgas) eller förnyelsebart (biogas). Naturgas minskar koldioxidutsläppen med 15-25 procent och biogas med så mycket som 60-90 procent jämfört med bensin. I dag är hälften av fordonsgasen i Sverige biogas.  
 
Hybriddrift - upp till 40 procent lägre koldioxidutsläpp  
Med hybridteknik kombineras eldrift med en förbränningsmotor. Vid acceleration hjälper elmotorn till att driva bilen framåt. Vid inbromsning fungerar den i stället som generator och lagrar energi. Elmotorer är betydligt mer energieffektiva än förbränningsmotorer. Beroende på hybridutförande minskar utsläppen av växthusgaser med upp till 40 procent och vinsten är störst i stadstrafik.  
 
Sanningen är:  
Att vätgasen som släpps ut från Industrin som spillvara i Sverige kunde användas till exempelvis till fordon, oljepannor har en kapacitet motsvarande 2 kärnkraftverks el produktion. Att Vattenfall kände till detta redan på 80 talet och hotade regeringen med dessa uppgifter vilket skulle betyda miljarder i missade skatteinkomster och betydligt lägre inkomster för vattenfall varför man gjorde ett beställningsarbete som gav Vattenfall ett monopol på 25 år fram till idag 2006 då s+mp+v förlängt ett förödande beslut med ytterligare 25 år efter en utredning från oljeersättningsutredningen, ett annat beställningsarbete i sken demokratin.  
Man väljer sålunda med snäva ekonomiska kriterier att stöda LRF / Vattenfall och Etanolet mot att använda den bästa lösningen för miljön nämligen Vätgasen.  
Hade Sverige varit en rättsstat i ordets betydelse hade sådant inte varit möjligt.  
 
Sverige har istället helt missat utvecklingen tragiskt nog då man hade många kunniga Ingenjörer som var långt framme men som tvingats lämna landet. Sverige undertecknar inte IPHE avtalet som USA och alla andra stora länder redan har undertecknat som ger en snabbare omställning till en bättre miljö än vad Kyoto avtalet medger. Skillnaden är nämligen att Kyoto avtalet tillåter regeringen att sabba vår natur med Etanolen vilket inte går med IPHE avtalet, det finns alltid ett bärande skäl bakom retoriken.  
 

 
 
12)  
 
Över 1 miljon svenskar står bakom bensinskatteupproret!
 
 
Protesterna mot de orimligt höga bensin- och dieselskatterna bara växer. Nu har med god marginal över 1 miljon skrivit under bensinskatteupprorets 3 krav. Valet i september 2006 närmar sig. De stora riksdagspartierna vägrar än så länge helt att lyssna på den växande folkopinionen. Göran Persson var benhård i TV:s partiledarutfrågning. Bensinskatten är bra och skall inte sänkas, var hans budskap. Samma sak men något mjukare säger tre av Alliansens partier, m, fp och c. Endast kd går ut och lovar sänkning av drivmedelsskatten med 1:30.  
Det demokratiska underskottet i denna fråga växer med varje ny underskrift. Men fler och fler kandidater från små uppstickarpartier som Junilistan, sjukvårds- och Pensionärspartiet går ut och förordar sänkt drivmedelsbeskattning.  
92% av dem som stödjer bensinskatteupproret är beredda att byta parti på grund av denna viktiga fråga. Det stundande valet kan bli en rejäl chock för de stora partierna som inte är beredda att lyssna på folkets röst. http://www.bensinskatteuppror.se  
 
A. Göran Perssons piruetter  
 
Göran Persson lever vidare i "Görans lilla värld". Ni har kanske noterat att vår statsminister fortsätter att tro att världen styrs av Sverige och de "signaler" vi sänder ut. Budskapet är otroligt nog att det inte är lönt att sänka bensinskatten. Då lägger nämligen oljeshejkerna på mer vinst på sitt pris och "skor" sig på ett så att det ändå skulle bli lika dyrt att tanka i Sverige.  
 
Vad Persson och Perssons pojkar i propagandaministerierna faktiskt säger är alltså att Sveriges interna skattepolitik skulle vara mer betydelsefull för oljestaternas och oljebolagens prispolitik än de samlade effekterna av USA:s och Kinas prispolitik. Kina och Indien har ingen bensinskatt som Sverige. USA har en bråkdel av vår skatt.  
 
Ändå lever många svenska politiker i tron att svenska 9 miljoner överbeskattade stackars invånare betyder mer för världsmarknadspriset än superekonomiernas 3 miljarder människor. Man tar sig för pannan.  
 
B. Miljöpartiet de gröna  
 
(mp) har haft kongress i Borås. Bensinskatteupproret var observatör och "gäst" vid tillställningen. Det var mycket intressant och skrämmande att lyssna på den samlade gröna rörelsen. Sammanfattningen är enkel; det bästa för Sverige vore om de gröna åkte ur riksdagen i september. Den gröna skatteväxlingspolitiken är förödande för låginkomsttagare, barnfamiljer och personer som är beroende av bil och inte minst för hälsan enligt artikel nr  
 
Det är val i september  
 

 
 
Samhälle  
 
13)  
 
Rösta mot ekonomiska galenskaper inom EU
 
 
 
Ett litet experiment om opinion kan påverka EU-byråkratin utspelas nu med utgångspunkt från EU-parlamentet. Cecilia Malmström, liberal EU-parlamentariker, har tröttnat på det bisarra att EU-parlamentet med sina  
 
732 ledamöter omväxlande håller sina möten i Bryssel och Strasbourg - till en kostnad av 200 miljarder kr per år, och med betydande ineffektivitet till följd. Därför har hon startat en medborgaromröstning på nätet.  
 
Över en halv miljon medborgare har röstat på denna länk gör också du din röst hörd mot slöseriet av skattepengar. Cecilia har fått gehör i media i många länder där budskapet sprids  
Bryr sig EU-medborgarna? De borde de ¬och rösta på http://www.oneseat.eu  
 

 
 
14)  
 
Över 65 procent av företagandet i USA skulle gå under med svenska skatter.
 
 
"Sveriges inkomst- och kapitalskatter medför att vi har ont om personer med företagserfarenhet som vill satsa pengar i nya företag", skriver KTH-professorn Pontus Braunerhjelm på DN Debatt.  
 
I en internationell rapport från USA, Sverige och världsbanken har jämfört företagandets villkor i olika länder. Resultatet visar att villkoren för företagandet skiljer sig stort mellan Sverige och USA.  
 
"Resultaten talar för sig själv - det går inte att komma förbi skattefrågan när entreprenörskap och företagande diskuteras i den ekonomiska politiken", skriver Pontus Braunerhjelm.  
 
Professorn menar att entreprenörens roll har kommit kraftigt i skymundan och att vi i Sverige har relativt få affärsänglar som satsar pengar i nystartade företag.  
 
"En skattereform är nödvändig för att återinföra tillväxtens förändringsagenter i den svenska ekonomin - det vill säga entreprenörer och tillväxtorienterade mindre företag", skriver Pontus Braunerhjelm på DN Debatt.  
 
Toni kommentar:  
Tanken är intressant vad som skulle hända ifall USA haft ett Svenskt skattesystem, nu kan det aldrig bli så eftersom varje tillsättning av chef i statsförvaltningen eller minister utsetts för utskottsförhör, vad ett motsvarande system om det tillämpats i Sverige skulle leda till kan vi bara ana oss till.  
Får man gissa att 95% av alla svenska myndigheter skulle vara utan chef? Att det inte går att få ihop en regering?  
 
Det tog nästan 25 år att få Uruguay från att ha varit en av världens mest välmående stater till att bli ett fattigland under socialistisk styre, det är vad det är idag!  
 

 
 
15)  
 
Sveriges i särklass 2 bästa kommunalråd
 
 
Bäst är Göran Johansson som borde bli den näste statsministern!  
Göran Johansson: Nu tar vi nya tag för vårt framtida Göteborg  
lördag den 17 juni 2006 firar vi Götatunneln, men på måndag fortsätter arbetet med nya infrastrukturprojekt. Som en attraktiv och växande stad måste Göteborg ha nya förbindelser över älven, nya satsningar i kollektivtrafiken, och bättre förbindelser med övriga regioner  
hela artikeln på denna länk:  
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=281714  
 
Sveriges andra bäste kommunalråd finns i Haparanda  
 
Nästbäst Sven Erik Bucht  
Haparanda - Tornio är ett internationellt centrum i Bottenviksbågen och Barentsområdet: en mötesplats för kultur, kunnande, varuflöden, innovation och människor.  
http://www.haparanda.se/startsidan/startsidan.4.145e9b2a109736344c980001539.html  
 
Ikea bygger ett varuhus vars presumtiva kunder finns i fyra länder. 871 000 personer inom 30 mil.  
Det handlar om 1000 jobb i Haparanda och 500 i Torneå och om en expansion som liknar explosion.  
 
Det öppnar i november, ska locka en och en halv miljon besök per år och fungerar som en magnet. I Ikeas spår följer en rad andra företag och investeringsbehov i bostäder, hotell och mycket, mycket annat.  
 
Toni kommentar:  
Det handlar om kommunalråden som är jordnära där den ena gjort underverk för Göteborg och den andre som lyckades med att skapa en ”spin off” effekt inte med skattepengar utan genom att få ett privat företag IKEA att etablera sig som blir motorn för en hel region, nu är det bara fantasin hos alla övriga aktörer som begränsar utvecklingen där möjligheten finns att etablera sig över älven i ett euro land eller på ”kronor” sidan. Fantastiska möjligheter som skapades av ett kommunalråd med visioner!  
 
När får vi läsa att ni också inser att dagens kollektivtrafik är ekonomisk hållbar?  
 

 
 
16)  
 
’’Politiken efter tsunamin ett stilla farväl till demokratin’’
 
 
Detta år har svenska folket helt odramatiskt och en ¬smula förstrött tagit farväl av demokratin, anser ¬statsvetaren Leif Lewin. Regeringen Persson har efter flodvågskatastrofen fått den mest allvarliga kritik som någon kommission i modern tid riktat mot en regering. Både regeringen och oppositionen vill glömma hela saken. Väljarna tittar inte bakåt, utan ¬söker efter den politik som bäst gynnar välfärden kommande år. Så vad bryr vi oss om ansvarsutkrävande? Mitt framför våra ögon förändras nu styrelseskicket, skriver Leif Lewin, ¬professor i statskunskap.  
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=552867&previousRenderType=2  
 

 
 
17)  
 
Hur ska det gå för Sverige? En läsvärd bok!
 
 
Kan Sverige bli ett samhälle i världsklass igen, med växande sysselsättning, sjudande företagsklimat och möjligheter och livschanser för alla? Kan Sverige dra nytta av globaliseringen? Eller är det rentav så att bilden av Sverige som ett modernt land, att vi lever och verkar i ett samhälle som ligger i framkant, är ett minne blott och aldrig kan bli verklighet igen?  
 
Ekonomijournalisten Pär Isakssons resa i tid och rum ger oss en översikt över globaliseringen, som egentligen inte är ett särskilt nytt fenomen. Han följer utvecklingen under de senaste tjugo åren och visar att globaliseringen pågått länge och fört med sig ett stort antal innovationer. Han undersöker vad man gjort på företagen, både det som varit lyckat och misslyckat, och talar med många olika personer i olika befattningar.  
 
Har Sverige en chans? är en lärorik bok som lyfter fram många positiva förebilder och samtidigt ger en intressant snabbkurs i ekonomisk nutidshistoria.  
 
Pär Isaksson är reporter och krönikör på Affärsvärlden och har över 20 års erfarenhet som ekonomijournalist i Sverige och utomlands. Han har bland annat varit Affärsvärldens Londonkorrespondent och tillförordnad chefredaktör.  
Har Sverige en chans?  
Globaliseringen och vi  
av Isaksson, Pär  
 
9177387457  
http://www.svenskaforlaget.se  
199 :- (320 :-) inkl. moms.  
192 sidor, Inbunden  
 

 
 
18)  
 
Problemet med konstitutioner och en demokrati på glid
 
 
På 1970-talet skrevs den svenska författningen om. Kungen förlorade sin formella makt, även om makten i praktiken redan flyttats till riksdag och regering. Men samtidigt gick maktdelningen förlorad. Dessförinnan hade beslut behövt godkännas av såväl regeringen som riksdagens båda kamrar. Ju lättare det blir för politiker att fatta beslut, desto fler beslut kommer de att fatta. När all makt hamnade hos riksdagen utvecklades den svenska modellen, och plötsligt kom påbud från Helgeandsholmen om nästan allting.  
 
Kring det förra sekelskiftet karaktäriserades Sverige som en ämbetsmannastat. Det fullt demokratiska systemskiftet låg nästan en generation bort. Politiska beslut speglade den ”upplysta minoritetens” intressen och kunskaper. I den meningen rådde ett demokratiskt underskott. Men det var medvetet och öppet. Centralt inplacerade politiker och byråkrater visste bäst och styrde med folkets bästa för ögonen – sådan var idologin i ämbetsmannastaten.  
 
Kapitalismen skapade de nya förmögenheterna – politiken var som ordspråkets mästare, den visade sin styrka genom att begränsa sig. Men den sociala fattigdomskänslan gjorde att man allmänt uppfattade tillståndet som osäkert: knappast någon annanstans beskrev man den kapitalistiska ekonomins struktur så ofta som ”kortsiktig”, ”krisbenägen”, ”hot mot jämlikheten” och annat som egentligen signalerade att allt som uppnåtts snabbt kunde raseras så att stora delar av befolkningen måste återfalla i den tidigare fattigdomen.  
 
Stabiliteten och långsiktigheten i marknadsekonomin kom aldrig att egentligen uppfattas. Det blev en ganska bra illustration till tesen, att överallt där kapitalismen prövats, har den blivit framgångsrik men har samtidigt förblivit det minst förstådda systemet. Underligt nog har planekonomiernas massiva misslyckanden – med miljontals döda och undernärda – gång efter gång ursäktats och förklarats.  
 
Kärnan i en kapitalistisk demokrati är samhället – medborgarna i sina frivilliga, mer eller mindre tillfälliga sammanslutningar och relationer. Ett modernt begrepp som fångar grundtanken är ”människors sociala nätverk”. Dessa relationer kan enklast uppfattas som marknadsliknande kombinationer – utöver pengar investerar enskilda tid, intresse och mycket annat för att hålla dem levande. De uppdateras hela tiden med nya kombinationer eller omdefinitioner av gamla. Det är ett absolut villkor för en levande kapitalistisk demokrati att denna privata sektor är en ledande länk i samhällsutvecklingen – inget kan ersätta den, olika försök åt annat håll har alla strandat.  
 
Byråkratin tar över  
Under alla förhållanden fångar inte statens rörelsemönster in marknadsteknikens smidighet; i stället är det frågan om regelstyrning – byråkrati – uniformitet som tar över. Det är en kombination som är anpassad för att lösa det civila samhällets konflikter. Men det är väsentligen en passiv roll – det finns ingen självständig riktning i statens roll som konfliktlösare. Den kan aldrig bli en dynamo i den stora samhällsutvecklingen. Impulser som leder till utveckling, förnyelse, social förändring måste komma från samhället, där friheten att experimentera egentligen inte får begränsas.  
 
En konstitution har att bevaka att statens expansion inte blir obegränsad. Men en författning som underlättar det politiska beslutsfattandet ger upp redan från början. Den saknar redskap för att balansera den stat som inte behöver begränsa sig. Mycket snart får vi den svenska utvecklingen; staten har en politik för praktiskt taget allting, hur många timmar fäder ska tillbringa med sina barn och hur mycket fett medborgarna ska tillåtas äta. Samhällets intressen blir ett minoritetsintresse, staten en huvudsak. De stora sociala mekanismer som driver förändringarna trängs tillbaka. I stället omgrupperar statens expansion samhället, ungefär så som magneten omgrupperar järnfilspån – samhället börjar röra sig mot en evig omfördelningsstrid.  
 
En fråga som du skall ställa till dina vänner varför har Sverige ingen konstitutionsdomstol? Varför sker KU förhören inte under ED utan tillåter dem som svara ljuga hej vilt? Varför har Sverige ingen fristående Högsta Domstol? Varför är domarkåren inte oberoende? Varför har vi ett lagråd som ingen bryr sig om som inte har några formella uppgifter annat än att vara rådgivande?  
Den svenska grundlagen kan med en enkel majoritet av regeringen genom riksdagen upphävas?  
Är det någon mer som ser att demokratin är på glid?  
 

 
 
Sjöfart  
 
19)
 
 
TALLINK ÖVERTAR SILJA FÖR 594 MILJONER DOLLAR på pappret!  
 
Estniska AS Tallink Group köper Silja Oy Ab från Sea Containers Ltd för 594  
miljoner dollar och blir därmed Östersjöns största färjerederi.  
 
Nyheten om affären kablades ut på måndagsförmiddagen av det på Bermuda  
hemmahörande Sea Containers. Köpet beräknas vara genomfört den 28 juli.  
 
I köpet ingår sex av Siljas åtta fartyg - Symphony och Serenade på linjen  
Stockholm-Helsingfors, Europa och Festival på linjen Stockholm-Åbo samt  
Seawind och Skywind på leden Stockholm-Nådendal.  
Europa ägs inte av Silja utan är det ett knepigt charteravtal som ligger till grund.  
 
Sea Containers behåller två snabbgående SeaCat-färjor i en egen trafik mellan Helsingfors och Tallinn.  
 
Tallink kommer att fortsätta driva Silja Line som idag med samma namn, samma  
fartyg, samma flagg och samma besättningar. (Vad annars kan man påstå i nuvarande läge?) Tallink försäkrar att Siljas skyldigheter visavi sina anställda, inklusive pensionsåtaganden, inte ska påverkas negativt av köpet.  
 
Vad som inte framgår ännu är vart alla olika holding bolagen ute i världen tagit vägen och hur dessa värderas i ett kommande bokslut hos Sea Container. Att Sea Container fortsätter i egen regi med Cat färjor mellan Finland och Estland i konkurrens med Tallinks egna färjor och snabb båtar tyder på att Sea Containers finansiärer velat rädda kvar vad som går för att inte moderbolaget i Bermuda skall träda i chapter 11,  
 
Spelet i denna affär är därmed inte slut, det vi nu ser är bara en första början, såpoperan fortsätter!  
 
Fakta:  
Största ägare i Tallink Group,vars aktier är noterade på Tallinnbörsen, är Infortar AS med 43,4%, i vilket bolag Enn Pant är största ägare. Näst största ägare i Tallink är ING Luxembourg med 8,8% följd av svenska SEB med 5,4% och Citibank Hong Kong med 4%.  
 
Efter köpen av Superfast Ferries och Silja Linje har Tallink gruppen  
en fartygsflotta på 21 fartyg (Tallink 12, Silja 6 och Superfast 3) med en omsättning på sammanlagt nära 6 miljarder kr (5950 Mkr för att vara exakt).  
 
eller ca 2,5 miljarder med en vinst på 285 Mkr, medan den del av Siljas verksamhet som nu övertagits av Tallink, i fjol omsatte 380 miljoner euro eller drygt 3,5 miljarder kr, alltså 40% mer än köparen Tallink. Tillsammans får Tallink-Silja 5370  
anställda och transporterade 2005 6,6 miljoner passagerare.  
Tallinkgruppen trafikerar nu sju linjer: Stockholm-Tallinn, Kapellskär-  
Paldiski, Stockholm-Riga, Stockholm-Helsingfors, Stockholm-Åbo, Tallinn-  
Helsingfors samt Hangö-Rostock.  
 
Affären - där Tallink köper Silja Oy Ab från Sea Containers Ltd för 594  
miljoner dollar motsvarande 4,2 miljarder kr, plus 175 Mkr i aktier i  
Tallink (vilka inte får säljas på tolv månader) - ska konkurrensmyndigheterna i Sverige, Finland och Estland lämna ett godkännande.  
 
Tallink Group, bildades 1989.  
 
Toni kommentar:  
Så kom då lösningen där ägarbolaget Sea Container slipper träda i konkurs och SEB banken kunde rädda sina åtagande som är långt större och inte enbart de officiella 8.4% som man äger i aktier.  
 
Silja line kan inte fortsätta som dom gör varför alla andra uttalanden är nonsens.  
Tallink med SEB banken har haft god tid på sig att utvecklar en handlingsplan inför det formella övertagandet där Sea Container får chansen att ta in så mycket cash som möjligt under sommarmånaderna.  
 
Köpeskillingen är patetisk det är en pappersprodukt som skall passa in i respektive böcker. Det är inga duvungar som har förhandlat och skött det här. Inget tillfaller slumpen. Det är en gigantisk affär med många fällor som nu kommit till stånd där Tallink tagit på sig en närmast övermänsklig uppgift att sanera ett sorgebarn som lider av ett fortsatt dåligt management.  
 
Den finska ledningen är inte ett skvatt bättre och Tallink får en tung uppgift att vaska fram nya chefer, rusta upp fartyg som ser ut som f-n där all glans och gloria försvunnit som på SAS.  
 
Med en tom kassa och hur SEB banken fartygsfinansiering med samma 4-5 personer som ansvariga i Estland och Sverige skall hantera alla underskott när man går mot en lång vintersäsong samtidigt som Tallink har flera nybeställningar på väg är en bra fråga. Fartygen som snart kommer för leverans har klart högre standard än dagen Silja fartyg. Att sälja Silja fartyg som är bokförda till fantasivärden är ingen enkel sak och vem tar förlusterna? Inte blir det långtråkigt för Tallink ledning.  
 
Vem tar sig an denna uppgift?  
 

 
 
Veckans Spanien  
 
Skandinaviska fastighetsköpare heta
 
Tyska och skandinaviska köpare är på väg att skjuta nytt liv i fastighetsmarknaden på Costa del Sol. Det hävdar ordföranden y byggföreningen ACP, José Prados. Medan den dominerande brittiska marknaden stagnerat sedan en tid väntas den tyska marknaden öka kraftigt och uppta 32 procent av de sammanlagda utländska investeringarna i fastigheter i Málaga provinsen. Även den skandinaviska marknaden spås vara en av de starkast växande. Sverige har tvingats av EU att tillåta vinsten vid en husförsäljning i Sverige att investeras i annat EU land utan att vinsten beskattas i Sverige. Regeringen som under galgen håller på att implementera detta i den svenska lagen är oroad över att stora summor kan lämna landet helt lagligt.  
 
Spanska utredningar irriterar Kina  
Kina protesterar högljutt mot två pågående utredningar i federala domstolen Audiencia Nacional om brott mot de mänskliga rättigheterna. De kinesiska myndigheterna har kallat den spanske ambassadören i Peking José Pedro Sebastián de Erice y Gómez-Acebo för att framföra sina protester mot processen och anklagelserna, som de menar är helt lögnaktiga. Det gäller dels utrotningen av mängder av oliktänkande i Tibet samt förföljelser av medlemmar av rörelsen Falun Gong. Enligt Kina handlar det om interna angelägenheter och lögnaktiga anklagelser. Spaniens ambassadör betonar att det spanska rättsystemet agerar oberoende av regeringen och han hoppas kunna nå de kinesiska myndigheternas förståelse.  
 
Besiktningen utökas till fler fordon  
Mopeder, motorcyklar och andra lättare fordon blir också tvungna att genomgå besiktning. Det beslöt ministerrådet 9 juni. Hittills har det bara varit bilar och tyngre fordon som varit tvungna att genomgå regelbunden besiktning. Kravet kommer nu även att omfatta mopeder, motorcyklar, trehjuliga fordon, quads och lätta bilar som inte kräver ordinarie körkort. Mopeder måste besiktigas vartannat år, från att de blivit tre år gamla. För motorcyklar gäller från det fjärde året.  
 
Ytterligare stor inbrottsliga sprängd  
Sammanlagt 17 personer har gripits anklagade för att ligga bakom en inbrottsvåg i Valenciaregionen. Guardia Civil är säkra på att det rör sig om samma liga där två rånare sköts ihjäl av husets ägare 4 januari i samhället Canals. Vid tillslaget har Guardia Civil bland annat beslagtagit en mängd vapen. Bland de gripna finns colombianer, brasilianare samt en spansk advokat som anklagas för att ha valt ut inbrottsoffren.  
 
Ledande partier ackumulerar miljonskulder  
De flesta av Spaniens ledande partier sköter sina egna finanser dåligt. Det framgår av en rapport från spanska riksrevisionsverket, som omfattar 2003. Det året uppgick åtta partiers samlade skulder till 36,2 miljoner euro. Detta trots att de samma år mottog sammanlagt 216 miljoner i subventioner av olika slag. Det katalanska socialistpartiet PSC toppar skuldlistan för 2003, med 6,7 miljoner. Det följs av PSOE (6,7 miljoner), Partido Andalucista (6), ERC (4,1), UDC (2,1), IU (1,8), EA (1,7) samt Partido Popular (135,710 euro). Partiernas totala ackumulerade skuld uppgår till hela 193,2 miljoner euro.  
 
Bilist riskerar rekordstraff  
En bilist riskerar två års fängelse för att ha ertappats när han körde i 260 kilometer i timmen. Statsåklagaren i Burgos yrkar på ett rekordhårt straff för grov vårdslöshet i trafiken. Förutom fängelse kräver åklagaren att mannens körkort dras in i åtta år. En trafikkontroll av Guardia Civil registrerade förarens framfart i en Audi A-8 på riksväg A-231, mellan León och Burgos 9 februari i år. Åklagaren konstaterar att en hastighet på 260 kilometer i timmen kräver en bromssträcka på upp till 474 meter.  
 

 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Ring till lokaltaxa och swisch är du i Alicante  
08 - 519 70 616 eller Göteborg 031 - 360 84 81  
 
annars gäller som alltid  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 

 
 
Annons  
 
Hyra bil av Nummer 1 i Spanien!  
http://www.eurocasacar.eu  
Vi har över 24.000 bilar på flygplatserna Malaga, Alicante, Palma de Mallorca, Barcelona Girona flygplatser som är några av 30 tal mest populära destinationerna där vi finns.  
 
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet om alla dagar, året om!  
Svar inom några sekunder, Voucher inom 1 minut!  
Inga rabatter, inga bonusprogram, inget snicksnack, inga flum löften, bara rakt av ett lågt pris där allt är inkluderat från första början!  
 
Välkommen du också, du sparar tusenlappar med ett enda ”musklick”!!  
http://www.eurocasacar.eu  
 

 
 
World Wide Biluthyrning  
Hyra bil i övriga världen gör du på http://www.telluscar.eu eller på http://www.telluscar2.com  
Över 6000 destinationer inkl Kanarieöarna, Sverige, USA, UK, Italien, Tyskland osv

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.