Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Newsletter Varning Schönfelder nr 34 den 12 november 2006  
Mot korruption, vänskapskorruptionen, maktmissbruk och slöseriet med skattemedel  
 
Jag har valt en personlig, oftast kontroversiellt prägel på det som skrivs, helt medvetet.  
 


 
 
Ledare  
 
Det har varit en häktisk höst med mycket resor, Hackers attacker som tvingade mig att införskaffa nya säkerhetssystem till min server och webbsida a la Pentagon lindrigt sagt.  
 
Kultur redaktören för lokal blaskan i Malmö, Sydsvenskan, med allt färre läsare har drivit en egen vendetta utan speciell framgång då ett citat till en artikel var ca 3-4 % längre än vad som är generellt acceptabelt i ankdammen Sverige som bestäms av vänster kommunisterna av den ”fria Pressen” svensk press lika fri som den i Ryssland?  
 
Problemet för kommunistgänget är att min site inte finns i Sverige!  
 
I Hamburg prov reste jag i dagarna med 2 dubbel ledade lokalbussar 26 m långa tillverkade av Van Holl som körs inne i city, åkte även med Vätgasdriven buss nyligen anlänt från Stockholm, supersnabba S-bahn (pendeltåg) och riktiga tåg kors och tvärs i Tyskland mellan olika möten. Kul med dubbeldäckade lokal tåg med betydlig lägre strömförbrukning än X2000 dom kallas för ”Regional Express” som dessutom som kör fortare än X2000.  
 
Överallt där jag träffade gamla vänner från regionalbolagen som jag hann med att besöka ojade man sig inför alla budget nedskärningar, med sedvanliga argument som känns igen från Sverige, vi måste minska trafikutbudet, dyrare biljetter och som i Sverige ingen som ger sig på riktiga besparingar som att ta bort totalt idiotiska biljett automater som kostar en förmögenhet inte minst i underhåll, obegripliga för en som inte behärska tyskan till fulländning och omöjliga att använda utan handledare som på Kiel stationen rena skämtet av 4 automater var 2 trasiga och texten på engelskan gjort av en femåring i en salig blandning mellan tyska och engelska ord.  
Fullt i klass med andra ord med Skånetrafikens biljettautomater på Kastrup eller annorstädes.  
 
Klåpare finns överallt problemet är bara att dom ynglar av sig och tvingar på samhället kostsamma system till ingen nytta.  
 
Mina vänner chefer är komna till åren vars kunskaper i bästa fall är att skriva ett e-mail även om jag tvivlar med 2 sekreterare som är mer status än nytta sittandes utanför chefsrummen ofta stora som Blå Hallen, det är dom som skall ta ställning till en IT teknik som klåparna presentera.  
Att ta bort en sekreterare, tjänstebilen med chaufför och otaliga andra förmåner är inte att tänka på men väl indragningar i trafiken.  
 
I vart fall har jag efterlämnat en och annan fundering hos mina vänner där jag nog lyckades med att skapa förvirring och förslag till kostnadsbesparingar något man vet i förväg facken aldrig godtar. Dom är lika världsfrånvarande där som i Sverige. Överhuvudtaget ligger Tyskland 5-10 efter Sverige i att sönder reglera landet med fackföreningar vars medlemmar som insett sanningen flyr saligheten.  
 
Till skillnad från Sverige är Tyskland en federalstat med egna delstatslagar varför det finns kvar i många delstater privata bussföretag som kör trafik med bidrag från samhället som motsvarar portokassan på SL.  
 
Mina vänner som äger dessa privata företag med stora bussflottor (minst ett par hundra linjebussar) med 3 anställda i förvaltningen, 4 man i verkstaden som tjänar goda pengar på lokal och regional trafiken.  
 
Resten körs med datorer och utvecklade software med GPS övervakning och hållplats effektiva tider som upplyser exakta ankomsten även i fordonen. Eleganta reklam finansierade upplysta regnskydd för hållplatserna många med en telefonkiosk och flera med dataterminaler med e-mail och gratis Internet från firman WALL. Underhåll på bussarna i förebyggande syfte a la GDG som vi lärde dom på tidig 70 tal inga reservbussar och praktisk tagit inga haverier. Ingen skadegörelse, inga grafitti målningar, inga rån eller våldshandlingar mot förarna någonsin där personalen aldrig slår dörren i nyllen på en resenär och kör ifrån, på landsbygden stannar man var kunden vill stiga av eller på.  
 
Härligt att se vad privat företagsamhet kan åstadkomma med en hög service nivå och god lönsamhet.  
 
Återkommen hem och en titt i skörden av e-mailen samt vad Nyhetsbevakaren sparat åt mig förstår man att med Alliansen och en Miljöminister som uppenbarligen inte förstått ett smack blir det sega år framöver – med argument ”vi i Sverige är bäst på miljöfrågoroch vi måste få andra länder att hänga med – slår man bara armarna över huvudet i förtvivlan och undrar stillsamt varifrån kommer alla dessa indoktrinerade jubel tokskallar? Anders Carlgren (c) miljöminister hade chansen att rätta till osanningarna och skapa nåt stort istället skall vi dras med honom, suck!  
 

 
 
1)  
 
Jätte Stora Sverige liten på Jorden
 
 
När man läser en del artiklar framställs Sverige med USA man kan då snabbt undrar i vilken värld lever dom som skriver, samtliga utexaminerade från vänsterfalangens journalistskola i Göteborg? Någon måste väl för tusan gubbar kunna lära dessa elever att sätta in saker och ting i sitt rätta sammanhang?  
 
Att jämföra USA med Sverige skapar en del problem. Det är lättare med US delstater:  
 
Sverige är lika stort till ytan som Kalifornien, har lika många invånare som New York och en lika stor ekonomi som delstaten New Jersey http://www.state.nj.us  
 
En motsvarande jämförelse inom Europa, delstaten baden Würtemberg http://www.baden-wuerttemberg.de där Mercedes, Bosch, Porsche och andra storindustrier finns med en BNP närmare tre gånger så stor som Sveriges BNP! Sedan 2004 har delstaten en Ombudsman med uppgift att avreglera och ta bort onödig byråkrati http://www.baden-wuerttemberg.de/sixcms/detail.php?id=85679  
 
Sveriges statsskuld se mer nästa artikel nr 2  
 

 
 
2)  
 
Nu kommer sakta och säkert sanningen om Sveriges Statsskuld  
Den sammanlagda statsskulden per oktober 2006 är 1 222 miljarder kronor.
 
Större lånebehov än väntat i oktober  
 
Statens lånebehov i oktober var 3,9 miljarder kronor. Det är 2,6 miljarder kronor mer än i senaste prognos.  
 
Det primära lånebehovet (alla statliga betalningar exklusive räntebetalningar) var 3,1 miljarder kronor. Det är 3,1 miljarder kronor mer än prognos.  
 

 
 
3)  
 
A) Trängselskatten tillbaka i Stockholm i vår,  
B) Storslam i skolbussupphandling för KE:s bussar,  
C) Svensk-kinesiskt samarbete om Öresundståg,  
D) Tågkompaniet blir norskt och statligt
 
 
Axplock från Nättidningen Trafik Forum http://www.rt-forum.com/nyhet.html  
 
A) Trängselskatten tillbaka i Stockholm i vår  
2006-11-10 [trafikpolitik] http://www.rt-forum.com/nyhet.html  
 
Regeringen slog på fredagen fast att trängselskatten ska återinföras i Stockholm under det första halvåret 2007.  
Till skillnad mot under försöksperioden under de första åtta månaderna i år ska dock inte pengarna från skatten användas till satsningar på kollektivtrafik.  
 
I stället säger regeringen uttryckligen att pengarna från den återinförda trängselskatten ska fonderas och användas till satsningar i vägnätet i Stockholmsregionen. Pengarna ska uttryckligen inte gå till kollektivtrafik.  
 
Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) presenterade återinförandet av trängselskatten i samband med att regeringen på fredagen utsåg förre finansborgarrådet i Stockholm, Carl Cederschiöld, som särskild förhandlingsman för Stockholms infrastruktur.  
 
Stockholms Handelskammare, som redan tidigare har varit en hård motståndare mot trängselskatten, anklagar Åsa Torstensson för svek.  
 
– Om regionen ska vänta på att trängselskatt ska finansiera de nödvändiga trafiklösningarna kommer dessa att dröja i 500 år, säger Handelskammarens vd Peter Egardt.  
 
– Ett uselt förslag. Grundtanken med trängselavgifter är att minska biltrafiken och satsa på kollektivtrafiken, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.  
 
– Att trängselskatter nu införs permanent är en stor prestigeförlust för moderaterna, som i valrörelsen lovade att ta bort dem. Regeringen kör samtidigt över Stockholmarnas uttryckliga vilja att intäkterna från trängselskatten skall återföras till regionen i form av satsningar på kollektivtrafik. Det var ett tydligt budskap på ja-sedlarna i folkomröstningen, säger socialdemokraternas gruppledare i skatteutskottet, Lars Johansson.  
 
B) Storslam i skolbussupphandling för KE:s bussar  
2006-11-10 [busstrafik] http://www.rt-forum.com/nyhet.html  
 
KE:s Bussar i Fjärås har tagit hem storslam i den upphandling av skolbussar som Kungsbacka kommun har genomfört.  
Företaget har vunnit trafik för 23 bussar med trafikstart i augusti nästa år.  
 
För att klara trafiken ska företaget nyanställa ett 20-tal bussförare. Man ska också skaffa 18 helt nya bussar.  
Samtliga bussar ska förses med alkolås och trepunktsbälten.  
 
C) Svensk-kinesiskt samarbete om Öresundståg  
2006-11-10 [kollektivtrafik] http://www.rt-forum.com/nyhet.html  
 
SJ AB och det Hongkongbaserade trafikföretaget MTR har beslutat att läna ett gemensamt anbud på både den svenska och danska upphandlingen av Öresundstågtrafiken.  
 
MTR Corporation driver idag tunnelbanetrafiken och flygtåget i Hong Kong och satsar nu hårt på att etablera sig i Europa.  
 
Företaget var bl a med i konkurrensen om pendeltågstrafiken i Storstockholm, dock utan att lyckas. Den trafiken vanns i stället av Stockholmståg, ett företg som ägs av Tågkompaniet, som i sin tur nu köps av de norska statsbanorna.  
 
MTR och SJ AB bildar ett gemensamt ägt bolag där de båda äger femtio procent var.  
– Vi är glada för att nu få samarbeta med en av världens främsta tågoperatörer när det gäller kvalitet och kundbemötande, säger SJ-chefen Jan Forsberg.  
 
MTR Corporation har 6000 anställda och transporterar dagligen 2,4 miljoner resenärer.  
Bolaget är privatägt till 23 procent och noterat på Hongkongbörsen. Omsättningen är 9 miljarder kronor per år.  
MTR:s tunnelbanetrafik rankas bland de bästa i världen, med bland annat en punktlighet på 99,8 procent.  
 
D) Tågkompaniet blir norskt och statligt  
2006-11-08 [järnvägar] http://www.rt-forum.com/nyhet.html  
 
Det svenska järnvägsföretaget Tågkompaniet blir norskägt. Det statliga norska järnvägsföretaget NSB, Norske Statsbaner, har köpt ytterligare 51 procent av aktierna i Tågkompaniet och har därmed 85 procent av aktierna i företaget.  
 
Resterande 15 procent ägs av Fylkinvest AB.  
Övertagandet sker vid årsskiftet.  
 
– Då de tre grundarna av företaget önskade sälja, var det naturligt att vi ökade vårt innehav i Tågkompaniet. Köpet är i linje med vår strategi om en långsiktig satsning på den nordiska marknaden, säger NSB:s vice koncernchef Rolf Roverud.  
 
De tre grundarna av Tågkompaniet ska fortsätta att arbeta i företaget, speciellt med anbud.  
 
– Vi valde att sälja till NSB eftersom vi är övertygade om att NSB kommer att fortsätta att vara en bra ägare till företaget, säger Tågkompaniets vd Jan Johansson.  
 
Tågkompaniet kör idag bl a regionaltågstrafiken i Bergslagen (Tåg i Bergslagen), Gävleborg (X-Trafik), liksom trafiken på Roslagsbanan (Roslagståg) och pendeltågen i Storstockholm genom Stockholmståg, som ägs av Tågkompaniet och SJ AB.  
 
http://www.rt-forum.com/nyhet.html  
 

 
 
4)  
 
INSÄNDARE Busstrafik  
 
Pererik Nyberg  
NYBERGs BUSS AB
 
 
 
Miljözonerna slår i huvudsak mot busstrafiken och hårdast mot turistbussnäringen.  
Vi transporterar människor som annars troligtvis hade åkt bil istället bara detta är ju en positiv inverkan på miljön. Bussar kör ju inte omkring tomma i miljözonerna för det har man inte råd med.  
Bussförsäkringarna kommer med den nya regeringens förslag på förändring av trafikförsäkringen att öka med ca 8 000 kr / år och buss. Detta slår mest mot bussbranschen  
 
Bussar  
 
Linjebuss  
 
Linjebussar för lokaltrafik är ju de som har störst inverkan på miljön i storstäderna och här finns ju ”verktyg” att hantera dessa då all denna trafik är upphandlad och styrs helt igenom n kravspecificeringen av fordonen i upphandlingen.  
 
Långlinjebussar / Expressbussar  
De bussar som går i långlinjetrafik är ju endast inne vid Cityterminalen, Nils E terminalen eller liknande och lämnar och hämtar vilket gör att de inte behöver köras i miljözoner och påverkas inte heller så direkt av miljözonskraven.  
 
Turistbuss. (7 000 – 12 000 mil / år)  
Ny turistbuss ca 3 300 000 – 3 600 000 kr  
Beroende på kraven kan denna köras i miljözon ca 8 år  
Att köra i miljözon med en turistbuss 16 år kostar alltså ca 7 000 000 kr (437 500 kr / år)  
 
(Huvudsakligen är ju detta på långväga resor utomland men naturligtvis även weekend resor till Stockholm, Göteborg, Malmö då de skall in till centrala hotell och teatrar så att de får sina gäster)  
 
En turistbuss har på 12 000 mil / år en intäkt på ca 1 440 000 kr (120 kr / mil)  
En turistbuss på 8 000 mil / år har (120 kr / mil) 960 000 kr  
 
Lastbilsekipage.  
 
Distributionsbil
(6 000 – 8 000 mil / år)  
En distributionsbil kostar ny idag ca 900 000 kr + moms komplett.  
(Här finns även möjligheten att efter 6-8 år byta köpa en ny bil och behålla på byggnaden)  
Ett nytt chassie (bilen utan skåppåbyggnad) kostar ca 600 000 kr  
 
Överflyttning av påbyggnad ca 100 000 kr.  
Att köra 16 år i miljözon har man en investering på ca 1 600 000 kr + moms (100 000 kr / år)  
 
Anläggningsbil (6 000 mil / år)  
Ny komplett anläggningsbil kostar idag ca 1 300 000 kr + moms komplett  
Nytt chassie 800 000 kr + moms  
 
Flytt av påbyggnad (flak m.m.) ca 150 000 kr  
Att köra 16 år i miljözon 2 250 000 kr (140 625 kr / år)  
 
Fjärrbilsekipage (lastbil med släp för stycke gods) (15 000 mil / år)  
Lastbil komplett med påbyggnad 1 300 000 kr (avskrivning på ca 6 år)  
 
Släp nytt komplett 675 000 kr (avskrivning ca 12 år)  
 
Att köra i miljözon 12 år 3 275 000 kr (ca 273 000 kr / år) (att notera är att dessa i regel bara går mellan olika distributionslager som ligger utanför miljözonerna)  
 
Ett fjärrbilsekipage har ca 120 kr / mil i intäkter vilket ger en årlig intäkt på ca 1 800 000 kr  
 
Vårt företag bedriver skolskjuts, turistresor och beställningstrafik.  
 
Vi har eget reseprogram med turistresor och weekendresor i Sverige och Europa. Vi kör internationell beställningstrafik för incoming turister i Norden (det är turister från syd-europa, amerikaner, kineser och japaner i huvudsak). Dessa hämtas exemplevis i Stockholm vid någon av färjeterminalerna åker sedan en rundtur i Stockholm ca 2 tim mellan olika sevärdheter, hotell och lunchrestauranger. Dagen efter fortsätter färden mot exempelvis Norge och Oslo med omnejd innan de reser vidare mot Danmark för att efter avslutat besök i Köpenhamn resa hem. Till denna trafik används våra turistbussar från 1999-2000.  
 
På våra egna turistresor används i första hand våra nyaste turistbussar.  
Vårt företag omsätter ca 12 000 000 kr / år.  
Varav turist och beställningstrafiken står för 8 000 000 kr  
De äldre turistbussarna används även en del till skolskjutsar under veckorna.  
 
För vårt lilla företag får det följande effekt.  
 
Vi har idag en vagnpark bestående av:  
Turistbussar:  
2 st 1999 årsmodell  
3 st 2000 årsmodell  
1 st 2005 årsmodell  
1 st 2006 årsmodell  
 
Linje och skolbussar:  
1 st 1993 årsmodell  
1 st 1999 årsmodell  
1 st 2000 årsmodell  
 
Att utrusta våra turistbussar med partikelfilter för att förlänga möjligheten att köra i miljözon ytterligare 4 år och försöka att hålla uppe andrahandsvärdet något på fordonen innebär en investering på ca 60 000 kr / buss.  
 
Dessa bussar kanske är i miljözon 20-25 gånger / buss och år, och vid dessa tillfälle kanske de körs i miljözon maximalt 4 timmar. (150 kr / timma den körs i miljözon, 100 tim/år x 4 år)  
 
De 5 bussar från 1999-2000 får vi ju inte köra om något år om vi inte utrustar dem med Partikelfilter före årsskiftet. Det innebär en investering på 300 000 kr.  
 
Vår planering hade ju annars varit att byta en av dessa bussar under 2007 mot ett nytt fordon.  
 
Sedan ytterligare ett byte året efter. Detta blir nu inte möjligt för att gör vi inte uppgraderingen av bussarna så försvinner andrahandsvärdet på bussen för att den inte kan köras i miljözon överhuvudtaget. Dessutom är det så att Det är svårt att få en rimlig avskrivning på fordonen när spelreglerna ändras hela tiden med förändringen av miljözonerna. Vi hade en planerad avskrivning på den nya turistbussen vi köpte 2005 (3 500 000 kr) på 10 år då detta är fullt normalt att en turistbuss håller ”klassen” 12-15 år. Nu med det nya förslaget behöver jag egentligen sätta på filter även på denna buss då det är en Euro III och tiden förkortats för denna. Detta är en buss som gått 15 000 mil på 2 år ca 7 500 mil / år.  
 
Likadant är det med den nya buss vi köpte i april 2006 (3 200 000 kr) detta är en Euro III då det inte fanns några Euro IV för leverans då och ”spelreglerna” för miljözonerna inte var kända.  
 
I början på oktober kom an broschyr med ett ”förslag om miljözoner” från miljözons kommunerna Stockholm, Göteborg Malmö och Lund. Här talar man om att man från 31/12 2006 kommer med nya ”miljözons regler”. Vill man uppgradera äldre fordon med partikelfilter måste denna order läggas senast 31/10 2006 för att få dispens på filtret om inte leverans och dispens givande hinner ske före 31/12 2006. Sedan står det längre ner att ”Beslut är ännu inte fattade”. Vi måste alltså ta stora investeringsbeslut innan man beslutat om de skall behövas eller ej.  
 
Man bryr sig i dessa ”miljözons regler” inte egentligen om vad det är för avgasutsläpp utan endast vilken årsmodell det är på fordonet som motorn sitter i och vilken ”miljöklassning” den har.  
 
Det går snart inte att bedriva busstrafik längre i Sverige.  
 
Att få finansiering på en buss blir inte lätt då allt idag skall objektfinansieras, ingen vet ju vilka avskrivningstider som är rimliga när förutsättningarna hela tiden förändras.  
 
Alliansen skulle ju värna om företagandet i Sverige, och jag tror på företagandet i Sverige.  
Jag tror att skall vi få fart på Sverige så måste förutsättningarna för de mindre företagen förbättras.  
Småföretagaren sliter och jobbar och stannar kvar med verksamheten i Sverige. Hjälp oss överleva och ta bort detta med miljözoner som just nu bara är en konkurrens hämmande produkt som kommer att ta död på den svenska bussbranschen.  
 
Då vi ser att de tillresande utländska bussarna inte bryr sig.  
Jag tror väl inte heller att EU är så intresserade av att skapa något sådant.  
 
 
Med vänliga hälsningar  
 
Pererik Nyberg  
NYBERGs BUSS AB  
Lidköping  
 
Toni kommentar:  
Miljözonen med tekniska förändringar som krävs av en kommun på fordon är olaglig, och hur skall en utländsk buss kunna installera något som inte är tillåtet i annat land än i Sverige? Tillämpningen på turistbussar är att betrakta som politisk övervåld, driften med Etanol är att öka CO2 att öka koldioxiden som gör folk sjuka som andas in avgaserna mer än något annat bränsle det krävs 3 liter för att få fram 1 liter motsvarande bensin och Etanol fordonen förbrukar 25% mer bränsle, det är resultatet av en regering som anser Sverige ligger främst i miljöfrågor, och en centerpartist som tar vid som miljöminister utan att använda sig av hjärnan. Se ledaren ovan.  
 

 
 
TURISM  
 
5)  
 
Världsturismen fortsätter att öka kraftfullt. Under de första 8 månaderna 2006 +4,5%
 
(Internationella ankomster jan-aug 2006)  
 
Afrika i topp med +9,8%  
Även Asien går bra +8,3%  
Mellersta Östern +6,0% trots kriget i Libanon  
Amerika svagast utveckling +2,5% (men USA +4,3%)  
 
Europa +3,1% förhållandevis stark ökning  
Nord-Europa +6,0% går bäst av regionerna inom Europa  
(Internationella ankomster jan-aug 2006)  
Sverige +4,8% över världssnittet  
(utländska gästnätter på hotel, stugbyar och vandrarhem)  
Danmark +1,6% fortsatt låga tillväxttal för utlandet  
(utländska gästnätter inom samtliga boendeformer jan-sep)  
Norge +2,8% svag utveckling av utlandsturismen  
(utländska gästnätter alla boendeformer jan-sep)  
Finland/Helsingfors +8,4% (Finland är ordförandeland inom EU)  
(utländska gästnätter på boendeanläggningar i Helsingforts jan-jul)  
 
 
Efterfrågan på turism fortsätter att växa världen over trots nya terrorhot, säkerhetsåtgärder och naturkatastrofer. Enligt världsturism organisationen UNWTO ökade de internationella ankomsterna under perioden jan-aug med +4,5%. Det är något starkare ökning än långsiktsprognosen +4,1% per år fram till år 2020. Under 2005 ökade de internationella ankomsterna med +5,5%.  
 
Afrika, som haft en svag utveckling de senaste åren, toppar nu tillväxtligan med +9,8% och det är framför allt länderna söder om Sahara som ökar. Även Asien fortsätter att gå starkt med +8,3%. Mellersta Östern ökar med +6% trots 34-dagars kriget i Libanon. Den amerikanska kontinenten uppvisar den svagaste tillväxten med +2,5%. USA ökar trots nya säkerhetsbestämmelser med +4,3%.  
 
Europa går förhållandevis starkt med + 3,1%. Central- och Öst-Europa tappar marginellt -0,1%. Väst-Europa där bl.a. Tyskland ingår ökade svagt med +2,1% trots Fotbolls-VM. Syd-Europa ökar +4,6%. Störst ökning har sedan en tid tillbaka länderna i Nord-Europa som tillsammans ökar med +6,0% (Tyskland och Finland i toppen. England ökar med +6%).  
 
I Sverige ökade de utländska gästnätterna på hotell, stugbyar och vandrarhem fram till och med augusti med +4,8%, vilket är något starkare än världssnittet men något under medeltalet i Nord-Europa. Sverige ligger tvåa efter Finland inom Norden där både Danmark och Norge har rätt svaga tillväxttakter vad gäller utlandsturismen.  
Leif Aronsson  
 

 
 
6)  
 
Sverigeturismen sätter alla tiders rekord 2006
 
47,5 M kommersiella gästnätter, +2,5 M eller +6%; Successivt ökad tillväxt- takt från 1964 +2% per år, från 1991 +3,5% per år, från 2004 +5% per år  
 
Sverigeturismen kommer i år att sätta ett praktfullt rekord. Det står redan klart efter det att septembersiffrorna från Nutek/SCB presenterats. Gästnätterna på hotell, stugbyar, vandrarhem har efter nio månader ökat med +5,9% och campingplatser beräknas preliminärt öka med +5%. Det innebär en sammantagen årsökning på +5,6% och en ökning av den sammanlagda gästnattsvolymen med hela +2,5 M. Den nya rekordvolymen för den kommersiella Sverigeturismen bör kunna sättas till 47,5 M gästnätter att jämföras med det tidigare rekordet på 45,0 M. En magnifik uppgång.  
 
Den absoluta ökningen är den tredje största vi känner till. Den största ökningen kom under 1994 som en rekyl efter nedgångarna 89-92 och den näst största 1975 i ett starkt gynnsamt ekonomiskt klimat och med en solig sommar. Ökningen under 2006 kommer också efter en nästan lika stor ökning under 2005. Framgångarna under 2005 och 2006 föranleder en analys av den mer långsiktiga utvecklingen (se bifogat wordsdokument  
 
Absolute Advantage  
konsulter inom turism - världens största näring  
Leif Aronsson, Askims Stenblocksväg 8, 436 40 Askim, 031-28 26 50, 0707-92 31 01, mailto:tourism@telia.com  
 

 
 
7)  
 
Mångmiljonstöd till turismföretag på Gotland
 
 
49 miljoner kronor - så mycket har gotländska företag fått i investeringsstöd sedan år 2000. De mesta av pengarna som kommer från kommunen, staten och EU har gått till turism. Pengarna betalas ut som regionalt utvecklingsstöd till investeringar som ska skapa jobb och tillväxt och en viss del är bidrag från EU.  
 
En påfallande stor del har gått till turistföretag enligt Calle Löwenberg som är näringslivschef i kommunen. Och han säger att inom turistnäringen är det dom större anläggningarna som är intressanta.  
 
Ofta handlar det om stora belopp för att bygga ut stugbyar. Enbart till familjen Werkelins olika bolag i turistbranschen har regionala utvecklingsteamet betalat ut fyra och en halv miljon kronor sedan 2003 och framåt.  
 
Företaget http://www.gotland.nu med medlemmar i familjen Werkelin som huvudmän fick drygt en halv miljon i investeringsstöd från kommunen. Företaget hyr ut rum och stugor via sin hemsida, som många andra företag gör, men eftersom de var först med det så fick de stöd.  
 
Toni kommentar:  
Jodå detta är ändå bara ett litet bidrag av alla bidrag som i år gått till turistnäringen varav väldigt många miljoner till Norrland, och någon undrar varför det är så tyst i turistsverige? Köpa lojalitet med skattepengar gör man i många ”kufiska” länder och det gör man i Sverige? Dom som hörs är dom som inte fick vara med i lottdragningen och så snedvrider man konkurrensen och hindrar en fri konkurrens, entreprenörer får det än svårare att hävda sig, är det inte dags att vakna upp?  
 

 
 
MILJÖ  
 
8)  
 
Vägverket djävlas med miljö import bilar
 
 
Mindre bilimportörer krävs på intyg om att gasdrivna bilar klarar minus 40 graders kyla. Detta slipper stora importörer.  
 
Vägverket anser att vissa gasdrivna bilar kan vara en säkerhetsrisk i kallt klimat.  
 
"Det som skulle kunna hända är att gasen strömmar ut, och då finns det en risk att det börjar brinna", säger Kjell Bäckman på Vägverket.  
 
Därför kräver man ett så kallat minus 40-intyg. Men Vägverket har valt att inte kräva ett sådant intyg från de stora importörerna. De har rätt att bara skicka in en registrering som automatiskt godkänns. Från mindre importörer krävs däremot intyg.  
På Vägverket håller man med om att förutsättningarna är olika, och kommer nu att se till att minus 40-regeln ska gälla för alla typer av importörer.  
 
Toni kommentar:  
Heja Vägverket ni sysslar som så ofta med cykelställ frågor, att ta tag i dom olagliga miljözonerna för turistbussar, ja då duckar ni bakom kjolen på vänsterfalangen till politiker. När man jävlas med privat bilister då är det ingen hejd, att stöka med miljöbilar är enkelt om man inte angriper dom stora importbolagen. Att ni inte skäms!  
 

 
 
9)  
 
En brittisk studie pekar ut Volvo som den största miljöboven bland 20 undersökta biltillverkare.
 
 
Studien riktade in sig på utsläpp av växthusgasen koldioxid.  
Bilindustrin och EU har kommit överens om att senast 2008 så ska utsläppen av koldioxid som mest ligga på 140 gram per km.  
 
Volvos bilar släpper ut 195 gram per km.  
Bäst var Fiat med 139 gram per km.  
 
Ajsan också att det finns andra än svenska indoktrinerade media som håller koll på bilvärlden….tusan vad världen är orättvis? Eller som Mattsson tidigare Aftonbladet numera Dagens Industri skrev till mig; visst är Etanol en miljöprodukt, jovisst det är tobak till cigaretterna också bäste redaktör.  
 

 
 
10)  
 
Schwarzenegger vann VALET stort med miljöfrågorna i Kalifornien
 
 
Schwarzenegger tog hem valsegern den 7 november 2006 i delstatsvalet med en klar majoritet samtidigt som Republikanerna förlorade stort i hela USA till förmån för demokraterna.  
 
En bidragande orsak till Schwarzeneggers seger är den konsekventa vägen till ett bättre samhälle med vätgasdrivna bilar, större investeringar till en sliten infrastruktur.  
 
Inget land i världen har kommit så långt att omsätta politikernas ändlösa tal om miljöfrågor som i Kalifornien. Länder som Japan, Indien, China, Norge, USA, England och många andra stora industriländer väljer med raketfart vätgasen som framtidens bränsle, Sverige har valt Etanolen som istället för att minska ökar koldioxid utsläppen, ökar farliga utsläpp som orsakar allergier, cancer, man kan ta sig för pannan för mindre.  
 
Staten Kaliforniens webbsida  
http://www.ca.gov/state/portal/myca_homepage.jsp  
 
Guvernören Schwarzenegger webbsida  
http://gov.ca.gov/  
 
California Environmental Protection Agency  
http://www.calepa.ca.gov/Awards/GEELA/default.htm  
 

 
 
11)  
 
Bilden sist på detta Nyhetsbrev talar om Vätgasen som kommer från Japan svappar över till USA mfl  
 

 
 
Shipping, Färjor, Rederier  
 
12)  
 
Stena gör jätteinvestering i nyskapande färjor
 
Med start andra halvåret 2007 inleds den hittills största investeringen då två nya färjor ska byggas för sammanlagt cirka 4 miljarder kronor.  
 
Dessa färjor kommer att bli världens största i linjetrafik och kan dels erbjuda all den service och alla de ombordupplevelser som en traditionell passagerarfärja kan, dels kan vi möta alla de krav som våra fraktkunder har på oss. Ordern är värd 9 miljarder kronor på två av världens största oljeborrfartyg nyligen, Stena Drillmax I och II som just nu byggs hos sydkoreanska Samsung Heavy Industries.  
 
Nu har turen kommit till färjorna. Stena Rederi AB beställer två färjor från det norska varvet Aker Yards, en order värd 3,64 miljarder kronor. Stena har option på ytterligare två fartyg. Leverans sker 2010. Fartygen ritas på Akers ägda varvet i Finland och byggs på Akers ägda varvet i Tyskland.  
 
Färjorna är av roro-typ med en längd på 240 meter och sammanlagt 5,5 kilometers lastbils filer för långtradare och 700 meter för personbilar. Fartygen tar 1 200 passagerare var.  
 
Stena Line opererar 39 färjor på 18 linjer enligt Stenas hemsida. Färjorna omsatte 2005  
9 miljarder kronor, nära hälften av Stenakoncernens omsättning.  
Passagerarantalet minskar men frakttransporter ökar kraftigt  
 

 
 
Paroller som "Arbete åt alla!" har inom vänstern ersatts med "Rör inte mitt bidrag!" Så patetiskt. Så inskränkt.  
 
http://www.erixon.com  
 

 
 
Veckans Spanien  
 
Åklagarna yrkar på sammanlagt 270 875 års fängesle för de 29 åtalade i den kommande rättegången om Madridattentaten 11 mars 2004. Den blodigaste terroraktionen någonsin i Europa har också lett till ett rekordstort straffyrkande. Vid attentaten mot pendeltågen i Madrid dödades 191 personer och ytterligare 1 824 personer skadades. Åklagaren finner att attentaten utfördes av en enskild islamisk fundamentalistgrupp, inspirerad i Osama Bin Ladins uppmaning 18 oktober 2003 att bland annat attackera Spanien. Motiveringen var landets stöd till invasionen av Irak.  
 
Korruptionsskandal på Gran Canaria växer  
Borgmästaren och ytterligare fem PP-borgarråd i kommunen Telde på Gran Canaria, greps 7 november anklagade för korruption. Francisco Vallido och de övriga ledamöterna riskerar åtal för att ha tagit emot mutor vid utfärdandet av byggtillstånd. Fallet går under namnet Operation Faycan och ett 25-tal personer misstänks för inblandning. Partido Popular har varslat de gripna om uteslutning ur partiet och väntas kräva att de avgår från sina poster.  
 
Dryg borgen för tidigare borgmästare  
De två tidigare socialistiska borgmästarna i Ciempozuelos Joaquín Tejeiro och Pedro Antonio Torrejón tvingas betala en borgen på 900 000 euro för att undgå häktning. Bägge greps 3 november på order av tingsrätten, anklagade för omfattande förskingring och penningtvätt i anslutning till en rad bygglov. Även byggföretagaren Francisco Javier Castillo från företaget Esprode togs in för förhör, men släpptes ovillkorligen.  
 
Skyddsräcken livsfarliga för motorcykelförare  
Omkring 4 000 motorcykelekipage demonstrerade 4 november i Madrid med krav på att skyddsräckena vid de spanska vägarna byts ut. Varje år skadas mängder av motorcyklister allvarligt när de kolliderar med skyddsräckena. Deras utformning gör att räckena fungerar som regelrätta knivblad, som ofta leder till amputationer.  
 
Costa del Sol under vatten  
De kraftiga skyfallen på Costa del Sol orsakade 7 november stora problem längs hela kusten, men bidrog samtidigt till välkomna tillskott till vattenreservoarerna. Den kraftigaste nederbörden noterades i Mijas kommun, där det under ett dygn föll hela 157 liter regn per kvadratmeter. I Marbella registrerades 134 liter och i Málaga stad 96, vilket var den största siffran på ett dygn i provinshuvudstaden sedan översvämningarna 1989. Regnet skapade stora problem i trafiken och ett flertal källarlokaler översvämmades. Skolan Los Olivos i Marbella fick utrymmas och tunnelpassagerna vid Puerto Banús blev, som vanligt i dessa fall, obrukbara. Trots att regnen bidrar till viktiga tillskott i reservoarerna består vattenrestriktionerna tills vidare. Samtidigt är larmberedskap utfärdat även 8 november för väntade skyfall i bland annat Andalusien.  
 
Från Veckans Sydkusten Nr 176 - 10/11/2006  
 

 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Ring till lokaltaxa och swisch är du i Alicante  
Stockholm 08 - 519 70 616 eller Göteborg 031 - 360 84 81  
 
annars gäller som alltid  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 

 
 
Annons  
 
Hyr din bil från EuroCasaCar i Spanien!  
 
Återigen har vi sänkt priserna för 7:e gången på 5 år!  
1 vecka Ford KA 85 euro! VW Polo 92 euro, Opel Astra 111 euro…allting inkluderat
 
http://www.eurocasacar.eu  
 
Vi har över 24.000 bilar på flygplatserna Malaga, Alicante, Palma de Mallorca, Barcelona Girona flygplatser som är några av 50 tal mest populära destinationerna där vi finns.  
 
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet om alla dagar, året om!  
Svar inom några sekunder, Voucher inom 1 minut!  
Inga rabatter, inga bonusprogram, inget snicksnack, inga flum löften, bara rakt av ett lågt pris där allt är inkluderat från första början!  
 
Välkommen du också, du sparar tusenlappar med ett enda ”musklick”!!  
http://www.eurocasacar.eu
 
 

 
 
Hyr din bil i hela VÄRLDEN ( i Sverige, USA, Kanada, Frankrike, England vi finns i 142 länder)  
 
Vi har avtal med lokala företag på över 6.400 destinationer där vi erbjuder hyrbilar till lågpris.  
Klicka alltid in dig på bägge webbsidorna och jämför priserna som kan variera då vi har olika avtal med olika lokala hyrbilsfirmor  
 
1) http://www.telluscar2.com  
 
2) http://www.telluscar.eu

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.