Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
Newsletter „Varning Schönfelder“ nr 29 den 28 augusti 2005  
 
I detta nummer kan du läsa följande:  

   
 1. Av alla färdslag är bussresenären den mest nöjde  
 2. 63 procent ogillar biltullar i Stockholm  
 3. Ny studie om Sverigebilden utomlands  
 4. Tack för kaffet Sverige! Nu drar vi!  
 5. Läser du nyheter från världen på Nätet?  
 6. Det går höga vågor på Östersjö havet!  
 7. Storförluster för Östersjörederier är rubriken från DI den 25 augusti 2005  
 8. Varför ingen samordnad tågtrafik?  
 9. 20.000 förlorade arbetsplatser första halvåret!  
 10. Mobiltelefonen – fara för den personliga integriteten  
 11. STOCKHOLMS BILTULLAR rättsstaten urholkas - förutom ett oförlåtligt ekonomiskt äventyr.  
 12. Automatisk ansiktsigenkänning ska identifiera kommunister? Inget skämt - helt sant!  
 13. Dator läckor med påföljd!  
 14. Telia testar bränsleceller i mindre basstationer, ersätter miljögiftiga batterier.  
 15. I Grönköping är det ordning och reda! Vinnarna i Grönköpings omröstning av de roligaste historierna!  
 16. Samlad opposition å busresa!  
 17. Supertalangerna - Sveriges 25 hetaste 80-talister, OBS ingen från bussbranschen  
 18. Kungen krockade i Norrköping! Att dra löjets skimmer över Sverige.  
 19. SWEBUS och en inkompetent ledning, det kom in en del svar från läsarna  
 20. Det kosta multum att använda sig av begreppet ”Svensk Sommar” i fortsättningen  
 
 

 
 
1)  
 
Av alla färdslag är bussresenären den mest nöjde  
 
Av alla färdslag är bussresenären den mest nöjde, även om det finns missnöje med sittkomfort och klimat i bussarna. Andelen nöjda resenärer på linjen Sundsvall-Haparanda har till exempel stigit med fem procentenheter till 94 procent.  
 
Undersökningen omfattar Rikstrafiken upphandlade tåg-, buss-, färje- och flygtrafik på 43 linjer i landet. Undersökningen innehöll frågor om kvalitet, tidhållning, service, trygghet, komfort och bokning.  
Missnöjet är störst på tågen. När det gäller Connex nattåg Norrbotten-Stockholm/Göteborg är kunderna minst nöjda med sittplatskomforten och att resa med bagage. Resenärerna var även missnöjda med klimatet på tåget. Andelen nöjda resenärer har minskat med 5 procentenheter till 72 procent Luleå-Göteborg och 69 procent Luleå-Stockholm sedan undersökningen år 2004.  
Sittplatskomforten orsakar också missnöje på dagtågen Kiruna-Riksgränsen.  
De mest nöjda flygresenärerna finns på linjen Pajala-Luleå, där hela 97 procent var nöjda efter resan där varje resenär subventioneras med 2880 kronor för några minuters flygresa!.  
 

 
 
2)  
 
63 procent ogillar biltullar.  
 
Idag tar försöket med trängsleskatter i Stockholm sitt första steg. Samtidigt presentrerar Moderaterna i Stockholm en Skop-undersökning som visar att motståndet mot trängselskatter är kompakt.  
63 procent av befolkningen i Stockholms län tycker att försöket är dåligt, uppger TT.  
 
Skop-undersökningen intervjuade 1.116 Stockholmare. Av dessa tycker 39 procent att försöket är mycket dåligt medan 36 procent anser att det är ganska eller mycket bra.  
 
Hörde jag någon klaga över brister i sjukvården?  
 
http://www.busstidningen.se/dagens.html  
 
22 augusti 11.20 - Startade man i Stockholm en del ny busstrafik med 14 nya linjer, den största ökningen sedan 50 talet enligt SL med 197 nya ”trängselbussar”. Vilket får Bjarne Willmarsgård att minnas och ”citera” Håkan Matsson som i en krönika i DI ”Weekend” skriver bl a följande:  
 
”Försöket drivs och betalas av staten som plötsligt anser att den har råd att betala 3,3 miljarder för något som ska pågå i knappa sju månader. Det är lika med 15,7 miljoner om dagen, vilket i sin tur är 11.000 kronor i minuten.  
Hörde jag någon klaga över brister i sjukvården?”  
 
Längre ner i sin krönika skriver Matsson:  
”Hur många liv skulle vi spara om pengarna användes till mitträcken? På den frågan finns ett svar - att bygga och underhålla mitträcken kostar 6,4 miljoner för varje sparat liv. Få se nu - 3,3 miljarder delat med 6,4 miljoner - det blir exakt 515. Det är tämligen exakt det antal liv som svenska vägtrafiken skördar varje år”  
Man kan se livet från många olika håll...  
 
Se dina personliga konsekvenser av Biltullarna under rubrik 11 i detta Newsletter  
 

 
 
3)  
 
Det har kommit en ny studie om Sverigebilden utomlands:  
 
Så här kommentera Tysklands mest ansedda tidning Sverige bilden:  
 
Citat 1:  
 
Frankfurter Allgemeine Zeitungs korrespondent Siegfried Thielbeer tog EG-beslutet som utgångspunkt för en allmän beskrivning av Sverige:  
 
"I årtionden har svenskarna – som undvek att låta sig bli indragna i världskrigen men förtjänade bra på dem – förskansat sig i sin insulära särroll. På grundval av en rik ekonomi, en mönstergill socialstat och i medvetande om sin moraliska överlägsenhet, nästan rentav med imperiell upphöjdhet, skådade man ned på resten av världen. Och nu – är allt annorlunda."  
 
Han fann att beslutet innebar en 180-gradersvändning där eftertänksamhet hade ersatt överlägsenhetskänslan. Det hade skapat insikt om den egna relativa betydelselösheten efter att man i åratal betett sig som om man vore nästan lika viktig som USA.  
 
Citat 2:  
 
Anders Ehnmark:  
 
"Samtidigt finns det någonting annat som hände ungefär vid tiden för utvandringen på 1800-talet. Vi fick liksom två världsbilder; en folklig och en borgerlig eller överklassbild. Genom utvandringen, och Amerikabreven som ansamlar sig i varje röd stuga, så börjar Amerika bli nära för samma granskog – men kontinenten är inte självklart så nära. Till skillnad från hos överklassen, för hos den har alltid kontinenten och den aktuella stormakten där varit nära.  
Jag kommer från ett hörn av Dalarna och har en släkting som åker med självklarhet till Alaska och skjuter björn, inga problem, men att åka till ett främmande land som Tyskland skulle han inte drömma om. Amerika är nära."  
 
Presentation av studien "Bilder av Sverige i utlandet" http://www.regeringen.se/sb/d/5519/a/48528  
Nämnden för Sverigefrämjande i utlandet - NSU – har gett ut studien "Bilder av Sverige i utlandet".  
 
Studien granskar hur bilden av Sverige förändrats över tiden och hur den ser ut i dag i ett 20-tal länder som är viktiga för vårt främjande. Det vill säga för vår export, utländska investeringar och turism som bidrar till tillväxt och sysselsättning. Den visar hur andra länder ser på vårt land och oss svenskar, vår kultur, historia och inte minst våra företag och produkter.  
 
Bilden är övervägande positiv. Men vi är kanske inte så kända i världen som vi ofta vill tro. Mest känt är välfärden, Ingmar Bergman, Abba, Nobelprisen och företag som Volvo och Ikea. Gamla klichéer om sex och tråkighet sitter fast. Till det mest positiva hör att man uppskattar svensk kvalitet, modernitet, sportprestationer och vår natur.  
 

 
 
4)  
 
Tack för kaffet Sverige! Nu drar vi!  
 
Detta var rubriken i Dagens Industri häromdagen, nog för att jag satte kaffekoppen hårt i bordet, inte för det man skrev, utan att man först i augusti 2005 skriver om något som pågått i dryga 4 år.  
 
Det allvarliga är ju inte att utländska investerare slutat satsa pengar i Sverige, då måste man komma ihåg att över 80% är svenskrelaterade investeringar, dvs svenskar som lämnat Sverige och gör från sin nya domicil investeringar i gamla hemlandet och därmed undgår beskattning. Det är en halvmiljon som lämnat landet de senaste 20 åren har detta i minne.  
 
Skatteintäkter som saknas, varför allt färre får betala en överviktig byråkrati och den politiska lekstugan inom kollektivtrafiken. (lik allt annat där pengarna bara rullar iväg)  
 
Nu är det tvärstopp på utländska företags investeringar i Sverige. Det skriver DI som läst den senaste statistiken från Riksbanken. Under de första sex månaderna i år har inte en enda krona investerats i svenska företag från utlandet.  
 
FRÅN 503 MILJARDER TILL 0 kronor. Under IT-boomen var Sverige invetserarnas favorit nummer ett. Guldåret 1999 flöt 503 miljarder kronor in till svenska företag. Men nu blåser snålare vindar över landet, skriver DI.  
 
Enligt Riksbankens senaste statistik har de utländska direktinvesteringarna helt frusit inne – inte en enda krona har letat sig hit under årets första sex månader.  
 
"Det är ju aldrig kul, men det är något som vi sett under flera år sedan direktinvesteringsbubblan sprack år 2000", säger Magnus Runnbeck, utredningsansvarig på statliga Invest in Sweden Agency (Isa), till DI.  
 
Visserligen förekommer det fortfarande att utländska företag investerar i svenska företag eller bygger upp verksamheter i Sverige. Problemet är att lika många väljer att lägga ner eller sälja. Och det har inte hänt någon gång sedan början 1990-talet.  
 

 
 
5)  
 
Läser du nyheter från världen på Nätet?  
 
Loggade du in på en internationell nyhetssajt imorse? Då kan du känna dig i gott sällskap bland miljontals andra som gjorde samma sak. En ny tjänst som mäter den globala nyhetskonsumtionen gjorde en intressant notering: under en minut loggade över 4 miljoner användare in på någon sajt som ingår i mätningen.  
Akamai Net Usage Index heter tjänsten.  
 

 
 
6)  
 
Det går höga vågor på Östersjö havet!  
 
"BALTIC KRISTINA" LÄMNAR LINJEN RIGA-STOCKHOLM?  
Diskussioner om Riga Sea Lines framtid har enligt nyhetsbyrån BNS lett till att "Baltic Kristina" kan komma att chartras ut till ett rederi från Sydkorea för att underlätta rederiets finansiella svårigheter. Vilket innebär att man lägger ned förbindelsen med tockholm, då ett nytt fartyg inte finns.  
 
Trafiken har varit olönsam sedan starten, man kan väl lugnt påstå att staden Riga tillsammans med övriga intressenter som kommer från samhället med dom mörka glas ögonen. En härlig koppling i denna lilleputt stat där korruptionen går hand i hand. Det har varit en uppfriskande debatt inom den Lettländska regeringen och stadens lokal regering.  
 
Det är ett socialdemokratisk krav att driva en färje linje till Sverige, men hur det skall gå till med en klase av ”allt annat än vita personer” som snor allt vad tygen håller, det förtäljer inte historien.  
 
Det är därför kanske inte så konstigt att man hittade en kompromiss där alla behåller ”ansiktet” och det finns väl fortfarande en och annan dollar att stoppa i några fickor.  
 
Så snart beslutet är fattat är det fritt fram för Tallink att komma igång!  
 
Riga Sea Line transporterade 12.944 passagerare, 18.997 lanemeter last och 15.184 lanemeter personbilar under juli. Det är en kraftig ökning i jämförelse med juli 2004. Trots det har rederiet gått med förlust på grund av högre hamn- och bränslekostnader och därför vill förvaltningsrådet byta ut styrelsen. Av de fyra olika lösningar som diskuterats har förvaltningsrådet vägrat att höja aktiekapitalet och i stället valt att minska kostnaderna genom att ta "Baltic Kristina" ur trafik från linjen Riga-Stockholm, när detta sker? Förmodligen snarast utan framförhållning – så brukar dom hantera dylika frågor, i Lettland.  
 
Tallink fortsätter att expandera!  
 
http://www.tallink.se/sve/index.phtml  
 
Den kraftiga ökningen av antalet passagerare på Tallinks färjor till Stockholm har lett till att Frihamnsterminalen har blivit för trång. Stockholms Hamnar satsar därför 20 miljoner kronor på att bygga om Passagerarutrymmena i terminalen.  
I maj nästa år kommer den nya terminalen med dubbelt så stor biljett- och vänthall att stå helt färdig. Förutom stora, luftiga utrymmen samt bättre biljettförsäljnings- och incheckningsområden kommer terminalen att innehålla kafé, kiosk och annan service.  
Terminalen skall vara färdig lagom till vår högsäsong då vi sätter in "Romantika" på linjen Tallinn-Stockholm, låter Tallink Sveriges vd Väino Konga meddela.  
 
…mera Tallink,  
 
Ain Hanschmidt har utsetts till styrelseordförande i AS Infortar, som äger närmare 56 procent av Tallink Grupp. Hanschmidt, som tidigare har varit styrelseledamot i SEB Eesti Ühispank, säger i estnisk press att hans huvuduppgift blir att svara för Tallinks hotell- och fastighetsprojekt.  
 
Enligt den estniska affärstidningen Äripäev är Ain Hanschmidt också en av tre ägare i Linandell OÜ, som i sin tur äger 75,4 procent av aktierna i Infortar. I Äripäev spekuleras det om att Tallink Grupps styrelseordförande Enn Pant skulle ha lämnat hälften av sin andel (66,66 procent) i Linandell till Ain Hanschmidt. Aktiepostens värde har uppgetts till ca EEK 700 miljoner (ca EUR 45 miljoner) i estnisk press. Eesti Ühispank gav krediter till Hansatee/Tallink i mitten av 1990-talet när rederiet hade finansiella problem. Då krävde bl.a. banken att styrelsen skulle bytas ut. Enn Pant inledde då sitt arbete i Hansatee som styrelseordförande och Ain Hanschmidt blev medlem i förvaltningsrådet  
 

 
 
7)  
 
Storförluster för Östersjörederier är rubriken från DI den 25 augusti 2005, en gammal nyhet blir inte mera aktuell för att den till slut återfinns i DI. se mera nedan!  
 
Den som läser Nyhetsbrevet ”Varning Schönfelder” ligger långt före i tiden inte bara månader utan ibland år i förväg!  
Det finns dokumenterat på dessa länkar, vill du söka själv, gör så här: bredvid varje artikel finns det sökordsmotor, du skriver in Silja eller Viking eller vad du vill så söker han upp alla länkar som innehåller en artikel om berörda företag, jag har plockat fram några!  
 
Det är detta som är syftet med mitt Nyhetsbrev – att vara en plats där vi förvara händelser som annars lätt går förlorade men är lätt att hitta. Den som kan sin historia slipper göra om felen! Den som läser detta Nyhetsbrev ser skillnaden mellan Pressmeddelanden och sanningen.  
 
Nr 18 den 22 maj 2005  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=710  
Östersjö slaget om passagerarna till och med första kvartalet 2005  
 
Nr 17 den 16 maj 2005  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=709  
SILJA PÅ VÄG ATT BESTÄLLA ROPAXFARTYG eller Siljas luftnummer!  
Eller konsten hur man får tidningarna att inte skriva om förluster inför bolagsstämman Silja förlora 90 kronor per passagerare  
 
Nr 13, den 4 april 2005  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=699  
Det råder tuffa ekonomiska tider på Östersjön  
Flykten från verkligheten!  
 
Nr 74 året är den 1 september 2002 (OBS ÅRTALET)  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=431  
ÖVERRASKANDE RYSKT VISUMTVÅNG TVINGAR SILJA BYTA DESTINATION - MEN SANNINGEN ÄR EN HELT ANNAN!  
 
 
Den ansenliga tidningen Dagen Industri nyheter är minst sagt förlegade.  
 
Storförluster för Östersjörederier rubriken är från DI den 25 augusti 2005  
 
Det är svåra tider för Östersjöns storrederier som får dras med allt värre förlustsiffrorna. Oljepriset är dock inte den enda boven i dramat.  
 
Ingen av de stora färjelinjerna som trafikerar Östersjön har haft någon rolig inledning på 2005. På onsdagen avslöjade Birka Lines att de första sex månaderna av året innebar att vinsten från fjolåret har förbytts till brakförlust på närmare 80 Mkr hittils i år.  
 
Marknadsledande Viking Line har tidigare rapporterat om ett uselt första halvår med cirka 130 Mkr i förluster.  
Tidigare i veckan kom det fram uppgifter om att Silja Line, som numera ingår i lasthanteringskoncernen Sea Containers, har bekymmer och väntas gå med kraftig förlust i år. Kanske måste bolaget rent av börja sälja av några av sina fartyg, bland annat Silja Europa.  
 
Fel DI, Silja Europa ägs av Varvet samt delstaten Niedersachsen i Tyskland efter att den svenska delen av Viking line Myrsten gick i konkurs förorsakat av Effjohn (Silja Line) där Bernt Magnusson (idag Skandia) satt som ordförande samtidigt i Nordbanken där Myrsten olyckligtvis hade sina affärer.  
 
Konkursen avslutades med ett kraftigt överskott efter att konkursförvaltaren tagit dryga 15 miljoner i arvoden, men bolaget var borta, Bernt Magnusson går fri från ansvar och tillhör fortsatt ligan av Sveriges största företagskvaddare, nu är det Skandias tur.  
 
Information om Sea Container en spännande koncern, ett av världens största container leasingbolag och mycket annat. http://www.microsoft.com/resources/casestudies/CaseStudy.asp?CaseStudyID=14546  
 
Dotterbolag inom koncernen världens kanske mest sagoomspunna tåg ingår i verksamheten  
http://www.orient-express.com/web/oe/x1a_flash.jsp  
http://www.orient-express.com/web/eoe/eoe_a1a_splash.jsp  
http://www.royalscotsman.co.uk  
http://www.orient-express.com/web/tper/tper_a2a_home.jsp  
och 40 tal av världens främsta hotell  
http://www.orient-express.com/web/oe/oe_c1a_hotels.jsp  
Silja Line  
http://www.siljaline.se  
 

 
 
8)  
 
Varför ingen samordnad tågtrafik?  
http://www.dalademokraten.se/ArticlePages/200508/22/20050822083100_600/20050822083100_600.dbp.asp  
 
Jag är förbluffad över okunskapen och den allmänna förvirringen bland de fackliga företrädarna som vill expandera Tåg i Berglagen bortom Bergslagen.  
 
De suktar, suger och hungrar efter att få bestämma mer över tågtrafiken – och det är exakt det som avregleringen syftade till. Det var 1988, nästan tjugo år sen, som man avreglerade för att ge lokala intressenter friheten att handla upp lokaltrafik av SJ eller någon annan.  
 
Kommuner och län har inte bara nappat på detta, de har nu stor aptit och vill nu lägga hela Sveriges järnväg under sig.  
 
Men varför? Vad är det för fel med att SJ kör fjärrtågen och andra kör lokaltrafiken? Att man inte skulle kunna samordna tidtabellerna eller invänta mindre förseningar låter som rena sandlådan. Varför vill vissa motarbeta samordnade tidtabeller?  
 
Oavsett hur stort Tåg i Bergslagen blir måste man ju samarbeta med andra.  
 
Det finns anslutningar i Stockholm att ta hänsyn till. Ska TiB ta över flyget också för att kunna ansluta vid Arlanda?  
 
Jag undrar vad det är med Bergslagen som gör att man inte kan samordna tågen. Här i Västra Götaland och Halland går det utmärkt. En del tåg körs som rena länståg; andra är SJ:s helt egna fjärrtåg; och i gränslandet finns fjärrtåg där länstrafiken köper upp några sittplatser, som SJ sedan upplåter till dem med länskort. På köpet kan SJ köra lokal-fjärr-hybridtågen lite oftare och stanna även på en del mindre stationer.  
 
Det måste ju vara detta som är den svenska modellen – samarbete. Tillsammans gör man järnvägen ett bättre alternativ för resenärerna.  
Förslagen om att expandera länstrafiken till att sluka hela landets järnväg låter både ogenomtänkta och nedtyngda med ideologisk barlast.  
 
Erik Sandblom  
 
 
Toni kommentar:  
Svaret är enkelt, det är byråkrater som styr – med andra ord tvärtemot om företag haft kravet på sig att konkurrera om kunden.  
Lägg ned monopolet, är svaret resten löser sig självt!  
 

 
 
9)  
 
20.000 förlorade arbetsplatser första halvåret!  
 
Veckan som gått!  
Med nya varsel och uppsägningar, för första halvåret över 20.000 förlorade arbetsplatser. Och SLTF kräver politisk mod – det skulle nog vara ”mord” – att politikern skall satsa mer pengar till något som gått helt fel. Åså det är inte politikerna som betalar – det är skattebetalarna men det kanske har fallit ur minnet på föreningen SLTF.  
 
Över 1 000 jobb bort från Volvo PV  
 
Volvo Personvagnar ska se över sin verksamhet med målet att spara en miljard kronor i årliga kostnader.  
Företaget utgår från att mellan 1 000 och 1 500 jobb ska bort. Det handlar både om tjänstemän, kollektivanställda, konsulter och tjänster som köps in. Troligen kommer sparpaketet att leda till uppsägningar  
 
 
Toni kommentar:  
Där försvinner ytterligare dryga tusen arbetstillfällen som påverkar småföretagen i omgivningen för Göteborg är det en jättesmäll, inte idag men snart, det är nämligen bara början, det kommer snart fler varsel.  
 
Beslutet innebär nya stora påfrestningar på det sociala systemet som skall fånga upp personalen.  
 
Skattebasen försvinner på motsvarande vis – SLTF ropar efter mera mod hos politiker att göra av med mera pengar. Är det någon mer som ser den avgrundsdjupa klyftan – mellan drömmarna på SLTF kansliet och verkligheten?  
 
Åså var det nästa varsel!  
 
Skogsindustrikoncernen SCA har beslutat om ett effektiviseringsprogram som berör omkring 400 SCA-anställda i Sverige och 3 600 i världen, säger vd Jan Åström. Programmet beräknas spara 1 550 miljoner kr om året.  
 
Det sker också neddragningar inom wellpappråvaran, vid bruken i Obbola och Munksund.  
 
De aktuella fabrikerna ligger i Munksund utanför Piteå och Obbola utanför Umeå.  
 
Där försvann ytterligare skattebasen från 400 anställda.  
 

 
 
10)  
 
Mobiltelefonen – fara för den personliga integriteten  
 
Mobiloperatörer kan installera programvara på mobiltelefoner som gör det möjligt att via mobilens mikrofon avlyssna omgivningen även när samtal inte pågår. Programvaran installeras på distans utan att mobilens ägare märker någonting. Därmed kan en helt vanlig mobiltelefon förvandlas till en närmast perfekt mobil buggningsenhet.  
 
Det uppger den ansedda internationella affärstidningen Financial Times i sin internetupplaga. Eftersom uppgiften är smått sensationell och kanske ifrågasätts vill jag till Big Brother Bulletins läsare förmedla den exakta formuleringen. Så här skrev tidningen den 1 augusti 2005:  
 
" If ordered to do so, mobile telephone operators can also tap any calls, but more significantly they can also remotely install a piece of software on to any handset, without the owners knowledge, which will activate the microphone even when its owner is not making a call, giving security services the perfect bugging device."  
 
Tidningen antyder att detta buggningsförfarande har kommit till användning vid spårandet och gripandet av Hamdi Adus Issac, en av de misstänkta gärningsmännen bakom terrorattentaten i London i somras.  
 
"Utan att tänka på det har vi börjat bära med oss vårt egen pejlingsbara ID-kort i form av en mobiltelefon", säger i artikeln Sandra Bell, chef för avdelningen Homeland Security på Royal United Services Institute.  
 
Du finner nedan en länk till artikeln i Financial Times. Det krävs abonnemang för att komma åt den, men tidningen erbjuder 15 dagars gratis prov.  
 
Länk: http://news.ft.com/cms/s/7166b8a2-02cb-11da-84e5-00000e2511c8.html  
 

 
 
11)  
 
STOCKHOLMS BILTULLAR rättsstaten urholkas - förutom ett oförlåtligt ekonomiskt äventyr.  
 
De biltullar som snart ska börja testas i Stockholm kommer att registrera samtliga fordonspassager genom automatisk inläsning av bilnummer (Automatic Number Plate Recognition, ANPR). Nu visar det sig att information om bilars passager på två sätt kommer att vara tillgängliga för andra än bilägaren.  
 
Jag har skrivit om detta förr på mina Newsletter, möttes av en del hånfulla kommentarer – nu är vi där! Att det ligger helt i den politiska linjen för v, komminister och dom gröna kommunisterna att ta steget över total övervakelse är få som förstått, återigen  
 
Dels går det att ringa och begära ett utdrag ut registret, och få information om exakt var och när en viss bil har passerat. Det skickas till bilägaren, men kuvertet kan naturligtvis öppnas av exempelvis sambo, barn eller affärspartner/personal som finns på samma adress.  
 
Dels kan vem som helst (alltså inte bara bilägaren) gå in till Pressbyrån eller 7-Eleven, ange ett bilnummer och få ut ett så kallat skattebeslut, som i praktiken är ett besked om huruvida den aktuella bilen har rört sig genom någon av Stockholms biltullar en viss dag.  
 
 
Kommentar: Detta ger nya möjligheter för exempelvis "stalkers" som förföljer en person att lokalisera vederbörande, för nyfikna att spionera på sin partner, för arbetsgivare att kontrollera vad anställda med tjänstebil gör på sin fritid, och för personer i affärslivet att spionera på exempelvis konkurrenter.  
 
Det är du som röstat fram dem, jasså inte? Vem har det gjort, jag har ännu inte träffat en enda person som anser med sin röst valt fram dagens gäng. Som tar alla tillfällen att urgröpa demokratin för egna totalitära syften, och så har vi SLTF, BR., Tidningen Trafik Forum för att nämna några som svansar med och försöker på andras bekostnad berikar sina egna verksamheter.  
 
Dom förtjänar kollektivt ett stort förakt av de få rättstänkande personer som tycks finans kvar. De som valt som alltid hålla käften är värsta sorten, hoppas du inte hör till dem.  
 

 
 
12)  
 
Automatisk ansiktsigenkänning ska identifiera kommunister? Inget skämt - helt sant!  
 
De tre ledande casinona i Macao ska införa automatisk, digital ansiktsigenkänning vid ingången. Syftet är att identifiera falskspelare och andra oönskade personer. Till den senare gruppen uppges bland annat höra tjänstemän i Kinas kommunistiska parti.  
 
Länk: http://www.securityinfowatch.com/online/Gaming/Macau-Casinos-Eye-Facial-Recognition-to-Nab-Cheats/4559SIW344  
 

 
 
13)  
 
Dator läckor med påföljd!  
 
Det hävdas ofta om känsliga personuppgifter att "informationen är väl skyddad och kan inte kommas åt av obehöriga". Därför är det intressant att återkommande visa exempel på de många databasläckor som ständigt inträffar. Här är några som inträffat på senare tid:  
 
- 40 miljoner kortinnehavares personuppgifter kan ha stulits.  
 
Det amerikanska företaget CardSystems Solutions, som administrerar kreditkortstransaktioner, har utsatts för en attack från hackare. New York Times skriver att data från ungefär 200.000 innehavare av MasterCard, Visa och andra kort med säkerhet har stulits, men att 40 miljoner kontokortsinnehavare varit utsatta för risk.  
 
- Indiskt call center sålde i hemlighet kunddata.  
 
Det australiska TV-bolaget Australian Broadcasting Corporation rapporterar att man lyckats köpa personuppgifter från en oidentifierad engelsk journalist som arbetar under täckmantel på ett indiskt call center. Samma person ska nyligen ha hjälp den brittiska tabloidtidningen The Sun att köpa känslig information om brittiska medborgare.  
 

 
 
14)  
 
Telia testar bränsleceller i mindre basstationer  
 
På två mindre telestationer i det stormdrabbade området nära Jönköping testar Telia Sonera bränsleceller som backup vid elavbrott.  
Vi pratar om många ton blybatterier som kan ersättas med bränsleceller, säger Dag Lundén på Telia Sonera.  
Under stormen Gudrun blev mer än 800 av Telia Soneras telestationer utan ström. På de stora stationerna finns dieseldrivna elverk som kan ta över.  
 
Mindre telestationer har reservbatterier som backup, men i vissa fall räckte dessa inte mer än ett par timmar. Reservaggregat fick fraktas från hela landet för att hålla igång nätet  
 
Det blir en vinst både för driftsäkerheten och för miljön. Vi pratar om många ton blybatterier som kan ersättas med bränsleceller, säger Dag Lundén  
 
Och vad gör kollektivtrafik maffian, man skickar iväg dom enda 3 vätgasbussarna, ersätter med livsfarlig Etanol som förutom att vara cancerframkallande skapar allergier som inget annat bränsle.  
 

 
 
15)  
 
I Grönköping är det ordning och reda!  
 
http://www.gronkoping.nu/index.php?action=las_text&id=1118678418  
 
Vinnarna i Grönköpings omröstning av de roligaste historierna!  
Här är vinnare historien!  
 
En anka kommer in på en bar. Han går fram till bardisken och frågar bartendern:  
 
-Har ni kex?  
 
-Nej, svarar bartendern.  
 
-Har ni kex? frågar ankan igen.  
 
-Nej.  
 
-Har ni kex?  
 
-Nej!  
 
-Har ni kex?  
 
-Nej! Frågar du efter kex en gång till spikar jag igen näbben på dig!  
 
Ankan frågar: Har ni spik?  
 
-Nej.  
 
-Har ni kex?  
 

 
 
16)  
 
Samlad opposition å busresa!  
 
Samförståndet mellan de politiska oppositionspartierna i Grönköping går nu framåt med veritabla stormsteg, och tecknen å en allt större enighet dugga allt tätare.  
 
GV har redan tidigare haft tillfälle att redogöra för den hart när färdigsnickrade ideologiska plattform, å vilken en kommande borgerlig regering kan ställa sina taburetter.  
 
Den senaste utvecklingen å enhetsfronten är, att de fyra borgerliga ledarna ha varit ute och åkt bus (specialchartrad och förd med säker hand av hr Oscar ”Bus-Oscar” Bolin) tillsammans genom valkretsen.  
 
Hela artikeln finner du på denna länk!  
http://www.gronkoping.nu/index.php?action=las_text&id=1124864706  
 

 
 
17)  
 
Supertalangerna - Sveriges 25 hetaste 80-talister  
 
Jodå du gissade rätt inte en enda person från kollektivtrafik branschen eller bussbranschen!  
 
Tidningen Att:ention listar i sitt nya nummer Sveriges 100 hetaste 80-talisterna. Här är de 25 främsta!  
 
http://www.tidningsbutiken.se/tidningen-attention.asp  
 
1. SOPHIE STENBECK, 1980. Tveklöst är Jan Stenbecks näst äldsta dotter Sveriges mäktigaste 80-talist. Med en personlig förmögenhet i miljardklassen på gång  
 
2. ZLATAN IBRAHIMOVIC, 1981. Om man är förnamn med svenska folket vid 24 års ålder har man makt. Förnamnet har han för övrigt tagit patent på...  
 
3. TOM PERSSON, 1985. Arvtagare och Sveriges rikaste 80-talist – har en förmögenhet på fyra miljarder kronor. En av Sveriges 20 rikaste personer.  
 
4. JOHAN QVIBERG, 1981. Sveriges yngsta styrelseproffs? Sedan årsskiftet ordinarie ledamot i fastighetsbolaget Wihlborgs styrelse och därmed yngsta styrelseledamoten i ett börsbolag. Son till Mats Qviberg. Läser på Handelshögskolan i Stockholm.  
 
5. EBBA VON SYDOW, 1981. Stilikonen som inte lämnar någon oberörd. Redaktör för Expressen Fredag. 80-talisternas motsvarighet till Amelia Adamo.  
 
6. ANJA PÄRSSON, 1981. Utförsåkare. Anja anses ha det starkaste varumärket av alla svenska idrottsstjärnor. Har patentskyddat sitt namn.  
 
7. Gustaf Fridolin, 1981. Sveriges yngsta riksdagsledamot hörs mest av alla. Påläggskalv inom miljöpartiet, troligt namn som framtida språkrör. Var bara tolv år gammal när han första gången talade på miljöpartiets kongress.  
 
8. ZHENG ZHENG, 1980. Läser till civilekonom på Handelshögskolan och civilingenjör med datateknik som inriktning på KTH, där hon är ordförande för Kinaföreningen. Gör exjobb för Ericsson i Indien, Ryssland och Kina. Bolagets första kvinnliga vd?  
 
9. CAROLINE WINBERG, 1985. Fotomodell som bland annat varit på omslaget till Vogue. Hon tjänar med råge mer än börs-vd:arna i Sverige. Har skinn på näsan och huvud för pengar – tar 100 000 kr om dagen.  
 
10. PRINSESSAN MADELEINE, 1983. Sveriges glammigaste prinsessa – och den enda 80-talisten i kungafamiljen. Medan Victoria är styrd av konventionerna kan ”Madde” gå sin egen väg.  
 
11. Carolina Klüft, 1983. Hade redan som 21-åring vunnit rubbet – OS, VM och EM.  
 
12. MARC WALLENBERG, 1986. Son till Marcus Wallenberg. Behöver vi säga mer?  
 
13. NICLAS WIKSTRÖM, 1982. Entreprenören som öppnar Norrlandsfönstret. Driver reklambyrån Helikopter och föreläser om företagande och kreativitet via egna firman Struntsnack.  
 
14. KATARINA LUNDBERG, 1981. Dotter till miljardären Fredrik Lundberg. Storägare i Lundbergs. 35:a på listan över de rikaste svenskarna.  
 
15. JOHAN ERIKSSON, 1981. Rankas som en av Sveriges aboluta toppstudenter. Utsågs till Årets student 2004. Läser på Handelshögskolan och KTH och har även pluggat på ansedda Stanforduniversitetet i Kalifornien.  
 
16. ANDREAS RINGMAN, 1980. Pluggar till läkare på Karolinska institutet och till civilekonom på Handelshögskolan. Försvarets tolkskola, svenska ambassaden i Moskva, utbildat poliser i multikulturell förhörsteknik. Har vunnit pris som ”Morgondagens ledare”.  
 
17. AXEL DARVIK, 1982. En av endast två riksdagsledamöter födda på 80 talet. Sitter i riksdagen för folkpartiet sedan 2002.  
 
18. ANDREAS WILSON, 1981. Gjorde succé i Ondskan, nu väntar Hollywood.  
 
19. ELENA PAPARIZOU, 1981. Svensk schlagervinnare för Grekland 2005. Går hem både i Rinkeby och Aten.  
 
20. BJÖRN SÖDERBERG, 1981. Utsågs i fjol till Sveriges mest spännande entreprenör. Driver företaget Watabaran.  
 
21. MENNA HAGIGI, 1981. Toppstudent på juristutbildningen i Uppsala. Ska det kommande läsåret läsa juridik i USA. Aktiv som flyktingstödjare i Amnesty. Rankas som en av Sveriges tre bästa studenter av karriärnätverket Nova100.  
 
22. HELGE FLARD-ALUMNI, 1980. Har pluggat på London School of Economics. Har under sommaren jobbat åt UD. Är just nu forskare/konsult i Phnom Penh för forskningsinstitutet Small Arms Survey. Bidrar med forskning till ett projekt for att analysera Kambodjas säkerhetssituation.  
 
23. ALEXANDER SPENDRUP, 1986. Framtidens bryggarkung? Son till Jens Spendrup, vd för Spendrups Bryggeri.  
 
24. ELIN NORDEGREN, 1980. Barnflickan som blev lyxhustru. Gift med golfstjärnan Tiger Woods, världens bäst betalda idrottsman.  
 
25. MARTINA LIND, 1980. Sitter i kommunfullmäktige för fp i Stockholm. Läser på Handels. Är också junior projektledare på Prime PR. Har varit rådgivare åt Lars Leijonborg  
 

 
 
18)  
 
Utskick till svensk media... avsändare toni schönfelder.  
 
Kungen krockade i Norrköping! Att dra löjets skimmer över Sverige.  
 
Efterföljande SÄPO bilen tar hand om Kungen och kör iväg utan att man in väntar den lokala Polismakten som var framme med 2 bilar för en liten krock (enligt bilden) efter endast 4 minuter.  
 
Med dessa rubriker fylldes Sveriges media fredagen den 26 augusti 2005.  
 
Det är ta mig tusan illa att redaktörerna inte har en bättre kunskap om världen vi lever i?  
 
I tider när man inte ens får ta med sig en nagelfil in i ett flygplan, i en tid då våra statsöverhuvud lever med hot och här har Sverige särskilt dåliga erfarenheter raljera svensk media om att Kungen inte stannade vid olycksplatsen något han naturligtvis inte skall göra en enda sekund.  
 
Klassigt sätt att göra attentat!  
Att stoppa en statschef på landsväg är klassigt där man kör in i den bil denne befinner sig i eller att man förorsaka en krock. Det hade varit ett förfärligt tjänstefel om man inte hade tagit Kungen ur den krockade bilen och farit iväg omedelbart bums.  
Räcker det inte med polisens floppar med utrikesministern Anna Lind? Eller Olof Palme?  
 
SÄPO gjorde det enda rätta som tog hand om Kungen och for iväg utan väntetid.  
I dessa dagar med Terror och olika hotbilder där Sverige gett fristat till snart sagt alla världens gangster som här kallas för frihetskämpar i andra länder kallas dom för terrorister är det ingen som vet vad som rör sig hos en del med sjuka hjärnor.  
 
Hur är det ställt bland journalisterna som kräver att Kungen skulle ha stannat vid olyckan och blåst för ett alkoholprov?  
 
Ännu mer uppseendeväckande är det när man ser att 40.190 varit med och röstat på nätet där frågan gällde ”ifall man anser det vara fel att Kungen inte kan åtalas”  
 
66% anser att man skall kunna åtala Kungen och 34% anser inte.  
 
Att då fråga olika företrädare för svenska partier om möjligheten att ändra Kungens immunitet är inte så lite bakvänt, det kan Sverige inte bestämma själv utan att lämna FN och EU samtidigt och därmed alla internationella konventioner om Immunitet. Total isolering a la Nord Korea, där hela bunten till maktutövare inom partiet har immunitet eller i tidigare Sovjet.  
 
Hur korkad får man vara i detta land?  
 
Detta ger en bra bild av Svenska folket som deltog, det drar ännu en gång löjets skimmer över landet i norr, som nu trumpetas ut i Världen av andra media, Där det framställs att svenska folket och media anser att man skall åtala Kungen för smitning efter en liten krock bara för att han inte blåste i röret?  
 
Och så är någon förvånad att utländska investerare flyr landet?  
 
Ovanpå detta kan man läsa en kommentar från Länsförsäkringar, jag tror bara inte det kan vara sant!  
 
Rita Björkman, gruppchef på Länsförsäkringar i Stockholm, har mångårig erfarenhet av den här typen av ärenden. Borde ha stannat kvar  
 
- En bilförare (nu är det Kungen det handlar om) ska hålla sådan uppsikt och avstånd att han eller hon hinner bromsa. En förare som ligger bakom en annan bil kan inte se vad som sker längre fram, säger hon.  
 
Leif Lewin, expert på den svenska grundlagen.  
Grundlagen slår fast att kungen står ovanför lagen. Det har monarkier gjort i århundraden.  
Det är en gammal regel i det flesta europeiska författningar att kungen står ovanför lagen. Lagarna stiftas av riksdagen och kungen står ovanför, säger professor Leif Lewin, expert på den svenska grundlagen.  
 
Jaha, bäste Leif Lundin, tala om vilken regeringschef eller statschef i vilket annat land, inte bara i Europa utan varsomhelst i Världen kan stoppas i en poliskontroll?  
 
Har det slagit totalt slint i skallen?  
 
När Norrköpingspolisen stoppade för något år sedan Sveriges Statsministers bil som kördes av Säpo – där trafikpolisen gjorde en anmälan då man överträtt fart begränsningen på motorvägen – gav det ett större eko i den utländska pressen än Nobelfesten – där Sverige återigen förlöjligades.  
 
Mona och Toblerone inte att förglömma.  
 
Rent polisiärt skall Polisen i distrikten vara löpande informerade, när man passera in och ut ur de olika ledningscentralernas distrikt varför vår regeringschef eller statschef hela tiden skall vara övervakat oavsett var han befinner sig på vägen, det är bland annat en av uppgifterna som Säpo har att göra.  
 
Händer en olycka med en svensk eller utländsk statschef skall dessa omedelbart sättas i säkerhet, det kräver inte bara den svenska författningen utan EU författningen som står över svensk lag samt olika FN konventioner tidigare NF och dessförinnan mellanstatliga avtal sedan århundraden tillbaks som skyddar genom immunitet en mängd befattningar dit även andra staters sändebud ingår såsom Ambassadörer.  
 
Det är lätt att dra löjets skimmer över landet – svensk media har i sin iver att skapa negativa folkopinioner mot kungahuset där man medels smygvägen vill införa en republik då är varje medel rätt.  
 
Att låta suputen Per Gahrton en grön kommunist uttala sig i frågan och några andra som skall företräda den svenska opinionen visar undertonen. Inte sakförhållandet utan bort med kungahuset utan att säga det rent ut, vad gör du åt det?  
 
Är du mån om demokratin så bör du vara aktiv genom att ta avstånd med ett enkelt mail till tidningarna, TV?  
 
Det som skedde på fredagen gjorde att alla utländska redaktioner i Stockholm mailade ut sitt befängda budskap med att ännu en gång förlöjliga Sverige inför en stor del av världen och än viktigare alla Svenska företrädare som sliter med att få hit företag, dessa har fått sig en känga som svider för lång tid framåt.  
 
Sådant här går inte spårlöst förbi! Var så säker. Ta och läs kommentaren från en av världens mest ansedda tidningar angående Sverigebilden, under rubrik nr 3.  
 
Med vänlig hälsning  
Toni Schönfelder  
toni@schonfelder.com  
 

 
 
19)  
 
SWEBUS, i min artikel om Swebus ledning och inkompetens http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=726&show=726 har det kommit in en del svar  
 
från läsarna:  
 
a)  
Alla företagsledare är människor med stora komplex. Annars skulle de inte orka med att bli företagsledare. Det är människor med ett så uppblåst ego att vi andra dödliga fasar över att ens komma i närheten av denna egoism.  
Tack för att jag slipper vara företagsledare i Swebus.  
 
b)  
Tur att åtminstone någon förstått detta.  
 
c)  
Trenden fortsätter och man blir tvungen att se på när Sverige nermonteras.  
Så usla som politikerna är i alla partier borde man sänka deras löner rejält.  
Sossarna kan inte skapa det företagsklimat som behövs och moderaterna vill bara klämma åt arbetarna.  
Konkurrenskraftiga företag kan inte skapas i landet Sverige med nuvarande politiker.  
 
d)  
Vare sig du tror att du kan,  
eller tror att du inte kan,  
så har du rätt.  
 

 
 
20)  
 
Det kosta multum att skriva ” Svensk Sommar”  
 
”Svensk sommar” blir TradeMark  
 
Nu kan du inte längre slänga dig med uttrycket Svensk Sommar hur som helst. Eventbolaget Eventum har nämligen lyckats registrera begreppet som varumärke, skriver DagensMedia.se  
 
Genom registreringen av namnet Svensk Sommar hos Patent och Registreringsverket kan eventbolaget Eventum i framtiden stoppa all kommersiell användning av uttrycket i reklam, sponsring och på nöjesföreställningar. Som de inte får betalt för.  
 
”Vi jobbar med EMA Telstar med olika sommarproduktioner och säljer in aktiviteter till allt från U2 till Lena Philipsson. Svensk sommar är en idé till något återkommande vi ska göra, säger Eventums vd Christer Fogelmarck till dagensmedia.se.  
 
Kyss Karlsson – hur har nu detta gått till?  
 

 
 
 
Eder tillgivne  
 
 
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 
Ring till mig gratis med Skype: tonischonfelder  
För att ringa gratis ladda ned http://www.skype.com det tar mindre än en minut.  
 

 
 
PS  
Lägre pris för hyrbil i Spanien, kolla in min site,  
http://www.eurocasacar.co.uk  
eller  
http://www.eurocascar.com  
 
från en av Spaniens största biluthyrare med 24.000 bilar. Varför så lågt pris? Vi har den 3:e generationen av en helautomatisk bokningsite som fungera 24 timmar alla dagar året om med svar inom 1 minut.  
 
Biluthyrning i hela Världen!  
EuroCasaCar har 2 andra siter http://www.telluscar.com samt http://www.telluscar2.com Där vi med partners i England respektive Irland förmedlar bilar i hela världen inklusive hyra bil i Sverige samt till Kanarieöarna, Madrid, Barcelona och flera hundra andra orter i Spanien. Mest populär just nu är att boka bil i USA samt i Frankrike på dessa 2 siter.  
 
Det lönar sig i vart fall att jämföra!  

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.