Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
Newsletter ”Varning Schönfelder” nr 13 den 1 maj 2006  
Åke Edmundsson har lämnat oss, Förvirringen kring MILJÖZONERNA - här följer raka svar, SWEBUS och INTERBUS, Silja line, Tallink  
 
Påsken i Spanien är lång  
 
Det firas påsk i dryga 2 veckor tillkommer lokala helgdagar som är rena snurren ur effektivitetssynpunkt, ordet effektivitet tycks inte finnas i den spanska ordlistan. Men hur det nu är får dom till det ändå med bra fart på saker och ting. Tänk dig att Stockholm har en ledig dag, nästa dag har Solna en ledig dag dagen efter har Värmdö en ledig dag och dagen efter detta Haninge och Tumba, så fungera det här och det är smått hopplös att driva ett konventionellt företag med anställda som bor i en av kommunerna – den som bor i en kommun med ledighet är helt enkelt ledigt och om han arbetar i en annan kommun som därefter har en ledig dag är han ledig igen. Hänger du med? Man njuter av livet så länge det håller då den spanska ekonomin har en kraftig tillväxt och utöver detta dimper det ned 200 miljarder kronor från Bryssel årligen, men det lär komma andra tider. Effektivitet? Läste nyligen att av årets 364 dagar har man i Spanien alltid någonstans i 360 dagar en ledig arbetsdag. Hur det än må låta i en sönder stressad skandinavs öron – det fungera väl här i Spanien med den längsta genomsnittsåldern av alla EU medborgare. I denna miljö fyllde min mor vid god vigör glada 100 år som var avskriven i den svenska sjukvården 10 år sedan.  
http://www.toni-schonfelder.com/photo.htm  
Nåt att funder över?  
 


 
 
Åke Edmundsson har lämnat oss  
 
Åke född 1927 var under årtionden en trogen medarbetare inom GDG  
Få människor har präglat så många som han inom en stor koncern.  
Som ansvarig för all GDG Expressbusstrafik, Continentbustrafiken i hela Europa, beställningscentralen, reseverksamheten där GDG var ledande på många vis och inte minst hela GDG trafikområdet Göteborg – Kungälv och mycket annat var han en motor i organisationen som bara såg lösningar när andra såg problem.  
Han var en ”redig karl” som man säger som hade alla turer och linjer i minnet innan datorer och hundratals nya medarbetare i länsbolaget tog över det han ensam hade i huvudet.  
Åke kommer för alltid att finnas kvar i våra hjärtan som en begåvning som få andra.  
Åke har otaliga vänner inom hela den gamla GDG organisationen inte minst bland förarna, samt alla myndigheter och även dåtida Länsbolagschefer som sakta började ta över olika verksamheter inte utan konflikt från GDG aktade honom för sin stora kunskap med att lösa tvister, personal och trafikfrågor, alltid med kunden i fokus. Åke är mentorn till många chefsämnen inom GDG som numera sitter på olika chefsstolar inom kollektivtrafiken.  
En stor man med sina rötter inom kollektivtrafiken har lämnat oss.  
 
Begravning sker den 4 maj 2006, 12.00 Bergs salen Skogskyrkogården i Kungälv  
Fonus tel 0303 138 10 ombesörjer begravningen
 
 

 
 
1)  
 
Förvirringen kring MILJÖZONERNA - här följer raka svar  
 
Några beslut är inte tagna av regeringen och innan man kan göra detta måste EU har sagt sitt  
Därför gäller det som jag tidigare har skrivit, den Polis som bogsera bort en buss begår ett brott mot svensk grundlag, mot författningslagen, mot EU lagen som står över svensk lagstiftning, den bussägare som får en bot skall överklaga den och hänvisa till att boten är olaglig och miljözonerna för bussar inte faller under kommunernas möjligheter att med en lokal förordning sätta sig över nationell rätt.  
 
Punkt och slut, den som vill stå där med mössan i handen och bockar djupt inför högheten, gör det och visa vilken mes du är!  
 
Dessa förbenade miljözonerna som drivs av några högljudda gröna och röda vänsterkommunister (som inte ens gör en begränsad nytta) är en långvarig huvudvärk för regeringen då kommunerna Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund kräver rätten att själv lagstifta något som strider mot svensk grundlag och strider mot EU lagen.  
 
I dag gäller att trafikförordningen säger att man genom lokala trafikföreskrifter i särskilt miljökänsliga områden får ha restriktioner för dieselmotordrivna bussar och lastbilar över 3,5 ton som registrerats för ett visst antal år sedan. Regeln har utformats så för att vara neutral o drabba utländska och svenska bussar lika. Men kommunerna har tagit för sig med att införa detaljerade regler som tillåter även äldre fordon som uppfyller vissa spec. krav. (En slags fordonsbestämmlser som kommuner inte får syssla med).  
 
En utländsk bussägare kan i regel ej heller tilläggs utrusta sitt fordon då en installation a la svensk modell inte är godkänt i något annat EU land och därför är olagligt i hemma landet. Tyska TÜV godkänner inte tilläggs installationer om dessa inte är godkända med ett tûv märke då man i Tyskland inte enbart ser till avgasfrågan utan helheten hur den tas tillvara vid skrotning osv  
 
Det är här som tveksamheter kan uppstå om reglerna är neutrala eller möjligen kan sägas gynna svenska fordon. För att få någon ordning på de utsvävande kommunerna planerar regeringen en förordning med regler och det enda kommunerna ska få bestämma kommer att vara zonernas omfattning (och kunna medge dispenser för enstaka fall, liksom andra lokala trafikregler).  
De skisserade reglerna utgår från 6 år, men kommer ev. att innefatta en "trappa" så att fordon av högre euroklass ska få köras längre.  
Några beslut är inte tagna och reglerna kommer att vara av en sådan teknisk karaktär att de måste anmälas till Bryssel för ev synpunkter från kommissionen och andra medlemsstater.  
 
Så snart dessa kommer till Bryssel är den i Tyskland baserade bussarrangörsföreningen RDA http://www.rda.de och våra vänner alarmerade som redan idag driver ärendet mot Sverige.  
 
Det kan inte vara acceptabelt att turistbussar med turister skall begränsas i sin framkomlighet där kommuner i Europa får utfärda egna tekniska detaljregler. Något så förbenat självklart och ändå driver röda och gröna kommunister detta ärende till dårskapens gräns. Och ditt förbund BR jamsa hit och dit utan att sätta ned hälen!  
 
Enligt mitt förmenade kommer dessa regler ej passerar oskadda igenom EU skärselden, även om dom svenska ämbetsmännen försöker göra dem så korrekta som politiken i Sverige tillåter.  
 
Bussbranschen gillar inte längre miljözon reglerna efter att först ha tillstyrkt dessa! Efter en total helomvändning är man lite lagom emot. Det är nog svårt för regeringen att gå emot de tre största kommunerna och vad BR anser struntar man i högaktningsfullt liksom i alla andra frågor. Men om EU inte accepterar systemet får man ju ändra eller ta bort och på denna nivå sakna BR inte helt oväntat enklaste kompetens, då dagarna fylls med cykelställ frågor.  
 
En regeringsförordning kommer under alla förhållanden att bli bättre än nuvarande kommunala "hemsnickeri". (Kommunerna försvarar sig med att EU också sätter upp miljökvalitetsnormer för bl a större städer, fast det är förstås ett annat direktorat och dom har bilism, oljeeldade villapannor, oljekraftverk, gaskraftverk, tunga industrier i målsikte och inte enstaka turistbussar)  
 
Hela ärendet är så förbaskat löjligt att även den mest ideologisk förblindade idioten borde inse fakta.  
 
Till och med statsrådet suckade över kommunernas egendomliga inställning - ena dagen är vissa bussar så farliga så att dessa måste bogseras ur zonen (annars hade kanske folk i närheten dött på fläcken eller????) i andra fall är man beredda att se mellan fingrarna på massor av landstingens egna fordon.....för att inte tala om lokaltrafikens bussar.  
 
Lär dina förare att hantera denna fråga, varje Polisman som kommer ångande och kräver böter skall informeras om att han blir JK anmält då han är väl medveten om att trafikförodningen inte överensstämmer med svensk lag, lämna med ett papper till föraren och kopiera av denna text.  
Mer behövs inte för tillfället sedan är det upp till honom att avgöra vad han vill göra. Lagen gäller även för Polisen även om en och annan nitisk sådan har svårt med svenska språket.  
 
Det är val i september!  
 

 
 
2)  
 
SWEBUS och INTERBUS  
 
Nu har månaderna gått och den kapitalinjektionen man fick för att hålla sig över vattnet börja tryta. Vad nu Swebus? Kommer ägarna med nya pengar?  
 
Ekonomin ute i verksamheten är så dålig att exempelvis det saknas pengar för köp av reservdelar till bussarna på många ställen. Bussarna hålls igång fram till nästa besiktning under tiden gör dom egna och externa verkstäder nöd reparationer. Det är uppenbarligen så att det är förarnas skicklighet som håller fordonen på vägen. Det är räknenissarna som husera in Swebus och som i alla företag har dom aldrig rätt och talar alltid med backspegeln.  
 
När Swebus bussar i vissa distrikt har lika många tom mil som inkomstbringade per dag för att spara in ett garage så kan man nog formulera så att det är riktigt på pappret verkligheten är dock en annan, men sådant blundar dagens chefer över, det är bara obehagligt, nu skall vi se framåt!  
 
Hela organisationen lever för dagen och lokala verkstatschefer trolla för att få fordonen att rulla. En polis razzia hos Swebus och stora delar av vagnparken står kvar vid vägkanten eller i garagen detta enligt mina sagesmän som kan bolaget från insidan.  
 
Bästa chefer och medlöpare ni behöver inte jaga databurkar på jobbet då merparten av era medarbetare har en dator i bostaden som ännu är fredade från ingrepp utan husrannsakan.  
Årsbudgeten för flera av verkstäderna överskreds redan i mars! Tvätthallen i någon anläggning har inte fungerat på en månad och det saknas pengar att laga porten på andra ställen!  
 
Interbus: Verksamheten går sämre än på länge. Tydligen har man somnat in och trott att bara för att vi "är störst" så ska körningarna komma som stekta sparvar. Fordonen börja bli slitna kunden som beställer vet inte om han får en fräsch buss eller en utsliten häck.  
Hungriga bolag som exempelvis Westin, Flygbussarnas Charter tar andelar hela tiden. Flera tjänstemän och ett 10-tal chaufförer har varslats om uppsägning till efter högsäsongen...  
 
Det skall f-n vara chef för Swebus!  
Är det inte dags för koncernledningen att vakna genom att ifrågasätta systemet med länsbolagen? Nog har ni väl lärt er att roten till allt ont i denna bransch är monopol lagen?  
Planhushållningen – om inte så ta ett samtal med STEFAN CARLÉN han har klart för sig hur galet hela systemet är, läs mer om detta på denna länk  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=757&show=757  
 
Swebus har vid det här laget förlorat en så där10 miljarder kronor av aktieägarnas pengar och ni vet fortfarande inte var grundfelet är? Är det inte en uppgift för Connex, Arriva, Swebus och andra att byta ut sömngångaren till VD på BR ersätta med någon som kan driva tillsammans med samhällets alla organisationer bort från planhushållning till en fri konkurrensutsatt bransch? Fortsätt med och byt ut BR styrelsen till en som är fri att agera  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=782&show=782  
 
läs mer om mitt förslag att ha Mats Qviberg som ny ordförande för BR (Bussbranschen)  
Maktstrukturer cementeras och nödvändiga förändringar sinkas - i bästa fall  
I värsta fall stoppas de helt  
 
Eller är ni helt enkelt för fega för att ta i frågor som berör en hel bransch?  
För Swebus del gäller att återigen stå med mössan i handen och begära nya hundratals miljoner av investmentbankerna eller så återstår slaktandet av ett bolag som inte äger ett smack där allt leasas och man betalar räntor samtidigt som förlusterna fortsätter. Personalen är den store förloraren men det har alla som varit med en längre tid redan märkt. Eller som någon uttryckte det, med dylika chefer behöver man inga yttre fiender.  
 
Sanningens stund närmar sig igen för ett sargat Swebus.  
 

 
 
3)  
 
Om den svenska oviljan och oförmögenheten att utkräva personligt ansvar  
 
I DI Weekend nyligen gör Inga-Britt Ahlenius, före detta generaldirektör för Riksrevisionsverket och nuvarande chef för FN:s internrevision, en rad klockrena uttalanden:  
 
Om den svenska oviljan och oförmögenheten att utkräva personligt ansvar:  
"Vi tillsätter kommission efter kommission, men ingenting händer."  
 
Om utnämningspolitiken:  
"Med ett sådant här utnämningssystem kan vi inte ratificera FN:s antikorruptionsstadgar."  
 
Om möjligheten till reformer:  
"Sverige har byggt institutioner och system som är så starka att  
de har blivit svåra att reformera och som existerar för sin egen  
skull snarare än för medborgarnas."  
 
Toni kommentar:  
Varför då gråta över flatheten i BR – BR har ju anpassat sig till systemet – var glad då och acceptera att branschen förlorar miljarder årligen och går ned i svarta hålet och ditt företag snart går i konkurs, inte beroende på din oskicklighet då från en dag till en annan förändras dina ekonomiska förutsättningar som orsakas av monopolisterna i länsbolagen eller än värre från en regering som har gröna och röda kommunister till hjälp att ta livet av privat företagsamhet med ett ”smile” och påstår att man gör allt för att företagsamheten skall frodas, upp till bevis! Börja med att avveckla länsbolagen och ta bort planhushållningen.  
 
Men du, fortsätt var medlem i BR och utred, lyssna på korkade tal, vara med i ett förbund som står med mössan i handen. Snälla, snälla staten kan ni inte sänka fordonsskatten?  
Jo mors alltså!  
 

 
 
4)  
 
Mats Hulth har vaknat  
 
"De flesta politiker är duktiga på att fördela skattekronor. Men det är många som inte begriper varifrån pengarna kommer, säger Mats Hulth, och förtydligar:  
 
Tidigare var jag väl själv likadan, men med tiden har jag fått större insikt i det privata näringslivets betydelse för Sverige. Vi behöver en politik som främjar företagen – annars blir det inga skatteintäkter som kan generera välfärd här i landet."  
 
Toni kommentar:  
Sent skall syndaren vakna, försök och gör en kalkyl hur många hundratusen arbetsplatser som gått förlorade enbart genom din medverkan? Hur många familjer har ditt agerande orsakat ekonomiskt lidande, personliga konkurser och allt som följer i kölvattnet?  
 
Det är attan att sådana som du får går lösa – det är grundfelet!  
 

 
 
5)  
 
5a – 5 f  
Shipping NYHETER  
5a
 
 
DAGLIGA AVGÅNGAR PÅ LINJEN RIGA-STOCKHOLM  
Den 13 maj sätter Tallink "Regina Baltica" i trafik på linjen Riga-Stockholm som par till "Fantaasia". Därmed blir det dagliga avgångar från både Stockholm och Riga på linjen.  
Tallink kommer att sätta sitt nybygge "Galaxy" i trafik på linjen Tallinn-Helsingfors, varefter "Romantika" flyttas till linjen Tallinn-Stockholm i stället för "Regina Baltica". Det andra fartyget på linjen till Stockholm är "Romantikas" systerfartyg "Victoria I".  
 
Hänger du med? Nyheten är att det blir 2 fartyg som startar den 13 maj med att köra mellan Stockholm och Riga.  
Därmed är en långvarig och tragglig väg åter sammanlinkad och Lettland får en direkt förbindelse till Stockholm.  
 
Svenska bussresearrangörer får därmed en ny spännande destination och med Tallink kan man enkelt arrangera rundresor Estland – Lettland. Problemet blir kvalitetsskillnaden mellan fartygen på Tallinn linjen och de mycket enklare fartygen på Riga.  
 

 
 
5b  
Silja Line och framtiden
 
Australiensk Investorbolag som äger Arlanda Express tågen tippas köpa Silja Line  
Australiska investeringsbanken Macquarie för långt framlidna samtal med Seacontainer som idag är Silja Lines ägare. Bolaget, som också äger snabbtåget Arlanda Express, har tidigare köpt två rederier som ingick i Seacontainer portfölj, Wightlink Shipping och Isle of Man Steam Packet Company.  
 
Det handlar om en räddningsaktion på hög nivå för att få bort rederi verksamheten ur Seacontainer balansräkning och så sköter Seacontainer fortsättningsvis verksamheten genom ett managementavtal. Jag har tidigare beskrivet läget på denna länk artikel nr 20  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=790&q=silja%20line&ww=strong  
Ryktena om Tallink som ägare av Silja Line är en anka, för nu har bankerna till slut upptäckt att Tallink har genom tiderna störst uppblåsta balansräkning och efter förvärvet av Superfast Ferry Östersjö verksamhet har man fullt upp med att reda ut sin egen ekonomi därtill kommer nya leveranser av jättefartyg som skall sättas in på lönande linjer och dom är inte många kvar i Europa. Östersjön kan i vart fall inte svälja alla nya fartyg som Tallink har beställt.  
Ryktet om att svenskt-finskt riskkapitalkonsortium är presumtiva köpare är rena skämtet, där sitter kufvingarna som kört Silja Line i botten och med fackets glada tillrop försöker man få in en fot med i budgivningen. Seacontainer har inget intresse av att ta in före detta oduglingar utan har man ett enda intresse att sälja och ändå vara kvar genom ett managementavtal.  
 
Viking Lines inhopp är rena farsen, det finns ingen syenergi effekt det finns inget att vinna det enda man vill är komma åt siffrorna i Silja Line och dom får dom inte.  
Viking Line kanske största intresse är att genomföra en så kallad ”due diligence” hos Silja Line. Efter att ha fått titta i alla böcker, skulle Viking Line tacka nej till en affär kanske vill man komma över en färja vad vet jag? Viking Line skulle få problem med dom Nordiska och EU konkurrensmyndigheterna vid ett tänkbart köp av Silja Line och det vet ju alla så varför vara med och föra en löjlig diskussion när säljaren förbehåller sig att tala med vem han vill, om han vill och om vad han vill.  
Aktieägarna i Viking går väl inte på sånt med att snacka upp kursen inför ett bokslut som kommer att se ut allt annat än kul?  
 

 
 
5c  
 
Det fula spelet bakom konkursen i Slite Viking line är nu aktuell igen
 
 
”Rättsskyddet för stora och småföretagare gentemot den finansiella sektorn är obefintligt. Att stärka skyddet synes vara ointressant i det politiska etablissemanget.”  
 
Konkursen i Rederi AB Slite våren 1993 är återigen hett stoff.  
I en ny bok slås fast att konkursen var onödig, att dåvarande NCC-chefen Bernt Magnusson agerade oetiskt och ville skapa en kartell på Östersjön för att rädda ”sitt” Silja Line och att statliga Nordbanken spelade ett smutsigt spel.  
”Det kan hända igen”, säger författaren Hans-Göran Björk.  
 
Detta har du kunnat läsa i flera artiklar i mitt Nyhetsbrev – skriv in Silja line och du får upp ett 20 tala artiklar http://www.toni-schonfelder.com klicka på Nyhetsbrev – till vänster i överkanten har du en söktjänst – skriv in Silja Line och swich har du mycket att läsa.  
 
”Kunderna sitter lika löst nu som då gentemot banken. Skaffa fler banker, förlita er inte på en enda husbank”, råder författaren Hans-Göran Björk, tidigare journalist vid Sveriges Radio, efter sin kartläggning av turerna kring konkursen i Rederi AB Slite.  
 
Det var i april 1993 som Rederi AB Slite tvingades kasta in handduken.  
Därmed var flera års kamp för överlevnad över. En kamp huvudsakligen mot Nordbanken och dess ledning med fyra män som alla hade kopplingar till byggkoncernen NCC och ”Björn ligan”  
 
Konkursförvaltaren tvivlade att allt inte stod riktigt rätt till med hela konkursen uttalades först av konkursförvaltaren Rolf Åbjörnsson. Han tvivlade redan i inledningsskedet på att Rederi AB Slite över huvud taget borde ha försatts i konkurs.  
 
Han fick rätt. När konkursen slutbehandlats drygt tio år senare visade den ett underskott på 120–130 miljoner kronor, vilket var lika mycket som kreditgivarna fick ut i straffräntor.  
 
Ett välskött familjerederi med 1 700 anställda hade krossats i onödan.  
 
Världen är liten!  
Om man tar det från början så startade gotlänningen Carl Bertil Myrsten år 1959 passagerar- och bilfärjetrafik mellan Simpnäs utanför Norrtälje och Mariehamn på Åland. Endast några få år efter starten startade Ab Continentbus kortkryssningar i det då nybildade bolaget Traveller med partnern Rolf Friberg, ”Knoppen” Rosengren och Toni Schönfelder. Kryssningarna marknadsfördes under namnet X-ning från Torsgatan/Vasaparken för redan då var det ständigt bråk med gatukontoret och Polisen om var bussar fick stå. Norra Bantorget var då förbehållen SJ bussar.  
 
Starten skedde med ombyggda lastfartyget M/S Slite som kryssade fastnade i isen, körde på grund det finns många roliga inslag hur entreprenörerna fick igång trafiken.  
 
Efter rätt många år och ständig kamp med SL och SJ som försökte stoppa shoppingtrafiken och tvinga folk in i de ordinarie linjebussarna som först överhuvudtaget inte körde till färjeterminalen utan folk skulle få byta buss i Norrtälje. Det var många turer hos dåvarande kommunikationsministern. Det var då lagen kom till att om resan var en del av ett arrangemang fick Continentbus köra fram till terminalen utan att bussen tvingades medfölja färjorna. David vann över Goliat redan då, och BR vad gjorde dom? Stod på SJ och SL:s sida.  
 
Så småningom blev Rederi AB Slite ett rederi under det röda marknadsföringsbolaget Viking Line och färjorna flytande nöjespalats.  
 
Inom Viking Line samseglade Slite med åländska SF Line och den största konkurrenten var Silja Line som på den tiden hade tre ägare ett svenskt Johnsson och 2 finska Effåa och Rettig.  
I slutet av 90 talet slog man samman hela Silja som då blev företaget från att varit ett marknadsföringsbolag också ett fartygs ägande bolag genom bildandet av holdingbolaget Effjohn. Effjohns största ägare, med 40 procent av aktierna, var Johnsonsfärens NCC.  
VD för Effjohn Sweden ab med antal dotterbolag inom rederibranschen var Toni Schönfelder.  
 
Inom Viking line hade Algot Johansson som ägde en tredjedel av Viking som tillhörde Finlands rikaste personer gjort en brak konkurs när sonen med kompisar köpte upp alla skit rederier i världen och skulle bli störst, det blev man för en kort stund och konkursen var ett faktum.  
 
Världen är liten och Cassimyr Ehrnrooth som sitter i alla finska storbolag likt Wallenberg i Sverige var också ansvarig för finska Föreningsbanken som var den störste långivaren till Johansson koncernen. I dessa kretsar struntar man i aktieägarna det är det egna skinnet som skall räddas varför spindeln i nätet Cassimyr Ehrnrooth såg till att alla konkursrederier i Johansson gruppen fördes över till det nybildade Effjohn där händelsevis brorsan Robert var styrelseordförande samt VD i det finska bolaget av Effjohn som också fanns på Helsingfors börsen.  
 
Konkurrensen är hård. Fartyg beställdes på löpande band nyare, finare, större och dyrare.  
Silja hade oturen att få Silja Serenade och Symphony indragen i en konkurs innan dessa kunde levereras när finska staten försatte sitt varv Wärtsila i konkurs efter många turer bakom lykta dörrar.  
 
Slutet blev att Effjohn /Silja koncernen fick betala fartygen nästan 2 gånger samt ta över Wärtsilavarven tillsammans med Carneval Cruise line och Hamburg Süd som bildade Masa Yards. Efter åtskilliga år köpte Norska Kvarner varvet och Effjohn - Silja line fick slutligen en god utdelning.  
 
Passagerarantalet ökar varje år och redan 1993 åker sammanlagt tolv miljoner människor mellan Sverige och Finland för att köpa tax free och festa ombord samtidigt som rederierna köper en flaska sprit för 10 kronor och sålde den för 140 kronor.  
 
Vid ingången till 1990-talet börjar Silja Line gå med förlust efter att fartygen blev dubbelt så dyra än planerat, tillkommer nu ett finskt management som gjorde sitt till, allt var siffror och kunderna glömdes bort. Katastrofen var bäddat inom koncernen hade vi dagligen ”finnkampen” där finnarna var oss andra överlägsna i att snacka – ordet snacka går ju fick en helt ny innebörd.  
 
Under tiden beställde Gustaf Myrsten sonen till Car Bertil ”Slite” världens största bilfärja som är kostnadsberäknat till 1,6 miljarder kronor, med facit i handen kan säga allt var fel, men det är inte sant för i våra prognoser på Effjohn var det solklart att m/s Europa skulle bli en flopp ur flera aspekter.  
 
Det skall påpekas att varken Carl Bertil eller brodern ville ha Europa men sonen Gustaf vann striden inom familjen som hade egna ambitioner på Östersjön och inom Viking line.  
 
Nedräkning börjar 1989 då finska varvet Wärtsilä Marine går i konkurs och oturligt nog hade också Slite ett nästan färdigt fartyg som drogs med i konkursen vilket ger Slite merkostnader på 200 Mkr för att få ut nybyggda färjekryssaren Kalypso.  
 
Europafärjan finansieras till hälften av svenska staten ägda husbanken Nordbanken (då PK Banken, i dag en del av Nordea) och till hälften av tyska KFW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) i Frankfurt.  
M/S Europa är en tuff beställning men understöds helt av Nordbanken, som samtidigt också är stor kreditgivare åt Effjohn som förlora pengar utan dess like.  
 
Samtidigt som finanskrisen börjar växa sig allt starkare. Nordbanken hotas av konkurs och nu behövs friska krafter.  
 
År 1991 kliver Björn Wahlström med kompisar och Hans Dalborg in i den statliga banken, liksom Jacob Palmstierna och Bernt Magnusson. De har åtminstone en sak gemensamt, de har alla suttit eller sitter i NCC:s styrelse.  
 
Fyra jäviga, Konklusionen i boken är att de fyra i Nordbanken var jäviga när det gällde Slite och Silja.  
 
”I svenskt näringsliv är det alltför vanligt att man sitter i knä på varandra. Jävs situationen som nu blivit tydlig i och med den här historien, måste tas upp till diskussion och lagarna måste ändras”, kräver Rolf Åbjörnsson i boken.  
 
Inom Silja Line görs en utredning om Östersjötrafiken. Det är Siljas nyblivne vd Jukka Suominen som är med sedan länge i koncernens ledning genom Effåa och det är Robert Ehrnrooth, vd Effjohn. Man tar upp olika framtida handlingsmöjligheter för rederiet, bland annat att Silja Line och Viking Line slås ihop, eller att Silja Line tar över Rederi AB Slite eller att Silja Line tar över den nya storfärjan Europa när hon ska levereras i februari 1993.  
 
Men den beskrivning är inte sant, det som sades var att 4-5 fartyg skall bort så att resterande antal passagerare skulle fördelas på de kvarvarande fartygen. (det är räknenissarnas verklighetsbild men verkligheten är en annan som skulle besannas) I slutna styrelserum beslutades att man skulle gå efter denna linje eftersom teorin om ett närmande med Viking inte var möjlig där fanns alltför många personliga fientligheter mellan olika makthavare och Vikings ende kvarvarande ägare var ekonomisk urstark i princip utan större skulder till skillnad mot Effjohn som blödde som ett såll.  
 
Med principen vem är den svagaste länken i spelet menade man att Slite var svag och kunde man påverka Nordbanken åt rätt håll så skulle ekvationen gå ihop.  
En snarlik utredning dyker plötsligt upp som Nordbankens ”egna, interna” utredning. Och i samma veva börjar Bernt Magnusson tala om ”problemet med överetablering” i Östersjötrafiken.  
 
Spindeln i nätet är Bernt Magnusson. Han är alltså koncernchef i NCC, Nordsjernan medlem i Effjohns styrelse och styrelsemedlem i Nordbanken. I Nordbanken sitter han dessutom i den kreditkommitté som förbereder större krediter för styrelsen, bland annat lån till Slite.  
Enligt boken kallar Bernt Magnusson – som bankens företrädare – i ett skede in representanter för Slite och Silja Line till en diskussion. Eller snarare för att utfärda diktat.  
 
Han kräver att rederierna börjar samarbeta, bland annat genom att höja biljettpriserna och minska antalet fartyg. Ett klart försök att försätta den fria konkurrensen ur spel.  
(Sverige av ännu inte påtänkt som medlem i EU)  
 
Nordbanken börjar nu dra åt tumskruvarna på Slites ägarfamilj Myrsten: den utlovade krediten för Europa halveras plötsligt och tyska banker övertar nu 75 procent av krediten.  
 
Senare samma år inträffar ytterligare en katastrof. Den svenska kronan förklaras flytande och över en natt blir bygget av Europa 300–400 Mkr dyrare när kronan rasar. Kontraktet har tecknats i tyska mark.  
Slite rederiet står nu med ryggen mot väggen utan synlig utväg där Nordbanken med Björn Magnusson drar i tåtarna.  
 
Tyska Meyer varvet som är ett av världens bästa varv med en otrolig skicklig ledning tror fortsatt på styrelseordförande Carl Bertil Myrsten och vd, sonen Gustaf Myrsten. Det tyska varvet, Meyer Werft, är till och med villigt att avstå devalveringsfördyringen och baka in den i ett kommande leasingavtal för Europa. Bakom Meyer Werft agera delstaten Niedersachsen som inser att m/s Europa kan innebära slutet för ett välmående varv med tiotusentals förlorade arbetsplatser i en annars svag region. Det blir nu ett spel på annan nivå där telefonerna går heta mellan olika läger samtidigt som varvet söker efter en andra köpare i världen men ingen vill ha detta monsterfartyg till färja med en hyttstandard (för små) som döms ut överallt.  
 
Boken visar att det för banken nu endast gäller att få bort Slite och att överföra Europa till Silja Line. Ett Silja Line som visserligen går ekonomisk avsevärt sämre än Slite och har större lån hos Nordbanken än Slite, men ett Silja Line som ska överleva eftersom rederiet har många NCC-vänner i Nordbanken och ansvaret mot finska industri konglomeraten.  
 
Redan hösten år 1992 är det nämligen bestämt av ”grabbarna i Björn ligan” att Slite ska försättas i konkurs.  
Vid en våt fest i oktober år 1992 förklarar Jacob Palmstierna att ”Slite ska bort och Slite får aldrig Europa”. Vittne är en ”ansedd finsk affärsman”, som berättat händelsen för dåvarande SF Lines, nuvarande Viking Lines vd Nils-Erik Eklund, som är intervjuad i boken.  
 
Europa målas vit I december 1992 – två månader innan Europa ska levereras – säger Nordbanken så upp alla sina finansieringslöften.  
 
Men Nordbankens attack mot Slite tar inte slut med förnedringen i att Europa målas vit och chartras ut till Silja Line i februari 1993. Inte heller med att familjerederiet Slite tvingas i konkurs i april samma år.  
 
När konkursförvaltaren Rolf Åbjörnsson vill driva konkursboets två kvarvarande fartyg, Athena och Kalypso, vidare under den lukrativa sommarsäsongen, kräver Nordbanken i en stämning att detta stoppas.  
”För att stärka sin andra kund Silja Lines positioner”, säger Rolf Åbjörnsson i boken.  
Han avstyrde trafikstoppet och fartygen seglade in 118 Mkr. Netto.  
Athena och Kalypso såldes senare under året till Kinesiska sjön där de blev flytande kasinon.  
 
Citat från boken:  
Viking Lines vd Nils-Erik Eklund ”Naturligtvis kunde Bernt Magnusson varit med om att ta beslut i banken som indirekt verkade till Effjohns fördel. Kanske inte aktivt, men ändå i praktiken.”  
 
Nils-Gustaf Palmgren, chefsjurist Effjohn ”Eftersom Europa måste gå till antingen SF Line eller Silja Line så såg vi en chans till att hon kunde gå under Silja Line om någon annan stod för risken och Silja Line fick intäkter genom trafiken.”  
 
Citat från toni:  
Robert Ehrnrooth, vd Effjohn. Robert Ehrnrooth och Siljas vd Jukka Suominen känner märklig nog inte till några namn i Nordbanken trots ett nära samarbete med banken för att försöka krossa Slite. Jukka Suominen kännetecknas av att överhuvudtaget ha ett dåligt eller selektivt minne då alla galna affärer inom Silja , Effåa, Effjohn bär hans underskrift, när vi andra skulle reda ut dessa trassliga affärer mindes Jukka aldrig något och han kunde ej heller förklara hur hans namnteckning kom på alla dessa avtal. Jukka och Robert var ett radar par som ytterst bar ansvaret för Effjohns ekonomiska hotell katastrof i St Petersburg men i efterhand var det andra som var syndabocken. Rädda skinnet är Robert och Jukka bäst på.  
 
Skeppsmäklare Claes Anchér, vd Simsonship, som tillika är Silja Lines ”husmäklare” som upplät sammanträdesrum för Bernt Magnussons möten med Silja Lines och Slites företrädare.  
”Vanligtvis får man inte mycket pengar tillbaka vid en konkurs, men här fick vi oväntat mycket.”  
 
Marja Karimeri, vd för finska Statsgarantianstalten, som var inblandad i beställningarna av flera fartyg som Slite byggt i Finland.  
”De var mycket besvärliga och hotade med att ställa till det om de inte fick som de ville.”  
 
Advokat Olof Waern, svenskt ombud för finska Statsgarantianstalten, om Nordbankens uppträdande.  
”Svårigheten för Slite var att de hade en enda bank. Jag tror att det hade varit bättre om de haft flera banker.”  
 
Andreas Uibeleisen, vice ordförande för tyska Kreditanstalt fur Wiederaufbau som försökte övertala Nordbanken att ställa upp för Slite.  
”Ja, självklart. Han kunde ju branschen och han försåg oss med den bakgrundsinformation som vi behövde.”  
 
Jacob Palmstierna besvarar frågan om Bernt Magnusson närvarade vid förberedelserna av kreditärenden och beslut (om Slite).  
”Det var för Siljas räkning, för branschens räkning.”  
 
Bernt Magnusson om för vems räkning han verkade då han höll möten med Slites och Silja Lines representanter och krävde samarbete.  
”Vi ville verkligen hjälpa Slite in i det sista.”  
 
Bernard Meyer, vd och ägare av Jos L Meyer Werft i Papenburg, Tyskland, som byggde färjan Europa.  
 
”I övrigt går livet vidare. På bankfronten har än i dag, 2006, inget nytt hänt som skulle förhindra att liknande historier kan upprepas. Rättsskyddet för småföretagare gentemot den finansiella sektorn är obefintligt. Att stärka skyddet synes vara ointressant i det politiska etablissemanget.”  
Författaren Hans-Göran Björk i bokens epilog Rolf Åbjörnsson Bernt Magnusson Björn Wahlström Hans Dalborg Jacob Palmstierna  
 
Den som följt Bernt Magnusson i hur han har skött Skandia, NCC och andra verksamheter inte minst Effjohn blir nog inte lite förundrat över hur ”grabbarna” håller varandra bakom ryggen där Bernt tillåts förstöra företag efter företag utan att någon begär ett ansvar.  
Läs artikel nr 3 och Inga-Britt Ahlenius Om den svenska oviljan och oförmögenheten att utkräva personligt ansvar. Och så här fortsätter det i smått och stort och pojkarna kan leka vidare i sin sandlåda där aktieägarna tvingas betala förlusterna. Hela kontrollsystemet är satt ur spel då den svenska nomenklaturan bestämmer spelreglerna det gjorde den också i sovjet där för övrigt Magnusson med kompisar över en kort tid skapade så mycket skit att man förlorade alla privilegier som byggts upp av familjen Johnson under 100 år.  
 

 
 
5d  
 
ECKERÖ Linjen säljer "ALANDIA"
 
Åländska Rederiaktiebolaget Eckerö har avtalat med en köpare från Medelhavsområdet om försäljning av färjan "Alandia", som legat upplagd i Mariehamn. Efter att den nyanskaffade "Eckerö" (ex "Jens Kofoed") sattes i trafik i vintras behövs inte "Alandia" längre som sommarfärja på leden Eckerö-Grisslehamn. Under högsäsong sätts i stället den tidigare ordinarie färjan "Roslagen" in som extra fartyg på leden.  
"Alandia" är en av de så kallade "Papenburgsystrarna", som ursprungligen beställdes av Rederi AB Slite och Rederi AB Sally för Viking Lines trafik. "Alandia" levererades som "Diana" år 1972 och har under de senaste 13 åren ägts av Rederiaktiebolaget Eckerö.  
 

 
 
5e  
 
NY BORNHOLMSFÄRJAN
 
Den nya enkelskrovssnabbfärjan "Bornholm Express" har nu anlänt till Bornholm efter att i lördags lossats från tunglyftfartyget "Pancaldo" i Köpenhamn. Färjan ligger nu på varv i Tejn för de sista arbetena och förberedelserna innan trafiken på Simrishamn startar den 1 juni. I samband med detta startas också en bussförbindelse som gör att sträckan Köpenhamn-Bornholm klaras av på tre timmar, två timmar med buss och en timme på färjan.  
 

 
 
5f  
 
Tallink lånar ytterligare 280 milj Euro för SUPERFASTFÄRJOR som får Estnisk flagg.
 
AS Tallink Grupp tog över "Superfast VII" och "Superfast VIII" den 10 april och "Superfast IX" den 12 april. "Superfast IX" kostade EUR 104 miljoner, de två övriga EUR 103 miljoner vardera.  
Tallink har bildat tre dotterbolag som äger fartygen: Baltic SF IX Ltd., Baltic SF VII Ltd. och Baltic SF VIII Ltd. Färjorna opereras av AS Tallink Baltic. Fartygen sätts i trafik på linjerna Hangö-Paldiski-Rostock under estnisk flagg. Färjeköpet finansierades med ett tioårigt syndikatlån på EUR 280 miljoner.  
 

 
 
6)  
 
Göteborg ett lysande undantag!
 
 
I Göteborg går klockorna annorlunda, genom ett smart grepp bildade man Göteborg & Co men det smartaste var nog bemanningen med Claes Bjerkne som chef som fått med sig merparten av alla motvalskärringar i staden. Personalen på Göteborg & co har ett utstakat mål att vara Nordens evenemang stad. Hela systemet bygger på att Sveriges i särklass bästa Kommunalråd Göran Johansson står bakom och driver på.  
 
Var klar över att hade man haft velputtarna från folkpartiet hade Göteborg varit i nivån med Vilhelmina – som finns på kartan men ingen vet varför.  
 
Det som sker i Göteborg är ”hands on management” vilket resten av Turist Sverige borde ta lärdom av. Ingenting går av sig självt det är blod och svett som ligger i botten, har man inte rätt och långsiktig uppbackning förfaller allt i partiklar och blir som övriga Sverige grått och en massa gnällspikar som jagar bidrag.  
 
Framgångar som Las Vegas, New York, Dubai och många andra platser har alla en gemensam nämnare – skickliga chefer som driver städerna / länderna framåt som om det vore ett litet privat företag. Man går hand i hand, motsatsen är merparten där man sjabblar och babblar ihjäl allt kreativt, Stockholm är ett lysande exempel.  
 
Claes Bjerkne med vänner har gjort underverk i jante landet och är den ende rättmätige prismottagaren om det funnits en instans som fördelade priser efter resultat och inte politisk medlöperi.  
 
Alla stora projekt som kommer framöver till Göteborg leder till att investeringarna ökar, förklaringen är enkel, orsak och verkan.  
Hotellmarknaden i Göteborg är hetare än någonsin. Flera stora hotellprojekt i miljardklassen är på gång och snart kan staden stoltsera med ett femstjärnigt lyxhotell.  
 
Men dom skall byggas först och ger ett tusental människor en utkomst för dom som bygger och alla underleverantörer. Det är grundskola i fri företagande där marknadskrafterna fångar upp det engagerade personer skapa.  
 
Nu är nyheten inte ny om att Choice Hotels som tillsammans med hotellfastighetsbolaget Home Properties skall bygga om den gamla kulturminnesmärkta Centralposthuset. 30.000 kvadratmeter ska rymma stadens lyxigaste hotell, informationen fanns redan i januari på detta Newsletter  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=766&q=Posthuset&ww=strong  
 
"Vi vill skapa en internationell mötesplats av högsta klass med ett femstjärnigt hotell, butiker, restauranger, konferenslokaler och spa anläggning för både göteborgare och tillresande", säger Petter A Stordalen, styrelseordförande och ägare av Choice Hotels Scandinavia.  
 
Huset köptes för 190 miljoner kronor och bygget kommer kosta 500 miljoner kronor, skriver Dagens Industri. Hotellet planeras stå klart 2009.  
 
Hand i hand heter framgången där Göteborg & co är motorn, svenska mässan, Liseberg och resten av staden hänger på.  
 
Svenska Mässan satsar också på fler hotellrum. Bolaget har planer på att bygga ett tredje torn till Gothia Towers till en kostnad av 700 miljoner kronor. Gothia Towers Europas största hotell med 1204 rum, klart att det blir ännu ett överlägset argument att förlägga stora tillställningar till Göteborg med mässan som bas!  
Göteborg kör så det dånar och drar ifrån Stockholm där näringen och politisk tjabbel förlamar hela staden.  
 
Men allt är inte guld som skiner – det är miljökommunisterna i Göteborg som driver olagliga miljözoner, dom behöver sättas på plats och i vart fall skall Polisen får order att omedelbart stoppa olagliga påhopp på turistbussar. Här borde Göteborg & co göra sin insats även om det blåser på stolen, det är oacceptabelt att man jaga Norska, Danska och Svenska Turistbussar som kör till arenorna, mässan och Liseberg. Det är rent ut sagt förolämpande att en Polis står och babblar om nåt ingen begriper med 50 åskådare till resenärer som med stora ögon och öron lyssnar och undrar vad som pågår som mest liknar övergreppen mot utländska bussar i forna DDR.  
 
P-platser för bussar vid teatrar, shoppingcentra, hotell, arenorna samt lösa kaoset vid Liseberg, det är för skamligt.  
 
Det är väl lika klart som korvspadet att turistbussar skall köra i alla kollektivtrafikfiler, vad är det för snillen som motsätter sig att turisterna snabbt ta sig fram i stan?  
 
Det finns en del att göra för att få stan att bli förebild i Europa.  
Kan stora turiststäder med miljoner besökare och tusental turistbussar till enskilda engagemang lösa detta på ett föredömligt vis, som exempel Köln, Barcelona, Dresden kan Göteborg bara man vill!  
Göteborg sätt upp ett mål till – gör staden till turistbussarnas mönster stad – det är nämligen en viktig kugge i helheten för att staden skall utvecklas. För några av dom mest nitiska Polismännen som utmärker sig i Göteborg finns det säkert andra uppgifter.  
Se över lokala förordningar därmed tar man bort deras plattform att agera.  
 

 
 
7)  
 
Norrbotten-Västerbotten: Rekord för vinterturism
 
Det går bra för turistnäringen i Sverige. Vinnarna är destinationer med lågprisflyg. Även Umeåregionen drar nytta av de förmånliga flygpriserna. Vinterturismen i regionen förväntas i år slå alla rekord. Aldrig har hundspannsföretagen och skoterföretagen haft så många utländska gäster, berättar Umeå kommun på sin hemsida.  
 

 
 
8)  
 
Alice i underlandet – maktfullkomligheten bokstavligen ynglar av sig
 
 
Christer Johansson har är en pappersutskrift från sin Internetbank  
 
Michael Marshal, vd för Visma Collectors Inkassobyrå acceptera inte utdraget från Internetbanken  
 
Christer Johansson tycker det är än mer upprörande, är att hans egen bank Skandiabanken, där han är kund, har faxat iväg alla hans banktransaktioner gjorda under flertalet månader, till Inkassobyråbyrån Visma Collectors i Helsingborg.  
 
”Av sekretesskäl vill Gunilla Forsmark-Karlsson, vd för Skandiabanken inte uttala sig om det enskilda fallet” säger hon: Vi lämnar aldrig ut information om våra kunder, om det inte är en förfrågan från Kronofogdemyndighet eller polisen. Och det har vi ytterst strikta rutiner för. Detta är ett misstag som måste tillskrivas den mänskliga faktorn, säger Gunilla Forsmark-Karlsson, vd för Skandiabanken och beklagar djupt det inträffade.  
Banken får inte lov att lämna ut någon information om sina kunder överhuvudtaget, inte ens bekräfta om han är kund i banken eller inte. Det är helt obegripligt att en banktjänsteman brutit mot den, säger Ulf Rydsten, jurist och tillförordnad chef på Konsumenternas bank och finansbyrå.  
 
Och vem tar ansvar för det inträffade?  
 

 
 
9)  
 
Minsta marginalen leder till största vinsten  
 
Ryanair
, med följande siffror som tål att skrivas ner igen; Snittintäkten för Ryanair per resenär är 41 Euro, för easyJet 62, Air France 220 och British Airways 268 Euro.  
 
Det är Ryanair som tjänar mest pengar med easyJet hack i häl. Båda bolagen tjänar mer pengar var för sig än flera av dom stora IATA bolagen samanlagt.  
 
Till skillnad från Danmark och Marocko arbetar den svenska regeringen oförtrutet vidare med att försvåra och fördyra resandet till och från vårt land och samtidigt medvetet öka arbetslösheten och härigenom berätta för omvärlden att stagnation är nyckelordet för dagen.  
 
När man läser de danska politikernas ambition, är det närmast som att komma upp på en Alptopp från en syrefattig göldamm. Jag undrar om våra svenska politiker överhuvudtaget förstår vad de är på väg att göra? Skatten innebär i ett slag en fördubbling av turn around kostnaden för ett flygbolag, inklusive handling på en svensk lågprisflygplats. Arlanda och Landvetter, redan idag dyra, blir nu i särklass de dyraste flygplatserna i Europa och hamnar också i världstoppen.  
 
Det är ju ren förskingring av skattemedel och totalt ansvarslöst av regeringen att med ena handen utdela stöd till turistnäringen, samtidigt som man brutalt straffbeskattar den näring som skall transportera hit dem.  
 
Skrivet av Anders Lidman på http://www.Flygtorget.se  
 

 
 
 
10)  
 
Insändare:  
 
Rättvis flygskatt...urbota korkat  
 
Den som påstår att det är rättvist att flyg som använder svenska flygplatser ska betala skatt (för miljöns skull eller som utsläppsväxling) har inte förstått någonting. Skatter bekostar än det ena och än det andra. Skatt betalas för att vi ska ha viss allmän sjukvård, polis, vägar och öppna landskap, brandväsen, skolor, statligt anställdas löner, pensioner men också till alla nya grupper som lever på bidrag. Vissa människor tillhör icke utpekade grupper som inte arbetar (och tyvärr ofta inte vill försörja sig själva). Dessa människor blir bara fler och fler. Grupper som inte jobbar försörjs av oss som arbetar och sliter. Vi som jobbar tvingas jobba hårdare och längre för allt mindre pengar i lönekuvertet. Att påstå att flyget ska betala skatter för miljön eller för utsläppsväxling är floskler och ren lögn. Skatten som flyget betalar går till det statsbudgeten. Det vi borde se över är alla utgifter. Ska vi t.ex. fortsätta att betala miljarder till Hamas? Ska vi fortsätta med ”bistånd” till Mugabe? Ska vi fortsätta skicka ”bidrag” till Uganda, Kenya och Sydafrika? Länder där svenska skattepengar bara hjälper korrupta makthavare att sitta kvar och förtrycka folket. Svenskar måste vara världens mest blåögda folk som inte begriper att dessa ”bidrag” inte för något gott med sig. Det vore kanske bättre om alla svenska medborgare fick ett högkostnadsskydd inom tandvårdsförsäkringen så att det inte syns i munnen … vem som är fattig eller rik. Vad var det Göran Persson sa om detta? När pengarna inte räcker till gamla svenskars hälsa har vi råd att skicka miljarder o åter miljarder till andra länder … helt utan nytta, Detta är inte bara blåögt. Det är också korkat. I dag har vi få om ens någon rättvis skattesats i Sverige.  
 
Skatter tas ut av folket för att några andra (politiker i Sveriges riksdag och kommuner) ska bestämma vad ska göras med det Du tjänat. Billström lovade innan förra valet att INTE införa trängsel skatter – Hon ljög. Sossarna är uppenbarligen så måna om att behålla makten att dom låter fundamentalisterna i Miljöpartiet och Vänstern bestämma? Kanske hade det varit bättre med en regering med bara sossar och moderater. Småpartierna har för många särintressen. Politik handlar om att lägga fasta stora riktlinjer som håller över tid. Sänkt skattetryck är ett absolut måste för människors hälsa i Sverige. Människor blir sjuka i själen av att inte få bestämma över sina livsöden. Gapet mellan politiker och s.k. vanligt folk är för stort.  
 
Ställ er frågan VARFÖR ska det tas ut en extra skatt i Sverige när Danmark inte tar ut den skatten. Vem som helst förstår att detta för negativa konsekvenser för svensk ekonomi. Lika korkat som att lägga ner väl fungerande kärnkraft och sedan importera el producerad av smutsig kol producerad från Danmark, och kärnkraft från Tyskland och Polen. Gör som Finland – Bygg ut kärnkraften – Finland kommer att bli ett framgångsrikt och utvecklat land med mycket högre levnadsstandard än Sverige. Norge har betydligt högre levnadsstandard än Sverige. Danmark har också mycket högre levnadsstandard. Varför har Sverige hamnat på efterkälken och varför rasar den svenska ekonomin så fort? Jo, för att vi har ingen politik som håller över tid.  
 
Ove från Trosa  
 

 
 
11)  
 
Skatteverket tar sikte på utlandsägda bolag
 
 
Skatteverket ska granska svenska företag som av skattetekniska skäl ägs från utlandet. Sverige förlorar årligen många miljarder i skatteintäkter på ägarkonstruktionen.  
 
Antalet svenska företag som ägs från Belgien, Nederländerna och Luxemburg dubblerades mellan år 2000 och 2004. Totalt rör det sig om cirka 1 800 företag. Ökningen har varit kraftigast i Luxemburg. En inledande granskning av Skatteverket tyder på att det i två tredjedelar av de fallen i handlar om fiktivt ägande.  
Det innebär att samma person står bakom ägarbolaget i Luxemburg och det svenska företaget. En företagare kan med denna konstruktion halvera sin skatt.  
 
Toni kommentar:  
Skatteverket har fel? Konsultera ni aldrig Nuder, Persson och övriga i regeringen! Sverige har världens lägsta bolagsskatter det har flera egna utredningar visat, Sverige har världens bästa småföretagare politik, Sverige är allt och alla andra vida överlägset.  
 
Synd bara att omvärlden inte ser alla dessa fördelar, synd bara att företagarna som lever i ”lyckans land” inte förstår sitt bästa och hur dom då kan halvera sin vinst genom att flytta verksamheten till ett annat EU land? Tja det är som alltid, det är fel på omvärlden. Därför tar man till extra ordinära åtgärder för att återställa den svenska sanningen, skatteverket med obegränsade befogenheter där folket skall bevisa sin oskuld alltså tvärtemot grunden i en stat med rättssäkerhet, låt oss redan nu konstatera att skatteverket vinner, och fler företag flyttar permanent. Kvar finns arbetslösheten, men dom räknas inte.  
Segraren är det svenska totalitära systemet och förloraren är dom som är kvar och betalar kalaset vilket betyder än högre skatt fast egentligen är det ju mindre skatt fast det är högre skatt och den som påstår att skatten är högre han skall brännmärkas.  
 

 
 
12)  
 
Politiker borde hålla sig borta från de Skandinaviska ländernas modell
 
 
Enligt en purfärsk rapport från Open Europe http://www.openeurope.org.uk (som finansieras av det brittiska näringslivet)  
 
I stället för att använda dem som goda exempel borde europeiska politiker hålla sig borta från de Skandinaviska ländernas modell  
Låginkomsttagarna är de stora förlorarna under Göran Perssons tid vid makten. En ny rapport från den brittiska tankesmedjan Open Europe totalsågar Persson och hans tid som statsminister.  
Enligt rapporten, som redovisas i Dagens Industri, har den tiondel som tjänar minst i Sverige haft en löneutveckling på 9,7 procent under den senaste tioårsperioden. Under samma period har medelinkomsten ökat med 29,3 procent, skriver DI.  
 
Sverige får också stå som en "skräckmodell" för resten av Europa, skriver tidningen. Under rubriken "Myten om den skandinaviska modellen" listas flera "bevis" för att Sverige hamnat på efterkälken i Europa.  
 
I rapporten påpekas bland annat att Sverige rasat från 5 till 14 plats i OECD-listan, att antalet personer med inkomst under 150.000 ökat i Sverige, men minskat i Europa, samt att antalet jobb inte ökat sedan 1981.  
 
Brännmärk för tusan hela England, en sådan här undersökning kan bara inte vara sant.  
 

 
 
13)  
 
Ulf Nilsson upptäcker att världen förändras mer än man trodde  
 
Att bli gammal betyder bland annat att man ibland upptäcker att världen förändras mer än man trodde - och inte till det bättre! Man ruskar på huvudet och undrar plötsligt var i helvete man befinner sig.  
 
Så kände jag det när jag tittade på Uppdrag Granskning häromdagen och såg kidsen i skolan, smutsiga och slafsigt klädda  
1) spela poker om pengar i SKOLAN; och  
2) berätta att de finansierade spelet med STUDIEMEDEL.  
Det framgick helt klart att det vi en gång kallade disciplin totalt försvunnit. Ordet självt har blivit nästan lika fult som "betyg", "uppförande" eller "kunskaper".  
Jag medger gärna att vi som gick i skolan på 40- och 50-talen hölls onödigt strängt (även om vi var bra på att kompensera oss).  
Det hindrar inte att det som kallas frihet, men egentligen borde heta anarki, gått alldeles för långt. Mobiltelefon på lektionerna, mobbning på rasterna - vilken tjej har inte blivit kallad hora? - och poker i skolrum borde inte få förekomma.  
 
Men det blir värre. Uppdrag Granskning visade också, bland annat med hjälp av ett par hycklande speldirektörer, att staten, som i praktiken har monopol, inte gör det ringaste för att förhindra att ungdomar - upptränade i skolan! - spelar poker på maskin. Staten stiftar lagar som man sen skiter fullständigt i för att i stället tjäna miljard efter miljard på att vända ryggen till.  
 
Det är lätt att se mönstret bakom denna slapphet. Några pusselbitar:  
Sen 70-talet och jättesatsningen på dagis har föräldrar mer och mer tvingats - delvis av goda skäl - att lämna ifrån sig uppfostran till myndigheter av olika slag. Kollektivet framför allt! Skolan har i samma anda vinklats från främjande av begåvning till främjande av jämlikhet - givetvis i praktiken neråt.  
Den verkligt stora uppgiften, att integrera invandrarna, har man inte ens snuddat vid. I Malmö, där lyxresenären Reepalu härskar, för man krig på gatorna och varje dag brinner en skola någonstans i Sverige!  
 
En annan pusselbit hittade jag i en intervju med Anna Sjödin, SSU.  
Denna hårdföra makthaverska fastslog att hon i valkampanjen vill gå fram med ett förslag om att de många som fastnat i "skuldfällan" ska hjälpas med "sociala lån" till låg ränta. Jag tror att det skulle bli mycket populärt, sa Sjödin (enligt SvD).  
 
Tror jag också. Den som levt över sina tillgångar och (till exempel) spelat bort både egna och andras pengar går till socialen. Detsamma gör alkoholisten och den knarkberoende - naturligtvis för att få beroendet subventionerat. Betalar gör skattebetalarna, inklusive pensionärer, förtidspensionärer och arbetslösa.  
Djupast sett, det kan vilken idiot som helst se, går SSU-Annas förslag ut på att eliminera ytterligare ett stycke av det vi kallar personligt ansvar. I stället för att jag, som supit eller spelat ner mig, tvingas till krafttag för att komma upp, inlemmas jag i den växande skaran av ompysslade beroende. Maktapparaten tar befälet och i stället för att vara mig själv blir jag ett nummer i kön.  
 
En sista pusselbit. Förtidspension heter sen en tid aktivitetsersättning. Pengar i stället för jobb! Hm. Borde det inte snarare heta passivitetsersättning?  
 
Av ULF NILSON 2006-04-18  
 

 
 
14)  
 
Ideologisk snabbkurs i hur man förvrider sanningen
 
( 1: Så här beskrivs Sveriges 1900-talshistoria – 2: Det skulle lika gärna ha kunnat stå så här )  
 
 
 
Varje år deltar 43 900 invandrare i offentligt arrangerad och ?nansierad undervisning  
i svenska för invandrare (SFI). Syftet med denna undervisning är att ge vuxna invand- rare grundläggande kunskaper i svenska språket och om det svenska samhället. Eftersom SFI ofta är en viktig del av den bild människor som kommer till Sverige får av landet är det av yttersta vikt att den litteratur som används i undervisningen är saklig, korrekt och politiskt neutral.  
 
Vi har undersökt historiebeskrivningen och de vardagliga händelser som återges i tio SFI-böcker från fyra förlag och ?nner en kraftig ideologisk slagsida åt vänster. Histo- rien beskrivs nästan enbart i arbetarrörelsens perspektiv och politiska budskap med socialdemokratiskt innehåll smygs in i vardagssituationer.  
 
Detta är en illustration av de effekter ett långt maktinnehav har på den svenska offent- ligheten, när det gäller det offentliga samtalet såväl som när det gäller den offentliga sektorn. Det är ett allvarligt demokratiskt problem.  
 
 
 
1)  
Så här beskrivs Sveriges 1900-talshistoria i Integrationsverkets informationsskrift till invandrare Sverige – en pocketguide:  
 
I början av 1900-talet fanns det fortfarande mycket fattigdom i Sverige. Industriarbetet var tungt och dåligt betalt, och arbetarna bildade fackföreningar för att kämpa för bättre villkor. Detta var början på den så kallade arbetarrörelsen [fetstil i original]. Det bilda- des också politiska partier. 1909 kom en lag om att alla män, inte bara de rika, ?ck rösta. Lite senare, 1921, ?ck också kvinnor rätt att rösta.  
 
Sverige deltog inte i vare sig första eller andra världskriget. Därför har landets ekonomi inte behövt skadas varaktigt av några krig, och den tidigare fattigdomen har gradvis försvunnit.  
 
Det socialdemokratiska partiet har varit ledande i Sverige sedan 1930-talet. Det var framför allt arbetare som röstade på socialdemokraterna, som ville hjälpa dem som hade det sämst. Man talade om att skapa ett folkhem, ett samhälle som skulle vara ett hem för folket, utan stora sociala och ekonomiska skillnader mellan människor.  
 
Därför infördes regler om ersättning till sjuka och arbetslösa. Senare kom också regler om betald semester, barnbidrag, pension för alla med mera. Allt detta brukar kallas för välfärd, [fetstil i original] och betalas av alla invånare i Sverige.1  
 
2)  
Det skulle lika gärna ha kunnat stå så här:  
 
I slutet av 1800-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder. Det ordnades insam- lingar i London till de svältande barnen i Sverige. Men så genomfördes ett antal liberala reformer, såsom näringsfrihet och frihandel. Ett antal stora och framgångsrika företag bildades och mellan 1870 och 1970 hade Sverige näst högst ekonomisk tillväxt i hela världen, efter Japan. Svenskarna ?ck dramatiskt förbättrade levnadsvillkor.  
 
Den offentliga sektorn byggdes långsamt upp under första hälften av seklet. Initialt hand- lade det främst om att ge människor grundtrygghet. Till detta krävdes inte något stort skatteuttag. Men runt 1970 radikaliserades Sverige. Skatterna höjdes dramatiskt, den offentliga sektorn svällde och arbetsmarknaden reglerades. Detta ledde till att Sverige ?ck en sämre ekonomisk utveckling än jämförbara länder. Sverige är inte längre rikare  
än andra avancerade länder och över en miljon människor i arbetsför ålder står utanför arbetsmarknaden.  
 

 
 
15)  
Skärpta nykterhetskrav på bussförare  
Är svenska bussförare kollektiva fyllkajor som kräver åtgärder, BR?
 
 
Bussbranschen skärper kraven på sina förare för att förhindra rattonykterhet. Från och med 11 timmar före ett arbetspass får en förares alkoholhalt aldrig överstiga 0,2 promille, enligt den nya rekommendationen. ”Vi vill att föraren ska vara nykter när han påbörjar sin dygnsvila”, säger Jan-Erik Kjellberg, förbundsdirektör i Bussbranschens Riksförbund.  
Kunde man läsa i diverse tidningar innan påsken.  
Förbundets 400 medlemsföretag rekommenderas att ha ett alkohol- och droghanteringsprogram som reglerar hur ofta mätningar ska genomföras och med vilka metoder, till exempel alkolås  
 
Toni kommentar:  
Har du någonsin läst i att Pilotförbundet skall införa striktare regler och föreslår att innan piloten sätter sig i cockpit skall han blåsa och så går branschföreningen ut med detta i media?  
 
Har du någonsin läst att Polisförbundet kräver att varje polisman som går i tjänst skall blåsa och så går förbundet ut med detta i media?  
Har du någonsin läst att Rederi förbundet kräver att besättningen blåser för att sedan går ut med detta i media?  
 
Bussbranschen gör det, stoltsera med bild och branschens ”Pravda” trafik & forum publicera skiten vilket också olika dagstidningar har gjort. Till och med tysk TV har tagit fasta på att Dalatrafik har alkolås på sina bussar, har dom egna bussar? Där länsbolagets VD stolt demonstrera att ingen buss kan starta och att man på Dalatrafik har säkerheten som främsta mål.  
 
Min vän i Köln ringde mig och frågade omedelbart är alla svenska förare ständigt fulla?  
Hur är det möjligt att ett förbund går ut i media och pekar ut en hel yrkeskår som fylltrattar?  
 
Om man internt har ambitioner är väl en sak? Eller är det så att BR:s VD som är strikt upptagen med cykelställ frågor nu fått nåt på bordet som verka stort och så blir det så fel?  
Om problemet är så stort att det är en samhällsfara borde det väl vara obligatorisk eller så håller man käften – det blir ju inte en enda mer resenär för att BR menar att det är viktigt?  
Om något är viktigt så vore väl bussarnas bromsar och tekniska tillstånd, men ajajjaj då trampar man i klaveret då det drabbar mest dom stora medlemsbolagen och då gäller det som alltid gäller, stoppa huvudet i sanden och syssla med cykelställ frågor.  
Klåpare förblir klåpare  
 

 
 
16)  
 
Miljöbästa Hydrogen aktien Ballard i Kanada slår nya rekord
 
 
Torontobörsen noterade en ny topp! Över 1,472 millioner aktier såldes på en enda dag !  
Kursen steg så att 75 kronors gräns passerades, alltså 122% stegring sedan årsskiftet.  
Nu sker allt så snabbt att för att följa bränslecellen på marknaden kan Du gå in på www.tsx.com slå på aktien BLDP.  
 
Fantastiskt roligt, det som ingen trodde ändå händer - Vätgasen är här !!!!!!! HydrogenOrganization  
 

 
 
Säkert finns det intelligenta varelser på andra planeter.  
Annars hade vi haft dem här för länge sedan.  
(Torvald Gahlin)  
 

 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
 
Nu kan du Ringa mig via (skype) och ett telefonnummer i Stockholm till lokaltaxa  
08 - 519 70 616 eller Göteborg 031 - 360 84 81
 
 
annars gäller som alltid  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 
 
Hyra bil varsomhelst i hela Världen även på Kanarieöarna och i Sverige  
Vi har genom NYA samarbeten kunnat utöka antal utlämningsställen från 1450 till 6400 destinationer i hela världen vilket inkludera hela Sverige!  
Det lönar sig att jämföra och kontrollera NETTO priset vad du i verkligheten betalar efter alla småstilta tillägg eller rabatter från skyhöga brutto priser.  
Mitt enkla raka lågpris finns på dessa 2 olika webbsiter http://www.telluscar.com samt via siten http://www.telluscar2.com (OBS det är 2 olika företag där priserna skiljer sig emellan)  
 
Nummer 1 i Spanien!  
http://www.eurocasacar.com  
Vi har över 24.000 bilar på flygplatserna Malaga, Alicante, Palma samt Barcelona Girona som är några av de mest populära destinationerna. Till sommaren blir det ytterligare några tusen bilar. Vi är enligt den senaste mätningen Spaniens största on-line lågpris biluthyrare, boka nu till fast pris om du skall ha hyrbil till sommaren.  
 
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet om alla dagar, året om! Svar inom 1 minut och du får en Voucher inom 5 minuter efter att datorn på några sekunder gjort en del kontroller. Allt sker utan att en enda levande skäl är inblandat!  
 
Inga rabatter, inga bonusprogram, inget snicksnack, inga flum löften, bara rakt av ett lågt pris där allt är inkluderat från första början!  
 
Välkommen du också, du sparar tusenlappar med ett enda ”musklick”!!  
http://www.eurocasacar.com  
Från den 10 april öppnar vi utlämningen av hyrbilar på Barcelona (Girona) flygplats dit Ryanair flyger, vi har redan ”smyg” öppnat på Granada flygplats  
Följande total pris för 1 vecka gäller från april – juli för en Ford Fiesta / Opel Corsa 119 euro och för aug – sep 129 euro  
För en Smart eller Ford KA gäller 109 resp. 119 euro för en vecka!
 
 
Vi finns på följande flygplatser: Palma de Mallorca, Málaga, Alicante, Valencia, Barcelona Girona, Murcia, Granada, Almería, Jerez/Cadiz.  
Alltid öppet dygnet om! http://www.eurocasacar.com  
 
Hyra semesterbostad i ett av Spaniens bästa Urbanisationer alla hus med hög svensk standard byggda av Skanska i Santa Pola / Alicante 15 minuter från flygplatsen 150 m över havet med vidunderlig utsikt över Alicante bukten.  
Kolla in på http://www.eurocasa.nu  

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.