Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
Newsletter Varning Schönfelder nr 2 den 7 januari 2007  
Mot korruption, vänskapskorruptionen, maktmissbruk och slöseriet med skattemedel  
 
Jag har valt en personlig, oftast kontroversiellt prägel på det som skrivs, helt medvetet.  
 


 
 
Turism  
 
1)  
Vad kan vi lära oss av irländska konsulter?
 
 
TDI (Tourism Development International Ltd) menar att South Carolina kan tredubbla eller fyrdubbla sin turism om man anlägger en vettigare turismpolicy. En sådan slutsats intresserar givetvis och man måste fråga sig hur kan detta vara möjligt? SC:s turism är redan delstatens största industri med ett direkt turistinflöde på 63 mdr SEK som ger ett sammantaget BNP-bidrag på 75 mdr SEK och sysselsättning åt 200.000.  
 
SC reinvesterar 0,2% eller 18 mkr av turisminflödet i marknadsföring. Konsulterna menar att detta bör vara 1-1,5 % eller 90 till 135 mkr. 0,5 % är i själva verket ett minikrav för att få vara med på spelplanen. Om marknadsföringen dubbleras och turismadministrationen omorganiseras kan turismen dubbleras inom fem år hävdar konsulterna och åter dubbleras till 2020.  
 
Turisminflödet till Stor-Göteborg var 2004 18 mdr varav 5 avsåg regional shopping och 2 utresor. Det direkta inflödet exklusive närshopping (som betalar för sin egen marknadsföring) var 11 mdr. En effektiv marknadsföring bör då ligga inom intervallet 110 – 165 mkr. För riket bör marknadsföringsinsatserna visavi utlandet ligga på 600-900 mkr (Totalinflöde nära 80 mdr, varav gränshandel nästan 15). Det är kanske en av förklaringarna till varför det inte går så bra för Sverige visavi omvärlden.  
Absolute Advantage  
konsulter inom turism - världens största näring  
Leif Aronsson, Askims Stenblocksväg 8, 436 40 Askim, 031-28 26 50, 0707-92 31 01, mailto:tourism@telia.com  
 
Toni kommentar: Innan man ens fundera kring frågan att höja bidragen till den svenska turism måste man sanera den sörja av olika föreningar, förbund och företag som alla gör anspråk att vara den ledande organisationen, resultatet från alla åren är tydlig och klar, svensk inkommande turism ligger på jumbo plats där den legat sedan Sveriges Turistråd tillkomst på 70 talet fram till idag samt alla namnändringar.  
 

 
 
2)  
 
 
Exempel på en total överflödig organisation!  
Svensk Turism AB  
Framgångsrikt år för Svensk Turism
 
 
Med 2006 i backspegeln kan vi på Svensk Turism summera vad som hänt under året, och konstatera att vi har nått framgång i flera för företagare inom turism- och besöksnäringen viktiga frågor.  
 
Skollagen: det är fortfarande möjligt att ta ut mindre summor för finansiering av friluftsdagar, utflykter och skolresor till exempelvis fjällvärlden och djurparker.  
 
Flygskatten: förslaget om flygskatt återtogs av den nya regeringen.  
 
Liftmomsen: momsen på skidliftar sänktes från årsskiftet till 6 procent.  
Visstidsanställningar/säsongsanställningar: det gamla, för näringen skadliga, förslaget omarbetas och nyanseras.  
 
Differentierad moms: utredningsförslaget att slopa den differentierade momsen och införa en enhetlig moms på c:a 22 procent tycks inte bli av.  
 
Utredningen om den s k Marknadspengen: efter förslag av Svensk Turism fick denna utredning tilläggsdirektiv att också titta på förutsättningarna för statliga ekonomiska garantier för stora evenemang inom kultur och idrott.  
 
Toni kommentar:  
Märkligt det här att svensk turism, pressreleasen ovan får en snabb läsare att tro att det är vad bolaget åstadkommit under året. Så är det inte, ingenting av händelserna har initierats av intresse bolaget. Vem förresten synar bolaget vad herrarna Carlsson, Hulth och andra ta för sig? Jag vidhåller att syftet från gänget som driver bolaget svensk Turism AB är att ta över hela den turistiska verksamheten i Sverige och komma över VisitSweden och dom årliga bidragen, må dom misslyckas med sina outtalade avsikter.  
Ett svensk Intourist blir resultatet om dessa vargar i fårarkläder får hållas.  
Läs också:  
 
A)  
Dags för den svenska turismen att stå på egna ben
 
artikel nr 2 Doktor inom turism Per Grängsjö.  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=850&show=850  
 
B)  
Många svenskars drömsemester är förmodligen att bo ensamma på en liten ö i en vacker insjö. Endast inbjudna får komma iland. Det synsättet präglar också turistbranschen.
 
Skribent Lars Nilsson artikel nr 1  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=803&q=Lars%20Nilsson&ww=strong  
 

 
 
3)  
 
Positiva Nyheter för Bussresearrangörer!
 
 
Hej Toni och Gott Nytt 2007!  
 
Tänkte bara meddela dig några glada nyheter så här under dom första dagarna på året! Det har varit tyst från http://www.bussresa.com en tid. Det är medvetet men i bakgrunden jobbar vi för fullt. Glädjande nog kan jag meddela att vi nu är med och konkurrerar om förstaplatsen på både Google och Altavista under sökordet bussresor. Under sökordet bussresa så ligger vi på en stadig topplacering. Detta innebär då givetvis att besökarantalet på bussresa.com är ett par hundra unika besökare om dagen och omkring 35 – 40 000 sidvisningar/mån. (egen statistik mätning) Vi har 2450 indexerade sidor på Google just nu.  
 
Om någon månad kommer vi att släppa en helt ny sökmotor och för arrangören innebär det att våra besökare skickas vidare till arrangörens egen webbsida och där kan får utförligare information om resan. Det betyder också att våran sökmotor behöver ha betydligt mindre information och det kommet bli mycket simpelt att lägga upp resor hos oss. Fr o m början av sommaren vi ta ut en avgift som är 200 kr mån.  
 
Detta är glädjande för oss som jobbar med bussresa.com. Vi har nu gjort det i närmare 5 år.  
mailto:emil@bussresa.com  
http://www.bussresa.com  
Hälsningar  
Emil Boman  
 
Toni kommentar: Emil med vänner är en av få i branschen som orkat dra sig fram med en idé som är lysande och jätte viktig för alla svenska bussresearrangörer.  
Hoppas att det är fler som ser möjligheterna och ansluter sig, gemensamt blir man starkare!  
 

 
 
Samhälle  
 
4)  
 
Sven Littorin (m) arbetsmarknadsministerns svek mot den fria företagsamheten
 
och rätten att träffa avtal utan tvångsåtgärder från facket. Eller förenklat hur man säljer sin ideologi mot att få sitta vid maktens köttgrytor.  
 
LITTORIN GÖR DET SOM ÄR MÖJLIGT. I ekots lördagsintervju medverkade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m). Och han lät som en ombudsman i LO. Arbetsrätten är helig. Det är rätt av facket att "tvinga" fram kollektivavtal med småföretagare. Han sa det flera gånger: facket ska tvinga fram de avtal facket vill ha!  
 
"Vem ska annars avgöra vad som är rimligt - politikerna?", löd hans försvar av den svenska modellen.  
 
Han ger facket rätt i att blockera en liten salladsbar i Göteborg, liksom blockaden av bygget i Vaxholm som drev företaget i konkurs och den utvidgade blockaden mot religiöst drivna småföretag i Smålandsstenar. Littorin tänker inte agera för att få någon ändring till stånd.  
 
Skälet är att Sven Otto Littorin är en garvad och skicklig politiker. Det finns i Sverige idag ingen tillräckligt stark opinion för att utmana facket. Det har vi Företagarnas riksorganisation och Svenskt Näringsliv att tacka för. Under tio år har de varit mer angelägna om att dricka kaffe och äta mazarin med Göran Persson i Rosenbad än att bilda opinion för företagandets villkor. Priset får man nu betala när inte ens en borgerlig regering är villig att lyssna till näringslivets villkor. Moderaterna kan inte göra det, utan att förlora den strategi som givit dem valframgångar.  
 
Företagarna har fått ny ordförande i Jan Carlzon och Svenskt Näringsliv får i vår ny ordförande efter Mazarin-Treschow. Man får hoppas att de nya ledningarna inser att de måste gå på offensiven för att ändra svensk opinion. Och man har ett guldläge i att utnyttja fackens allt mer militanta uppträdande. Först när den allmänna opinionen är redo, kommer Sven Otto Littorin och regeringen att agera. Politiker som vill regera kan inte driva opinion, men de kan rida på den.  
 
I sakfrågan tycker jag ju Littorin har helt fel. Det behöver inte handla om att överge den svenska modellen och flytta besluten från arbetsmarknadens parter till politikerna. Det handlar om att ta av fackföreningarna den orättfärdiga övermakt de fick av Olof Palme på 1970-talet genom att värna principen om negativ avtalsfrihet. Företag har också rättigheter. Företag måste ha rätt att slippa att skriva på avtal som andra vill ha. Det är ett maffiasamhälle om vissa aktörer ska kunna tvinga företag att skriva på avtal. Då gäller inte längre näringsfriheten. Precis som vi medborgare skyddas av ordningsmakten från övergrepp måste företag skyddas mot övergrepp.  
 
Man kan vara för kollektivavtal utan att ge fackföreningar rätt att agera maffia.  
 
En opinionsförändring är särskilt viktig för de små, för det är ju ingen slump att alla de företag som sätts i blockad är små. Facket använder de små för att statuera exempel. Och om de går i konkurs är det bara bra. Det höjer symbolvärdet för fackets makt gentemot storföretagen.  
 
Men först när en sådan opinionsförändring skett kommer Sven Otto Littorin att lyssna på krav på förändringar. Kom ihåg det Jan Carlzon, Urban Bäckström och andra med resurser att driva opinion. Av Alliansens många löften om mera frihet och mindre byråkrati försvann med Littorins uttalande en väsentlig del. En annan besvikelse är miljöministern Andreas Carlgren som visar sig vara en förklädd miljöpartist som nästlad in sig hos centern och fortsätter med den röd gröna sörjans katastrofala miljöpolitik.  
 
Enda trösten det är om 3 år val igen!  
 

 
 
Av: Lars Nilsson, bättre ungefär rätt än exakt fel  
 
5)  
 
Facket är bara en påtryckargrupp i högen av andra  
 
Facket, välfärd och levnadsstandard
 
Den som hävdar att facket långsiktigt betytt något positivt för en befolknings välfärd och levnadsstandard pratar strunt. Däremot finns det många exempel på motsatsen.  
 
Självfallet får den här inledningen många troende att sätta kaffet i vrångstupen och utnämna undertecknad till arbetarnas fiende, fackets bödel och välfärdens dödgrävare. Hos många lever ju en blind tro på att facket är alla goda gåvors givare och utan dessa underbara människor skulle de flesta gå klädda i säck och aska.  
 
Men det finns faktiskt inga bevis för att fackföreningar positivt bidraget till att öka ett lands välfärd och levnadsstandard oavsett vilka mått man använder. Däremot finns det exempel på där facket närmast stjälpt länders ekonomi. Här kan nämnas Storbritanniens fackliga kaos före Thatcher och de svenska fackens storhetstid på 70-talet med bla lönekostnadsökningar på 50 procent åren 1973-76 med åtföljande 20 år av devalveringar. Väl i minne finns även löntagarfonderna, som LO-tidningen så riktigt karaktäriserade med rubriken: "Nu tar vi över successivt", och som vi slapp undan med bara ett nödrop.  
 
Under de senaste årtiondena har miljoner, för att inte säga miljarder människor lämnat den absoluta fattigdomen (enligt FN: s norm) i Sydkorea, Taiwan, Kina, Hongkong, Singapore, Vietnam, Malaysia, Indien med flera länder. Den som tror att denna snabba utveckling beror på en stark fackföreningsrörelse är mer än lovligt naiv. En annan sak är att den svenska massmedia - och kulturvänstern, mer koncentrerar sig på att skriva om hur H&M och andra stora företag utnyttjar lågavlönade i dessa länder, och mindre att rapportera om hur snabbt fattigdomen minskat.  
 
Självfallet finns det exempel där facket ingripit, både här hemma och utomlands, för att ändra lön och arbetsförhållanden för enskilda som råkat ut för giriga och eländiga arbetsgivare. Men det betyder inte att facket i ett längre och i ett större ekonomiskt perspektiv höjt ett lands befolknings välfärd och levnadsstandard. Det beror på helt andra orsaker.  
 
Med ett fungerande arbetsrättssystem kan också de flesta tvister lösas utan fackets medverkan. Det gäller dock inte i Sverige. Här har vi Arbetsdomstolen (AD) där själva förutsättningen är att man är facklig medlem. En partsammansatt domstol, vars beslut inte kan överklagas, och där det är den anställdes organisation, och inte den enskilde som driver talan. Den som inte är med i facket eller om man är med i facket men inte har dess stöd, har ingen möjlighet att få sin sak prövad. Med nuvarande ordning är denne istället hänvisad till att driva sin sak i tingrätten med åtföljande ekonomiska risker.  
 
I alla demokratiskt styrda länder, oavsett om man har starka eller svaga fack, finns som i Sverige, lagar på arbetsrättens område. Dessa har beslutats i demokratisk ordning av respektive lands parlament. Det är primärt inte resultatet av någon sorts facklig kamp utan mer om att fastställa en rättsordning på detta område precis som inom vilket område som helst. Facket vill däremot ge intryck av att just på detta område skulle dock inte demokratin fungera om inte facket fanns.  
 
LAS, som facket är den stolte skapare till, med bla turordningsreglerna om först in sist ut, har haft en konserverande verkan som gjort att många inte vågar byta jobb för att man då mister sin plats i turordningen. Den här regelns grundtanke är att alla på ett företag är utbytbara på alla jobb. Det kan möjligen gälla vid oerhört enkla repetitiva arbetsuppgifter men har idag ingen som helst verklighetsförankring i en föränderlig värld.  
 
Fackets försvar för denna regel är att det går att göra undantag. Problemet är "bara" att det är facket som bestämmer när undantagsregeln gäller. Lagstiftningen utgår från att fackets ombudsman är utvecklingslärans slutgiltiga och yppersta produkt och att denne i sin visdom alltid vet vilka personer som är bäst för företaget att behålla. I vårt grannland Danmark, där lönenivån är högre, arbetslösheten lägre och där man saknar LAS, är befolkningen rent allmänt mindre rädd att både mista och skifta jobb än i Sverige. Hur det kan komma sig är det svårt att få fackliga svenska ombudsman att uttala sig om.  
 
Var och en som studerar internationell lönestatistik måste bli förundrad av att Sverige, trots närmare 70 år styre av en arbetarregering i samklang med världens starkaste fackförening, inte kan uppvisa högre nivåer. Hur man skall fördela det ansvaret, och vad det beror på, kan naturligtvis diskuteras. Men det är svårt att inte tilldela facket ett betydande ansvar genom bla krav på en ständigt ökande offentlig sektor utan förankring i den ekonomiska verkligheten. Det har ett pris. Lönenivåerna är låga oavsett om vi inräknar maxtaxa på dagis, pappaledigheter, hemtjänst och annat som sägs motivera våra höga skatter och i sin tur lägre bruttolöner och/eller disponibla inkomster.  
 
I Sverige är det bara 74,000 personer som har en bruttoinkomst över 48,800 kr/månad. Tjänar Du 28,500 kr/månad tillhör Du faktiskt den tiondel av befolkningen som har högst inkomster. Det här framgår av nationalekonomerna Jesper Roine och Daniel Waldenström i en ny studie som redovisas i Ekonomisk Debatt (nummer 8/06), "Svenska toppinkomsters utveckling 1903-2004".  
 
I den översta tusendelen i inkomstskalan drar 6 600 personer i snitt in drygt 2,5 miljoner om året brutto, och de 740 yttersta toppinkomsttagarna 11,5 miljoner exklusive kapitalvinster. Visst kan facket frossa i den orättvisan men faktum är att det inte finns särskilt många snuskigt rika inkomsttagare i Sverige och även om pengarna skulle konfiskeras blir det inte särskilt mycket över. Till oss andra alltså.  
 
En titt i SCB: s inkomststatistik för 2004 visar att den beskattningsbara medelinkomsten (förvärvsinkomster) var ca 18,400 kr/månad för personer med inkomst mellan 20-64 år. Räknas alla in mellan 20-64 år sjunker den till något över 17,000 kr/månad. Dessa siffror torde imponera på få i övriga västvärlden och då spelar det ingen roll hur mycket det sägs vi får tillbaka genom våra höga skatter.  
 
Ett tungt fackargument brukar vara att man i rättvisans och jämlikhetens namn stått fadder till vår sammanpressade inkomststruktur. Det argumentet antas tillfredställa alla Jantelagens förespråkare. Men inte heller det är helt korrekt. Waldenström och Roine har tagit fram och studerat nya data för decennierna före 1968 och konstaterar att den stora inkomstutjämningen skedde före välfärdsstatens expansion. Dvs från första världskriget till 1950. Det torde vara svårt att hävda att just under dessa år var facket som starkast.  
 
Däremot kan man nog inte ta ifrån facket en del "ära" av att det i Sverige, som Roine och Waldenström visar, är ytterst få som kan skapa sig en förmögenhet genom vanligt arbete. Förmögen blir man inte genom jobb i Sverige utan genom aktieköp, skatteplanering och att sälja sin bostad. Del i "äran" har facket också av att vår offentliga sektor är överdimensionerad och tanken att denna sektor skall vara den sysselsättningsskapande motorn i landet ekonomi.  
 
Ett argument som framförs är att ett starkt fack är en garant för arbetsfred. Utan facket skulle vi annars plågas av ständigt vilda strejker. Det kan låta bestickande men det finns inget som visar att så är fallet. Flest vilda strejker hade vi i Sverige under fackets storhetstid på 70-talet. Inte heller situationen i Storbritannien före Thatcher kan sägas bekräfta det argumentet. För närvarande har vi i Sverige massor av expansiva branscher där den fackliga organisationsgraden är låg eller har minskat, utan att därför vilda strejker är vanliga. Och varför utgår man från att fackliga ledare skulle vara innehavare av ett större samhällsansvar än andra?  
 
Facket är bara en påtryckargrupp i högen av andra. Den sosseminister, som en gång i ett anfall av klarsyn var ofin nog att påpeka detta enkla faktum, fick naturligtvis på skallen. Facket vill ju så gärna se sig som ljusets riddare och rättvisans banerförare och med ett noblare syfte än alla andra påtryckargrupper.  
 
Själv är jag övertygad om att vi i Sverige är i trängande behov av mindre och inte mer facklig makt för att få det bättre  
 

 
 
Miljö  
 
6)  
 
Ingen effektiv klimatpolitik  
Från GP Debatt http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=316823  
 
Stödet till ökad svensk produktion av etanol är en symbolhandling utan större effekt på våra klimatutsläpp. Det vore bättre att producera pellets och flis som kan ersätta kol och olja, skriver bland andra Per Kågeson och Thomas Sterner.
 
 
Utan ett globalt perspektiv inom klimatpolitiken finns risk att vi vidtar ineffektiva åtgärder på hemmaplan. För några år sedan visade Volvo att spannmålsetanol är det resurs- och miljömässigt sämsta biodrivmedlet. Trots det satsar företaget för fullt på etanolbilarna och har beslutat lägga ner tillverkningen av gasbilar. Det är en följd av att etanolbilarna får stora subventioner trots att de bara kostar obetydligt mer än en motsvarande bensinbil. Lägre förmånsskatt och fordonsskatt, gratis parkering i storstäderna samt befrielse från trängselavgift i Stockholm gör att den som köper en ny etanolbil kan få tillbaka upp till 50 gånger insatsen.  
 
De stora subventionerna får perversa effekter genom att de gör det billigare att äga och använda bilen. Köparna får pengar över som en del av dem använder för att välja en större och mera bränslekrävande bil än vad de annars skulle ha gjort. En fördel med etanoldrift är att man kan få samma prestanda ur en mindre motor, men Saab valde istället att ta ut fler hästkrafter ur Saab 9-5. Ford har gått ännu längre i fel riktning genom att byta till en större motor i etanolversionen av Ford Fokus.  
 
En miljard per år  
Regeringen vill ge alla som har råd att köpa ny bil ytterligare 10 000 kronor i statsbidrag om de väljer en "miljöbil". Om en tredjedel av nybilsköparna nappar, blir kostnaden en miljard per år. Tillsammans med skattebefrielsen av etanol blir kostnaden cirka tre miljarder per år. Pengarna kan användas bättre. Det räcker inte att en bil kan köras på etanol för att den skall kallas miljöbil. Vad som främst bör premieras är bränsleeffektiva fordon. I London föreslås att energisnåla bilar ska få reducerad trängselsavgift och parkeringskostnad. Så borde också svenska storstäder tänka. Därtill behövs en översyn av förmånsbeskattningen och villkoren för reseavdragen, en höjning av dieselskatten samt ett tydligt svenskt stöd till införande av europeiska gränsvärden för hur mycket energi nya bilar får dra.  
 
Det är viktigare att vi bidrar till en global reduktion av klimatgaserna än att utsläppen minskar maximalt hos oss. Subventionerna till ökad svensk produktion och användning av etanol riskerar att bli en symbolhandling utan större effekt på utsläppen och kan leda till ett omfattande slöseri med knappa naturresurser. Biomassa förväntas bli en mycket begränsad resurs både i ett europeiskt och i ett globalt perspektiv. För att ekvationen ska gå ihop måste energieffektivisering få en huvudroll inom klimatpolitiken.  
 
Vi bör därför använda överskottet från jord- och skogsbruket så att det får bästa möjliga effekt på utsläppen av klimatgaser. Verkningsgraden hos den europeiska etanolframställningen är utomordentligt låg. Danmark och Finland har därför valt att i stället använda biomassan till produktion av kraft och värme. Biomassa från ett hektar åkermark kan reducera koldioxidutsläppen 6 till 8 gånger så effektivt om man odlar salix för produktion av flis än om man använder samma areal för vete till etanolproduktion. Inte ens i ett fall där man utnyttjar restprodukterna från etanolframställningen till djurfoder eller biogas kan man ersätta lika mycket fossilt kol som om man producerar flis eller pellets för kraft- och värmesektorn.  
 
Energiförluster  
Det är osäkert om försöken att utvinna etanol ur cellulosa från barrved kommer att lyckas. Hittills har det visat sig omöjligt att nå högt utbyte vid kontinuerlig drift. Alternativet kan bli en variant där etanolen blir en biprodukt vid framställning av pellets. Då omvandlas bara en sjättedel av biomassan till etanol. Det blir i så fall pelletsproduktion med mycket stora energiförluster.  
 
Tidigare importerades nästan all etanol från Brasilien där den med högre verkningsgrad och till lägre kostnad kan framställas ur sockerrör. Efter införandet av hög skyddstull på tropisk etanol planerar nu ett antal kommuner och företag att investera mångmiljardbelopp i etanolfabriker. Kalkylerna bygger på att tullen ska finnas kvar, trots att den strider mot Sveriges traditionella frihandelspolitik, och att etanol fortsatt ska vara befriad från skatt.  
 
Skatter bättre än subventioner  
Det vore bättre att avstå från etanoltullen och följa ett tidigare utredningsförslag om att en viss andel av försålda drivmedel ska vara koldioxidneutral. Det leder till låginblandning av sockerrörsetanol samt till att vi kan undvika en långsiktigt ohållbar markanvändning i Sverige.  
 
Biodrivmedel ska inte betala koldioxidskatt, men de bör erlägga energiskatt motsvarande bilarnas vägslitage och olyckskostnader samt de hälso- och miljöeffekter som uppkommer även när etanol används. Befrielsen från energiskatten innebär att etanol får en subvention som per kWh är lika stor som hela marknadspriset på pellets och dubbelt så stort som hela priset på flis. För klimatet vore det bättre att producera pellets och flis som ersätter kol och olja i länder som saknar tillräckliga egna arealer.  
 
Energimyndigheten och Naturvårdsverket drar i en studie av samhällsekonomiskt effektiva styrmedel slutsatsen att skatter och avgifter är att föredra framför subventioner. Det är lätt att identifiera det som man vill "straffbeskatta" men betydligt svårare att fastställa vad som bör komma istället. Därför bör styrmedlen vara teknikneutrala och inte gynna det som de för ögonblicket mest framgångsrika lobbyisterna förordar. Enligt utredarna saknas en genomtänkt strategi inom miljöbils- och drivmedelsområdet och styrmedlen är varken konsekvensutredda eller utvärderade. De förordar att hela komplexet, inklusive etanoltullen, analyseras innan riksdagen fattar nya beslut.  
 
Per Kågeson  
fil dr miljösystemanalys, Stockholm  
Magnus Blinge  
fil dr logistik och transporter, Chalmers  
Maria Grahn  
fil lic energi och miljö, Chalmers  
Thomas Sterner  
professor i miljöekonomi, Göteborgs universitet  
 

 
 
7)  
 
Englands Miljöminister fick be Ryanair om ursäkt! Ryanair har dom energisnålaste planen i världen med lägsta Co2 utsläpp. (SAS ligger tyvärr i botten)
 
 
Den engelske miljöministern Mr Pearson klampade rejält i klaveret när han angrep Ryanair som miljö buse.  
Mitt i all ledighet mobiliserade Ryanair miljö experter från alla håll och SKY NEWS TV körde varje halvtimme hela dygnet ett inslag där miljöministern fick på moppen och senare under dagen fick gå i reträtt och närmast vad man kan komma be om en ursäkt när det visade sig att Ryanair har den modernaste flygflottan med en medelålder på 2,5 år och den högsta passagerare beläggning med lägst Co2 utsläpp av alla världens flygbolag. British Airways har en flygflotta med en medelålder på 9,5 år och har 40 gånger (ej%) högre utsläpp där SAS tyvärr ligger i den absoluta bottenligan med gamla plan.  
 
Varenda engelsk tidning hade stora uppslag om det uppkomna bråket som gav Ryanair återigen en obetalbar gratis reklam och en ordentlig smocka till sittande regering som nu söker begränsa skadan då man vill höja miljöskatten i England utan att kunna påvisa vad den skall användas till.  
 
Ryanair det grönaste flygbolaget var löpsedeln på The Guardian – sånt kan man inte betala med pengar.  
Sammanfattningsvis är debatt klimatet ett annat än i Sverige där osakligheten från vänsterfalangen och den nye miljöministern fånge i LRF nätet lansera felaktigheter på löpande band.  
 

 
 
Buss  
 
8)  
 
Kinesisk domstol åtalar en tysk Bloggare med anledning av MAN-Neoplan Starliner patentstriden i Kina.
 
 
Tidigare har jag skrivet om MAN NEOPLAN rättstvisten i Kina där det Kinesiska företaget påstås kopierat en Neoplan Starliner som marknadsförs i Kina under namnet Modell "A9" och tillverkas av "Industri- Automobilgruppen Zonda", ett dotterbolag tillhörande mäktiga Zhongwei konglomeratet.  
 
Svensken Bengt Hamsten som var chef för Tyska MAN-Neoplan i Kina gjorde förmodligen en av affärsväldens största blunder när man stämmer den kinesiska busstillverkaren inför domstol i Peking! Bara knappa 2 månader efter att jag skrev ”Säg Adjö till Kina” fick Bengt Hamsten sparken.  
 
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=840&q=Bengt%20Hamsten%20&ww=strong artikel nr 12.  
 
Nu börja den juridiska tvisten att rullas upp och kommer att innebära MAN betydande svårigheter om man rent av inte åker ut efter att man satsat några miljarder US Dollar i Kina.  
(Lastbilar, fartygsmotorer, bussar och Industri teknik)  
 
Tysken Ron Aron Hillmann i Berlin som är ägare av en online marketing firma fick ett häftigt uppvaknande häromdagen när han erhöll ett rek med Posten med en uppmaning att han skall infinna sig i staden Yancheng på Kina`s Ostkust i Jiangsu Provinsen den 17 juli 2007 kl.09.00 Peking tid.  
 
Kallelsen är undertecknat av domaren Bin Tan och Ping Li.  
Den Kinesiska domstolen bifogade en korrekt översatt klagoskrift på tyska.  
 
Det Hillman gjort sig skyldig till enligt domarna är att Hillman på sin tyska blogg citerat MAN Neoplan synpunkter i frågan med orden ” Detta visar hur skrupulös Kinesiska bolag kopiera västerländska företag” något som åklagaren menar bryter mot Kinesisk lag med uppgifter som är skadliga för bolaget. Förtal med andra ord.  
 
När Ron Hillman konsulterade en advokat med kunskap om Kinesisk lagstiftning fick han sin andra chock, Kina har ett avtal med EU där Kineserna kan med rättshjälp i varje EU land kräva fullsträckning (handräckning) av den Kinesiska domstolens beslut.  
 
Nu är inte Hillman ensam om att erhållit stämningen utan även (MAN) Neoplan Bus GmbH.  
Zhongwei Bus som tillverka en till utseende slående lik Neoplan Starliner under beteckningen Modell A9 säljer bussen för runda 1 miljon kronor och MAN Neoplan varianten kostar dryga 3,5 miljoner i grundutförandet.  
 
Intressant i ärendet är att en provins domstol driver detta ärende samtidigt som MAN Neoplan i Kina stämt motparten i Peking.  
 
Hursomhelst har ett antal advokater redan dragit full pott i frågan och Hillman med sin blogg är säkerligen ångerfull. MAN Neoplan sålde Starliner tillverkningen till sin partner MAN-Partner Neoplan-Youngman Jinhua i Provinsen Zhejiang som har licensen att serie tillverka ”Starlinern” som nu är missnöjd med MAN Neoplan varför det inte är omöjligt att det kan uppstå en ny process om förlorade intäkter.  
 
Det var nog så här i efterhand ett stort misstag av präktige Bengt Hamsten eller så har man extremt dåliga rådgivare, inte för intet fick Bengt lämna bolaget på kort varsel.  
 
Fakta:  
Både EU och USA klagar löpande på Kina för olika patent eller designintrång i allt från borrmaskiner, kläder, glasögon, motorcyklar för att nämna några produkter. Men även bil koncerner med egen tillverkning i Kina upplever allt oftare bilar som likt VW Jetta har en Kinesisk tvillingbror som verka vara klonad, Mercedes konfronteras med en blåbär lik SMART, GM fick se sin Spark i ett utförande där bara Chevrolet märket var ett annat.  
 
Kina är ett annorlunda land inte alls olikt vad som sker i Ryssland, den som ger sig in på dessa marknader måste var beredd på en och annan överraskning, när VW, GM, Mercedes och andra globala koncerner inte kan freda sig, borde detta vara en väckarklocka för alla mindre företag som söker sin lycka. Glömt är att det var den vägen Japan efter kriget skapade sin Industri, sedan följde Syd Korea, Taiwan där nu Kina tagit över fast med helt andra muskler liksom Ryssland där staten går hand i hand med storkoncernerna.  
 
För Tysken Ron Aron Hillmann i Berlin blir det hur det än sluta en kostsam historia, vinner han får han i vart fall betala resor till och från Kina samt sina advokater själv, förlora han får han dessutom betala ett skadestånd som ännu inte står fast. Hur det går för MAN koncernen får vi se, å andra sidan har dom lite andra muskler, förlora dom blir det en svidande förlust i Kina långt bortom Starliner buss design.  
 

 
 
Till sist!  
 
9)  
 
I USA går utvecklingen med vätgas drivna fordon rasande fort
, nu har 37 stater av 52 undertecknat Hydrogen Highway där Kalifornien leder utvecklingen i världen.  
 
Det är Governören Schwarzenegger som vann senaste valet stort med sitt miljö åtgärdspaket som stora delar av världen anslutet sig till IPHE avtalet, men inte Sverige där vi ensamt fortsätter med Etanolen som subventioners i alla led och ökar Co2 utsläppen samt gör invånarna sjuka. Sist i detta Newsletter kan du läsa mer eller på följande länk:  
 
http://gov.ca.gov  
http://gov.ca.gov/blog  
http://www.schwarzenegger.com  
 
Sist på detta Nyhetsbrev kan du se Olof Tegströms sammanfattning  
 

 
 
Veckans Spanien  
 
Odlare använde förbjudna bekämpningsmedel
 
Minst fem grönsaksproducenter i Almeríaprovinsen har fått sina odlingar konfiskerade, efter att det upptäckts olagliga insektsgifter på deras paprikor. Undersökningarna gjordes efter att tyska importörer slagit larm. Uppemot 37 växthusodlingar misstänks ha använt det olagliga preparatet. De lokala myndigheterna manar dock till lugn och betonar att de utgör en bråkdel av de omkring 17 000 producenter som finns i Almería. De som avslöjats riskerar böter på upp till 120 000 euro.  
 
Semesterfirande marockaner kollapsade färjetrafiken  
Färjetjänsten mellan Spanien och Marocko kollapsade under julhelgen på grund av den stora anstormningen av semesterfirande marockaner. Omfattande trafikproblem uppstod både i Algeciras och Tarifa, när färjorna inte klarade att transportera alla bilister och passagerare som ville ta sig över till Marocko. Bara 22 december transporterades 14 000 personer och 4 000 fordon över sundet.  
 
"El Gordo" gick till tidigare vinnarnummer  
Högsta vinsten ”El Gordo” i jullotteriet gick 22 december till nummer 20297. Samma nummer drogs för drygt hundra år sedan, 1903. Däremot gick årets vinstpengar till största delen till samhället Almazán (Soria), en provins som aldrig vunnit högsta vinsten tidigare. Hela 390 miljoner euro tillföll samhället, som endast har 6 000 innevånare. Övriga serier såldes på flera olika delar av landet.  
 
PP-råd på Balearerna förvarnade om tillslag  
Den korruptionsmisstänkte före detta borgmästaren i Andratx (Mallorca) Eugenio Hidalgo förvarnades om polisens tillslag. Tidningen El País uppger att Partido Populars inrikesråd på Balearerna José María Rodríguez kontaktade Hidalgo både två dygn före tillslaget och mindre än två timmar innan den före detta borgmästaren greps. Detta ska Rodríguez ha erkänt vid förhör. Varningarna möjliggjorde för Hidalgo att förstöra en mängd material som bevisade bland annat betalningen av mutor mot bygglicenser.  
 
Zapatero invigde snabbtågssträcka  
Den nya snabbtågsträckan mellan Córdoba och Antequera invigdes 16 december av regeringschefen José Luís Rodríguez Zapatero. Det rör sig om 100 kilometer av den totala sträckan mellan Córdoba och Málaga, som ska vara helt klar i slutet av 2007. Den nya sträckan minskar restiden mellan Málaga och Madrid med drygt en halvtimme.  
 
Historisk landning på Gibraltar  
Det första kommersiella passagerarplanet någonsin att flyga mellan Spanien och Madrid landade 16 december på flygplatsen i den brittiska kolonin. Det var en Airbus-319 från Iberia, som inledde den dagliga rutten mellan Gibraltar och Madrid. Ombord fanns bland andra statssekreterarren i spanska utrikesdepartementet José Pons och den andalusiske vice presidenten Gaspar Zarrías. De möttes på flygplatsen av Gibraltars försteminister Peter Caruana  
 
Nytt turistrekord  
TORREMOLINOS Antalet turister har slagit rekord och överstiger 2006 för första gången en miljon besökare. Enligt preliminära siffror som presenterats av kommunledningen valde drygt 1 148 300 turister i år att besöka Torremolinos. Det är rekord och en ökning med nästan 25 procent, jämfört med 2005. Endast tre kommuner i Spanien överträffar en miljon besökare under året. Det är förutom Torremolinos även Benidorm (Alicante) och Calviá (Mallorca).  
 
Stor inbrottsliga sprängd  
MALAGA Det största tillslaget för året mot den organiserade brottsligheten på Costa del Sol genomfördes 28 december. Sammanlagt 16 personer, alla utlänningar, greps och föremål och kontanter till ett värde av två miljoner euro beslagtogs av Guardia Civil. Ligan, som leddes av en bulgarisk man, misstänks ha kommit över minst fem miljoner euro under 2006, genom främst inbrott i hotell och villor samt kreditkortsförfalskning.  
 
Rediga tag mot bygganarkin  
MARBELLA Interimsstyrelsen har stoppat byggandet av hela 1 500 bostäder under sina åtta månader vid makten. Sammanlagt 246 byggstopp har utfärdats, som omfattar inte bara bostäder utan även två livsmedelsbutiker, 71 andra affärslokaler, tre industrilokaler samt en bensinstation. Byggrådet Rafael Duarte konstaterar att samtliga haft gemensamt att de inte följer stadsplanen från 1986, som är den enda som gäller Marbella.  
 

 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Ring till lokaltaxa och swisch är du i Alicante  
Stockholm 08 - 519 70 616 eller Göteborg 031 - 360 84 81  
 
annars gäller som alltid  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 

 
 
Annons  
 
Hyr din bil från EuroCasaCar i Spanien!  
 
Återigen har vi sänkt priserna för 8:e gången på 5 år!  
1 vecka Ford KA 79 euro! VW Polo 83 euro, Opel Astra 111 euro  
…allting inkluderat http://www.eurocasacar.eu  
 
Vi har över 24.000 bilar på flygplatserna Malaga, Alicante, Palma de Mallorca, Barcelona Girona flygplatser som är några av 50 tal mest populära destinationerna där vi finns.  
 
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet om alla dagar, året om!  
Svar inom några sekunder, Voucher inom 1 minut!  
 
Inga rabatter, inga bonusprogram, inget snicksnack, inga flum löften, bara rakt av ett lågt pris där allt är inkluderat från första början!  
 
Välkommen du också, du sparar tusenlappar med ett enda ”musklick”!!  
http://www.eurocasacar.eu  
 

 
 
Hyr din bil i hela VÄRLDEN (i Sverige, USA, Kanada, Frankrike, England vi har avtal med lokala firmor i 142 länder och över 6.400 destinationer)  
 
Klicka alltid in dig på bägge webbsidorna och jämför priserna vilka kan variera då vi har olika avtal med olika lokala hyrbilsfirmor  
 
1) http://www.telluscar2.com  
 
2) http://www.telluscar.eu

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.