Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Bäste läsare!  
 
BR tar alla chanser att missa allt som går att missa!  
 
Citatet från mitt förra Newsletter har väckt en del munterhet med en del kommentarer. Att förbundet sysslar med cykelställs frågor torde vara väl bekant. Tomas Byberg påstod att han hade idéer för framtiden som tillträdde efter katastrofen till förre ordföranden med 8 förlorade år för BR, Claes Olofsson tillika VD för Buss i Väst. Tomas är egenföretagare till skillnad från Claes Olofsson, borde sålunda ha ett annat perspektiv som gav små strimmor om hopp för ett bättre liv för de många och små bussägarna, åtminstone en åtgärdeskatalog så att man kunde mäta vad han åstadkommer och något medlemmarna efterfrågar. Vad har nu hänt under de första 6 månaderna med Tomas som ordförande? Som det alltid har varit? Cykelställ frågor? Nå, Tomas gick genast ut och vill få gynnsamma regler för bussbranschen när det gäller beskattning av fordonen.  
 
Bra tänkt som visar att man saknar total instinkten vad som är politisk möjligt! Sålunda är det cykelställ frågor även framöver.  
.  
Med en styrelse som bevakar sina egna intressen, där flera företag hör hemma hos motståndarläget som är en av orsakerna till bussbranschens dåliga ekonomi.  
Hur ända in i skogen korkad kan en bransch bli som inte ta tar tag i grundläggande frågor och revidera förbundet från grunden? Skapa förutsättningar för att möta framtiden? Ställer krav på vad en VD skall syssla med?  
Tomas har fastnat i gyttjan och det är bara att beklaga, förmodligen förstår han det inte själv utan är upptagen med sitt och alla resor till nonsens möten i Stockholm, för att diskutera cykelställ frågor.  
Sorry Sveriges Bussägare ni har vad ni förtjänar eller bättre vad ni röstar fram.  
Fortsätt och sysslar med cykelställs frågor, men sluta då att gnälla och oja dig över hur dåligt allt är. Hur illa det är syns bäst när fordringsägare eller skatteredovisningen börja släpa och ni syns i media där man helst inte borde befinna sig.  
Är det din fulla mening att BR:s VD som slirpelle han är skall medverka till att SLTF medlemmar skall tillåtas socialisera hela marknaden fullt ut?  
 
Har du en bra Internet uppkoppling och högtalare så klicka in dig på denna länk så förstår du varför du tillhör en bransch som företräds av sömngångare med resultat därefter. Ni är från körda på alla nivåer.  
http://www.flygtorget.se/nyheter/nyhetsdetaljer.asp?ID=2863  
 
Ur tiden?  
Det gäller att vara ute i god tid eller så är det ett bevis för senfärdighet. Under rubriken senaste NYTT den 16 jan 2005 hittar man följande text på BR:s hemsida http://www.bussbranschen.se  
”Vi inom BR önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År och en trevlig trettonhelg - och trevlig resa!”  
Morsning!  
 
Buss och Samhälle http://www.busstorget.com är ett nätverk som arbetar med opinionsbildning av bussen som transportmedel. Det består av ett antal bussföretag och busstillverkare samt Bussbranschens Riksförbund.  
 
Då ställer sig frågan, vad är då BR, är inte deras främsta funktion att vara opinionsbildande?  
Varför behöver man lägga pengar på ytterligare en verksamhet som inte syns eller har resurser att få ut något vettigt? Vad är bransch KOLLEGAN:s uppgift http://www.kollega.se mer än att den är ännu en resursslösande verksamhet utan ett nyttigt berättigande?  
 
BR genomsyras av handlingsförlamning, man är helt vilse vad som sker i omvärlden vilket inte minst detta Newsletter ständigt ta fram nya exempel på.  
 
BR:s bidrag för att skapa fler kunder består av en folder som består av förmaningar  
Hur jävla korkad tror ni kunderna är? http://www.busstorget.com/pdf/bbb.pdf  
 
Här följer några av rubrikerna!  
Bussar som har ett BR märke är säkrare!  
Tar in offerter från fler företag och begär intyg om bromskontroll!  
Välj ett seriöst företag, som i nästa andemening, endast från dem som är BR medlemmar.  
Kolla att bussbolaget har försäkring för sin buss!  
 
Är detta seriöst bäste BR?  
Va attan får ni allt ifrån? Inom flyget skulle det motsvara:  
 
Flyg bara med SAS det är säkrast så.  
Tar in offerter från fler flygbolag och begär intyg att dom har rätt att flyga  
Tar bara in offerter av företag som är medlemmar i SAS Star Alliance  
Begär intyg om att flygplanet är försäkrat.  
 
Jag förstår tar mig tusan inte hur flata en medlemskår kan bli, eller hur illa är det ställt hos företagsledarna som slår sig för bröstet att driva verksamheter som bygger på att skattebetalarna betalar deras verksamhet och satt sig i BR:s styrelse?  
 
Säkerhet, när medlemsföretagen i BR tillika styrelseledamöter har hundratal bussar som kör med föreläggande eller skulle ha försetts med körförbud, där en annan ”fin” styrelseledamots buss blir stoppat på sin resa till Spanien av polisen med ett 10 tal punkter varav 3 som direkt livsfarliga. BR:s medlemsföretag toppar listan över betalningsanmärkningar?  
Mer seriös om man är medlem i BR än en icke medlem?  
 
Frågan är vem som är löjlig i denna bransch, jag som tar fram sanslösheterna eller dom som är avlönade och sysslar med verksamheter vilka endast finns till då man tvingar folket via skattsedeln betalar deras lekstuga?  
 
Det gäller nu som tidigare, det är bättre att lämna BR fram till dess dom inser att något måste förändras, när ett förbund bara har hälften av alla aktörer i marknaden som medlemmar visar det styrkan på dem som insett det riktiga att stå utanför eller lämna ett sjukt BR där flatorna får hålla på bäst dom kan.  
Är det vad du vill förvalta fortsättningsvis Tomas Byberg? Eller finns det lite krut och jävla anamma i dig?  
 
=================================================  
 
 
I detta Newsletter nr 4 ”Varning Schönfelder” den 16 jan 2005 kan du läsa följande:  
 
1) Utnämning i rallyfart, Sveriges Turistråd eländets elände.  
 
2) Busnet, vad vill dom och vad är dom?  
 
3) Frankrike ett steg närmare ett fritt Europa!  
 
4) SMARTA SKOLVÄSKOR SPÅRAR SKOLBARN  
 
5) De är IT-Sveriges nya succémiljonärer  
 
6) UPPKOPPLADE GATLYKTOR - HEL STAD SKA RFID-MÄRKAS  
 
7) År 2004 värsta buggar och virusart på Nätet  
 
8) Nytt elakt Virus på gång!  
 
9) Ryssland varnar för nya förödande tsunamis  
 
10) Vad är konkurrensneutralitet?  
 
11) Dramatik i den svenska debatten om Bränslecellen  
 
 
=========================================  
 
1)  
 
Utnämning i rallyfart, Sveriges Turistråd utan visioner.  
Sveriges Turistråd har fått en ny VD Thomas Brühl. Han kommer från mediabranschen och är handplockad av ordföranden Elisabeth Nyström (m) innan man ens hunnit sortera de 140 ansökningshandlingarna. Det gick även här för fort – i rallyfart när man tog körkortet ifrån henne på platsen häromdagen med 51 km för fort - och Nyström har även i andra sammanhang gjort sig känd för att köra fort.  
 
Heder åt styrelseledamöterna Claes Bjerkne på Göteborg & Co samt Inger Holmström på Svenskt Näringsliv som reserverat sig för tillsättningen.  
 
Branschens kollaboratörer i styrelsen fortsätter att ha möten utan förankring, det gäller att sitta vid köttgrytorna och dagtinga sig, va f-n spelar det för roll hur det går för Svensk Turism bara man har sin utkomst säkrat.  
Nyström försvarar sig med att det är bra med folk som inte kommer från näringen! Ja, jösses från vilken planet kommer denna moderata dam? Enligt amerikansk, engelsk, tysk, japansk företagsamhet, för att nämna några av basländerna för svensk turism, är detta orimligt. I dessa kulturer är övergång och infasning av ny ledning en av de viktigaste frågorna i små som stora jätte företag. Man låter någon eller några beroende på företagets storlek, gå parallellt med sittande chef. Detta för att se om personen kan ta till sig olika länders mentaliteter, köpvanor, beteendemönster och inte minst - kan föra sig. Detta förfarande hade varit att föredra eftersom utnämningen i detta fall innebär att vara den svenska turistnäringens coach!  
 
Ett än bättre alternativ hade varit, att man valt någon ur den handfull befintliga seniorer som finns och som har erfarenhet från världens turistmarknader. Därefter skulle Thomas Brühl fått gå parallellt med denne, för att ta över om några år - om han visat sig vara rätt man.  
 
Men att sätta Sveriges turistiska framtid i händerna på en novis är lika oklokt för den som tar emot uppdraget, som den som ansvarar för tillsättandet. Turism betyder kontakter och att skapa förtroende hos köparna och de som förmedlar resor till Sverige. Turism betyder att vara coach för ett helt lands näring och inte fördelare av bidrag. I åtskilliga länder är en låg ålder snarast en belastning och de äldre välkända figurerna ett mått av kontinuitet.  
 
Tyvärr, alla flygbolag som flyger på Sverige, rederier, bussbolag, tågoperatörer, incomingarrangörer, taxi, hotell, vandrarhem, campingplatser, lanthandeln, ishotell, restauranger, caféer, kiosker, vägkrogar, events och kongressarrangörer, mässbolag, stugförmedlare, uthyrare av fritidsbåtar, kanoter, cyklar och inte minst momskontoret.  
Det blev inget denna gång heller.  
 
Det är en politisk fälla för Elisabeth Nyström (m) där hon svalt betet och kroken när det uppdagas att Thomas Brühl inte räckte till, kan socialdemokraterna lugnt lutar sig tillbaks och konstatera att (m) folket inte är ett dugg bättre än (s) att söka efter lämpliga kandidater. Kom igen om en sådär 3 år då har vi ett nytt läge och förhoppningsvis lärt oss hur man väljer ut och tillsätter en ny VD för Sveriges Turistråd.  
Att hacka på Ulrika Messing som minister är helt meningslöst eftersom hon och statssekreteraren överlåtit ansvaret till näringen och där finns det ingen som fattar och Nyström med egna maktpolitiska ambitioner struntar i omvärlden, inte ens partiets chef vet vem hon är!  
Bra förankring med andra ord.  
Men en viktig fråga kvarstår – hur många nya förlorade år väntar svensk turism?  
Toni Schönfelder  
 
 
==========================================  
 
2)  
 
Busnet, vad vill dom och vad är dom?  
 
Jag tillskrev Paul Wisén VD för Busnet och ställde en del frågor och citerade vissa påståenden från företag som använder sig av Busnets tjänster.  
Här kan du läsa frågor och svar!  
 
Paul Wisén svarar:  
Först och främst! Tack för att du tar upp dessa frågeställningar. Jag har länge försökt förmå branschförbundet att göra en fråga och svar artikel med mig där de skall försöka fånga upp alla frågor och kritik de hör från branschen och ställa så besvärliga frågor till mig och Busnet som möjligt. Målet är då att få upp dem på tapeten och få svara på dem en gång för alla. Om du vill bli våran kritiska motpart i detta och ställa alla ”jobbiga” frågor så att både du och vi kan göra dessa publika så är ingen gladare än jag. Förutsatt givetvis att Busnet får möjlighet att svara på kritiken på samma sätt.  
 
 
Toni (TS) frågor till Busnet!  
BUSNET, http://www.busnet.se gick ut med ett erbjudande om att teckna aktier i en verksamhet där man skulle inte bara växa i Sverige utan såg man stora möjligheter i andra länder. Jag måste erkänna att jag alltid blir lite tveksam när svenska chefer tala om möjligheterna i andra länder samtidigt som kassan är ganska skral och man fyller på med nya pengar från branschkollegor genom att lova saker och ting som känns tveksamt.  
 
Först och främst finns det olika former av samarbeten mellan bussägarna i åtskilliga länder med Martin Wendlandt http://www.m-wendlandt.de nestor sedan tidig 70 talet som byggt upp ett nät av samarbete, cirklar där man studera varandras bokslut gör analyser och rekommendationer för att höja lönsamheten. Detta gör man bl.a genom gemensamma upphandlingar där Wendlandt:s verksamhet blivit en mäktig faktor i den tyskspråkiga sfären motsvarande finns det i Frankrike och Benelux. När jag första gången kom i kontakt med Busnet trodde jag i min enfald att man tagit del av vad som sker i omvärlden och funnits till i över 30 år. Men nej, Busnet hittade på en egen variant och det är väl bra men om denna är lika bra eller bättre än vad som finns på kontinenten skulle snart visa sig att så var det inte.  
 
[Paul Wisén]  
Så vitt VI vet så fungerar byte av busskapacitet, Tomtrafikoptimering, beställning av turistbuss lika i hela Europa. Dvs man ringer till det lokala bussföretaget och när man behöver en buss och utanför lokalområdet är det gulasidorna eller liknande som är lösningen. Eftersom Busnet, i plattform 2, möjliggör för beställarna att söka fram den buss som passar beställarens önskemål och krav på miljö, säkerhet, kvalité och komfort från hela landet och detta inte kostar bussföretaget något tror vi att den här modellen skulle fungera lika bra i andra länder som i Sverige. För att förstå varför måste man kanske sätta sig in ytterligare i Plattform 2 och det gör jag gärna med dig om du vill. Vi kommer även snart att göra en presentation av den på vår webbsida.  
Upphandlingsdelarna av Busnet har uppkommit eftersom vi växt och blivit många bussföretag, idag 359 st.  
Att Europa skulle vara något för Busnet är för mig som grundare och VD sekundärt. Först måste vi få ordning på affärsidén och verksamheten i Sverige. Det som påskyndar EU lansering är det faktum att vi har en person som arbetar med en EU Projektansökan samt han, Nigel Claridge, tycket att Busnet passar EU kommissionen som handsken då det från ett paraply perspektiv kan fördela uppdrag och optimera Tomtrafik samt göra det enkelt för beställarna att ställa krav på transporterna vilket tillsammans är bra för säkerhet och miljö samt ökar samarbetet över gränserna.  
Utöver detta fick vi besök av några företrädare för den Tyska bussbranschen under oktober månad som förklarade att den tyska bussmarkanden håller på och avregleras och de såg på Busnet som det enda framgångsrika sättet för samarbete i Europa idag. Denna bedömning låter jag de stå för.  
Ang Europa satsning då så är min sammanfattning att Busnet prioriterar Sverige och verksamheten i Sverige. Dock tror styrelsen att om Sverige blir framgångsrikt så går konceptet att kopiera till andra länder.  
 
TS:  
När Busnet året 2004 gick ut med en aktieteckning med förebilden att "guldet" skulle ligga söder om Öresund insåg jag att det kändes knepigt inte minst när boksluten av Busnet inte precis är något att visa upp. Att Busnet skulle fungera som rådgivare för mindre bolagen hur man kan öka sin lönsamhet finns inte, att Busnet genom avtal med Oljebolagen skulle ge fördelaktigare priser för enskilda bussägare, är jag tveksam till då bolaget jag bistod under ett tiotal år hade ett avtal med Busnet en kortare tid som visade sig vara ofördelaktig i förhållande till ett direkt avtal med ett av oljebolagen.  
 
[Paul Wisén]  
Busnets riktigt stora potential är utanför Sverige. Men vi är inte där än, detta är fortfarande långsiktiga planer. Först är det Sverige som gäller. Boksluten i Busnet är inget att visa upp, det instämmer jag med om man jämför med ”on going business”. Utifrån perspektivet ett nytt bolag under kraftig utveckling så är det inga konstigheter. Faktum är att vi gjort det bra som klarat oss på så pass knappa resurser hittills.  
Oljebolagen är nyckfulla. De har vilka resurser att sätta vilka priser som helst. Det Busnet gör är jämnar ut prissättningen till en generell låg nivå som gäller i princip lika för alla.  
Själva priset är bra, det vet vi och det är vår uppgift att löpande kontrollera detta. Dock har vi ett två veckors Rotterdam noterat snitt medan tex. Shell och Statoil har dagspriser. Detta gör att när priserna går ner får de som har dagspriser den låga nivån först medan våra priser ligger jämt i två veckor i taget och sedan förändras. Hittills har jag stött på väldigt få som har haft egna avtal som varit bättre än vårt. Utav 359 bussföretag är det kanske 10 st där Swebus, Connex etc ligger med.  
Om någon vill bevisa motsatsen så är den mer än välkommen då vi faktiskt jobbar för bussföretagen och då kan använda detta som påtryckningsmedel mot bränsleföretagen för ytterligare bättre villkor till bussföretagen.  
Jag är mycket intresserad av att jämföra priser med det bussföretag du nämner.  
Att tillägga är att några ören per liter går till Busnet och används för att fortsätta ta fram fördelar, avtal och mervärden till bussföretagen. I vissa fall, vid större bussföretag, äter dessa ören upp bussföretagens förtjänst i avtalet. Deras vinst blir då istället fördelarna av de andra tjänster vi kan utveckla och erbjuda baserat på dessa intäkter.  
 
 
TS:  
Jag vill absolut inte förringa Busnets ambitioner och kanske är det så att för många små åkare är det fördelaktigare att samarbeta över Busnet. Jämför detta med Wendlandt där även storföretagen är anslutna då man erhåller en mycket bred service och definitivt inköpsfördelar som märks. Hur Busnet skall komma kunna etablera sig i denna konkurrens på kontinenten ter sig tveksam, samtidigt som dom, som redan finns har byggt upp ett skickligt spindelnät av små som stora bolag vilka fungera ytterst väl, måste vara tveksamt. Det är inte fel att ha ambitioner att sätta dessa på pränt, men då har man också skyldighet inför dem som förväntas satsa pengar ge en sanningsenlig information där man beskriver konkurrenssituationen i de länder man avser att starta upp och vad det beräknas kosta och när man förvänta sig att det skall bli lönsamt. Jag anser nog att Paul Wisén för Busnet har en del att förklara som skall tåla en genomlysning.  
 
[Paul Wisén]  
I Europa så är det inte i första hand upphandlingarna vi tänker på utan snarare beställningstjänsten och den finns inte där än så vitt vi vet.  
Upphandlingarna kommer att följa med om markanden för det finns. Vi måste börja med de små och bygga volymer att upphandla med för dem. Med hjälp av dessa kan vi får fram avtal som är bättre än de små och medelstora. När alla dem är med har vi så pass mycket volymer att kanske till och med de sista 10 bolagen är intresserade av att ansluta sig till Busnets bränsleupphandling.  
Ang Europa igen då så har vår ambition varit att i emission 1 och 2 avse verksamheten i Sverige. Emission 3 kan bli riktad specifikt för en EU satsning men detta är inte bestämt än.  
 
TS:  
Jag har blivit tillfrågat av en del bussägare i samband med aktieteckningen där jag svarade att var och en måste göra sin egen riskbedömning, att Busnet har sitt berättigande och kanske kan utvecklas till att bli lite mer. Under åren har flera hört av sig till mig, min principiella inställning är att allt som kan hjälpa branschen ur den djupa svacka bör man stödja, med tiden visar det sig om det var bra.  
 
[Paul Wisén]  
Jag tackar för den inställningen och det är vår ambition av nå detta mål. Med hjälp av dig kanske det går!  
 
TS:  
Eller som en vän skrev till mig, "jag såg då en enorm potential i detta nybildade företag" Ett företag som ville vidareutveckla branschen och gynna oss företag som jobbar inom den. Jag ville tro på en framtid med Busnet men nu när vi utvärderar detta bolag och vad dem åstadkommit så är det helt tvärtom tyvärr, med Busnet så går priserna precis i motsatt riktning, ansvarsfrågan är mycket tvivelaktig vid tvister, felbokningar mm. Det finns också en ansvarsfråga som oftast glöms bort i sammanhanget vem bär vilket ansvar ifall Busnet begår ett misstag då man glömmer att kontrollera kanske dubbelkolla ett avbokat uppdrag?  
 
 
[Paul Wisén]  
Busnet har ett antal barnsjukdomar och dessa har varit kända sedan minst två år tillbaka.  
Som jag sett det är två av dem viktigare än andra och dessa härrör beställningstjänsten.  
1: Tjänsten tar ingen hänsyn till konkurrensfördelar som miljö, kvalité, säkerhet och komfort. Dvs alla bussföretag får lämna offert vilket gör att pris blir den viktigaste faktorn.  
Målet med tjänsten är beställare och leverantör på ekonomiskt fördelaktigaste sätt skall hitta varandra. Dvs bussföretaget marknadsför sig billigare via Busnet än via telefonkataloger etc till följd av att Busnet marknadsför alla bussföretag samtidigt.  
2: Tjänsten accepterar hur många offerter som helst vilket gör att konkurrensen blir för stor.  
 
Lösningen på dessa problem heter Plattform 2.  
Busnet har under 2003 – 2004 utvecklat denna nya plattform som radikalt kommer att förändra hur Busnets beställningstjänst kommer att fungera.  
Plattformen skall ge köruppdraget till den bästa leverantören.  
Plattformen kommer att innebära ett antal förändringar, jag nämner några.  
 
1: Samtliga kända konkurrensfördelar skall mätas.  
2: För minskad prispress får max 4 bussföretag lämna offert.  
3: De fyra som får lämna offert väljs ut, 0-2 av beställaren och 2-4 av Busnet.  
4: Varje bussföretags bussar mäts mot varje köruppdrag och får en poäng som i slutet avgör vilka bussföretag som skall få svara.  
Poängen beräknas på ett antal parametrar.  
Exempel:  
• • kort framkörningssträcka hög poäng.  
• • Rätt busstyp, ex turistbuss, minibuss, linjevagn, ger poäng.  
• • Om kunden önskat en säkerhetsutrustning och bussen har det ger det hög poäng. (Säkerhetsbälten, Extra bromskontroll etc)  
• • Om kunden kräver en viss utrustning ger det ändå högre poäng.  
• • Önskemål och krav avs säkerhet, miljö, kvalité och komfort poängsätts motsvarande kundens önskemål.  
• • Mer exempel: Miljömotor, Miljöbränsle, Tidigare kunders erfarenheter etc.  
• • Dessa parametrar kommer att byggas ut löpande. Vi införde precis ”kollektivavtal” som en möjlig mät parameter.  
 
5: Topp organisationer som BR, RiksidrottsFörbundet, Stora koncerner etc kan ställa centrala krav som då slår på samtliga transporter beställda i deras namn.  
6: Bussföretagen skall få riktigt beräknade prisgrundande parametrar av Busnet och kan i förväg ange sin prissättning vilket gör att offerterna beräknas korrekt och felräkningar i offerterna elimineras.  
7: Kvittering av köruppdrag införs  
8: Ett regelverk som styr ansvarsfrågan i alla lägen införs  
9: Att Busnet är en marknadsplats och att den juridiska kundrelationen står direkt mellan bussföretaget och kund på samma sätt som taxi klargörs.  
10: Att Busnet tar betalt av kunden i förväg för att säkra bussföretagets pengar men att Busnet endast tar kreditrisken när pengarna sitter på Busnets konto klargörs.  
 
Resultatet av Plattform 2 blir  
• • Kravställningen från beställarna kommer att bli tydligare och troligen hårdare.  
• • Samtliga bussföretag kommer att få samma offertförfrågningsunderlag.  
• • De bussföretag som inte uppfyller kraven kommer ej att få tillgång till uppdragen förutsatt att de som uppfyller kraven lämnar offert.  
• • Samtliga konkurrensparametrar mäts för första gången neutralt samt kunden får en neutral sammanställning av dem.  
• • De bussföretag som har nöjda kunder får oftare förfrågan, de som har missnöjda kunder får sällan förfrågan vilket på sikt sållar bort oseriösa bussföretag.  
• • Bussföretagens egna administration minskar  
• • Bussföretagens egna marknadsföringskostnader minskar  
• • Bussbranschen blir mer tillgänglig för allmänheten  
 
 
TS:  
Eller har det gått fel med Busnet så att det blir rena motsatsen mot vad man påstår och istället blir vad en annan skriver till mig, "Man måste villigt erkänna att det låter bra när dom beskriver sin verksamhet, hur bra den är, hur bra det är för branschen men Ärligt talat, Branschen dör långsamt med Busnet och deras idéer”.  
 
[Paul Wisén] Som jag upplever det har vi endast problem i beställningstjänsten och där har vi presenterat en lösning och lanserar den inom kort. Om vi har problem i några andra tjänster så är jag idel öra!  
 
TS:  
Busnets krishanteringsgrupp som skall starta 1 januari, 2005 låter bra men kommer det att fungera? Citat från en av läsarna: ”Jag personligen tror inte det, alla företag har i princip en egen handlingsplan idag vid krissituationer och att lämna bort ex. en tragisk olycka till ett par människor som inte vet vad det handlar om skulle aldrig jag göra utan det vill jag hantera själv med min personal ”.  
 
[Paul Wisén]  
Krishanteringen har uppkommit utifrån att vi insett att vi själva behöver det och att vi även här gemensamt kan samarbeta med bussföretagen. Än har vi inte släppt information om vilka som står bakom krishanteringstjänsten men det kommer att presenteras tydligare inom kort. Till dig kan jag berätta att krishanteringstjänsten har utvecklats under hösten 2004.  
Tjänsten består i två huvudfunktioner. Ett larmbolag som idag kör krishantering åt åtskilliga andra större företag. Dessa står för dygnet runt jouren och kan snabbt tillsätta resurser i form av väktare, polis, ambulans etc. Den andra delen består i en krisgrupp där kompetens från bussbranschen finns. Ledare för krisgruppen är Erland Westberg som har tidigare erfarenheter av att hantera kriser i bussföretag. Erland är även ordförande i Stockholms Bussbransch förening samt sitter med i styrelsen i ett antal bussföretag.  
Syftet med krishanteringen är att primärt skydda bussföretaget och resenärerna. Hur detta går till kan jag fördjupa mig i om du vill.  
Tjänsten används antingen som en normal del av ett större bussföretag, alternativt för ett mindre bussföretag när krisen blir bussföretaget övermäktigt. Det är bussföretaget själv som givetvis bestämmer över hela situationen. Busnets krishantering är ett verktyg till företagsledaren i krissituationen. Busnets krisgrupp har kompetens och resurser att hantera press, oroliga anhöriga samt ge snabba instruktioner om vad företagsledaren bör göra omedelbart.  
I tjänsten ingår även en krishanteringsplan som instruerar bussföretaget vad den bör göra vid mindre kriser som tex. misstänkt alkoholpåverkad förare.  
Tjänsten är alltså ett komplement till bussföretagets egna verksamhet och sträcker sig från allt mellan förebyggande information och rådande samtal till fullständigt övertagande av krisen, telefoner, personal etc.  
 
TS:  
Busnet har fått möjligheten att förklara sig och reda ut ett och annat frågetecken.  
Svaren från Paul Wisén är oredigerada.  
 
Fick även följande fråga ..........”Vad händer vid en konkurs hos Busnet? Busnets kunder betalar i regel i förskott men Busnet betalar till medlemsföretaget 2 månader i efterskott”.  
 
Svaret är, vill det sig illa så är transportören en vanlig oprioterat fordringsägare ifall man inte hos Busnet bokför pengarna som klientmedel i enlighet med resebyrålagen för IATA biljetter på särskilt konto. I boksluten för Busnet finns inga sådana särregler.  
 
 
[Paul Wisén]  
Busnet har ansträngd ekonomi men stor potential. Det är även därför vi genomför emissioner i bolaget för att stärka kassan och få bukt med barnsjukdomarna. Någon föranspeglande konkurs ser jag inte men styrelsen skall tillsammans med vår jurist se över om detta kan vara regler som även kan tillämpas hos oss.  
Angående ”två månader senare” så får bussföretagen idag betalt med 30 dagar netto, dvs en månad efter utförd transport. Busnet har då fått in pengarna ca 5 – 10 dagar innan avresa vilket gör att vi då håller pengarna i 40 dagar.  
Detta vill och kommer vi att ändra på. Målet är att bussföretaget, utan att fakturera, direkt får betalt 3-5 dagar efter utförd transport och accepterat avslut från både kund och bussföretag.  
Varför kör vi betalningen via Busnet?  
1: Jo, i stordrift kan Busnet fakturera billigare än varje enskilt bussföretag.  
2: Busnet kan ta betalt via kort på nätet vilket gör det enklare för kunden  
3: Busnet kan låta kunden ta betalt av sina resenärer via kort på nätet vilket gör det enklare att anordna bussresor.  
4: När kunden är liten, bussföretaget litet samt resan stor känner både kunden och bussföretaget en trygghet i att pengarna finns deponerade hos oss. Kunden vill annars ej betala i förväg då de är rädda att om inte bussföretaget kommer med bussen blir det katastrof. Bussföretaget å andra sidan vill ha betalt i förväg då om inte kunden senare betalar får de väldiga problem. Genom att pengarna sitter hos Busnet befinner de sig hos en neutral part som säkerställer att allt går rätt till och att pengarna finns till bussföretaget.  
 
 
 
 
[Paul Wisén]  
Så, jag hoppas du fått svar men tveka inte att höra av dig igen och fördjupa dig ytterligare i Busnet.  
Berätta gärna lite mer om vem du är, vart du kommer ifrån, till vilka ditt nyhetsbrev går etc.  
Skicka mig gärna ett korrektur på hur du tänkt presentera artikeln innan du skickar ut den så vi kan se om den innehåller fel.  
Vi kan gärna träffas eller boka in ett telefonmöte om du vill tala med mig direkt. Du är välkommen hit till kontoret i Gävle.  
Jag och Busnet har ett stort behov av dig. Jag vet att det finns en hel del kritik där ute om Busnet och det mesta av det baserar sig på okunskap eller det faktum att vi inte klarar att informera alla. Om du vill vara de kritiska bussföretagens företrädare där du inte behöver avslöja dina källor så vore det väldigt bra.  
Jag är även öppen för att göra en frågor och svar och lägga ut på vår webbsida där bl.a. dina frågor kan tas upp.  
 
Hör av dig  
 
Mvh Paul Wisén Busnet.se AB  
 
paul@busnet.se  
070-5164100  
 
PS  
Paul Wisén  
Jag gjorde även en liten undersökning av vad Wendlandt var och hur de fungerar.  
Våra Tyska vänner skickar detta svar.  
 
Vi känner till Wendlandt och vi har t.o.m. jobbat på ett projekt med de lite grann. Vad jag vet är de ett ganska litet konsultföretag. När det gäller deras hemsida så erbjuder de inga tjänster som man kan jämföra med Busnet. Vad de erbjuder är en priskontroll för bl.a. Diesel, däck, finansiering och reservdelar. Det kan vara hjälpsamt för ett bussföretag att få veta vilka priser andra bussföretag betalar men  
1.) betyder det inte att man får samma priser själv  
2.) antar jag att inget bussföretag som deltar i Wendlandt-enkäterna får priser på Busnet-nivå.  
Vi blev lite förvånad när vi tog reda vid ett annat projekt att de faktiskt äger åtminstone en buss som de har hyrt ut vilket då skapar snedvriden neutralitet.  
Hälsningar  
Henning  
 
 
 
Paul Wisén har fått frågorna och svarat på dem, någon förhandsgranskning fick han inte lika lite som någon annan. Däremot finns det plats för alla som vill kommentera eller önskar att gå i svaromål. Detta är inget Newsletter för svaga hjärtan, skitsnack eller ryggdunkande kollaboratörer.  
 
====================================  
 
3)  
 
Frankrike ett steg närmare Europa!  
 
France Telecom fick 40 miljoner Euro ( ca 360 Milj Kronor) i böter av en fransk domstol!  
 
Välkommen till Europa Frankrike, det känns bra att den franska administrationen börja reda upp i en av den sista statsmonopolbastionerna vid sidan om Sverige. Bötesbeloppet hänger samman med att France Telecom försvårat eller omöjliggjort för konkurrenterna att få tillgång till bredband på nätet. ART som är övervakningsmyndigheten har tidigare drivit fallet inför domstol med 20 miljoner Euro i böter för France Telecom, det svalde man glatt och försökte sin vana trogen fördröja avregleringen, men domstolen har bara 6 månader efter den första domen dubblat det nya beloppet varför France Telecom nu har att betala (40+20) = 60 miljoner Euro eller 540 miljoner kronor i böter.  
 
Voila! Så skall det gå till, antingen är man med i EU och främja den fria konkurrensen eller hör man hemma i Ryssland. Den franska domstolen har satt ribban rätt!  
Det kommer omedelbart en mängd andra fall vilka kommer att bryta upp den annars närmast total slutna marknaden inom en rad näringar som styrs av kommunistiska fackförbund vilka inte drar sig för våldshandlingar eller sätta hela landet i gisslan, allt för egna fordringar.  
Air France som idag är en vinstmaskin och varit sedan efterkrigstiden ett svart ekonomisk hål.  
Detta kunde ske först efter att politrukerna försvann ur ledning och styrelse. Staten lämnade sin majoritet, nu äger man endast 14%. Air France – KLM som är ett företag som drivs under 2 namn har varit en mycket lyckad affär, kanske något en och annan nordisk koncernchef för bussbolagen skulle ta till sig istället för att skrota uppköpta bolags namn använda sig av den lokala markandsfördelen och samordna allt bakom liggande. Men bussbranschen är ju annorlunda…ja jag vet.  
 
Välkommen till ett fritt Europa Frankrike!  
 
 
==============================================  
 
 
4)  
 
 
SMARTA SKOLVÄSKOR SPÅRAR SKOLBARN  
 
I Japan börjar elektroniskt märkta skolbarn bli allt vanligare. Bakgrunden är en allmänt spridd uppfattning att samhället blivit osäkrare. Genom att märka barnen med RFID eller GPS-positionerande utrustning kan skolor och föräldrar följa deras rörelser, vilket är tänkt att försvåra brott mot barnen  
Det finns två huvudtyper av system, RFID-baserade och GPS-baserade. En lågstadieskola i Iwamura hör till dem som installerat ett RFID-baserat spårningssystem. Sedan i höstas har 72 av skolans 334 barn utrustats med ryggsäckar med en aktiv (batteriförsedd) RFID-krets. Vid alla skolans ingångar finns RFID-läsare som noterar barnens passager. Vissa lärare har tillgång till den dator där information om barnens passager samlas.  
 
Enligt en av skolans lärare stöds försöket av mer än 70% av barnens föräldrar. Samma lärare uppger att systemet är mycket populärt bland barnen, eftersom det uppfattas som "coolt".  
 
Vid en annan japansk lågstadieskola, privatskolan Rikkyo i Tokyo, har 40 barn sedan i höstas RFID-märkta ryggsäckar. Detta system är mera avancerat, eftersom det kan ställas in så att föräldrarna automatiskt får ett meddelande till sin mobiltelefon när deras barn passerat in respektive ut. Rikkyo-skolan hoppas att alla 717 elever ska vara RFID-märkta i april 2005.  
 
Nackdelen med båda dessa system är förstås att enbart passager genom skolans grindar registreras. Genom att istället installera GPS-navigering i ryggsäckarna, tillsammans med en slags mobiltelefon (som dock inte går att ringa i), blir barnen spårbara hela tiden. En sådan ryggsäck med tillhörande mobiltjänst lanserades i november under namnet "Oribie Navi Land"  
 
TS: du undrar vad detta har med kollektivtrafiken att göra? Jo sannerligen har det, det visar nämligen hur snabbt vissa delar av världen utvecklar sig medans exempelvis kollektivtrafiken i Sverige söker efter elektronisk mastodont lösningar som redan initialt är odugliga eftersom utvecklingen springer ifrån händelserna och man sitter med miljardinvesteringar inom kollektivtrafiken som man i slutändan blir tvungen att kassera.  
Jag har skrivet det förr, vill man ha ett enkelt okomplicerat biljett system som fungera över riket kostar det max 1 miljon kronor i software samt ett antal standard läsare där man kan använda sig av kortföretagen. Det SLTF dra igenom med SL som pådrivare är inte bara huvudlös det är gentemot skattebetalarna ansvarslöst kriminellt!  
I en bransch utan motstånd, utan redovisning, utan konkreta krav på rimlighet, kan vad som helst försvaras inför aningslösa politiker. I Japan vet man snart var alla skolbarnen finns, samtidigt som man i Sverige måste ringa upp varje fordon, med få undantag, för att höra var det befinner sig, svensk kollektivtrafik är på Barna Hedenhös nivå!  
 
===================================  
 
5)  
 
De är IT-Sveriges nya succémiljoner  
 
Den nya uppmärksammade IT utvecklingen basera sig på verksamheter som säljer riktiga varor eller tjänster. Besparingen för företagen är betydande varför man erbjuder samma vara för lägre pris och fortfarande tjänar pengar till alla de marknader man vill nå. Med IT kan man erbjuda tjänster dygnet om alla dagar, min egen site http://www.eurocasacar.com är ett av många exempel som är alltjämt unik på sitt sätt. EasyJet och Ryanair ett annat lysande exempel där hela svenska flyg oligopol marknaden bokstavligen togs på sängen.  
Boka, betala svar inom 1 minut till lägre pris än någon annan.  
Men det är långt fler tjänster som sker i det dolda, mängder av administrativa arbeten är borta, färre anställda klara av mångdubbelt mer, utnyttjandegraden kan ökas, och ändå är vi bara i utvecklingens begynnelse.  
 
Grundarna till Pricerunner, Blocket och Lensway har blivit mångmiljonärer på bara några år. De hör till eliten bland de unga svenska IT-entreprenörerna som på senare tid sålt av sina innehav. DI Weekend talar om att ”Internetklippens tid är tillbaka”.  
 
INTERNETYRA V2.0 När konsulterna Pär Svärdson och Fabian Fischer grundade e-bokhandeln Adlibris tillsammans med Magnus Dimert kunde de aldrig ana vart det barkade hän. Inte ens Amazon hade hunnit bli stora med Svärdson och Fischer tyckte att utbudet på Internet var på tok för dåligt. 2004 köptes ägarna ut av Bonnier för ett okänt antal miljoner.  
 
”Vi som satt och räknade hundralappar för några år sedan”, säger Magnus Dimert till DI Weekend.  
Ett annat exempel på framgång i IT-branschen är Pricerunner, sajten där man kan jämföra priser. Grundaren Kristofer Arwin sålde bolaget till Valueklick i USA och blev 220 miljoner kronor rikare.  
”Vår affär hade inte kunnat bli av för ett år sedan. Det har definitivt hänt något. Det visar inte minst börsnoteringen av Google”, säger Kristofer Arwin, som berättar att han numera ”sover bättre om natten”.  
 
Blocket är en annonsmarknad på nätet grundad av Henrik Nordström och Pierre Siri. För något år sedan sålde de företaget till Aftonbladet som betalade 183 miljoner kronor. Vidare nämner DI optikerbutiken på nätet, Lensway, vars grundare Daniel Mühlbach nyligen sålde till kanadensiska Coastal Contacts för 104 miljoner kronor. Och inte minst spelbolaget Digital Illusion, där amerikanska Electronic Arts bjudit 618 miljoner kronor för att köpa ut ägarna.  
 
Enligt Kristofer Arwin, han som sålde Pricerunner, är vi på väg mot en ny storhetstid för IT-branschen.  
”Vi har bara sett början. Det finns otroligt många ostartade företag”, säger han  
 
==================================  
 
6)  
 
 
UPPKOPPLADE GATLYKTOR - HEL STAD SKA RFID-MÄRKAS  
 
Tänk dig att du går på gatan och plötsligt blir osäker på var du befinner dig, eller undrar hur du hittar närmaste offentliga toalett? Tänk dig att du går in i ett stort shoppingcenter och undrar i vilken affär de kan tänkas sälja transformatorer? I bägge fallen riktar du din mobiltelefon mot närmaste lyktstolpe, skylt eller något liknande, läser av den RFID-krets som sitter där och får sedan anpassad information i mobilens display.  
 
Eller kanske du undrar över var närmsta busshållplats ligger? Eller är du nyfiken på trafiksituationen i närområdet? Eller undrar över eventuella lokala turistattraktioner? Eller var närmaste brevlåda eller läskautomat finns? Eller kanske du brinner av nyfikenhet på de geologiska förhållandena i marken under dig? Lösningen är densamma i samtliga fall: rikta din mobil, handdator eller motsvarande mot närmaste lyktstolpe eller liknande.  
 
Det är svenska uppfinnare som är med och leder utvecklingen som sker i andra länder.  
Att den svenska kollektivtrafiken genom SLTF är upptagen med att slarva bort närmare 15 miljarder kronor på ett idiotförklarat biljettsystem innan det ens kommit igång bekymrar ingen! Det är ju ändå bara skattebetalarna som betalar kalaset.  
 
 
 
=================================  
 
7)  
 
År 2004 värsta buggar, maskar och virusart på Nätet  
1. Adware-180  
2. Adware-Gator  
3. Exploit-ByteVerify  
4. Exploit-MhtRedir  
5. JS/Noclose  
6. W32/Bagle  
7. W32/Mydoom  
8. W32/Netsky  
9. W32/Sasser  
10. W32/Sdbot (family including sdbot, gaobot, polybot, spybot)  
 
=======================================  
 
8)  
 
Nytt elakt Virus på gång!  
 
****************************  
Spridning: Medel Version=2005-01-16 variant 1 fler är på väg  
Radar nivå: 2  
****************************  
En ny variant av Mydoom, Mydoom.AI sprids just nu.  
Denna variant skickar olika e-postmeddelanden med bifogade filer med följande ändelser EXE/SCR/PIF/ZIP.  
Vissa meddelanden innehåller sexuella bilder och påstår att den bifogade filen innehåller lösenord för porrsidor.  
 
F-Secure Anti-Virus detekterar Mydoom.AI med uppdateringen:  
[FSAV_Database_Version]  
 
Version=2005-01-16 variant 1 fler är på väg  
Mer information om Mydoom.AI hittar du här på svenska:  
http://www.f-secure.com/v-descs/mydoom_ai.shtml  
 
 
===================================  
 
 
9)  
 
Ryssland varnar för nya förödande tsunamis och vad är en konkurrensneutralitet?  
 
Jorden står inför en ny seismografiskt aktiv period där jordskorpan  
spricker, vulkaner vaknar till liv, förskjutningar i platåerna förorsakar  
mängder av jordbävningar, vulkaner spyr aska och gejsrar uppstår på  
olika delar av jorden i en allt större grad. Dessa förorsakar vulkanutbrott,  
jordskred, tsunamis, jättestora jordbävningar mm.  
Denna information kommer från Ryska forskare som inte går av för hackor, eliten av världens kunskap finns här.  
 
========================================  
 
10)  
 
Vad är konkurrensneutralitet?  
 
Vad tänker dom GRÖNA kommunisterna i miljöpartiet göra åt Ryssarnas profetior om fler och kraftigare aktiviteter i jordskorpan? Höja kanske skatten mot vulkanutbrott? Förbjuda lastbilar att köra på vägarna då det kan förskjuta jordskorpan? Fartyg från inte fara fram på haven då dom kan utlösa tsunamis? Flygplan får inte landa med risk för sättningsskador eller jordskred?  
När får sansade människor nog av dom gröna och deras ständiga lögner om naturens effekter varför alla MÅSTE åka tåg med ständiga nya krav på mera skatter för att skapa konkurrensneutralitet. SAS hänger med i dessa floskler samt andra halv och hel monopolister och glömmer alla miljarder man har i bidrag till järnvägen som lågprisbolagen inte ser röken av. SAS med hjälp av Nordens regeringar skapar förhandlingsfördelar med andra länder, vad är konkurrensneutralitet förresten? Där ägarna pumpar in statliga pengar i SAS som ägartillskott, garantier av olika slag, är detta konkurrensneutralitet? Där SJ hålls under armarna genom extra skatt på Expressbussar, direkta och Inderikta bidrag? Där länsbolagen erhåller subventioner samtidigt som man konkurrera med privata bussbolag på körningar som teoretisk skall var beskattade men vem attan kan hålla reda på vad som är vad, konkurrensneutralitet?  
Ni som använder ordet i tid och otid, klara ut först vad som menas med konkurrensneutralitet!  
 
=======================================  
 
11)  
 
Dramatik i den svenska debatten om Bränslecellen  
Ser du sist på detta Newsletter  
 
=======================================  
 
Med detta tillönskar jag en ny bra vecka och har du nåt bidrag så sänd detta till mig, du är garanterat absolut sekretess.  
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
==============================  
 
Du som planera att resa till Spanien,  
Här bokar du din hyrbil på den första helautomatiska webbsiten dygnet om med dom i särklass lägsta priserna,14.500 bilar och ett 20 tal bilmodeller kan du välja mellan.  
Vi finns på Alicante, Malaga, Palma de Mallorca, Valencia, Murcia, Jerez/Cadiz, Almeria flygplatser dygnet om för avhämtning samt hos ett 20 tal lokala kontor.  
Hyr på en flygplats och lämna bilen på en annan av ovanstående flygplatser utan extra kostnad.  
http://www.eurocasacar.com Du får svar inom 1 minut, en Voucher inom 1 timme, dygnet om alla dagar.  
 
 
För Kanarieöarna och till hela Världen http://www.telluscar.com  
 
Tillbringa några dagar i Solen! Golf?  
Varför inte koppla av några dagar i Alicante / Santa Pola ca 15 minuter från flygplatsen högt beläget direkt vid havet med en magnifik utsikt. Vill du spela Golf? Går det bra  
http://www.eurocasa.nu det är Margret som tar hand om din bokning  
fixa med golftider och annat, det finns 9 mycket bra banor inom en radie av max 20 bil minuter till halva priset mot vad som finns på Costa del Sol. På banor av Internationell klass, enligt dom som kan och vet.  

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.