Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch


I Internet Tidningen Stand By vilken citera Dagens Industri den 15 jan 2003 stod det att läsa:

Det krisdrabbade bolaget My Travel, som bland annat äger Ving, Spies och Always, vill sälja sitt brittiska dotterbolag Cresta. En försäljning skulle innebära ett tillskott på närmare 560 miljoner kronor. Det brittiska riskkapitalbolaget 3i är en av de potentiella köparna.
Förra året var tufft för My Travel. Förutom det kraftigt minskade resandet till följd av terrorattackerna i USA, tvingades företaget skriva ned balansräkningen med en miljard kronor på grund av ett fel i bokföringen.


Detta är ett press meddelande som man kunde läsa i engelsk fackpress för flera dagar sedan.

Vad är det som döljer sig bakom rubrikerna?

Det som verkligen sker är att resekoncernen My Travel tidigare Airtours står inför en konkurs, och om detta inträffar, är det den största i resebranschens historia, world wide.

Nu är det inte alls säker att det blir en konkurs, företaget kan mycket väl styckas upp genom en försäljning av allt som går att sälja och därmed skapar likviditet och en överlevnad i en uppstyckad verksamhet.

Gamarna ( konkurrenterna) sitter och slickar sig om munnen?

Eftersom vi talar om så stora värden ( nästan lika mycket som sveriges BNP) berör detta många inom finansvälden varifrån det varit ovanlig tyst.

Redan förra året gjorde man av sig med bussrese arrangörsverksamheten som köptes av managementet då det inte fanns någon annan köpare.

En påstådd försäljning av dotterbolaget Cresta i dagens sitiuation skall nog mera ses som att man har gjort en köp option som inte kan verkställas förrän ledningen vet utgången av räddningsaktionen som pågår för fullt. Man har inte bara hittat en miljard i felaktig bokföring utan man har dessutom en negativ cashflow, man har betydande operativa förluster, vilka även kommer från den nordiska verksamheten, enligt mina källor.

Detta faktum att förlusterna även kommer från Norden med Vingkoncernen förtjänar ett par rader.

Den nu snart rikskända resegaranti checken som jag fått det svenska mediat att skriva om,efter att verksamheter som Goodjet, Expressresor, Traffic Europa, Transjet lämnat tusentals resenärer på backen. Dessa resenärer kunde inte skydda sig då en föråldrad resegaranti missledde många i tron att allt är återförsäkrat i resegarantin.
Resegarantin som kom till under press från regeringen i nästan panik mässiga former efter att dåtida Nyman & Schultz koncernen gått i konkurs med Vingresor, Transair flygbolaget etc.
Detta var på 60 talet och folk satt fast i Europa i en tid då flyget fortfarande var ringa utvecklad. Det blev tåg och buss som många åkte hem med.

Den som minst hade kunskap om situationen Konsul Lindall med sitt Nyman & Schultz hängdes ut i mediat och nästan avrättades.
Cheferna som orsakade smällen, dom förstod ingenting, visste ingenting. Samtliga dessa chefer startade därefter nya verksamheter i resebranschen, fina gubbar som dom var, som snart konkade eller köptes upp av varandra, resebranschen har verkligen haft en tumultartad utveckling till dagens jätte koncerner. Även om minnet är kort hos en och annan i branschen.

Resegarantin som kom var ett hastverk som därefter har förändrats allt eftersom.

Redan för 20 år sedan framtvingade (!) jag en grupp i branschen som skulle förhandla fram en ny resegaranti. Just det framtvingande, det var inga hurrarop trots att alla i branschen led under en felaktig utformat lag där miljarder stod på ränte fria konton och där endast ett fåtal konkurser tog en bråkdel av de pengar som var låsta behövde användas.
Det var dåtida Vingresor och Fritidsresors chefer som stoppade resegaranti checken då den skulle underlätta för nya aktörer starta upp nya verksamheter. Vi kunde bara konstatera att vi hade alla med oss efter mycken pock, även ett par försäkringsbolag som skulle ta resegaranti checken, men vi fallerade på upploppet eftersom dåtida kommerskollegiet ställde sig bakom Ving och Fritte, därmed blev det ingen förändring.

Vi tog ett nytt tag i mitten av 80 talet då jag var ordförande i BRA och det slutade på samma sätt. Det ville inte bättre än, att då satt bl.a. Christer Sandahl som chef för Ving och framförde samma synpunkter som hans föregångare. Även denna gång fallerade vi, oaktad att vi denna gång var bättre pålästa och hade långt mer kunskap då jag i egenskap av chef för vår Tyska verksamhet var med och drog igenom resechecken i Tyskland efter en Holländsk modell.

Resegaranti checken skulle avlasta alla i branschen och ge resebyråerna samt svenska arrangörer ett kraftigt handtag i konkurrensen mot internet företagen som operera från andra länder där man inte kräver några garantier alls.

Lagen måste helt enkelt ändras till att alla resor som säljs i sverige skall vara försedda med en resegaranti check, den kan ha olika värden, för resor inom norden 15 kr och för resor utom norden 30 kr per passagerare.
detta skulle innebära ca 1 miljard i premier varje år, vilket försäkringsbolkag skulle motstå denna affär, där risken är mindre än 1% per år? Det finns inte en enda likande lågrisk verksamhet inom någon annan del som försäkringsbolagen bedriver.


Ironiskt!
Skulle det nu gå så illa att My Travel koncernen skulle gå i konkurs och därmed Vingkoncernen, är det verkligen ironi på hög nivå, denne Christer Sandahl som motsatte sig tidigare en resecheck för egen snäv vinning kan nu sitta i en sits där han har ett delaktig ansvar för världens genom tidernas största resekonkurs. Då om någon gång kommer det att visa sig hur bristfällig dagens befintliga resegaranti är och hur smidigt det hade varit för alla resenärer med en resegaranti check!
Sånt är livet, att vara framsynt är fasansfullt, att slira med är gulligt.

Varje bussresearrangör, resebyrå och arrangör vet hur besvärlig och otymplig dagens resegaranti är, riktigt illa är det, att det ligger ett stort antal miljarder i garantier hos kammarkollegiet där stora delar av alla som reser likväl är utan garantier.

Nya tider, avreglering, Internet har skapat ett nytt resande och en myndighet som pinkat in ett revir lämnar inte detta ifrån sig, inte förrän man är tvingad. Skall det behövas ytterligare en konkurs i megaformat för att myndigheterna skall vakna? Att resebranschen inte vaknar är föga förvånande då man där hellre ägna sig åt
wining och dining
istället för sina medlemmars intressen. Problemet är ju just att resebranschen är genomsyrat av ryggdunkande mesar som alla håller varandra om ryggen. Jag ser ingen som tar fram släggan och ställer sig upp, nu får det var nog med alla idiotier.

Rese garanti checken är lösningen för långt mer än vad som kan beskrivas här. Den har endast fördelar för resenären som för arrangören och återförsäljaren. Den skapar ett fantastisk konkurrensmedel mot Internet och arrangörer som finns utanför EU.
Den har EN nackdel, den underlätta konkurrensen, det må för en och annan stalinist väga tungt för att inte stöda den idag heller.

My Travels situation är besvärlig, man letar efter köpare eftersom en uppstyckning av koncernen är ett måste skulle jag gissa mig till. Med flera miljarder i minus, felräkning på någon miljard, operativa förluster nästan överallt.

Engelsmännen är chockade av två skäl, det man hatar mest är tyskar, fast man köper deras bilar och man reser med Thomsom som ägs av tyska TUI och den andra stora koncernen med JMC som ägs av tyska Neckerman som namnändrat till Thomas Cook. Båda är sunda i sina finanser, Thomson tjänade dessutom 0.6% på den engelska marknaden och TUI som även äger Fritidsresor har ett hyggligt överskott samt en mycket bra kassa.

Airtour är egentligen sagan om att man ville bli störst till varje pris. Det är ett högt pris som 25.000 anställda kommer att få betala.

Cheferna slutar ( får sparken)och lämnar det sjunkade skeppet i Airtour.
Airtours betydelse i ekonomiska termer går långt över fattningsförmågan, skulle en konkurs inträffa så drar det med sig Hotellkedjor i andra länder inte minst i Spanien. Bussbolagen som kör transfers, Guider osv.
I Karabien, i Afrika och många andra nationer kan staterna komma i mycket bekymmersamma situationer då BNP bygger på turistinkomsterna.

Gissa om det kommer bli diskussioner i världen om mega arrangörena ekonomiska påverkan i dessa länder och risken med dessa.

Airtour är också en betydande och kanske den bäste kryssningsoperatören i Europa i vart fall.

I mitten av nittiotalet klev Carneval Cruise line in och förvärvade 25% av aktierna i Airtours för att därmed säkra sin expansion inom kryssningsverksamheten i Europa.
Detta skedde efter att jag i tidigare förhandlingar med Carneval Cruise line hade misslyckats att få dem in i Effjohn kryssningstrafik då vi hade för många fartyg i dom Amerikanska farvattnen och Carneval ville in i Europa. Vår kryssningsverksamhet som också var i Europa, vi öppnade Kanarieöarna, vi öppnade mallorca som bytes hamn och vi var först med kryssningar till ST Petersburg utan Visum.
Kanske det ar enda gången som Carnevals chefer har gjort en missbedömning, för idag är St Petersburg den största destinationen i Europa, därför får Stockholm en och annan kryssare ca 70% av de som kryssar i Östersjön.SAS köper tillbaks Vingkoncernen? Detta rykte är lika sannolik som att tyska Neckerman tar över Ving eller någon annan. I denna mega situation tvingas alla att tala med alla, det gäller rädda vad som går att rädda. Så inbilcilsk korkade som Goodjet gänget finns inte
två gånger där man tror sig kunna stoppa trafiken, sätta tusentals resenärer fast och säga, vi tar time out och så kommer vi tillbaks om tre veckor. Sånt förkommer bara i Sverige med styrelseledamöter där den ene är finanschef på Volvo, en annan är krogägare och VD:n ja vad skall man säga?
En sån skam för resebranschen!


Här följer lite fakta runt My Travel koncernen

eder
tillgivne
toni schönfelder
oo34 616 421 085

och solen skiner från en klarblå himmel!


Ansvarig chwef för den Nordiska verksamheten och tidigare VD för Vingkoncernen.
Christer Sandahl
Aged 58. Executive Chairman of MyTravel in Northern Europe.
Joined the Group in 1994 when the Airtours Northern Europe Group was acquired. Joined the Board in 1996. Over 30 years experience in the tour operating and airline industries. Vice President of the International Federation of Tour Operators and a Non-Executive Director of Proffice AB and the Cybercom Consulting Group.Bokslutet för 2001 som presenterades 2002 fanns det en Goodwill post som motsvarade 10% av omsättningen!

Overview
MyTravel Group plc is a major player in four of the worlds most active markets for air-inclusive holidays and other leisure travel services: the UK, Northern Europe, Germany and North America.
We distribute through a range of retail outlets, telephone and e-commerce channels; operate tours for a wide range of customers to destinations worldwide; have our own fleet of aircraft and cruise ships; and a focused portfolio of hotels and other resort properties.
Fast Facts
12.7m customers
Over 25,000 employees
Over 100 principal brands
Over 1900 retail travel agents
49 aircraft
118 resort properties*
4 cruise ships**


Summary Detail
Activities: Tour operating, travel agencies and airline group
Status: Full.
Index: FTSE SmallCap
Sector: Leisure, entertainment & hotels
No.emp: 27,968 (24,316).
Rem: £524m (£444m).
Gearing: neg equity (neg equity)
ROCE: 31.8% (16.0%)
Interim:
Prelim: PRELIM: (28 Nov 02) yr to 30 Sep 02. T/O £4,379m (£5,051m). Pre tax loss £72.8m (profit £62.3m). Loss per share 12.2p (EPS 3.53p). Final div nil making 2.00p (9.50p)


Försäljningskanalar

Allkauf
Always
Flugboerse
FTi Touristik
FTi Ferienprofi
FTi Ferienwelt
Megatours
Gate Eleven
Globetrotter
Gullivers
MyTravel
MyTravel.com
MyTravel Reiswinkels
Spies
Saga
Skibby
Trivsel
Tjaereborg
Ving
5 vor flug

Arrangörer

Going Places
Go Direct
Holidayline
LateEscapes.com
MyTravel
MyTravel.com
Travelworld

Air Maritime
Always
Bridge
Club Valtur
Drive FTi
FTi Touristik
Gate Eleven
Globetrotter
Gullivers
Itaka
LAL Sprachreisen
Marysol
Saga
Seereisen
Skibby
Spies
Sunair
Tjaereborg
Travel Trend
Trivsel
Ving


Airtours Holidays
Aspro
Bridge
Cresta
Direct Holidays
Escapades
Jetset
Manos
Panorama
Tradewinds

Dom egna Flygbolagen:

MyTravelAirways (UK) MyTravelAirway (A/S) MyTravelLite


Hotel, Resort, Finanseförvaltning, Kryssningsverksamheten

eMedia
MyTravel Financial Services
MyTravel Hotel and Resorts (Globales
Hotetur*
Aquasol*
Tenerife Sol*
Explorers Hotel)
Sun Cruises
Blue Bay*

Sunwing Hotels and Resorts

White Horse Insurance


Verksamheter i USA & Kanada


ABC Corporate Services
Auto Europe
Cruises Inc.
CruiseMasters
Cruises Only
Cruise One
Diplomat Tours
DFW Tours
FlyCheap Vacations
Landry and Kling
Lexington Services
Lifestyle Vacation Incentives
MyTravelco.com
MyTravel Retail
Resort Escapes
Travel 800
WorldChoiceTravel.com

Flygbolag:
Skyservice+
SunTrips+

AlbaTours
Alumni Holidays International
Ship N Shore
Sunquest
Suntrips
The Holiday Network
Vacation Express
Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.