Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
Ledare  
 
Åter till vardagen, efter en sjudundrande fest, min mor 100 år min fru 60 år har nu vänner och släktingar lämnat vår idyll 150 m över havet 15 minuter från Alicante flygplats.  
http://www.toni-schonfelder.com/photo.htm dom var många som var med under festligheterna. Kul att så många kommer ihåg min fru och mor.  
 
Tur mässan återigen en framgång läser jag,  
Kraftig ökning på TUR 2006! Storartad - både publikt och kommersiellt.  
TUR 2006, som avslutades sammanfattas med att Mässan lockade 53 000 besök, en ökning med 5 500 mot i fjol.  
Ytterligare ett 100-tal utländska köpare inom turistnäringen besökte mässan, då Swedish Workshop, i Turistrådets regi, genomfördes i Göteborg i anslutning till TUR.  
 
På TUR fick svenska regioner och destinationer tillfälle att visade upp sig för de utländska researrangörerna. TUR mässans ledning noterade från många håll ett växande intresse för Sverige som turistland.  
 
Man skall glädjas över det lilla, var det någon som talade om nya galenskapen till flygskatt, momshöjning till 21%, att man inte skall få anställa extra sommar personal?  
 
Skatteregler när man synar dessa bryter mot det mesta och liknar mest Ryssland? En enstaka skatte tjänsteman som avgör om ett företag är överlikvid och bokstavligen struntar i företagets planer på framtida investeringar och kapitalbehov?  
 
ISA (Invest in Sweden Agency) var med och vill attrahera Sverige som investeringsland inom turism, det kom en del besökare flera av dem från utlandet. Utfallet kändes väldigt bra, med en rad goda idéer och givande diskussioner sägs det från arrangörs hållet, var det någon som berättade om riskerna med en regering som skiter i det mesta bara man får in mera skatte kronor? Vem vill investera i ett land med ett dylikt affärsklimat med en samlad sannings bild framför sig? När världen erbjuder så mycket mer med kalkylerbara risker?  
 
Man kan hålla sig för skratt – frågan är hur mycket man får förtiga – att man gör det i Svedala och ljuger för varandra är en sak men att lurar utländska investerare, sånt bruka sluta illa.  
 
Låt se vad som finns kvar av branschen nästa år efter diverse skattehöjningar. Under tiden rullar världen på med Expressfart som du kan se längre fram i detta Newsletter.  
I Sverige väljer vi fortsättningsvis lyssna på sagoberättarna.  
 
På TUR mässan delade man ut allehanda priser, ett bra Forum för att få uppmärksamhet,  
Föreningen Svensk Turism ”den svenska turistmaffian” står nog i en egen klass med att vara ”rövslickare” när man delade ut priset som Årets svenske turismopinionsbildare till  
 
Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, ordförande för kommunförbundet, som samtidigt åtalas för mutbrott efter att ha bjudits på en resa till Sydafrika. Vidare är han med på ett hörn i Malmö HSB skandalen där många hundra miljoner försvann och ett fytiotal till partikompisens nya bolag se mer om detta nedan. Vem är förvånad med radarparet Mats Hulth SHR o Carlsson från Camping värdarna som prisutdelare när man själv har vandrat fram på en väg med fylla, mygel och skattebrott.  
 
Hjärnan avtrubbas först, eller förklara annars hur Ilmar Reepalu som bär sitt ansvar för flygskatten där han talar med dubbla tungor, ny moms, avskaffandet av deltidsarbeten som sommar extra, orimliga skatter på uthyrning av semesterhus, skattejakt på båtägare som hyr ut sina båtar, kommuner med världens i särklass högsta hotellskatter, P lisors jakt på turister och deras bilar, införandet av olagliga miljözoner i Malmö samt 3 andra städer där man helt enkelt struntar i EU lagar och svensk grundlag, bortforsling av svenska och utländska turistbussar som inte bara kränker Turisterna utan är ett brott, uppsåtligt. Kommuner som slår fötterna under privat verksamhet med bidrag till förmån till dom egna verksamheterna …  
 
Om Ilmar Reepalu erhållit priset som branschens ”dödgrävare” hade man nog kommit sanningen närmast, men vem är förvånad i ett land av ryggdunkare?  
 
"Risken med att vara rolig är att folk tror att man skämtar",  
sa en gång den nyligen avlidne entreprenören och provokatören Harry Schein.  
 


 
 
1)  
 
Svenskar folket har hög IQ, f-n det finns hopp?
 
 
Sverige ligger högt i den europeiska intelligenstoppen, men inte högst, enligt forskare. Med en genomsnittlig intelligenskvot på 104 kniper Sverige en hedervärd fjärdeplats, rapporterar The Times.  
 
Smartast i Europa är tyskar och holländare med ett IQ på 107. Det visar en studie från universitetet i Ulster i Nordirland. Tredjeplatsen intas av Polen, där genomsnittligt IQ hamnar på 106. IQ:t i Storbritannien är 100, Spanien 98 och Frankrike 94.  
 
I Bulgarien, Rumänien, Turkiet och Serbien är det genomsnittliga IQ:t bara 89  
 

 
 
2)  
 
April, april. Om bonusväder, skitsnack och rövslickeri
 
 
http://www.ebc.se/nyhetsbolletiner  
Ja, det är en risk som NYHETSBölletiner ständigt tar. Man brukar säga att barn inte förstår ironi. Men "Titanicsyndromet" i vår tid är mera spritt än så. Omedvetenheten om vad som håller på att hända inför våra ögon är stor särskilt bland vuxna. Den viktigaste konsten bland ledande politiker och affärsmän just nu borde vara att försöka göra det obegripliga begripligt.  
 

 
 
3)  
 
Innovation var det som en gång skapade Sveriges rykte... vad är det som driver företagande framåt? Garanterat inte räknenissarna...
 
 
http://www.busstidningen.se/dagens.2.html  
Innovation är i dag ett söndermanglat begrepp; ordet har decimerats till konsult- och konferensklichè....  
 
Vid dagens styrelsemöten är det finanschefens siffror som upptar tiden. Idéer och visioner har ersatts av exelark med historisk dokumentation - som intygar att ingen gjort fel hittills. Så blir det business as usual”. Den som skriver detta i DI är Hans-Olov Olsson, styrelseordförande i Volvo personvagnar.  
Som också ställer frågan ”Håller vi på att omvandlas till en nation av revisorer?”  
Bra fråga! Men också lite skrämmande. För vad är det som driver företagande framåt om inte ”visioner & innovationer”. Garanterat inte räknenissarna...  
 

 
 
4)  
 
Det har blivit på tok för mycket ryggdunkande i panelerna
 
 
Journalistens reporter Paul Frigyes från Grävseminariet:  
 
"Det har blivit på tok för mycket ryggdunkande i panelerna, för mycket storögt begapande, för lite debatt och tydliga moraliska skiljelinjer. Programmet Gräv är helt enkelt i akut behov av motsättningar, stridsfrågor och argumentation som tydliggör, vi behöver mediekritiker och debattörer med attityder som hos en hord förorättade franska bönder.  
 

 
 
5)  
 
Den svenska ”unika” vägen mot en miljökatastrof?
 
 
PÅ den här länken kan du se samtliga fordon som drivs med  
VÄTGAS. Tillverkningsår och tillverkare, förutom bilar, bussar en  
rad andra intressanta fordon.  
http://www.h2mobility.org  
 
Ta dig några minuter och titta redan nu på det största teknikskifte som Industrivärlden skådat.  
Det går undan nu i stort sett alla Industriländer med ett enda lysande undantag,  
SVERIGE, där man låst fast sig genom ett orimligt avtal med statliga monopolisten Vattenfall  
Samt eftergifter till Bondelobbyn att satsa på Etanol som kräver 1,5 ggr mer energi för varje liter man producera än något annat bränsle, samtidigt som det är allergiframkallande och  
larm rapporterna om cancer framkallande ämnen tycks inte röra ryggen på beslutsfattarna i Svedala, varför?  
 
Folkpartiet hittills som enda partiet som vill ansluta Sverige till IPHE- vätgassamhellet som anammats av Regeringar i världen för totalt 2/3 av jordens befolkning !  
I folkpartiets motion om energiforskning så har vi yrkat om att Sverige ska ansluta  
sig till IPHE.  
http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GT02xfp1310&rm=2005/06&bet=fp1310  
 
Kyoto protokollet är som att ta en Asperin om man är dödsjuk för att citera en av världens främsta miljöforskare – det är Asperin pillret som den svenska regeringen försöker rätt färdiga och påtvinga svenska folket med hjälp av gröna och röda kommunister för att garantera fortsatt ekonomisk stöd med miljarder årligten till kooperationen.  
 
Sådant kallas för långsiktighet! Ansvarstagande.  
 
Du har chansen att göra din stämma hörd i september! Gör det.  
 

 
 
6)  
 
Myglet inom regeringen för att stoppa den svenska vätgas utveckling!
 
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=743&q=vattenfall&ww=strong läs artikel nr 3  
 
Sveriges utvecklingsdöd under de senaste 25 åren i koldioxidjakten!  
Efter snart 23 år är det svårt att utkräva någon "tvätt av Bykar" som Sten Andersson en gång utlovade.  
 
STU-utredning (Numera arkiv på Nutek) n:r Dnr:81-3174 som visade att Sverige spillde bort 200.000 ton av vätgas per år, som utredningen föreslog kunde användas till fordonsbränsle.  
Dessa värden bedömdes (motsvara 2 kärnkraftverk årligen) utgöra ett hot mot statens kärnkraftsintressen och statens infrastruktur.  
 
Etanolen för Sverige är bort från syftet att nå ett bättre och hälsosammare samhälle.  
Etanolen negativa effekter överstiger vida bensin och diesel avgaser.  
Etanolen subventioneras med skattepengar för att gynna LRF kooperationen.  
Etanol satsningen kräver flera hundra miljoner kronor i direkta statsbidrag samt skall bränslet skattesubventioneras samtidigt som det kostar mer energi att ta fram det än något annat hållbart bränsle och stora mängder kommer från en skövlad regnskog i Brasilien.  
Rädda regnskogen är en parodi – när svenska skolbarn samla ihop pengar för att köpa små plättar till regnskog dom enda som tjänar är profitörerna som mellanhänder och svenska staten skövlar med lurpellarna regnskogen för att tillverka billig Etanol. Det finns inga gränser för hyckleriet.  
 
I sin iver att följa makten är det tusental i näringen som blundar för sanningen och konsekvenserna samtidigt som många förordar cykelhjälm när man sover!  
 

 
 
7)  
 
Nostalgi fest över hela Landet! En lysande affärsidé även för researrangörer
 
 
http://www.mygeneration.se  
eller varför inte en kryssning med Nostalgifesten den 18 maj 2006  
Följ med på en unik kryssning där alla är över 36 år. En resa med musik och dans från förr som är hip-hop fri och där V-jeans har hög status.  
 
Artister:  
Burken, Rock Ragge & Rock Boris  
Rockfolket  
Janne Önnerud  
Larz-Kristerz  
Sveriges Elvis  
Grevens Partykaraoke  
DJ Budda  
 

 
 
8)  
 
Förrädare utvecklar alkolås!
 
 
Hr f. förrädaren Hildor Peterzohn har i dagarna överraskat offentligheten i vår stad (Grönköping) med en uppfinning, som i ett slag torde ställa honom i en helt ny dager och förvinna honom en allmän social aktning, som han icke å länge åtnjutit!  
http://www.gronkoping.nu/index.php?action=las_text&id=1143817536  
 

 
 
9)  
 
Grönköping byter namn till Rödköping den 1 april 2006
 
 
För att säkra att vänstern vinner valet i höst, kommer ägaren Ordfront att radikalt göra om Grönköpings Veckoblad. Göran Greider utses till ny chefredaktör och förre förrädaren H. Peterzohn kliver fram i rampljuset med en helt ny auktoritet.  
I en tid då den borgerliga dominansen i media är bedövande är det viktigt att vänstern utnyttjar alla tidningar dom äger. Grönköpings Veckoblad kommer därför få en tydligare vänsterinriktning. Det säger Stefan Carlén som är styrelseordförande i Ordfront.  
Nuvarande chefredaktören Olov Norbrink kommer att arbeta vidare under Greiders ledning, men först efter att ha genomgått en politisk omskolningskurs på Bona Folkhögskola.  
http://www.gronkoping.nu/index.php?action=las_text&id=1143874003  
 

 
 
10)  
 
Sattelitövervakad statlig stöld
 
Dagens förslag om att även införa kilometerskatt för bilister ovanpå redan rekordhöga bensin-, diesel- och fordonsskatter är ännu ett lusfräckt försök att lura bilisterna.  
 
Under skenet av att skatten skall finansiera nya vägar försöker nu staten finna fler sätt att begränsa våra liv skriver http://www.bilfront.org i ett pressmeddelande. Bilisterna skall beskattas ihjäl så att de inte har råd att köra bil. De som trots allt behåller bilen kommer att bevakas av storebror när de pendlar till jobbet eller hämtar barn på dagis. Vill man slippa övervakning i Sverige ska man vara arbetslös.  
 
Det nya skatteförslaget innebär sattelitövervakad statlig stöld . Övervakningskameror, trängselskatter och höjda drivmedelsskatter syftar alla till att begränsa vår frihet, säger Lennart Bengtsson, http://www.bilfront.org Vi bilister betalar redan idag betalar hela 77 miljarder i olika trafikrelaterade skatter. Endast 15 miljarder går till vägar. Dagens förslag är bara ett ännu ett förtäckt sätt att övervaka folket och att sätta ännu ett sugrör i bilisternas redan hårt ansträngda plånböcker.  
 
Det är val i september!  
 

 
 
11)  
 
Nå och vad skriver kollektivtrafikens tidning ”Pravda” om livet?
 
 
Nytt reseavdrag ska gynna kollektivtrafiken  
2006-04-03 [trafikpolitik]  
http://www.rt-forum.com/nyheter.html  
 
Regeringen och dess stödpartier är i princip eniga om ett reseavdrag som ska gynna kollektivtrafiken, men förslaget kommer inte att läggas fram före valet, rapporterar tidningen Riksdag & Departement.  
 
Ett av inslagen i de nya reglerna för reseavdrag kommer enligt tidningen att vara ett sänkt milavdrag.  
 
Enligt det förslag som de tre partierna s, m och v förbereder ska gränsen sättas vid två mil, enkel resa. Milavdragen sänks från 18 till 12 kronor.  
 
Redan efter valet 2002 enades de tre partierna om att under mandatperioden lägga fram en ny form av reseavdrag som baseras på avståndet mellan arbetet och hemmet. Det löftet sviker man dock i och med att det inte blir något förslag innan valet.  
 
Partierna uppges nu vara principiellt eniga om hur avdraget ska utformas. En förutsättning är att det inte ska kosta statskassan mer än dagens avdrag, dvs ca 4,5 miljarder kronor om året.  
Förutom att gynna kollektivtrafiken väntas de nya avdragsreglerna också bli lättare att kontrollera. Idag finns det ett utbrett fusk med reseavdragen.  
 
Toni kommentar:  
Självklart alla som inte enbart reser enbart med kollektivtrafiken är förrädare, alla som försöker hitta en väg att överleva på en vanlig lön är potentiella bovar, alla egen företagare är banditer och rövare som snyltar på samhället. I detta perspektiv känns det tryggast med ett nytt Sovjet.  
 

 
 
12)  
 
Fortsatt svensk turismboom under januari och februari
 
 
Kommersiella gästnätter fortsätter att öka  
Totalt i riket +6,5 %, varav från utlandet + 9,6 %  
Hotellen ökade med + 4,9 %  
Stugbyarna återhämtade sig med +13,3 %  
Affärsturismen ökade med +8 %, konferensresorna med + 7 %  
 
Den kommersiella turismen fortsätter att öka kraftigt i Sverige. Efter årets inledande två månader har gästnätterna på hotell, stugbyar och vandrarhem ökat med +6,5%. Utlandsmarknaden ökar åter starkare (+9,6%) än hemmamarknaden + 5,6%.  
 
Av boendeformerna ökar stugbyarna mest +13,3%, hotellen ökar med +4,9% och vandrarhemmen med +3,0%.  
 
Bland storstadsregionerna fortsätter Stor-Stockholm sin starka tillväxt. Sålda hotellrum ökar på med +9,5%.  
 
Toni kommentar:  
Kommersiell turism? Är inte detta en spegel av hur industrin fungerar? Vem kan påverka antalet gästnätter, ingen naturligtvis, när företagen har uppdrag så ökar resandet när uppdragen minskar, minskar resandet.  
 
Vad Sverige behöver är en urstark förening där man skapar ett nytt resande som kommer utifrån som lämnar spår inte bara hos företagen utan genom moms inkomster i statskassan.  
Läs i detta Newsletter om hur andra länder går motsatta vägen mot vad den svenska regeringen gör, avreglera istället för monopol, ta bort skatter istället för att införa nya, sedan får du gissa vem som är framtidens vinnare.  
 

 
 
13)  
 
Sveriges Turistråd byter namn med samma pryor kvar i ledningen
 
Visitsweden nya namnet på turistrådet http://www.visitsweden.com  
 

 
 
14)  
 
Sveriges Turistråd numera Visit Sweden och en ny Sago-Berättelse.
 
 
http://www.visitsweden.com/upload/70790/Aresredov.pdf  
 
När man läst det som står, återstår bara en djup suck av förtvivlan!  
Kolla in styrelsen – turist mupparna!  
Hur är det möjligt att det kan finnas så många galenpannor på för landet väsentliga positioner?  
Har vi inte fått nog av alla sagoberättare? Var finns verklighetsbilden? Var finns en hejdundrande jäkla-anamma aktion plan? Det blev som jag skrev när man tillsatte pryorna med ett moderat stolpskott till ordförande – ytterligare 3-4 förlorade år – det har gått 1,5 år nu!  
 

 
 
15)  
 
Sverige från den absolut bästa sidan, den är bara så bra!
 
 
Fick denna länk med ett bildspel något av det bästa jag sett på nätet.  
Här kommer en strippad preliminärversion av Visit-Sweden-Professional.  
 
Justera ljudvolymen - viktigt!  
http://www.visit-sweden-professional.com/MALL/STRIP-01.HTM  
 
Störningar kan förekomma under buffring..  
Vid repetition har dessa försvunnit.  
Bredband är ett krav.  
 
Du kanske måste ladda ned ett speciellt program – följ bara anvisningarna det lönar sig.  
Skicka denna länk till dina affärspartners ute i världen – bättre än denna presentation finns inte och den är gjord av en enskild person utan bidrag!  
 

 
 
16)  
 
Vingklippt turistnäring - sammanfattning det är "förödande"!
 
 
Ny lag ligger hos riksdagen som förbjuder deltidsanställda  
Den som tror att resultatet av lagförslaget blir fler tillsvidareanställda har fel. Tvärtom finns risken att det blir färre och kortare jobb. Som företagare tvingas man hitta nya grepp för att driva verksamheten vidare, säger Jacob Dahlberg VD för Strömma Turism & Sjöfart AB. Vår affärsidé är att "skapa upplevelser, aktiviteter och utflykter åt en nöjesinriktad publik". Företaget är verksamt med båtutflykter, sightseeing och festarrangemang bland annat i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och på Göta Kanal. Fjällverksamhet bedrivs i Riksgränsen, Hemavan och Tärnaby.  
 
Jacob Dahlberg är chef för den starkt säsongsbetonade fjällverksamheten. Hans sammanfattande kommentar till lagförslaget om kan summeras i ett ord: "förödande"!  
 
– Verksamheten vid våra fjällanläggningar är starkt koncentrerad till 4-5 månader per år. I Hemavan och Tärnaby mellan december och april, vid Riksgränsen från februari till midsommar.  
 
– Under lågsäsong är vi ett 20-tal tillsvidareanställda. Under högsäsong tillkommer cirka 400 säsongsanställda, många ungdomar men även äldre. För många av de säsongsanställda är det en fråga om livsstil. De vill arbeta hos oss under vintern och på annat håll under sommaren. Många vill helt enkelt inte ha en tillsvidareanställning, berättar Jacob Dahlberg.  
 
Den som tror att resultatet av lagförslaget blir fler tillsvidareanställda har nog fel. Tvärtom finns risken att det blir färre och kortare jobb. Som företagare tvingas man hitta nya grepp för att kunna driva verksamheten vidare - splittra upp verksamheten på mindre enheter, hyra ut hotell och restauranger och kanske till och med anställa "personaltaktiker" som i detalj kan hantera de allt besvärligare anställningsreglerna. Följden blir administrativt merarbete - helt i onödan  
 
Toni kommentar:  
Inte ett ord om detta på TUR mässans flockliknande arrangemang, nej sanningen och verkligheten den skall förtigas, bäst så annars hamnar man ute i kylan och inga bidrag som bestraffning. Sicket folk i branschen man undrar varifrån alla jeppar kommer?  
 

 
 
17)  
 
Ilmar Reepalu Årets svenske turismopinionsbildare åtalas för mutbrott
 
 
Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, ordförande för Svenska Kommunförbundet åtalas för mutbrott efter ha bjudits på en resa till Sydafrika. Socialdemokraten Ilmar Reepalu, var en av ett hundratal gäster på Sydafrikaresan.  
 
ÄVEN SKÅNES FÖRE detta landshövding Bengt Holgersson (s) åtalas för mutbrott medan affärsmannen som bjöd dem på resan åtalas för bestickning.  
 
Toni kommentar:  
Ilmar Reepula en god representant för den svenska korruptionen och mygelsamhället.  
Då blir man hedrad och får utmärkelse från ”sina” kamrater och alla övriga förväntas applådera. Kan någon hålla sig för skratt?  
 

 
 
18)  
 
Ilmar Reepalu kompis med den svindlerimisstänkte HSB chefen.
 
 
Ilmar Reepalu kompis med den svindlerimisstänkte före detta HSB-direktören Johnny Örbäck (s) från Malmö har fått låna uppemot 45 Mkr av kreditmarknadsbolaget Custodia genom ett fastighetsbolag.  
 
45 miljoner kronor av de utlånade pengarna har gått till ett bolag där Johnny Örbäck fram till helt nyligen var styrelseordförande. Johnny Örbäck var till och med våren 2004 vd för HSB Malmö  
 
Örbäck är också sedan i höstas misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Örbäck och ytterligare två personer misstänks ha plockat ut 49 miljoner HSB-kronor vid olika fastighetsaffärer.  
 
Fastighetsköpet genomfördes i november, då Johnny Örbäck fortfarande var styrelseordförande i Faustus. Men när ordförandens namn blev känt för Sundsvalls kommun anmäldes affären till Hyresnämnden, eftersom kommunen var osäker på om de nya ägarna var seriösa.  
 
Johnny Örbäck valde därför att i mitten av december lämna sin post i Faustus. Enligt Kjell-Rune Martell har Örbäck inte längre några kopplingar till Faustus eller dotterbolaget Birsta Boinvest. Hyresnämnden har ännu inte fattat beslut om affären ska godkännas.  
 
Vem som äger Faustus är också höljt i dunkel. Kjell-Rune Martell vill inte avslöja vem som står bakom bolaget. Johnny Örbäck har dock sagt till Sundsvalls Tidning att Faustus ägs av en trust genom det Cypernregistrerade bolaget Praletona. Med andra ord helt i stil hur arbetarpartiet med facket i bakgrunden hantera folkets pengar.  
 
Toni kommentar:  
Å så finns dom som menar att korruptionen är utrotat i Sverige, svenska ministrar som ständigt upprepar denna lögn till olika länders representanter, samma ministrar är insyltade upp över öronen i egna mygel affärer.  
 
Det finns någon miljon svenskar som anser det vara helt Ok (ni skulle stortrivas i Marbella se sist i detta Newsletter)  
 

 
 
19)  
 
GRYNINGSRÄD MOT COLOR LINE
 
 
EFTA:s konkurrensmyndighet ESA genomförde förra veckan med assistans av norska Konkurransetilsynet en gryningsräd mot Color Lines huvudkontor i Oslo och stora mängder dokumentation beslagtogs.  
 
Myndigheterna undersöker om rederiet har utnyttjat sin dominerande marknadsposition gentemot andra färjeoperatörer som Fjord Line i Bergen och Kystlink i Langesund på ett otillbörligt sätt. Color Lines Helge Otto Mathisen säger att ESA undersöker samma sak som Color Line har diskuterat med Konkurransetilsynet de senaste 12 månaderna. ESA vill säkerställa att rederiets bokföring för varje enskild färjelinje följer reglerna.  
 
Konkurransetilsynet har det senaste året haft luppen på rederiet efter anklagelser från Fjord Line om att Color Line har subventionerat linjen Bergen via Stavanger till Danmark för att tvinga bort Fjord Line. Enligt Bergen-rederiet drivs Color Lines linje med en årlig förlust på NOK 100 miljoner.  
 
Color Line har tio färjor och sju linjer.  
 

 
 
20)  
 
SEA CONTAINERS ÄGAREN AV SILJA LINE UPPHÖR MED ALL SIN FÄRJEVERKSAMHET. Spelet om övertagandet pågår för fullt.
 
 
Den 20 mars beslutade Sea Containers Ltd styrelse http://www.seacontainers.com med huvudkontor i London och sitt säte för ägarbolaget i Bermuda Island att sluta helt med färjeverksamheten. Företaget hoppas att försäljningen av Silja kommer att avslutas under det andra kvartalet i år.  
 
Budgivningen på Silja pågår, det som sker med all säkerhet är att bolaget slåss sönder och ”James B Sherwoods” amerikanska vänner i finansvärlden kliver in med ett riggat bolag där man kan ta hand om den jättelika upplåsta balansräkningen som överträffar det mesta vad shipping världen sett som Silja ledningen använt sig av år efter år för att vilseleda aktieägarna och bankerna. Den som följt detta Newsletter har under de senaste 5 åren tagit del av artiklar där jag påmint om sagorna i pressmeddelanden samt årsredovisningarna.  
Det har retat en och annan inte minst ryggdunkarna i nya Silja Ledningen, nu är det slut.  
 
Nu har sanningen kommit ikapp och det krävs kreativ bokföring och många vänner inom finansvärlden som slår sig samman för att lyfta av Sea Container denna ekonomiska börda som om ingen lösning kommer till stånd kan komma att äventyra moderbolagets möjligheter för framtiden samt ligger risken i att självaste moderbolaget kan råka ut för att slaktas.  
 
Det är en mäktig kamp som pågår i finansvärlden där stora intressenter drar i olika tåtar, där ekonomi gamarna sitter och slickar sig om munnen och väntar ut bytet.  
 
Silja har varit en av de få verkliga misslyckanden för James B Sherwood som annars gjort allt rätt här i livet. Stena:s Olsson sitter nog på åskådarplats med ett och annat skadeleende när han nu följer spelet, då han en gång överbetalade övertagandet av färjorna över kanalen och Irländska sjön av Sea Container. Samtidigt är Olsson en av de få som verkligen vet vad som pågår inom bankvärlden där sekretessen är lika vidöppen som Triumfbågens portal.  
 
Ett annat huvudbry i detta spel är hur man för över en bit till Tallink som likaså har en uppblåst balansräkning som får det mesta att blekna. Ett annat problem är hur man skall få ned ombordkostnaderna på löner och inte minst alla säravtal om förmåner som tillämpas i Finland och Sverige. Nordiska facken har låtit meddela att man inte acceptera några förändringar oaktat vem som är köparen, bakom detta ligger naturligtvis Viking line som bävar om Silja blir ett rederi baserat i något av de Baltiska länderna med helt andra villkor.  
 
Hela Östersjö trafiken är i gungning, det är Dinosauriernas kamp med uppblåsta balansräkningar man lider också av en ofantlig överskott kapacitet samtidigt som ingen vill ge vika och under tiden rinner miljonerna ut ur bolagens kassor.  
 
Östersjö trafiken har levt på att man köper en flaska sprit för 10 kronor och säljer den för 150 eller mer. Trafiken gynnades av att Finland och Sverige 2 enklaver i höga nord kunde tillämpa sprit priser i land som fick vilken annan världsmedborgare som helst att baxna.  
Det var inte bara fartygen runt Sveriges kust som tjänade miljarder utan skedde det hela i samförstånd med tidigare regeringar, facket, arbetarrörelsen där inte minst statens egna rederier tjänade storkovan. Sak samma skedde på charter flyget som forslade sprithungriga resenärer som släpade tax påsar till planen. Reguljärflyget SAS enskild största netto inkomst var tax free försäljningen av sprit i terminaler eller ombord. Svenska resenärer kändes igen på långt håll på världens flygplatser där många fina direktörer med miljon löner och bonusar trampandes med händerna fulla med inte en påse utan många och sedan kampen i kabinen var man kunde stuva det hela. Bara för att spara ett par hundringar!  
Denna fars pågick under 30 år, på denna länk hittar du galenskaperna när Sverige gick med i EU och det svenska sjöfarts- flyg garnityret gjorde sitt för att stoppa att Sverige skulle öka importen av sprit kvoten i enlighet med avtalet som Sveriges riksdag hade godkänt.  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=2&id=ny  
 
Varje förändring som är nödvändig i anpassningen till omvärlden saboteras av olika intressenter det är först när ekonomin tvingar fram lösningar som det sker rörelse i ett annars förkalkat system. Det är många som känner sig kallade att bevara istället för att utveckla och se nya horisonter. Spelet om Silja line har många facetter hur än resultatet blir så är det personalen som får bära hundhuvudet samtidigt som facket inte såg eller visste eller förstod, det gör dom aldrig för övrigt.  
Det är på denna Kalla Anka nivå man bedriver företagsamhet i Sverige.  
 

 
 
21)  
 
Skatteverket vill ”försvenska” hela Europa
 
 
Om en svenska arbetar i ett nordiskt land beskattas personen i det land där hon eller han tjänat pengarna. Arbetar man utanför norden beskattats man troligen med en lägre skatt än i Sverige, då måste man ta upp den inkomsten i deklarationen. Sedan beskattas mellanskillnaden, så att den slutliga skatten hamnar på den svenska nivån.  
 
Vi på skatteverket har problem med korrekt information, alltså namn och så. I Sverige har vi personnummer, men det finns ju inte i alla länder, så det kan vara svårt att hitta rätt person. Man får en uppgift om att ”Lars Larsson” har arbetat någonstans, men det är inte lätt för Skatteverket att hitta rätt Lars Larsson när det väl är dags att påföra den här inkomsten.  
 
Att utlandsinkomster inte deklareras och beskattas innebär miljardförluster för staten.  
Det har gjorts beräkningar för några år sedan och där har man pratat om mellan 25 och 30 miljarder kronor, men det är så svårt att beräkna, för det är ju inkomster som inte är redovisade, men det är klart att det blir stora pengar, säger Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Törnros.  
 
Toni kommentar:  
Med andra ord om omvärlden anpassa sig efter Svenska förhållanden då blir det bra?  
Att 90% av EU länderna inte tillåter person nummer då det kränker den personliga integriteten, detta stadier har man passerat i det svenska rättsmedvetandet på tidigt 70 tal då det anses vara mera rationellt, hur tusan kan det då vara möjligt att resterande värld kan fungera?  
 
Med samma rationaliseringssyfte finns det en generalklausul för skattemyndigheten som med oinskränkta befogenheter kan agera mot vem man vill där medborgaren skall bevisa sin oskuld som strider mot både FN och EU lagen om mänskliga rättigheter, rättsmedvetenheten har åter fått sig en knäck.  
 
Med samma resonemang får företagen betala in skatt i förväg, med samma skäl tillåter man en skatte tjänstemannen avgöra ifall ett företag är överlikvid och gå in på dennes bankkonto och överföra ett valfritt belopp.  
 
Detta kan man göra då man saknar en oberoende konstutitionsdomstol som övervakar grundlagen och de mänskliga rättigheter enligt FN och EU:s grundlag som Sverige accepterat som sin egen lag men högaktningsfullt struntar i ett och annat och någon tror att omvärlden skall anpassa sig efter Svenska förhållanden?  
 

 
 
22)  
 
Scania avslutar samarbete med MAN
 
Nuvarande chefer på MAN har tidigare varit höga chefer på Scania det var sålunda lätt att hitta rationella samarbeten, men nu har något hänt varför Scania beslutat att avsluta samarbetsprojektet med MAN vad beträffar axlar. Diskussionerna avseende växellådor fortsätter.  
MAN är en jätte industri koncern med svenska mått sett, vilken leds av svenska chefer.  
Det var i april 2003 som Scania och MAN ingick ett samarbetsavtal om gemensam utveckling och leveranser av växellådor och axlar. Parterna har nu utvärderat möjligheterna till utveckling och produktion av axlar i regi av MAN i Tyskland och växellådor tillverkade inom Scania i Sverige.  
 
– Efter flera år av teknisk utvärdering är vår slutsats att de ekonomiska fördelarna av ett samarbete kring axlar inte uppväger den större tekniska komplexitet och högre kostnad som skulle tillföras våra produkter, säger Scanias vd Leif Östling.  
 
När det gäller växellådor har diskussionerna nått slutskedet. Resultatet av dessa är att Scania kan komma att leverera vissa typer av växellådor av hög teknisk specifikation till MAN.  
 

 
 
23)  
 
Med anledning av tidigare artiklar hur regeringen smugit in förändringar i pensionssystemet som gör merparten av folket till fattigpensionärer.  
 
Insändare  
 
Bra att Tomas Nicolin tar upp ämnet om vårt framtida pensionssparande
 
 
Äntligen någon som förstår vad som är på gång. Pensioner, individuella eller som samhällsfråga, verkar vara för komplicerat för samhällsdebattörer.  
 
Detta är dock en oerhört stor fråga som berör inte enbart vad var o en skall få ut som pensionär, utan det handlar om tilltron till samhället o den förutsägbarhet som ett rättssamhälle (skall) karakteriseras av.  
 
Det är upplösande för den allmänna moralen o sammanhållningen i ett samhälle om politikerna återigen sparkar undan golvet för medelklassen. Det är INTE enstaka högt betalda företagsledare/entreprenörer som drabbas utan det stora antalet arbetare o tjänstemän som långsiktigt spara till sin pension bla för att inte belasta samhället när de blivit gamla och i behov av hjälp.  
 
Politikernas särintressen!  
Vad det handlar om är att finansiera sitt eget politiska jobb just nu, och att få pengar att dela ut till sina särintressen som argumenterar högljuddast i pressen.  
Den svenska landsbygden har redan avvecklats för att bensinskatten behövde höjas. Norrland avvecklas för att energiskatten knäcker boende i kalla områden.  
Det privata försäkringssparandet har sänkts genom avkastningsskatt och sänkta avdragsgränser.  
 
Sparande i eget företag håller på att upphöra genom s.k. 3:12 regler och slutligen har spetsfundigheter som "särskild löneskatt" samt "negativ räntefördelning" gjort placering i fastigheter och skog till något mycket dåligt.  
 
Vem hindrade detta? Ingen, utan alla som såg på lät det ske i hopp om att själv klara sig.  
 
Det som nu sker med Försäkringskassan borde istället leda till kraftigt ökat behov av försäkringssparande för att trygga framtiden. Inte tvärtom.  
Den svenska politiker-adeln agerar lika aningslöst som den franska gjorde före revolutionen. När man rycker undan förutsättningen för en välfärd som innebär att jag kan leva på min inkomst innan skatten ska dras, och att jag inte ser att politikerna bygger ett land som inger framtidstro. Vad gör jag då?  
 
Vänd politikerna ryggen. Att slösa bort våra gemensamma medel på djurskydd för aborrar etc. är ett större fusk än att den som inte kan försörja sig på sin lön, jobbar svart.  
 

 
 
24)  
 
Insändare  
 
Obemärkt transportpolitisk proposition av Hans Sternlycke
 
 
Sällan har något som varit föremål för så stora strider som den transportpolitiska propositionen passerat så obemärkt förbi när den väl kom. Först gjorde Jan Brandborn en stor utredning, och alla skrev remissvar, bara för att den strax desauvoriserades utan känd anledning och ersattess av Magnus Persson snabbskrivna utredning som propositionsunderlag. Den innehöll inte mycket. Allt skulle förbli vid det gamla fram till 2010, men då skulle vi helt plötsligt ha konkurrens på spåret enligt EU:s direktiv, oklart hur det skulle ske.  
 
Samma känsla av hönan som blev en fjäder får man när man läser tidningarna om förslaget. Oftast får det inte en egen rubrik, utan det är bara några rader inbakat i referaten om näringspolitiska propositionen som säger att kilometerskatt föreslås. Pressmeddelandet om propositionen är inte mycket mer klargörande. Massor med politiskt suddspråk. Om kilometerskatten för lastbilar står att den skall utredas först, och om det blir positivt skall det komma ett förslag 2007.  
 
Karin Svensson-Smith ger bättre besked. Kilometerskatten är sannolikt säkrad förutsatt s/v/mp fortsätter regera efter höstens val. Debatten gäller vilket belopp som skall tas ut. Hon vill helst ha ett belopp som närmar sig lastbilens verkliga kostnader (enligt Vägverket sliter en 60-tons lastbil lika mycket på vägen som 75.000 personbilar) medan s inte vill gå så högt av rädsla att stöta sig med åkarna.  
 
Till det kan genmälas att svenska åkare har en hopplös konkurenssituation, när de skall konkurrera med utländska åkare som inte betalar några kostnader i Sverige. Även med en kraftig kilometerskatt skulle svenska lastbilar få fler uppdrag genom att få en rättvisare konkurrensituation.  
 
Att Banverket får i uppdrag att bygga ett antal omlastningsterminaler och omlastningshållplatser för gods skall bidra till att föra över mer gods från väg till järnväg. Priset för omlastning skall inte vara högre än marginalkostnaden . De omlastningscentraler som lastbilscentraler nu driver tar ut genomsnittskostnaden och då kan det vara mer lönande att köra godset på lastbil hela vägen.  
 
En annan framgång för tåget är att flygplatser, kommunala eller ägda av Luftfartsverket, som ligger på kortare resavstånd med tåg till Stocholm än två timmar inte skall få statsbidrag.  
 
Karin Svensson-Smith är mycket stolt över att mot Magnus Perssons utredning kunna genomdriva att också banor som går inom en region och mest har pendelresenärer skall kunna få bidrag till Rikstrafiken.  
Banorna i Bohuslän och Bergslagen skulle annars blivit utan bidrag 2007.  
Det kommer att följas upp av ökat anslag till Rikstrafiken i budgeten.  
 
Mp har lämnat ett bud till budgetförhandlingarna hur försummade banunderhållet skall åtgärdas. Banverket föreslås få 800 miljoner 2007 och lika mycket för 2008 för det. Det kan användas för att rädda banor som Banverket lagt på utredning för nedläggning. I fråga om Bohusbanan står Banverket mot SJ och Västtrafik som vill fortsätta trafiken, trots att det uteblivna underhållet tvingat fram starkt reducerad hastighet.  
 
I fråga om att bevilja Norrtågs och Sydtågs begäran om att SJ:s ensamrätt att bedriva tågtrafik över länsgräns skulle tas bort för dem så att de kunde samordna sin regionaltrafik hade Karin Svensson Smith och Claes Roxberg olika ståndpunkter, där dock mp-gruppen ville bevilja undantaget. Därför har Claes ensma fört mp:s talan i denna fråga.  
 
Även Järnvägsfrämjandet har haft debatt i frågan, där den oficiella synen blev mer likt Karin Svensson Smiths. Jag står dock närmare Claes Roxberghs. Jag anser att man måste skilja på regionaltrafik och fjärrtrafik, och att SJ bara skall ha ensamrätt till fjärrtrafiken, men att regionerna fritt ska få organisera den regionala trafiken med minst ett stopp i varje kommun. Det är ju orimligt att när SJ till exempel inte vill köra tåg Stockholm-Oslo, så skall SJ:s ensamrätt hindra att den trafiken organiseras regionalt istället.  
 
I trafikpropsitionen avslås Sydtågs begäran medan Norrtåg får sin beviljad norr om Sundsvall och Ånge. Därovanför är trafiken olönsam.  
Pågatågen skall dock få förlänga sin olönsamma trafik utanför Skåne genom att Rikstrafiken betalar trafiken utanför.  
 
Norrtåg fick emellertid inte beviljat sin begäran att kunna förlänga sin trafik till Stockholm för att få bättre fyllnad på sin regionaltrafik och att få ett bidrag till den. Norrtåg är dock nöjd med propositionen som den blev och kallar den en delseger. Man kan effektivisera resurserna genom att få ett samordnat trafiksystem i stället för flera prallella och man kan konkurrensupphandla trafiken. SJ blir en operatör mer jämlik andra samarbetspartners.  
 
Vinstkravet på SJ kvarstår i trafikpolitiska proposition. Följden är att SJ i höst kommer att betala vinstutdelning till staten. Det är horribelt eftersom SJ inte fonderar medel för att ersätta X 2000 när de är slut.  
SJ gör alltså egentligen förlust.  
 
Intrycket kvarstår: de hårda striderna inför trafikpropositionen har resulterat i något som är rätt likt det som var. Den ger ingen långvarig lösning. Inför avregleringen av persontrafiken inom EU 2010 måste ett nytt beslut tas. Skall vi anpassa oss, eller skall vi gå ur EU. Enligt min mening bör vi välja det sista alternativet som bör väljas. EU lägger sig alltför mycket i det som inte angår dem. EU skall inte styra vår ekonomiska politik.  
 
Hans Sternlycke tidigare lokalpolitiker och debattör driver en tidning inriktat på miljöfrågor  
 
Toni kommentar:  
Det behöver väl inte kommenteras att jag inte instämmer i allt!  
Debatten är fri och taket högt i detta Newsletter!  
 

 
 
25)  
 
Insändare  
 
BR och NTF enas om avtal för säkrare bussresor, men vaddå?
 
 
Citat från BR:s hemsida: Under mer än ett år har vi arbetat intensivt med trafiksäkerhetsfrågor för att få till stånd en överenskommelse mellan Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF) och Bussbranschens Riksförbund (BR) om att tillämpa ett gemensamt bussreseavtal. Det är med stor tillfredsställelse parterna nu kan underteckna den gemensamma överenskommelsen som ska bidra till säkrare bussresor, i första hand för äldre resenärer, säger Jan-Erik Kjellberg, förbundsdirektör på BR och Monica Öhman, VD på NTF, som undertecknade avtalet på Busstorget, TUR 2006  
 
Eftersom Busnet drivit denna fråga långt innan BR bad jag Paul Wisén om några kommentarer!  
 
Mmm  
Busnet är ju ett perfekt verktyg för att sedan då mäta och tillämpa detta.  
Tror du vi fick vara med? Knappast. Men det kanske ändrar sig än vem vet.  
 
En annan intressant iakttagelse är att branschförbundet ställer mycket få krav på säkerhet utöver lagstadgade samt de som är med i broschyren beställ bra buss.  
Det enda rekommendationerna man egentligen kan hitta förutom de lagstadgade som att följa hastighetsbegränsningarna och vara nykter är:  
 
1: Bussen BÖR ha bälten  
2: Bussföretaget bör vara med i BR!!  
3: Föraren skall informera om säkerhetsinformation innan avfärd.  
4: Safety on bus ska finnas vid varje stolsficka.  
 
Vi ville att de skulle göra en egen policy med långt mer detaljerade krav, på samma sätt som bandyförbundet eller vägverket har gjort. Men, detta sa styrelsen till BR nej till.  
De vill väl inte stöta sig med storbolagen som aldrig har råd att hålla denna nivå av säkerhet samt de vill nog inte göra någon detalj lista med skarpa krav eftersom det skulle stärka Busnets ställning markant i och med att Busnet är den enda som kan mäta och hålla reda på hur uppfyllnadsgraden ser ut hos varje bussföretag vid varje given tidpunkt.  
Det kanske är bättre att man inte vet så noggrant?  
 
Gnäll gnäll. Nåja, de har även hänvisat till att de vill vara klara med avtalet innan Busnet kommer in. Vi får se om de ringer nu då.. Pensionärsorganisationerna är i alla fall ”über” intresserade men NTF och BR har blockerat hittills.  
 
Toni kommentar:  
Att hitta samarbeten och utnyttjar branschens förmågor, det är inget för BR och kansliet, hellre en dålig överenskommelse än att göra nåt gemensamt med branschens innovatörer.  
 
Mitt ständiga råd lämna BR som medlem och låt organisationen själv dö, ju förr ju bättre för hela branschen. Det är inte annorlunda än att det alltid är ekonomin som styr och valet står mellan att vara medlem i en förening för vingelputtar eller skapa nåt nytt fräscht när styrelsen inte har förmågan att själv skapa en genomgripande förändring!  
Här är en länk som tydlig visar utförsbacken för branschen! Men av BR tolkas som en framgång för branschen.  
http://www.bussbranschen.se/documents/Turistresormedbussin-ochutrikes2003_2005.pdf  
 

 
 
26)  
 
Insändare  
 
EU gör nya bedömningar utifrån WTTC
 
 
Vid EU:s stora turismkonferens i Wien nyligen användes WTTC:s beskrivningar av turismens storlek och betydelse av både EU:s turistråds ordförande och av den ansvarige EU-kommissionären som underlag för analyser och ställningstaganden. WTTC har nyligen reviderat den mest omfattande, mest underbyggda och mest avancerade turistekonomiska analys som någonsin gjorts. Den avser för närvarande hela världen, 13 regioner och 174 länder. Och den är reliabel vid jämförelser mellan regioner och mellan olika länder. Den visar på en allt mer prekär situation för Europa, som enligt EU nu fordrar extra uppmärksamhet och insatser. EU-länderna ligger i de flesta fall i botten på tillväxtligan och Europa tappar successivt marknadsandelar.  
 
Varför används inte WTTC:s bedömningar av våra centrala turistorgan, när den nu används inom EU, för att belysa den svenska turismens betydelse och konkurrenssituation? Varför kommenteras inte ens WTTC:s analyser av centrala organ? Hos oss verkar det nästan vara ett påbud att anamma en unison syn utifrån en i många avseenden för snäv och för enkel definition av turism.  
 
Turismen kan definieras på många sätt beroende de problemområden man väljer. Vi bör ha en mer pragmatisk syn på turismbegreppet och lära oss nyttja fler avgränsningar och analyser. WTTC ger oss ett effektivt redskap för analyser av nationell betydelse, struktur och utvecklingsmöjligheter samtidigt som det ger oss ett instrument för tillförlitlig internationell benchmarking.  
 
Turismens Utredningsinstitut  
031-75 95 000  
Leif Aronsson 031-28 26 50, 0706-666 022, mailto:tourism@telia.com  
 

 
 
27)  
 
Insändare  
 
Moralen och valrörelsen
 
 
Valet närmar sig. Det är viktigt att de politiska motståndarnas låga moral blir känd.  
 
Den 6 april 2006 avslöjade TV att Gunilla Carlsson, vise ordförande i moderaterna, hade fått straffavgift av skattemyndigheterna för att hon i sin deklaration bland annat dragit av för kläder och hotellrum mm som inte var korrekt. I samma inslag visade TV att Göran Persson, vår statsminister, anmälts till åtal för att han inte har någon miljöplan och ej heller tillfredsställande säkerhetsanordningar för sitt bygge i Sörmland. Det är han som byggherre skyldig att ha.  
 
TV passade naturligtvis på att fråga socialdemokraternas partisekreterare hur hon såg på Gunilla Carlssons deklarationsfiffel. Marita Ulvskog tog på sig en allvarsam min och förklarade att det är olyckligt att en högt uppsatt moderat har så dåligt omdöme. Tänk om hon skulle bli minister i en eventuell kommande borgerlig regering. Kan vi ha ministrar med så dåligt omdöme och så låg skattemoral i en svensk regering frågar hon med bedrövad min.  
 
I den svenska regeringen finns nu minst två ministrar som under sin tid som ledare för SSU fifflat med medlemssiffror för att få högre statsbidrag. Där finns en f d finansminister som för att få se en fotbollsmatch kallade ner regeringsplanet till Spanien i stället för att åka hem med ett beställt reguljärflyg. Kostnad ca 150 000 kr för skattebetalarna. Samme minister har genom ofullständig deklaration undgått fastighetsskatt på sin sommarstuga. I regeringen finns en minister som inte kan hålla reda på sina kreditkort utan har använt anställningskortet för privata inköp, som dragit på sig massor av parkeringsböter, som fått betalningsanmärkningar mm. Samma regering har en statsminister som inte underrättar sig om sina lagliga skyldigheter innan han startar ett privat miljonbygge.  
 
Dagen efter, den 7 april, avslöjades att SSU:s ordförande åtalas för våldsamt uppträdande och förolämpning av invandrare under ett krogbesök. Samma kväll informerar TV om att Malmös starke man, socialdemokraten Ilmar Reepalu åtalas, misstänkt för mutbrott.  
 
Man skall inte kasta sten när man sitter i glashus. Inte ens om det bara är 5 månader kvar till ett riksdagsval. Det borde ju till och med en partisekreterare kunna förstå.  
 
Kent Juvén  
http://www.kentsforum.se  
LÄS OCH REAGERA!!! Den utveckling som pågår kommer att förändra livet för alla medborgare. Förändringar sker i en allt snabbare takt  
 

 
 
28)  
 
Ankdammen och vänskapskorruptionen
 
 
1) DN:s reporter Ingrid Carlberg är gift med finansminister Pär Nuder. Nu har hon tagit friår.  
 
2) För någon vecka sedan avgick han som Laila Freivalds pressekreterare efter våldsam kritik från hela Sveriges media. Nu väntar ett av branschen mest attraktiva informationsuppdrag för Anders Ericson att bli pressråd i Washington en post som oftast alternerat mellan svenska kommunister och socialdemokrater på yttersta vänstern.  
 

 
 
29)  
 
Det går ”hett” till i Spanien  
 
Regeringen upplöser fullmäktige i Marbella
 
Regeringen tog den 4 april beslutet om en upplösning av Marbellas kommunfullmäktige. Korruptionskandalen i Marbella är inte enbart en lokal fråga. Regeringschefen José Luís Rodríguez Zapatero hade kallat till ett extraordinärt ministerrådsmöte med en enda punkt på dagordningen – upplösningen av Marbellas fullmäktige. Mötet höllsl klockan 11.00 och under morgonen ansökte även den andalusiska regionalregeringen formellt om en upplösning. Lagen möjliggör visserligen denna typ av intervention, men beslutet är unikt i sitt slag. Det mesta talar för att en interimsstyrelse kommer att ta över ledningen i Marbella från och med juni och fram till ordinarie lokalval 27 maj 2007. De kvarvarande fullmäktigeråden i Marbella gav samtidigt ut en kommuniké 3 april. Där meddelar de att deras arbete nu går ut på att sköta den dagliga driften av kommunen och de upprepar att enda skälet till att de inte avgår är att de inte vill lämna ett politiskt vakuum.  
 
Max von Sydow hyllad på Gran Canaria  
Den svenske internationelle skådespelaren Max Von Sydow mottog 24 mars en hedersutmärkelse i Las Palmas de Gran Canaria. Han tilldelades priset ”Lady Harimaguada”, liksom den argentinske skådespelaren Federico Luppi, i samband med invigningen av filmfestivalen på Gran Canaria. Von Sydow sade att det finns så många bra skådespelare att han aldrig fått något pris tidigare och han ifrågasatte om det inte finns andra som förtjänar priset mer. Publiken fick se en kavalkad med scener från några av Max von Sydows mest kända tolkningar, som i Det sjunde inseglet och Exorcisten.  
 
Katalanska partiet ERC utpressade regionalanställda  
Det katalanska regionalistpartiet Esquerra Republicana de Catalunya skakas av en skandal där offentliganställda pressats att betala en del av sin lön till en stiftelse som har anknytning till partiet. Enligt uppgift skulle anställda som saknar fasta kontrakt och som arbetar på någon av de sex departement som leds av ERC i Katalonien ha uppmanats betala mellan 4 och 24 procent av sin lön till stiftelsen Josep Irla, under hot om att förlora jobbet. Skandalen har många likheter med den som tvingade två av Partido Andalucistas ledamöter i Marbella att avgå.  
 
Regeringen vill sätta dit myglande verksamheter  
Ministerrådet godkände som väntat 24 mars ett lagförslag som går ut på att stävja vissa verksamheters övertramp, på bekostnad av kunderna. Förslaget ska nu behandlas i parlamentet. Det ska bland annat förbjuda företag som telefon- och parkeringsbolag att avrunda uppåt i sina tariffer. Vidare ska det vara lättare för kunder att säga upp abonnemang och köparens rättigheter i samband med fastighetsköp regleras också ytterligare.  
 
Razzia mot Marbella kommun  
Nationalpolisen slog 29 mars till mot flera av kommunens anläggningar, inkluderat fastighetskontoret. Borgmästaren Marisol Yagüe, byggkonsulten Juan Antonio Roca och ytterligare ett 20-tal personer greps. Samtliga anställda tvingades omgående utrymma lokalerna, medan poliser inledde husrannsakan. Klockan 09.30 på morgonen gick både uniformerade och civilklädda nationalpoliser in på kommunkontor både i rådshuset vid Plaza de los Naranjos och på filialkontoret på Calle Ramón Gómez de la Serna. Samtliga anställda, med undantag av några avdelningschefer, beordrades utrymma kontoren. Det kända Apelsintorget i Marbellas gamla stadsel ockuperades av polisbilar och husrannsakan genomfördes, bland annat i borgmästaren Marisol Yagües eget kontor. Även borgmästarens privata hem genomsöktes. Tillslaget är resultatet av en undersökning som pågått sedan november. Misstankarna gäller en omfattande förskingrings- och bedrägerihärva. Marbella är hårt skakat av politiska skandaler och en demonstration har sedan tidigare utlysts till 30 mars, för att kräva kommunledningens avgång.  
 
Kommunskandalen har anknytning till penningtvättshärva  
Tillslaget mot Marbella kommun har förgreningar med den omfattande penningtvättshärvan, kallad ”Operation Vitval”. Det var avlyssningar som gjorts i anslutning till den första härvan som i november förra året satte tingsrätten på det nuvarande spåret. Ett 20-tal personer har till en början anhållits, däribland Marbellas borgmästare Marisol Yagüe. Den senaste operationen mot korruptionen i Marbella går under namnet ”Malaya” och leds av samma domare som Operation Vitval, Miguel Ángel Torres, vid tingsrätten i Marbella. Förutom Yagüe finns två andra fullmäktigråd bland de anhållna. Det handlar om Kultur- och Utbildningsrådet José Jaén samt Trafikrådet Victoriano Rodriguez. Andra som anhållits är kommunsekreteraren Leopoldo Barrantes samt byggkonsulten Juan Antonio Roca. Den senare misstänks vara spindeln i nätet och anklagas för att genom ett flertal bulvaner ha byggt upp en förbrytarorganisation som bland annat ägnat sig åt förskingring av allmänna medel, utpressning, egenmäktigt förfarande och manipulering av priser.  
 
Riksomfattande härva  
Gripanden och genomsökningar med anknytning till de misstänkta bulvanerna har även gjorts i Madrid, Murcia och Huelva. Ett tusental bankkonton har frusits och genomsökningen av kommunkontoren var inte över förrän efter klockan åtta på kvällen. Den andalusiske regionalpresidenten Manuel Chaves har uttryckt sitt fulla stöd för polisaktionen. Enligt Chaves styrker aktionen regionalregeringens uppfattning att korruptionen i Marbella måste stoppas och försvarar Junta de Andalucías tidigare beslut att frånta kommunen byggkompetenserna.  
 
Marbella Borgmästares högra hand Sr Gil spindel i nätet  
Vid sidan av borgmästaren Marisol Yagüe är huvudpersonen i härvan ”Malaya” byggkonsulten Juan Antonio Roca. Roca var tidigare borgmästaren Jesús Gil y Gils högra hand, med ansvar för kommunens byggpolitik från det att GIL-partiet kom till makten 1991. Som direktör för det kommunala entreprenörsbolaget Planeamientos 2000 hade han yttersta kontrollen över Marbellas mark och sägs ligga bakom mer än 600 byggavtal genom åren. Roca har samlat en avsevärd personlig förmögenhet, men lyckades länge undgå misstankar om brott. Det var först när Jesús Gil häktades för andra gången 2002 som även Roca fängslades och tvingades betala en borgen på 450 000 euro. Roca påstås även vara hjärnan bakom kuppen som avsatte förre borgmästaren Julián Muñoz.  
 
Fru Borgmästarin Yagüe tappade ansiktet  
Borgmästaren Marisol Yagüe döljde sitt ansikte när hon vid 13-tiden 29 mars fördes bort från sitt hem av nationalpolisen. Hon återhämtade sig i hemmet från en ny skönhetsoperation när ett 20-tal civilklädda poliser gjorde tillslaget, strax efter klockan nio på morgonen.  
 
Tidigare fotbollsspelare tillfällig borgmästare  
Andre vice borgmästaren och idrottsrådet i Marbella Tomás Reñones har tillfälligt tagit över rollen som borgmästare, efter häktandet av Marisol Yagüe. Det sker då förste vice borgmästaren Isabel García Marcos befinner sig på bröllopsresa i Sankt Petersburg, i Ryssland. Tomás Reñones har varit en av avlidne tidigare borgmästaren Jesús Gil y Gils närmaste medarbetare. Han spelade flera år som fotbollsproffs i Gilägda Atlético Madrid och avslutade sin karriär i Marbella. Gil utsåg honom senare till idrottskonsult i kommunen.  
 
Marbellas nästa kommunledning får inskränkt makt  
Regionalmyndigheternas övertagande av byggkompetenserna i Marbella kan sträcka sig över fem år. Det är den längsta tillåtna perioden enligt lagen och en intern rapport som tidningen Diario Sur hänvisar till rekommenderar att Junta de Andalucía utnyttjar hela perioden. Enligt byggtekniker är situationen i Marbella så kaotisk att det kommer att krävas lång tid att få ordning på byggsituationen. Framför allt hävdar teknikerna att kompetenserna ej kan återgå till kommunen förrän en ny stadsplan utarbetats och ersatt den från 1986. Det skulle betyda att Marbellas byggkompetenser förblir i händerna på Junta de Andalucía även under kommande mandatperiod, oavsett vilket parti som vinner valet nästa år. Planerna har kritiserats i hårda ordalag inte bara av den sittande kommunstyrelsen, utan även av Partido Popular.  
 

 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
 
Nu kan du Ringa mig via (skype) och ett telefonnummer i Stockholm till lokaltaxa  
08 - 519 70 616 eller Göteborg 031 - 360 84 81
 
 
annars gäller som alltid  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 
 
Hyra bil varsomhelst i hela Världen även på Kanarieöarna och i Sverige  
Vi har genom NYA samarbeten kunnat utöka antal utlämningsställen från 1450 till 6400 destinationer i hela världen vilket inkludera hela Sverige!  
Det lönar sig att jämföra och kontrollera NETTO priset vad du i verkligheten betalar efter alla småstilta tillägg eller rabatter från skyhöga brutto priser.  
Mitt enkla raka lågpris finns på dessa 2 olika webbsiter http://www.telluscar.com samt via siten http://www.telluscar2.com (OBS det är 2 olika företag där priserna skilja sig emellan)  
 
Nummer 1 i Spanien!  
http://www.eurocasacar.com  
Vi har över 24.000 bilar på flygplatserna Malaga, Alicante, Palma samt Barcelona Girona som är några av de mest populära destinationerna. Till sommaren blir det ytterligare några tusen bilar. Vi är enligt den senaste mätningen Spaniens största on-line lågpris biluthyrare, boka nu till fast pris om du skall ha hyrbil till sommaren.  
 
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet om alla dagar, året om! Svar inom 1 minut och du får en Voucher inom 1 timme efter att datorn gjort en del kontroller. Allt sker utan att en enda levande skäl är inblandat!  
 
Inga rabatter, inga bonusprogram, inget snicksnack, inga flum löften, bara rakt av ett lågt pris där allt är inkluderat från första början!  
 
Välkommen du också, du sparar tusenlappar med ett enda ”musklick”!!  
http://www.eurocasacar.com  
Från den 10 april öppnar vi utlämningen av hyrbilar på Barcelona (Girona) flygplats dit Ryanair flyger, vi har redan ”smyg” öppnat på Granada flygplats  
Följande total pris för 1 vecka gäller från april – juli för en Ford Fiesta / Opel Corsa 119 euro och för aug – sep 129 euro  
För en Smart eller Ford KA gäller 109 resp. 119 euro för en vecka!  
 
Vi finns på följande flygplatser
: Palma de Mallorca, Málaga, Alicante, Valencia, Barcelona Girona, Murcia, Granada, Almería, Jerez/Cadiz.  
Alltid öppet dygnet om! http://www.eurocasacar.com  
 
Hyra semesterbostad i ett av Spaniens bästa Urbanisationer alla hus med hög svensk standard byggda av Skanska i Santa Pola / Alicante 15 minuter från flygplatsen 150 m över havet med vidunderlig utsikt över Alicante bukten.  
Kolla in på http://www.eurocasa.nu

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.