Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch


Denna gång handlar det om SJUKDOMSINSIKT = ja eller nej!

1) Vi börja med några träffande citat, det finns hopp!

2) Jan Rencke och Destination Stockholm, ett stort Grattis.

3) Grönköpings Veckoblad:
Polis gjorde rätt -- så många fel!

4) Makthavare leker ringlekar

5) Länsbolagen orsak och verkan.

6) Argentina och Uruguay högre välstånd än i Sverige

7) Det krävs jättelika ansträngningar inte i konsens

8) Karin SVENSSON SMITH (vp) enkel biljett till Nord Korea ?

9) Gudrun Schyman är ekonomiskt omyndigförklarad av riksdagen.
Varför inte hela partiet?

10) Börsen sätter stopp för kompisstyret! Äntligen.

11) Alla affärer blir inte lysande! Martin Schøyen ( Concordia – Swebus)

12) Affärsklass på Norrlandskusten Linje 100, äntligen efter 25 år

13) Var finns Kamprad? Var finns Rausing?

14) Så här fungerar skatten i England!

15) Klockan tickar för utländska privatkonton!

16) Sverige, EURON och bussbranschen
Här börjar vi med några Citat:

citat 1
av: Torbjörn Egerhag, årets tillväxtpolitiker från Värnamo

Politiker skall engagera sig för tillväxten istället för i cykelställsfrågor


TS) Något som kanske betonghäcken i Bussbranschens styrelse borde ta till sig!


citat 2
av Statsministern Göran Persson

Det finns inget viktigare för svensk tillväxt än att vi får tillgång till den stora marknad där svenska företag kan tävla med andra på lika villkor!

TS) Just det, men vad gör man med tillväxten? Skickar mer pengar till Sveriges största dagis där man dansar ringlekar? för att leka kollektivtrafik och ha kul på alla sätt! Men om den inte finns ( tillväxten alltså) vad gör man då?

citat 3
av Statsministern Göran Persson

Det som inte fungerar ekonomiskt, fungerar inte heller politiskt

TS) Korrekt, därför borde/ skall BR arbeta på ett alternativ till länsbolagen som systemfel och ge politikerna ett dokument att fundera kring hur kollektivtrafiken i Sverige kan omstruktureras, där frihet, konkurrens, lönsamhet samt konsument anpassning leder till miljardbesparingar och branschen bort från tvångströjan som alla befinner sig. Frigörelsen från länsbolagen vilka styr och ställer som dom vill i alla nivåer utan att blir motsagda.


2)

Jan Rencke och Destination Stockholm ett stort Grattis.

Denna tid på året kan man läsa årsberättelser i spalt meter. Det är en mycket roande läsning, den kanske mest häpnadsväckande årsberättelsen presenterar Destination Stockholm. Denna visar hur Jan Rencke med partnern Bengt Berg som är den störste delägaren och därutöver en del andra från branschen vänt ett tidigare av Stockholm Stad bedriven verksamhet med en ackumulerat förlust på dryga 23 miljoner till en vinst på 3 miljoner kronor på ett enda år!
Min (TS) kommentar är, GRATTIS, Janne, du tillhör skaran av ett fåtal personer som sedan länge insett, vågat och aktivt debatterat snurret med system felet där stat, kommun eller landsting INTE skall bedriva verksamhet som den privata näringen kan utföra. Du har med plattform Sverigeturism fört en ständig kamp mot dumheterna i resebranschen, outtröttlig och med knivskarpt sinne för saklighet kombinerad med svart humor.
Den sagolika vändningen styrker att -vi- har rätt och alla andra FEL!

Sjukdomsinsikt? = 10O%
Statsministern: Det som inte fungerar ekonomiskt, fungerar inte heller politiskt

Destination Stockholm med förmodligen branschens bästa kommersiella website på ett 30 tal språk, som kom till i expressfart!!!! visar klart på skillnaden i ett Sveriges Turistråd som inte förstått någonting och en Turistdelegation som lurar sig själv och departementen med falserier som nära nog gränsar till bedrägeri. I vart fall är det ett bedrägeri mot skattebetalarna som också betalar denna verksamhet vilken man lika gärna kunde vara utan. Varje likhet med BR & SLTF måste vara en ren tillfällighet?

Destination Stockholm med Janne Rencke kommer med expressfart utföra stordåd, vänta bara några år. Problemet är bara vad händer efter Janne, den dag han slutar? Branschen har ju visat att den inte kan sköta dylika verksamheter, det finns helt enkelt för få om ens några påläggskalvar. Att låta politikerna än en gång ta hand om verksamheten låter som den värsta mardrömmen.

Den svenska resebranschen liksom kollektivbranschen där det finns en stor samling medarbetare som gör sitt bästa varje dag, men som arbetar i ett systemfel, värför nästan alla blir bidragsberoende och därmed tystnar kreaviteten. Debattklimatet utsuddat till förmån till alla minglare som klänger på varandra.

Undantaget utgörs av alla mindre arrangörer, bussägare och resebyråer som ägs av enskilda personer som sliter dagar och nätter i ända. Samtidigt som privata som staligt ägda stor företag far fram med dumpingprissättning vilket efter några år leder till avskedanden för många, först av dom som sliter vid fronten. Till sist träffar detta även ansvariga chefer, men det tar en förhållandevis förfärlig lång tid, och när det händer faller dessa med hyggliga fallskärmar och lämna verksamheten.

Vad finns det kvar av Ving, Apollo och Fritidsresor i Sverige? Ledningen där beslutet tas finns i England, Schweiz samt Tyskland.
Verksamheterna var en gång källan till innovationer och grokällan för nya innovatörer i Sverige! Faktum är att den Svenska reseindustrin under 60 - 80 talet var bättre, duktigare, med innovatörer som låg årtionden före kontinentens stelbenta TUI, AIRTOUR; KOUNI, ITS, NECKERMAN, MIGRO, HOLLAND INTERNATIONAL och många fler. Sedan hände något, i Sverige kom controlerna, en bunt civilekonomer som äger sanningen vilka aldrig behövt visa att deras ideer har bärighet. I Tyskland och England byttes folket ut då merparten ursprungligen kom från järnvägsförvaltningarna nu ersattes av affärsfolk. Istället för att Ving eller Fritidsresor förvärvat några av kontinentens stora arrangörer när tiden gav sig, blev allt tvärtom.
Verklighetsfrämmande Svenska chefer ledde verksamheterna till vägens slut, där både Ving, Fritidsresor och Apollo räddades av koncerner i annat land från ekonomisk totalkollaps.
Det är dessa idag ledande personer likt papegojor som bestämmer debatten, om resegranati och andra vitala frågor. Lik flugor samlas branschmediat på deras informationsresor minglande vid pooler och annat kul. Säg mig den som kan, vilken av resebranschens media du kan förvänta dig erhålla en objektiv och kritisk branschbevakning?
En tidning med denna ambition finns i så fall inte kvar särskild länge då alla lever å annonsintäkter från i hög grad verksamheter vilka lever på bidrag!


3)


Något som påminner mig om Grönköpings Veckoblads rubriken:
Polis gjorde rätt -- så många fel!

Nu är den svenska resebranschen en filial till moderbolag i annat land där besluten fattas.

Sedan år 1990 har över 1.700 svenska företag i alla branscher, stora företag, mycket stora som Volvo och små lämnat Sverige! Där huvudkontoren finns långt härifrån, det skickliga Svenska innovativa företagandet har stryps av aldrig sinande nya regler där facket tillsammans med politiken tagit över den verkliga makten av det lilla som finns kvar. Kollektivtrafiken är värst utsatt tillsammans med Apoteken som skulle må bäst av att återgå till privata händer. Sedan 1970 har det inte startats eller vuxit fram en enda ny stor koncern! Sedan 1980 har över en halv miljon svenska i övre inkomstklassen lämnat Sverige, varav det finns över 70.000 enbart i London.

Orsak: systemfel!

Sjukdomsinsikt!= O
Statsministern: Det som inte fungerar ekonomiskt, fungerar inte heller politiskt4)


Om politikerna i ett Länsbolag eller vilket annat bolag man satt sig i, inte känner till den finansiella verklighetens sanna natur är risken stor att de styr fel, eller saknar förmågan och vilja att styra.

Sveriges kollektivtrafik intelligentsian har tagits över av – Makthavare som leker ringlekar på det årliga Transportforumet i Linköping , till en kostnad som uppgår i många miljoner kronor-inför en publik som till 100% är beroende av bidrag från skattebetalarna. De som leker ringlekar inför dem som tittar på och applådera pliktskyldigt, då har vi förmodligen nått nivån där systemet kan förklaras för intelligensmässigt bankrutt.

Verkligheten är att tjänstemännen styr via PM politikerna som leker ringlekar inte bara en gång utan ofta! Tjänstemännen ägnar sina dagar med att hålla ryggen fri för kritik vilka kan vara skadlig i värdegången till en ny befattning inom det offentliga.

En titt i länsbolagens styrelse samt chefernas bakgrund i respektive länsbolag, därefter är man stum eller överbevisad, med en bredkäftad mun och en partibok, är man ett vandrande geni.

Sjukdomsinsikt?= O
Statsministern: Det som inte fungerar ekonomiskt, fungerar inte heller politiskt


5)


Länsbolagen orsak och verkan.

Länsbolagen finansieras av Landstingen och kommuner, eller?

Staten tar genom myndigheter in skatt av skattebetalarna, dessa pengar föder många hundratusentals anställda i det offentliga. Sedan portioneras pengar via förvaltningen som statsbidrag eller utjämningsbidrag ut till andra myndigheter för att därmed åter föda en ny förvaltning, med många nya tusen munnar att föda.

Så smånigom landar delar av pengarna hos Landstingen och Kommunerna som nu åter igen föder en samling byråkrater.

Nu kommer huggsexan, vilka medel skall gå till sjukhus, äldrevård, skolor samt mycket annat, till slut även vad kollektivtrafiken skall erhålla.

Därmed har man ännu en gång gett en månadspeng till tusentals nya byråkrater.

Från en början med ett index på 100 finns det nu i bästa fall kvar 40 att fördela. Resten har gått åt att föda en byråkrati som till största delen inte behövs.

Det heter transaktionsekonomi på fackspråket.

( För att dårskapet skall vara fullständigt bråkar diverse myndigheter med varandra i domstol om det skall vara moms eller ej på fördelningsbidragen )

Kommer vi ned till kollektivtrafikbranschen så har vi nya myndigheter, utredningsorgan, lobbygrupper, tyckare, forskare (av vad förresten?) kollektivtrafikkommittén, fackföreningar som erhåller medel från medlemmar men även från staten. I kedjan finns sedan branschföreningar ex SLTF och BR vilka medel kommer via medlemsföretagen och därmed redan lämnat ett bidrag till den befintliga samhällsförvaltningens administration.
Av de index 40 finns det nu kanske kvar 15 som skall betalas ut till bolagen som skall utföra trafiken -- vilka knäar och kör på fälgarna - samtidigt som facket försett sig med nya kollektiv avtal, arbetsgivare sidan är en bunt mesar som jamsa med, där kommunal nu tagit makten och den lille åkaren får smulorna efter att cheferna inom fack och länsbolagen i en väl fungerande närmast enparti stat, far runt och solar sig i glansen.
Undrar hur många av Svenska kollektivets studiegruppers deltagare som varit i trendriktiga Barcelona de sista två åren verkligen sett hur man bygger en förnämlig kollektivtrafik? Där man byggt de senaste 10 åren 36 mil motorväg inne i staden, i tunnlar kors och tvärs under staden eftersom bilen är det främsta och överlägsen bästa kollektivtrafik medlet. En förnämlig Tunnelbana, fantastiska pendeltåg och en busstrafik som är på väg att ersätta dieselbussar med Bränslecelldrivna bussar.
Många av deltagarna, vilka jag har sett med egna ögon, har möjligen endast sett botten i glaset och knappast sett var dom var.

Hela livskulturen, att vara, att klia varandra, att slira med och ingen ser något, bara vara tillaggs och till varje pris hålla sig vän med gelikarna påminner starkt om mina år i Ryssland. Enda nöjet i Sovjet senare Ryssland, i ett grått och urtrist land, är botten upp och in i dimman, där är stora delar av landet i dag, detta som en parantes.

Jag får vredesutbrott när man ser svenska offentliga personer resa och slira på skattebetalarnas pengar där man skämmer ut hela landet och ingen i gruppen förmå eller våga ta tag i personerna ifråga, med risk att man får obehag när man kommer hem. Ett förfall i moral och värdegemenskapen som saknar motsvarighet.

Åter till pengarnas rundgång, till slut betalas en liten slant ut av vad som finns kvar till åkerierna som nu beskattas så att vi kan börja på ruta ett igen.

Sjukdomsinsikt? = O
Statsministern: Det som inte fungerar ekonomiskt, fungerar inte heller politiskt


Däremellan har småsmulor ramlat till branschens facktidningar och andra som sliter till sig vad man kan. För att slutligen där en hel hög av konsulter som skall bistå politikerna / tjänstemännen på länsbolagen som är satta att sköta en verksamhet, men inte kan eller inte vågar. Det känns därför tryggt att falla tillbaks när det brinner till, det var den där jäkla konsulten som lurade oss. Går det bra står politikern främst framför kameran inför villiga journalister för att skakar hand med farmor Emma vid hållplatsen som ödmjukt tackar för att hon nu kan resa hem som enda resenär från staden innan skolan slutar.
Sicken dårskap!

Om nu någon mot förmodan tror att det är enda vägen att sköta ett lands kollektivtrafik, till sjöss, till land, på spåret, i luften , taxi samt färdtjänst, ja, då har man hittat det optimala systemet till förintelsen.

Sjukdomsinsikt? = O
Statsministern: Det som inte fungerar ekonomiskt, fungerar inte heller politiskt

6)


Det kan finnas skäl att påpeka att Argentina och Uruguay, även om dessa länder ligger långt borta och båda för många känns som abstrakta, så har dessa länder haft en minst lika hög levnadsstandard som Sverige fram till dess att man införde snarlika system som Sverige genom total reglering, höga skatter, stor förvaltning, socialsystemet där det var mer lönande att vara hemma än att vara ute i produktionen. Det tog hela 30 år för Uruguay från vara ett av världens mest välbärgade länder till att landa på U-lands nivå. Irak är ett annat exempel som hade hela arabvärldens högsta levnadsstandard fram till dess Saddams gelikar tog över. I alla dessa system finns det en elit som tillskyndar makten för att sno sin del av kakan.

Sverige har aldrig haft bättre förutsättningar än nu kunna vara med och bättra på sin levnadsstandard tack vare den inre marknaden EU på dryga 300 miljoner invånare snart 370, bara man kunde frigöra sig från politikernas inblandning i företagandet och ett fack som ligger som en tung börda över landet och hindrar varje form av nytänkande.

I andra branscher som inte har samma problem där sker alltjämt något, fast det har minskat där också. Detta å andra sidan har upptäckts av nationens ledare varför man försöker på olika vägar hitta nya anfallsvinklar för att öka sysselsättningen och småföretagarnas förutsättning.
Märkligt är att kollektivtrafikens total kostnader som nu slukar lika mycket som försvaret,barnbidragen och snart även kostnaden för äldrevården. Svaret är enkelt, bidragen till kollektivtrafiken sker genom så många kanaler att ingen får ett helhetsgrepp.
Vid en förfråga till RRV och goda vänner gav man upp -- efter att man hittade 60tal kanaler att finansiera verksamheten. Jag är övertygad om att det finns åtskilligt fler.

Sjukdomsinsikt? = O
Statsministern: Det som inte fungerar ekonomiskt, fungerar inte heller politiskt


7)

Det krävs jättelika ansträngningar inte i konsens!

Det krävs jättelika ansträngningar inte i konsens utan egna krav som tillåter en ny världsordning för landet Sverige och de som arbeta med kollektivtrafiken.
Du som är medlem i Bussbranschens förening BR måste ställa krav på ditt förbund. Varför är du annars medlem? För att kunna skapa ett nytänkande måste man börja i föreningsstrukturen, ändra sammansättningen av styrelsen, ersättes med merparten från näringslivet, ändra på valberedningen högst en person från branschen. Ta fram en plan som tillåter fri konkurrens, avveckla länsbolagen på samma sätt som dom kom till. När lokal eller annan trafik inte bär sig skapar man något som redan finns i andra delar i samhället, finansieringsformer som är direkta utan en massa mellanhänder.

Det här tar sin tid, helt klart, men någonstans måste man börja. Regeringen skulle nog vara ytterst tacksam för en gångs skull få ta emot ett förslag från branschen där man kan spara in miljarder istället för att man står på trappan ständigt med kravet om mer bidrag.

Skillnaden är i praktiken som Destination Stockholm och Jan Renckes take over, men nu handlar det om miljarder inte längre miljoner.
På köpet får man en ny generation fria företagare som växer med egen kraft och med ideer där man vinner kunderna utan tvång.
Tiden för alla minglare samt ryggradslösa individer skulle därmed komma till en enda.

Sjukdomsinsikt? = O
Statsministern: Det som inte fungerar ekonomiskt, fungerar inte heller politiskt

8)

Karin SVENSSON SMITH (vp) ) enkel biljett till Nord Korea?

Hur vi slipper kommunister som Karin Svensson Smith (vp) och diverse vilsna miljöpartister som framträder i tidningen Trafik Forum? Du som är läsare av detta Newsletter och ni är många numera, ta Karin SVENSSON SMITH (vp) som ett avskräckande exempel eftersom dylika personer ligger sömnlösa om nätterna med enda tanken hur man skall tvinga folk, med betoning på tvinga, till att tvinga folk åka kollektivt samtidigt som detta kostar nya miljarder, för att klara av denna ekvation skall bilisterna betalar ytterligare 1.50kr per liter i skatt, för denna gång och så måste man ge nya bidrag till Norrland för annars kollapsar industrin, den som finns kvar, och så har vi nya utredningar och nya transaktioner och krav på sänkningar av skatter för en kollektivtrafik som likt en cancer svulst bara ökar och ökar i kostnader utan att därför öka produktionen, vilket är bra så, eftersom dagens bussar släpper ut mer farliga avgaser än tusentals personbilar.
Om det nu hade funnits en tanke framåt, även om det skrämmer en och annan, så har vi bränslecell drivna bilar snart här. Tidigare än många anar, en motor som ger drickbart vatten som avgas, vilka motiv finns det då att tvinga folk att åka kollektivt i ett land som är en enda stor glesbyggd i förhållande till övriga Europa?

Ett alternativ vore, som jag är stor förespråkare för, skramla ihop pengar till en enkel resa och skickar en bunt av dessa politiker så långt bort som möjligt, eller minska Riksdagen till hälften så skulle vi bli av med en massa oduglingar. Eller varför inte sända kari, Gudrun och ett par hundra till Nord Korea, på kurs för de närmaste 10 åren, i ett system där allt är fel och alla står under tvång. Nord Korea måste te sig som ett lyckad resmål där Karin och hennes lakejer borde känna sig mer hemtama och erhålla stor uppskattning. När jag läser i Tidningen Trafik Forum om vad Karin tycker om olika saker -- så är det tvång, tvång, varför då inte ställa frågor som är minst lika aktuella (enligt vp:s partiprogram, finns på nätet) som ser till sin uppgift att avsätta monarkin, stänga landet, förstatliga all verksamhet och med stöd av (kfmlr) avrätta alla oliktänkande, kungahuset, regeringen.
Nord Korea måste te sig vara ideal platsen för Karins ideoligi som liksom Schyrman tillåter 2 moraler, en för sig och en för resten av folket.

9)

Gudrun Schyman är ekonomiskt omyndigförklarad av riksdagen. Hon tvingas följa "lex Gudrun". En specialskriven "lag" som bara gäller för en enda riksdagsledamot - Gudrun Schyman. Ett stort FEL, hela partiet borde omyndigförklaras! Karin och Gudrun och vad alla heter kan studera i Nord Korea hur man skall begära hjälpsändningar från ärkesfienden i väst så att partikamraterna kan mättas med kalori intag bygga raketer och hota omgivningen medans folket dör i svält. Härliga utsikter.

Sjukdomsinsikt? = O
Statsministern: Det som inte fungerar ekonomiskt, fungerar inte heller politiskt


Ajabaja Jan Rencke, det var ett misstag att vända kollektivisternas samhällsföretag från jätteförlust till vinst på ett enda ynkligt år! Det kan skapa skola!
10)

Börsen sätter stopp för kompisstyret
KOMPIS STYRET I STYRELSERNA - NU ÄR DET SLUT PÅ KLIANDET!äntligen.

Efter att Sverige nästan industriellt är bankrutt har den kvarvarande intelligentsian draget i nödbromsen, rädda vad som rädda går. Då får man offra kompisarna för överlevnad.
När kommer denna insikt till politiken? Till bussbranschen? Till Länsbolagen?

Sjukdomsinskt? = JA, äntligen, hos industrin!

Metro fick bassning
Det drabbade nyligen Metro, vars styrelse än så länge är identisk med den som MTG haft. Båda bolagen har familjen Stenbeck som huvudägare. Efter att ha förpassats till observationslistan av börsen har Metro fattat beslut om att kalla till extra stämma för att utse nya ledamöter.
- Det nya nu är att vi även tvingar gamla börsbolag att uppfylla samma krav på oberoende. Annars strider det mot börskontraktet, säger Anders Ackerbo, chef för övervakning på Stockholmsbörsen. Ska uppfylla tre krav
För att uppfylla kraven på oberoende måste styrelsen uppfylla tre kriterier enligt Stockholmsbörsens noteringsavtal.

1. Oberoende i förhållande till företagsledningen. I styrelsen får bara en person vara anställd i företaget, vilket i regel är vd.

2. Minst två ledamöter måste vara oberoende från stora ägare. Med stora ägare avses sådana med minst 10 procent av aktierna i bolaget.

3. Minst hälften av ledamöterna ska vara oberoende i den mening att de inte står i kund- eller leverantörsförhållande till bolaget eller har andra uppdrag från det.

Träder i kraft nästa år
Beslut om de nya reglerna ska fattas senare i vår och gälla formellt från och med bolagsstämmorna 2004.
Det blir upp till varje företag att berätta vilka ledamöter som gör att kravet på oberoende uppfylls. För en del blir det mycket svårt.
Styrelsen i exempelvis Investor har satts samman just för att inte vara oberoende från huvudägaren. Investor självt har beskrivit den som "styrelsernas styrelse" i ett försök att värja sig mot både kvinnokvotering och bolagsstämmovalda nomineringskommittéer.
Claes Dahlbäck, Jacob Wallenberg, Marcus Wallenberg, Sune Carlsson, Håkan Mogren, Anders Scharp och Björn Svedberg har samtliga antingen uppdrag från ägaren Wallenbergstiftelserna eller verkar i bolag som ägs indirekt av Investor.
Ledamoten och britten Peter Sutherland diskvalificeras eftersom han är ordförande i investmentbanken Goldman Sachs, och därmed har som affärsidé att få uppdrag från Investor och dess sfärbolag, och sitter med som styrelseledamot i sfärbolaget Ericsson.

Japan får godkänt
Den enda som på papperet passerar nålsögat är japan-amerikanen Koichi Nishimura. Han valdes in som ledamot med motivering att agera dörröppnare för Investors satsningar inom Investor Growth Capital. Enligt Investor har han hittills inte lämnat något märkbart bidrag, vilket förstås beror på det bistra klimatet för nya investeringar inom teknologisektorn.

Tumme ned för Saab
- Processen att utse ledamöter till årets stämma pågår. Så vitt jag vet har vi inte tagit någon hänsyn till de kommande förändringarna i noteringsavtalet, säger Investors informationsdirektör Fredrik Lindgren. Han kände inte till att förändringen var på gång när Affärsvärlden ringde.
För försvarskoncernen Saab råder det inte heller någon tvekan om att det saknas oberoende ledamöter. Sju av åtta representerar de två huvudägarna Investor och BAE. Den åttonde ledamoten är Peter Nygårds, vd för Svensk kärnbränslehantering som sitter på ett statligt kundmandat.

Svanberg beroende
I Latour är samtliga ledamöter antingen knutna till ägaren Gustaf Douglas eller är vd:ar i bolag som Latour äger aktier i. Undantaget är Carl-Henrik Svanberg som nu lämnat Assa-Abloy men han blir kvar i styrelsen. Så beroendeställningen kvarstår.
Andra företag befinner sig i gränslandet. Till dessa hör Lundbergsföretagen. I Holmen finns inte en enda oberoende ledamot om man ser Arne Mårtensson och Hans Larsson som representanter för styrelsen i Handelsbanken, som är Holmens bank.


11)

Alla affärer blir inte lysande!

Martin Schøyen ( som kontrolera via moderbolaget i Norge Swebus i Sverige)

Från nättidningen TRAVEL rapport och kanske branschens skckligaste och mest orädde redaktör, Preben Jack Pedersen som också är grundaren till Tidningen Stand By kommer följande bidrag.
OSLO: Rederiet bag det 40.000 ton tunge fartøj The World har ikke kunnet holde sine budgetter, og regnskaberne viser således røde tal. På den baggrund har en bankgruppe overtaget majoriteten af aktierne, men eftersom bankerne ikke ønsker at stå som ejere fremover, forhandles i øjeblikket med diverse potentielle investorer.
En af lejlighederne på The World ejes af nordmanden Martin Schøyen, der er majoritetsejer i bus- og investeringsselskabet Schøyen i Oslo. Han ferierer i øjeblikket ombord på skibet, som er på vej til Auckland. Meningen er, at de 200 ombordværende passagerer skal overvære sejlregattaen America’s Cup.
I en e-mail, sendt fra skibet til den norske avis Dagens Næringsliv, oplyser Martin Schøyen, at han og de andre ejere af 60-70 lejligheder på det mondæne fartøj i øjeblikket drøfter muligheden for at købe sig ind i rederiet, ResidenSea Ltd., der ejer skibet.


12)

Från Tidningen Bussbranschen nätupplaga http://www.bussbranschenbw.se kan man läsa

För bättre service och komfort på bussen:
Affärsklass på Norrlandskusten Linje 100

Den 15 februari lanseras en speciell avdelning, Affärsklass, ombord på Norrlandskustens bussar, Linje 100 mellan Sundsvall och Luleå.

I Affärsklassavdelningen med totalt nio platser får resenärerna, mot en tilläggskostnad på 80 kronor oavsett färdsträcka, rymligare säten och
större benutrymmen än på övriga platser i bussen. Dessutom ingår kaffe och smörgås, hörlurar till stereoanläggningen, eluttag för t.ex. den bärbara datorn och tidningar för utlåning.

- Affärsklass är, trots namnet, inte bara tänkt för affärsresenärer. Det är helt enkelt en möjlighet för alla resenärer som vill ha lite bättre komfort och lite bättre service, säger Ulf Andersson på Linjebuss, som trafikerar
Linje 100 på uppdrag av länstrafikbolagen i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland

TS kommentar,
Att jag skulle få uppleva detta! Snart 25 år sedan som vi GDG införde bussar med olika standard för olika kunder. Continentbus med Pinvinerna hade istället för affärsklass på sin Spanien trafik , Royal Class, med stor framgång.
Grattis till alla som är inblandade.

Sjukdomsinsikt? = Lysande BRA.


13)

Var finns Kamprad? Var finns Rausing?

Var finns Kamprad med sitt IKEA? i Schweiz, var finns Rausing? I England, där finns ytterligare 90.000 av de 500.000 mest förmögna svenskarna ? Dom finns idag överallt förutom i Sverige!


Sjukdomsinsikt? = börja komma hos allt fler
Statsministern: Det som inte fungerar ekonomiskt, fungerar inte heller politiskt

I början skrattade folk åt Rausing
Ruben Rausing började med två tomma händer och en mjölkförpackning ingen trodde på.
I dag är familjen en av världens rikaste.
Det säljs i dag otroliga 80-90 miljarder tetraförpackningar om året. Tetra Laval, världens ledande förpackningsföretag, har etablerat sig i över 160 länder.


14)

Så här fungerar skatten i England!

Engelska holdingbolag inklusive affärsdrivande
engelska bolag som kan kvalificera sig som holdingbolag.
Numera kan vanliga engelska affärsdrivande bolag fungera som holdingbolag. Det karakteristiska för ett sådant bolag är att utdelningar från t.ex. ett svenskt aktiebolag normalt kan slussas vidare till den fysiska och juridiska person eller personer, som äger bolaget. Det kan också ägas av ett offshorebolag, som i sin tur ägs av en trust.
Förutsättningen för att utdelningar skall kunna ske utan ytterligare skattebelastning är att det underliggande bolaget har betalat bolagsskatt, minst den engelska skattesatsen. Det kan alltså tillkomma några procent i skatt i England, om vinsterna är mycket höga vid utdelning. Svenska bolag betalar 28 % i bolagsskatt. De engelska skattesatserna är:
· Första £10 000 - 0%
· Nästa £40 000 - 23.75%
· Nästa £250 000 - 19%
· Nästa £1 200 000 - 32.75%
· Nästa £1 500 000 - 30%.
Det utgår heller ingen kupongskatt i Sverige på utdelning till England i motsats till utdelning direkt till offshorebolag. Utdelningen beskattas hos mottagaren och kan då i många fall göras skattefri. Avsikten med strukturen är att få tillgång till en förmögenhet utomlands att användas efter en framtida - och på rätt sätt genomförd - emigration eller i hopp om lägre skatter i Sverige om några år. Om utdelning sker till en i Sverige skatteresident person beskattas denna exakt som utdelning från svenskt bolag.
En fördel med det engelska bolaget är att en del av fåmansbolagsreglerna inte är tillämpliga, t.ex. låneförbudet. Det är också relativt enkelt att momsregistrera (VAT) ett engelskt bolag.
Förändrad kapitalskatt för affärsdrivande engelska bolag
Nyligen har introducerats ett program för att eliminera skattesatsen på realisationsvinsten vid försäljning av underliggande bolag, vilket har gjord dessa bolag internationellt mycket attraktiva. Vad som bl.a. krävs är att aktieinnehavet är relativt stort.
I korthet är kraven följande:
· Det engelska bolaget måste vara skatteresident i England (d.v.s. bolaget måste vara registrerat i England och styrt därifrån).
· Innehavet i underliggande bolag måste vara minst 10 %.
· Innehavet måste hållas under en 12 månaders period som började inte längre tillbaka än två år före försäljningen (den s.k. kvalificeringsperioden).
· Bolaget måste vara affärsdrivande, eller medlem av en grupp av affärsdrivande företag under en 12 månaders kvalificeringsperiod och omedelbart efter avyttrandet. Bolaget som avyttras måste också vara ett affärsdrivande bolag eller ett holdingbolag för en grupp av affärsdrivande bolag eller en undergrupp av sådana under hela kvalificeringsperioden och omedelbart därefter.
· Ett affärsdrivande bolag är ett bolag som bedriver affärsverksamhet. En affärsdrivande grupp är en grupp där ett eller flera bolag ägnar sig åt affärsdrivande verksamhet.
· Både i fallet med det affärsdrivande bolaget och gruppen av affärsdrivande bolag får det inte finnas väsentliga icke-affärsdrivande verksamheter.
· "Tax Exemption" innebär en betydande vinst eftersom kapitalskatten är 30 %.
Det har uttryckts oro för att behovet för ett UK Holding bolag att vidmakthålla ett av dess två alternativa statuskrav omedelbart efter avyttringen av aktier i underliggande bolag, kan begränsa nyttan av UK-bolaget som ett internationellt holdingbolag för affärsdrivande grupper.
Låt oss säga att det bolag som äger det engelska holdingbolaget (vilket kan vara ett offshorebolag) inte ägnar sig åt affärsverksamhet, och att inte heller det engelska bolaget gör det, efter att det engelska bolaget har avyttrat aktier i underliggande bolag med god vinst. I detta fall kommer "The Tax Exemption Rules" inte att kunna tillämpas, dvs vinsten beskattas hos det engelska bolaget. Det finns emellertid en lösning på detta problem. Se lösning 2 längre fram.
Definition av affärsdrivande verksamhet
I en nyligen publicerad skrift från den engelska skattemyndigheten demonstreras att man definierar affärsdrivande verksamhet tämligen brett. Här nedan några exempel:
"..som avser att köpa (är under förhandling) en ansenlig andel i ett annat bolag som
1. är ett affärsdrivande bolag eller holdingbolag för en affärsdrivande grupp av företag eller en undergrupp som är affärsdrivande och
2. om det köpande bolaget är medlem i en grupp av företag får det dock inte vara medlem av den grupp som skall köpas"
Det bör observeras att det engelska holdingbolaget (dvs det affärsdrivande engelska bolaget som kan användas som holdingbolag) är omgärdat av regler och professionell assistans är därför nödvändig.
Lösning 1
Med detta som bakgrund kan man anse att ett engelskt holdingbolag, som placerar sina vinster på ett bankkonto samtidigt som det startar processen att hitta nya potentiella uppköpsbolag som verkar vara affärsdrivande, fyller kravet. Nedanstående är taget från en artikel i en av den engelska skattemyndighetens skrifter:
"Det är vanligt att ett bolag säljer intressen i underliggande bolag och sätter in medlen på ett bankkonto i väntan på att finna ett lämpligt bolag att köpa. Bolaget eller gruppen av bolag eller undergrupp till denna kan anses som affärsdrivande så länge som de inte har väsentliga icke-affärsdrivande verksamheter....."
Man bör betänka att ett köp bör ske inom rimlig tid räknat från den ursprungliga försäljningen.
Lösning 2
Vid detta alternativ så delar det engelska bolaget ut vinsten till det offshorebolag som äger UK-bolaget varefter man ansöker om att få det engelska bolaget struket från registret. Det engelska bolaget bör upplösas så snart det praktiskt är möjligt.
Lösning 3
Om det engelska bolaget inte är kvalificerat för "Tax Exemption" återstår alltid möjligheten att sälja det engelska bolagets aktier, i istället för aktierna i det underliggande bolaget. Detta är tillämpligt i de fall då det engelska bolagets hela aktieinnehav skall säljas.
Informationen i denna text kommer delvis från Jordans. Mer information finns att få men framförallt bör man se till att man har kvalificerad assistans vid utnyttjande av ovannämnda möjligheter. Ovannämnd information demonstrerar att engelska holdingbolag är bland de mest användbara när det gäller internationella holdingbolag.

15)

Klockan tickar för utländska privatkonton!

-----Orwells 1844 eller Karin Boyes Kallocain är jämförelsevis rena idyllen---

Redan den 1 januari 2004 kan en överenskommelse om automatiskt informationsutbyte mellan EU-länder (och engelska kronkolonier och andra av England beroende länder) vara ett faktum. Undantag tillsvidare är Belgien, Luxemburg och Österrike och det kan bli flera, som istället kommer att innehålla en källskatt som till större delen går till spararens hemland. (Schweiz är inte ett EU-land men kommer sannolikt att tillämpa principen med källskatt).
De konton om vilka det kommer att sändas information är räntebärande konton och en del andra räntegivande innehav. Med hjälp av denna information kan skattemyndigheten räkna ut det ungefärliga eventuellt undanhållna beloppet.
Det finns en hel del om och men fortfarande, men mera när det gäller procedurer än själva faktumet att informationsutbyte kommer att ske. Dels kommer det att ta tid för banker och myndigheter att färdigställa den enorma apparat som det innebär, att utbyta information, samt att en del länder också måste ändra sin interna lagstiftning för att anpassa sig till "EU Savings Tax Directive".
Hur bemöts detta av spararen?
De som egentligen får de största problemen av dem som undanhållit informationen från skattemyndigheten är småspararna. Å andra sidan kan dessa endera göra en frivillig rättelse i deklarationen och hoppas att skattemyndigheten nöjer sig med detta eller också får han/hon ta ut pengarna och göra något roligt med dem. Att öppna nya bankkonton utanför Europa är svårt för den som har mindre belopp. De kända bankerna är kräsna när det gäller beloppens storlek och en del av de privata banktjänster som erbjuds inger kanske inte förtroende.
De med mycket stora belopp har ofta inte dem som privata bankkonton utan som delar i en bolagsstruktur, som bedriver affärsverksamhet. De undantag som finns från detta kan möjligen påbörja en sådan verksamhet. Personer med stora eller medelstora förmögenheter brukar vara företagsamma och de har troligen redan börjat flytta på sina förmögenheter långt från EU:s långa arm (man bör vara medveten om att t.ex. den svenska och amerikanska skattemyndigheten också har ett samarbete). Redan nu går det en ström av kapital som lämnar Europa. Att det negativt påverkar den ekonomiska utvecklingen i Europa kanske man inte tänkt på eller bortser från av ideologiska skäl. Om man betänker att uppskattningsvis cirka 60 % av investeringarna i aktier bl.a. kommer från offshorevärlden, förstår man att om denna resurs flyttas utanför Europa kommer det att ha stor betydelse för utvecklingen.
Emigrationen har redan ökat och förfrågningarna om lämpliga länder att emigrera till ökar också bland förmögenhetsinnehavare. Denna ökning kan också vara rent skattedriven och inte ha något att göra med icke deklarerade utlandskonton.
Sverige kunde naturligtvis lösa problemet genom att ta bort förmögenhetsskatten, minska den mycket tunga administrativa apparat, som stat och andra myndigheter representerar. Effektiviseringen borde kunna leda till en högre lönenivå för de produktiva. Man bör se till att systemet ändras så att även de som lider av bristande arbetslust eller nedsatt arbetsförmåga blir motiverade att arbeta. Det mår de bättre av och även samhället.
Detta behöver inte vara en utopi. Sverige har visat sig vara mycket bättre än t.ex. Tyskland på att ta itu med systemfelen och slipper troligen den ekonomiska katastrof som Tyskland verkar vara på väg emot.
Skatteamnesti
Tyskland har dock kommit med skatteamnesti beträffande odeklarerade tillgångar utomlands och pengar flödar in i landet. Sak samma med Italien och fler länder lär följa. Det är pragmatiskt och leder till att landets ekonomi förbättras, att medborgarna slipper känna sig som fuskare (vilket många egentligen inte mår bra av). Spanien har vid något tillfälle gett skatteamnesti och i praktiken blundade man ganska ofta vid övergången från Pesetas till Euro. Det var många pesetas som kom fram och i tysthet växlades till Euro - och deklarerades.
Ibland tror jag att det är en skillnad i kulturell bakgrund, kalla den gärna religiös. Den katolska kyrkan hade sin absolution, som ibland kunde köpas men som oftast gavs under bikten. Detta att förlåta gamla synder och gå vidare fri och ren är en tanke som inte verkar föresväva protestanter och kalvinister. I varje fall inte Sveriges statsminister. Vad vore fel i att låta utländska sparmedel flöda in i Sverige, där de sedan kunde beskattas och kommun och stat få in pengar och medborgaren känna sig som de sluppit bördan av hemlighet. Många utländska bankkonton är inte alls "svartpengar" utan långsamt hopsparade, beskattade pengar. Det är bara att man inte har lust att betala både kapitalskatt och förmögenhetsskatt.
Kontrollsamhället och sjunkande levnadsstandard
Egentligen skulle det inte vara så stor skada skedd med informationsutbytet om det inte var frågan om utbyte mellan högskatteländer. USA t.ex. har en mycket hård skattekontroll, kanske hårdast i världen. Samtidigt har de, relativt sett, låga skatter som gör det möjligt att bygga upp förmögenheter och skapa sin egen trygghet genom sparande i det egna landet.
Bl.a. den svenska tryggheten har försatts i en riskabel situation genom den våldsamma nedgången när det gäller aktier, fonder och många andra värdepapper. En nedgång som beror på att man hamnat i en neråtgående spiral. De institutionella och stora investerarna säljer sina innehav, vilket medför att de som inte säljer tar mer och merförluster genom de fallande aktiekurserna. Industriföretag och andra företag börjar få svårt att få kapital för sina investeringar, verksamheten stagnerar, anställda avskedas. (Att investera med hjälp av lånade pengar från bankerna har visat sig vara mycket riskabelt. Då är det bankerna som styr och många har samma kunskapsnivå när det gäller företagande som flertalet politiker).
Den enskilde har alltså mindre medel att röra sig med genom att besparingarna sjunker i värde, vare sig de nu är deklarerade eller odeklarerade, samtidigt får staterna en oerhörd kontroll över sina medborgare. Orwells 1844 eller Karin Boyes Kallocain är jämförelsevis rena idyllen. Det är då lättare att jämföra med Iraks kontrollmetoder. Irak var arabvärldens kanske mest välordnade land och med god ekonomi före Saddam Hussein. Idag överlever människorna genom matpaket som distribueras på ett sofistikerat och kontrollerat sätt. Misstänkta regimkritiker får förvånansvärt små paket om några alls.

I resonemanget som har förts ovan har inte lämnats några råd om hur man skall förfara för att undvika verkningarna av "EU Savings Tax Directive" utan det är enbart en beskrivning av hur vissa redan nu har hanterat en framtida verklighet eller spekulationer om hur de kommer att hantera den. Men världen är stor, Panama, Caymen Island, Bahamas och en mängd stater där redan idag alla världens Banker finns med filialer kan räkna med en viss anstormning. Storkapitalet, det som sätter snurr på världen, har inga gränser och låter sig inte regleras!

Det enda råd som ges är, att om du skall vidta några åtgärder för att skydda dig för framtiden, anlita juridisk expertis så att det görs på ett lagligt sätt.


16)

Till slut…..

Många befinner sig på Sportlov, efter århundradets sommar nu en fantastisk vinter. Fjällvärlden har en stark tillströmning av gäster, det är bra. ( Men hallå Sverges Turistråd, det är Euron och vädret inte vad ni har presterat!) Färre svenskar reser till alperna, allt för dyrt med en vinglig krona som snart blir EURO. Men till vilken kurs? Försöker man med 6 kronor som Ringholm har sagt – blir det den största nedskrivningen av kronan någonsin och gör folk i Sverige oerhört fattigare. Blir växelkursen 8 kronor kommer det att svida för exportindustrin och även för den enskilde svenskens plånbok. Denna fråga saknar jag i EURO debatten vilken är helt avgörande men förmodligen utan val möjlighet.
Kursen bestäms av EU:s Riksbank i Frankfurt – mitt råd är till bussbranschen, var försiktig med att köpa nya fordon nu – vänta om det går till dess situationen har klarnat, det kan annars leda till att din verksamhet är i konkurs, i värsta fall.

Valet för eller emot Euron -- är ett spel för pajasar, Sverige har i sitt inträde genom Maastrichtavtalet utan reservation iklätt sig att vara med i Euro valutan. Varken mer eller mindre.
Sedan har Sverige inte uppfyllt konvegenskraven, ostabil valuta kurs, för stor statsskuld, räntan ostabil osv.
Några saker är avklarade andra kommer man att lösa med lite tricksande. Inte en dag försent.

Eder
Tillgivne

Toni Schönfelder
0034 616 421 085

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.