Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Newsletter Varning Schönfelder nr 32 den 23 oktober 2006  
Mot korruption, vänskapskorruptionen, maktmissbruk och slöseriet med skattemedel  
 
Jag har valt en personlig, oftast kontroversiellt prägel på det som skrivs, helt medvetet.  
 


 
 
1)  
 
Finland toppar pressfrihetslistan och varför kommer Sverige först på 14:e plats?  
 
Nordkorea, Turkmenistan, Eritrea, Kuba, Burma och Kina ligger också i år i botten på Reportrar utan Gränsers årliga rankning av pressfriheten i världen.  
 
Som vanligt ligger nordiska länder högt med Finland som etta och Island tvåa. Sverige återfinns på 14:e plats och Danmark, där journalister trakasserats efter Jyllands-Postens muhammedkarikatyrer, på 19:e.  
Ryssland, där journalister mördas och morden inte utreds tillräckligt, sjunker allt längre ner, liksom USA, där kriget mot terrorismen lett till trakasserier mot journalister som inte avslöjat sina källor.  
 

 
 
Veckans citat  
 
Paroller som "Arbete åt alla!" har inom vänstern ersatts med "Rör inte mitt bidrag!"
 
Så patetiskt. Så inskränkt.  
http://www.erixon.com  
 

 
 
2)  
 
Bland TT-journalister finns ökända extremister, revisionister, israelhatare och förnekare av Förintelsen, det är dom som sållar nyheterna i Sverige och du bara suger in utan att ifrågasätta?  
 
Nyhetsbyrån TT är den enda rikstäckande nyhetsbyrå som de facto har monopol på operativ nyhetsbevakning i Sverige. Tyvärr är TT:s bevakning långt ifrån objektiv. Bland TT-journalister finns ökända extremister, revisionister, israelhatare och förnekare av Förintelsen. Istället för objektiv och opartisk bevakning bedriver de opinionsbildning helt i strid med TT:s stadgar.  
 
TT-kritik bevakar och avslöjar TT-journalisternas propagandaverksamhet. Vi vill inte förändra TT:s politiska linje. Vi tycker att TT inte ska ha någon politisk linje överhuvudtaget. I TT-telegram vill vi läsa nyheter i stället för journalisternas åsikter.  
 
Vi vill inte sätta en munkavle på TT-journalister. De får gärna publicera sina ståndpunkter i FiB/Kulturfront och andra tidningar där de startade sina karriärer och där de politiskt hör hemma. Men i nyhetstelegrammen vill vi inte se någon propaganda. Där vill vi se objektiva och opartiska nyheter.  
Läs mer på http://tt-kritik.blogspot.com  
 

 
 
3)  
 
Å så kom Snön och stora delar av Sverige stannade, en sån fars!  
 
Resenärer kan påverkas av stormen var varningens ord innan stormen drog igång  
Resenärer kan drabbas av stormen som når Sverige under torsdagen den 26 oktober -06.  
Den som reser med färjor kan räkna med kraftig sjögång. Men rederiet Viking Line, som trafikerar Östersjön, är inte orolig.  
 
”Stormen är inga problem för fartygen”. Det viktigaste är att anpassa farten, om det blåser kraftigt så körs fartygen långsammare, vilket gör resan också mer behaglig, säger Helena Kneck, pressansvarig på rederiet.  
Befälhavaren ombord bedömer om fartyget kan lämna kajen baserat på vindstyrka, vindriktning och våghöjd.  
 
Toni kommentar;  
Har ni inte frågat BR och SLTF först om lov?
 
 

 
 
4)  
 
Svensk tågtrafik och lite snö omedelbart har Banverket tappat kontrollen  
 
Det ena ger det andra, vi förlorar våra möjligheter att styra vår infrastruktur. Det är så mycket som händer nu att vi inte längre har kontroll. Därför har vi beslutat ställa in all trafik norr om Uppsala, säger Jonas Westlund på Banverkets presstjänst.  
 
Före klockan 12 kommer inga linjer överhuvudtaget att öppnas för trafik.  
 
Vi koncentrerar nu våra resurser till vissa stråk och lämnar andra i fred för att förhoppningsvis få igång någon bana senare idag.  
 
Redan i natt och i morse var det stora störningar i tågtrafiken. Tåget från Östersund till Stockholm som skulle ha avgått 5:53 ställdes in och ersattes av buss till Sundsvall. Hur resenärerna kommer vidare därifrån är oklart eftersom det inte går några tåg. SJ:s presstjänst har inte gått att nå på förmiddagen och deras hemsida ger heller inga besked.  
 
Den enda tåglinje i Norrland som inte berörs av ovädret är Mittlinjen mellan Sundsvall och Östersund, som trafikeras av Tågkompaniet. Resten av Tågkompaniets linjer är däremot inställda.  
 
Hotellen gläds och turist statistiken kommer att öka våldsamt i Gävle  
Gävles hotell fylldes av strandsatta tågresenärer  
http://www.arbetarbladet.se/local_article.php?id=454296&avdelning_1=101&avdelning_2=101  
 
Nu kom vintern till Gästrikland och Norduppland – och det med besked. Rikligt snöfall eller snöblandat regn på sina håll och starka vindar ledde till stora bekymmer i trafiken.  
 
Flera dikeskörningar och inställda bussar blev konsekvenserna av årets första vinteryra.  
SJ beslöt att ställa in alla tåg norrut från Gävle. Några ersättningsbussar sattes heller inte in utan flera hundra resenärer fick övernatta på Gävles hotell som snabbt blev fulla  
 
Toni kommentar:  
Ja det var ju en nyhet att det kommer blåst och snö, fast nog har det gjort det de sista miljonen år? Att hugga ned träd så att dessa inte kan stoppa tågtrafiken finns det inga AMS pengar till detta? Banverket tappar kontrollen är det en nyhet? Här gäller att avveckla Banverket utsätta det för konkurrens och återskapa en säker tågtrafik som fungera i alla väder, nästan i alla fall!  
 
 

 
 
5)  
 
Har Göran Demnert, StockholmsBuss AB drabbats av snömoset?  
 
Kul med lite hugg och slipade knivar, eftersom det mesta är fel svara jag med feta bokstäver efter respektive rad.
 
Det blåser runt på redaktionen... Har fått nedanstående rader från Göran Demnert:  
 
Toni skriver mycket och ofta. Jag läser hans inlägg så ofta jag kan, men bland blir det för mycket av det goda och ibland blir det tokigt. Som t.ex den här gången när han på bara 1000 rader (ok, jag överdrev lite där) sågar bussbranschen för jag vet inte vilken gång i ordningen.  
 
Frågan är om inte Toni den här gången lyckats med ett läckert självmål, i vart fall är hans inlägg tillräckligt dumt för att få stå oemotsagt.  
 
Om jag förstod inlägget korrekt så efterlyser han bolag som erbjuder specifika fordon. Eller nåt i den stilen.  
 
Toni själv var ju med och införde First Class på Säfflebussen när han var delaktig i Södertälje Trafik för många år sedan. Nåja var och en kan ha sin egen historiebeskrivning men den Göran påstår är fel, det var ingen svårighet att få folk att betala extra för en god komfort http://www.gdgbuss.com på denna site kan man se några bilder från bussarna.  
 
Det var ”papegojorna” i Säfflebussens styrelse och VD som saboterade det hela vilket måste vara unikt i branschen men lika väl inte förvånande. Först var det OK när bussen kom i trafik var man emot!
Ingen ville betala extra för det och på relativ kort tid ramlade Södetälje Trafik rätt ner i källaren och därifrån har de väl ännu inte lyckats kravla sig upp från. HELT FEL  
 
Tyvärr Göran, du har det korrekta svaret på denna länk varför Familjen Wemmer fick rådet att stänga igen butiken och inte förlora hela sin privata förmögenhet och detta skedde 3 år efter att jag hade lämnat styrelsen. First Class säten, cykelställ etc hade gett bolagen mera total inkomster om inte Säfflebussen saboterat det hela.  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=36&q=södertälje%20trafik&ww=strong  
 
Södertälje Trafik AB var ett välskött familjeföretag som bedrivit sin verksamhet i över 30 år med god lönsamhet.  
 
Nyligen försökte Säfflebussen ännu en gång att införa First Class på en uttalad "business-linje" men även detta försök slutade med fiasko.  
 
Projektet vilket Volvo och Bo Pettersson gjorde var huvudlöst från första början  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=667&q=säfflebussen&ww=strong artikel nr 13  
Säfflebussen satsar på lyx igen? Dömd att misslyckas!
 
 
Som första expressbussbolag satsar Säfflebussen på lyxbussar i trafiken mellan Oslo och Göteborg i samarbete med Volvobussar. Färre resenärer som betalar mer är mottot för företagets Royal Class berättar en stolt Bo Pettersson VD för Säfflebussen.  
 
Man undrar vad som har föranlett denna sinnesvandel? (rubriken i mitt Newsletter när bussen presenterades)  
Som gratis information kan jag upplysa om att Stockholm – Göteborg , Stockholm – Dalarna samt Stockholm – Malmö möjligen också till Sundsvall är linjer där man kan köra med olika klasser. Men aldrig på Västkusten och aldrig en buss med bara ”First Class säten” som egentligen var ett smäck, vanliga stolar med läder klädsel. Med ett försök att bryta in på affärsresemarknaden – så urbota dumt.  
 
Marknaden har alltid rätt och därför kollapsade det hela.  
Lite mer om DÄRFÖR MISSLYCKAS BUSSTRAFIKEN
 
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=67&q=säfflebussen&ww=strong  
 
Det Toni glömmer bort stavas l-ö-n-s-a-m-h-e-t och framförallt e-f-t-e-r-f-r-å-g-an. Finns ingen efterfrågan finns ingen lönsamhet. Det toni beskriver är skrivbordsprodukter som inte har någon verklig efterfrågan. Så enkelt är det. Efterfrågan? Är det inte så att man skapa en efterfråga om man erbjuder en produkt ingen förväntad sig? Mobiltelefonen, datorn, MP3 spelare, LCD TV, listan kan göras hur långt som helst – gäller för många branscher men naturligtvis ej för buss?  
 
Nåja – även om gubben Toni är äldre och vinglig så vill jag väl påstå att lönsamheten är nog det jag arbetat mest på – bara för att jag tagit på mig olika projekt som hade stora lönsamhets problem är en utmaning där några aldrig gick att få på plus innebär naturligtvis inte att mina medarbetare och jag misslyckats det är tvärtom vi lyckades minska förlusterna på kort tid inte minst inom rederi svängen och då talar vi om miljarder kronor. Resultaten som inom i vart fall shipping gav stora ekon och anbud om flera stora uppdrag kom inte minst Ryssland äventyret. (Vi har andra kul projekt som gav klirr snabbare, Domänturist Sveriges största campingkedja, Deutsche Verkehrs Bank, Panama, Columbia bara för att nämna några av 43 företag där jag arbetat med strategi och lönsamhet som styrelseledamot och inte minst Södertälje Trafik som var bra så lönsamt)
 
 
För att få lönsamhet på ideerna behövs kunder som är beredda att betala för det. Inte ens Tonis påstådda specialbussefterfrågande vänner räcker för att betala reservdäcket till ett specialbygge.  
 
Nåja man kan läsa som f-n läser bibeln, det jag pekade på var den ojämna standarden i fordonsparken varför den som hyr en buss inte vet vad han får framkört, och så är det vareviga dag! Titta in på webbsajterna och se vad som körs fram – inte mycket som stämmer.  
 
Konferensbussar gick möjligen att få lönsamhet på under IT-guldålderns glada dagar men icke idag. <>FEL igen Göran, När vi lanserade ”GDG Excecutive bussar” var året 1984 och 1985 i Tyskland långt innan IT åldern, det var ett genomtänkt projekt med särskild personal som arrangerade ”totalresan” det blev succé fast internt motstånd.  
 
http://www.toni-schonfelder.com/nostalgi/executive.html en affärsidé som fungerade i 7-8 år var den mest lönsamma inom GDG bussverksamhet och så kom efterträdarna som inte begrep ett smack och körde ned verksamheten, vilket inte är ovanligt även i andra branscher. Ta bara SAS och Carlzon det var inte mycket som var bra efter att han lämnade bolaget.  
 
Toni avslutar sitt inlägg så här: "-Med dessa rader har jag förskaffat mig ännu fler ovänner eller oförståelse, frågan är bara om det är fel på kunderna eller dom i branschen som vet och kan allt? I vart fall är man duktig på att förlöjliga.”  
 
Som sagt, den här gången tycker jag Toni förlöjligade sig själv mer än bussbranschen. Han visar rätt tydligt att hans koll på hur marknaden för beställningstrafik fungerar idag inte är riktigt "up-to-date".  
 
Att ändra på dagens beställningstrafik och ändra på imagen, det är ingen enkel sak men lika väl inte omöjlig ifall branschen kunde samla sig till en gemensam åtgärdsplan utan att Jante folket sabotera det hela. Hur man skulle kunna gå till väga finns det en utförlig artikel bland mina Newsletter, men som sagt då krävs det samarbete från alla som på ett eller annat sätt tjänar på bussbranschen vilket också innebär ett nytt BR, är det någon mer än mig som tror på Jultomten?  
 
Men kom igen Toni, man kan inte vara bra på allt. Du kvarstår dock fortfarande som coach i mitt All Star Team...!  
 
/Göran Demnert, StockholmsBuss AB  
 

 
 
6)  
 
I Lund är Bergkvarabuss först ut i landet med en ny utrustning som innebär automatisk hastighetskontroll.  
http://www.busstidningen.se/dagens.2.html  
 
I Lund är Bergkvarabuss först ut i landet med en ny utrustning som innebär automatisk hastighetskontroll. Bergkvara Buss har 40 bussar i trafik i Lund. Utrustningen ses som ett hjälpmedel till chauffören och företaget hoppas även att systemet ska spara bränsle. Det hela fungerar så att om föraren kör för fort hör han-hon en gäll signal (och sannolikt passagerarna också) vilket förväntas påverka att föraren dels sänker farten och att resultatet ska bli en ”mjukare, trafiksäkrare och miljövänligare körning”.  
 
Initiativet till detta (trams - tycker jag ) kommer från kommunen och det har kostat 10 000 kronor per buss (400-tusen kronor sammanlagt) att installera systemet ISA (Intelligent Stöd för Anpassning av hastighet).  
 
Toni kommentar;  
Visst har Bjarne rätt, det är trams och slöseri med resurser och stöld av skattebetalarnas pengar.  
Man kan rättfärdiga allt, finns det ingen person i Skåne med lite vett som kan hålla emot alla galenskaper?  
Nu är det inte bara fråga om en engångskostnad, det kräver underhåll, folk som sysslar med uppdateringar. Det tar aldrig slut. Jodå, stäng av ”penga” tillförselkranen.  
 
1999 skrev jag en artikel om en databox som är LÖNSAM om nu någon kan stava till detta, denna box övervaka fordonet tekniskt som själv meddelar verkstaden vad som skall åtgärdas, allt från en glödlampa till karosseriskada.  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=40&q=färddator&ww=strong  
 
Men se det är alldeles för enkelt och lönsamt och passa inte i smaken på damer och herrars totalitära tänkande där all iver gäller övervakning som leder oss till ett system som smyger på från alla håll till dess det blir ett DDR. Om det är en smaksak, tja, jag anser man passerat den punkten för länge sedan. Ingen reagera förrän det drabbar en själv den automatiska angivaren där Polisen bara behöver få en utskrift och sedan bötfälla föraren, härliga tider och för dom blinda i branschen är det helt acceptabelt.  
 
INTRESSET LJUGER INTE, sade Karl Marx. Nej, men det har också - när  
intresset växer "intressenterna" över huvudet - en annan egenskap:  
DET FÖRBLINDAR.  
 

 
 
Miljön
 
 
7)  
 
Alliansens återställare räddar de små vattenkraftverken  
 
Innan valet hotade den dåvarande regeringen att dra in elcertifikaten för de små vattenkraftverken. Konsekvensen hade blivit att merparten av den småskaliga vattenkraften försvunnit från marknaden. Alliansen gör nu helt om. Därmed växer framtidshoppet och investeringsviljan bland landets små fristående elproducenter.  
Sverige finns cirka 1 600 små vattenkraftverk som tillsammans producerar 1,7 terrawattimmar.  
 
Det motsvarar driften av all spårbunden trafik i landet eller nära hälften av de fyra terrawattimmar som vi importerar för dyra pengar varje år, säger Christer Söderberg, ordförande i Sveriges Energiföreningars Riksorganisation.  
Varför den förra regeringen, med stöd av (mp), ville dra in certifikaten är inte klarlagt, särskilt som de små vattenkraftverken har en liten miljöpåverkan.  
 
Än en gång ser vi att energipolitiken inte grundar sig på genomarbetade beslutsunderlag, skrev Daniel Danielsson, ordförande i Skånska Energi i en debattartikel.  
 

 
 
8)  
 
Tony Blair: Viktigaste rapporten någonsin  
 
Klimatförändringarna kan kosta världsekonomin upp till 51.000 miljarder kronor om inget drastiskt sker. Det skriver ekonomiproffessorn Nicholas Stern tidigare chefsekonom i Världsbanken i en rapport som den brittiske premiärministern anser är den viktigaste han någonsin läst.  
 
England satsar på vätgasen!  
 
Rapporten visar att totalt kan klimatförändringarna dra ned den globala tillväxten med mellan 5 till 20 procent om inget görs. Men om något sker nu behöver det bara kosta en procent av den globala BNP-tillväxten. Det skriver BBC News.  
 
För att klara av problemet med klimatfrågorna behövs gemensamma krafter på ett internationellt plan.  
 
En procent av världens BNP måste investeras för att försöka stoppa klimatförändringarna.  
 
Det skriver författaren till rapporten, den tidigare chefekonomen i Världsbanken, Nicholas Stern.  
 
Enligt Storbritanniens premiärminister Tony Blair är rapporten den viktigaste som han har fått sedan han tillträdde sin post 1997.  
 
I en debattartikel i The Sun skriver Tony Blair att han hoppas på att rapporten ska bli en väckarklocka för hela världen.  
 
Klimatförändringarna påverkar inte bara fattiga länder, den kommer att påverka alla, skriver Tony Blair.  
 
”Rapporten är klar: Vi går emot en katastrof om vi inte reagerar.”  
 
För att lyckas uppmanar han ett globalt krafttag från regeringar, vetenskapsmän och företag för att stödja med pengar, utveckla teknik och skapa förnyelsebar energi.  
 
Redan nu tittar Storbritanniens miljöminister David Miliband på ett antal olika skatter som ska försöka ändra människors vanor.  
 
Om investeringarna misslyckas är det de fattiga länderna som kommer att drabbas först och svårast, enligt Nicholas Stern. Det finns risk att upp till 200 miljoner personer kan bli flyktingar i sitt eget hemland, på grund av torka eller översvämning.  
 
För att lyckas föreslår han bland annat gröna skatter och att människan förändrar sina vanor. Men det räcker inte att bara ett land förändrar sig. Om till exempel Storbritannien stänger av alla sina kärnkraftverk imorgon, skulle den ansträngningen ätas upp av ökad användning i till exempel Kina.  
 
Därför krävs en internationell uppbackning och att länder skriver på avtal för att minska utsläppen och för att stoppa den globala uppvärmningen.  
Även om länder skulle agera nu så kommer den globala klimatförändringen fortsätta påverka miljön de närmaste 30 åren.  
 
Stern review admits EU Emissions Trading Scheme currently failing  
The Guardian reports that the UK Government will push for a global deal on carbon emissions by 2008. Tony Blair will lobby Angela Merkel on the issue when Germany takes over the G8 Presidency, and will try to revive talks on a “Kyoto II” agreement, believing that President Bush may now be more receptive to an international market in carbon trading. The Government would also want to bring India and China within such an agreement.  
 
A spokeswoman for EU Commission President Jose Manuel Barroso said that “The report makes a case for action”. German Environment Minister Sigmar Gabriel (SPD) told Die Welt that climate change and energy efficiency would be a top priority of the German Presidency of the EU and G8. “Climate change is an enormous challenge. We must now act on the national and international level. We must therefore risk everything to prevent a global heating up of 2° Celsius in relation to pre-industrial levels." On Newsnight last night UK Environment Minister David Miliband refused to say whether the rise in green taxes would be offset by tax cuts elsewhere.  
 

 
 
9)  
 
VOLVOS LASTBILAR NYA KRAFTPAKET MED BRÄNSLECELL BRA MOT MILJÖN  
 
Bränslecell försörjer parkerade lastbilar med elström
 
 
Volvo utvecklar tillsammans med Statoil en egen bränslecell för lastbilar för den viktiga USA-marknaden. Den ska försörja fordonet med el när bilen står parkerad i stället för att dieselmotorn körs på tomgång.  
 
Redan nästa år räknar Volvo med att testa en prototyp i en lastbil. Redan nästa år räknar Volvo med att testa en prototyp i en lastbil.  
 
Bränslecellerna utvecklas och kommer att tillverkas av företaget Powercell som ägs gemensamt av Volvo och oljebolaget Statoil.  
 
Verksamheten kom igång på allvar under förra året och Powercell har i dag fyra anställda. De huserar vägg i vägg med Volvo i Chalmers teknikpark. Det är också i Volvos labb som bränslecellstekniken utvecklas och testas.  
 
Diesel omvandlas till vätgas  
En bränslecell som matas med vätgas har en verkningsgrad på närmare 50 procent och släpper bara ut lite vatten. Problemet är att det saknas tankställen för vätgas.  
 
För att komma runt det problemet omvandlar Powercell lastbilens dieselbränsle till vätgas i en så kallad reformer. Men med sina förhållandevis långa kolvätekedjor och föroreningar är det inget lättuggat bränsle. Dieselbränslet måste behandlas i ett antal kemiska steg.  
 
Allra viktigast är reningen av den bildade vätgasen. Halten kolmonoxid minskas i två steg till under 100 ppm och allt svavel fångas i en svavelfälla  
 

 
 
10)  
 
Det tog oss 125 år att förbruka den första biljarden fat olja. Det kommer att ta oss 30 år att förbruka den andra biljarden...  
 
Ett nytt nummer av DSM (Debatt Sanningssökande Mediakritik) utkommer den  
 
10 november 2006. Politisk Hemsida http://www.politiken.biz/systemkrasch.html  
 
kan emellertid redan nu publicera ledarartikeln i det nya numret: "Hög tid att förebygga SYSTEMKRASCH".  
 
"Det tog oss 125 år att förbruka den första biljarden fat olja. Det kommer att ta oss 30 år att förbruka den andra biljarden... En sak är säker: den tid då oljan fanns i överflöd är förbi... Vi uppmanar nu forskare, politiker och makthavare, miljövänner, industriledare och alla andra att hjälpa till att bygga den nya energiåldern."  
 
Den oljekris som Chevron och andra nu varnar för kan vara närmare förestående än vad ens experterna har insikter om. Här finns många osäkerhetsfaktorer kretsande kring den i flera år diskuterade frågan: "När är oljetoppen nådd?"  
 
Den kan redan vara nådd utan att vi vet det, menar en del experter. Den kan inträffa samtidigt med en "paniktopp" och detta en dag då det bekantgörs, att oljefälten i Saudiarabien - vilket inte så få experter befarar - allvarligt skadats genom alltför stora uttag innebärande att hela ekvationen vad gäller produktion och faktiska reserver radikalt förändras.  
 
"Eftersom världen för närvarande dricker 80 miljoner fat olja om dagen skulle 500 miljoner fat inte ens räcka i en vecka. År 2000 hittades 16 fält som vart och ett innehöll 500 miljoner fat oljeekvivalent eller mer. År 2001 hittades nio stycken. År 2002 hittades bara två. År 2003 hittades ingaalls."  
 
Det senaste året som det upptäcktes mer olja än vad som konsumerades, ligger ett kvarts sekel tillbaka. Man skall också vara uppmärksam på att den överenskommelse oljeländernaemellan, som dessa efter stora inbördes motsättningar lyckades komma fram till vid OPEC-mötet 1982 rymmer ett allvarligt systemfel. Enligt överenskommelsen tilldelas varje land en produktionskvot relaterad till redovisade nationella reserver, vilket innebär att det för varje land finns ett intresse att överskatta sina reserver. Inte heller så kallad okonventionell oljeproduktion - främst olja utvunnen ur oljesand - erbjuder någon lösning annat än till priset av stora negativa effekter på miljön. För att värma vatten till den okonventionella oljeproduktionen krävs en energimängd, som är tre gånger så stor som vid konventionell oljeproduktion.  
 
Vätgas och biobränslen erbjuder andra nästintill outnyttjade möjligheter. Utan den ²intressestruktur² som byggts upp kring oljeindustrin, skulle världen varit långt kommen i utvecklingen av en NY ENERGIORDNING.  
 
För denna förvandling krävs återvunnet individuellt handlingsutrymme - ett utrymme som befordrar entrenörskap av det slag, som inte minst Sverige upplevde under början av förra seklet, men också ett utrymme för omställning på individplanet. Människorna måste själva tillåtas att i ökad utsträckning disponera egna resurser skapade genom det egna arbetet för att kunna ta vara på de möjligheter som ny energiteknik erbjuder, när det gäller att i egen vald takt bygga egen hyggligt trygg existens.  
 
Med många miljoner kloka beslut omsatta i handling och ett återtagande av personligt ansvar för den egna tillvaron skulle de stora systemen kunna koncentrera sig på sådant som måste organiseras gemensamt och därmed få den avlastning som krävs för att de inte skall krascha. Samtidigt skulle en gigantisk mänsklig resurspotential frigöras. Och vi skulle få en värld långt bättre än den som nu styrs och leds av vad som framstår som ett alltmer höggradigt maktvanvett.  
Hela artikeln finns på http://www.politiken.biz/systemkrasch.html  
 

 
 
11)  
 
Sätt in Stockholm på sin rätta plats i miljöfrågan  
 
Antal invånare per km2  
New York - 10,316 människor/km²  
Singapore - 6,389 människor/km²  
Tokyo - 5,796 människor/km²  
Sedan kommer ca 15.000 andra städer innan vi kommer ned till  
Stockholm stad - 4,124 människor/km²  
 
Enligt en uträkning gjord med hjälp av VTI har Stockholms lokaltrafikbussar under rusningstid med en beläggningsgrad på i snitt 20 resenärer släpper man ut 30 procent mer kväveoxider räknat per person än personbilarna.  
 
Man skall ha i minnet att av trafikeringsdygnet är det 90% av SL bussar som aldrig har några 20 personer i genomsnittsbeläggning!  
 
Vidare:  
Undersökningen visar att avgasutsläppen från personbilarna minskat kraftigt genom partikelfilter och bättre förbränning samt att ett minskat resande med personbil inte löser några miljöproblem när man som nu vill tvinga folk att resa med buss.  
 
Etanol bränslet släpper ut 20 % mer giftiga avgaser, det krävs motsvarande 3 liter energi för att få fram 1 liter Etanol. Energi politikens Grönköping.  
 
Det är oetiskt att importerar Etanol från Brasilien där Industrin begår ofattbara övergrepp mot småbönderna, denna sanning existera inte hos mp + s +v där ideologin står över mänskligt lidande. Med en osann information och skattesubventioner lurar man även Volvo, Scania, SAAB där Volvo varnade i ett tidigt skede hur farligt Etanol är och dessutom att det kräver mer energi att tillverka och ökar förbrukningen i fordonen, att Etanolen därutöver ökar farliga utsläppen struntar man i bara kooperationen LRF, mp samt kommunisterna som stödpartier blev nöjda. Hur man kan bli nöjd med att förgifta folket är något jag aldrig begripet och ett blind media ser på och skriver av pressmeddelanden.  
 
Sverige är med i EU på egen begäran, inom EU finns det överenskommelser, lagar samt konventioner där man fastställt hur trafikmiljön skall förbättras.  
 
Det står varje kommun fritt inom vissa ramar att skapa egna regler som skärper de redan fastställda EU bestämmelserna.  
 
Bussbranschen skall naturligtvis inte särbehandlas med åtgärder som förändrar företagens villkor i förhållande till andra länder inom EU och framför allt skall man inte acceptera något som kan inskränka rese & turisttrafiken i Sverige eller Stockholm.  
 
Däremot kan man undra varför de enda miljöriktiga bussarna som drevs med vätgas skickades till Hamburg istället för att låta dem kvar och successivt bygga ut flottan med bränslecelldrift.  
 
Skall Sverige vara med och växa i världens största industri som turismen utgör, måste man vara aktsam med spelregler på alla nivåer i samhället, så att dessa är konkurrensneutrala.  
 
Reglerna kan gärna vara sådana att Sverige har fördel av sitt geografiska läge som en avkrok från övriga Europa men aldrig skapa regler som försvårar tillförseln av turister från in – eller från annat land.  
 
Det får aldrig råda något tvivel för en utländsk förare eller förare från andra delar av landet för ingrepp från polisen med bötesföljd eller andra åtgärder orsakat av lokala avvikelser i förordningar eller lagar som dessutom är olagliga.  
 
Det får inte få gå till så att Sverige satsar skattemedel för att främja inkommande turism samtidigt som lokala myndigheter i sin iver att åstadkomma något vars syfte och resultat dessutom kan ifrågasättas, bryter mot svenska lag, skapar en osäkerhet som hela landet får lida av.  
 
Det kan inte vara rätt att man satsa skattemedlen på Etanol tillverkning som förgiftar omgivningen.  
Resultatet är annars synnerligen kontraproduktiva  
 
Vill Stockholm eller andra kommuner göra experiment med lokaltrafikens bussar har man ett effektivt styrmedel genom sina Länsbolag och då handlar det om lokala ersättningsfrågor till berörda bussbolag men inte att göra hyggliga förare och researrangörer laglösa i sitt eget land.  
 

 
 
12)  
 
MAN stämmer kineser för kopiering  
 
Den tyska buss- och lastbilstillverkaren MAN – som tillverkar MAN och Neoplan bussar – stämmer nu den kinesiska busstillverkaren Zonda. Anledningen är ett osedvanligt flagrant exempel på kopiering i strid med all internationell rätt.  
 
I våras visade Zonda upp sin modell A9 (övre bilden) på mässan BusWorld i Shanghai. Bussen är i nästan varje detalj en kopia av Neoplans turistbuss.  
 
Då uppgav representanter för Zonda att likheten var "en ren tillfällighet".  
MAN kräver nu att Zonda stoppar produktionen och dessutom betalar skadestånd till det tyska företaget.  
 
Kopian är ytterst välgjord, konstaterar MANs Kinachef, svensken Bengt Hamsten. De måste ha fotograferat och mätt upp Starlinern i detalj på IAA-mässan. Om vi inte vinner den här processen så förstår jag inte hur man överhuvudtaget juridisk  
 
Toni kommentar:  
Säg Adjö Bengt Hamsten till Kina!  
Det är nämligen så att du bor i en diktatur där hemma industrin lever under andra regler än utlänningarnas verksamheter. Hade du haft bättre rådgivare kunde du ha tagit till dig hur tiotusentals utländska bolag behandlas. I strid med all internationell rätt det är väl bara en svensk eller tysk tänkande person i kvadrater som kan komma med ett dylikt uttalande i ett land som producera välgjorda kopior på samtliga märkesprodukter från kläder till klockor och skiter i omvärlden även mot USA:s påtryckningar.  
Rätt svårt att förstå att man inte begriper i vilket land man lever och verka i.  
Säg Goood By till Kina Bengt Hamsten snart kommer du få se hur en diktatur fungera.  
Där MAN får välja att krypa till korset och Maos lilla röda eller få andra svårigheter.  
 
 

 
 
13)  
 
Alliansregeringens första budget är ingen uppmuntrande läsning för alla landets bilister  
http://www.bensinskatteuppror.se  
Ingen bra start!
 
 
Alliansregeringens första budget är ingen uppmuntrande läsning för alla landets bilister. Många vände den rödgröna majoriteten ryggen med förhoppningar om att inte minst kd:s krav på rimligare transportskatter skulle slå igenom. Det finns inte en stavelse som andas bensin- och dieselskattesänkning i den nya budgeten.  
 
Tvärtom skall en ny straffskatt på den obligatoriska trafikförsäkringen införas, reseavdragen skall urholkas och nya biltullar införas. Vi begär nu tid för uppvaktning av den nye finansministern Anders Borg och hoppas i alla fall på ett anständigare bemötande än av smitaren Nuder.  
 

 
 
Samhälle  
 
14)  
 
Vi lever i en illusion om att Sverige är bäst i världen.  
 
Det säger Inga-Britt Ahlenius, chef för FN:s internrevision. Hon intervjuas av DN:s ledarskribent Peter Wolodarski.  
 
http://webbtv.dn.se/?id=735#  
 

 
 
15)  
 
Sverige hjärtat för ny miljardindustri  
 
En ny svenskutvecklat hjärtklaff kan komma att revolutionera vården av hjärtsjuka. Samtidigt kommer tillverkningen skapa en miljardindustri.
 
I måndags genomfördes en operation av nyutvecklad hjärtklaff på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Den innebär en stor förbättring jämfört med hjärtklaffen som idag används.  
 
I Sverige får 1500 personer årligen en mekanisk hjärtklaff inopererad. Den kräver livslång behandling med blodförtunnande läkemedel, för att minska risken för blodproppar, och patienten står under noggrann och regelbunden läkarkontroll resten av livet. Med den nya hjärtklaffen kommer inte blodförtunnande läkemedel krävas.  
 
Den första patienten som fick den nyutvecklade hjärtklaffen inopererad i måndags, var positivt inställd till operationen.  
 
"Den har som jag ser det stor potential för framtiden, så jag vill gärna vara med och bidra det lilla jag kan" sade patienten Roger Forslund till SVTs Rapport.  
 
Tidigare har man under avancerade tester simulerat hjärtslag som motsvarar tjugo levnadsår, uppger mediciningenjör Jan Lentell till SVT.  
 
Enligt uppgifter från sjukhuset mår patienten efter omständigheterna utmärkt. Ytterligare fyra patienter kommer få den nya hjärtklaffen inopererad. Faller det väl ut kan tillverkningen av hjärtklaffar bli en ny miljardindustri för Sverige.  
 
Toni kommentar:  
I Schweiz, München, USA, Spanien, Österrike finns det sjukhus med hög kompetens som drar till sig patienter från när och fjärran. Det har blivit en miljardindustri. Tänk om svensk sjukvårdspolitik tillät att bygga privata sjukhus där svenska läkare med stor kunskap kunde arbeta istället som idag utvandra. Tänk om jante och vänstersynen som mest påminner ”alla skall vi ha det lika dåligt och inte lika bra”. Svensk sjukvård påminner i hög grad länder med planhushållning där stora resurser går till byråkrati och väldigt lite sjukhusarbete. I Dubai bygger man nya kliniker dit man hämtar världens elit doktorer där förövrigt är all sjukvård gratis och ingen betalar skatt.  
I Sverige diskutera vi istället a-kassan som en alternativ anställning utan att behöva prestera något. Eller som vänstern gorma över hela landet "Rör inte mitt bidrag”  
 
 

 
 
16)  
 
Vi befinner oss i en process där departement ska formas och statsråd utses  
 
Den politiskt sakkunnige som har formulerat alliansens rapport, kristdemokraternas Magnus Kolsjö, nämner ett nyligt fall som har väckt hans munterhet: ”Det var när Kjell Jansson blev utsedd till ny generaldirektör för Statistiska centralbyrån. Då anlitade sossarna en rekryteringsfirma för att göra jobbet. Och den hittade till slut socialdemokraten Kjell Jansson som varit statssekreterare i miljödepartementet. Det verkade alltså som att de hade sådan oordning i sina medlemsregister att det krävdes en rekryteringsfirma för att hitta honom.”  
 
”Vi befinner oss i en process där departement ska formas och statsråd utses. Redan från början är det frågan om myndighetscheferna vill jobba med oss. Men jag har fått tydliga signaler från några generaldirektörer med socialdemokratisk bakgrund. De vill gärna se sig som opolitiska och jobba för den nya regeringen”, säger Stefan Attefall, kristdemokrat och ordförande i alliansens arbetsgrupp för en ny utnämningspolitik.
 
 
Alliansen gick till val på att förändra utnämningspolitiken inom statsapparaten. På sikt kan det bli nödvändigt att förändra grundlagen. Men till att börja med handlar det om att visa att man menar allvar med att röja upp bland de toppchefer med tydliga band till socialdemokratin.  
 
”Det ska handla om kompetens och inte partibok. Och vi vill införa en helt annan öppenhet än den förra regeringen. Vi ska göra tydliga kravprofiler för jobben och öppet redovisa de sökandes meriter för att få slut på den social¬demokratiska traditionen att utse sina kompisar till tunga jobb hos myndigheterna”, säger Stefan Attefall.  
 
Nu skall politruker ersättas av kunnigt folk, om 4 år vet vi mer.  
CHEFER SOM RISKERAR JOBBET  
Styrelseledamöter och VD  
 
Jörgen Andersson,
styrelseord¬förande i Svedab och fd bostadsminister.  
 
Tomas Eneroth, , styrelseordförande i Lernia AB och socialdemokratisk riksdagsledamot.  
 
Peter Lagerblad, , ordförande i Samhall och fd statssekreterare i finansdepartementet.  
 
Claes Ljungh, , ordförande i Teracom och GD i Kammar¬kollegiet.  
 
Olof Rydh, , ordförande i Svenska rymdaktiebolaget och GD i Exportkreditnämnden.  
 
Anitra Steen, , vd Systembolaget och styrelseledamot i SAS, tidigare statssekreterare i utbildnings- departementet med Göran Persson som minister.  
 
Anders Sundström, , styrelseledamot i Vattenfall och fd minister i flera departement.  
 
Sven-Eric Söder, , styrelseordförande i förvaltningsbolaget Stattum och statssekreterare hos den avgående regeringen i näringsdepartementet.  
 
Carl Bennet, vice ordförande i Telia Soneras styrelse, på mandat av den avgående socialdemokratiska regeringen.  
 
Generaldirektörer  
Anders L Johansson,
Statskontoret, tidigare utredare hos LO.  
 
Bo Bylund, Arbetsmarknads- styrelsen, fd förbundssekreterare Metall och statssekreterare.  
 
Mikael Sjöberg, Arbetslivsinstitutet, fd statssekreterare i flera departement, kusin till Göran  
Persson och tidigare facklig förtroendeman i Metall.  
 
Lena Jönsson, Verket för förvaltningsutveckling, Verva, fd stats-sekretare i försvarsdepartementet.  
 
Kjell Jansson, SCB, fd statssekreterare i miljödepartementet.  
 
Claes Ljung, Kammarkollegiet, fd statssekretare i finansdepartementet.  
 
Ulf Westerberg, Rättsmedicinalverket, fd statssekreterare i arbetsmarknads- departementet.  
 
Ines Uusmann, Boverket, fd bostadsminister.  
 
Gunnel Färm, Elsäkerhetsverket, fd statssekreterare i kommunikations- departementet.  
 
Kenth Pettersson, Arbetsmiljö¬verket, fd förbundsordförande Handels.  
 
Kerstin Wallin, Glesbygdsverket, fd kommunalråd i Bräcke.  
 
Nils Gunnar Billinger, Luftfartsstyrelsen, fd statsekreterare hos Ingvar Carlsson.  
 
Lars Rekke, Luftfartsverket, fd statssekreterare i flera departement.  
 
Ingemar Skogö, Vägverket, fd statssekreterare i kommunikations- departementet.  
 
Curt Malmborg, Försäkringskassan, fd statssekreterare i flera departement.  
 
Eva Persson Göransson, Statens institutionsstyrelse, fd statssekreterare i  
socialdepartementet.  
 
Pia Enocsson, Myndigheten för skolutveckling, fd statssekreterare i jordbruks- departementet.  
 
Olof Ryd, Exportkredit- nämnden, fd statssekreterare i industridepartementet.  
 
Hans-Erik Holmqvist, Svedac, fd statssekreterare i justitiedepartementet.  
Ombudsmän  
Katri Linna, Diskriminerings- ombudsmannen, fd LO/TCO:s rättsskydd.  
 
Lars Lööw, Handikapp- ombudsmannen, SSU:are och son till Majlis Lööw.  
 
Lena Nyberg, Barnombudsmannen, fd statssekreterare och borgarråd i Stockholm.  
 

 
 
Turism  
 
17)  
 
Bengt Klaesson!  
VD för STOCKHOLM CONVENTION BUREAU går i dagarna i pension.  
 
Bengt som började sina dagar på Club 33 som reseledare, det var för 40 år sedan lärde jag känna på Mallorca.  
Det blev Vingresor, Turistrådet, Berns koncernen och 18 långa år för SCB i Stockholm.  
Det som känneteckna Bengt är en obotlig optimism som smittar av sig på omgivningen.  
 
På turistrådet drogs Bengt in i sörjan som rådde där, inget upplyftande men uppfostrande hur man inte skall arbeta. Som VD för SCB fick han jordnära kontakt och lärde sig snabbt att en back öl ett par korvar på en öde ö i Stockholms skärgård med kunder ger mer än ”upphousade” miljon marknadsföringskampanjer. Det lär ta några årtionden till innan folket på Visit Sweden, SHR, Svensk Turism, RTS och vad vet jag vad alla skatteslukande organisationer kallar sig där VD stolen i organisationen mest påminner om svängdörrarna på NK i mer än ett avseende, dom är ”jävlig” i drift dyra dom där cheferna och detta också mer än i ett avseende.  
 
Bengt lärde sig snabbt hur man ”vinner” kunder, jag känner bara en till som spela i samma division och det är Claes Bjerkne i Göteborg & Co. Nu kommer en ny generation där många tror att Internet är lösningen, det är det inte men ett bra och billigt redskap. Det är den personliga uppoffringen som sker på alla dygnets tider, dagar och veckor. Det är familjen som sitter emellan och kräver att frun i huset backar upp, en sådan skatt till fru har Bengt!  
 
Nu skall Bengt bli senior Advisor vilket innebär att man till skillnad från tidigare inte bara går hem och puttar golf bollar utan att den nya ledningen är beredd att ta till sig Bengts kunskaper och kontaktyta, det är ingen självklarhet inom svensk turism utan snarare mer en sensation.  
Hoppas att branschen håller kontakt med dig länge och tar till sig kompetensen.  
Annars finns det plats här i Alicante med 9 golfbanor i närheten.
 
 

 
 
18)  
 
Nya chefen har nya ideer för Saxnäs  
 
Anette Mauck är ny platschef på Saxnäsgården, eller som den nu kallas Mountain Resort Saxnäsgården, i Saxnäs, Vilhelmina.  
 
- Här finns det oändliga möjligheter att sälja Saxnäs och Vilhelminafjällen, inte bara sommar och vinter utan hela året, säger Anette Mauck, som till jul flyttar med sina fyrbenta vänner från Stockholm till Saxnäs.  
 
Anette Mauck kommer närmast från Stockholm och har ett mångårigt förflutet inom restaurang- och resebranschen i USA. Hon har arbetat tio år med turism i Los Angeles, och har också varit mycket i Ryssland.  
 
- Amerikaner behöver tas om hand, de är inte lika resvana som svenskar. Jag kan tänka mig att ordna resekoncept för amerikaner så att de får shoppa i Göteborg och Stockholm och sedan flyga till Lappland för att ta del av en annan miljö och kultur, säger Anette Mauck.  
 
På uppdrag av Arne Weinz på Swedonia skrev hon en rapport om de möjligheter hon såg för Saxnäsgården. Det resulterade i att hon fick erbjudande om jobb och tackade ja. Sedan två veckor är hon nu platschef.  
 
- I Stockholm finns stora gym. Där finns intresse att ge ut specialerbjudanden till deras medlemmar att komma hit och bli tränade och coachade. Vi har gym, spa och konferensanläggning. Vi kan skräddarsy menyer och näringslära, säger Anette Mauck som exempel på en ny satsning.  
 
Och hon vill genomföra satsningar i samverkan med andra turistaktörer i Kultsjödalen med omgivningar.  
 
- Till exempel Kultsjögården är jätteduktig på jakt och fiske och tillsammans med dem kan vi marknadsföra oss mot Tyskland. Alla tjänar på att det kommer turister till området.  
 
Hon har idéer om kändiskockar och matlagningskurser, och att göra Saxnäs till Marsfjällens Grythyttan.  
 
- Det är så vackert här i Saxnäs att det gör ont i mig. Och jag har blivit otroligt väl mottagen. Det känns som att jag har hamnat på rätt ställe, säger Anette Mauck.  
 
Toni kommentar:  
När tiden begav sig på 60,70 och 80 talet ”hittade” vi Saxnäs som var stället dit närmare 40.000 utländska turister varje sommar stannade ett par timmar för att äta Mauds fräscha Våfflor med färskplockade Hjortron, det var några tusen varje sommar som kom igen för att bo här i ett par veckor. Det var fram till att sosse gänget i Vilhelmina byggde ett hotell som var så begåvat att man inte kunde övernatta med en grupp resenärer som var och en betalt 15.000 kronor för en 2 veckor rundresa till Nordkap. Inget problem tyckte kommunledningen samt vingeldirektörer som avlöste varandra på hotellet, överblivna resenärer skulle bo på vandrarhemmet i närheten. Det var och är fortfarande svensk turism i ett nötskal.  
 
På detta vis blev Västerbotten av med 60 tusen årliga hotell övernattningar, det var ingen som brydde sig eftersom man hämtade pengarna för förlusten hos kommunen och skattebetalarna.  
 
Välkommen Anette till ett ställe där man jagade Göran och Maud för att köks taket i en hundra år gammal byggnad var 11 cm för lågt i denna vackra natur river man kulturbyggnader ersätter detta med nybyggt flervåningshus klätt i röd Norbbotten korrigerat Planja plåt.  
 
Det finns inga gränser för svensk inkompetens.
 
 

 
 
19)  
 
Fortsatta ökningar för affärsresandet under september medan fritidsresandet fortsätter att backa.  
 
Norge har starkare tendenser  
Det var svårt att direkt utläsa tendenserna för hotellens målgrupper i septemberstatistiken. I år omfattade september fem hela helger medan 2005 hade 4 hela helger. Det borde ge ökningar i privatresandet på över +20%. De faktiska siffrorna blev för sålda rum:  
 
Utvecklingen under september  
Affärsresandet +0,8%  
Konferenser +0,5%  
Gruppresor -6,5%  
Fritidsresor +16,3% ( I själva verket en nedgång)  
 
Utveckling t.o.m. september  
Affärsresandet +7,5%  
Konferenser +8,1%  
Gruppreresor -3,9%  
Fritidsresandet +1,8%  
 
Fritidsresandet ökade bara med +16,3% och gruppresandet föll med -6,5% trots helgökningen på +25% i antal helgdagar. Affärsresandet ökade också något trots minskat antal affärsresedagar med -6%.  
 
I Norge är tendenserna betydligt mer distinkta. Där ökade affärsresandet än mer än i Sverige. Fritidsresandets ökning på +5,8% är i själva verket en ganska kraftig minskning. Ett helt nytt veckoslut till fyra gamla ger automatiskt +25%.  
 
Målsegmentens utveckling vid norska boendeanläggningar 2006  
------------------ Utv sep Utv jan-sep  
Overnattinger i alt 5,5% 3,4%  
Kurs, konferanse 0,5% 1,4%  
Yrke 7,9% 11,5%  
Ferie, fritid 5,8% -0,8%  
 
Källa Statistikbanken SSB Norge  
 
Under september ökade affärsresandet på samtliga boendeanläggningar med +7,9% i gästnätter räknat. I Sverige ökade rumsförsäljningen på hotellen till affärsresenärer med +0,8%. Hittills i år har affärsresandet ökat i Norge med +11,5% mot +7,5% i Sverige. Däremot är den svenska uppgången inom konferensmarknaden starkare än i Norge. Norge har inte haft den nedgång vi hade på konferenssidan de sista tre åren.  
 
Minskningen i fritidsresenärer till hotellen är inte ekonomiskt betingat. I både Norge och Sverige ökar de disponibla inkomsterna samtidigt som den allmänna ekonomiska utvecklingen är stark. Det är snarare ett uttryck för ett mättnadsläge efter en längre mycket stark uppgång som pågått i flera år. Det kan finnas många förklaringar till detta. Många kanske reser tillräckligt i jobben för att sedan ta det mer rofyllt under fritiden. Det beror säkerligen inte på produkten i sig, de attraktiva hotellen och hotell med spa mm blir allt fler och deras weekend- och semesterpaket allt starkare. Men någon riktigt bra förklaring till det minskade privatresandet, det har vi inte än.  
 
 
Absolute Advantage  
konsulter inom turism - världens största näring  
Leif Aronsson, Askims Stenblocksväg 8, 436 40 Askim, 031-28 26 50, 0707-92 31 01, tourism@telia.com  
 

 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Ring till lokaltaxa och swisch är du i Alicante  
Stockholm 08 - 519 70 616 eller Göteborg 031 - 360 84 81  
 
annars gäller som alltid  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 

 
 
Annons  
 
Hyra bil från Nummer 1 i Spanien! NU har sänkt för 7:e gången på 5 år priserna!  
1 vecka Ford KA allt inklusive 85 euro! VW Polo 92 euro för en vecka…
 
http://www.eurocasacar.eu  
 
Vi har över 24.000 bilar på flygplatserna Malaga, Alicante, Palma de Mallorca, Barcelona Girona flygplatser som är några av 50 tal mest populära destinationerna där vi finns.  
 
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet om alla dagar, året om!  
Svar inom några sekunder, Voucher inom 1 minut!  
Inga rabatter, inga bonusprogram, inget snicksnack, inga flum löften, bara rakt av ett lågt pris där allt är inkluderat från första början!  
 
Välkommen du också, du sparar tusenlappar med ett enda ”musklick”!!  
http://www.eurocasacar.eu

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.