Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Newsletter Varning Schönfelder nr 32 den 23 oktober 2006  
Mot korruption, vänskapskorruptionen, maktmissbruk och slöseriet med skattemedel  
 
Jag har valt en personlig, oftast kontroversiellt prägel på det som skrivs, helt medvetet.  
 


 
 
Ledare  
 
Att ”kapa” webbsiter, att stoppa det fria ordet, att stoppa obehagliga sanningar. Min site är numera klassat som farlig av dem som hatar det fria ordet. Det finns folk i Kiev Ukraina, Ryssland, Tjeckien och flera andra platser som lagt ned sin stjäl i att sabotera min site www.toni-schonfelder.com  
 
I veckor har det pågått en katt och råtta spel mellan mig och sabotörerna som försöker släcka ned siten. Att släcka ned har inte fungerat men däremot har man tidvis blockerat siten från intresserade läsare att komma in och för mig att komma ut och svara på mail.  
 
Nu nöjer man sig inte enbart med att störa det fria ordet utan försöker sig på att blockera hela servern med viss framgång.  
 
Man laddar in tiotusentals falska mail adresser i hopp om att mitt program skall haverera – det gör det inte.  
Som alla vet är det en hopplös uppgift att komma åt förövarna vilka vi nu är på spåren, men hur agera man mot dem som sitter säker i samhällen som inte tål att synas än mindre vill att man syna dem?  
 
Nog skulle det kännas tryggt att stå på förövarnas sida och bara glida med, hålla truten och skriva av pressreleaser...  
I vart fall skulle denna site då inte ha någon funktion och släckas ned av mig på frivillig basis och inte under tvång och hot.  
 
Det känns möjligen tryggt för den svenska kollektivtrafikmaffian att få min site nedsläckt men se det går inte och ni som fortsatt sätter sprätt på miljarder kronor på meningslösa projekt kommer att synas och det är många som läser denna site som inte hörs av men är med och förändra Sverige.  
 
Den nya regeringen ”Alliansen” har lovat en översyn av trafikpolitiken och jag bara förutsätter att det innebär att den planhushållning som idag håller ett järngrepp över svensk buss, tåg trafik kommer att ses över från grunden där en privatisering hägrar i horisonten med miljarder i inbesparingar där 10 000 helt onödiga byråkrater och Länsbolags VD:ar får lämna in. Att förtidspensionera dessa är en stor besparing för samhället istället som nu leker med skattemiljarderna där allt kan rättfärdigas inför politisk sammansatta styrelser som inget ser, inget hör men väl finns med på alla fester samt utställningar och en och annan utlands studieresa.  
 
Lär man sig något?  
Svaret är nej och åter nej, däremot är slöseriet med skattepengar betydande där allt går att rättfärdiga i ett land där konsens ersatt ansvar.  
 
Just nu har man avslutat årets Persontrafik mässa i Älvsjö med över 5000 besökare, ett bättre mått av slöseri med skattepengar finns inte när det till sist och syne är 15 beställare för hela landet.  
 
Ridå!  
 

 
 
1)  
 
Hur mycket pengar erhåller Sverige årligen från EU?  
 
http://www.eu-upplysningen.se/templates/EUU/standardRightMenuTemplate____9803.aspx  
 

 
 
2)  
 
Nu går det inte att sälja skräp längre? Det gör det visst kolla Bussbranschen!  
 
Lars Dahmén, vd för IDG  
Häromveckan diskuterade jag marknadstrender med några vd:ar från de stora leverantörerna. De var rörande ense om läget, men för något år sedan hade de i alla fall försökt hålla masken. Nu var det ingen som ens försökte låtsas, den nya röriga marknaden accepteras helt och hållet. Det skriver Lars Dahmén, vd för IDG.  
 
Otrogna återförsäljare, mystiska webbshoppar, leverantörer som säljer direkt, distributörer som skickar vad som helst till vem som helst – det är ingen ordning alls i den här branschen längre.  
 
Och det räcker inte med att alla försöker sälja hur som helst, köparna har blivit helt opålitliga också. Kunder som man tidigare kunnat lita på, som alltid gjort samma sak, knackar nu in sina beställningar på den tyska webbsiten.  
Ingen ordning alls.  
 
Även om den här utvecklingen hållit på ett tag är det först nu vi kliver in i den nya världen fullt ut. Häromveckan diskuterade jag marknadstrender med några vd:ar från de stora leverantörerna. De var rörande ense om läget, men för något år sedan hade de i alla fall försökt hålla masken. Nu var det ingen som ens försökte låtsas, den nya röriga marknaden accepteras helt och hållet.  
 
Vem vinner på det här då? Ja, kunden gör det förhoppningsvis. Men som i alla förändringar på marknaden finns det stora möjligheter att hitta sin egen framgångssaga. Det gäller bara att förstå vad som händer.  
 
För det handlar inte om rocket science. Det vi ser är egentligen bara en del av det vi ser i alla branscher: murarna rivs, monopolen utmanas och alternativen är så många fler.  
 
Det enda vi vet helt säkert är att det aldrig blir som förr. Grundförutsättningarna har ändrats för gott. I botten har vi allmänna trender som globalisering, avreglering och webbens genomslag, men det är bara en del. Det som händer i branschen driver på minst lika mycket:  
   
 • Produkterna är mer standardiserade och bättre. Fundera på vad det var du sålde för skräp för tio år sedan.  
 • Antalet leverantörer minskar. Mindre konkurrens, enklare och bättre – men också mindre utrymme.  
 • Priserna går ner. Yes, det är en naturlag.  
 • Kanalerna är fler och överlappar varandra.  
 • Kunderna kan mer – och kräver hela tiden mer: ”sänk kostnaderna samtidigt som jag vill ha extra allt”.  
 
Låter det som ett mardrömsscenario? Icke! Det finns en kanonmarknad för den som har bättre logistik, smartare distribution, vassare prylar, lägre pris eller någon annan direkt kvalitet. Eller bara känner sina kunder bättre. Och det låter väl inte så svårt?  
 
Välkommen till den nya it-branschen!  
 
Toni kommentar;  
Vad har nu detta med bussbranschen att göra?  
 
Jag har åtskilliga vänner och bekanta som ber om tips var man kan hyra en specifik buss. Ärligt talat det går inte att rekommendera någon, då det bara är att chansa, oftast är mina ord kantat med en klang av vemod över en bransch som aldrig tycks vilja lära sig.  
 
Eller kan någon påstå att jag får garanterat en specifik buss som finns med bild på webbsidan? Profilering där man med smarta lösningar attrahera nya kunder, var finns dom? Jag skall med nöje publicera dessa och skicka ut budskapet till snart 20.000 läsare i veckan dvs nästan 10 ggr fler läsare än vad branschens ”Pravda” har.  
 
På min site http://www.toni-schonfelder.com/nostalgi/executive.html ser man en buss typ som utvecklades för 25 år sedan – en stor framgång som skapade en ny trend bland kunderna både i Sverige, Tyskland, Holland samt Belgien, men hos kollegorna, samt en del medarbetare också, med bara förakt och förlöjligande. Med facit i handen är det fantasilösa omotiverade efterföljare som hellre vänta på att telefonen skall ringa istället för att söka upp kunder och presentera komfort och servicetanken så förfelades hela idén med en mängd dåliga kopior. Bussbeställningen har minskat i flera årtionden, bussresandet har från en låg nivå minskat ännu mer. Branschens företrädare förstår ingenting, det måste vara myndigheternas fel? När någon beställer en buss eller köper en bussresa är det rena lotteriet vad för buss som slutligen dyker upp.  
 
Kan detta vara seriöst?  
Ovanstående artikel om IT branschen är lika aktuell för bussbranschen, kunden vet inte vad han får, det är rena lotteriet, kunderna gör misstaget bara en eller 2 gånger nästa gång väljer man andra lösningar även om dessa är dyrare. Det är inte priset, det är kvalitén och säkerheten man betalar för, det är inte många som förstått detta i branschen än idag.  
 
Med dessa rader har jag förskaffat mig ännu fler ovänner eller oförståelse, frågan är bara om det är fel på kunderna eller dom i branschen som vet och kan allt?  
I vart fall är man duktig på att förlöjliga.  
 

 
 
3)  
 
Vad har branschens ”PRAVDA” trafik forum att tillföra?  
 
Tryggare resenärer, stressade förare vid synlig hastighetsvisning
 
2006-10-21 [busstrafik] http://www.rt-forum.com/nyhet.html  
 
Det försök som under våren och sommaren gjordes på Ekerö utanför Stockholm med hastighetsmätare som är väl synliga för passagerare i bussar visar att resenärerna känner sig tryggare under resan.  
 
Hälften av passagerarna upplevde en ökad trygghet och tre fjärdedelar av passagerarna anser att en synlig hastighetsdisplay är ett bra sätt att öka tryggheten.  
 
Förarna är däremot inte lika positiva. Bl a uppger 70 procent av dessa att de känner sig mer stressade med en hastighetsvisning som kan läsas av passagerarna  
 
Toni kommentar;  
Nu är en annan botat från alla dessa statistiker och fakta uppgifter som står att läsa i branschens ”Pravda” allt väl tillrättalagt anpassat till den interna klubben av finansiärer som håller blaskan vid liv med dryga 3000 abonnenter för att man skall få läsa det man vill läsa, bli kliat medhårs.  
 
Dom är för all del inte många som läser webbsidan heller, den för en tynande tillvaro det tycks snart bara vara jag och några enstaka till som kolla in till och från.  
(Tillförlitlig statistik från http://www.alexa.com )  
 
Låt oss bara anta att det faktisk ligger en liten uns av sanning i att 75% av alla resenärer anser att man ökar tryggheten i ett fordon som i andra sammanhang redan är rankat som det tryggaste ifall man ser hastighetsmätaren. Vilken kunskap ligger då som grund som skulle öka tryggheten att en svensk myndighet som Vägverket som sällan förstått att man är en del av EU, där det är tillåtet att framföra en buss i hela Europa 100 km men i Sverige 90 km på motorväg? Där man kör med dispens med högre fart till Arlanda för vissa bussar med ståplatser och i andra raljera Polisen om man inte har säkerhetsbälten på? Hur bär man sig åt att få fram en dylik slutsats, när 99% av alla resenärer inte känner till vad som gäller?  
 
Hur dum tror Ulo Maasing hans läsare är?  
Sanningen är istället att folk uppmanas indirekt att sätta dit varandra, där det smyger på övervakning och angiveri tendenser precis som i forna DDR. Känns detta tryggare?? Pyttsan så heller det är desinformation och att kröka rygg inför några som vill ”pyttsa” ut osanningar för att bli sanningar för att skapa nya lagar som skall övervaka som leder till ett samhälle som Sovjet staten. Att blaskan trafik forum lånar ut sig mer än gärna till dessa krafter att publicera tillrättalagda artiklar är inte förvånande, det är rätt lönsamt och ger klirr i kassan med fler annonser.  
 
Ha detta i minnet när du läser tidningen med allt färre läsare?  
 

 
 
4)  
 
Mera nyheter från branschens ”Pravda” med nyheter av samma läsvärde!  
Det blåser på vägen!
 
 
Fartgräns på 70 för bussar i blåst  
2006-10-21 [kollektivtrafik] http://www.rt-forum.com/nyhet.html  
 
De båda branschorganisationerna Bussbranschens Riksförbund (BR) och Svenska Lokaltrafikföreningen (SLTF) har kommit överens om rekommendationer för busstrafik vid dåligt väder.  
 
Rekommendationerna har kommit till efter försök i Norrland där bussar anpassat sin hastighet till rådande vind. Försöken kom till efter flera olyckor med bussar som gått av vägen under sådana förhållanden.  
 
BR:s och SLTF:s rekommendation är att bussar inte ska köra fortare än 70 km/tim när det blåser mer än tolv meter/sekund. Om det blåser 16 m/s sänks farten till 50 km/tim och vid 24 m/s ska busstrafiken ställas in.  
 
Toni kommentar:  
Att Vägverket efter 11 år EU medlemskap ännu inte förstått att en registreringsskylt skall vara märkt med EU emblemen med ett S i mitten, vad säger detta om en myndighet eller ryggdunkarna på BR, SLTF.  
 
Efter år av möten och utredningar har man nu lyckats ena sig kring en rekommendation, 2 föreningar i samklang som ständigt skapar nya galenskaper där en dubbeldäckare buss bör köra långsammare än en enkeldäckad buss med praktiskt tagit samma totalhöjd? För att inte tala om 26 m lastbilar eller dragbilar med skåp som får flyga fram bäst dom vill?  
 
Jaha, och vad lär man sig i körskolan? att man kör allt vad tygen håller i snöstorm och glashala vägar?  
Har vettet totalt försvunnit från branschen?  
 
Är det inte dags att ägna sig åt riktiga frågor exempelvis hur branschen skall överleva ekonomisk? Ta fram en vitbok som visar vad planhushållningen a la Länsbolagen lett till? Även cykelställfrågor kan till slut rättfärdigas vara stora beslut…  
 

 
 
5)  
 
Fackförbund vill ha bort kontanter i all kollektivtrafik
 
 
De båda fackförbunden Kommunal och Seko (som organiserar bl a spårvagnsförare och spärrvakter i Stockholms tunnelbana) kräver nu i ett gemensamt uttalande att kontanthanteringen slopas i all kollektivtrafik.  
 
Toni kommentar:  
Redan 1974 kom jag med ett förslag hur en lösning kunde se ut där man fick bort kontant hanteringen, föraren satt skyddat från ligister, fordonet kan servas på kort tid och därmed minska Stilleståndstiden, öka effektiviteten.  
 
http://www.toni-schonfelder.com/nostalgi/inovationbus74/index.html  
 
Året 2006/7 och med en teknikutveckling vi har haft är det alldeles solklart att det inte behövs någon kontanthantering om kollektivtrafiken varit konkurrensutsatt. Varje ”fritt” bolag hade förstått hur kostsamt det är med kontanter. Det finns olika enkla lösningar som man kan använda sig av.  
 
Den som stått mitt i natten på Kastrup flygplats och försökt köpa en tågbiljett av Skånetrafiken för att komma över bron borde refleks mässigt fundera, kan man göra det krångligare?  
 
Eller blir refleksen typiskt monopol företag där tiden står stilla och skattepengarna rinner ut på galenskaper där förvirrade IT chefer slår blå dunster i ledningen som visar sin inkompetens och får fortsätta med att sitta kvar eftersom ingen i styrelsen begriper materian och så får monopolet leva kvar och politikerna får bestämma inredning i pågatågen utan att begripa ett smack hur man kan vinna kunder utan tvång och hot och skapa ett biljett fritt resande.  
 
Planhushållningen väl förankrat i sin bästa form, ingen konkurrens. Med världens största skatteuttag per capita räcker inte pengarna utan staten måste fortsatt skuldsätta folket. Bisarr!  
 

 
 
6)  
 
Det biljett fria resande utan kontanter är enkelt och kostar en bråkdel!
 
 
Identifiera med infrarött ljus istället för med radiovågor  
Med en helt ny identifieringsteknik utmanar Scirocco AB den snabbväxande RFID-marknaden och öppnar även nya möjligheter där streckkodstekniken idag används. Man går samtidigt in i nya användningsområden där man inte kunnat använda dagens teknik, t.ex. inom sjukhus där man inte får använda radiovågor.  
 
Ett litet svenskt bolag har nu istället för att använda radio för identifieringen utvecklat en ny teknik baserad på infrarött ljus. Användningsområdena är till att börja med inom fordonindustrin där besparningarna är mellan 30-50% mot alternativa RFID-system innehållande radiovågor.  
 
Systemen redan levererade  
 
Hur fungerar det?  
Det infraröda identifieringssystemet består av kompakta läsare och solcellsdrivna ID-brickor som drivs av infraröda lysdioder i läsaren på upp till två meters avstånd. På större avstånd, typiskt tre meter eller mer, kan de få sin energi från en så kallad energizer, vilket i det här fallet är en liten halogenlampa där det mesta av det synliga ljuset blir bortfiltrerat. En handhållen läsare kompletterar den stationära och passar i en så kallad PDA – en liten handdator.  
 
Med IRID-tekniken kan en mängd fördelar vinnas:  
   
 • 100% säker identifiering inom ett avstånd på 3 meter – inga blinda områden eller oavsiktliga läsningar.  
 • Läsarna kan produceras till låg kostnad och är mycket mindre än motsvarande RFID-läsare.  
 • Taggarna innehåller inga batterier.  
 • Inga störningar i en allt tätare radiotrafik  
 • Inget behov av frekvenstillstånd från myndigheter.  
 • Kan inte störa andra system.  
 • Påverkas inte av omgivande metaller  
 
 
Toni kommentar:  
Inte skall vi använda oss av enkla geniala lösningar som kommer från svensk teknikforskning, inte skall vi ha system som enkelt kan förändras och är utvecklingsbara i framtiden när istället länsbolagens IT chefer får resa till Australien för att slänga iväg några skattemiljarder på ett föråldrat system som är så urbota ur tiden att firman som tillverka skräpet är konkursfärdigt och hålls under armarna med svenska skattepengar!  
 
Jag hoppas att detta snart skall bli åtalbart så att lokaltrafikens IT folk sätts in bakom lås och bom dit dom bör förfraktas fortare än kvickt tillsammans med länsbolagens VD:ar som aldrig vet nåt, kan nåt eller känner sig ansvariga för nåt.  
 
Åtalsrubriken är förskingring av allmänna skattepengar.  
 

 
 
7)  
 
Ny VD för Swebus Express
 
 
Swebus Express, som är Sveriges största expressbussföretag, får ny vd vid månadsskiftet.  
Kan branschens ”Pravda” meddela och då är det ju sant.  
http://www.rt-forum.com/nyhet.html  
 
Nuvarande vd:n Pär Jansson (bilden) lämnar då företaget för att i stället tillträda en befattning inom KF som koncerndirektör och chef för KF:s Detaljhandelsutveckling. Han har även tidigare arbetat många år i chefsposition i detaljhandeln, såväl inom KF som ICA.  
 
Pär Jansson tog över vd-posten på Swebus Express så sent som i mitten av mars.  
 
– Det ligger ingen dramatik bakom att jag slutar på Swebus Express. Jag har fått ett jobberbjudande som jag bara inte kunde tacka nej till, säger Pär Jansson till TrafikForums nätupplaga.  
 
Till ny vd för Swebus express har utsetts Joakim Palmqvist, 43. Han kommer närmast från en post som chef för Synoptikkedjan och har arbetat i drygt tjugo år med konsumtionsvaror och tjänster.  
 
Palmqvist har bl a arbetat inom hemelektronikkedjan OnOff liksom inom Elgiganten. Han har  
 
Toni kommentar:  
Swebus Express är en rätt välskött verksamhet som präglas av fantasilöshet, nog finns det mycket att göra, om koncernens ekonomi tillåter något annat än att minimera kostnaden och maximera inkomsterna med ett enda mål att få likvida medel till ett sjukt moderbolag återstår att se.  
 
Finansbolagens ansträngningar att hitta en köpare för Concordia har visat sig vara svårare än planerat, inte ens med en medgift av betydande belopp finns det intressenter.  
 
Vilket är enkelt att förstå eftersom basverksamheten i koncernen bygger på förlustverksamheter i ett land med en kollektivistisk planhushållning.  
Låt se om Alliansen nu kan komma med en lösning som bara kan vara en privatisering, den som lever den får se.  
 

 
 
8)  
 
Regeringen: en helt ny transportpolitik ska tas fram!
 
 
Målen för trafikpolitiken ligger fast, men regeringen flaggar för att man kommer att ändra dem framöver i en helt ny transportpolitik som ska tas fram.  
 
Budgetproposition 2006-2007 som regeringen presenterade ökas anslagen för kommunikationerna från årets 15,78 miljarder till 16,83 miljarder nästa år.  
 
Satsningen på vägar ökas till 17,8 miljarder kronor nästa år. I år används 16,9 miljarder till vägarna.  
 
Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA, får däremot sina anslag bantade till 54,5 miljoner (57,8).  
 
Rikstrafikens anslag för administration ökas till 27,1 miljoner (20,2 milj i år) och väntas fortsätta öka de kommande åren. Till trafikupphandling skärs däremot anslagen ner till 986 miljoner 2007 (1,04 miljarder) för att sedan bantas ytterligare till 886 miljoner år 2009.  
 
Väg- och transportforskningsinstitutet i Linköping får ökade anslag, 39,7 miljoner (35,1). Regeringen beräknar att anslagen ska fortsätta att öka de kommande åren.  
 
Budgetpropositionen i sin helhet kan laddas ner från regeringens hemsida: http://regeringen.se/sb/d/6188/a/69626  
 

 
 
9)  
 
Nygammalt är en stor nyhet i Örebro
 
 
Inom några veckor blir det möjligt för den som vill åka buss i Örebro att betala biljetten via SMS, uppger Radio Örebro. Örebro är först ut i landet med systemet som redan finns i Finland.  
 
I dag säljs inga biljetter på Örebros bussar efter klockan sju på kvällen, då går det bara att köpa biljetterna i automater.  
 
Biljetten kommer upp som en kod på mobilens display och där står också till vilket klockslag den är giltig. Den blir lite dyrare än de biljetter som köps i automat eftersom kostnaden för sms:et tillkommer.  
 
Örebro är först i landet med systemet som dock finns i Finland sedan några år tillbaka.  
 
Biljettförsäljning på bussarna är ett problem eftersom kontanthanteringen ökar antalet rån. I Stockholm stoppades exempelvis all kontanthantering mellan söndag och tisdag efter ett knivrån.  
 
Toni kommentar:  
Varför ett sms skall kosta pengar när man kan koppla upp sig via ett bolag i Syd Afrika där kostnaden är mindre än 1 krona är oförklarlig men å andra sidan är väl länsbolaget upptagen med sitt Australien äventyr tillsammans med SL och SLTF och en svensk länsbolagschef chef kan av tradition bara klara av ett problem i taget och varför tänka överhuvudtaget när kunderna kan betala utan alternativ i planhushållningens Sverige?  
 

 
 
10)  
 
Tidningen Bussbranschen nr 8 och Volvo underkörningsskydd FUPS  
 
Att vi lever i ett historielöst samhälle framgår allt oftare inte minst när nyheter som presenteras egentligen är gammal skåpmat. Volvo presentera FUPS som betyder Front underrun Protection System, så fint det låter.  
 
Dom första 100 Neoplan bussarna som kom till Sverige under 60 + 70 talet hade samtliga en ”FUPS” fast svetsat från vindrutan undre kant vidare under hela fronten fram till framaxeln (2,5 cm pansarplåt). ”Deformationszonen” var genialt enkel och inte en förare blev skadad trots ett antal otäcka olyckor med sido och frontalkrockar. Detta var under en tid när Volvo tillsammans med Scania ägnade sig åt att påverka Trafiksäkerhetsverket med att försöka att förbjuda bussar som Cityliner då denne hade en framruta långt neddragen. Skylinern fick man stopp på under ett 10 tal år, skickligt lobby arbete sålunda, väldigt konstruktivt.  
 
Sådant skedde då båda Buss? tillverkarna byggde lastbilschassier med en påbyggnation helst i trä som ersattes långt senare i aluminium som såg ut som moderna fångbussar där folk satt bakom gluggar och torkade bort imma och is från rutorna för att få chansen att kika ut, när den tidens stora Volvo / Scania män i god vänskaplig förening inte kunde annat skulle man fram via myndigheten och med förbud stoppar obehaglig konkurrens.  
 
Nästan 40 år senare vaknar Volvo och kommer med en egen FUPS som första busstillverkare i världen, jo pyttsan. Dags att vakna? Det borde däremot vara en EU lag  
på att skydda föraren bättre men då skall man få EU att gå emot bakåtsträvarna hos Mercedes och Iveco.  
 
Lycka till i den kampen!  
Med rätt argument kan man rättfärdiga vad som helst till och med att man hellre offrar förarnas liv och lem bara man inte behöver ändra sina hopplösa föråldrade konstruktioner. Det är inte designen som räddar liv utan det som finns bakom, under och ovan… Lär er av flyget dom är den bästa skolan.  
 

 
 
Samhälle  
 
11)  
 
Lans och USA domen
 
 
Advokaten trodde knappt sina öron när beslutet lästes upp i Washington DC. Nu åker uppfinnaren på smäll på 10-20 miljoner kronor, enligt tidningen Ny Teknik.  
 
Lans tvingas betala rättegångskostnaderna efter att förlorat den segdragna processen i USA om färggrafik som pågått sedan 1997. Svensken fick inte gehör för sin överklagan.  
 
Appellationsdomstolen i Washington kom oväntat snabbt med besked. Bara en vecka efter de inledande förhandlingarna levererade man svensk-bomben. De flesta hade trott att ärendet skulle dröja minst tre månader.  
 
Domstolen väljer att inte ens kommentera målet.  
 
"Jag är chockad. Det verkar som om domstolen hade bestämt sig redan före hearingen", säger advokat Christopher Wall till Nyteknik.se.  
 
Toni kommentar:  
Läget är solklart, svensk tönt advokat som gör allt fel i USA som dessutom är osams med sina amerikanska kollegor.  
Lans, vi har tidigare haft kontakt och mitt råd nu som då är, flytta till USA och du blir en hjälte ”over there” skit i Jante Sverige du lever bara en gång. Du får aldrig någon hjälp från ”Sverige” som är att lita på däremot många som vill suga ut dig så mycket det går.  
 

 
 
 
12)  
 
Av de 124 riksdagsledamöter är 51 stycken socialdemokrater som inte betalar!
 
 
Cecilia Stegö-Chilò är i gott sällskap.  
Sammanlagt har 124 riksdagsledamöter inte betalat tv-licens.  
 
Det visar siffror från Radioverket som Resumé låtit ta fram. Av de 124 riksdagsledamöter är 51 stycken socialdemokrater och 30 moderater. På listan (se pdf nedan) döljer sig en rad kända toppolitiker.  
 
Det finns alltid en möjlighet att någon annan i hushållet betalar tv-avgiften, säger Anna Petterson, marknadschef på Radioverket.  
 
Tv-avgiften ska bara betalas om man har tv-mottagare. Att finnas med på listan innebär alltså att man inte själv är den som betalar tv-licensen i hushållet.  
 
Så fördelas det mellan partierna  
Moderaterna 30 st  
Folkpartiet 10 st  
Kristdemokraterna 6 st  
Centerpartiet 13 st  
Socialdemokraterna 51 st  
Miljöpartiet 7 st  
Vänsterpartiet 7 st  
Toni kommentar:  
Låt oss ta samma databaskörning på alla journalister och reklambyråer!? :-) Dubbelmoralen i landet kommer att slå nya toppnoteringar!  
 

 
 
13)  
 
Anna Politkovskaja och den svenska dubbelmoralen  
 
En enda person
, en man demonstrerade vid ryska ambassaden  
Fredrik Gräslund anordnade en enmansdemonstration utanför ryska ambassaden för att hedra den mördade journalisten Anna Politkovskaja.  
 
Hur tycker du att reaktionen på mordet har varit i övrigt i Sverige?  
Bildt har visst sagt något mesigt men i övrigt har det ju inte varit någonting.  
 
I Helsingfors var det tusen människor som deltog i en demonstration, men här i Sverige är det förvånande att det varit så få reaktioner.  
 
I Berlin, Madrid, Paris, London, Washington mfl har det varit omfattande demonstrationer, stora uppslag i tidningarna och extra insatta TV program som visar på hälsotillståndet vart Ryssland är på väg.  
 
Det blev som alltid i Sverige, ett par rubriker några vänsterflumade ”experter” i TV morgon soffan och sedan tillbaks till dags lunken.  
Patetisk Sverige!  
 

 
 
Turism  
 
14)  
 
Världsboom för affärsturismen
 
 
Trenden att det privata boendet stagnerar på hotellen samtidigt som affärsturismen ökar är inte bara ett svenskt fenomen. I den globalt allt starkare ekonomiska miljön accelererar affärsresandet samtidigt som privatturismen verkar ha nått ett mättnadsläge. Trenden förstärktes kraftigt av de korta tendenserna under augusti.  
 
Kort tendens  
Privatturismen (rumsförsäljningen på hotel)  
Las Vegas -12,1% (augusti)  
Sverige -4,2% (augusti)  
Norge +0,4% (augusti)  
 
Affärsturismen (rumsförsäljningen på hotel)  
Las Vegas +46% (augusti)  
Sverige +19% (augusti)  
Norge +7% (augusti)  
 
Trend  
Privatturismen (rumsförsäljningen på hotel)  
Las Vegas +0,4% (jan-aug)  
Sverige -0,1% (jan-aug)  
Norge -1,4% (jan-aug)  
 
Affärsturismen (rumsförsäljningen på hotel)  
Las Vegas +1,3% (jan-aug)  
Sverige +9,0% (jan-aug)  
Norge +9,1% (jan-aug)  
 
Mot en årsbeläggning på overkliga 94% med 133.000 rum  
Det var en kraftig boom för mässor/möten i Las Vegas under augusti; Antalet mässor och kongresser ökade med + 23% och besökarna med hela +53%. Den ökade mötesverksamheten genererade ett inflöde på 5,9 mdr SEK (Det var en ökning från augusti 2005 med +65%).  
 
Hotellen sålde 3,7M rum en ökning med +2,3%. Varav till mässbesökare 1,3M eller +46% motsvarade 36% av de sålda rummen. Hotellbeläggning var så hög som 94,2% (+2,5%-enheter) på hela 133.000 rum. Tom. augusti sålde hotellen 29,3 M rum med en genomsnittlig rumsbeläggning på 94,1% – en med svenska ögon mätt fullständigt overklig nivå (våra hotell sålde samma period 11,0 M rum med en genomsnittlig beläggning på 48,5%. Sveriges hotell har 100.000 rum).  
 
Antal flygpassagerare som reste via Las Vegas stora flygplats var 4,0 M vilket var en ökning med +4,1%. Som jämförelse hade luftfartsverket under augusti 2,5 M passagerare på alla sina flygplatser.  
 
Absolute Advantage  
konsulter inom turism - världens största näring  
Leif Aronsson, Askims Stenblocksväg 8, 436 40 Askim, 031-28 26 50, 0707-92 31 01, mailto:tourism@telia.com  
 

 
 
Miljö  
 
Norge vägra ge Etanol bränslet miljöstatus  
Se mer om Norges beslut i bilagan
 
 

 
 
Veckans Spanien  
 
EU-rådet ökar pressen på Spanien
 
EU-rådet förbereder en anmälan mot den spanska regeringen för att den bibehållit påstått diskriminella krav för tyska E.ON:s bud på spanska energibolaget Endesa. Redan 26 september fann EU-rådet att den spanska regeringens villkor stred mot EU-normerna och krävde att de skulle tas tillbaka. Då detta ej skett har Rådet varslat om en anmälan mot Spanien. Den spanska regeringen har fem dagar på sig att svara på ett brev från EU-rådet, innan en eventuell anmälan sker. Den spanska socialistregeringen har generellt mottagit hård kritik för påstådd favorisering av katalanska Iberdrola i kampen om att köpa Endesa.  
 
Lokalpoliser handlade med bortbogserade bilar  
Två lokalpoliser i Marbella greps 16 oktober för grova oegentligheter vid bortbogseringen av bilar. Polismännen var sedan tidigare avstängda för misstänkt inblandning i korruptionsskandaler och ytterligare tre personer är gripna i den senaste härvan. De misstänks bland annat ha manipulerat konfiskeringen av fordon, för att själva lägga beslag på de dyraste modellerna.  
 
Skumma fastighetsaffärer i Madrid  
PSOE tvingade 17 oktober sin egen borgmästare i Madridkommunen Ciempozuelos att avgå. Pedro Torrejón befanns inte kunna ge tillfredsställande förklaringar till flera anklagelser om byggbrott och han gick med på att frivilligt avgå, på uppmaning av det egna partiet. Syftet var inte minst att undvika en ny korruptionsskandal inför nästa års regionalval i Madrid. Ett flertal byggskandaler har de senaste månaderna skakat både PSOE och Partido Popular, vilket kan få avgörande roll i det förväntat jämna regionalvalet. I mitten av oktober blev det känt att en nära anhörig till regionalpresidenten Esperanza Aguirre (PP) tjänade 2,1 miljoner euro på markaffärer. Han köpte först icke byggbara tomter som sedan omklassificerades och sedermera såldes vidare för det tiodubbla värdet.  
 
Studenter bojkottade Fraga  
Manuel Fraga hindrades 16 oktober att hålla ett föredrag i Granadas universitet, efter att ett 50-tal studenter bland annat kallat honom för mördare. Tidigare Francoministern och grundaren av Alianza Popular (senare Partido Popular) var inbjuden att tala i universitetets politiska fakultet. Protesterna från en grupp stundenter tvingade dock Fraga att byta sal, innan han kunde göra sitt anförande  
 
EU ställer nytt ultimatum på Valenciamyndigheterna  
EU-rådet kräver på nytt att regionalmyndigheterna i Valencia ändrar sina rådande byggnormer. Efter EU-rådets första anmälan i april i år, har det nu ställt ett ultimatum på de spanska myndigheterna på två månader. Kravet är att byggnormerna i Valenciaregionen anpassas till EU-normerna. Den PP-styrda regionalregeringen genomförde en reform 2005 av de redan tidigare kritiserade byggnormerna. Även de nya förordningarna anses dock bryta mot flera EU-direktiv, inte minst vad gäller förfarandet vid tilldelning av offentliga bygguppdrag. Regionalregeringen har upprepade gånger förnekat att det skulle förekomma överträdelser.  
 
Ny polisenhet mot byggbrott  
Guardia Civil kommer att få en speciell avdelning som ska bekämpa byggöverträdelser. Polisdirektören Joan Mesquida bekräftar att den nya enheten ska upprättas i början av nästa år. Byggsektionen ska bestå av sammanlagt 170 polismän och ingå i Guardia Civils speciella avdelning mot organiserad brottslighet UCO. De första provinserna där byggandet ska fingranskas är Madrid, Málaga och Murcia.  
 

 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Ring till lokaltaxa och swisch är du i Alicante  
Stockholm 08 - 519 70 616 eller Göteborg 031 - 360 84 81  
 
annars gäller som alltid  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 

 
 
Annons  
 
Hyra bil från Nummer 1 i Spanien!  
http://www.eurocasacar.eu  
 
Vi har över 24.000 bilar på flygplatserna Malaga, Alicante, Palma de Mallorca, Barcelona Girona flygplatser som är några av 50 tal mest populära destinationerna där vi finns.  
 
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet om alla dagar, året om!  
Svar inom några sekunder, Voucher inom 1 minut!  
Inga rabatter, inga bonusprogram, inget snicksnack, inga flum löften, bara rakt av ett lågt pris där allt är inkluderat från första början!  
 
Välkommen du också, du sparar tusenlappar med ett enda ”musklick”!!  
http://www.eurocasacar.eu  
 

 
 
Hyr din bil i hela världen till lågpris  
Hyra bil i övriga världen gör du på http://www.telluscar.eu eller på http://www.telluscar2.com jag rekommendera att du alltid jämför priserna mellan bägge siterna då det finns olika avtal med lokala biluthyrningsfirmor.  
Vi har avtal företag på 6450 destinationer inkl Kanarieöarna, Sverige, USA, UK, Italien, Tyskland till ett lägre pris!

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.