Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
Bäste läsare,  
 
Solen skiner över Sverige, bussarna kör så det ryker, det är bra. Men vad händer på bussbranschens websiter är det så att dom saknar vettiga nyheter och skvaller eller är det bara så att du inte hinner läsa dom? Du kan se ställningen sist i detta Newsletter.  
 
Tiden står inte still, historiens största händelse under freds tid har fulländats den 1 maj med att 10 nya länder blivit medlemmar i EU, en värdegemenskap som omfattar närmare 450 miljoner människor mot USA:s 215 miljoner. 450 miljoner människor snart med en och samma valuta EURON ger en stabilitet av helt nya mått. (med undantag för Sverige)  
 
10 miljoner baltättlingar bor i USA och andra västländer. Många av dessa ättlingar är nyfikna på sitt gamla hemland samt länderna runt omkring Östersjön, numera ett (nästan) EU innanhav.  
 
Hade det funnits en enda drivande kraft i den svenska bussnäringen hade man för länge sedan skapat ett samägt bolag, kanske med några rederier som delägare där man haft Stockholm som Gateway med start för rundresor till de forna hemländerna. Idag finns det inte ett enda bussbolag kvar med resurser att erbjuda en inkommande turism av större omfattning. Hela branschen har utplånats till att bli legoknektar till länsbolag eller ett fåtal researrangörer.  
 
Jag tror inte i grunden på samverkan, jag har sett hur det fungera i praktiken i olika branscher, samverkan är oftast där förlorarna slår sig samman, försöker hitta en väg att bromsa andra i sin framgång.  
 
Men det finns undantag som i allt, när en hel bransch kört i diket kan det vara en bra början att starta om i samverkan till dess man vuxit sig stark och kan gå egna vägar. POOL resor är ett mått av samverkan som fungerade så länge Stena hade egna ambitioner, Buss i Väst som startade bra har kört flera av sina medlemsföretag i graven inte bara i diket, det har funnits bussbeställningscentraler på många orter och kvar finns? Resebranschen paraply RTS har delats upp i partikel intresseverksamheter och degraderat sig själva till samkvämsföreningar.  
 
BR är en annan verksamhet i samverkan, istället blev det en plats för kortlivade slätstrukna chefer utan visioner i könlösa företag och är föreningen en plattform för en byråkrat och en som vill så gärna men aldrig kommer att bli en chef med karisma och visioner. Några hundra medlemmar föder en organisation som är branschens dödgrävare, hur det går till kan du läsa längre ned.  
 
Resebranschens bästa tidning Res http://www.travelnews.se med Travel News för branschfolket skriver på ledarsidan nödvändigheten med en person med karisma, verbal och analytiska kunskaper som dunsar ned i TV soffan så snart en ny farsot upptäckts.  
 
Tanken är god, men vad kan en person göra med några hundra chefer i resebranschen som har som sin främsta uppgift att förgöra varandra, baktala varandra där endast några få har skapat något från grunden och resten är en barometer på landets hälsotillstånd. Går det upp så blomstra branschen för då reser man, går det sämre som nu är då är det marknadens fel. Där hjälper inga finurliga annonskampanjer vad som krävs är en förnyelse rakt igenom.  
 
Att hela branschen missat frigörelsen i mitten av 90 talet där en fri konkurrens satte fart på innovativa företag och då menar jag EasyJet, Ryanair och många med dem inte i samverkan utan pang på rödbetan.  
 
Den svenske chefen lever alltjämt kvar i tidevarvet med en tax free påse och ringlekar i poolen på destinationen. Idag ser vi en bransch som ålar sig fram utan att fatta vad man skall göra, tvärtom många tror att chartern är på väg tillbaks till gamla tider.  
 
Vad branschen behöver är en grundlig rensning från alla stofiler som hindrar varje form av utveckling, positionerade i alla funktioner där man med sina resurser, då man äger ordet, stoppa istället för i samverkan hittar en nystart i ett exempelvis häftigt RTS.  
 
Flygbolaget Sterling är ett bra exempel, man har ingen som helst tydlig struktur varken internt eller mot marknaden, man är något mitt i mellan och kör bort någon miljon kronor varje dag. Ny VD som kom för bara något år lämnade blixtsnabbt när han såg 70 miljoner back för första kvartalet innan någon annan såg det, det gäller att vara lättfotat så att man kan få ett nytt jobb och på nytt köra bort nya miljoner på nya stället, denne VD var en av dem som sökte med uttalanden i media ett samarbete med andra lågprisflygbolag utan att fatta kulturskillnader i de andra bolagen.  
Fel man på fel plats.  
 
Maersk air är ett annat sorgebarn, man drar igång en massa linje utan att marknaden hänger med eller fattar vad dom håller på med. Att lägga ihop två sjuka blir sällan ett friskt däremot påskynda man en totalkollaps för båda.  
 
Elektrikerförbundet, skohandlarföreningen, biodlarnas riksförbund, bilimportörernas förening och hundratal fler förbund syns aldrig i TV rutan.  
 
Nog har jag en känsla av att det går bättre för alla dessa branscher än för resebranschen, det handlar nämligen inte att sitta i TV soffan utan det handlar om att erbjuda folk något som dom vill ha, detta kan bara skapas av entreprenörer men just nu genomlider vi ärträknarnas tidevarv, när dom fått det mesta att gå i konkan är det åter dags för en ny generation av innovatörer att ta vid eller så blir vi omkullsprugna av utländska företag som skiter glatt i den svenska förljugna självgodheten.  
 
Det som saknas är uppkäftiga motkrafter.  
 
 
==============================  
 
 
Detta nummer är mycket buss!  
 
1) Goda Nyheter för bussresearrangörerna!  
 
2) Turkar vad förstår dom om busskomfort?  
 
3) Nu är det slutsnackat: Ebba dumpar Persson  
 
4) Turism i Grönköping har lidit ett stort nederlag  
 
5) Vart tar pengarna vägen ?  
 
6) Rapport om Gotlandstrafiken där miljarderna bokstavligen rinner iväg.  
 
7) Var är moralen, Wallenberg?  
 
8) En Clown leder SJ till den slutliga undergången?  
 
 
9) Tågkompaniet tar i augusti över tågtrafiken i Bergslagen  
 
10) Bråkig spårvagn förstör mobilframgång  
 
11) Hotell-VD varnar för överetablering och ropar på politikerna!  
 
12) Danmark avskaffar länstrafikbolagen,Pest eller kolera?  
 
13) Nerdragningar hotar framgångsrik trafik var en rubrik jag nyligen läste.  
 
14) Senaste nytt från Bussbranschens Riksförbund som liknar mest kakkofoni!  
 
15) BR Bussbranschen positiv till trängselavgifter!  
 
16) Fordons- och energiskatternas betydelse igonerade i kollektivtrafikutredning anser BR  
 
17) BR anmäler försäkringsbolagen för kartellbildning  
 
18) Miljö frågorna är viktiga! BR har sin vana trogen göra allt fel  
 
19) Mera bidrag! Landsbygdstrafiken behöver statligt stöd  
 
====================================  
 
 
1)  
Nya EU skapar nya resvägar, eller vad sägs om, ut med Tallink bo i Tallin vidare till Riga kanske först utefter den ryska gränsen som en påminnelse för en och annan som glömt hur det ser ut bakom gränsen.  
Från Riga går det idag färja med Baltic lines gamla men nu totalt upprustade Illich till Stockholm eller så fortsätter man neråt via Litauen och Polen fram till Gdynia och hem med Stena lines stora färjor. Möjligheterna är oändliga.  
TALLINK UTVECKLAR MINIKRYSSNINGAR  
 
På Ferry Shipping Conference den 21 april på "Victoria I" förklarade Tallinks styrelseordförande Enn Pant rederiets nya idé om att utveckla minikryssningar på norra Östersjön. Eftersom passagerartrafiken till stor del är säsongsberoende, är detta ett sätt att klara vintrarna, när antalet passagerare på linjetrafik och lasttrafik är lägre. Tills idag har Tallinks mest lönsamma verksamhet varit 1-2-dagars kryssningar med övernattning ombord. De nya minikryssningarna skulle vara något längre, 3-5 dagar och bli mer populära under somrarna.  
Rederiets nya linje Helsingfors-Tallinn-St Petersburg, som startade den 1 april, dras ännu med svårigheter, säger Enn Pant. Mer optimistisk är marknadschef Tiina Mander, som säger att efter svårigheterna vid starten har bokningarna för maj ökat kraftigt och rederiets samarbetspartners i St Petersburg har bokat in stora turistgrupper till Tallinn från helgen kring 1 maj. Problem med den ryska tullen angående transport av bilar på "Fantaasia", som uppstod i början av april, har nu lösts.  
 
 
=============================  
 
 
2)  
Turkar vad förstår dom om busskomfort?  
I Turkiet byggs det idag bussar bland annat av Mercedes, MAN men också andra tillverkare har lagt delar av sin produktion där. Kommunikationerna inom landet är förutom flyg framför allt bussen. Turkiet som vuxit till en av de största semesterdestinationer inte bara för svenskar utan framför allt för tyskar och engelsmän. Kravet har varit från arrangörerna på moderna turistbussar med alla bekvämligheter. Skulle man jämföra den svenska vagn parken med den turkiska är den turkiska klart överlägsen på alla sätt i komfort och i antalet moderna långfärdsbussar.  
Företag som VARAN har i dagarna erhållit 2 nya Setra långfärdsbussar S 417 HDH.  
Det är väl inget märkvärdigt med detta kan en och annan läsare tycka.  
Intressant blir denna information då det är en delleverans av sammanlagt 5 beställda bussar med läder fåtöljer i stolplacering 2 + 1.  
Att turkar begriper att med kvalitet får man nya kunder då det är företag som lever under konkurrens och inte som BR tror genom tvång (se nedan i sep artikel) varför ingen förstått i Sverige sedan mitten av 80 talet att med mer komfort kan man tjäna mer pengar, är i vart fall för mig en gåta. Kunder som lämnar bussen med en AHA effekt är de bästa reklambärarna.  
Bussbolaget VARAN är ett av Setras största kunder i Turkiet som köper ca 20 nya Setrabussar om året. Bussbranschen har en sund utveckling i Turkiet och mina vänner i Turkiet från GDG Continentbus som körde med ett hundratal bussar mellan München och Turkiet tror inte det är sant när man berättar hur det ser ut i Sverige år 2004.  
 
===================================  
 
3)  
 
Nu är det slutsnackat: Ebba dumpar Persson  
 
Ebba Lindsö sätter punkt för tillväxtsamtalen med regeringen.  
Det gör hon i ett brev till statsminister Göran Persson.  
 
Svenskt Näringsliv visar sitt stora missnöje med Göran Persson och hans regering.  
Nu får det vara slutpratat, tycker vd Ebba Lindsö i ett brev till statsministern.  
För tydlighetens skull vill jag med detta brev informera om att Svenskt Näringsliv betraktar Tillväxtsamtalen på samtliga fyra områden som avslutade, skriver hon i brevet som refereras av Svenska Dagbladet.  
De fyra områden är etik, skatter, sjukfrånvaro och integration.  
 
När får vi se någon på BR ta i med hårdhandskarna, förlåt men drömmar får men väl ändå ha?  
 
====================================  
 
Bästa Toni !  
 
JAG MÅR SÅ OERHÖRT VÄL EFTER DET ATT LÄST DINA NEWSLETTERS ÄNTLIGEN EN PERSON SOM VÅGAR  
FORTSÄTT SÅ .............................  
 
MED STOR TACKSAMHET  
 
=====================================  
 
4) Turism i Grönköping har lidit ett stort nederlag.  
 
Senaste nytt från Grönköping!  
http://www.gronkoping.nu  
 
Originellt förslag avvisat!  
Kommunstyrelsen har avvisat ett förslag från hr informations- och turistsekreterare Viking Helmersson om att under sommarsäsongen anställa samtliga ortsbor som turistattraherande bygdeoriginal i syfte att stärka besöksnäringen. Avslaget motiveras främst med att icke alla kommuninnevånare besitta anlag för pittoreskt beteende ute å gator och torg och att de som göra detta inte bör uppmuntras.  
Ur Grönköpings Veckoblad nr 2.04  
 
 
===================================  
 
 
5)  
 
Vart tar pengarna vägen ?  
 
Det finns anledning att vara optimistisk, pusselbitarna kommer att falla på plats i och med att allt fler börjar ställa sig frågan vart pengarna tar vägen. Detta tillsammans med ett fortsatt enträget skatteupplysningsarbete som vill se förändring banar väg för ett förändrat opinionstryck. Då kommer det inte längre att vara möjligt att ta ut 63 procent i skatt där flertalet av medborgarna tror att dom endast betalar 30% och inte heller att inte erbjuda bästa möjliga tjänster för de skatter vi betalar.  
 
Snart är tiden mogen för en betydligt mer vital samhällsdebatt om skatter och välfärd.  
 
I några nedan stående artiklar visar jag vart en del av pengarna tar vägen och det är naturligtvis bara en bråkdel av det politiska etablissemangets slöseri med dina och mina skattepengar.  
 
Svenska Folket fört bakom ljuset?  
En färsk studie från Handelshögskolan visar hur illa det är ställt med kunskapen om skatterna i Sverige. I princip tror de flesta att skattebelastningen uppgår till drygt 30 procent. Det är inte så konstigt - en mycket stor del av skatterna i Sverige utgörs av "osynliga skatter", väl dolda för alla som inte ägnar sitt yrkesliv åt att analysera skatteskalor.  
 
I grunden utgör den svenska modellen ett gigantiskt systemfel. En vanlig inkomsttagare betalar trots allt 63 procent av sin inkomst i skatt om alla skatter räknas med, samtidigt som välfärdssystemen fungerar allt sämre.  
 
En fråga som aldrig besvarats i alla undersökningar, hur är det möjligt att folk i gemen inte har en aning om vad dom betalar i skatt? Är skolan så urusel att man inte får lära sig det mest elementära, att räkna?  
 
Människor reagerar på att vården ofta fungerar dåligt och inte uppfyller våra krav; skolan är allt mer ifrågasatt; människor ringer polisen endast därför att försäkringsbolagen kräver polisanmälan, och trots världens mest omfattande socialförsäkringssystem finns gott om fattiga familjer som har svårt att få pengarna att räcka till.  
 
Landstingen som nu befinner sig under granskning då man inser under galgens tvång att slöseriet med pengar är utom kontroll där länsbolagen är en av flera faktorer till ett gigantisk slöseri med skatter genom en överadministration utan dess like.  
 
Länsbolagen kostar alla medborgare en förmögenhet ändå är det bara 20% som använder sig av den offentliga trafiken, föreningen BR ställer sig i kön av maktens arrogans och kräver att fler inte skall övertygas med komfort och bekvämlighet utan dom skall tvingas till att resa kollektivt ( se mer nedan i särskilt artikel)  
 
Varför är det på detta vis? Svaret stavas förmodligen MAKT. Varje förslag till förändring har riskerat att leda till marginalisering och en risk att mista makt och inflytande.  
 
Men det finns hopp för oss systemförändrare - den grundmurade positiva synen på den svenska modellen håller långsamt på att vittra sönder och förbytas i skepsis.  
 
När inser medlemmarna i BR att dylika personer som finns i ledning och styrelse är en katastrof för hela bussbranschen även för icke medlemmar, när kommer uppvaknandet?  
När tar du som medlem tag i frågan och kräver via ditt lokala förbund en avsättning av valberedningen, kräver ett nytt förbund som är anpassat till dagens krav och står för egna åsikter som gagnar ditt företag och det svenska samhället?  
 
 
========================================  
 
6)  
 
Här har vi en annan pengaslösande verksamhet inom kollektivtrafiken.  
 
Rapport om Gotlandstrafiken  
Trafiken till Gotland – analys av dagens trafikering. Rikstrafiken har i samarbete med RTM Konsult AB genomfört en utredning av Gotlandstrafiken enligt förda diskussioner i  
bl.a. trafikantrådet.  
Rapporten har redovisats vid trafikantrådets sammanträde i Visby den 19 februari 2004.  
http://www.rikstrafiken.se/db_dokument/Gotlandstrafiken_slutrapport_%20feb%202004.pdf  
 
Snyggt jobbat RTM konsult AB, man gör en utredning som ingen läser, den är kopierad från tidigare utredningar, på den höga nivå som den är gjord ställer den fler frågor än svar, en bra början till ett fortsatt utredande.  
 
Jag blir så in i helskotta ilsk,  
Gotland har legat där i alla tider, en håla ute i Östersjön där allt är i detalj reglerat. Inte ens en sockerfabrik kan man sköta, varje Gotlänning kostar en förmögenhet i bidrag. När EU gav möjligheten för de tidigare 15 medlemsländer att inrätta eller permanenta skattefria zoner vilket Finland för sin del gjorde med Åland var Sverige enda landet som inte lät Gotland bli Sveriges skattefria zon.  
 
Med bidrag, solidaritet och andra rödklingande klyschor skall Gotland födas och hållas igång. Åland som under långa tider utvecklats till en populär destination för svensk och finsk färjeverksamhet dit det går men än 20 anlöp per dag utan en enda euro i bidrag.  
 
Rikstrafiken upphandlar årligen trafik för drygt 800 miljoner kronor varav 240 miljoner enbart till Gotland. I prognosen för 2004 ser fördelningen mellan olika trafikslag ut som följer:  
 
Färjetrafik (Gotland): 240 mkr (1,3 milj passagrare. C.a 200 SEK per pass i subvention)  
Flygtrafik: 140 mkr  
Tågtrafik: 230 mkr  
Storregional upphandling (främst tåg): 180 mkr  
Busstrafik: 60 mkr  
Bidrag till glesbygdstrafik: 10 mkr  
 
Med enbart en liten del av bidraget till Gotlandstrafiken kan man ordna gratis flyg varje timme större delen av dygnet till O kronor för resenärerna, en Gotlandsshuttle med flyg och ett par ropax fartyg för godset, men det är alldeles för enkelt!  
 
Men siffrorna ljuger, det finns ytterligare allehanda indirekta och direkta ytterligare bidrag för att hålla igång Gotland.  
 
Gotlandstrafiken som upphandlades av Näringsdepartementet innan det överlämnades till Rikstrafiken. Redaren Nilsson måste ha dragit världens största vinstlott, där staten betalade alla nya fartygen, där han personligen har tagit anvisningsprovision till sitt bolag i Schweiz, och ifall han blir av med trafiken år 2007 när det är dags för en ny upphandling är Nilssonska rederiet garanterat en utjämning ifall man säljer fartygen och inte erhåller den ersättning som man har räknat fram. Då skall Nilsson återigen ha anvisningsprovison samt mellanskillnaden betalt i cash. Vi talar om någon miljard kronor utöver de miljarder man erhållit i ren driftersättning.  
 
Gotlandsbolagets ledande figurer blir häktade och någon tog livet därför att man befinner sig i ett bolag som snuvat aktieägarna under årtionden på utdelning eftersom alla charter affärer och nybyggen alltid varit förknippade med anvisningsprovisioner en kultur som upphöjts till salongmässighet och hjälten heter familjen Nilsson, förlorarna skattebetalarna.  
 
 
=================================  
 
7)  
 
Var är moralen, Wallenberg?  
Det är dags för en kulturrevolution. Även här saknar Toppskiktet uppkäftiga motkrafter.  
 
Dwight Eisenhower sa en gång att "människor som värderar sina privilegier framför sina principer förlorar snart båda".  
 
Maktutövningen i näringslivet måste vila på tydligt formulerade och konsekvent tillämpade värderingar/principer. Det är i denna process där värderingar och resultat förenas som ledarskapet ständigt återvinner - eller förlorar - sitt förtroende och sin legitimitet.  
Förtroende, grunden för legitimitet, är en flyktig vara. Det visar Skandias nedgång och fall.  
 
Att en gång på goda grunder ha erövrat förtroende för sitt ledarskap ger ingen som helst garanti för att detta blir bestående för framtiden. Det vet Gyllenhammar, Barnevik, Ramqvist, Lindahl. Det vet nu också Lars Eric Petersson och snart Michael Treschow.  
I delar av det svenska näringslivet har slagsmålet gällt vem som kan tjäna mest, inte vem som är starkast i omdöme.  
Varför överlevde inte Gyllenhammar, Barnevik, Lindahl, Ramqvist och Petersson sina framgångar? Varför lyckades de med konststyckena att ruinera glimrande karriärer - ja hjältestatus - för att hamna bland de utstötta och bespottade?  
 
Jag tror att förklaringen är lika enkel som den är komplicerad: de saknade motkrafter. De saknade tillräckligt starka och omdömesgilla ägare, styrelser, chefer, rådgivare och medarbetare som gav dem den match de behövde för att sansa sig.  
 
De saknade också självkritik och självinsikt.  
 
Känns det igen från BR, där saknas absolut allt!  
Det som saknas är uppkäftiga motkrafter.  
 
Det som hänt i Ericsson inger förtroende för ägarna. Treschows kontroversiella retroaktiva "övertidsersättning" överenskoms redan vid ett möte på SPP i oktober 2001, där Percy Barnevik (representerande Investor) och Bo Rydin (representerande Industrivärden) gjorde upp om kompensationen till Treschow för att få honom att lämna vd-stolen på Electrolux.  
Innan han lämnade Electrolux höjdes hans fasta lön med 2,6 miljoner kronor för att höja den pensionsgrundande inkomsten. Den så hyllade rörliga bonusdelen eliminerades, eftersom den inte är pensionsgrundande! Det är endast med Wallenbergs gillande som detta kunde genomföras. Var är moralen, Wallenberg?  
 
Varför lades inte alla korten på bordet när Treschow presenterades som styrelseordförandekandidat? Nu har han genom krystade förklaringar om "övertid" nomineringskommitténs icke ägarbundna representanter degraderat sig själva till huvudägarnas skickebud.  
Varken dessa eller företrädare för ägarna - Jacob Wallenberg - talade klarspråk vid stämman inför de tusentals aktieägarna med bara en tusendels röst.  
 
Att sedan Investor förde Industrivärden - och Ericssons övriga aktieägare - bakom ljuset genom att först dagen efter Ericssons bolagsstämma låta offentliggöra att Treschow nu dessutom skulle ingå i ABB:s styrelse med ett arvode på 1,5 miljoner kronor förstärker intrycket av oförmågan att spela med öppet visir.  
 
Vad är det som får svaga ledare att ge efter? Men det kan också vara så att ledarna själva vill bli delaktiga i belöningssystem, som de själva skulle gå miste om, om de utövade ett stramare ledarskap. Kanske Peter Wallenbergs pension på 13,5 miljoner kronor från Investor (trots att han aldrig varit anställd) ska ses i det ljuset.  
 
Man kan också ställa sig frågan hur personalrepresentanterna i bolagsstyrelserna, och ytterst de fackliga organisationerna under lång tid kunnat medverka i de beslut som skapat en kultur.  
När det blåser har facket mage att aldrig vetat eller haft insikt, varför finns dom då i styrelserna?  
 
Eftersom alla kostnader är avdragsgilla är det till sist och synes du och jag som betalar även  
Wallenberggrabbarnas utdelning till varandra.  
 
Var är moralen Wallenberg?  
Det som saknas är uppkäftiga motkrafter.  
 
 
=================================  
 
 
8)  
 
En Clown leder SJ till den slutliga undergången?  
SJ sparkar 130 personer  
SJ gjorde en förlust på 47 miljoner kronor första kvartalet och minskar nu antalet anställda med ytterligare 130 personer. Dessutom planerar SJ höja priset på års- och periodkort.  
 
Minnet är kort sägs det men alla är väl inte helt befriade? Det är inte mer än några månader sedan Forsberg meddelade att år 2004 skulle SJ visa svarta siffror, med ett tillägg, med under samma förutsättning som år 2003.  
På SAS gick Forsberg under smeknamnet namnet Clownen frågan är väl om det var ett smeknamn. Därtill kommer en total inkompetent styrelse med (m) Adelsson i spetsen en från verkligheten befriade arbetstagare representanter. Att oja sig om att elaka kunder väljer att resa till lägre priser än vad hans monopol gäng har kalkylerat torde vara slutliga beviset i inkompetens för vilket han fick sluta på SAS, något som torde vara en bedrift, i SAS har hela eliten av ryggdunkare länge frodats och upphöjt rövslickandet till en egen kultur.  
Med sammanlagda förluster som sedan länge passerat 30 miljarder kronor, man äger ingenting allt är försnillat, 10.000 som fått sparken och ännu fler som fått gå i förtidspension. Det är hissnande affärer där man lätt kan få yrsel. SJ:s enda räddning är en konkurs och en nystart! Med kompetenta chefer, men var attan hittar man dessa inom kollektivtrafiken?  
 
 
============================  
 
9)  
 
Tågkompaniet tar i augusti över tågtrafiken i Bergslagen  
Tågkompaniet tar i augusti över tågtrafiken i Bergslagen. Hittills har avtalet med Tåg i Bergslagen kostat SJ flera hundra miljoner SEK. Avtalet, som inleddes 2001, löper ut i juni 2006, men SJ har möjlighet att skriva ett samarbetsavtal med ett annat transportföretag. Alla parter ser bara fördelar med att Tågkompaniet nu tar över trafiken.  
 
 
Tonis kommentar:  
Fördelar? Varför lämnar man då inte ut avtalet för en granskning utan hänvisar till att detta är en affärsuppgörelse och därmed inte en officiell handling. Naturligtvis är detta formellt rätt om det inte vore så att verksamheten endast fungerar med att skattebetalarna hivar in miljoner kronor varje år. Hela verksamheten är sjuk från första början, det har aldrig funnits något existensberättigande för den, avtalet med länshuvudmännen var fel från början efter en regional politisk vilja i övermod att driva järnvägstrafik på egen hand. Och vem betalar?  
 
Det är dags att avveckla alla dessa idiotiska uppgörelser med början i Skåne och Pågatågen och så går man norrut, steg för steg.  
 
Tågkompaniet kom till då Norrlänningar som alltid tror dom är sämre behandlade nu skulle sköta tågen i egen regi med huvudkontor i Luleå och ägarna boendes i Stockholm med omnejd!  
Dom fick någon miljard att leka med utan en spänn i egen insats!  
 
3 grabbar samtliga kommandes från SJ som på sin tid på SJ aldrig som jag kan minnas gjorde väsen av sig om att SJ överdebiterade svenska folket i bidrag, drog sin vinstlott där skattebetalarna via olika konstruktioner försåg dem med kapital, köpte vagnar, tågsätt och där verksamheten med skattebetalarnas pengar kom till för att konkurrera ut SJ från Norrlandstågen som betalades av samme skattebetalare.  
 
Är det fortfarande någon som menar på fullt allvar att Sveriges kollektivtrafik inte är sjuk?  
 
 
 
===========================================  
 
 
10)  
 
Bråkig spårvagn förstör mobilframgång  
Trots en makalös framgång för mobiltelefonerna dras Siemens halvårsresultat ner av 400 trilskande spårvagnar. Medan mobilförsäljningen rusar i höjden, står spårvagnarna stilla.  
Mobiltelefonerna, som för bara två år sedan var ett sorgebarn, säljer som aldrig förr. Under första kvartalet sålde Siemens 12,8 miljoner mobiltelefoner, en ökning med 60 procent, och Siemens befäster sin ställning som fjärde största mobiltillverkaren i världen.  
 
Dyr spårvagnshistoria  
Så mycket sämre går det då för Siemens Transportation Systems, som råkat ut för ett dyrbart problem. Spårvagnen Combino, en modern vagn av låggolvsmodell, är felkonstruerad och tas ur drift hos det ena lokaltrafikbolaget efter det andra runt om i världen.  
 
Bara under det senaste kvartalet har Siemens fått avsätta 364 miljoner euro för felsökning och reparationer. 170 spårvagnsexperter är sysselsatta med reparationer. 400 vagnar har Siemens hunnit leverera.  
 
 
 
===============================  
 
11)  
 
Hotell-VD varnar för överetablering och ropar på politikerna!  
 
Enligt Caroline Eriksson, VD för Hotel Rival, finns det en risk att Stockholm, precis som Berlin, förbygger sig på affärshotell. I Berlin byggdes för många affärshotell, vilket ledde till stor prispress. En liknande utveckling i Stockholm skulle visserligen kortsiktigt gynna affärsresenärer, men på längre sikt riskera utslagning av hotell.  
Enligt Caroline Eriksson bör politiker, byggare och andra parter noggrant bedöma hur många hotell som behövs innan nya byggs.  
Det finns ta mig attan inget stopp för alla stolpskott till chefer. Att hon som VD för ett korkat hotell inte får lönsamhet, går man ut och klandra politiker som borde göra en bättre ekonomisk bedömning över antal hotell som kan behövas i Stockholm.  
 
Det skall dom inte alls, politikerna skall överhuvudtaget inte vara inblandade. Är det inte bättre att Caroline Eriksson söker sig ett annat jobb som föreståndare på systemet där har politikerna planerat allt, det är bara kränga över disk under reglerat arbetstid.  
 
Så snart någon misslyckas kommer ropen på staten, det är för bedrövligt.  
 
Alla kan väl ändå inte vara socialistskadade?  
Nej tack till personer som Caroline Eriksson, vad vi behöver är fler hotell med priser som folk ha råd att betala och inte som ekonomer räkna fram genom att stapla siffror och göra antagandet att alla reser för kommuner och landsting eller på andra grunder på skattebetalarnas bekostnad.  
 
Det är marknaden som bestämmer och en chef med minsta lilla marknadsinsikt begriper att i Stockholm finns det idag alldeles för många 4 – 5 stjärniga hotell, vad som saknas är 2 - 3 stjärniga hotell med motsvarande priser.  
 
Det som vidare saknas är ett Turistråd med kunskaper i hur världen fungerar och därmed gör staden attraktiv som destination.  
 
10 nya länder i EU där flera i närheten av oss erbjuder i stort samma naturupplevelser utan miljoner regleringar till ett pris till en bråkdel av Sveriges kostnad, kräver en del tankar hur man skall sköta inkommande turism.  
 
Markandsföringspengar behövs inte till detta, det behövs folk med kunskap och inte nya utredningar eller amatörer till chefer eller avdankade lakejer från politbyrån.  
 
Det 30 åriga kriget av inkompetens fortsätter oförtrutet, nya dingpelar till chefer avlöser varandra. Det räcker inte med att sitta i ett rum avskilt från omvärlden och titta på datorn, beläggningskurvor och genomsnittspriser.  
Det behövs chefer som förstår att marknaden finns där ute på slagfältet, att vara tillhands när kunderna kommer, nere i receptionen och hälsa på dem, med andra ord allt grundläggande som man lär sig på en hotellfackskola i Österrike eller Schweiz men sällan eller aldrig på en AMS kurs varifrån dagens chefer tycks komma.  
 
Att Schweiz och Österrike med en valuta som Sverige bara kan drömma om har fler turister än Sverige, året om, är naturligtvis en fråga som inte fanns med i AMS läroplan eller på något annat läroinstitut för dagdrömmare eller planekonomi.  
 
Då är det bra att ropa på politikerna och nya regleringar, hjälp, hur korkat får en bransch bli?  
 
 
=====================================  
 
 
12)  
 
Danmark avskaffar länstrafikbolagen  
 
Pest eller kolera?  
 
Den danska regeringen vill avskaffa trafikselskaben, dvs landets motsvarighet till de svenska trafikhuvudmännen eller länstrafikbolagen. I stället ska kommunerna få ansvaret för den lokala kollektivtrafiken.  
Med andra ord man är tillbaks till ruta ett eller till en tidpunkt där man var en gång.  
 
Avvecklingen av Danmarks länsbolag är följdriktigt något som kommer att ske även i andra länder på kontinenten där motsvarande länsbolagen visat sig vara obetalbara, ineffektiva samt tagit död på alla form av innovation.  
Detta citat är väl så passande:  
Jag har insett att kreativa bolag mår bäst av att vara entreprenörsledda.  
(v, riksdagsman)  
 
Att avveckla Danmarks länsbolag låter hoppingivande men regeringens förslag är ett val mellan pest och kolera. Vad det handlar om är att finna nya uppgifter för ett DSB snart utan verksamhet. Danmark lika stort som Skåne och Småland där den lönsamma färjetrafiken ersatts av broar eller där Stena klivit in. Att privata företagare skulle vara kompetenta nog att under fri konkurrens driva trafik, nehej då, det är det aldrig fråga om, man söker nya uppdrag för ett sargat DSB, nu blir DSB med detta förslag den svenska motsvarigheten till rikstrafiken.  
 
Alla frågor som gäller trafik ska i framtiden skötas av antingen staten eller kommunerna. Statens uppgift blir att säkra den landsomfattande samordningen, medan huvudansvaret för övriga trafikfrågor hamnar hos kommunerna.  
Enkelt och medborgarnära, beskriver regeringen själv sitt förslag. Samma politiska lögn som alltid när monopolets företrädare får härja fritt med skattebetalarnas pengar i botten.  
 
För att sköta samordningen bildas ett antal särskilda kommunala samverkansorgan för busstrafiken, bustrafkfælleskab. De ska ta ansvar för den regionala busstrafiken. Dessutom bildas tre kollektivtrafikråd som har ett mer övergripande regionalt ansvar för samordning mellan tåg och buss.  
Huvuddelen av tågtrafiken blir statens ansvar. Köpenhamns tunnelbana, Metron, förs över till de danska statsjärnvägarna, DSB.  
 
Valet stå mellan pest och kolera!  
 
 
=============================  
 
 
13)  
 
Nerdragningar hotar framgångsrik trafik var en rubrik jag nyligen läste.  
 
Det gjorde mig nyfiken hur kan något som är framgångsrikt vara hotat och isåfall av vem?  
Ajajja då, trots en stark resandeutveckling hotas kollektivtrafiken i Skåne av nerskärningar om inte trafikhuvudmannen där, Skånetrafiken, får mer pengar.  
 
Där satt den, man driver en trafik med en kostnadskostym som om det vore Ankeborg, inte behovsanpassat, man kör omkring med jättelika bussar utan passagerare, framgångsrikt resande utveckling javisst man slipper i vart fall städa.  
 
Ska vi få ännu fler att åka kollektivt måste vi fortsätta att satsa på trafiken. För det krävs att vi får ökad ersättning från regionen och/eller att vi får höja taxorna, säger Skånetrafikens chef Gösta Ahlberg.  
Ja morsning! Bäste Gösta.  
 
Varför naturligtvis följande slutsats är helt följdriktigt, annars blir vi tvungna att dra ner på trafiken. Då är det främst den olönsamma landsbygdstrafiken som är i fara.  
 
Mors! Betyder det att all övrig trafik är lönsam? Isåfall är det bara att låta näringen köra trafiken hej vilt, och du med två tre personer, en är ju alltid sjukskriven varför det krävs en reserv, sköter om att koordinera landsbygdstrafiken som enklast kan utföras av taxi. Det måste vara fråga om ett deltidsarbete för dina medarbetare.  
 
Varenda länsbolagschef i Sverige kommer just nu med dylikt dravel, vi ökar, men vi behöver mera pengar. När man under en period av 20 år där politikerna med tvång för medborgarna infört hundratals bestämmelser där man skall tvinga folk att resa kollektivt kommer man till slut till en punkt där man måste fråga sig, hur många fler lagar med hot om böter eller fängelse måste det till för att ett olydigt folk inte väljer att resa med kollektivtrafiken?  
 
Kan det vara så att alltihopa är ett gigantiskt fel? Kan det vara så att folk vet bäst hur dom vill resa i ett land som kan klassas som Europas glesbyggd? Kan det vara så att helhetssynen om trängsel är i verkligheten en snäv vinkling från situationen från Strandvägen - Hamngatan i Stockholm dit man tvingar stor del av all trafik från Värtan och Östermalm in i city när alla andra städer gör tvärtom, för att leda den istället runt staden i en ringled som varit aktuellt sedan 50 talet men ännu aldrig blivit byggt? Kan det vara så att folk så länge dom har möjligheten till val väljer det som är bäst för dem? Kan det vara så att hela systemet har gått fel?  
Det är dags för ett nytänkande och inte välja Danmarks väg att ge DSB allt ansvar utan genom en fri etablering lösa efterfrågan?  
 
Kan det var så enkelt? Det är precis vad det är, avveckla hela skiten, och titta framåt!  
 
 
 
==============================  
 
 
Intressant att läsa din kritik mot BR.  
 
Tyvärr är det ju så Toni att det är ingen som gör något. Alla klagar lite tyst i korridorerna efter men ingen vågar säga något när det gäller.  
Ordföranden i BR styr detta helt och hållet själv, han ser till att han bara har "sina" ja sägare runt omkring sig och tystar ner allt annat.  
Alla bevakar bara sin position och trampar ingen på tårna, för då kan de ju få kritik och själva ifrågasättas.  
 
Du vet ju själv att jag kämpade en del mot detta med de vansinniga Miljözonerna. BR tystade ner det hela för det drabbade ju inte dem de kunde ju klara kraven och tyckte det bara var bra att de fick fördelar som hade nya bussar. Nu kommer kraven på ännu strängare miljözoner för ingen har ju protesterat mot den tidigare. Då börjar även BR lite försiktigt att tycka att det blir lite tufft. Vem skall kunna planera investeringar och avskrivningar när förutsättningarna hela tiden ändras. Köper man en ny buss idag och planerar att den skall gå i miljözon i 8 år. Beräknar ett visst restvärde på investeringen. Under tiden ändras kraven och bussen tappar värdet efter 5 år istället. Hur skall man kunna kalkylera investeringar då? Likadant är det ju på upphandling av linjetrafik och skolskjutsar. Förutsättningarna ändras hela tiden under "resans gång".  
 
Jag tror att det är hög tid att dela på BR.  
Ett förbund förbeställnings och turisttrafiken  
Ett förbund för linjetrafiksbolagen "De stora herrarna".  
 
Ja det var bara en liten reflektion på ditt nyhetsbrev.  
 
Tonis kommnetar: nej jag tror inte på fler uppdelningar i rese och transportbranschen, det som behövs är istället en slagkraftig branschorganisation som kan stå emot allt vansinne från v + mp för det tar aldrig slut. En branschorganisation måste alliera sig med kunniga personer med kunskaper i juridiken, EU juridiken, kommersiell frågor och lite av allemanskunskap.  
 
Vara en klar och tydlig motpart och inte medpart.  
 
 
==========================================  
 
14)  
 
Senaste nytt från Bussbranschens Riksförbund som liknar mest kakkofoni!  
 
Jag har kopierat en del av BR:s information som dom anser skall vara till branschens bästa, jag menar om det vore åtalbart skulle dom sitta inne för lång tid, man kan inte skada en bransch mer än vad gänget håller på med? Problemet är att dom nog inte förstår detta utan tar det som ett personligt påhopp, vilket jag hoppas dom gör och söker sig till andra branscher.  
 
Från BR: hemsida, http://www.bussbranschen.se/  
 
Senaste nytt från Bussbranschens Riksförbund  
Jag har läst igenom en del av BR:s och VD:ns dravel som om något visar att mannen är på fel plats, han kan rimligtvis inte få företräda ett förbund för privata företagare när han i själ och kropp är någon som tillhör vänster, röd gröna falangen i Stockholm.  
 
Men å andra sidan är det ändå ingen som tar notis om vad BR skriver, det filas in i en pärm långt ned i ett arkiv, förbundet har gjort sig sedan länge en otjänst genom att alltid svansar med och därmed inte längre är trovärdig. På myndighetssidan är det ett fåtal som känner till om BR:s existens.  
 
Mina kommentarer finner du efter respektive artikel.  
 
===============================  
 
 
15)  
 
Bussbranschen positiv till trängselavgifter!  
 
BR kräver regler som undantar alla bussar i yrkesmässig trafik  
Fredagen den 23 april publicerades resultaten av de segslitna förhandlingarna i Stockholms Stadshus kring försöket med trängselskatter i Stockholms stad, också kallade miljöavgifter. Den politiska överenskommelsen innebär att försöket nu startar 12 juni 2005 och ska pågå t o m 31 juli 2006. Den extra kollektivtrafik som införs i samband med försöket ska fortsätta t o m 31 december 2006 och ska finansieras av svenska staten. Regeringen la den 22 april en proposition om lagen om trängselskatt. Några förändringar har gjorts jämfört med tidigare lagpromemoria. Taxibilar och miljöbilar föreslås få undantag från miljöavgifterna, liksom bussar med en totalvikt av minst 14 ton.  
Vi ser en konflikt i att mindre bussar med nio sittplatser ska betala avgift om taxibilar, med åtta sittplatser, ska undantas. Konkurrenssituationen är inte helt utredd här anser vi, säger BRs förbundsdirektör Jan-Erik Kjellberg i en kommentar. Han försäkrar samtidigt att BR fortsätter sitt ihärdiga arbete för att undanta alla bussar i yrkesmässig trafik från trängselavgifterna, i linje med den uttalande politiska målsättningen att gynna kollektivtrafiken framför biltrafiken i staden.  
 
 
Min fråga till VD:n är, vem företräder du, branschen eller v + mp?  
I valet gick (s) till val med att man inte skulle införa trängselavgifter.  
Det var yttersta vänsterförlangen inom v + mp som ville införa dessa.  
 
Hur i all världen kan en förbunds VD tillstyrka trängselavgifter som inte är annat än en ny form av straff skatter?  
 
Samtidigt som 80% av alla väljare valde att inte vilja ha trängselavgifter, på vilka goda grunder kan då BR tillstyrka, gäller inte folkets vilja i val?  
 
Det var inte länge sedan som hela Stockholm var en enda bussfil och ingen kunde stanna till med sin bil på för och eftermiddagen.  
 
Inte en buss tog sig fram fortare, är du och dina kollegor totalt befriade av ett minne?  
 
Jag ställer frågan igen på vilka grunder är trängselavgifter till fördel för bussnäringen?  
 
Bussar är döda ting, dom blir först ett levande objekt när det finns förare bakom ratten med rätt taskig lön varav ytterst få har råd att bo inom tullarna genom en annan myndighets klåfingriga detaljregleringar.  
 
Menar du att varje förare skall öka sin restid till det dubbla genom att använda sig av en kollektivtrafik som haltar?  
 
Vad leder detta till, nya krav från förarna att få kompensation för högre kostnader att komma till och från jobbet som arbetsgivarna skall betala. Eller troligare blir det ännu färre antal förare?  
 
Skall BR svara i frågor som driver upp kostnaderna? Där ännu fler bussar bli stående på garagegårdarna då förarna inte kommer fram i tid då det fattas förare för de fordon som på tidig morgon eller på natten skulle köra men inte gör det.  
 
Skall BR överhuvudtaget blundar för ett nytt datasystem som registrera alla fordon med bilnummer och deras rörelse i staden samtidigt som G. Persson meddelat att man kommer ändra lagen där alla datasystem kan samköras hej vilt för att hitta skatte bidragsfuskare, men sedan då? Vad kan detta användas ytterligare till? Det hela sätts igång i år 2004!  
 
Ett svar från BR i sin obetydlighet, kunde ha varit i vart fall att hänvisa till alla sakargument vidare att kostnaderna ökar än mer omedelbart för bussföretagen genom nya förarkrav på högre ersättning.  
 
Samtidigt som trängselavgifterna strider mot folkets vilja något som kräver allas respekt och att beslutet är ytterligare ett hinder i tillgängligheten av Stockholm samtidigt som man kunde kräva de olagliga miljözonernas avveckling.  
 
Rimligt hade varit att påtala nödvändigheten att bygga bort trafikhindren, tillåta bygga parkeringsplatser i garage i varje tänkbar fastighet utan en massa regleringar och på annat sätt göra staden mera gästvänlig vilket samtidigt ökar framkomligheten för både bussar och bilarna som i tiotusental skulle försvinna ned under jorden utan att det kostar stadens skattebetalare en enda krona.  
 
Detta är konstruktivt, en bieffekt skulle vara att den ökar framkomligheten för bussar och övrig trafik.  
Istället ställer du dig i kön av JA sägare till en politisk minoritet av militanta v + mp politiker.  
 
Tror du eller några andra på sagan om mindre biltrafik när merparten åker omkring i tjänstebilar eftersom man sedan länge infört lagar som närmast av ekonomiska skäl omöjliggjort ägandet av en egen bil, allt för att tvinga folk att resa kollektivt?  
 
Jämförelsen med London haltar i varje bokstav, Londons dryga 10 miljoner invånare ryms i Stor Stockholm, i England äger folk sina bilar då dessa inte är straffbeskattade som i Sverige. Överhuvudtaget kan man inte jämföra London med Stockholm, till London kommer det ytterligare en sådär 9 miljoner turister som trängs på gatorna mot att det till Stockholm kommer blyga några hundratusen och då är alla kommunal politikers konferens gäster från landsbygden medräknade.  
 
Jan-Erik Kjellberg, du är liksom din ordförande Claes Olofsson inkompetensen i person, det måste finnas en bättre plats i samhället där ni gör mindre skada?  
 
När skall valberedningen i BR vakna, när vaknar medlemmarna?  
 
 
===========================  
 
16)  
 
Fordons- och energiskatternas betydelse igonerade i kollektivtrafikutredning anser bussbranschen  
 
Trots flera års arbete har Kollektivtrafikkommittén i sitt slutbetänkande presenterat få förslag på hur kollektivtrafiken skulle kunna omorganiseras, förnyas och förbättras för att locka fler människor att resa kollektivt. Idag reser allt färre människor kollektivt, och vi inom bussbranschen som ju står för 75 procent av den svenska kollektivtrafiken är oroade över utvecklingen, säger Jan-Erik Kjellberg, förbundsdirektör på Bussbranschens Riksförbund, BR.  
 
Tonis kommentar:  
Flera års utredning har enbart sysselsatt rättrogna utredare, detta måste väl ändå vara utgångspunkten utredningen är inte värd ett korvöre då den aldrig haft avsikten att skapa nåt nytt utan bara hittar en gemensam nämnare där man skall skydda politruck gänget.  
 
Får jag fråga, vad man är orolig över när man har 75% av en marknad? Eller är det 75% av de 20% som tvingas att använda sig av kollektivtrafiken du menar?  
 
Det du skall vara orolig över är att Sveriges bussbolag slåss ut ännu snabbare än hitintills, där storföretagens ägare till slut säger stopp då man dagligen förlorar pengar även om man har finansakrobater på ekonomiavdelningen, det du skall oroa dig över är om det finns några medlemmar kvar som kan betala din lön?  
 
Det finns mycket annat att oroa sig över där du är inblandad samtidigt som jag är övertygat om att du inte begriper bättre. Du sover gått för du vet den dag du får sparken vilket du borde ha fått för längesedan faller du mjukt och kompisarna i stadshuset har säkerligen en vakans ledig?  
 
 
=========================  
 
 
17)  
 
2004-04-16: BR anmäler försäkringsbolagen för kartellbildning  
De senaste årens kraftiga premiehöjningar har drabbat alla i bussbranschen mycket hårt. Stora som små företag har tvingats acceptera höjningar på ibland mer än 100%. Dessutom anser många företagare att premierna tycks sättas godtyckligt, t ex efter förhandlingar eller antal olyckstillbud men lika ofta efter samråd mellan försäkringsbolagen. Det har tvingat allt fler bussbolag att ta allt större risker själva genom underförsäkring eller att avstå från helförsäkringsdelen. BR uppskattar att minst 50% av samtliga bussar i dag saknar fullgott försäkringsskydd.  
Genom att endast ett av försäkringsbolagen kan anses rikstäckande - med i dag ca 80% av marknaden - har i praktiken en monopolsituation kommit att uppstå på många håll.  
 
BR ifrågasätter därför om Konkurrensverket handlade rätt när man – trots invändningar från BR – ändå godkände Trygg-Hansas köp av Folksam Företag för några år sedan. I en skrivelse till Konkurrensverket begär nu BR att verket skall granska marknadssituationen och undersöka om försäkringsbolagen agerar som en kartell och om man håller sig inom lagens råmärken.  
 
BR ifrågasätter också om försäkringsbolagen har rätt att ta ut hur höga premier som helst även för den obligatoriska trafikförsäkringen.  
 
Tonis kommentar,  
I brist på konkurrens blir det på detta sätt, där ser du, skulle man kunna tillägga.  
Även om ditt agerande är tafatt är det i alla fall något, tyvärr lär du få lika mycket gehör nu som när Trygg Hansas förvärvade Folksam företagen.  
Det krävs en helt annan kaliber till förbund och person för att rucka på monopolister.  
Sedan spelar det ingen roll om dessa är privatmonopolister eller statsmonopolister.  
 
 
===================================  
 
 
18)  
 
Miljö frågorna är viktiga!  
 
BR har i sin vana trogen gör allt fel, och gör det alltjämt. Man uppmanar sina medlemmar att ISO certifiera sig vilket är ett bedrägeri och enbart en ytterligare inkomstkälla för förbundet?  
 
Rederier som trafikera Sverige har fått nog om lögnen där miljö argumentet skall rättfärdiga höjda farledsavgifter.  
 
Tolv stora europeiska rororederier kräver i ett öppet brev till svenska Sjöfartsverket att de nuvarande reglerna för farleds- och lotsningsavgifter för trafik till och från svenska hamnar ändras.  
De svenska reglerna diskriminerar rederiernas rorofartyg, med effekter som, hävdar redarna, går stick i stäv med EU:s och Sveriges i övrigt miljöinriktade transportpolitik och uttalade ambitioner att överföra trafik från landsvägarna till sjö- och järnvägstransport.  
Idag tvingas rororederier med trafik på svenska hamnar betala för upp till 52 anlöp om året, medan andra rederier bara betalar för 12 anlöp.  
Detta regelsystem måste omformas, så att den miljövänliga närsjöfartens konkurrenskraft kan stärkas, heter det i brevet.  
 
Gräddan av Europas rororederier står samlad bakom detta unika, skarpa brev till Sjöfartsverket: Flota Suardiaz, Finnlines, Cobelfret, Neptune Lines, Tirrenia Shipping, Sudcargos, CMN, United European Car Carriers (UECC), Grimaldi Group Naples, SolNiver Lines och K Line European Sea Highways Services (KESS).  
Formell undertecknare är James W Dempster, ordförande i High Level RoRo Carriers Action Group, som är en kommitté i den europeiska rederiorganisationen European Community Shipowners Associations (ECSA) i Bryssel.  
 
 
Detta skall ställas i kontrast med BR, som tillstyrkte olagliga miljözoner, som börja sin miljöplan med att man skall tvinga folk att resa med buss.  
 
Nu är det bara så att bussen inte alls är det miljö besparande fordonet man ihärdigt försöker slå blå dunster i svenska folket och politiker.  
 
Tvärtom, tusentals bussar far runt dagligen med en beläggning där tiotusentals bilar är mer miljövänliga än vad BR försöker inbilla politikerna. Sorry men det går inte längre, allt fler börja inser falsarierna. Den enda miljövänliga bussen är 3 st bussar som drivs med bränsleceller i Stockholm, för övrigt uppfyller alla bussar i trafik de miljöregler som gäller inom EU.  
 
Vill man ändra på detta får man kontakta Margot Wahlströms fögderi i Bryssel.  
 
BR:s agerande är istället oförsvarlig och oanständig mot medlemsföretagen, Busslink, Swebus, Connex och andra större företagschefer må ha till och från en annan uppfattning men vad spelar det för roll vilken ståndpunkt dom har när dom ändå bara sitter på sin chefsstol ett par år och under tiden skapar enorma skador för övriga företagare som skall leva vidare med vad dom tyckte men inte visste.  
 
När kommer insikten att förbundet är på fel spår?  
 
Här kommer BR:s superdravel!  
 
Miljömål  
· Busstrafikens andel av personresorna skall öka - antalet bussresor skall år 2010 uppgå till minst 1 miljard.  
 
Tonis kommentar:  
Vaddå skall? Skall BR tvinga folk under hot att resa? Vad har BR med att göra hur många som möjligen väljer en bussresa framför något annat färdmedel? Är BR medveten om att 2010 har vi fått Bränslecelldrivna personbilar i massor eller tror ni att tiden står still?  
 
Miljö  
Res tillsammans för miljön  
 
Miljöfrågorna är bland de viktigaste överlevnads- och utvecklingsfrågorna för bussbranschen. Att minimera busstrafikens miljöbelastning är en av branschens huvudstrategier både för att kunna fortsätta att vinna framsteg på transportmarknaden och för att vinna fler resenärer. Ju bättre trafikföretagen blir inom miljöområdet, desto bättre framtidsförutsättningar får branschen och det enskilda trafikföretaget. Att åka buss skall vara och uppfattas som det för miljön bästa sättet att resa. Svenska Bussbranschens Riksförbund (BR) skall därför verka för att en allt större andel av persontransporterna sker med buss. BR bidrar också aktivt till en långsiktigt hållbar utveckling genom att ständigt arbeta för att minimera sina medlemmars miljöbelastning. BR ska därför:  
· Engagera, informera, utbilda och på andra sätt stödja medlemmarna i deras miljöarbete  
· Informera öppet och sakligt om branschens miljöpåverkan och miljöarbete  
· Driva på, stödja och delta i forskning och utveckling vad gäller miljöanpassning av bussar, infrastruktur och övrig verksamhet samt  
· Påverka, ställa krav på och samverka med trafikhuvudmän, resebeställare, leverantörer samt myndigheter och organisationer  
BR skall verka för att varje medlem miljöprövar sin verksamhet enligt BRs råd och i linje med etablerade miljöledningssystem. BR skall för detta upprätta miljöstandards som består av ett antal mätbara miljöfaktorer och tidsbestämda miljömål som regelbundet uppdateras. Bussen ska för medelstora resandevolymer vara det främsta alternativet med hänsyn till miljön, resurshushållning, ekonomi och servicekvalitet.  
 
Tonis kommentar:  
Ifall BR nu har så stora bekymmer för den svenska miljön så borde man stoppa olika Vulkaner inte minst den i Mexico och deras utbrott som förorenar världen mer än något annat.  
 
Nu är detta inte påverkbart utan är dieselavgaserna de farliga trots hokuspokus filter som med sina NANO partiklar går genom huden och kan vara den utlösande faktorn för allergier och cancer.  
 
Om man är seriös i miljöfrågan finns det bara ett tema idag och det är hur vi alla skall förbereda oss inför ett Vätgassamhälle där Bränslecellbussen blir ett mellanting till den dag vi kan använda oss av solenergien.  
 
BR skulle här kunna ta tag i Olof Tegström kanske Sveriges mest kunnige person i dessa frågor och med honom ta fram en framtidsstrategi som har bärkraft och ge BR en framtidsprofil, men för detta krävs det ett visst mått av intellektuellt utrymme.  
 
 
=================================  
 
19)  
 
Mera bidrag! Landsbygdstrafiken behöver statligt stöd  
 
Det behövs ett långsiktigt statligt stöd till kollektivtrafik i gles- och landsbygder. Det stödet måste garanteras över många år framåt, så att trafikhuvudmännen (oftast länstrafikbolag) vågar bibehålla eller bygga ut sin trafik i dessa områden.  
Det anser Glesbygdsverket i sitt remissvar på Kollektivtrafikkommitténs betänkande ”Kollektivtrafik med människan i centrum”.  
 
Glesbygdsverket anser också att en förutsättning för en tillfredsställande kollektivtrafik i gles- och landsbygder är att alla samhällsbetalda transporter samordnas och blir tillgängliga för alla resenärer. Det innebär att t.ex. skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor i högre grad än nu ska göras tillgängliga för alla resenärer. Glesbygdsverket instämmer i kommitténs förslag att trafikhuvudmännen ska få ett tillfälligt statligt stöd för att planera en sån samordning.  
 
Glesbygdsverket har också synpunkter på hur pengarna för kollektivtrafik ska fördelas inom det kommunala utjämningssystemet - ”skatteutjämningen”. I det förslag som just nu diskuteras missgynnas ytstora kommuner, anser verket.  
 
När det gäller skatteavdrag för arbetsresor föreslår Kollektivtrafikkommittén en utredning om ett nytt system med reseavdrag per kilometer oavsett hur man åker till arbetet. Glesbygdsverket avstyrker det förslaget eftersom det kan slå hårt mot boende i gles- och landsbygder där man inte har möjlighet att resa kollektivt till arbetet.  
 
Det saknas idag kunskap om människors tillgänglighet till kollektivtrafik i olika delar av landet. Glesbygdsverket har därför, som ett exempel, räknat fram befolkningens tillgänglighet till kollektivtrafik i Gävleborgs län. Där framgår det att 74 procent av glesbygdsborna i länet har mer än 2 km till närmaste busshållplats med minst sex dubbelturer per dag.  
 
Tonis kommnetar,  
Härliga tider det utreds som aldrig förr, alla vill ha mera bidrag, alla skriver så snällt och fint att det skall legitimera till nya uppdrag som utredare.  
När oppositionen sitter tyst och jamsar med vem skall då ta tag i dessa frågor?  
 
Det som saknas är uppkäftiga motkrafter.  
 
 
=========================================  
 
 
20)  
 
Mera bidrag, IFAU är ett oberoende forskningsinstitut  
IFAU är ett oberoende forskningsinstitut under Näringsdepartementet som studerar effekter av arbetsmarknadspolitik och utbildningssatsningar samt arbetsmarknadens funktionssätt.  
 
 
Tonis kommentar  
det är så att man kan klättra upp i närmste Palm av ilska, IFAU oberoende forskningsinstitut under Näringsdepartementet. Vaddå och hur oberoende? Kan man förslå sin egen avveckling?  
 
Politiska flum paroller tagna direkt från forna östsidan – där allt var oberoende, allt var demokratiskt samtidigt som miljoner människor satt i Gulag läger och tillverkade billiga IKEA skruvar och muttrar.  
 
Oberoende vad IFAU kommer fram till med nya vinklingar med mera övervakning och kontroller hur man kan komma åt svart arbetet. Det trodde kommunisterna i öst också!  
 
Tonis kommnetar:  
Svaret är lika enkelt som genialt!  
Mera avreglering, mera företagare är medicinen och inte något annat.  
 
 
 
Möjligheten till svartarbete kan minska utbildningsnivån i samhället  
Om möjligheten att arbeta ”svart” är tillgänglig för personer med praktisk utbildning, tenderar den teoretiska utbildningsnivån i ett land att bli samhällsekonomiskt för låg.  
 
Svartarbete sänker teoretisk utbildningsnivå  
När det i samhället ges möjligheter till svartarbete inom sektorer som inte kräver teoretisk utbildning blir sådan utbildning mindre attraktiv. Praktiska yrken med kortare utbildningstid framstår då som mer lönsamma. När en person ska välja att utbilda sig överväger han eller hon dels hur man förväntar sig att klara av studierna, dels hur studierna påverkar lön och risk för arbetslöshet.  
 
Tar man dessutom med möjligheten till svartarbete i kalkylen kommer sannolikt färre personer välja att utbilda sig på högre nivå än vad som annars skulle vara fallet, vilket på sikt kan få negativa konsekvenser för ekonomin.  
 
Empiriskt underlag  
Att möjligheten att arbeta svart i större utsträckning är tillgänglig för personer med en lägre formell utbildning har stöd i de empiriska observationer som gjorts. Tidigare studier visar att personer med en högre formell utbildning i lägre utsträckning jobbar svart.  
Effekter av skärpt kontroll av svartarbete  
En skärpt kontroll av svartarbete innebär att möjligheterna för svart inkomst minskar, vilket leder till att fler utbildar sig och att arbetslösheten faller. Huvudorsaken till att arbetslösheten faller vid ökad kontroll är att det sker en omfördelning av arbetskraft från svartsektorn till den ”vita” sektorn. Detta minskar arbetslösheten då arbeten i den vita sektorn i genomsnitt har en längre livslängd än svartarbeten. I den utsträckning arbetslösheten är lägre bland högutbildade faller även den totala arbetslösheten när fler väljer att utbilda sig.  
 
Bakgrund och metod  
I rapporten utvecklas en teoretisk modell som beskriver hur personer fattar beslut om sin egen utbildning. Att utbilda sig medför en kostnad som kan skilja sig åt mellan individer. För personer med goda förutsättningar att klara av en formell utbildning blir kostnaden för utbildning lägre än för personer med sämre förutsättningar. Den sistnämnda kategorin kommer därför att utbilda sig i lägre utsträckning. Skillnader i lön och arbetslöshet för hög- respektive lågutbildade räknas också med i individens utbildningsbeslut. Om utbildning medför högre lön eller lägre arbetslöshet kommer fler att utbilda  
 
Tonis kommnetar:  
Motsatsen till ovanstående kommer här från en av Sveriges mest kunniga ekonomi professorer som tidigare varit i den inre (s) kretsen.  
 
Utan svartekonomin stannar Sverige  
 
Men vad vanliga människor ser är den tid de lever i. (I Sverige vet man ju att man är bäst, och därför behöver man inte titta på andra länder eller tro att lyckomöjligheter och standard där kan vara bättre) Det kanske inte gäller företagare som är mindre försigkomna. De får slita för att få det att gå jämnt upp. De försigkomna lär sig systemet och anpassar sig till det. Alternativ till sådana anpassningar är att man lägger ner stor möda och intresse på hur man bäst utnyttjar - eller överutnyttjar systemet. Det finns faktiskt företagare som blivit rika, även om de är relativt sett få jämfört med många andra länder, enbart genom att agera i Sverige. En annan kategori som är välanpassad, är den som håller en del av inkomsten utanför bokföringen - det som inte kommer in där behöver inte heller komma ut därifrån - och de flesta är framgångsrika med detta. Utan svartekonomin stannar Sverige.  
 
 
=================================  
 
 
20)  
 
Besökspopulariteten på Internet.  
Enligt en mätning jag gjorde med Alexa den 1:a maj fick jag dessa resultat. Vad Alexa mäter är över en period av minst 1 månad. Tidningen resor och trafik fortsätter sin färd mot allt färre besökare på Internet och är nu nere i siffror som motsvarar semestermånaderna. Kan man vara så ointressant?  
 
Tidningen Bussbranschen har också ett mindre antal besökare men det är fråga om en mindre förändring. BR:s sida har ökat något i antal besökare i förhållande till tiidgare mätning.  
Resplus står och stampar.  
 
Bussresa.com är duktiga och har ett starkt ökande antal besökare.  
 
http://www.busstidningen.se  
596.038  
 
 
Tidningen resor och trafik 2.996.234  
http://www.rt-forum.com  
 
 
Bussresa.com  
är en portal för svenska bussresearrangörer. En mycket bra site som förtjänar all uppmuntran.  
 
Utan utredningar ett initiativ av unga innovatörer.  
http://www.bussresa.com/ 978.531  
Totala antalet unika besökare i mars månad blev drygt 10.000!  
 
 
BR Bussbranschens Riksförbund  
1.672.696  
http://www.bussbranschen.se/  
 
 
Resplus - Hela resan på en biljett 125.477  
http://www.resplus.se/  
 
 
Rikstrafiken 2.071.676  
http://www.rikstrafiken.se/default2.asp?sprak=1053&entre=12&artikel=lista  
 
 
======================================  
 
Boka nu din resa till RDA, endast för bussresearrangörer med avresa den 1 augusti 2004.  
http://www.busstidningen.se/rda.html  
 
========================================  
 
Eder tillgivne  
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
 
Bild 1, förändringen ett samhälle bort från oljan till vätgasen, Kalifornien ligger främst  
 
Bild 2, I Europa satsas snart sagt alla biltillverkare på nya bilar som drivs med bränslecellen.  
 
EU satsar betydande medel i denna omställning, Sverige intar vi avvaktar och se!  
 
 
 

faxless cash advance faxless cash advance

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.