Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
Nyhetsbrevet Varning Schönfelder nr 7 den 20 februari 2006.  
Mot korruption, vänskapskorruptionen, maktmissbruk, och slöseriet med skattemedel  
 
Tänk om! Electronic Frontier Foundation (EFF) varnar för Automatiskt angiveri,  
Sveriges ursprungliga tryckfrihetsförordning tillkom 1766,  
62-åring skapade Internetimperium  
 
Ledare  
 
Tänk om!
 
 
Branschen befinner sig vid en vändpunkt. Det finns inte en enda rätt väg att välja, men vi kan inte välja att stå stilla. Så filosofiskt uttryckte sig Kai Öistäm. Nokias nya mobiltelefonchef. Det ligger mycket i det.  
 
Häromdagen lyssnade jag på Kai Öistäm och på Han Som Bestämmer på 3GSM i Barcelona på mässan betyder det inte Göran Persson, utan mannen med störst inflytande i mobilvärlden - Arun Sarin, koncernchef för Vodafonegruppen. Var finns motsvarigheten i den svenska kollektivtrafiken? Han som bestämmer för det är väl i alla fall ingen hon, eller?  
 
Barcelona 3G mässan är som att genomföra en tidsresa till annan tidsepok om man jämför med vad planhushållningen inom den svenska kollektivtrafiken ställt till med. Här i Barcelona sprudlar det av idéer, nya företag startas, företag köps upp, fusioneras, företag som bara för några år sedan fanns i ett garage växer så det knakar.  
 
Företag går i konkurs, folket i denna bransch steppar av tillförsikt och dom stora drakarnas chefer måste vara med och umgås med folket på parketten som har idéerna och driver alla framför sig. Annars är deras jättekoncerner hotade, därför vandrar Svanberg från Ericsson med topp cheferna för Nokia, Siemens, Motorola, Panasonic och tusentals andra tillverkare och undertillverkare för att se vad ”källar” företagen har att erbjuda.  
 
INNOVATION SKRIV MED JÄTTEBOKSTÄVER, folk från alla världens länder trängs i denna miljö. Ingen våga sitta stilla, ingen våga lita på vad koncernens egna kvartschefer har att säga det gjorde man en gång för mycket, ingen våga avvakta det gäller att hitta och skapa hela tiden nya behov hos mobiltelefon användarna (konsumenten) som inte har en aning om att vad Innovatörerna hittar på uppfinningar som ha r en enda målsättning: att öka användandet av mobiltelefonen och därmed intäkterna för hela industrin som sysselsätter miljoner människor där Nordens tillverkare Ericsson och Nokia ligger i framkanten. (tänk om man kunde skriva detta om kollektivtrafiken, i Sverige har vi gjort tvärtom skapat möjligheten i ett fritt samhälle där innovatörerna tar över och erbjuder folk tjänster att resa med tåg, bussar, flyg som är så attraktivt att man hellre ställer bilen, till konkurrensutsatta priser varför samhället slipper subventionera kollektivtrafiken med över 50 miljarder kronor årligen som kan användas till sjukvård, äldrevård och annat som är eftersatt, ja tanken svindlar)  
 
En intressant information var att flera av de megastora telekom koncernerna krävde av alla sina chefer i alla led att 1 vecka om året sitta på kundcentrat och tar emot telefon samtalen. Den som inte lär vid detta tillfälle hur marknaden fungera, han skall bort.  
 
Vem skall eller borde försvinna från den svenska kollektivtrafiken? Vem ställer dessa krav och vem verkställer? Naturligtvis inte eftersom systemet sett till att man äska efter pengar, man förbrukar dem man får, får man inte vad man vill ha drar man in på trafik och utpressar därmed politiken och skattebetalarna, när skall någon inse att detta är fel och sjukt?  
 
Räck upp en hand alla som har en mekanisk räknesnurra på skrivbordet. Och ni som kommer ihåg när den sista skrivmaskinen på kontoret skickades till metallåtervinning kan också vifta med handen.  
 
Skulle det vara någon som kommer ihåg vilken världskoncern som förknippas med bruksorten Åtvidaberg är det bara att ropa högt.  
1968 invigde det expansiva Facit en ny fabrik för elektromekaniska räknare i Örsäter utanför Åtvidaberg. Efterfrågan var enorm. Den nya fabriken med 1 700 anställda var bara en liten del av en världskoncern med 14 000 anställda, 3 500 jobbade utomlands.  
 
Sedan försvann Facit in i dimman och sågs senast som ett varumärke för kontorsmöbler. Ett sorgligt slut för ett teknikföretag som byggde ett världsherravälde på att vara mästare på mekanik. Men när japaner och amerikaner introducerade sina elektroniska kalkylatorer i slutet på 1960-talet hade Facit inget att sätta emot. Eller rättare sagt ville inte sätta emot då man ansåg att elektroniska ting är en endagsfluga. Det finns säkerligen fler svar varför det gick som det gick är därför en fråga för historiker och forskare.  
 
Men företaget klarade inte teknikskiftet från mekanik till elektronik då familjen Eriksson och ett jasägande management saknade insikten och trodde man ägde världen, istället är resultatet att alla 14000 blev av med sina jobb och hundratals underleverantörer som blint trodde på Eriksson och tvingades i konkurs. Ett sekel senare var nästa Ericsson denna gång telekom nära att gå i putten  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?id=699&q=så%20nära%20var%20Ericsson&ww=strong  
 
artikel nr 10.  
 
Branschen befinner sig vid en vändpunkt.  
Jag drömmer den dag jag skulle kunna förmedla detta budskap för kollektivtrafikbranschen.  
 
Istället gäller fram till den dag som skall komma att "Maktstrukturer cementeras och nödvändiga förändringar sinkas - i bästa fall” ”I värsta fall stoppas de helt" som Mats Qviberg beskriver situationen i ett annat förbund som politiserats.  
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=782&show=782  
 
Och detta kan bara pågå då svenska folket är tvingat till att betala kalaset med hot om fängelse ifall man vägrar, även dom som inte använder sig av servicen.  
 
Tänk om alla i Sverige boende personer tvingades till att köpa en mobiltelefon till ett pris som ett fåtal politiker bestämmer, att man ringer till en av politikerna fastställt taxa, att politikerna via polisen kan se var alla personer uppehåller sig i varje ögonblick, kan automat beivra varje överträdelse som politikerna enväldigt bestämt, du döms automatisk och pengarna dras från ditt konto.  
 
Grövre överträdelse då kommer skattemyndigheten hem till dig och hämtar dig låser in dig på obestämd tid som det tar för tjänstemännen att utreda, när dom har tid. Osannolikt, omöjligt säger du, säger du ja! Läs detta nummer av Nyhetsbrevet och du får dig kanske en tankeställare.  
 
Men börja med att fundera varför du som fortfarande är medlem i BR är det? Att förbundet låst fast sig och sedan 50 talet inte förstått att anpassa sig till omvärlden istället drivit frågan att klaga om höga skatter och dålig lönsamhet, och på denna väg fortsätter man.  
Det behövs antingen ett nytt förbund eller kasta ut Mupparna en gång för alla, alternativt lämnar förbundet med en försämrad ekonomi tvingas dom att fundera i andra banor.  
Du har faktisk fortfarande möjligheten själv att bestämma!  
 
Tänk om...!  
 


 
 
Electronic Frontier Foundation (EFF) varnar för Automatiskt angiveri  
 
Som en bakgrund är det intressant att känna till den diskussion som finns i polisiära kretsar om det som kallas "automated law enforcement". Denna går ut på att automatisera polisens strävan att upprätthålla lagen genom att låta en mängd programvaror kontinuerligt gå igenom alla människors elektroniska fotspår på jakt efter brott. Automated law enforcement ses som framtidens melodi inom vissa poliskretsar. I den mest långtgående visionen automatiseras även domstol och bestraffning, genom att eventuella böter för det upptäckta brottet dras direkt från den skyldiga medborgarens bankkonto via autogiro.  
 
Microsoft har byggt in hemlig censur i sin populära chattjänst MSN Messenger. Alla meddelanden automatläses, och ifall ett meddelande innehåller viss information stoppas det utan att vare sig avsändare eller mottagare får reda på att censur skett.  
 
Genom tips har det kommit till min kännedom att Microsoft har byggt in automatläsning och censur i MSN Messenger, en mycket populär tjänst för så kallad chatt via internet.  
 
I den nya versionen av Googles tjänst för sökning på den egna datorn överförs kopior på alla textbaserade dokument till Googles servrar. Där blir de kvar i 30 dagar. Integritetsanhängare i USA är oroade för att känslig personlig information kan komma i orätta händer eller beslagtas av myndigheterna  
 
"Om man inte konfigurerar Google Desktop mycket noga, och det kommer få människor att göra, kommer Google att ha kopior av dina skatteberäkningar, kärleksbrev, affärskorrespondens, medicinska dokument och all annan textbaserad information som Googles programvara kan indexera."  
 
Till saken hör att det amerikanska justitiedepartementet nyligen begärt att Google och flera andra sökmotorföretag ska lämna ut information om gjorda sökningar.  
 
En spionprogramvara har hittats installerad i den grekiska mobiloperatören Vodafones centrala driftsystem. Med hjälp av denna har Greklands premiärminister, fem övriga ministrar och dussintals andra politiker på toppnivå - däribland hela försvarsledningen - under nästan ett års tid fått sina mobiltelefoner avlyssnade.  
 
Även Amnesty, vissa journalister, ett antal fredsaktivister, medborgarrättsaktivister och personer med arabisk bakgrund har varit drabbade. Totalt har ett hundratal grekiska mobiler avlyssnats.  
 
Okända personer har i Vodafones centrala driftcentral installerat en spionprogramvara som aktiverat en programvara för legal, polisiär avlyssning som inhandlats från telekombolaget Ericsson. Alla samtal på de utvalda mobiltelefonerna har reläats vidare till 14 mobiltelefoner med anonyma kontantkort, som i sin tur har skickat samtalen vidare till fyra mobilmaster i centrala Aten. Från dessa har okända gärningsmän fått tillgång till samtalen  
 
Avlyssningen upptäcktes av tekniker från Ericsson den 7 mars 2005, varpå Vodafone omedelbart inaktiverade spionprogramvaran. Detta visade sig vara ett olyckligt beslut, eftersom företaget nu säger att inaktiveringen förstörde de spår som hade kunnat ge information om vilka som står bakom avlyssningen.  
 
Dagen efter upptäckten av spionprogramvaran informerade Vodafone den grekiska regeringen, som hemligstämpade det hela. Ytterligare en dag senare, på morgonen den 9 mars 2005, hittades chefen för nätverksplanering på grekiska Vodafone hängd i sin lägenhet. Han hette Kostas Tsalikides och var enligt insiderkällor som den brittiska tidningen Observer refererar till den person på företaget som hade bäst insyn i vem som kunde ha planterat spionprogramvaran.  
 
I partiledardebatten i Sveriges Radio för ett par veckor sedan mellan statsminister Göran Persson och moderatledaren Fredrik Reinfeldt tog Reinfeldt tydligt ställning för ett övervakningssamhälle  
 
Reinfeldts stöd för ett övervakningssamhälle är förvånande mot bakgrund av moderaternas ideologiska rötter, där en central komponent är individens starka ställning gentemot statsmakterna.  
 
Eftersom moderatledaren är borgerlighetens statsministerkandidat innebär Reinfeldts ställningstagande att ett eventuellt regeringsskifte i höst inte ger något större hopp om att marschen in i övervakningssamhället avbryts.  
 
Grunden för oro förstärks av att även borgerlighetens kandidat till justitieministerposten, nuvarande ordföranden i riksdagens konstitutionsutskott Johan Pehrson (folkpartiet), har hjärtat på övervakningsvännernas sida. Exempelvis stöder Pehrson helhjärtat den så kallade trafikdatalagringen lagring av information om alla människors ringande, mejlande och SMSande.  
 
Även massmedia och läkare kan komma att buggas  
För några dagar sedan överlämnades regeringens kontroversiella förslag om buggning till lagrådet. Det visar sig att tvärt emot vad som tidigare sagts kan det bli tillåtet att bugga även läkarmottagningar och tidningsredaktioner. Det säger Anne Rapp, som är rättssakkunnig på justitiedepartementet.  
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=520154&previousRenderType=6  
 
Polisen vill förbjuda anonyma kontantkort  
De nya reglerna om trafikdatalagring kan ju kringgås genom att kontantkort används. Då är personen bakom mobilnumret okänd. Detta vill polisen helst råda bot på genom att förbjuda anonyma kontantkort.  
http://sakerhet.idg.se/ArticlePages/200512/21/20051221221532_SOS622/20051221221532_SOS622.dbp.asp  
 
Alla som använt mobilen i visst område kontaktas av polisen  
I jakten på en våldtäktsman i Umeå, den så kallade Hagamannen, har polisen begärt listor från mobiloperatörer på vilka som använt sin mobiltelefon på den aktuella platsen under natten då den senaste våldtäkten begicks. Dessa personer kommer att kontaktas av polisen.  
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_11723176.asp  
 
Konstitutionsutskottet begär data från inpasseringssystem  
Ett intressant exempel på hur insamlade elektroniska fotspår kan få oväntade användningsområden är Konstitutionsutskottets begäran till Regeringskansliet att lämna ut data från det elektroniska inpasseringssystemet. Syftet är att ta reda på om statssekreterare Lars Danielsson besökte Rosenbad eller inte direkt efter tsunamikatastrofen. KU:s vänstermajoritet avslog begäran den här gången, förmodligen mera av politiska än ideologiska skäl. Fenomenet kallas ändamålsglidning.  
 
Apropå stängningen av Sverigedemokraternas sajt  
"Jag avskyr din åsikt, men är beredd att dö för att du ska få framföra den". Så formulerade sig Voltaire när han la den ideologiska grunden för västerländsk yttrandefrihet. Vissa borde kanske läsa artikel 19 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter: "Alla har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för alla att utan ingripande hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags media och utan hänsyn till gränser."  
 

 
 
Regeringen vill ändra moms reglerna, dvs de regler man införde för bara ett par år sedan.  
 
Enligt Skatteverkets bedömning har de små företagens kostnader för att deklarera moms ökat med uppemot 75 procent under den senaste tioårsperioden.  
 
Små företag kan få slippa betala moms innan de fått betalt själva. Så ser ett nytt lagförslag ut som kan börja gälla nästa år.  
 
Mindre företag med intäkter under tre miljoner kronor om året kan få undantag från momsreglerna - och vänta med att betala moms  
 
Nu skall ingen tro att regeringen självmant ändra denna regel som skattverket har beställt.  
Det var efter en anmälan till EU kommissionen som reagerade ovanligt snabbt och hotade ta Sverige återigen till EU domstolen, eftersom regeln så uppenbar bryter mot EU lagen hade den svenska regeringen 2 val, att fördröja och bli fällt eller ändra regeln.  
Man valde att ändra regeln under hotet av galgen.  
 
Frågan som kvarstår hur kunde en sådan lag i första skedet tas när alla visste att den strider mot EU lagen och lika principen inom EU land.  
 
Protesterade ditt Bussförbund BR som till merparten har småföretagare som medlemmar? Nej inte, det gäller att kröka rygg inför överhögheten. Som tur ser inte alla det på detta vis.  
Lämna BR är enda rådet jag kan ge - ett steg mot något nytt, något bättre.  
se min tidigare ledare på denna länk  
 
http://www.toni-schonfelder.com/swe.asp?kat=3&id=782&show=782  
 

 
 
Är du över 50 år och vill du veta ifall du dör inom 4 år?  
 
Forskare säger sig ha tagit fram ett test som kan förutsäga om en person över 50 år ska dö inom fyra år. Testet tar enligt forskarna bara några minuter att fylla i.  
Det är amerikansk forskare vid San Francisco VA Medical Center som står bakom de nya rönen, skriver TT. Forskarna utgick ifrån en folkhälsostudie av12.000 personer över 50 år och kunde på så sätt sammanställa ett frågeformulär. Detta har sedan testats på drygt 8000 personer och nu säger forskarna att testet är klart.  
http://www.deathclock.com  
 
Formuläret består av 12 frågor och kan med 81 procents säkerhet förutsäga om en person över 50 år ska dö inom fyra år.  
 

 
 
Spray stängde hemsida med en Muhammedbild, brott mot svenska grundlagen  
 
Internportalen Spray stängde under måndagen ned en bokförlags hemsida med en av Muhammedbilderna publicerad.  
 
Bokförlaget Alida bok som ger ut feministisk litteratur fick sin hemsida nedplockad av Internetleverantören Spray. Bokförlaget hade publicerat ett uttalande och en bild på en av Muhammed-karikatyrerna.  
 
Mariann Andersson som står bakom bokförlaget att de har sin fulla rätt att skriva vad vi vill i tidningen och att vi måste försvara yttrandefriheten i vårt land. Hon anser vidare att det var svagt av Spray att stänga ned hemsidan och att de inte gjort något brottsligt.  
 
Toni kommentar:  
Det handlar om censur vilket alltjämt är olagligt, vad Spray har gjort är populism och självsvåldigt. Det finns all anledning att bojkotta Spray och uttrycka sin avsky hur ett privat  
företag i sin iver att vara makthavarna tilläggs bryter mot svenska grundlagen.  
Hur illa får det bli?  
 

 
 
Sveriges ursprungliga tryckfrihetsförordning tillkom 1766  
Laila Freivalds skrivs in i raden av svenska makthavare som tummat på yttrandefriheten
 
 
Europa har en lång historia av religionskrig, inkvisition och fängslande av oliktänkande. Ur den erfarenheten har fötts ett starkt engagemang för tolerans och frihet. Det finns anledning att påminna om att många, många människor faktiskt offrat livet för att vi ska kunna ha det samhällssystem vi har.  
 
Det har sagts att undanfallenheten mot diktatorerna och fundamentalisterna kanske räddat svenska människoliv, men den är också ett svek mot dem som offrat sig för att vi skulle slippa att falla undan och vika oss.  
 
Sveriges ursprungliga tryckfrihetsförordning tillkom 1766 och var den första av sitt slag i världen. Den avskaffade censuren och införde en vidsträckt tryckfrihet. Det har dock förekommit flera bakslag för den liberala grundlagsandan sedan dess.  
 
Under Gustav III:s tid på tronen inskränktes friheten i flera steg för att sedan återställas med 1809 års regeringsform. Senare under 1800-talet nyttjade statsmakten den så kallade indragningsrätten för att hindra den liberala pressens opposition mot Karl XIV Johan.  
 
Under andra världskriget beslöt samlingsregeringen flera gånger att konfiskera liberala Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning när den under Torgny Segerstedts ledning drev en oförsonlig kritik mot nazityskland och den svenska undfallenhetspolitiken.  
 
Laila Freivalds namn får nu – av allt att döma – skrivas in i raden av svenska makthavare som tummat på yttrandefriheten efter att hon skickade Säpo till webhotellet för att släcka ned deras website son innehöll "olämpliga satirer" som kunde anses var stötande mot muslimer.  
 
400.000 muslimer i Sverige  
Det finns 400 000 muslimer i dagens Sverige innebär inte att vi skall stryka på foten med eftergifter mot den frihet som trots allt fungera.  
Västvärldens press och uttrycksfrihet måste försvaras.  
 
Aktionen mot Sverigedemokraternas hemsida hur fel än denna organisation må vara är den ett bevis på den tolerans detta samhälle har. Det framgångsrika försöket att avbryta publiceringen får prejudicerande effekt. Det blir mycket svårare att stå emot nästa gång en fundamentalistisk demonstration larmar utanför en svensk beskickning.  
 
"Rent a mob" skall vi tillåta att dom styr över oss i framtiden? Varje gång Iran, Syrien eller annan totalitär stat vill avleda de egna problemen man har i länderna så ringar man efter en mob av talibaner ( rent a mob) som får härja fritt framför Ambassader och konsulat ? Dessa länder borde istället uteslutas ur folkgemenskapen FN och isoleras.  
 
Attackerna på Danmark.  
I nöden prövas vännen. Det kommer att ta lång tid tills våra grannländer litar på att Sverige kommer att ställa upp för dem när det blåser och solidariteten har ett pris.  
Men vi kommer säkert att fortsätta att hålla vackra tal i Nordiska rådet.  
 
Avvisandet av ett gemensamt uttalande från den svenska regeringen påminner mycket om undfallenheten mot Nazisterna på 30/40 talet.  
 
Det hade varit en stor styrka om 98 procent av Sveriges politiska liv uttalat sig tillsammans till stöd för Danmark, till stöd för yttrandefriheten. Det gjorde man nu inte och svek därmed Danmark igen trotts alla löften om motsatsen. Snacka går ju har nu fått en ny dimmension.  
 
Luther bannlystes när han utmanade den katolska kyrkan. De frikyrkliga kastades i fängelse när de höll gudstjänster i stugorna istället för i de lutherska kyrkorna. Överheten tycker aldrig att utmaningarna ”behövs”. Det nya har alltid drag av provokation. Det säger naturligtvis inte att alla provokationer bör göras eller har något positivt med sig. Men det är värt att tänka på att den dominerande religiösa riktningen i vårt land kallas ”protestantism”. Den föddes ur en protest och många har insett att rätten till protest är en omistlig del av ett vitalt samhälle.  
 
Till sist!  
Ett mångdubbelt högre pris kommer att få betalas av folken i arabländerna och tyvärr många av de 400.000 hyggliga muslimer som flytt från eländen och tortyr till ett friare Sverige. Det ger dem dock ingen fribiljett att hatpredika i Sverige mot det land som gett dem en tillflyktsort.  
 
Bilderna från demonstrationerna har påmint investerare världen över om de politiska realiteterna i dessa länder. Istället för den minst lika sanna bilden att demokrati och mänskliga rättigheter faktiskt här och där är på frammarsch i arabvärlden adderas dessa bilder till Irans kärnvapenambitioner och Hamas seger i det palestinska valet.  
Bara de som vill gräva en ännu djupare vallgrav mellan Väst och islam kan vara nöjda.  
 

 
 
Viktigt att stävja ekonomisk brottslighet och skattefusk urholkar friheten  
Det är allvarligt värre.
 
 
Regeringen har tillsammans med samarbetspartierna vänster och miljökommunisterna kommit överens om en lagrådsremiss för effektivare skattekontroll.  
 
Den anmälda ekobrottsligheten ökar år från år. Enligt beräkningar kan den svarta sektorn uppgå till omkring 70 miljarder kronor årligen.  
I lagrådsremissen finns flera åtgärder som syftar till att stävja ekonomisk brottslighet och skattefusk.  
 
I remissen föreslås bland annat:  
Företag som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning blir från och med 1 juli 2009 skyldiga att registrera försäljningen i en typgodkänd kassaapparat.  
 
Regeringen ser över hur småföretagare ska kunna få ersättning för inköp av sådana kassaapparater.  
Företagare inom restaurang- och frisörbranschen ska från och med 1 januari 2007 föra personalliggare.  
 
Skatteverket får rätt att göra oanmälda besök hos företagare för att undersöka kassaapparater och personalliggare.  
 
Skattebrottsenheterna ges från och med 1 juli 2006 rätt att medverka vid husrannsakan samt möjlighet att verkställa beslut om beslag i vissa fall.  
 
En skyldighet föreslås för internationella företag att fr. o m 1 januari 2007 skriftligen dokumentera transaktioner med företag i intressegemenskap.  
 
Toni kommentar:  
Snaran dras åt, först Generalklausulen, nu detta, rätt att spionera utan domstolsbeslut,  
Regeringen vill låta polisen bugga osv  
 

 
 
Regeringen vill låta polisen bugga  
 
Efter 25 års diskussioner hoppas regeringen på att lotsa igenom ett nytt förslag om buggning i riksdagen i vår. I dag lämnades ett nytt lagförslag om buggning eller hemlig rumsavlyssning till Lagrådet för granskning.  
 
Den nya lagförslaget innebär att polisen från 1 juli i år får använda mikrofoner för att avlyssna samtal i rum, bilar, på kaféer och andra platser.  
 
Buggningen får bara ske då polisen utreder grova brott där straffet kan bli minst fyra års fängelse.  
 
Buggning har debatterats som polismetod i Sverige i 25 år. År 2000 stoppades en lagrådsremiss av Lagrådet som ansåg att regler saknades för hur polisen skulle få använda överskottsinformation, som inte rörde den aktuella förundersökningen.  
 
I den nya lagen är användningen av överskottsinformation "strängt" reglerad, skriver justitiedepartementet i ett pressmeddelande.  
 

 
 
Bidrag, bidrag, mera bidrag  
Forskare är som bönder, forskare är som kollektrafikens bidragsnarkomaner - de är beroende av bidrag. Och de vill hela tiden ha mer. Men ett av de bidragsberoendes stora problem är att bidragstagare alltid riskerar att ställas mot andra bidragstagare. Och det är precis det som nu har inträffat när EU ska fördela sina bidrag: forskare står mot bönder.  
 
Franska vinbönder och holländska tomatodlare står på ena sidan. Och svenska biomedicinare och tyska nanoforskare på den andra.  
 
EUs nye forskningsminister, slovenen Janez Potocnik, presenterade i våras ett offensivt förslag som i ett slag skulle dubblera forskningsbudgeten. Stommen är det så kallade sjunde ramprogrammet som skulle få bortåt 700 miljarder kronor.  
 
För att genomföra den här omprioriteringen måste stödet till jordbruket minska från 46 procent till 36 procent av EUs budget år 2014. Forskningen skulle då få växa till 20 procent av budgeten.  
 
Det var en uppgiven Janez Potocnik som häromveckan besökte Stockholm och tvingades konstatera att de planerna har havererat. Stöd till svaga regioner och bönder är viktigare än satsningar på forskning och innovationer.  
 
Försvaret är en annan bidragsberoende verksamhet som tvingats ställa om; från stort invasionsförsvar till små internationella insatsstyrkor. Inte helt utan våndor pågår den omställningen för fullt. En tydlig konsekvens är redan att svensk försvarsindustri har tvingats blicka utåt och söka internationella utvecklingssamarbeten.  
 
Att omställningen av försvaret skulle göra halt utanför de svenska försvarsforskarnas grindar är osannolikt. Lika osannolikt som att Berlinmurens fall skulle ha stoppat vid gränsen till Sovjetunionen. En i dubbel bemärkelse "skyddad verkstad", Foi, får nu se sin budget minska med drygt 400 miljoner, enligt ett förslag.  
 
Det betyder i klartext att generaldirektören Madelene Sandström måste göra som landets generaler; ställa om från totalforskning till speciella insatsstyrkor inom viktiga teknikområden. Och dessutom måste åratals prat om att öka den civila andelen inom Foi snabbt bli verklighet.  
 
När stryker man samman bidragen till kollektivtrafiken och gör en enkel sammanställning där man åskådliggör hur mycket svenska folket faktiskt tvingas att betala till en av landets största gubbdagisar?  

 
 
Insändare från Martha Hellgren  
Dåtid och nutid är viktiga element i tankarna om framtid  
 
Dåtid och nutid är viktiga element i tankarna om framtid
och därför vill jag börja med att berätta om en bok som jag fått tillfälle att läsa i höst. 80 år på Tellus är förre Generaldirektören i Högertrafikkommissionen Lars Skölds självbiografi. Boken handlar om inrikespolitik och trafikpolitik, filosofi, skogsbruk och relationer. Den lyfter på ett öppet sätt fram hur utnämningar skedde i regeringskansliet då och som jag förstått det i stil med 2005 års utnämningar. För oss som minns arbetet med högertrafikomläggningen är det en ren nostalgitripp att påminnas om alla personer som passerat revy i trafikkretsar men också en påminnelse om hur viktigt det är med organisationer som har personer som får och tar eget ansvar.  
 
När jag läste om ”soppan i Uppsala” i förra numret av Bussbranschen så började jag fundera på om inte huvudmännen i Uppsala ha glömt att Upplands Lokaltrafik är utförare och inte huvudman. Enligt lagen om huvudmannaskap för viss kollektiv persontrafik är kommun och landsting huvudman men kan överlåta till annan att vara utförare.(SFS 1978:438) I kollektivtrafiken har det börjat krävas yrkescertifikat för bussförarna men var är kravet på yrkeskunskap i kollektivtrafikens styrelser? Jag kan inte tolka kollektivtrafikhanteringen i Uppsala annat än som att de av ideologiska skäl försökt kringgå regelverket men nu börjar verkligheten komma ifatt dem. Hur många miljoner som i den krångliga organisationen gått till fel ändamål, d.v.s. politikerarvoden och tjänstemannalöner i stället för trafik skulle vara intressant att få veta men det skulle det förmodligen krävas en omfattande analys. Ordspråket säger ju att om du talar sanning behöver du inte minnas vad du sagt men har du ljugit så måste du minnas hela kedjan av uttalanden och därför har nu uppsalapolitikerna svårt att tackla ansvaret.  
 
100 miljoner kommer att gå från Stockholms läns landstings kassa till sänkta biljettpriser för de friska resenärerna som åker med SL. Har politikerna gömt 100 miljoner inom något balanskonto som nu plockas fram eller vilken kategori sjuka människor kommer att drabbas? SL-trafiken och sjukvården har samma skattekista att hämta pengarna från.  
 
!00 miljoner extra har så Regeringen anslagit till Gotlandstrafiken för att bofasta gottlänningar och fritidshusägare ska slippa högre biljettpriser eller färre turer. Visst luktar det visst jäv? Frågan är ju om regeringen i första hand värnar gottlänningarna eller är det fritidshusägarna?  
 
Bussbranschen idag är inte en bransch eller ska vi säga att det är en bransch med olika nischer med helt olika förutsättningar. Å ena sidan den offentliga styrda och till stor del offentligt finansierade kollektivtrafiken och å andra sidan Turistbussbranschen som är en kommersiell bransch eller åtminstone borde vara det. Varför säger jag ”borde vara” beror på att det krävs en noggrann bokföring för att fördela både fastighets- som fasta fordonskostnader för de bussar som gått både i linje- som beställningstrafik.  
 
Det var lättare förr då man körde med standardbussar i linjetrafik och turistbussar i turisttrafik. Det kan vara en orsak till att Statskontorets utredning 2004:24 kritiserar vissa kommunala bolag för att inte följa regelverkets krav på särredovisning. Är det något bussbolagen försöker dölja eller är det Länstrafikbolagens krav på exklusiva bussar i vanlig linjetrafik som är boven i dramat? Bland dom bolag som fick kritik av utredarna var bland annat det av Skellefteå kommun ägda Skelleftebuss AB just för att dom inte särredovisade lokaltrafiken och inte heller har utsatt den för konkurrens.  
 
Men pengar har dom så häromdagen så köpte Skelleftebuss AB aktierna i Norsjöbuss AB så nu är i stort sett all konkurrens utraderad i region Nord i Västerbotten när det gäller beställnings- och turisttrafik.  
 
Nu är det snart ett nytt år och min vision är att den landsvägsbundna linjetrafiken skulle avregleras till nytta för alla. Det hände i början på 1900-talet att det blev billigare att köpa rent kommersiella persontransporter än de som var upphandlade via offentliga anbudsupp-handlingar och jag tror att en avreglering av linjetrafiken är det enda som kan rädda framtidens linjetrafik.  
Gott Nytt Bussår!  
Martha Hellgren  
 

 
 
Skattelättnad för dieselbilar med partikelfilter  
 
Nya dieselbilar med partikelfilter får en skattelättnad med 6 000 kronor. Det föreslår regeringen i en remiss till Lagrådet.  
 
Luftföroreningar i form av partiklar är en allvarlig riskfaktor för människors hälsa. Partiklar i utomhusluft har visats vara en bidragande orsak till ökad sjuklighet och dödlighet, bland annat i hjärt-/kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar.  
 
I avvaktan på strängare avgaskrav inom EU är det angeläget att stimulera introduktionen av lätta dieselbilar med låga partikelutsläpp. Därför föreslår regeringen en skattelättnad.  
 
Skattelättnaden ges till:  
Personbilar och bussar med en totalvikt om högst 3 500 kg  
Lastbilar med en tjänstevikt om högst 1280 kg.  
 
För att få skattelättnaden måste dieselbilarna uppfylla kraven i den nya miljöklassen, 2005 PM, som regeringen inrättar. Den nya miljöklassen uppfyller kraven för miljöklass 2005 men har strängare krav för utsläpp av partiklar, 5 mg/km.  
Skatteplikten för bilen måste ha inträtt för första gången innan utgången av 2007. Lättnaden avräknas efter hand vid påförandet av fordonsskatt, dock längst till och med den 31 december 2012.  
 
Skattelättnaden föreslås träda i kraft den 1 juli 2006.  
 

 
 
62-åring skapade Internetimperium  
 
62-åriga Jacquie Lawson fick sin första pc 1998, lärde sig på egen hand att använda datorprogrammet Flash år 2000 och gjorde ett eget elektroniskt julkort. I dag är hon multimiljonär i pund och grundare till världens största företag för elektroniska kort, skriver brittiska tidningen Guardian.  
 
I december hade Jacquie Lawsons internetsajt, där besökarna kan skicka elektroniska hälsningskort till nära och kära, 22,7 miljoner besökare. Det är mer än dubbelt så många som den näst största aktören på marknaden, AmericanGreetings.com.  
 
Framgångssagan började år 2000 då den konstutbildade frilandsartisten Jacquie Lawson beslöt sig för att lära sig animationsprogrammet Flash, och knåpade ihop ett eget elektroniskt julkort som hon via e-post skickade till 30 vänner. Därefter reste 62-åringen till Australien. När hon kom hem igen hade hennes kort spridits till flera, och hon hade fåt 1.600 meddelanden från människor som undrade om hon producerade fler kort.  
 
-Det var en mardröm att lära sig Flash. Jag tänkte att jag orkar inte läsa den fördömda instruktionsboken, så jag lärde mig själv, säger Jacquie Lawson till tidningen.  
 
I november året efter sjösattes internetsajten Jacquielawson.com, där medlemmar kan prenumerera på Jaquie Lawsons kort. Varje år drar sajten, som Jacquie Lawson driver själv med hjälp från sin make, en väninna och två syskonbarn, in drygt 32 miljoner kronor. Experter tror att Jacquie Lawson skulle kunna sälja sajten för över 15 miljoner pund, över 200 miljoner kronor. Men enligt Jacquie Lawson är den inte till salu.  
 

 
 
Grönköping analys av det finansiella läget  
 
Hr sparbanksdirektör Jules Vedbom analyserar det finansiella läget och ger goda råd, hr informationssekreterare Viking Helmersson informerar kommunalt och lägger sig i, hr förre förrädaren Hildor Peterzohn marknadsför energiskt nya affärsidéer och frkn konferensvärdinnan Agneta Palmodin, 27, erbjuder komfortabel tröst å Gökmassivets Konferenscentrum. Dessutom kan industriroboten Gusten, F:a Låsar & Tänger, glädja sig åt en egen trygghetsfallskärm.  
 
Skarpsynta läsare kan möjligen upptäcka vissa likheter mellan det som sker i Grönköping och nutida händelser å det storsvenska riksplanet. Författaren vill dock understryka, att somliga överensstämmelser är rent slumpmässiga och så gott som oavsiktliga.  
 
Miljöfrämjande partiet " mera grönt" (mg) anser att alla bilar, bussar och övriga tänkbara fordon stoppas vid infarten där bonden och tillika hr informationssekreterare Viking Helmersson upplåter sina vackra åkrar mot en moderat ersättning under förutsättning att dessa inte påverka redan tilltänkta bidrag från EU. Bort med all kollektivtrafik, folk skall inte ha så bråttom, dom kan gå dit dom ska och på vintern använda sig av sparkstötting.  
 
Ingen time-out i Grönköping. Därmed bevisas det definitivt, att Grönköping, till skillnad från så många andra samhällen, aldrig står stilla utan ständigt rör sig åt alla de håll, som för tillfället kan betraktas som lämpade för allmänt intresse.  
 
Tidigare förslag att väga samtliga fordon innan färd in till Grönköping har därmed lagts å akta och låt Skövde prova på detta så att vi kan utvärdera det hela för detta ändamäl avser (mg) att i den nya hushållsplanen som följer planen från tidigare år skall avdelas ett rejällt belopp för en konsulttjänst som (mg) gärna ta hand om, för rättvisans skull och ett garanterat rätt resultat.  
 
Självfallet behandlas även kommunens kultur, skolväsen, politik, socialvård och allmänna finanser. Som den mest betydande tjänstemannen i Grönköping med omnejd intar givetvis hr informationssekreterare Viking Helmersson en framträdande plats i den föreliggande godbitsvolymen. Hr H. förestår bl a att den överdrivna kommunala servicevänligheten avvecklas och att de nyvalda politikerna utbildas i klokt beslutsfattande.  
 
Stadsrådet Joel Eriksson (s) håller tal, hr tf ekonomichef Elmer Jigebring låter konsultsanera kommunens finanser och hr lekmammapolitiker Hilbert Florin kräver beslut om förbättrad välfärd. Frkn konferensvärdinnan Agneta Palmodin, 27, blir indragen i en kundvårdskonflikt samtidigt som fru sociopsykolog Frida Pjälterud-Glad utvärderar Läspeskolan. Dessutom utsätts hr förre förrädaren Hildor Peterzohn för en teoretiskt sett mycket lyckad krogvård.  
 
Om någon läsare skulle upptäcka likheter mellan Grönköping och sin egen hemkommun ställer sig författaren icke helt oförstående, men hänvisar till slumpmässiga tillfälligheter.  
 

 
 
Spanska Nyheter  
 
Spanjorerna dåliga på att återvinna  
Bara en tiondel av soporna i Spanien återvinns. Det hävdar miljöorganisationen Greenpeace, som fastställer den exakta återvinningssiffran till 11,5 procent. Situationen är ännu sämre i Andalusien, där bara 8,08 procent av soporna tas tillvara. Greenpeace konstaterar också att mängden sopor ökat med hela 40 procent mellan 1996 och 2003. Privat producerar varje spanjor 1,38 kilo sopor om dagen, vilket är 30 procent mer på bara sju år.  
 
Ikea subventionerar kommunal väg  
Ikea är beredda att betala kommunens extrakostnader för en tillfart till deras nya köpcenter i Málaga, för att försäkra sig om att det kan öppna som planerat, i januari nästa år. I början av februari upptäckte Málaga kommun att den planerade anslutningen mellan motorvägen och gamla N-340, i höjd med flygplatsen, kostar dubbelt så mycket att bygga som beräknat. Detta riskerar att försena arbetet. Vägen är avgörande för tillfarten till det nya Ikea-varuhuset och därför är företaget beredda att betala den extrakostnad som uppstått, trots att det är en offentlig investering.  
 
Britter bedrog britter  
Polisen har gripit 17 brittiska medborgare på Costa del Sol, anklagade för att ha svindlat tusentals landsmän. Bedrägeriet gick ut på att ägare av andelslägenheter både på Costa del Sol och Tenerife erbjöds att få sin egendom såld till mycket förmånligt pris. För detta uppmanades kunden att betala in 1 200 euro i förskott i påstådda administrationsavgifter. Efter det hörde kunden aldrig något mer av företaget, som bytte namn. Sist polisen ingrep arbetade de gripna under namnet Maritime Marketing, med adress i La Cala de Mijas.  
 
Spanska Banken Santanders vinst slår alla rekord  
Bankgruppen Santander noterade förra året den största vinsten någonsin av ett spansk bolag. Santander noterade ett resultat på sammanlagt 6,22 miljarder euro, (60 miljarder SEK) vilket är en ökning med 72 procent jämfört med 2004. Dessutom noterar bolagsgruppen det största börsvärdet av alla spanska företag, efter att värdet stigit med 52 procent på 18 månader, sedan Santander köpte den brittiska banken Abbey.  
 

 
 
Mandelblomningen  
 
Sänder med 2 bilder på Mandelblomningen som pågår sedan 2 veckor.  
Ett säkert tecken på att våren kommit åtminstone fram till Alicante.  
Håll ställningen våren är på väg norrut.  
Eller varför inte göra en kort ”brake” http://www.eurocasa.nu och lapa solen.  
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 
Mail mailto:toni@schonfelder.com  
 
Från den 10 april öppnar vi utlämningen av hyrbilar på Barcelona (Girona) flygplats dit Ryanair flyger samt öppnar vi på Granada flygplats  
 
I Spanien http://www.eurocasacar.com Vi har återigen sänkt priserna
då vi lyckats med nya inbesparingar som vi ger vidare till våra kunder.  
 
Just nu 1 vecka för mindre än 900 kronor inkl allt ända fram till 31 mars!  
Från April fram till sista juni kostar en motsvarande bil 985 kronor
 
Vi har över 24.000 bilar på flygplatserna Malaga, Alicante, Palma några av de mest populära destinationerna. Till sommaren blir det ytterligare några tusen bilar. Vi är enligt den senaste mätningen Spaniens största on-line lågpris biluthyrare, boka redan nu till fasta pris om du skall ha hyrbil till sommaren.  
 
Vår bokningsite är helt automatisk fungera dygnet, om alla dagar, året om! Svar inom 1 minut och du erhåller Vouchern inom 1 timme efter att datorn gjort en del kontroller.  
Utan att en enda levande skäl är inblandat!  
 
Inga rabatter, inga bonusprogram, inget snickesnack, inga flum löften, bara rakt av ett lågt pris där allt är inkluderat!  
 
Välkommen du också, du sparar tusenlappar med ett enda musklick!!  
 
Hyra bil varsomhelst i Världen!
 
Vi har genom samarbete på 1450 destinationer i hela världen inklusive i Sverige lågpris http://www.telluscar.com samt via siten http://www.telluscar2.com

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.