Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Bäste läsare,  
 
Det finns 2 länder inom EU som inte kan vara mer olika än vad England och Sverige är i en jämförelse som styrs på pappret av en (s) regering.  
Då måste man dock vara klar över att ett engelsk (s) står till höger om (m) i Sverige, bara för att man skall få ordning i termologien.  
 
I England insåg man redan under Premiärministern Fru Thatcher att den engelska kollektivtrafikens kostnader växte skattebetalarna över huvudet. Allt mer fick försummas i  
det alldagliga som sjuk och äldrevården.  
Man blev helt enkelt tvingat till en förändring varför ett genom reglerat system som det som nu finns i Sverige avreglerades totalt. Det var räddningen för den engelska ekonomin.  
Det var räddningen för kollektivtrafiken och det var grunden för att det kom entreprenörer som snabbt ersatte monopolisterna.  
 
Sedan detta skedde har facket och monopolets anhängare gjort allt för att sabotera den fria verksamheten, det skulle fylla spaltmeter i bokhyllan med böcker om ville avslöja allt vad facken försökte ställa till med.  
Ju längre ett felaktigt system får pågår ju svårare är det att riva upp. Den gyllene chansen är när pengarna tar slut, i Sverige är pengarna slut sedan länge och man lever på världens högsta per capita skuld. 2006 är det val igen och redan nu lägger man växlarna så att folk skall bedövas med nya lånade pengar i brist på insikt. Det skall föras över mer pengar till kommuner och landsting för att få ned arbetslösheten, detta i ett land som passerat 70% där alla arbeta inom det offentliga på något vis. Där knappt 30% skall försörja resten, när kommer insikten att så här kan det inte få fortsätta? I den i England avreglerade marknaden växer det fram nya entreprenörer och om en av dem handlar första artikeln i detta Newsletter. När denne entreprenör funderade högt om bussbranschen dök den engelska bussjätten National Express aktie som en sten.  
 
Vidare kan du läsa om:  
BR har skickat ett remissvar till Stockholms gatukontor, både rätt och fel!  
Tomas Byberg från NORDINGRÅ och tillika BR styrelsemedlem har konkreta synpunkter.  
Den som kommer tillbaka till Stockholm efter mer än fem år!  
Och lite annat smått och gått som skall till för att förgylla en ny vecka.  
 
 
I detta Newsletter kan du läsa:  
 
1) Aktien i National Express sjönk med 4,5 % när Entreprenören Stelios Haji-Ioannou tänkte högt!  
 
2) Tystnaden är Behövande! Tomas Byberg, NORDINGRÅ och BR styrelseledamot  
 
3) Höjdare får lyxpension eller hur man köper med skattebetalarna pengar politisk lojalitet  
 
4) BR har rätt och samtidigt fel, remissvar angående ny miljöförordning även denna olaglig!.  
 
5) Feghet, poserande, intolerans och gör dock inte världen bättre  
 
6) Kamprads hemliga lyxliv, DN:s stora scooooop!  
 
7) Den som kommer tillbaka till Stockholm efter mer än fem år!  
 
8) Kommentaren som ger en bild av Sverige i ett nötskal!  
 
9) SvD som medvetet sprider lögner om Ryanair  
 
 
========================  
 
 
1)  
 
Aktien i National Express sjönk med 4,5 % när Entreprenören Stelios Haji-Ioannou tänkte högt!  
 
Entreprenören Stelios Haji-Ioannou grek född son till en av Greklands mest betydande skeppsredare boendes i London. Stelios som har en kul bakgrund som inte till något pris ville arbeta i sin fars rederi startade tillsammans med några vänner EasyJet ett av Europas mest framgångsrika lågprisflygbolag, efter några år av framgång börsnoterades EasyJet och Stelios med kompisar fick en ordentlig utdelning förutom att man blev ytterst likvid, snart blev det easycar biluthyrning (mest en förlustaffär), easynetcaffé en Internetkedja inhyrd hos fast food restauranger(också en förlustaffär men på väg att vända till plus), easyhotel i London och fler kommer, easycruise som kommer 2005 ett nytt sätt att kryssa samt mycket annat.  
 
Easybus är hans sista skapelse där man med småbussar ger sig in i konkurrensen med jättar som National Express och Stagecoach ägda Megabus. Upplägget är innovativt där varje förare är sin egen företagare och köper den av easycar designade minibussen. Man slipper en stor förvaltning, egen företagare löser sina problem alltid smidigare än en organisation, man köper genom centralavtal billigare reservdelar och fordon. Tillförlitligheten i trafiken är så nära 100% man kan komma, med andra ord allt är precis tvärtom mot vad som sker i ett svenskt länsbolag.  
Englands skattebetalare kan glädjas åt en tät turtäthet och konkurrensutsatta priser med olika anspråk på komfort utan att folket behöver betala en krona via skattesubventioner eller hålla igång stora förvaltningar.  
 
Eller ett citat som jag läste i http://www.busstidningen.se  
 
"Är det nå´t vi i Sverige är världsmästare på så är det att producera tjusiga visioner som aldrig kan komma att genomföras. Men politiker, folk på ledande poster i organisationer (hm) tror att de på detta sätt visar handlingskraft och till min förvåning finns det obegåvade medborgare-medlemmar som applåderar deras trams".  
 
Så snart det blev känt i branschen att Easybus skall tillämpa olika priser beroende vilken tid på dagen man reser enligt succémodellen från flyget genomförde National Express en motsvarande förändring innan Easybus startade sin verksamhet.  
Stelios blev arg på Nationals agerande och antydde OBS endast antydde i mediat, att han skall ta sig en funderare och tillskriva Englands konkurrensverk vilket inte skall blandas ihop med trött nissarna på Svenska konkurrensverket.  
 
Uttalandet av Stelios räckte för att aktien i National Express sjönk med 4,5 % på en enda gång. Kursen repade sig under dagen med knappa 1% men visar hur mycket en entreprenörs ord väger på en fri marknad.  
National tvingades omedelbart gå ut med till börsen att National minsann hade en differentierad prispolitik innan Easybus startade sin verksamhet, vilket naturligtvis är korrekt men glömmer samtidigt att informera att detta skedde först efter att Easybus tillkännagav sin prispolitik.  
 
Megabus.com ägt av Stagecoach fick hickan och skaffade Mega stora bussar med vad alla vet MEGA stora problem (?) och införde snabbt en ny prismodell.  
Det är detta som är konkurrens på en fri marknad för folk att välja efter tycke, smak, plånbok samt avgångstiden utan att byråkrater, planeringschefer med en egen stab samt politiker skall vara med och styra, för att dessa skall kunna göra det behöver man skattebetalarnas pengar. Är det någon som förstår den uppenbarliga skillnaden?  
På en fri marknad så finns det förutom innovativa bussbolag även tåg och flyg och inte minst den bekvämaste och det mest flexibla av alla fortskaffningsmedel, bilen.  
 
Den dag vi får en totalavreglering i Sverige, kräver det också en översyn av andra myndigheter som skall övervaka och reagera snabbt för att hålla marknadsekonomin fritt från elementen som liksom i England till an början med försökte att sabotera den fria företagsamheten.  
 
 
==================  
 
 
2)  
 
Tystnaden är Behövande!  
 
Från Tomas Byberg, NORDINGRÅ tomas@byberg-nordinbuss.se med anledning av mitt Newsletter nr 26 där jag hade synpunkter på styrelseledamöterna i BR.  
 
Detta är ett utdrag ur ett intressant utbyte av tankar mellan Tomas och undertecknad  
 
Jag läser också med intresse igenom dina utskick och även om jag naturligtvis inte alltid håller med om dina åsikter så tycker jag att det är mycket intressant att ta del av desamma. Det värsta som finns är ju om folk inte skulle engagera sig alls.  
 
Nu har jag valt att engagera mig inom BR. När jag som relativt ung gav mig in i den här branschen fick jag för mig att det är inom branschföreningen som vi skall kunna påverka beslutsfattare m fl. Jag hoppas och tror att det fortsättningsvis är en framkomlig väg. Jag inser också att vi, om vi skall ha framgång i vårt arbete, måste lyssna mycket på vad bussägare, förare och övriga intressenter verkligen vill.  
 
Apråpå Länsbolagen,  
Tänk om stat och kommun skulle bestämma att alla el-arbeten inom t ex Sundsvalls kommun under de kommande 8 åren skall utföras av det bolag som kan lägga den lägsta offerten. Naturligtvis skulle någon räkna för lågt och i och med det få montera i 8 år till underpris samtidigt som alla andra elektriker i området lägger ner. Det verkar som om folk fattar bättre då det gäller en annan bransch. När det gäller buss har det på något sätt blivit så naturligt att marknaden skall regleras att vanligt folk inte alls reagerar för konstigheterna.  
 
En fråga som jag är mycket engagerad i är den fullständigt horribla beskattningen av busstrafik i Sverige. Hur skall man kunna flytta över resenärer till kollektivtrafiken (bussbranschen) om man samtidigt tvångsbeskattar densamma med över 1 miljard i dieselskatter och 200-300 milj. i fordonsskatter. Inte undra på att idrottsföreningar mm tar bilar eller kör ihjäl sig i inhyrda minibussar.  
Vi väntar själv på resultatet av en av Länstrafikens upphandlingar så får jag nog räkna med att tillbringa hösten hemma. Om vi inte får någon trafik i denna upphandling, som innehåller all skol och linjetrafik i Västernorrlands län, blir vi med all säkerhet tvingade att avveckla all vår hemmaverksamhet.  
 
 
TS kommentar: Tystnaden är Behövande  
Det finns hopp för branschen om fler engagerade sig, nu var det inte vad Tomas och andra engagerade sig för som jag syftade på, utan var det situationen i BR och vad styrelseledamöterna där åstadkommer.  
Att Tomas sitter i knäet på länsbolagets upphandling framgår med all tydlighet. Vem kan begära av Tomas att han skall agera kraftfullt mot något som han visserligen inser är fel men samtidigt är hotad genom bestraffning att förlora en upphandling där företagets existens står på spel ifall någon liten påve på länsbolaget inte gillar Tomas ”tryne” eller agerande?  
 
Att verksamheten i Nordingrå är beroende av, inte vad kunderna anser, inte hur han sköter företaget utan enbart vad en eller några personer på länsbolaget anser, tydligare än så kan man inte beskriva hur sjukt länsbolagsupphandlingen är. ( jajaja jag vet att det är kollektiva beslut med utredningar och sånt, men likaväl är det en som driver och i sak som bestämmer. Kollektivet bestämmer ingen är ansvarig, det bara blev så)  
Lägst bud gäller inte och det är i och för sig bra men nackdelen är att det samtidigt ger utrymme för mer godtycklighet där det snabbt blir juristernas lekstuga. Då man kan överklaga alla upphandlingar vilket är en eftergift till EU men tyvärr kan EU inte påtala det juridisk tvivelaktiga som länsbolagen utgör i ett system som bekänner sig förövrigt till marknadsekonomin.  
Rättsosäkerheten är total och ökar möjligheten för politisk manipulation och mygel.  
Vem kan begära av Tomas och hans övriga kollegor i styrelsen att man skall agera och stå på barrikaden när man samtidigt är slav under ett system som godtyckligt agera?  
 
Därför är det med all tydlighet nödvändigt att förändra BR till ett förbund där man tar in folk från annat håll vilka är oberoende, med klös, och kan ta en strid med huvudmännen, med politikerna i landstingen, med riksdagen och partierna utan att råka ut för repressalier.  
 
Kom ihåg hur ledaren "mot löntagarfonder" blev utsatt. Elbolaget som han ägde i småland blev bojkottat från alla verksamheter där sossarna och facken har med ett finger i spelet vilket är merparten av företagsamheten i Sverige. Där SAF företagen tvingades stötta upp företaget, en skandal om något, ett ingrepp i den fria företagsamheten ett brott mot allt vad marknadsekonomin står för.  
 
Men i Sverige där lägger man locket på varför Tystnaden är Behövande.  
Detta skedde för all del innan Sveriges intåg i EU men i sak har inget ändrats.  
Därför finns det bara ett alternativ, ändra BR i grunden och ta chansen till en förändring medans det finns kvar privata företagare i den svenska kollektivtrafiken.  
 
Att jag i sak förstår Tomas och andra inom styrelsens agerande rättfärdiga inte att man inte ändra på BR och det är vad jag kritisera som mest, oviljan att reformera.  
 
Det har gått nu dryga 20 år sedan länsbolagen kom till, systemet har utvecklat sig till en långt större ekonomisk katastrof än vad man kunde ana. När man inte kan komma tillrätta med ett i grunden felaktigt system måste man se över sina möjligheter, där BR i sin nuvarande form är ur tiden. Tystnaden är Behövande.  
 
 
=================  
 
3)  
Höjdare får lyxpension eller hur man köper med skattebetalarna pengar politisk lojalitet  
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,521188,00.html  
Men vanligt folk måste jobba till 72 kunde man läsa i dagarna som om detta vore en nyhet, så här har det pågått länge, man köper politisk lojalitet, det gjorde man i öststaterna varför systemet kunde hålla på fram till dess att det brakade ekonomiskt ihop och hundramiljoner människor levde i träldom. Livslängden ligger idag under 50år och en förändring sker långsamt mycket låmgsamt.  
Svenska vanliga löntagare måste jobba allt längre för att få full pension.  
Men riksdagsledamöter, generaldirektörer och ministrar har en egen gräddfil i pensionssystemet.  
Mona Sahlin, 47, får nästan 45 000 i pension om hon hoppar av regeringen i morgon.  
Sveriges befolkning blir allt äldre och färre ska försörja fler.  
Att bli pensionär på 65-årsdagen är redan historia. Enligt vissa bedömare måste vi alla jobba tills vi fyllt 72 för att säkra trygghetssystemet.  
Men makthavarna i statens tjänst har egna, gyllene pensionsregler.  
Rena drömvillkor  
Även landshövdingar, kommunalråd och generaldirektörer har pensionsvillkor som vanligt folk bara kan drömma om.  
PPM:s tidigare generaldirektör Hans Jacobson slutade i juli. Och trots att han bara är 61 år får han full pension sedan dess.  
 
Den politiska lojaliteten har ett pris, efter 12 år i riksdagen, kommunen, landstinget får man pension även om man får ett annat arbete. Nästan 20 miljarder kronor i årets budget går till politisk lojalitets pensioner till fullt friska och arbetsdugliga personer.  
Vem som röstar på detta system gång på gång, inte var det jag i vart fall!  
 
=====================  
4)  
BR har rätt och samtidigt fel, se nedan efter TS kommentar.  
Remissyttrande från BR Bussbranschens Riksförbund  
Förslag till nya miljözonsbestämmelser  
från 2005-07-01  
Till:  
Gatu och Fastighetskontoret  
Parkeringsavdelningen; Dispensenheten  
Att: Lars-Göran Jansson  
Box 8311  
104 20 Stockholm  
Stockholm 2004-08-16  
Svenska Bussbranschens Riksförbund (BR) har tagit del av remissunderlaget, bestående av två förslag på utformning av nya miljözonsbestämmelser med ikraftträdande 2005-07-01.  
Det är mycket beklagligt att en, för branschen, så viktig fråga som förslag till nya miljözonsbestämmelser remitteras under sommarmånaderna. Det normala förfarandet hos BR när det gäller behandling av remisser som har betydande påverkan på branschen är att frågan tas upp och behandlas av förbundsstyrelsen. Det är anmärkningsvärt att vårt önskemål om två veckors förlängd remisstid inte har beviljats. Om det vid vår styrelses nästa möte i slutet av augusti framkommer ytterligare synpunkter förbehåller vi oss rätten att återkomma med ett kompletterande remissvar. Tills dess har BR i samråd med branschens, under perioden anträffbara, regionala föreningar i Stockholms län, Västra Sverige (Göteborg) och Skåne (Malmö och Lund) beslutat avge följande synpunkter. Läs även BRs tidigare remissyttrande.  
Vi anser det vara ett steg i rätt riktning att inte låta fordonets ålder vara avgörande, vilket visas i förslag A. Dock saknas uppgifter om bl.a. hur fordon som tagits i bruk innan 2005-07-01 ska behandlas i det nya regelsystemet och tydliga riktlinjer för användandet av eventuell tilläggsutrustning för avgasrening. Vi är även starkt kritiska till att kommunerna i de båda utkasten baserar regler på ett antagande om att euroklass VI träder ikraft år 2011. Om detta antagande inte uppfylls blir det nya regelsystemet än mer otydligt och bristfälligt. I övrigt vill vi anföra följande:  
Tidsperspektiv  
Vad det gäller det korta tidsperspektivet för ändring av miljözonsreglerna är det mycket beklagligt. Det kommer att medföra allvarliga konsekvenser för bussföretagen som har en betydligt längre investeringshorisont än så beroende bl.a. på fordonens ekonomiska livslängd. Senaste ändring av regler för färd inom miljözon trädde ikraft 2002-01-01. En så kort tid som 3,5 år för regelförändringar anser BR vara under all kritik. Det kan varken vara företags-, miljö- eller samhällsekonomiskt försvarbart med det resursslöseri som uppstår med så snabba regelförändringar.  
Liten tuva välter stort lass  
BR anser att fyra av 289 svenska kommuner inte kan anses ha fullmakt att styra och reglera konkurrens- och tillväxtvillkoren för en bransch som är verksam både på en nationell och internationell marknad. Dessutom har vi inom kollektivtrafiksektorn bilen som främsta konkurrent. Bilen och bilismen däremot, som är ett betydligt större hot mot den globala, nationella och lokala miljön samt mot trafiksäkerhetsmålen beaktas inte av utredarna som föreslår nya miljözonsregler i städerna. Den ökande biltrafiken i större tätorter har även medfört allt större trängselproblematik på våra gator och vägar, vilket i sin tur lett till att busstrafiken missgynnas i framkomlighet, ökade körtider, större bränsleförbrukning samt ökade utsläpp. Detta torde bidra till större miljöpåverkan än vad miljövinsterna blir genom miljözonerna. Därför vill vi att miljözonernas regelutformning för busstrafik (och all annan trafik) belyses och skapas utifrån ett bredare miljö- och samhälleligt perspektiv och beslutas på en högre nivå än kommunnivå, förslagsvis på EU-nivå men dock lägst på nationell nivå.  
Vi kan inte acceptera att fyra kommuner ska besluta om regler som omkullkastar möjligheterna för hela den svenska bussbranschen att konkurrera på samma villkor som privatbilismen. Det är viktigt att komma ihåg att miljözonsregler inte bara påverkar kollektivtrafiken inom städerna utan även alla de bussbolag som kör till och från dessa städer. Miljözonerna hämmar därigenom företagens tillväxt och leder till svagare ekonomi för företagen. BR har för avsikt att lämna in en särskild skrivelse till regeringen där det bl.a. kommer att föreslås att ett nationellt organ tillsätts som får i uppdrag att driva miljözonsfrågor på ett nationellt plan samt även verka för att EU inleder en konsekvensanalys vad det gäller miljözoners kostnader och nytta för samhället, miljön och företagarna i medlemsstaterna.  
Ökade kund- och marknadskrav  
BR förordar att bussföretagens kunder såsom Trafikhuvudmän, kommuner, företag/organisationer, föreningar etc. i sina upphandlingar och köp av transporter ställer krav vad det gäller miljöfaktorer i stället för specifika miljözoner. Vi är naturligtvis medvetna om att städer/kommuner har miljökrav och miljömål att uppfylla, både nationella och internationella. Vi anser dock att miljözoner för enbart busstrafik ger en negativ signal till att åka buss. Att åka buss är en miljövänlig åtgärd som bör premieras. Det är viktigt att ha en helhetssyn inom miljöområdet och se på de positiva konsekvenser som all busstrafik medför. Vid emissionsberäkningar per personkilometer för bussresenärer blir det till och med svårt att mäta de låga nivåerna.  
BRs förslag  
Innan nuvarande regler ändras föreslår BR att städerna i samarbete med branschen verkar för att ett nationellt/internationellt organ med ansvar för transportpolitiska miljöfrågor utför en djupare konsekvensanalys av framtida regler ur ett bredare perspektiv. Vidare föreslår vi att kommande regler i miljözoner måste knytas till fordonens faktiska avgas- och bulleremissioner räknat per person-(vikt)kilometer och vara oberoende av fordonens motortyp och vilken eventuell tilläggsutrustning som fordonen utrustas med. Dessa regler får heller inte baseras på fordonets definition (bil, mc, moped, buss, lastbil etc.), ålder eller viktgräns. I övrigt står BR fast vid de tidigare synpunkter som lämnats (bifogas).  
Mot bakgrund av detta anser BR att inte något av städernas förslag till ändring av miljözonsbestämmelserna från 2005-07-01 kan godtas.  
 
Jan-Erik Kjellberg  
Förbundsdirektör  
 
Fredrik Gustavsson  
Ansvarig miljöfrågor  
 
tidigare svar  
http://www.bussbranschen.se/Remiss/r030912.htm  
 
 
 
TS kommentar:  
Gatukontoret samt de andra 3 kommunerna har fått bakläxa av Näringsdepartementet efter att EU har låtit meddela att den nuvarande miljölagen som 4 kommuner initierat till är olaglig. Det är RDA i Tyskland som har ett 30 medlemmar i Sverige som drivet denna fråga vilket berör hela branschen och Europas bussar om dom nu skulle förvilla sig till ett allt mer turistbussfientligt inställt Stockholm.  
BR:s svar är sålunda märklig mer än ur en synvinkel, istället för att ge sig in i en komplicerat om och men diskussion hade en annan väg varit, ensidiga miljözoner som de som är införda är olagliga såväl enligt svensk lag som EU lag. Det är 2 bra argument som jag saknar i remissvaret, det är inte tillåten för kommuner att skapa förordningar som kräver ingrepp i motorerna, det åligger enbart vägverket och dom vet vilka spelregler som gäller inom EU. Att snurra in sig i en massa nonsens resonemang som trängselfrågor och annat som inte alls hör hit är något som byråkraten Kjellberg gärna alltid tar till. Ordbajseri heter sånt på klarspråk.  
Svaret hade varit långt enklare och tydligare om man hänvisade till den svenska lagen, där vägverket är ensam ansvarig för fordonsbestämmelse vilka skall uppfylla EU lagen där Sverige är med genom sina representanter och skapar det gemensamma regelverket.  
Varje form av egen snickrade regler även om dom är ett kamouflage för en bakläxa där man nu försöker ge sig in i labyrinten av politiska finter, skall BR i vart fall inte ge stöd för.  
Ett begånget fel blir inte mindre fel genom svammel!  
 
Vill Stockholm och andra kommuner tillämpa för kollektivtrafiken egna regler så kan dom omedelbart göra detta, i egenskap av huvudman till länsbolaget SL och motsvarande kräva att entreprenörerna skall anskaffa bussar om dom så är trekantiga, denna rätt har ju uppdragsgivaren som leker med skattebetalarnas pengar, så länge det får fortgå.  
Då är det fråga om civilrättsliga avtal och inte olagliga förordningar.  
En olaglig förordning blir inte mindre laglig bara för att man skriver en massa ord.  
De få turistbussar som letar sig till Stockholm lämnar lika med utsläpp som 10 minuters gång vid uppstartning av en Finlandsfärja inne i centrum, eller lika mycket som en kryssningsbåt spiller ut under en dag, det är över 200 sådana om året och slutligen släpper SL ägda Vaxholsmbolagets nya vinterbåtar ut mer avgaser än alla turistbussar någonsin kan göra.  
 
Jan Erik Kjellberg, det var i alla fall ett försök, att det blir platt fall kanske du är medveten om, för det gäller väl hålla en reträttpost öppen ifall det skiter sig på kansliet?  
 
 
=====================  
 
 
5)  
 
Feghet, poserande, intolerans och gör dock inte världen bättre  
 
Säg det odramatiska som dina kompisar och chefer förväntar att du ska säga - och du får behålla dina privilegier. Därför är krönikörerna är, precis som resten av popvänstern, vår tids samhällsbevarare. Det handlar inte om pigg radikalism. Bara om sunkig konservatism.  
Att komma med sanningar och avslöja lögner. Våga se bortom och ryta till mot mainstreamlinjen i den offentliga dialogen. Ge en och annan makthavare en snyting om det behövs.  
 
Så förutsägbart. Så mossigt. Var är krönikören som ifrågasätter välfärdsstaten, som gillar påven och Berlusconi, som är för Bush, som tycker att näringslivsgubbar är minst lika mycket värda sina miljoner som popstjärnor och som accepterar att vissa kvinnor faktiskt vill vika ut sig? Sådana åsikter hade i alla fall provocerat. Samhällsdebatten hade mått bra om någon på detta sätt vågade pröva gränserna och bryta av från mängden.  
 
Men dagens svenska tidningskrönikörer levererar inte knytnävsprosa. De verkar mer intresserade av att höra den egna rösten och vara tillaggs vino tinto gänget på nåt av stadens inne caffér än av att tillföra debatten nya perspektiv. Det är visserligen inget unikt. I stora delar av det unga svenska kultur- och medieetablissemanget verkar radikalismen vara en image snarare än ett kall.  
 
Kalla det för popvänstern - är särskilt tydligt i krönikörernas spalter. Knytnävarna finns där, men då i form av ett aggressivt tilltal som bara syftar till att dölja slätstrukenheten och den politiska korrektheten i själva budskapet.  
Här är gökarnas tio i topp -listan:  
 
Fredrik Virtanen, Aftonbladet  
Marcus Birro, Frank i P3  
Karolina Ramqvist, Dagens Nyheter  
Andres Lokko, Expressen  
Fredrik Strage, Dagens Nyheter  
Linda Skugge, Expressen  
Johan Lindqvist, Göteborgs-Posten  
Liza Marklund, Aftonbladet  
Belinda Olsson, Aftonbladet  
Per Bjurman, Aftonbladet  
 
Man upprörs onekligen av formuleringarna när Expressens Andres Lokko propagerar för att spetsa alla brats på vassa pålar, när Aftonbladets Fredrik Virtanen önskar att Usama ska komma tillbaka och ge USA ett helvete eller när Expressens Linda Skugge uppmanar en meningsmotståndare att stoppa upp sina åsikter "i röven".  
 
Det är enkelt för vino tinto vänstern som sitter och hurra, men var finns engagemanget att få ordning på den svenska ekonomin? Lösa sjuk och äldrevården? Då blir allt genast svårt då är det lättare att hacka meningslöst på Bush.  
 
 
=======================  
 
6)  
 
Kamprads hemliga lyxliv, DN:s stora skooooop!  
 
Ikea-grundare Ingvar Kamprad bor flottare än vad bilden av honom vill säga.  
Myten om Kamprad är mest en fasad, avslöjar Dagens Nyheter.  
 
Bilden av mångmiljardären Ingvar Kamprads enkla liv stämmer inte. Den officiella versionen är en man som inte unnar sig själv några extra vaganter.  
Själv älskar han att odla den myten.  
Men hans tre bostäder i Småland, Frankrike och Schweiz är värda 60 miljoner kronor talar ett annat språk.  
Vingårdar och herrgårdsliv är en helt annan sida av Ingvar Kamprad än vad vi är vana vid, skriver DN.  
"Kamprads snålhet är ett spel för galleriet. Han är en man med dubbla bottnar."  
Men sparsamhet, dvs effektivitet och kostnadskontroll är grundstenarna i Ikea-bygget.  
"Om Ikeas anställda får klart för sig att grundaren lever ett hyfsat miljadärsliv slutar också de att gneta med företagets resurser; så tycks åtminstone Ingvar Kamprad resonera", skriver tidningen.  
 
En vingård i Frankrike, värd 30 miljoner kronor.  
• En lyxvilla i Schweiz, värd 20 miljoner kronor.  
• En herrgård i Småland, med ett taxeringsvärde på 6,8 miljoner kronor.  
 
TS kommentar;  
Den dag då den svenska avundsjukan ersätts av acceptans där man förstår att en del människor är skickligare än andra och samtidigt ändra skattesystemet kommer säkerligen en halv miljon svenska att flytta "hem" trots ett ostadigt väder.  
Skatteunderlaget ökar då mer än vad en sänkt skatt kostar.  
Man kan undra om det blir denna generation eller nästa som upptäcker att konfiskatoriska skatter grundade på avundsjuka inte tillför landet något.  
 
 
===================  
 
7)  
 
Den som kommer tillbaka till Stockholm efter mer än fem år!  
 
"Det känns tryggare i New York"  
 
Den som kommer tillbaka till Stockholm efter fem år i New York märker en skillnad. Jag känner mig helt enkelt tryggare i New York. Inte minst att man där fått bukt med klottret spelar en väsentlig roll för känslan av trygghet och civilisation. Det skriver avgående generalkonsuln Olle Wästberg. Polisens ändrade arbetssätt har lett till en dramatisk minskning av brottsligheten. Det bor nästan lika många i New York som i Sverige, men inbrott, våldtäkt och grov misshandel är betydligt vanligare i Sverige. Vi borde ha något att lära av brottsbekämpningen i New York, menar Olle Wästberg (fp)  
 
=======================  
 
8)  
 
Denna kommentar är så bra, träffsäker och ger en bild av Sverige i ett nötskal!  
 
Kommentar: Är det nå´t vi i Sverige är världsmästare på så är det att producera tjusiga visioner som aldrig kan komma att genomföras. Men politiker, folk på ledande poster i organisationer (hm) tror att de på detta sätt visar handlingskraft och till min förvåning finns det obegåvade medborgare-medlemmar som applåderar deras trams.  
 
=======================  
 
9)  
 
SvD som medvetet sprider lögner om Ryanair  
 
Till sist, när det svenska fackets kamp om att tillskansa sig kollektivavtal då väjer man för inga lögner eller påstående som om att det är farligt att flyga med Ryanair. I SvD kunde man i dagarna kunde läsa som om det vore ett scoop där man spred HTF fackets lögnaktig kampanj mot flygbolaget Ryanair som vägrat underteckna ett svenskt kollektivavtal.  
SvD journalisten skriver först HTF propagandan och när det visar att hon kommit totalt fel då först börja hon kolla upp uppgifterna vilka snart visar sig till alla delar vara åt fanders. Att Ryanair eller många andra flygbolag inte teckna kollektivavtal med ett fack som har som enda motiv att cementera och omöjliggöra en utveckling i en fri konkurrens, skall vi vara tacksamma för. Att flygsäkerheten skulle bli lidande är inget annat än grov förtal, då flygsäkerheten övervakas inom flyget av FN organet ICAO och i Europa av regler som JAR ops som varje lands flygmyndighet övervakar. Konkurrenterna som SAS, BA, Lufthansa och andra giganter som alla fått det hett om öronen pga alla nya flygbolag kan vi utgå ifrån utan att veta, att dom håller ett noga öga på dessa bolag och kunde dom skulle dom agera ögonaböj.  
Detta är brevet från Ryanair som SvD inte hade plats för i sin pappersupplaga men till valda stycken i nätupplagan. Att hon enligt goda vänner till mig tillhör vänsterfalangen är bara en förklaring hur korkade journalister som överallt smugit sig in och gärna låna ut sitt namn och tidningen spaltmeter till fackpropaganda utan substans.  
 
Dear Mrs Körnung,  
 
I am deeply disappointed and concerned by the recent biased and inaccurate articles in your newspaper concerning Ryanair.  
 
Having written an original article on Ryanair on Monday 16th August 2004, which was riddled with inaccuracies and untruths and without requesting a response from the Company, Ryanairs Head of Personnel contacted the Journalist on Tuesday 17th August, in an attempt to correct the record, and to give your readers the actual facts. The Journalist was to obstructive, stating it was not possible to add anything to an article which would appear the following day, Wednesday 18th August 2004. However what materialised was some heavily selective added comment, which was also incorrect and deliberately quoted out of context. I would respectively draw your attention to the following inaccuracies and misrepresentations:  
 
1. There is no "penalty fee" payable by anyone in Ryanair. The Journalist was clearly and specifically told that it was a bond of €300 payable for training costs incurred, and that this is covered in the contract of employment which new recruits freely enter into. The Journalist deliberately misrepresented this as a "penalty fee" despite being specifically told other wise.  
 
2. Regarding sick leave, the Journalist again referred to a "penalty". Again, she was told that there is NO "penalty" for sick leave. Raynair employees receive a comprehensive sick pay scheme after passing their probation. The claim that employees pay Ryanair in this regard is untruthful.  
 
3. The Journalist claimed her sources told her employees were forced to buy shares. This is patently untrue and questions the reliability of unsafe sources.  
 
4. It is clear that the Journalist had specific allegations form Stefan Hanson-Böe, which she failed to raise with our Head of Personnel. Had she done so, she would have learned that this particular ex-employee was dismissed by Ryanair on 10th August following a passenger complaint after he told two children to "sit f*cking down". He is an unreliable source and is clearly a disgruntled ex-employee. The Journalist made no attempt to check out the reliability of this source even after his name was published by her.  
 
5. Regarding working while sick. Stefan Hansen-Böe had a legal responsibility to report to the Aviation Authority anyone operating while not fit to fly. The Journalist was informed about the rigorous international JAR ops regulatory standards which Ryanair and all other European airline have to adhere, but again chose to ignore this key significant information.  
 
6. Everyone in Ryanair gets a contract - Stefan Hansen-Böe is telling lies to say otherwise. Again the Journalist chose to ignore balance on this comment.  
 
7. The Journalist was specifically told about SouthWest Airlines in USA and their 30 year records of 25 minute turn-arounds. She was also told of our 20 year safety record ( which is a superior record to SAS) doing 25 minute turn-arounds, and was quoted at least 10 other airlines in Europe which also do 25 minute turn-arounds. Again this was ignored with the unsupported suggestion that 25 minute turn-arounds somehow compromise safety.  
 
8. With regard to the Swedish person in Katowice, Poland. The Jornalist was again told by our Head of Personnel, that this person voluntarily refused to sign a contract and in fact threw a manual back at the instructor and stormed out of the course. Again these facts were ignored by your Journalist.  
 
9. We are deeply concerned by the line of enquiry from your Journalist, which in a racist manner implied that EU citizens from Poland were somehow inferior to Swedes, and were more likely to accept employment. Again she was clearly told that Ryanair recruits staff on the same terms and conditions from approximately 20 different countries in Europe, all of which were laboriously listed to her.  
 
This is an appalling litany of inaccurate and misleading reportage, and has paid a disservice to your readers. In the interests of providing your readers with the facts in a balanced manner and with accuracy, I would request you immediately correct these falsehoods and misleading reportage in tomorrows edition of your newspaper.  
 
Yours Sincerely  
 
Paul Fitzsimmons  
Head of Communications  
Ryanair.  
 
==========  
 
 
Med detta hoppas jag att ni får adrenalinet att stiga och gör bra ifrån er, fienden lurar i vassen, det är facket och det är huvudmännen. Inom bussturism är det arrangörer som struntar i arbetstidslagarna.  
Vem vågar ta steget och börja med att kräva ett förnyat BR så att det blir klös under galoscherna?  
 
Bilden nedan visar hur Sverige sackar efter när Vätgasen tar över, den mest miljövänliga av alla idag kända alternativ.  
Vem skall ruska om ett politiskt inpinkat Sverige där man skapar förödande förordningar vilka främjar cancer framkallande hokuspokus bränslen och missa utvecklingen som skulle kunna ge Sverige en ny exportindustri man bara fick lov att utveckla och inte som Volvo och Saab tvingas till att göra detta i andra länder?  
 
 
 
Eder tillgivne  
 
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.