Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

Varning Schönfelder Newsletter nr 33 den 19:e September 2004  
 
 
Ledare  
Vad har fåglarna lärt sig som saknas i bussbranschen? Att hålla ihop, genom samarbete  
öka effekten, om detta handlar min första artikel i detta omfångsrika Newsletter.  
 
Det har varit kongress och mässa i Göteborg där både SLTF och BR gemensamt har var sitt program och gemensamma aktiviteter. Den parallellt pågående Mässan i Svenska Mässan är en kostnadskrävande tillställning för utställarna, överskotten går till Mässan och BR samt SLTF erhåller sin del för att hålla igång kanslierna.  
Inget märkligt med detta kan du tycka, det är just vad det är, märkligt!  
Inom kollektivtrafikbranschen händer ingenting speciellt, i en cykel (ej cykel) av 4-5 år kanske man har nåt att presentera som kan beröra branschen däremellan finns tillställningar i Oslo, Hannover i Belgien och andra platser. Frågan man ställer sig, hur kan man försvara en mässa av denna dignitet där det finns en handfull länsbolag i Sverige ett par bolag från Norge och Finland som är potentiella besökare?  
Är det inte dags att dra i nödbromsen här också, inflation i dumhet!  
Turistbussarna finns på TUR mässan, RDA i Köln, Bus World i Kortrijk och så har vi IAA vartannat år i Hannover med över 200.000m2 utställningsyta vilket borde ge alla som har ett intresse att hitta det man söker.  
 
Det finns all anledning att spara där det går, därmed inte sagt att man inte önskar Göteborg och Svenska Mässan en behövlig intäkt, men det är hela tiden samma utställare som förväntas att betala, en kostnad som skall läggas på varans pris. Kollektivtrafiken har inte råd med mässor för ett handfull beställare utan att kunna visa upp något. Det räcker väl att SLTF och SL medverkat till att snurra bort först en miljard kronor i ett biljettsystem som kommer att kosta i vart fall inte under 15 miljarder innan det är färdigt när och i fall av att hela Sverige blivit inkopplat som sedan cementera all vidare utveckling varför det snart hamnar i soptunnan liksom det mesta som SLTF varit med om och tagit fram, storhetsvansinne är ett ord som inte räcker till.  
 
BR har nu möjligheten att sätta upp en lista över besparingar och vad man skall satsa på. Jag ifrågasätter hursomhelst mässor för enbart fackbesökare i en bransch som vill visa upp sig och attrahera nya kunder, då kan man inte utesluta allmänheten och samtidigt oja sig över att man inte får nåt medialtintresse.  
Det finns inget medialtintresse i vad som sker på Svenska Mässan, däremot vad som sker på TUR mässan eftersom den riktar sig i flera dagar till konsumenten, detta är grundskola i marknadsföring.  
Att SLTF anser att man med tvång skall skaffa fler resenärer vilket man ägnat sig åt sista decenniet är väl så bekant som beklämmande, det behövs ingen mässa för detta ändamål men väl ett monument över mänsklig dumhet på Sergels Torg där Pukas satt i sin pappkartong.  
En liten "valstuga" som INFORMATIONS byrå där man lämnar ut boken om hur vuxna mer eller mindre begåvade personer skapar ett system under tvång där man har slösar bort hundratals miljarder kronor samtidigt som folk dör i förtid då det inte finns pengar till det mest elementära i ett system som anser sig vara uppfinnaren av socialstaten.  
 
Om BR menar allvar att skapa en förändring så vore det inte mer än rätt att bryta med SLTF eftersom dom bara har en enda uppgift och det är att monopolisera Sveriges kollektivtrafik med kommunisterna v och mp: s hjälp. Längre bort från en fri etablering kan man inte komma och antingen är BR till för den privata företagsamheten eller man prostituera sig till döds.  
 
 
Det kom ett e-mail med anledning av Newsletter nr 32  
Tack för ännu ett upplyftande nyhetsbrev. Vad glad jag blir när jag upptäcker att jag sitter hemma istället för att vara på festen i Göteborg.  
Törs man hoppas att det går mot bättre tider nu med en ny ordförande?  
 


 
 
I detta Newsletter kan du läsa följande  
 
   
 1. Fåglarna har lärt sig nåt som saknas i Bussbranschen, att arbeta tillsammans  
   
 2. Sverige har i ett internationellt perspektiv en liten "hemmamarknad".  
   
 3. Gamla monopol utmanas  
   
 4. Demokratins dödgrävare  
   
 5. Hårdare grepp om ryska regioner Ryssland är åter Sovjet!  
   
 6. Det går lysande för Sverige, det har inte varit bättre sedan 60 talet inför den nya högkonjunkturen, säger Persson! Statsminister i Sverige inte i Grönköping.  
   
 7. Felaktig missräkning å turistkontor: Sociala turister sveko Grönköping!  
   
 8. Grönköping på riktigt! Yngre personer sjukskriver sig när de är trötta  
   
 9. Djärv kampanj mot skattebrott i Grönköping!  
   
 10. Min mätning av branschens webbsiter har väckt en del, någon har också ifrågasatt.  
   
 11. Det finns ingen förbestämd "rutt" som ett fritt näringsliv kan kommenderas att följa.  
  Då är det inte längre fritt. Är det så svårt att fröstå?  
   
 12. Hur ser insidan av Rörelsens maktutövning ut?  
   
 13. Avskaffa presstödet och Svenska Dagbladet om det så behövs!  
   
 14. Ny portal för bussresa.com. en av de verkliga entreprenörerna inom Bussbranschen  
   
 15. Skatteseminarium för bussägare  
   
 16. Belgien med dubbel så många invånare, stort som Småland och Skåne, anser sig inte behöva trängselavgifter  
 

 
 
 
1)  
 
Fåglarna har lärt sig nåt som saknas i Bussbranschen, att arbeta tillsammans  
 
När jag gick igenom en massa webbsiter hittade jag denna eftertänksamma text hos bolaget samverkarna som är ett managementbolag. http://www.samverkarna.com  
 
Genom att flyga i V-formation ökar flocken effekten med 71 % jämfört med om varje fågel flög ensam.  
När ledargåsen blir trött flyttar den bakåt i formationen och en annan gås intar tätplatsen.  
Gässen i formationen skriker bakifrån för att heja på de främsta att hålla farten.  
När en gås blir sjuk och måste landa lämnar två andra gäss flocken för att hjälpa och skydda den. De stannar tills gåsen åter kan flyga.  
 

 
 
2)  
 
Sverige har i ett internationellt perspektiv en liten "hemmamarknad".  
 
Gemensamt remissvar från  
Stockholm Visitors Board, Göteborg & Co, Malmö Turism, Västra Götalandsregionen,  
Västsvenska Turistrådet, Region Skåne, Position Skåne  
Här följer ett kort sammandrag,  
Vill du läsa hela remissvaret så kontakta mig på min e-mail adress toni@schonfelder.com  
 
Sverige har i ett internationellt perspektiv en liten "hemmamarknad". Vi ligger längst upp i Europa. Vi har inte de allra starkaste varumärkena. Vi satsar dessutom relativt lite på vår internationella marknadsföring - även i relation till våra nordiska grannländer. Uttryckt i "SEK/per capita" investerar de nordiska regeringarna enligt följande: Island 43 SEK/per capita, Norge 31 SEK/per capita, Danmark 28 SEK/per capita, Finland 28 SEK/per capita och Sverige endast ca 9 SEK/per capita (2002).  
 
Exporten kan till viss del anses tillhöra de s k "påverkbara delarna" av svensk rese- och turistindustri. Med resonemanget avseende begreppet "påverkbar" avses i detta sammanhang att alla delar av den samlade svenska turistnäringen inte är lika påverkbara avseende möjligheterna av att uppnå tillväxt vid någon form av ekonomiskt stimulans. De delar av exporten som vid tidigare studier pekats ut som de mest påverkbara återfinns främst inom storstadsregionerna, d v s Stockholm, Göteborg och Malmö. Storstäderna/storstadsregionerna fungerar som motorer för utvecklingen av svensk turism och som "gateways" för övriga delar av landet. Framförallt kan nämnas olika internationella kongresser, mässor och andra typer av evenemang, men också ett ökat resande inom internationell privatturism, s k "CityBreak/CityBreak+". Det som under senare tid ytterligare förstärkt storstadsregionernas exportpotential är utvecklingen av lågprisflyget.  
 
Sammanfattning av remissvar  
   
 • Fortsatt samägt marknadsföringsbolag med staten och rese- och turistindustrin som ägare  
 • Marknadsföringsbolaget - Sveriges Rese- och Turistråd AB - tar över uppgifter som tidigare vilat på Turistdelegationen  
 • Framtidsprogrammet bildar stommen i det fortsatta operativa arbetet  
 • Marknadsföringsbolaget skall stödja och stimulera initiativ från olika aktörer inom branschen avseende marknadsföringsprojekt i samverkan som bedöms ha förutsättningar att bli framgångsrika exportsatsningar  
 • Myndighetsuppgifterna flyttas från Turistdelegationen till Näringsdepartementet  
 
Satsningar på samlande kunskap, forskning, utveckling inom rese- och turistindustrin genom en helhetslösning där den stora kompetensen i olika delar av landet bättre tas tillvara  
 
TS kommentar:  
Året är 2004, här sitter man fortfarande likt en hamster och springer i hjulet allt medans omvärlden accelererar sin marknadsbearbetning på världens turistmarknader. Jag menar inte att det är fel att man återigen försöker få gehör hos politiken, vad jag syftar på efter 30 åriga turistkriget i Sverige där det råder totalt stillestånd, bidragskarusellen tog över för många år sedan, entreprenörerna straffas. Turistdelegationen och andra turistorganisationer sprider varje år luftbudskap om den stora tillväxten och dom som borde se den och räkna in pengarna dom ser bara allt mindre intäkter och större utgifter.  
 
Jag har länge i detta Newsletter ondgjort mig över dumheten, nej förresten den totala idiotien som råder hos merparten hos de politisk tillsatta cheferna, hela mönstret är fel, ett system fel är bara förordet. Det är ett enda mörker, kanske detta är ett försök till nytändning inte vet jag, bara det att världen vänta inte på Sverige och glappet ökar dagligen till Sveriges nackdel, självförskyllt då man satsar ständigt på nya ryggdunkare, politisk gångbara nötter som borde skickas med nästa shuttle till Månen utan returbiljett.  
Måtte detta remissvar vara ett frö på en väg framåt och inte landa i en skrivbordslåda som allt annat tidigare. När jag läser ordet visioner får jag krupp!  
Citat:  
"Är det nå´t vi i Sverige är världsmästare på så är det att producera tjusiga visioner som aldrig kan komma att genomföras. Men politiker, folk på ledande poster i organisationer (hm) tror att de på detta sätt visar handlingskraft och till min förvåning finns det obegåvade medborgare-medlemmar som applåderar deras trams".  
 
Vill du läsa hela remissvaret så kontakta mig på min e-mail adress toni@schonfelder.com  
 

 
 
 
3)  
 
Gamla monopol utmanas  
Stormen kring lågprisbolagen - de kan heta Ryanair, EasyJet eller FlyMe - är i och för sig ganska typisk för vad som brukar ske när gamla monopol utmanas. Det är bolagets intressen, och fackets intressen, som lyfts fram och betonas. Kunderna och deras intressen frågar ingen efter. Ändå är det de som är de stora vinnarna  
 
EU och den gemensamma marknaden är bra, men bara så länge som svenska regler och svenska kollektivavtal får råda.  
 
Talet om konkurrens på lika villkor kan låta bestickande. Vad som avses är egentligen något annat, nämligen att här ska gälla svenska regler, svenska kollektivavtal och hänsyn till den decenniegamla ineffektivitet som finns inbyggd i själva företagsstrukturen på gamla oligopolistiska flygbolag, bussbolag, tågbolag kort sagt allt vad som döljer sig under länsbolagen.  
I dagarna kunde man läsa i det svenska mediat att allt blivit dyrare efter avregleringen, vad man inte skrev om att det var ett beställningsarbete av facket och förbudsivrarna, dom som förhärliga DDR och motsvarande statssystem.  
Åså slukar folket det hela som om denna osanning vore den enda sanningen, att regeringen och LO är orsaken till att avregleringarna inte annat är mer än en halvmesyr, det skriver denne trogne tennsoldat inget om.  
 

 
 
4)  
 
Demokratins dödgrävare  
 
Det var nyligen Demokrativecka i Sundvall! Arrangör Demokratiinstitutet… Visst låter det fint. I onsdags var en av mina vänner på plats i Sundsvalls vackra stadshus för att leda debatten Lobbyister - demokratins dödgrävare. I panelen återfanns Mattias Goldman från Westander Pr och Martin Borgs från Hill and Knowlton. Mellan denna demokratins dödgrävare satt Ursula Berge. Henne har min vän känt sedan medeltiden när båda studerade i Lund. Ursula var boss på studentpartiet Kult i vilket min vän var medlem och gick på två kanske tre möten. Numera är Ursula boss på något som heter Agora, den socialdemokratiska motsvarigheten till Timbro. Kvart över tre började showen. Fullsatt var inte första intrycket när man blickade ut över publikhavet i stora salen. Men SVT 24 var på plats och en tv-kamera är äkta Viagra för trötta debattörer.  
 
Skiljefrågan i lobbysammanhang är huruvida man ska redovisa sina uppdragsgivare eller inte. Westander PR och Mattias Goldman gör så, globala Hill and Knowlton gör det inte. Martin Borgs ser sig själv som en advokat vars enda skyldighet är att göra rätt för beloppet på fakturan. Och sådana finns det många i ett samhälle som påminner allt mer om en enpartistat.  
 
Han arbetar visserligen inte med sin arbetsgivares spritkonto - Martin har nämligen ett förflutet i nykterhetsrörelsen. Mattias däremot redovisar en del av vad han pysslar med på företagets hemsida och anser sig därför vara god. Westander Pr hade dagen till ära släppt en rapport som visade att 4 av 10 vill att lobbyister ska registreras. Så sker bland annat i Bryssel och därför vet man att det finns 13 400 stycken med passerkort till parlamentet. 13 000 är företagsknuta och resten är organisationer enligt en kvinna i eh publikhavet...  
 
Uppseende väckande är att kollektivtrafik branschen i Europa endast har 2 personer som företräder kollektivtrafiken varav ingen från Norden! I vart fall som har passerkort!  
 
Ursula Berge såg sig inte som en lobbyist utan talade sig varm för den vanliga medborgaren som engagerade sig politiskt. Hon tyckte inte att man skulle registrera lobbyister och ge dem en gräddfil in i parlamentet. Så höll det på en cirka 45 minuter och därefter fick publiken ställa frågor. Min vän fick en om han fortfarande var portad på Café Opera och svarade nej.  
(Han berättade inte att han inte hade hämtat ut sitt vipkort.)  
När väl debatten var slut gjorde gamle PK-bossen Arvid Lagercrantz en uppa i SVT24. Enligt min gamle vän och bittra konkurrent till Journalisten Martin Jönsson är det ingen som tittar på SVT24.  
 
I en annan sal debatterade ett gäng stockholmare huruvida journalisterna satt i maktens knä. Debattledare Björn Häger talade otroligt länge om de senaste artiklarna i Resumé på samma ämne utan att nämna Resumé. Det gjorde dock TV4:s Lena Hennel men sa att vi hade fel. Det gick visst att hitta nyheter på andra ställen än hos statsrådsberedningen. Alla debattörer höll garden högt och berättade inte ett ord om sitt intima umgänge med den politiska eliten.  
 
Henrik Brors som är politikchef på DN sa att han mest satt i sin källare på DN och skrev och telefonerade. Min vän är av den åsikten att det inte är något kriminellt med att umgås med dem man bevakar. Trovärdigheten ligger inte i en öl eller ens ett glas champagne, trovärdigheten försvinner bara om man bara dricker champagne med statsministern.  
 
En bra journalist ska vara som en duktig servitör, betjäna med alla men tänka mest på sig själv. Debatten fick ett hastigt slut eftersom alla stockholmarna var tvungna att hinna med tåget hem. Om några veckor ses alla stockholmare igen i baren på bokmässan i Göteborg.  
Svensk demokrati i ett nötskal, demokratins dödgrävare som lever i en egen sagovärld,  
Länge Leve Sovjet!  
 

 
 
 
5)  
 
Hårdare grepp om ryska regioner Ryssland är åter Sovjet!  
 
Rysslands president Vladimir Putin vill stärka Kremls makt över landets regioner efter det blodiga skoldramat i Nordossetien. Guvernörer, som nu väljs av folket, ska i framtiden nomineras direkt av presidenten.  
Den ryska underrättelsetjänsten FSB tog över Ryssland bokstavligen med valet av Putin som President. Sedan valet av Putin har det åter införts en censur av mediat som är långt värre än under Sovjetsdagar. Journalister försvinner, mördas eller omkommer i arrangerade trafikolyckor vilket är en specialitet av gamla KGB. Tidigare fria radio och TV stationer har sonika släckts ned. Det är stats TV som bestämmer utbudet med andra ord rena drömmen för 72% av alla svenska journalister.  
Efter den ofattbara massakern i skolan ser nu Putin med bihang en god chans att stänga den lilla strimma till hopp om en framtida demokrati. Under mediabevakningen i Nordossetien blev flera utländska TV bolag hindrade i sin verksamhet, flera fick all material beslagtaget samt TV kameror, ett 20 tal väst journalister blev satta i fängelse, eller i husarrest, 6 av dem blev allvarligt misshandlade innan samtliga utvisades. Svensk TV köpte reportagen som var tillrättalagda av Rysslands monopol TV, är det inte dags att vakna lite varstans i det svenska samhället?  
Den ryska utrikesministern Sergej Lawrow uttryckte det hela som så, först och främst är det Rysslands ensak vad som sker i Ryssland, för det andra vem har bestämt hur en demokrati skall vara utformad?  
 
Äntligen börjar USA och EU tillsammans att se faran med det nya Ryssland som rustar allt vad tygen håller, som använder varje US dollar som flyter in från Oljeinkomsterna inte till folket för att höja det sociala systemet, levnadsstandarden eller att se till att man har sjukhus med en utrustning som kan fungera eller att betala löner, nej pengarna används till att rusta ikapp USA med nya raketer, ett supersatelitspion system, man skickar upp raketer i en takt som påminner om trafiken på Centralstationen allt för att bygga upp en hotbild mot västvärlden, i samma veva stoppar den svenska regeringen huvudet i sanden och skall avrusta det lilla av vad som är kvar av försvaret till att bli en slags internationell biståndsprojekt under SIDAS ledning får man förmoda till en polisstyrka utan resurser utan kunskap utan uppgift utan att kunna försvara landet. Så här illa har det aldrig varit och allt detta är åtgärder då pengarna inte räcker till i Sverige. En konkret inbesparing hade varit att lägga ned landstingen och länsbolagen där man skulle kunna frigöra ett kapital som vida räcker för ett hyggligt bra försvar, höja barnbidragen samt skulle man klara av behovet som krävs för en upprustning av det sociala systemet.  
 
Sedan 1996 har jag i otaliga artiklar internationellt som i svensk press varnat för ett revansch suget Ryssland, västvärldens och Asiens ökade behov av olja möjliggör det för Ryssland att snabbare än vad dom själva kunde drömma om upprusta landet militärt med den senaste teknologin.  
Många samtal med olika maktföreträdare i den svenska politiken och lydiga militärer vilka inte är mottagliga, inte vill lyssna på annat än vad hövdingen i enpartistaten Sverige har sagt för annars sitter man lös eller får ingen befordran.  
 
Ryssland kommer inom några få år bli en allvarlig huvudvärk för väst, det är USA med sin strategi att binda upp delar av Kaukasus sedan Irak kriget som i sedvanlig ordning kommer att bli räddningen för oss alla. USA:s överlägsna militära resurser kommer än en gång rädda världen från nya Ryska tyranner eller maktgalna ledare, som inte heter Putin men väl hans kommande efterträdare som redan nu står fast och det kommer bli ett sjuhelsikes uppvaknande för mp,v och andra av demokratins dödgrävare. Det är inte av en tillfällighet att Putin finns på en ny avtäckt jättelik oljemålning hängande i Kreml klätt som de forma Zsarerna sittande i blå marinuniform nedtyngd av medaljer stora som tefat.  
 
Demokratins dödgrävare finns överallt!  
 

 
 
 
6)  
 
Det går lysande för Sverige, det har inte varit bättre sedan 60 talet inför den nya högkonjunkturen, säger Persson!  
 
Bortsett ifrån att Sverige har världens högsta skuld i BNP med över 63%, enbart av BNP går ca 300 miljarder för att betala räntor på lånen utan att en enda krona för att minska skulden. Regeringen måste låna stora summor för att klara statens utgifter enbart i år över 90 miljarder, prognosen var 33 året innan, det blev dryga 60 miljarder året innan när prognosen var 15 miljarder. Staten kommer att få låna 63,8 miljarder i år påstår man och verkligheten blir ca 90 miljarder. Det är ungefär lika mycket som hela försvaret, kollektivtrafiken plus barnbidraget kostar.  
 
Även nästa år blir lånen höga enligt finansplanen, 38,4 miljarder kronor och det verkliga utfallet minst det dubbla?  
 
Efter förhandlingen har staten nästan ingen säkerhetsmarginal alls om några oförutsedda utgifter skulle dyka upp. Både i år och nästa år är den säkerhetsmarginalen 200 miljoner kronor.  
Hur lite det är framgår av att staten sammanlagt har utgifter som är flera tusen gånger så stora. Man skulle kunna jämföra med en familj som varje månad har utgifter för till exempel 10 000 kronor och som nu har 3 kronor kvar i månaden till oväntade utgifter.  
Även i Grönköping har man räknat fel se nedanstående bidrag till mänskligheten.  
 
 

 
 
7)  
 
Felaktig missräkning å turistkontor:  
Sociala turister sveko Grönköping! Kris bland Grönköpings bussbolag!  
http://www.gronkoping.nu  
 
Den s.k. sociala turism från nya EU-länder som enligt flera bedömare skulle översvämma Grönköping m. omnejd i sommar, har, nödgas härv. info- och turistkontor konstatera, inte materialiserats i sinnevärlden. Som vår lokalupplaga tidigare kunnat berätta genomförde Grönköping en jättesatsning å att locka hit sociala turister. Denna satsning synes dessvärre ha varit pärlor i havet.  
http://www.gronkoping.nu/index.php?action=las_text&id=1095413294  
 
 
- Så finns det dom som menar att Grönköping inte finns, så fel dom har, det är bara verkligheten som överträffar Grönköping, det visar inte minst nedanstående bidrag.  
 

 
 
8)  
 
Grönköping på riktigt!  
 
Yngre personer sjukskriver sig när de är trötta  
En undersökning gjort av Riksförsäkringsverket visar att fyra av tio anser att trötthet räcker för att stanna hemma från jobbet och få sjukpenning.  
Undersökningen visar att fyra av tio personer anser att det räcker med att vara trött för att sjukskriva sig och yngre personer har en mera "generösare syn" på när man kan sjukanmäla sig som tex. trötthet.  
 

 
 
9)  
Djärv kampanj mot skattebrott i Grönköping!  
Uppmärksamma stadsflanörer ha å sista tiden mötts av ett antal i ögonen fallande budskap å snart sagt alla tillgängliga annonspelare och plank. Ex.vis ha de kunnat läsa, att "tungan svartnar å falskdeklaranter", att "skattesmitare få mindre sn-pp", eller att "solen skulle slockna, om alla européer fuskade med skatten".  
hela artikeln:  
http://www.gronkoping.nu/index.php?action=las_text&id=1094220577  
 

 
 
 
10)  
 
Min mätning av branschens webbsiter har väckt en del, någon har också ifrågasatt.  
 
Tyvärr har ni alla fel, totalt fel som vill underkänna Alexa mätresultaten.  
Amazon ägda Alexa som hänger ihop med Google är det mest tillförlitliga sättet att mäta en site besöksfrekvens. Alexa mäter en site och sålla bort alla dubbelklicka, om man säger att man har 10 000 hits om dagen så är det inte 10 000 unika besökare.  
En vanlig sida kan innehålla massor av enskilda objekt som bilder och inkluderade headers och footers. Varje litet objekt blir en hit för servern - en enda sidladdning kan alltså generera 100 hits eller fler. Om samma person klickar vidare genereras lika många hits igen per sida.  
 
Det normala sättet att analysera logfilerna och för att få ut unika besökare är att gå på IP adressen. Men det är inte säkert att det heller stämmer. Ett stort företag som bara visar en IP adress utåt, blir bara en besökare även om 100 på företaget surfar till samma sida.  
 
Den bästa teknik som jag känner till är att statistiken bygger på IP adresser och cookies. Då kommer man närmast sanningen.  
 
Alexa mäter över 30 miljarder siter och jag själv mäter några av de siter som jag valt ut på 3 olika vägar, där IP adresserna är en tydlig väg, där jag även kan gå in och se vilken dator som besöker en viss site för det finns ingenting som man inte kan följa upp på nätet så snart du är ute på nätet lämnar din dator fotspår som otaliga personer bevakar genom specialbyggda system. Det är därför du är utsatt av spam mail då man säljer adresser till företag som vill komma i kontakt med dig. Det är som reklambudskap i brevlådan, man läser dem eller så slänger man dom på en gång. För Internet behövs inget annat än en liten dator och en programvara resten sköter den och är absolut tillförlitlig.  
Alexa som ägs av Amazon och Google är en av de bästa mätsiterna, om det inte skulle vara så hade det varit ett himla liv på nätet istället är det tvärtom alla professionella som mäter en site använder sig av Alexa då den är överlägsen bäst.  
Alexa har en omsättning på flera miljarder kronor på att sälja uppgifter om din site, exempelvis besöker du ett företag som säljer Vitaminer eller bara kommer i närheten av en dylik site, så lagra man denna uppgift och snart kan du räkna med att få erbjudande av dem som säljer dessa varor. Det handlar om en jätteindustri att kartlägga köparna.  
 
Många känner till att jag har en del olika Internet verksamheter bl.a. där vi hyr ut bilar, personer som besöker någon av mina biluthyrningssiter får beroende från vilket land man söker upp reklambudskap som ligger över min egen site vilka har lagt sig där utan min vetskap eller godkännande, som kunden måste klicka bort, riktigt festligt är det att fina Hertz är med i detta och erbjuder sina hyrbilar när kunden är inne på min site. Om kunderna väljer Hertz istället för våra hyrbilar? Tja vem vet, konkurrensen styr hopps jag, våra priser är helt oslagbara eftersom vi inte har några administrativa kostnader och siten är helautomatisk dygnet om alla dagar i veckan. Men vi arbeta på att kartlägga hur många som klicka sig in på Hertz efter att ha varit på min site, möjligheterna är oändliga.  
 
Tidningen trafik forum som hamnade utanför mätningen är nu åter http://www.rt-forum.com  
3.095.496 men det är en lång bit kvar till fornstora dagar då man var nere i 900.000  
BR stampar kvar på 2.813.143 och tidningen bussbranschen har ytterligare ökat något i antal besökare, ställningen är nu 940.016 (förra veckan 952.243)  
SLTF är också tillbaks på mätbar plats 4.199.519 vilket betyder ett par hundra besökare i snitt sista månaden.  
 
Åså en rättelse:  
Tack för läsvärda och bra utskick såg bara att vi hade fått fel hemsideadress (var något med nt buss)  
Rätt adress skall vara www.algonet.se/~enboms rätt skall vara rätt och länken fungera nu.  
 

 
 
11)  
 
Det finns ingen förbestämd "rutt" som ett fritt näringsliv kan kommenderas att följa.  
Då är det inte längre fritt.  
 
Problemformuleringsprivilegiet, kallade Lars Gustafsson med en klurig formulering det faktum att man kan sätta den politiska agendan inte bara genom att redovisa svar, utan i minst lika hög grad genom att ställa frågorna. Det finns nämligen politiska frågor som liknar den retoriska fällan "Har du slutat att slå din fru?" genom att de är formulerade så att de utesluter alla lämpliga svar.  
 
Två sådana frågor ställde näringsminister Leif Pagrotsky  
 
"Vilken rutt vill vi att näringslivet ska följa de kommande åren?"  
Så frågar Pagrotsky och inbjuder generöst företagare, löntagare, ekonomer, samhällsdebattörer och politiker att svara. Låt oss i stället titta på vad som antas och vad som utesluts med den frågeställningen. Den antar att "näringslivet", det vill säga alla individer som involveras i produktutveckling, entreprenörskap, effektiviseringar, affärsidéer och konkurrens kan och skall kommenderas och dirigeras (av staten) i en viss utpekad riktning, och att det finns ett lämpligt kollektiv, "vi", som är lämpliga att peka ut denna riktning.  
 
Därmed utesluter frågeställningen ett fritt näringsliv verkande i en fri, dynamisk marknadsekonomi från diskussionen. En fri ekonomi bygger nämligen på att den riktning - eller snarare, alla de riktningar - den tar är resultatet av enskilda människors återkommande beslut att skapa, arbeta, investera, köpa och sälja. Den bygger på insikten att entreprenörskap, uppfinningar, effektiviseringar eller trendval hos konsumenter kan inte kommenderas fram och det gäller i lika hög grad kollektivtrafiken. (bara köras över och förstöras).  
 
Det finns ingen förbestämd "rutt" som ett fritt näringsliv kan kommenderas att följa. Då är det inte längre fritt. Då har vi ett system som Sovjet hade!  
 
   
 • Varför tillåter vi att stat och regering genom en (trots löften om motsatsen) ständigt ökande reglerings- och skattebörda sätter snäva ramar för kunskap, idéer, arbete och företagande som vi vet växer bäst i frihet?  
 • Varför framställer sig Pagrotsky och den regering han tillhör som goda gåvors givare när allt de gör är att konfiskera och dirigera resultatet av andras ansträngningar?  
   
  När vakna någon? Här har BR, ett nytt BR under en ny ledning stora möjligheter med andra tunga organisationer såsom små företagarna och svensk näringsliv att tillsammans hitta vägar där man belyser regeringens dubbelspel inför kommande val 2006. Åskådliggör lögnerna och klä av reglerings ivrarna i regeringen men också i kollektivbranschen, dom finns överallt.  
 
 

 
 
 
 
12)  
 
Hur ser insidan av Rörelsens maktutövning ut?  
 
Västerås, inbjuden av Mats Svegfors en gång chef red för Svenska Dagbladet sann ämbetssosse ut i fingerspetsarna som tack blev Landshövding i Västerås.  
Den som inte sveps in i partimöten, röda fanor och Arbetets söner? Utan i stället inramas av det dämpade sorl som uppstår när generaldirektörer inmundigar laxsnittar. Den ende skrivande journalisten var Rolf Alsing, nyligen anställd i Rosenbad, så lär detta bli enda rapporten från den glada baluns där partiets statstjänstemän kunde värma varandra till skenet av fackeljonglörer, gycklare, kyrkospel och barockt överdådiga buffébord i residensets rikssal.  
Anslaget gavs av landshövdingen själv, Mats Svegfors. Temat var visserligen välkänt: moderniseringsprocessen. Här sträcktes den ut bort mot tolvhundratalet - domkyrkan var monumentet över den tidens modernisering, det vill säga en utveckling där tidens politiska institutioner kommer i samklang med sin samtids ekonomiska realiteter. Då kyrkan, sedan enväldet, nu - ja vad? Svegfors var inte särskilt precis. Och naturligtvis inte vänstersinnad i dessa kretsar skall man vara lagom. Snarare historierelativistisk i Lundaprofessorn Fredrik Bööks anda: vi bör acceptera de stora historiska processernas resultat. Det är lite tänkvärt att högermannen Böök slutade sina dagar med en viss sympati för Sovjet, resultatet av sin tids historiska förlopp.  
Likt Böök stod Svegfors mer för accepterande av det realt givna än för idéernas kamp mot det realt givna. Med visst lugn kan vi ge honom den tillfälliga beteckningen "ämbetssossen".  
På väg tillbaka till hotellrummet från rikssalens festglam funderade den utsände över var han upplevt denna atmosfär förut. Jovisst. I början av 80-talet, när man i DDR försökte stämma i bäcken genom att knyta an till Fredrik II. Restes inte åter hans staty, i samband med att den stora Preussenutställningen öppnades?  
Den hade givit en rik och fyllig bild av arbetarstatens historiska rötter. Inte skulle man behöva vara socialist för att stödja DDR? Räckte det inte med att besjälas av den effektiva statens arv? DDR försökte börja byta fot när grunden under vänsterbenet blev allt lösare.  
Är det vad som händer inom dagens socialdemokrati?  
Legitimiteten kommer med resultaten och maktens framgång. Inte från oberoende källa, nu när Gud är död.  
Är det så att de borgerliga i dag varit i opposition så länge att de varken tänkt igenom eller ens kan påminna sig vilken bild av staten - stor eller liten - som en borgerlig idévärld står för? I så fall är det bara att tacka Gud för att vi har åtminstone en liten strimla monarki kvar. Ty den är allt som står att finna av statsmakt utanför det maktägande partiets sfär. Nuder blev än så länge bara kansler och inte kung. Och giftermål med kronprinsessan verkar mindre troligt när han kan få kungariket på annat sätt.  
Dagen må ha varit en statsmaktens apoteos med Mats Svegfors som impressario. Men vad skulle de egentligen använda staten till? Idélösheten på det planet gick som en bordunton genom hela programmet - Sverige som "sjukvårds- och biträdesstaten"?  
Och så slog tanken hur det gått för det DDR som svärmat för Fredrik II och det preussiska arvet. Aldrig har väl den skarpsynte Joseph de Maistres ord om revolutionens slut i Considérations sur la France stämt så väl: Inte genom diskussioner och protokoll, inte genom förhandlingar och voteringar kommer revolutionen att dö. Utan genom en väldig våg av kraft och folklig entusiasm, som sveper de torra pappersbuntarna framför sig.  
 
Den vågen kommer nog att skölja bort alla statligt blekrosa laxsnittar.  
 

 
 
13)  
 
Avskaffa presstödet och Svenska Dagbladet om det så behövs!  
 
Jag kände en gång en tant på Östermalm. Frid över hennes minne. Hon hade sablar på väggen, kungabarnen inom guldram och ett finrumsmöblemang som gick i samma kungsblå färg som hennes genuint konservativa ideologi. Och så läste hon naturligtvis Svenska Dagbladet.  
Troligtvis hade hennes hjärtattack kommit tidigare om hon hade känt till att SvD i själva verket var en orm som hon närde vid sin barm. För det var just på SvD:s ledarsida som hon hämtade giftig näring till sin djupa affektion mot det svenska bidragssamhället. Journalisterna på SvD förstod vad som var viktigt - till skillnad från "bolsjevikerna" på de flesta andra medierna som ägnade tid och spaltmeter åt att hylla den växande bidragssvulsten i Sverige!  
 
Sedan presstödet infördes 1971 så har SvD fått 1,3 miljarder kronor i socialbidrag för att kunna överleva. Man har haft borgerligheten, näringslivet, kapitalet och hela Guds härlighet i ryggen. Ändå har SvD valt att ta emot dessa exempellöst stora allmosor från hårt skatteansatta fattigpensionärer, dubbelarbetande barnföräldrar och övriga svenska trashankar. Samtidigt har SvD haft mage att på ledarplats predika att just dessa personers egna bidrag ska beskäras eller försvinna.  
Tja... vad fan ska man säga? Det vet inte ens SvD:s egen ledarredaktion. En genomgång av deras arkiv tillbaka till 1995 visar att de aldrig i linje med sitt övriga bidragshat har krävt att presstödet ska avskaffas. Kanske vore det att begära för mycket. Frågan är vad som är viktigast här i livet; att man ska kunna se sig själv i spegeln eller att tappa ansiktet så att det inte finns någonting att titta på?  
 
I november 2000 kom dock ett litet löfte från SvD:s chefredaktör, Mats Johansson. Tidningen hade bytt format och fick beröm för sitt nya utseende. Mats Johansson skrev på ledarplats: "Förlåt narcissismen, men det är inte så ofta vi byter format". Risken att SvD sövs av smickret är dock minimal. "Först när presstödet kan återlämnas är vi nöjda"  
(SvD 2000-11-20). Det kommer att bli de långa knivarnas natt när Mats Johanssons nyliberala efterträdare, PJ Anders Linder, på ledarplats ska övertyga SvD:s ägare om att det är hög tid att infria det löftet.  
 
Så sent som förra veckan föreslog Konkurrensverket att man bör utreda om presstödet ska avskaffas eftersom det snedvrider den svenska mediemarknaden. Det är logiskt - inte minst mot bakgrund av att den massmediala mångfalden i dag har helt andra förutsättningar än den hade för 30 år sedan då presstödet infördes.  
Det hade varit hel logiskt att samtidigt undersöka hur skadlig länsbolagen är för konkurrensen och inte bara snedvrider konkurrensen utan ta livet av små företag som funnits i generationer.  
 
Senast avslöjade SvD sig genom att skriva en artikel på beställning av HTF, en hatartikel om Ryanair som var upp starten till en omfattande kampanj där man delade ut spypåsar till hågade resenärer, där HTF ville slå blå dunster i konsumenterna bara man skriver på ett kollektivavtal blir flygbolaget flygsäkert. SvD: "HTF har inte gjort research åt oss" Svenska Dagbladet tillbakavisar uppgifter om att tidningen fått researchhjälp vid bevakningen av Ryanair.  
Det är Ryanairs pr-konsult Petter Andréasson som har gått ut med uppgifterna i en artikel på dagensmedia.se. Det är inte sant säger SvD, HTF har inte gjort någon research åt oss, säger Anna Körnung, chef för SvD Näringsliv. Hon berättar hur idén att bevaka Ryanair uppstod på Svenska Dagbladet. Det började som en idé, på ett morgonmöte. Någon hade hört att det var hög personalomsättning på Ryanair. Därefter har vi varit i kontakt med både Ryanair och HTF. Ryanair var motvilligt till en början men vi hade heller ingen gräddfil till HTF.  
 
Journalisten som skrev artikeln om Ryanair finns inte kvar på SvD, ibland går det fort.  
 
Avskaffa presstödet - och SvD också om den inte klarar av att leva upp till sin egen ideologi.  
 

 
 
14)  
 
Ny portal för bussresa.com. en av de verkliga NYA entreprenörerna inom Bussbranschen  
 
När den nya siten är klar kommer vi med lätthet kunna arbeta med större arrangörer  
och deras online bokning mm låter Emil mig få veta.  
Som du ser i din mätning så ger vi oss inte. Vi skall nå toppen även om det  
går sakta men säkert framåt.  
Hälsningar, Emil Boman  
http://www.bussresa.com e-mail: emil@bussresa.com  
 

 
 
15)  
 
Skatteseminarium med julbord  
 
För bussföretag och bussresearrangörer  
20-21 november  
boka du hos Lennart Gunnarsson  
GRUPPRESOR AB Stationslängan 1  
S-664 34 GRUMS  
 
Tel: 0555-10030  
Fax: 0555-10091  
E-mail: lennart@grums.nu www.grums.nu  
 
 

 
 
16)  
 
Belgien med dubbel så många invånare, stort som Småland och Skåne, anser sig inte behöva trängselavgifter  
 
Ett intressant system för smidigare trafik finns i Belgien, där  
mobiloperatörerna talar om för "vägverket" var det finns mycket  
telefoner och därmed mycket bilar och därmed risk för trafikstörningar som meddelas över radio och TV till bilisterna. Men så är Belgien en stat uppbyggt på rättstatsprincipen där tvång och övergrepp från myndigheter är straffbart. Det finns en överdomstol (konstitutionsdomstol) liksom i alla andra demokratiska stater med enda undantag för Sverige som prövar om en lag överensstämmer med grundlagen och för övrigt är förenligt med rättstatsprincipen. Det fanns ett motsvarande i Sverige "lagrådet" som under Palmes tid förändrades från ett måste till ett rådgivande och numera är besatt med folk som förstärker systemet och inte prövar samhällets makthavares tilltag. Kanske någon minns skillnaden mellan tvång, tolkningsföreträde, generalklausuler, förordningar där staten står över medborgaren och lagen där du som person eller företag skyddas av övergrepp. Det är sånt som leder till missbruk och brott mot de mänskliga rättigheterna där Svenska staten ensam har fler fällande domar mot sig än alla andra EU länder sammanlagt, om nu detta kan få dig att fundera lite på hur det är ställt!  
.  

 
 
 
 
Puh, det var ett mäktigt Newsletter  
Kanske det ger uppslag till en och annan fundering  
 
Med detta önskar jag en ny spännande vecka och ge inte upp!  
 
Eder tillgivne  
Toni Schönfelder  
Tel 0034 616 421 085  
Fax 0034 966 69 81 58  
 

 
 
Du som planera att resa till Spanien,  
Här bokar du din hyrbil på den första helautomatiska webbsiten dygnet om.  
http://www.eurocasacar.com  
 
För Kanarieöarna http://www.telluscar.com  
 
Vill du besöka mig i Alicante boka du liksom många före dig på  
www.eurocasa.nu det är Margret som tar hand om din bokning  
fixa med golftider och annat, det finns 9 mycket bra banor inom en radie av max 20 bil minuter. Vill du utbyta en och annan erfarenhet över ett glas gott vin, så finns jag i faggorna.

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.