Ange ett namn eller sökord så får du upp alla artiklar som innehåller det du söker.
Tillbaka till Tonis hemsida

Toni Schönfelder A lifetime of innovation

Mina favoritlänkar, kolla in

Debattartiklar Ryssland

TaxFree handelns vara och icke vara

Tillägnad buss- och kollektiv branschen av Toni Schönfelder oberoende och fri debattör
Klicka på den artikel du vill läsa

Artiklar som du bara måste läsa,Vakna upp i Sverige!

Debatt artiklar av Harald Rosén (Det gäller flyg)

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationToni Schönfelder
A lifetime of innovation

Debate - Opinion in English
Russia and Baltic States

Back to Toni Schönfelders homepage

Web library, My favorites

Toni Schönfelder
A lifetime of innovationVerschiedenes in Deutsch

 
Newsletter ”Varning Schönfelder” nr 8 den 25 juni 2009  
 
”Den obehagliga sanningen...”  
Mot korruption, vänskapskorruptionen, maktmissbruk och slöseriet med skattemedel  
 
Jag har valt en personlig, oftast kontroversiell prägel på det som skrivs, helt medvetet  
 


 
 
Sveket mot den fria konkurrensen och Skavsta flygplats  
 
Besökte Stockholm i dagarna ankomst via Skavsta flygplats, jag gillar måttligt Ryanair!  
Man kan inte bortse ifrån vad detta företag inneburit för den fria konkurrensen som gett miljoner chansen att resa som annars suttit hemma.  
Glädjande Skavsta airport var att väskorna denna gång kom in i Terminalen samtidigt som merparten av passagerarna, där ser ni Skavsta det går om man vill.  
Jag hade med mig några vänner från Spanien som fick se solsidan av Stockholm, det var ett hellyckat besök trots huttrande temperatur och en och annan regnskur. 4 dagar intensiv Sverige gav Sverige nya vänner som aldrig satt sin fot norr om Paris  
 
Vad våra vänner inte såg var hur lurade vi är i Sverige, är det inte av byråkratin som djävlas med folket och framför allt med egna företagare.  
Det är som synes helt vanliga människor av kött och blod som gömmer sig bakom förordningar, lagar, regler och påhittade rättvise floskler som är oftast är hål i huvudet. Det sker i maktens korridorer där alla kan rätt färdiga var för sig vad som helst.  
 
Lurat känner jag mig av flygplatschefen på Skavsta som bär ansvaret för vad jag skall redogöra för, hon som bara är en ännu en tillsatt tjänstemän vilken tappat totalt omdömet. Titta på bilderna efter denna ledare, det handlar om skammens Sverige, där ett ”privat” företag med skattestöd sätter åtsidan den fria konkurrensen. Skavsta är ett privat företag med olika indirekta bidrag från Nyköpings kommun för att hålla flygplatsen igång som ger arbetsplatser för regionen och tillika en viktig inkörsport till Stockholm.  
Om Skavsta flygplats varit en zoo för enfaldiga svenskar skulle jag inte bry mig men man använder sig av skattepengar och då berör det mig i lika hög grad som någon annan i hemlandet, det är en fråga för hela Stor Stockholm.  
 
Det är skamligt att man trixar till det oändliga med en alternativ flygbuss pendel, tror du kan köpa en flybussbiljett i ankomsthallen, i såfall är det en nitlott, man använder sig av olika trix för att försvåra och förvilla resenärerna som anländer till Skavsta så att man väljer Flygbussarna och inte kan eller förstår att det finns ett annat alternativ. Bussarna som är målade med Ryanair logo står på hållplats 7 med en pulpet utan vind eller regnskydd, det måste vara rena undret att någon upptäcker buss alternativet. Hur detta överensstämmer med arbetslagstiftningen är för mig en gåta och det annars så livfulla facket tiger?  
 
Det är också ett total angrepp mot turistnäringen som behöver Ryanair för att garantera lägre flygpriser något SAS inte förstått att kunderna vill ha och då ingår möjligheten att komma till och från flygplatsen till lägsta möjliga pris. Den verkliga skillnaden med Ryanair är att den skapar resor till Stockholm och till Sverige, halva planet var förväntansfulla spanjorer som förmodligen annars aldrig skulle resa till Stockholm, medans SAS under generationer aldrig förstått nyttan med detta, så inte idag heller.  
Någon som vi borde ha kunnat lita på har bedragit oss, i vart fall hade jag hoppats att nya krafter skulle slå vakt om den fria konkurrensen i en tid när regeringen söker avreglera monopolet där det går, Skavsta är en sådan produkt, istället kan vi känna oss blåsta.  
 
Eftersom omdömet tryter hos flygplatschefen Dot Gade Kulovuori och Nyköpings kommun inte rår över privat mark så får vi hoppas att kommunalrådet som för övrigt är en förnuftig person ta ett samtal om problemet som inte är ett flygplatsproblem utan är ett riksintresse. Dessutom återstår alltid möjligheten att dra in på utlovade ersättningar.  
Här kan du läsa bakgrunden till den uppkomna situationen  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090524-3.pdf  
Får jag påminna alla inblandade att:  
Varje dålig använd skattekrona är stöld från oss andra.  
 
Tror ni verkligen att ingen av BR:s styrelse eller direktör insåg att man lånade ut sig med att hymla åt det hela när Veolia/Flygbussarna är den verklige boven i dramat som tillika sitter och bestämmer i BR:s styrelse?  
Hur i helvete dum tror BR och medlöpare vi andra är som ser på eländet?  
Tror ni verkligen att detta beteende främjar den fria konkurrensen? Var finns Stockholms läns busstrafikförbund som på annat håll i detta Nyhetsbrev kaxar upp sig mot Stockholms kommun och det med rätta men glömmer vad som sker i Skavsta?  
 
Tror ni verkligen att de - idiotiskt överbetalda - direktörer som styr BR inte visste att man handlade med övertramp på det grövsta mot den fria konkurrensen? Buss maffian i Stockholm som under åratal visat sin oförmåga att skapa en alternativ trafik till Flygbussarna tiger och bakom fasaden ”garvar” man högljutt åt uppstickaren som kör finansiellt rakt in i väggen när flygplats ledningen allierat sig på ett klanderfullt vis med flygbussarna/Veolia.  
Jag påstår att de politiskt tillsatta myndigheter som har till uppgift att kontrollera den fria konkurrensen sover på jobbet.  
Rätt, ja, det gör dom.  
Inte nog med det. Jag påstår också att Anna Grönlund vd för BR, Johan Ekman ordförande Stockholms Läns Bussbranschförening - låt mig slippa nämna fler namn - inte är värda annat än förakt. De lockar, de förespeglar, de debattera det som passar bäst för dagen, är samhällets vindflöjel, de bedrar!  
 
Jag skriver inte detta med lätt hjärta. Jag har insett att en hel del människor som jag haft att göra med varit inkompetenta (i bästa fall) eller direkt ohederliga men detta slår allt jag upplevt senaste åren och för mig tillbaks till 70 och 80 talet, det mörkröda monopolistiska årtiondet. Krisen hos bussfolket har pågått sedan dess och ingenting har förändrats hos svenska bussnissars tillika Jante folkets eleganta företrädare.  
Den lilla fåniga Eliten i bussbranschen har svikit oss. Det är illa. Skall vi låta den svenska busstrafiken styras av ett inkompetent gäng - nej tack. Tusen gånger nej tack!  
 
Nu är det konkurrensmyndigheten som måste vakna och det snabbt, samt öppnar ögonen och inte ta till sig allt dravel som flygbussarna anför i sin svarsskrivelse som delvis är rena osanningar, det är politikerna i Nyköping som måste agera det handlar om inkörsporten till Sveriges huvudstad, det är facket som för en gångs skull kan göra något rätt och kräva att biljett pulten flyttas in i terminalen på väl synlig plats eller så blockera man flygplatsen, jag skulle stå upp och applådera i fall facket gjorde en insats till konsumenternas bästa och skapa vettiga arbetsförhållanden. Var finns personal utrymmena. Var finns omsorgen för personalen som är inhyrt av bolaget som säljer flygbiljetter på Cityterminalen. Med personal jag talade med kunde berätta för mig att när man går in i terminalen så blir man utkörd av flygplatsens egen ”lapplisa”, jag hade hoppats på lite mer mod av personalen men ”va” attan det är ungdomar rädda för konflikt som inte ens är deras egen, hade jag haft tid hade jag tagit på mig jackan från ”Ryanair” bussbolaget och kallat på polis för ofredande om en enda av flygplatsens personal hade antastat mig. Lapplisan har inga befogenheter att avvisa någon någonstans och definitivt inte på Skavsta flygplats.  
 
Flygplatschefen Dot Gade Kulovuori, det är dags att börja agera och det snabbt, mitt nyhetsbrev läses av tiotusentals personer och jag lovar att följa upp det hela vad som sker och om någon vecka är jag åter på Skavsta med mycket mer tid och då skall du få uppleva andra bullar om det inte löst sig. Riktigt sur är jag på Ulo Maasing för tidningen Bussbranschen som flyter med i en het fråga där han annars kan vara nog så giftig. Var finns medlemsbladets redaktör Anders Karlsson för blaskan Trafik Forum som utlovade högtidligen när han tillträdde som redaktör att man skulle bevaka frågor som dessa. Inte ett ord, tyst som i graven, med andra ord en väl anpassad medlemstidnings redaktör, ännu en vindflöjel!  
 
Dot Gade Kulovuori ditt beteende i flygbuss frågan är en skam för Sverige! Ja, jag tror det pekar på kärnan i förklaringen till den prekära situationen: flera uppmärksammade uttalanden från dina medarbetare, artikeln i tidningen Bussbranschen är påfallande korkade. Eller om vi ska vara mer snälla: verklighetsfrånvända. Det är som att man på Skavsta flygplats inte inser vad som händer omkring dem.  
Och om den intellektuella skärpan saknas, hur ska man då kunna vända trenden?  
 
Detta är en modern busstation året 2009 enl Skavsta flygplatschef som kräver ca 8 kronor per enkel resenär i avgift! Utan regnskydd, utan toalett, utan tillgång till personalrum här skall personalen stå i regn, blåst och kyla.
 
 

 
 
1)  
 
Johan Ekman & följe tillskriver Stockholm kommun och klagar
 
I ett öppet brev till trafikkontoret i Stockholm skriver ett antal företrädare för turistnäringen om den besvärliga trafiksituationen i staden. Turisterna kommer inte fram i Stockholmstrafiken  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-1.pdf  
 
 

 
 
2)  
 
Bergkvarabuss tar kontrollen över svensk bussturism  
 
Koncernen stärker sin position i turistnäringen
 
De tre reseföretagen Scandorama AB, Ölvemarks Holiday AB och Bergkvarabuss AB tillkännager att Ölvemarks Holiday AB idag har förvärvat 100% av aktierna i Scandorama Travel AB. Dagens affär innebär också att Bergkvarabuss AB genom en riktad nyemission går in som 45-procentig ägare i Ölvemarks Holiday AB. Resterande 55% innehas av Bengt och Mats Ölvemark.  
 
Toni står upp och APPLÅDERA!  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-2.pdf  
 
 

 
 
3)  
 
"Resenärerna faller mellan stolarna"
 
Toni anser: läste detta dravel som mest påminner mig om kackerlackorna som kryper fram ur sina hålor.  
 
Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik oroas av förslaget till ny kollektivtrafiklag.  
– Risken är att priserna höjs rejält, att man slår sönder en fungerande trafik och att resenärerna faller mellan stolarna, säger Charlotte Wäreborn Schultz, vd på Svensk Kollektivtrafik.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-3.pdf  
 
 

 
 
4)  
 
Ännu en kackerlacka denna gång från Skånetrafiken
 
Glesbygd kan mista kollektivtrafik enligt Skånetrafikens Magnus Hedin, ännu ett språkrör för monopolets kackerlackor anser Toni med en svavelosande kommentar.  
Delar av den skånska kollektivtrafiken riskerar att försvinna om regeringens utredning om ny kollektivtrafiklag går igenom. Det hävdar Skånetrafikens trafikdirektör Magnus Hedin. Tanken är att privata aktörer själva ska driva linjetrafik utan stöd och bidrag.  
Det leder enligt Magnus Hedin till att glesbygdslinjerna försvinner.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-4.pdf  
 
 

 
 
5)  
 
BR med Anna Grönlund gör en ”pudel” KANSKE RENT AV EN SALTOMOTAL?
 
 
– I den svenska debatt som nu förs kring en framtida svensk kollektivtrafik använder många delar av de utländska exemplen för att skrämmas. Men vi tror att vi i Sverige har mycket att lära av den avreglering som skett i England och det nytänkt kring fokus på resenärer och nya avtalsformer mellan parterna som idag finns i både Holland och Frankrike, säger Anna Grönlund, förbundsdirektör i Bussbranschens Riksförbund (BR) och fortsätter: Vi har därför bjudit in tre utländska gäster med egen erfarenhet av dessa länders omreglering till BRs seminarium i Almedalen.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-5.pdf  
 
 

 
 
6)  
 
Göran Johansson blir ordförande i SRFF
 
Göran Johansson (s), tidigare kommunalråd i Göteborg, har valts till ny ordförande i det Svenska Regionala Flygplatsförbundet (SRFF).  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-6.pdf  
 
 
Toni kommentar:  
Grattis SRFF, en bättre ordförande kunde ni inte få! Läs mer under länken ovan…
 
 

 
 
7)  
 
MAN startar serieproduktion av hybridbus
 
Tyska MAN kommer inom kort att börja serietillverka sin hybriddrivna stadsbuss Lion’s City Hybrid. Bussen som just nu visas upp på en mässa för kollektivtrafik i Wien kommer mot slutet av 2009 gå i reguljär trafik ibland annat München och Wien  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-7.pdf  
 
 

 
 
8)  
 
Goda erfarenheter från Volvokoncernens hybridfordon
 
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-8.pdf  
 
 

 
 
9)  
 
Scania testar unika miljöbussar i Stockholm
 
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-9.pdf  
 
 

 
 
10)  
 
225 biogas bussar till Östergötland  
 
Toni kommentar:  
När skall det bli stopp på denna pengaförstörning av skattemedel?
 
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-10.pdf  
 
 

 
 
11)  
 
6-700.000 kr för en utredning "superbuss" kan bli verklighet betalas med EU pengar  
 
Toni kommentar:  
För en person med kunskap om kollektivtrafik hade det tagit högst 2,5 minuter till en kostnad av NOLL kronor
 
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-11.pdf  
 
 

 
 
12)  
 
Arlandalinjen tas över av Strömma Buss AB
 
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-12.pdf  
 
 

 
 
Turism  
 
13)  
 
Pandox Vildmarkshotellet behöver mera pengar  
Räcker inte längre skattebetalarnas bidrag?
 
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-13.pdf  
 
 

 
 
14)  
 
Haparanda-Tornio ska bli attraktivare
 
Destinationsprojektet Utveckling av upplevelseindustrin har beviljats EU medel av länsstyrelsen i Norrbotten  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-14.pdf  
 
 

 
 
15)  
 
Göteborg ett spindelnätssegt motstånd där moderater och socialdemokrater rodde sida vid sida.
 
 
Turism eller evenemang är fortfarande ett slags svärord i Göteborg. Förr var det vänstern som gnällde värst när varven försvann och staden satsade på evenemang.  
Göteborg behöver riktiga jobb inte en massa jippon, hette det då
. Sedan togs protesterna över av miljönissarna.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-15.pdf  
 
 

 
 
16)  
 
Universitet till Åre
 
Det saknas högre utbildning i Sverige för den som vill ha jobb utomhus och arbeta med människor och upplevelser. Men nu får Åre universitetsutbildning, ”Outdoor & Adventure  
 
Toni kommentar:  
Bra, mycket bra!
 
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-16.pdf  
 
 

 
 
17)  
Ulf Nilson: Sverige är ett högfärdigt litet land som borde ta itu med sina problem
 
 
Skolan har sen länge spårat ur. Ungarna lär sig varken läsa eller räkna och disciplin är ett ord man inte får nämna.  
Gamla och sjuka sover i sjukhusens korridorer när de inte skickas hem för att - helst - smälla av utan att belasta sjukvårdens statistik.  
Minst ett par hundra tusen åldringar lever miserabla liv. Det blev tacken för att de med svett och möda byggde landet.  
Över 5 000 våldtäkter anmäls per år. Det är styvt 13 per dag, dubbelt mot Storbritannien och fyra gånger fler än i de nordiska grannländerna. Invandrare står för en oproportionerligt stor del av dessa illdåd, men försöker man få igång en diskussion om detta är man rasist.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-17.pdf  
 
 
 

 
 
18)  
 
Lite ditt & datt
 
 
a) Tack vare finanskrisen har vi äntligen fått veta skillnaden mellan kommunism och kapitalism:…  
b) En investerare på Wall Street: "Det här är värre än en skilsmässa…  
c) ytterligare 18 coola kommentarer  
d) UD gör en dundertabbe  
e) Kronan sänker Sverige  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-18.pdf  
 
 
 

 
 
19)  
 
Snacka om underskott!
 
UPPDATERAD Riksgälden räknar med ett budgetunderskott på 198 miljarder kronor i år, vilket kan jämföras med prognosen på 135 miljarder kronor i mars.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-19.pdf  
 
 

 
 
20)  
 
 
Större budgetunderskott 2009 och 2010
 
 
Den förstärkta nedgången i ekonomin slår successivt igenom på statsfinanserna.  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-20.pdf  
 
 

 
 
21)  
 
"Sorry svenskar, alla era pengar är borta."
 
Han greps av säkerhetstjänsten och sattes i isoleringscell efter att ha varnat för lettisk bankkrasch. Nu trotsar han myndigheterna i en ny skrämmande profetia. "Jag har dåliga nyheter för Sverige",  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-21.pdf  
 
 
 

 
 
22)  
 
Statens bolag dränera marknaden på likviditet
 
Här är de statliga bolagen som försummat att betala sina fakturor i tid med betalningsanmärkning:  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-22.pdf  
 
 

 
 
23)  
 
”Låt aldrig ett misstag få bli ett misslyckande.”
 
Folkkapitalism istället för AP-fondsocialism?  
Av Mats Qviberg  
 
Läs hela artikeln på denna länk:  
http://www.toni-schonfelder.com/pdf/20090625-22.pdf  
 

Reklam för Spanien
Söker du information om Spanien -- Använd dig av min web http://www.spaininformation.org
Här hittar du allt

Fair use notice

The Toni Schönfelder Newsletter and website contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorised by the copyright owner. The material is being made available for purposes of education and discussion in order to better understand the complex nature of corruption in today's world. I believe this constitutes a "fair use" of any such copyrighted material as provided for in relevant national laws.

The material is distributed without profit to those who have expressed an interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond "fair use", you must obtain permission from the copyright owner. Toni Schönfelder cannot guarantee that the information contained in the Corruption News service is complete and correct or be liable for any loss incurred as a result of its use. Nor can Toni Schönfelder be responsible for any subsequent use of the material.


Denna sida är producerad av Toni Schönfelder. Avsändaren har inget ansvar för innehållet i sidor som är länkade -- allt material som finns i egen producerade sidorna får användas fritt och utan kostnad.

Esta página ha sido realizada por el Sr. D. Toni Schönfelder.Los realizadores de la página no se hacen responsables del contenido de las páginas enlazadas a la presente. Toda la información existente en las páginas de realización propia pueden ser utilizadas libremente y sin ningún tipo de coste.

This page has been produced by Mr Toni Schönfelder. The sender does not take any responsibility for the contents of the linked pages. The whole material in the own produced page can be used free of charge.